- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- Google Pixel topik
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Na! Ez egy JÓ utólagos autós fejegység - Minix CP89-HD
- Megvan, milyen chipet használ a Pura 80 Ultra
- HMD Fusion - öltöztetnéd megint
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Tokba kerülnek a Pixel 10 mágnesei
- Ford SYNC 3 infotainment rendszer teszt
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Keem1
veterán
válasz
ratkaics #40902 üzenetére
Ha megy az angol, akkor ez a legszuperebb leírás.
Annyival egészíteném ki, hogy ha már fenn van a motyó, akkor a
/etc/dnsmasq.conf
fájlban szedd ki a kommentet (#) azexpand-hosts
sor elől, vagy ha nincs benne ilyen, írd bele egy üres sorba (úgy, hogy utána is maradjon egy üres sor). Ezáltal fogja használni feloldásra a/etc/hosts
fájl tartalmát is, ide az IP-FQDN párost írhatod (pl. ha a PC-d IP címe lokális hálózaton a 192.168.0.100, akkor ezt kell beleírni egy sorba) szóközzel elválasztva:192.168.0.100 mypcname
esetleg többféle megfeleltetéssel192.168.0.100 mypcname mypcname.local mypcname.otthonom.dyndns.org
Bármit mahinálsz akár a dnsmasq saját konfig fájlában, akár a hostsban, nyomj a Pi-n egyservice dnsmasq reload
parancsot,. hogy újratöltse őket és elérhetőek legyenek a módosítások.Kliensek:
Ez volt a szerveroldali része, ha ez már jól működik, akkor még a klienseket kell módosítani úgy, hogy helyi hálón ezt a DNS szervert használják (egyébként alapesetben a routered lenne). Adj mindennek fix IP címet, vigyázva, hogy ne legyen ütközés (DHCP esetén ezzel nem kellene foglalkoznod, de most manuálisan csinálod).
IP cím: ez az adott eszköz LAN IP-je legyen (figyelem, az utolsó előtti oktetig egyezzen meg a routerével, csak az utolsó oktet legyen egyedi!)
Átjáró: a routered címe legyen
Alhálózati maszk: 255.255.255.0
DNS1: a Pi-d IP címe
DNS2: valami publikus DNS, pl. a Google-é (8.8.8.8)A második DNS azért kell, ha a Pi épp ki van kapcsolva, vagy bármilyen okból nem érhető el, akkor is legyen névfeloldás. Windows alatt korlátlan számú DNS szervert lehet megadni (fölösleges túl sokat), a listában fentről lefelé haladva az első elérhetőt fogja használni (ami alapesetben a Pi, de ha épp nem érhető el, megpróbálja a következőt, és így tovább). Tényleg fontos, hogy a Pi-n kívül még valami meg legyen adva, mert h a Pi nem megy, akkor interneted se lesz (névfeloldás híján).
Windowson szükség lehet egy cmd-be írt
ipconfig /flushdns
parancsra, hogy az addig cachelt DNS-eket törölje és az új DNS szervertől kérje le ezután. Igazából minden, a dnsmasq konfigolása után szükséges, ez a bekonfigolásig akár tucatnyiszor is, de utána már egyáltalán nem kell, nem lesz macera. Csak így ha változtatsz a Pi DNS szerverén (pl. új entry a hosts-ban, akkor az ne órák múlva legyen csak elérhető a gépeden). Androidos telefonoknál elég egy wifi ki/be, az pucolja a DNS cache-t. -
Keem1
veterán
válasz
ratkaics #40895 üzenetére
A Pi-re van feltéve a dnsmasq, ami az /etc/hosts-ban lévő entryk alapján végzi a lokál háló feloldását. A hálón kívülit pedig profiltól függően a Google DNS-e (8.8.8.8) vagy az AdGuard-é.
Mivel sok eszköz van itthon (3 gép, tévé, médiabox, smart eszközök, telefonok, tabletek), megterveztem egészen pontosan a hálózatot, minden eszköz fix IP címet kapott (PC, laptopok a 192.168.0.2xx tartományban, stb.), minden eszközre be van állítva a Pi mint DNS szerver, így mindegyik eszköz a névfeloldást a Pi-től kéri. Ha általa ismert a cím-IP páros, akkor helyben, hálózaton belül feloldja, ha nem ismert, akkor a Google/AdGuard által kér feloldást (utóbbinál reklámok esetén fel nem oldást).
Ez egyrészt azért jó, mert a Pi pufferel, méghozzá az itthoniak hálózati igényeinek megfelelően (nem nézünk itthon milliónyi weboldalt, csak pár százat, ezret), így a DNS requestek kiszolgálása piszok gyors. Másrészt nem kell az egyes eszközökre külön külön adblockert tenni. Harmadrészt elég minden eszközön egy DNS szervert beállítani, ha valami gond van egy publikussal, akkor egy helyen (a Pi-n) kell csak módosítani és folytatódik gördülékenyen a névfeloldás.
Egyébként azt, hogy a DNS alapú IP feloldás hogy is működik, bármikor kipróbálhatod. Egy általad ismert weboldal domainjét (pl. google.com) írd be így a c:\Windows\System32\drivers\etc fájlba (nincs kiterjesztése) egy üres sorba:
127.0.0.0 google.com
Így a google.com magára a gépre fog mutatni (amin persze feltehetőleg nincs webszerver), így a böngésző nem tud semmit megjeleníteni, mivel a cím nem mutat sehova. A reklámok blokkolása is így működik.
Ha kipróbáltad, ne felejtsd el a fenti sort kitörölni. -
h.zoltan
csendes újonc
válasz
ratkaics #40894 üzenetére
Sajnos nem, sőt vélhetőleg az említett oldal alapból sehol sincs blocklist-en. A mögötte lévő, hirdetéseket kiszolgáló domain-ek az érdekesek. Csak gyorsan ránéztem nálam a log-ra és van itt minden Google, Gemius, Hotjar, AdOcean, stb a blokkoltak között, amikor az oldal betöltődik...
-
Keem1
veterán
válasz
ratkaics #40889 üzenetére
Ez eléggé érdekes...
Direkt kipróbáltam, de az említett autós oldalon se a főoldalon, se a cikekben nincs reklám, de figyelmeztetés sem.
Én a Pi-t használom itthon DNS szervernek, ami pedig az AdGuard DNS-ét használja (már az itthoni hálózatomig se jut el a reklám, mivel a reklámszerverek domain-jét fel sem oldja). -
h.zoltan
csendes újonc
válasz
ratkaics #40889 üzenetére
Sajnos a Pi-Hole sem mindenre jó megoldás, mert ha a weblap aktívan figyeli hogy a reklámok betöltődnek-e akkor mindegy hogy mi szűri ki őket (browser adblock-er vagy mondjuk a Pi-Hole). Érdemes az oldal meglatogatasakor nézni a Query Log-ot mondjuk a webes felületen és szépen végigmenni a blokkolt domain-eken, amíg az oldal meg nem jelenik rendesen. Ez persze más oldalakon okozhat problémát ha itt whitelist-re került egy sokak által használt domain...
-
-
Celtis
veterán
válasz
ratkaics #15665 üzenetére
Nem szeretek NYÁK-ot tervezni. Csak ha nagyon muszáj.
Sokan hirdetnek ilyen szolgáltatást. Azon az áron én pláne nem csinálnám. Ha belegondolsz, hiába csak egy darab kell neked, egy komplett termék fejlesztést kell végigcsinálni.
De ha megcsinálod a kapcsolási rajzot, akkor a NYÁK-os cégek általában vállanak tervezést, de ki tudja, hogy az olyan lesz-e mint amit te elképzelsz.Én még nem próbáltam.Ezt a NYÁK-ot a PCBWAY.COM prototípus gyártónál rendeltem. Szállítással együtt is töredéke az ár az itthoninak. A minőség kifogástalan. Értelmesen és gyorsan kommunikálnak.Az alapáron is megrendeléstől számított két napon belül postára adták a kész NYÁK-ot.
Maga a vezérlő egyébként egy nyílt projekt. A kapcsolási rajz és a NYÁK terv letölthető. A fájlok megnyitásához az ingyenesen is elérhető Eagle CAD szoftver szükséges. Én egy az egyben ez egyik NYÁK-ot választottam, nem akartam belenyúlni, mert ezt a CAD szoftvert korábban nem használtam. De szerintem nem bonyolult ezt a NYÁK-ot átalakítani és pár relét rárakni csak igen alaposan ellenőrizni kell az eredményt, nehogy az embert kellemetlen meglepetések érjék a kész NYÁK kézhezvételekor.
Még annyi, hogy a NYÁK gyártónak un. Gerber fájlokat kell küldeni, ezt a CAD szoftverrel lehet generálni a NYÁK tervből. Ezeket a Gerber fájlokat kell jó alaposan átnézni (vannak ingyenes gerber nézegetők a neten), mert ez alapján történik a tényleges gyártás.
-
Celtis
veterán
válasz
ratkaics #15643 üzenetére
Keresgélni kell a neten. Nekem egy hasonló projektem van öntöző rendszer vezérlésre.
esetleg nézd meg, hátha szódával elmegy neked is. 1 relé kimenet, 8 triak kimenet, 4 analóg bemenet, egy analóg kimenet, igaz alacsonyabb feszültségszinten. Van még panelem, ha érdekel.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple iMAC 24" M3 8/256 Green
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! R9 3900X / RX 6700XT / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- ASUS ROG STRIX B450-F GAMING II Alaplap + AMD Ryzen 7 5700X3D
- Eladó magas teljesítményű gamergép AMD Ryzen 7, RTX 4060 Ti, 32GB RAM!
- ASUS PRIME B760M-K D4 + Intel I5 12400F + Netac 2x16GB DDR4 3200MHz CL16
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest