- Kedden érkezik a Galaxy S25 Edge
- iPhone topik
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Fotók, videók mobillal
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- VoLTE/VoWiFi
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Balerik
aktív tag
Sziasztok!
Egy ,,zavarszűrőn" keresztül szeretném megtáplálni a RPI3 B+ lapkámat.
Hová lehet (kell) forrasztani a szűrőből kijövő két tápkábelt? -
Balerik
aktív tag
válasz
stopperos #46954 üzenetére
Köszi. Majd kipróbálom , de előbb kell vennem ehhez egy micro HDMI-HDMI kábelt vagy átalakított, hogy osmc-t tudjak telepíteni. Moode alatt nem lehetséges ez a teszt? Az is debiant használ.
@kutga. RPI4 (OSMC) Kodinál írta ki, csak most sajnos eltört az micro HDMI átalakítom.
-
Balerik
aktív tag
Milyen programmal lehet letesztelni egy PI4 ethernet portját? Ha lehet olyan progam lenne jó amihez nem kell kijelzőhöz csatlakoztatni, mert jelenleg nincs micro HDMI csatlakozom.
-
Balerik
aktív tag
Segítséget kérnék.
RPI 3-ra keresem a ezt a kiadást OSMC's November update is here with Kodi v18.9
Ha tudna valaki segíteni, nagy meg köszönöm. -
Balerik
aktív tag
válasz
SunMount3r #46063 üzenetére
Mert használtam, több próbálkozás után maradt a OSMC.
-
Balerik
aktív tag
válasz
SunMount3r #46053 üzenetére
Minimális linux tartalmaznak. Próbálj meg valamit telepíteni LibreElec alá és azt tapasztalod, hogy nem lehet, mert sok függöség hiányzik. OSMC teljes rasbiant tartalmaz.
-
Balerik
aktív tag
-
Balerik
aktív tag
válasz
MaCS_70 #46047 üzenetére
Én itthon filmekre OSMC-t (használtam LibreElecet is, de az egy eléggé lebutított alap rendszert használ ,,cél softwert", OSMC-t jobban szeretem) használok két (RPI4; RPI3B+). Igazából nem tudom, hogy mi a cél felhasználás. Én is használok csak zenére HiFiBerry Digi2 Pro-t (hasonló a tiéd is), de csak zenére moOde Audio programmal.
-
Balerik
aktív tag
válasz
MaCS_70 #46042 üzenetére
Ezt találtam..
I suspect you have the PiFi Digi+(blue pcb with an infrared sensor)? I have it too and it took a while before I had it working.
I remember I had to put some lines in the RPI3 config file under bootloader configuration:
dtoverlay=pi3-disable-bt
dtparam=audio=off
dtoverlay=hifiberry-digi
dtoverlay=lirc-rpi,gpio_in_pin=26
dtdebug=0not sure if this is all still needed or even what it does but it worked for me.
The gpio and bluetooth ones are for the infrared to work I believe. -
Balerik
aktív tag
válasz
SunMount3r #45564 üzenetére
Hümm...
egy kicsit tájékozódhatnál
HÁLÓZATI MEGOSZTÁS...STB -
Balerik
aktív tag
Sziasztok!
Valahogy ki kehet deríteni két RP3 közül melyik ,,fiatalabb" ? -
Balerik
aktív tag
válasz
Patice #45178 üzenetére
Köszi!
Ott már ,,néztem" és eléggé sok ,,opció" van ott és nem tudom melyiket kell kijelölni?
Ha holnap készítek egy képet róla akkor segítesz, hogy melyik kell?Még valami eszembe jutott.
Biztonsági mentés a rendszerről? Sikerült most jól beállítani, de szeretnék meg egy dologgal kísérletezni.
-
Balerik
aktív tag
Sziasztok!
A nappaliban egy RPI4-en osmc fut, amit már sikerült jól be konfigurálnom a saját és párom ízlésének megfelelően. Hogy lehetne ezt a rendszert a hálóba átköltöztetni a hálóban lévő RPI3-ra? -
Balerik
aktív tag
Szia!
Nekem is RPI 4 em van 2GB memóriával. Jelenleg LibreELEC fut rajta és nem volt még olyan FHD vagy 4K (4K HDR) film ami ne tökéletesen futott volna rajta akadás nélkül (bármely méret mellett, volt már 45-50GB film játszva). Próbáltam már több PI-s OS (LibreELEC; OSMC; DietPI) és mindegyik alatt KODI-val hibátlan volt a filmek lejátszása.
Ha csak FHD; 4K; 4K HDR a cél akkor LibreELEC,
Ha kell torrent is akkor OSMC, abban egyszerűbben és alapból bekapcsolható a Transmission. -
Balerik
aktív tag
válasz
wassermann #44718 üzenetére
OSMC alatt telepítettem nfs szervert, amit sikerült kis küzdelem után beállítanom. Sajnos valami oknál fogva ha USB3-ra dugtam a külső SSD-t egy idő után mindig automatikusan leválasztotta a rendszer (rákerestem erre a hibára és azt találtam, hogy a RPI4 USB3 portja nem minden típusú külső házat szeret). Így áttettem USB2 portra, de sajnos a lassú másolás még mindig fennáll. Valami tipp?
-
Balerik
aktív tag
válasz
wassermann #44710 üzenetére
Milyen op.rendszert ajánlott? OpenMediaVault?
-
Balerik
aktív tag
válasz
wassermann #44708 üzenetére
Akkor PI 4 -el nem lenne ilyen probléma? Mert azt is tudnék használni.
-
Balerik
aktív tag
Sziasztok!
Egy RPI 3B+ -on moOde rendszert fut nálam. Az új verziója már támogatja az NFS és Samba megosztásokat. Erre a RPI-re USB2-n csatlakozhattam egy 1TB SSD-t külső házban. Az a problémám, ha akarok ráírni hálózaton keresztül akkor nagyon lassú a másolás rá. A hálózat kiépítése GB. Mi lehet a probléma? RPI-n lehetséges jó szervert kiépíteni? -
Balerik
aktív tag
Raspberry Pi 4-hez milyen távirányítót ajánlotok Kodi és moOde Audio kezeléséhez?
-
Balerik
aktív tag
Osmc/Kodi-val hogyan lehet "ISO" (DVD) lejátszani?
-
Balerik
aktív tag
válasz
Beni2360 #20877 üzenetére
- Töltsd le PuTTY ez kell az SSH-hoz,
- Futtasd a "PUTTY",
- Írd be a Raspberry Pi IP címét, majd "OK" le a felugró ablakot,
- Írd be a felhasználó nevet/ jelszót (ha minden igaz akkor libreelec/libreelec), de most nézem lehet, hogy csak a jelszót kéri "libreelec"
- és már bent vagy a raspberry pi-n, és tudod futtatni a fent linkelt oldalon leírtakat. -
Balerik
aktív tag
válasz
Beni2360 #20873 üzenetére
Volt olyan, hogy telepíteni kellett valami adont
vagy valamit és akkor megjelent a kodiban egy lehetőség a beírásra.
Én osmc-nél találkoztam vele A Setting/OSMC/Rpi résznél. Itt nem tudom hogy hol lehet, de keresgélj ezen az úton.
Meg ha volna egy linked a megvásárlásra azt is megköszönném
Az előbbi linkben is benne van!
License keys -
Balerik
aktív tag
válasz
Beni2360 #20871 üzenetére
A LibreELEC-ben hol tudnám beírni a vc1 és mp2 kódokat, vagyis mit kell és honnan telepítenem?
How to edit the config.txt? -
Balerik
aktív tag
válasz
havri1 #20820 üzenetére
Itt van egy jó leírás, én is ezen keresztül állítottam be:
Raspberry Pi mint médiabox -
Balerik
aktív tag
válasz
zenwalk #20512 üzenetére
Mondjuk az megoldható, hogy az egyik TV-re HDMI-vel csatlakozna. De hardverileg bírná, hogy párhuzamosan nézünk filmet?
Igen! Minden gond nélkül.
Vagy esetleg filmet nézünk, közben meg másolok valamit a hdd-re?
Nálam, ha FHD lejátszás megy, és akarnék másolni a HDD-re akkor már szaggatni kezd a film. -
Balerik
aktív tag
válasz
zenwalk #20510 üzenetére
Először is a TV-k médialejátszója eléggé korlátozott lejátszási képességgel bírnak. Egy RPI sokkal-de sokkal jjobb médialejátszó. Tehát jobb lenne, ha
1. TV: RPI (hdmi-vel csatlakoztatva a tv-hez, és ha a tv-d tudja a "cec" akkor a távirányitóval sem lesz gondod.) + USB-s HDD és akkor erre a HDD-re mehet a megosztás, és torrent. (nálam is működik jlelenleg.)
2. TV ez meg akkor marad a belső médialejátszó (a maga korlátozott lejátszási képességével) -
Balerik
aktív tag
válasz
zenwalk #20501 üzenetére
Jelenleg RPI-n én is osmc-t használok erre a célra, de a 2 TV-n való lejátszást hogy érted? Saját beépített média lejátszóval?
1 TV. RPI (külső HDD-vel alkalmas torrent (Transmission), HDD megosztás hálózaton (Samba), FHD lejátszás (Kodi), otthoni hálózaton kívülről is látnám ezt sajnos nem tudom)
2. TV ... milyen lejátszó? -
Balerik
aktív tag
Így akartam csinálni:
Idézet a cikkből:
Első körben partícionáljunk. Erre való a parted parancs. Elindítása után a print devices kilistázza a rácsatlakozott eszközöket. A select parancsal kiválasztjuk az új meghajtónkat, amit partícionálni szeretnénk, pl. select /dev/sda. Ezekután az öszes kiadott parancs a most kijelölt meghajtóra vonatkozik. A paraméter nélkül kiadott print parancs a kiválasztott lemezről ad információt:Model: Hitachi HDS721010CLA332 (scsi)
Disk /dev/sda: 1000GB
Sector size (logical/physical): 512B/512B
Partition Table: gpt
Disk Flags:
Number Start End Size File system Name Flags
1 20.5kB 210MB 210MB fat32 EFI System Partition boot, esp
2 210MB 1000GB 1000GB hfs+ MedionInnen megtudhatjuk az eszköz kapacitását, és a jelenlegi partícióstábla felépítését. Ha nem vagyunk megelégedve a jelenlegi felállással, töröljük a nem kívánt részeket az rm sorszám parancsal. Ha olyan fájlrendszer van a lemezen, amit ismer az openELEC, azt automatikusan felcsatolja. A felcsatolt (használatban lévő) partíció törlési kíséretekor, figyelmeztetést kapunk:
Warning: Partition /dev/sda2 is being used. Are you sure you want to continue?
Yes/No?
(A bátrak azt mondják yes, a szabályokat betartók quit-el kilépnek, és az umount /dev/sda2 parancsal elöbb lecsatolják, majd csak ezután törlik az adott partíciót.) Hogy biztosan egy mértékegységről beszéljünk a unit GB parancsal adjuk meg, hogy a beírt számok alatt GByte-okat értünk. Most jön a lényeg, amiért edig küzdöttünk, a partíció létrehozása. Az mkpart primary 0 1000 parancs létrehoz egy primary partíciót, ami 0-tól 1000GB-ig tart. Vagyis elfoglalja az egész lemezt. El is nevezhetjük a name 1vagy itt a Linux alatt is a MS-DOS parancsok kellenek?
-
Balerik
aktív tag
Közben már olvasgattam egy kicsit a neten, és rájöttem, ahogy @ azbest írja, hogy általános "Linux parancsok" kellenek (de még nem lettem okosabb) Ami nem működik azok a fenti leírásban szereplő parancsok. Úgy látszik, hogy az openelec nem általános Linuxot használ (vagy inkább én vagyok buta).
Amit szeretnék, hogy a külső HDD-t átállítani ext.. fájlrendszere, és csak egy partíció legyen. Nem tudom, hogy mbr, vagy gpt a jobb, (bár nem ide tartozik Win alatt gpt használok). -
Balerik
aktív tag
Szeretném a külső HDD-t partícionálni, de csak ennél a leírásnál (Az openELEC beállítása) találtam róla információt. Az ott leírtak nem működnek nálam, mivel osmc-t használok. Osmc használatnál hogyan kell végrehajtani partícionálást?
-
Balerik
aktív tag
OpenElec helyett (nem sikerült beállítani a transmission-t alatta) feltelepítettem osmc-t ezen leírás alapján. Sikerült is beállítani a "transmisson", és "samba" szolgáltatást, de sajnos nem tudom miért, de miután elindul a torrent letöltés, vagy hálózaton másolnék a külső HDD-re, (ami egy külső házban van saját áramforrással ellátva) megy szakad a kapcsolat a külső HDD-vel és a Pi-vel is.
- Mi lehet a probléma?
- Hol lehet beállítani (vagy hogyan kell), hogy film lejátszás közben a torrent letöltés szüneteljen? -
Balerik
aktív tag
Hogyan lehet megváltoztatni openELEC alatt futó transmission "letöltés" mappáját?
-
Balerik
aktív tag
válasz
lord.lakli #19888 üzenetére
Este, ha haza érek kipróbálom. Ez mit takar első indításnál fogad el a titkosító kulcsot.
-
Balerik
aktív tag
Sziasztok!
Teljesen kezdő vagyok linux terén.
Adott Raspberry Pi 2-t, és rá van kötve egy külső HDD házban egy 2TB merevlemez. Telepítve van az OpenElec/Kodi.Hogyan tudom indítom el a SSH-t a Openelec konfigurálásához?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Gamer PC - R5 2600, RX 580 és 16gb RAM + GARANCIA
- HP ProDesk 600 G2 SFF PC, Intel 6. generációs CPU, SSD és RAM nélkül
- Gamer PC - i5 13400f, RX 6700 XT és 16gb RAM
- i5 10500/ RX6600XT/32GB DDR4/ 512GB m.2 alapú konfig/ garancia/ ingyen foxpost
- i7 8700/ 32GB DDR4/ 512GB gen4 SSD/ R5 430 2GBD5/ HP 400G5 SFF/ garancia/ ingyen foxpost
- Konzol felvásárlás!! Playstation 5, Playstation 5 Pro
- Lenovo Legion 5 Gaming. Az ár irányár, komoly érdeklődés esetén van lehetőség egyeztetésre
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 1st - i7-6G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD I HDMI I W10 I CAM I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG STRIX X570-E Gaming alaplap garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B650M R7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RTX 5070 12GB BE QUIET! Pure Base 500DX 650W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest