- Samsung Galaxy Z Flip7 - kis fogyás is sokat jelent
- Magisk
- HMD Skyline - jó szerelés
- Ez össze van rakva - Segway Ninebot F3 Pro
- Fotók, videók mobillal
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- iPhone topik
- MIUI / HyperOS topik
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
Aktív témák
-
zLegolas
őstag
válasz
Speeedfire #4981 üzenetére
Csatlakozom az előttem szólóhoz. Milyen Linux disztro? A rendszertöltő Grub vagy Lilo?
Tanulmányozd a /boot/grub/menu.lst vagy az /etc/lilo.conf fájljaidat, esetleg másold ide őket.
Vagy ha önállóan akarod megoldani,akkor man grub, vagy man lilo -
zLegolas
őstag
válasz
Vilmoskorte #4945 üzenetére
Szerintem a szokásos UTF-8-karakterkódolási balhé.
- Az /etc/fstab fájlban az utf-8 bejegyzéseket cseréld iso8859-2 -re
- KDE -nél az utf-8 bejegyzés előtti jelölőnégyzetből vedd ki az x-et a Vezérlőközpont/mittoménmi almenüben -
zLegolas
őstag
-
zLegolas
őstag
válasz
Speeedfire #4934 üzenetére
A SuSE már időtlen idők óta mindennyelvű - az 5.x óta tutira.
Ha az ATI drivert felraktad az még nem elég az üdvösséghez, azt be is kell állítani.
Részletesen: www.linuxforum.hu , ATI driver topic a nyitó oldal közepén. Vagy az ATI honlapján a témával kapcsolatos infókat javaslom olvasgatni. -
zLegolas
őstag
A dd -utasítás kell neked (másolás). Gyakorlatilag másolsz egy partíciót. Szintaktika: dd mit hová
Pl. a hda3-mat mented a hdb1-re mentes.dat néven:
dd if=/dev/hda3 of=/dev/hdb1/mentes.dat
Meg lehet spéleni tömörítéssel is, így pl. .tar.gz -be mentheted a cuccot.
Ja, és türelem! Egy darabig látszólag nem történik semmi, szal semmi mozgó csík, ugráló gémkapocs, anyámkínnnya...
[Szerkesztve] -
zLegolas
őstag
a winnel akarom bootolni.
Ez asszem' nem fog menni - a Windows nem a Linux támogatásáról híres.
na felraktam minden ok elvileg csinált egy rendszertöltö lemezt de nem ok
Pontosabban? Mi a baj? Az kevés, hogy nem OK.
Indul az UHU vagy nem? Indul a Windows vagy nem?
és a linux winyonak sincs mbr -e. azt hogytom most megcsinálni ,hogy legyen?
Olyan nincs. Mint írtam vala alább: a MBR gyakorlatilag a merevlemez első 512 byte-ja! Rendszerindításkor ennek a tartalma kiolvasásra kerül, és a benne találtak szerint megpróbálódik valami oprendszer elindítása...
[Szerkesztve] -
zLegolas
őstag
Ez így kissé zavaros... szóval:
...A rendszertöltő
A Linux békésen megfér más operációs rendszerrel egy merevlemezen, legyen az akár egy másik Linux, Windows, DOS, stb. Ilyen multiboot rendszerindítást lehetővé tevő programok Windows-ra is léteznek. A számítógép indításakor egy menü jelenik meg, ebből választható ki a használni kívánt operációs rendszer. Linux-on sokáig a Lilo volt a legismertebb ilyen alkalmazás, amely mára jobbára átadta a helyét a szélesebb lehetőségeket kínáló Grub számára.
...bla-bla-bla...
Minden merevlemez tartalmaz egy Master Boot Record-nak nevezett, 512 byte méretű adatterületet. Az ezen a területen lévő bejegyzések hivatottak indítani a merevlemezre telepített operációs rendszert. Ez a fél kilobájtnyi terület magától értetődően nem elegendő komolyabb programok tárolására, egy több operációs rendszer indítását lehetővé tevő, úgynevezett bootloader program ennél nagyobb helyet igényel. Ezt a problémát úgy oldották meg, hogy a MBR-ban csupán egy utalás található, amely megmutatja a tényleges rendszertöltő program helyét, így az gyakorlatilag bármekkora méretű lehet.
Szerintem neked tehát egy rendszertöltő programra van szükséged.
1.- Mit akarsz bootolni? Gyanítom, hogy Win-t meg Linux-ot, hol ezt-hol azt...Ha így van:
2.- Telepíts egy Linux-ot (pl. UHU), az majd gondoskodik a megfelelő rendszertöltőről! -
zLegolas
őstag
-
zLegolas
őstag
válasz
szilchi #4772 üzenetére
Szerintem a Sax esett hasra a VGA detektálása során.
Sajna nem ritka, ha a videovezérlőt nem tudja egyértelműen belőni, és valami olyasmit próbál meg ráerőltetni, amit nem kéne. Erre kevesebb esélyed van, ha a lehető legeslegújabb disztrók közül próbálsz választani. Mit mondtál, SuSE mennyi is?
Ilyenkor jöhet a kézi hajtány.
...bla-bla...Ez jobbára abban az esetben fordulhat elő, ha a hardver automatikus detektálása hibásan sikerült, esetleg nincs benne az adatbázisban, vagy nem a szokványos paraméterekkel szeretnénk azt üzemeltetni. Ilyenkor érdemes megpróbálkozni a (rootként kiadott) XF86Config utasítással. A program tisztán karakteres módban fut, tehát a grafikus felület indítása sem szükséges a használatához. Az indítást követően egy sor kérdésre kell választ adnunk, amelyek a billentyűzet, egér, monitor és monitorvezérlő tulajdonságaira vonatkoznak. Megválasztható többek között például a billentyűzetünk típusa, a monitorunk felbontása, a használni kívánt színmélysége, a képfrissítési frekvenciák, a grafikus kártya chipkészlete, és még számtalan egyéb paraméter.
Az XF86Config használatára egy példa: Tegyük fel, hogy egy új grafikus kártyát kapott a számítógépünk, amely új (vagy ritka) típus lévén alapból nem támogatott. A Linux rendszerünk indítása során a Yast észlelte a változást, de az új hardvert a segítségével sem sikerült beállítani. Szerencsétlen esetben fekete „fagyott” képernyő fogad, talán a monitorunk is készenléti állapotba váltott. Semmi gond, nyomjunk Ctrl+Alt+Del -t, ha nem segít, akkor Ctrl+Alt+Backspace. Ha a gép dolgozni kezd, a merevlemez működését jelző LED világít, várjunk türelemmel, a gép valószínűleg éppen a saját leállításán munkálkodik. A reset-et mindenképpen kerüljük!
Az indítómenüből válasszuk a biztonságos (Safe mode) indítást. Ilyenkor a minimálisan szükséges paraméterekkel indul a rendszer, grafikus felület nélkül. Jelentkezzünk be root-ként, majd gépeljük be: XF86Config (Enter). Haladjunk végig a felett kérdéseken, és a monitorvezérlő beállításainál adjuk meg a kártya memóriájának méretét, a rajta lévő chip típusát (pld. NVidia), és így tovább. A konfigurációs fájl elmentését követően a startx utasítással próbáljuk meg a grafikus felületet elindítani. Ha nem jártunk sikerrel, próbálkozzunk más beállításokkal. Érdemes kezdetnek szerényebb paramétereket megadni, majd ha azzal működik, fokozatosan tovább finomítani.
Az ismertetett módszer előnye, hogy gyakorlatilag minden esetben megoldásra juthatunk vele, a hátránya viszont az, hogy a kezdő szintű számítástechnika ismereteknél esetenként komolyabb szaktudást, továbbá némi angol nyelvismeretet igényel. -
zLegolas
őstag
válasz
szilchi #4754 üzenetére
Sorry, ha félrevezettelek!
A Slax nem igazándiból telepítésre lett kitalálva (szvsz egyáltalán nem), és rendkívül nehezen bővíthető, mondjuk inkább úgy: nem bővíthető. Semmiképpen nem úgy, mint egy normál, hdd-ről futó disztrib. Ergo ami van a lemezen, az műxik és slussz.
Ez kb. minden Live cuccra jellemző, bár vannak többen, amik telepíthetők a lemezről hdd-re. A live inkább arra jó, hogy zsebre vágod a neked megfelelőt, és bármely gépen ismerős környezetet használhatsz a rajta lévő megbolygatása nélkül. (Na meg pl. menthetsz vele összerogyott windózokról újrainstall után...)
A Wine asszem úgy műxik, hogy beléje a megfelelő könyvtárakba kell bemásolni a célprogramot, és onnan próbálkozni. Szal messze nem arról van szó, hogy ott az NTFS-alatt a Diablo-5, rákatty és már fut is. -
zLegolas
őstag
válasz
szilchi #4700 üzenetére
Ne fűzz sok reményt a Wine-hez, különösen nem a játékok terén!
Ne töröld a Windows-t, fokozatosan próbálj átállni, kísérletezgess, ismerkedj! Fokozatosan fog letisztulni a dolog (nálam évek óta tisztulgat...).
Az UHU jó lesz, ha meg mégsem és SuSE, akkor keress aktuálisabbat (9.x...10.0). -
zLegolas
őstag
A működőképes 5.1 (SB-Live, ilyesmi) szerintem olyan, mint az UFO-k meg a szellemek -vannak, akik már látták, én még nem.
Mondjuk alapból nem is nagyon érdekel, bár va a szekrényemben vagy 3 ilyen kártyám, de megfelelő (5.1) hangrendszer hiányában nem próbáltam. Több ismerős viszont szívott velük, innen az infó.
A TV-tuner kártyák is tudnak galibát csinálni, némely programok elég hisztisek. Én MPlayer-rel tévézek, az fordításkor detektálja és beállítja magának. Ajánlom kipróbálásra. Ha azzal megy, akkor érdemes lehet erőltetni más programokat (kwintv, kdetv, mittomén...)
A Google valszeg többet tud segíteni...
[Szerkesztve] -
zLegolas
őstag
válasz
papagaj #4661 üzenetére
Ahogy csak kívánod. Az első merevlemez a hda, a második a hdb, a harmadik a hdc, a negyediket sajna elfelejtettem...
Az első lemez első partíciója a hda1, a második partíciója a hdb2, stb...
A rendszertöltőnek megmondod, hogy melyiken hol van bootolható rendszer, és jöhet a mehet. -
zLegolas
őstag
válasz
#57764352 #4620 üzenetére
''Tud olyat a Linux, hogy helyesen kezeli a vinyót??''
Tud.
Más kérdés, hogy ezt a BIOS-t megkerülve is képes-e megtenni - nos ez nem biztos. Illetve én még nem próbáltam, ilyen esetekben mindíg BIOS-t frissítettem (1-2-3 alkalommal ha talán volt rá szükségem valami P2-es gépeken.) Szal nem a Linux a hülye, ha netán nem sikerül.
Az Ubuntu miért is nem jött össze? Ugye még véletlenül sem Gnome, (netán KDE 3.x(KUbuntu) ablakkezelővel próbáltad, hanem FliuxBox, BlackBox, FVWM? Pontosabban miért és hogyan nem jött össze? -
zLegolas
őstag
Semmi gáz: a Linux terjed, ergo egyre többen kipróbálják, ergo egyre több kezdő kérdez, ergo ezek között a kérdések között is sok marhaság lészen...
-
zLegolas
őstag
válasz
T. Almeida #4606 üzenetére
Szerintem alapból kábé ez történik. A home-odban pl. amit csinálsz, az a Te jogaidat örökli. A közös használatban lévő könyvtáraknál ez persze nem működhet, nem is lenne jó.
Ha viszont utólag akarod megváltoztatni/egységesíteni valamely mappát, azt a chmod/chown/chgrp utasítások rekurzív használatával megteheted. -
zLegolas
őstag
-
-
zLegolas
őstag
válasz
Balint133 #4368 üzenetére
Nem is ezek között fogod megtalálni...
A telepítés során van valahol egy olyan, hogy ''Programok részleztezett kiválasztása'', vagy mifene. Na ottt keresd.
Telepített rendszeren meg a ''Yast/Programok hozzáadása/keresés'' útvonallal próbálkozz!
Ugyanez a válasz a ''Hogyan tudok csomagokat telepíteni'' kérdésedre is. Meg fogsz lepődni, mennyi van!
[Szerkesztve] -
zLegolas
őstag
válasz
raszputyin #4290 üzenetére
Chipset: szerintem hótmindegy, ami márkás és a má$ikon jó, azzal valszeg Linux-on sem lesz gondod.
AMD ''Cool and Quiet'' : passz. -
zLegolas
őstag
ha meg találok egy normális hűtőbordát, ami vissza passzívban a 533as cerkát, akkor megint nekiállok php-zni, meg sql-ezni...
Nekem (majdnem) passzívan ment a múlt hétig egy 566-os Celeron, most cseréltem ki egy 733-ra - az is passzív. Azért majdnem, mert a házban alacsony fordulaton forog egy venti, az azért kavarja a levegőt felette. A multimediás (Geexbox) gépemben van, ami fixen TV-re van kötve. A borda egy kb 80x130 mm-es alaménuim izé, P1-esé lehetett valaha.
Érdekesség: a 566-os Celeron sokkal jobban melegedett, mint a 733-as PIII - valszeg attól, hogy erőlködve vitte azt, amit a nagytesó félkézzel (jellemzően hétszázvalahányszor ötszázvalahányas felbontásban a TV-ből felvett XVid Tom és Jerry-ket...)
Ha érdekel, küldök képet...
[Szerkesztve] -
zLegolas
őstag
válasz
Forest_roby #4148 üzenetére
A tanárod elég nagy arcú lehet... aki tiszta szívvel javasol egy nem ''titkárnőknak való'' linuxot egy windózhoz szokott kezdőknek (Pl. Debian, Gentoo), az vagy idióta, vagy nem tudja mit beszél.
Mellesleg ha feltelepítesz egy Borland-ot a windózra, akkor azzal még nem fogsz mindenfélét fejleszteni, csak amit az éppen tud. No és teszi azt pl. ékes Borland C nyelven, aminek vajmi kevés köze van a szabvány ANSII C-hez, ergo valszeg az életben nem fogod tudni máshol használni, mint pl. sokak kedvenc Windózán.
Szal ha tudod mit akarsz, akkor az ahhoz szükséges progikat fel is kell tenni, mese nincs.
Ja, majd el is felejtettem: mibe is kerül neked, ha csak olyan elegánsan és egyszerűen felrakod azt a Borland-ot?
[Szerkesztve] -
zLegolas
őstag
válasz
Forest_roby #4139 üzenetére
Az Ubuntu-val az a gáz, hogy alapból elég pucér, neked kell a netről felöltöztetned olyan ruhába, amilyet szeretnél. Ehhez nélkülözhetetlen a gyors net, meg a tudás, hogy mit is akarsz.
Én a SuSE-t ajánlanám, marha sok progija van alapból, a 10.0 Professional egy dual layeres DVD-n 8 GB, ebbe már belefér ez-az. Ezenkívül a Yast (telepítő és csomagkezelő) keresőjébe beírsz amit keresel (pl. Perl, Java, C++) és köpi a lehetőségeket, amik közöűül választasz és slussz... -
zLegolas
őstag
válasz
mandrake83 #4082 üzenetére
Még egy 5let: a csiricsárébb disztribek szoktak ezekről a fájlokról (XF86config, fstab, stb...) magánszorgalomból másolatot csinálni az igazi mellé! Nézd meg van-é ilyemid, pl. ''XF86config.valami'' vagy ilyesmi néven! Ha van, az jó! Másold le az ilyesmit biztos ami biztos valahá (pl. a root mappájába), majd nevezd át a ''XF86config.valami'' -t ''XF86config'' névre, ezzel elvileg egy régebbi állapotot állítottál vissza. Oszt kilép-belép, ha nem indul a graf.felület akkor ''startx''.
Hátha...
[Szerkesztve] -
zLegolas
őstag
válasz
.:GoliBali:. #4081 üzenetére
Másold be a következő két fájl-t!
/etc/fstab
/boot/grub.conf
Osz't majd meglátjuk. -
zLegolas
őstag
válasz
mandrake83 #4082 üzenetére
Három tipp:
- vagy reseteltél
- vagy új VGA hardver vágott rendet magának
- vagy nem'tom
Mindenesetre elsőként a SaX-ot, vagy SaX2-t próbáld, lehet, hogy nem a KDE hórt meg, hanem az X beállításaid estek hasra. Ezt egyébként megnézheted egyszerűen: indíts másik ablakkezelőt, pl. FVWM-et vagy IceWm-et.
Ha ezekkel megy, akkor KDE-hiba, ha nem, akkor az X a ludas (ez a valószínűbb). Ekkor jöhet a SaX2, ha nem megy, akkor az XF86Config matatása jön. Semmi pánik, menni fog!
Pontosabb segítséghez további infókat kérek, a fentiek alapján. -
zLegolas
őstag
válasz
ngabor2 #4073 üzenetére
Szvsz csak akkor van értelme, ha a szoftverek is támogatják. Windóz alatt szerintem a világon semmi, a progik 99%-a 32 bitre van optimalizálva, ezért nem is nagyon értem ezt az újdonsült 64bit-es mániát. Tényleg, létezik már 64 bites Windóz, vagy még mindíg csak ködös ígéret szintjén mozog?
Linux alatt lehet értelme, már ha komoly számításigényű feladatot kap a szentem. -
zLegolas
őstag
Hót mindegy, amit írtam az dettó ugyanaz, csak a kimenetként nem avi-t, hanem mpeg-t adsz meg. Kábé...
Mondjuk az, hogy hogyan lesz ebből pontyosan 4,7GB, az - őszintén megvallva - passz.
Eddíg nekem minden felment mindenféle csomnkolás meg mágia nélkül egy 4,7GB-os lemezre. Igaz, nem gyakran csinálok ilyesmit... Majd utánanézek...
Ja, dícsérik a DVDAuthor, keress rá.
[Szerkesztve] -
zLegolas
őstag
MEncoder-DVD téma:
[link]
Itt leírtam az oldal közepe táján... -
zLegolas
őstag
válasz
mandrake83 #4038 üzenetére
Lásd az
/etc/sysconfig
fájlt! -
zLegolas
őstag
válasz
Jester01 #3973 üzenetére
ami fix képarányúra állítja a filmet, a megfelelő fekete csíkok hozzáadásával.
Azt hogyan csinálná?Mert akkor vagy 4:3 esetében vagy lemarad valami, vagy magára a filmre tesz csíkot (ez új lenne), vagy kisebb lesz a kép helyes képarányban, vagy összelapulnak a fejek...
Kecske és káposzta egyszerre --- hát, nem'tom. -
zLegolas
őstag
Feliratok pozicionálása
A szélesvásznú, vagyis nem 4:3 képarányú filmek esetében zavaró, ha a felirat a képmezőben látható, célszerű ezt kitolni a fekete sávokra. Az egyik megoldás az sdl használata.
mplayer -vo sdl jajdekivancsivagyok.avi
A -vo -xv kapcsolóval elvileg a fekete csík fölé fog kerülni a felirat.
A másik megoldást az expand kapcsoló kínálja. Az MPlayer a feliratokat csak a filmbe hajlandó beletenni. Az alul-felül megjelenő sávok nem a film részei, egyszerűen nem használt képernyőterületek. Az expand kapcsolóval egy fekete sávot szúrhatunk be a filmbe, amin már megjeleníthető a felirat.
mplayer -vop expand=0:-60:0:0 jajdekivancsivagyok.avi
A fenti példában egy 60 pixelnyi sáv kerül a film aljára. Az MPlayer a filmeket mindig a képernyő közepére igazítja. Átgondolva azt, hogy mit is csináltunk ebből persze logikusan következik, hogy így az alsó és felső sávokat nem azonos méretűnek fogjuk látni, olyan lesz, mintha a film felfelé tolódott volna.
Megjegyzés: az expand kapcsoló az MPlayer újabb változataiban állítólag nem működik, de bevallom őszintén ezt nem ellenőriztem...
A megoldás megtalálható az MPlayer dokumentációjában.
[Szerkesztve] -
zLegolas
őstag
Basszus... nézzetek csak be a www.linuxforum.hu -ra!
[Szerkesztve] -
zLegolas
őstag
Az a helyzet, hogy egy Feather-t vagy valami kisebb cuccot simán elslattyog az említett gép, csak hát az nem egy kezdő linuxosnak való.
Azért ajánlom, hogy próbáld ki a Feather-t, van benne minden, ami kell, CD-író, hálózat, internet, multimédia (pl. MPlayer), ftp, mittomén... de az aki pl. W98 vagy netán XP féle csillivilliséget vár, az csalódni fog. A kinézete valahol a Win 3.1 meg a Win95 között van.
De műxik, használható! -
zLegolas
őstag
-
zLegolas
őstag
Ne így próbálj tanulni hogy szétbarmolsz egy komplett topic-ot, inkább vegyél elő egy akármilyen kezdő Linux könyvet, vagy netezz egy órát... komolyan mondom kezdem ledobni az ékszíjat...
Olyan alapvető dolgokkal nem vagy tisztában, hogy ríhatnékom támad...
Légy erős: majdnem akármit majdnem akárhová csatolhatol. Pl. a Windows-t is. Mellesleg amire te gondolol, az nem windows-t jelent, hanem jobbára egy FAT prtíciót. Ha mond ez neked valamit.
[Szerkesztve] -
-
zLegolas
őstag
Az adat DVD-iso making dettó ugyanaz, mint a CD-iso készítése. Csak ugyebár nagyobb lészen a drága...
Szal nincs másról szó, mint a kiírandó könyvtárak/fájlok egybegyúrásáról. Tehát mint pár hozzászólással előbb leírtam! Kábé:
mkisofs -pad -J -R -jónagyfájl.iso directory1 directory2 directory3
vagy akár:
mkisofs -pad -J -R -jónagyfájl.iso fájl1 fájl2 fájl3
Ehun egy nagyon jó kis oldal, érdemes tanulmányzani: [link]
Remélem erre gondoltál! -
zLegolas
őstag
A megfelelő fájlokban beállíthatod, hogy melyik futási szinten induljon az indítandó, akár x nélkül, a 3. szinten is. Nézegesd a felsoroltakat a Te gépeden!
Mellesleg ha bármi ablakkezelőd fut (WM, Fluxbox), akkor már az 5. szinten vagy, ami meg ugye azt jelenti, hogy fut az x.
(Szándékosan nem írtam KDE-specifikus megoldást.) -
zLegolas
őstag
-
zLegolas
őstag
3:
KRename, több fájl átnevezéséhez
A számítógépünkön tárolt képeinket, esetleg hang vagy más gyűjteményünk fájljait célszerű azonos sablon alapján, (például téma_sorszám.jpg) egységes névvel ellátni. Sok fájl kézi módszerrel történő átnevezése viszont nagyon fáradtságos feladat, célszerű lenne a megoldást automatizálni. A SuSE válogatásai tartalmazzák a KRename nevű programot, amelynek segítségével a KDE grafikus felületen könnyen elvégezhető a fájlok átnevezése.
Karakteres módban a Rename-Them-All névre hallgató, mindössze 47 kByte-os programocska használható, amely többek között a következő címekről tölthető le:
http://linux.tucows.com/preview/8622.html , http://linuxberg.matrix.com.br/system/preview/8622.html
Mindkét program rengeteg beállítási lehetőséggel bír, amelyek között bárki megtalálhatja a számára megfelelő kombinációt. ()
Az utóbbit javaslom, igazi svájci bicska! -
zLegolas
őstag
CD:
Egy könyvtár tartalmából CD iso képfájl készítése:
mkisofs -r -o valami.iso -J -V ?lemeznév? /amiből/írni/akarunk
A felhasználói könyvtárunkban lévő valami.iso CD lemezképfájl kiírása:
cdrecord dev=0,1,0 speed=10 -v ~/valami.iso
esetleg megtoldható egy -eject, -dao vagy -data kapcsolóval is:
cdrecord dev=0,1,0 speed=10 -v -dao -eject ~/valami.iso
DVD:
ISO képfájl kiírása:
growisofs -dvd-compat -speed=4 -Z /dev/dvdram=/ahol/van/dvd.iso
Könyvtár tartalmának kiírása:
growisofs -dvd-compat -speed=4 -R -J -Z /dev/dvdram /ahol/van/könyvtárnév -
zLegolas
őstag
Nekem a Feather a kedvencem.
-
zLegolas
őstag
válasz
ragazzo #3645 üzenetére
A világon az első vírus is asszem UNIX-on futott, szal semmi pánik! Nem azért nincs linux-ra, mert senkinek nem jutott eszébe, hidd el.
Ja, ilyenkor szoktak az okosok beszólni, hogy ''Azé' nincs, mert Linux-ot úgysem használ senki, nem éri meg rá írni, majd ha elterjed akkó' szerintem sokkal jobban ellepik a vírusok mint a Windows-t, mert ott már nagy tapasztalata van a védelemnek ezért is nincs olyan nagy baj, pl. én is naponta frissítek...''
[Szerkesztve] -
zLegolas
őstag
Háát, az ilyesmire hamar beficcen egy RTFM. Na de inkább egy kis olvasnivaló, osz't irány a Google:
Linkek
A Unix alapú rendszerekben elterjedt, és nagyon hasznos lehetőség az úgynevezett linkek használata. Ha végiggondoljuk teljesen érthető, hogy ha egy könyvtárra vagy fájlra a könyvtárstruktúra több helyén is szükség van, tulajdonképpen elég csak egy helyen tárolni, a többi helyen csak hivatkoznunk kell az állomány valódi elérhetőségére. A linkeknek két fajtája van, a hardlink, és a simlink.
A hardlink (kötött csatolás) egy hivatkozást jelent arra a fizikai tárterületre, ahol a kérdéses fájl található. Kötött csatolás nem hozható létre olyan fájl esetén, amely az adott fájlrendszerbe pillanatnyilag nincs becsatolva, másként fogalmazva csak létező fájlhoz rendelhetünk hardlinket. Hardlink könyvtárhoz rendelése szintén nem lehetséges. Egy fájlhoz több link is tartozhat, ez gyakorlatilag annyit jelent, hogy egy állományra több néven is hivatkozhatunk. Ezek számát egy csatolásszámláló tartja nyilván. Egy link törlésekor a rendszer ennek a számlálónak az értéket csökkenti eggyel. A fájl fizikai törlése csak akkor történik meg, ha a számláló 0 értéket ér el.
A simlink (szimbolikus csatolás) a fájl eredeti nevére utal, és mutathat akár az adott pillanatban fizikailag nem létező vagy elérhető fájlra vagy könyvtárra, például egy CD-n lévő állományra is. Jó példa erre a kernel forrása, amelyet csaknem minden program a
/usr/src/linux könyvtárban keres, ahol viszont csaknem mindig egy, a valódi kernelre mutató szimlink található. A linkek létrehozásának általános formája:
ln mit hová
A fenti módon hardlinket hozhatunk létre, szimbolikus linkhez az -s kapcsoló megadása is szükséges. Egy konkrét példa:
ln -s /mnt/hdb1/ /home/user/usernév/ripityom
Ezután a ripityom bejegyzésre hivatkozva ott a /mnt/hdb1 merevlemez tartalmát találjuk. -
zLegolas
őstag
Én az olyan USB-s pendrive-oknál vettem észre amomáliákat, amik valami módon extrák voltak, pl. némelyik mp3-felvevős-lejátszós cuccoknál. Olyan lehet mint a helikopterek esete: minden észérv és fizika ellenére működésre lehet bírni őket. Legalábbis Windows-on megy, Linux alatt meg néha nem lehet fájlt törölni, utánna már saját magával sem, lehet formázni Windows alatt. Ugyanez áll némely digit.fényképezőgépre, hiába USB-nek látszik, a Linux fel sem ismeri mint USB eszköz. A kiszerelt memóriakártya simán írható-olvasható, csak éppen a fotómasinát a géppel összedugva semmi. A gépkönyvet utólag olvasgatva meg írja ám, hogy ''mittoménmilyen data transfer protokoll''. A gyártó Windows-hoz összeüt valami kezelőprogit, a Linux le van ejtve, oszt ilyenkor a Linux a kaki az okosok szerint...
Egyszerű, mezei, szabványos pendrive-ok nekem eddíg mindíg mentek, (kb 10-15 típus). Szal passz.
[Szerkesztve] -
zLegolas
őstag
A válasz minden kérdésedre: igen.
Visznek mindent, ami a gépbe van dugva, szkennert, nyomtatót egeret (legalábbis volt erre példa!)
Ha Kovács17 őrmestert kiküldik, az még a padlást is lesöpri, pláne, ha bárm,i számítógéphez köthető dolgot talál...
Olvasnivalók: www.euroastra.com, Johannes és érdekvédelem rovat. Tanulságos. -
zLegolas
őstag
válasz
Whaskes #3270 üzenetére
Itt már mindent megválaszoltam...
Bővebben: link
Ha nem jó, szólj...szvsz az a gyanúm, hogy kissé téves elképzeléseid vannak a Linux-al kapcsolatban - ami persze nem baj. -
zLegolas
őstag
válasz
damatic #3173 üzenetére
Keress valami partícionáló programot, nem'tom mi van az UHU-ban, de van pár, az biztos. Ez arra jó, hogy tutira megmutatja, milyen merevlemez milyen partíciói leledzenek a gépen, milyen fájlrendszerrel, netán a partíciók hová vannak befűzve - ha be vannak egyáltalán. Ha megtalálod a kimenetben a hiányzó partíciókat, de pl. nincsenek csatolva (valszeg ez lészen a problémád szerintem), akkor létrehozod a megfelelő csatolási pontokat (pl. /mnt/ujparticio, vagy /media/ujparticio vagy /amitakarsz/ujparticio) és az /etc/fstab fájlba beírod a szükségeseket, pl:
...
/dev/hdb3 /mnt/ujparticio ext3 ...stb...
...
Elvileg így mennie kéne.
Ja, ellenőrizd a winyók jumperelését, korrekt-e... triviális, de pl. én is el szoktam néha felejteni vagy nézni. -
-
zLegolas
őstag
válasz
damatic #3078 üzenetére
Ha csak leszedni akarod a winyóról a cuccot bootolhatsz pl. egy Live CD-t, az jó eséllyel megtalál mindent... vagy nézd meg az /etc/fstab file-ot, mi van benne a rendszer helyrevakerálásához...
A netes dologhoz sajna passz, ilyesmit még nem csináltam, modemmel száguldok az infosztrádán.... A szerver fájlmegosztásra volt, vagy mifene? Mi futott, NFS/NIS, Samba? Egyébként tuti, hogy mindened megvan, de hogy hogyan fogod elérni, az passz. Egy nálam okosabb biztos megmondja...
-
zLegolas
őstag
Példa a menu.lst -re (részlet)
...
title SuSE 8.2
kernel (hd0,0)/boot/vmlinuz root=/dev/hda1 vga=0x317 hdc=ide-scsi hdclun=0 splash=silent showopts
initrd (hd0,0)/boot/initrd
title Red Hat 9a SE
root (hd1,0)
kernel /vmlinuz-2.4.20-18.9 ro root=LABEL=/ hdc=ide-scsi
initrd /initrd-2.4.20-18.9.img
... -
zLegolas
őstag
válasz
Tsunami #3070 üzenetére
Aha. Akkor még egy kis idézet:
SCSI emuláció
A Linux alapértelmezésben csak SCSI felületű CD írókat képes kezelni. Ennek történelmi okai vannak. Néhány éve még a SCSI illesztésű eszközök több előnyös tulajdonságuk miatt nagyobb népszerűségnek örvendtek az IDE hardverekkel szemben. Mára az IDE fejlődése miatt az SCSI jelentősége kissé a háttérbe szorult.
A Linux a 2.4.x -es kernelverziókig bezárólag az IDE CD-írókat is SCSI felületű meghajtókként kezeli, ehhez úgynevezett SCSI emulációt használ. A CD-írónk SCSI azonosítóját a
cdrecord -scanbus
utasítással kérhetjük le (SCSI: Channel, Id, Lun ). Az alábbi képhez hasonló táblázatot kapunk válaszul:
Ebből az első oszlop három száma érdekel minket, ezt jegyezzük meg! Hasonló eredményt kapunk a
cat /proc/scsi/scsi
kiadásával is.
Ha netán a beépített CD-írót csak olvasóként látja a Linux, az oka SCSI emuláció hiánya. Ilyenkor nyissuk meg a /boot/grub/menu.lst -fájlt például a kwrite-al, és a megfelelő Linux menüpont alá írjuk be a hdc=ide-scsi bejegyzést. Hasonlót kell látnunk:
title Linux
kernel (hd0,2)/boot/vmlinuz root=/dev/.... hdc=ide-scsi hdclun=0 …
A menu.lst-re komnkrét példa található A Grub rendszertöltő fejezetben. Mentsük a módosított fájlt, majd indítsuk újra a gépet.
A 2.6.x -os sorozattól kezdődően a kernel már nem használja az SCSI emulációt, képes az IDE / ATAPI drive-ok közvetlen kezelésére. -
zLegolas
őstag
válasz
Tsunami #3066 üzenetére
pl. konzolból:
A felhasználói könyvtárunkban lévő valami.iso lemezképfájl kiírása:
cdrecord dev=0,1,0 speed=10 -v ~/valami.iso
esetleg megtoldható egy -eject, -dao vagy -data kapcsolóval is:
cdrecord dev=0,1,0 speed=10 -v -dao -eject ~/valami.iso
a dev -et követő 3 számot megtudhatod:
cdrecord -scanbus
vegy
cat /proc/scsi/scsi
Ez mindíg műxik, akár van valami grafikus CD-író csoda (K3B, CDBakeOwen), akár nincs.
Aktív témák
Hirdetés
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- 125 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4070 (ELKELT)
- Új! Számla + 1-3ÉV Gari! Áfás! Gamer PC - Számítógép! I5 14400F / RTX 5070 / 32GB DDR5 / 1TB SSD M.2
- BESZÁMÍTÁS! Samsung Odyssey G9 OLED 240Hz Dual QHD 49" monitor garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 GAMER PC termékbeszámítással
- DELL PowerEdge R630 rack szerver - 2xE5-2650v3 (20 mag / 40 szál, 2.3/3.0GHz), 32GB RAM, 55992Ft+ÁFA
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest