- Milyen okostelefont vegyek?
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Milyen GPS-t vegyek?
- Motorola Razr 50 Ultra - ajtó, ablak
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Redmi Note 14 5G - jól sikerült az alapmodell
- One mobilszolgáltatások
- Második bétánál jár a One UI 8
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
atiska007 #46764 üzenetére
Nálam ez a három sor van benne:
deb http://deb.debian.org/debian bookworm main contrib non-free
deb http://security.debian.org/debian-security bookworm-security main contrib non-free
deb http://deb.debian.org/debian bookworm-updates main contrib non-free
Egyébként simán ment a frissítés, az előbb linkelt leírást kicsit átdolgoztam, és publikáltam ide.
-
azbest
félisten
válasz
atiska007 #46764 üzenetére
persze hogy nem, mert a raspberry pi os nem debian, csak annak származéka
Például itt egy leírás, de kommenteknél írják, hogy vannak csomagok, amiket lecseréltek, máshogy van a firmware telepítés. Kommentekben írtak további lépéseket a különbségek miatt. A hivatalos leírásnál tiszta lapot ajánlanak.
-
ravensky13
tag
válasz
atiska007 #46734 üzenetére
Február óta kellett átállnom jellyfinre LG tv miatt, kodit váltottam. Mióta jellyfint használok, hogy is mondjam...tisztább szárazabb biztonságosabb érzés. Megadod neki a mappát amiben van a tartalom, megadod neki hogy mit tartalmaz, kreálsz hozzá usereket (amúgy elég követhető webes admin felülete van) kliensen belogosz és teszi a dolgát. Nekem kombinálva van qbittorrenttel, eddig 0 problémám volt vele, kodi ehhez képpest rémálom volt a sorozatok parszolása terén...
-
-
Sweet Lou 6
addikt
válasz
atiska007 #46355 üzenetére
itt van egy jó leírás a Linuxos jogosultság beállításokról: [link]
ha a qBittorrentet dedikált user futtatja, akkor az is elég lehet, ha azt hozzáadjuk (Raspbian OS esetében) a pi user grouphoz: [link]Az, hogy miért szűnt meg a jogosultság, jó kérdés. Nem volt semmilyen frissítés a közelmúltban, ami érinthette ezt?
-
mesger82
tag
válasz
atiska007 #43721 üzenetére
A BiTGApps telepítése után a play áruházból telepítettem a HBO Max-ot. Verziószám: 52.10.0.91
Se Putty-n se WinSCP-n nem tudok rá csatlakozni. A leírásban van hozzá SSH-val kapcsolatos leírás, ott azt írja hogy nincs user accountja. Valamit ír a developer options-ban. de arra nem jöttem rá, hogy ott mit kell csinálni. Hogy tudok Putty-val vagy WinSCP-vel csatlakozni rá?
Van valami különbség az áruházból letöltött verzió és pl az apkpure.com-ról letöltött változat között?
-
mesger82
tag
válasz
atiska007 #43718 üzenetére
LineageOS 19.0 - KonstaKANG (Android 12)
De van egy másik változat is:
-
cog777
senior tag
válasz
atiska007 #43655 üzenetére
Megerositem, maga az "official" haz a problema. Ez volt az RPi3-on es veszettul melegedett. Egy bordas haz alatt az RPi4 a nyari melegben sem ment 70 fok fole 10 perc stress teszt utan.
Tipikus homersekleti tartomany az 55-65C a nyari melegben.
Mostanaban allitottam a fekvencia szabalyozast konzervativra, allandoan felugrott a freki 1500MHz-re, en meg azt akarom hogy komoly terheles eseten novelje a CPU frekvenciat:
Ideiglenesen:
echo "conservative" |sudo tee /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_governorVeglegesitve:
/etc/rc.local vegere:
sleep 120
cpupower frequency-set --governor conservative -
Sweet Lou 6
addikt
-
wassermann
Topikgazda
válasz
atiska007 #43651 üzenetére
OFF-volt és ott egy vigyor a végén... a lényeg:
a Pi-k egy szellős házban simán elmennek passzív bordával, anélkül hogy throtlingolnának. A néhány watt-hoz nem szükséges feltétlenül több.
A ventis házakat és ventis-hűtőbordákat igazán a kereskedők találták ki, hogy picit több bevételük legyen. A kezdetekkor nem is volt ilyen! A PC-hez szokott felhasználóknak simán el lehet adni, hiszen ahhoz szoktak hozzá, hogy egy számítógépben van ventillátor :-) -
-
-
icemad
nagyúr
válasz
atiska007 #43062 üzenetére
Nem, GUI-val használom. Totál sötét vagyok a linuxhoz, nekem gui-val egyszerűbb. Persze a terminált is tudom használni.
A mount path részt hogy ellenőrizzem? Az első hdd a media/storage ponthoz lett csatolva. Ez az új a media/storage2 ponthoz. Gondoltam így egyszerűbb. Jogosultságok is rendben vannak, a qbittorrent tud írni/olvasni a merevlemezre. Elméletileg minden működik, a plex is beolvassa az új fájlokat, tévén is letudom játszani, csak ez a nyavalyás qbittorrent tűnik el random...
-
_q
addikt
-
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
atiska007 #42498 üzenetére
Én csak arra reagáltam, hogy te magad írtál magadnak ellent.:
#42490 atiska007 : Pi-shop-ban van jelenleg, ott is csak a 4Gb-os.->
Erre írtam:
Tehát van.Ha valaki itt "félreértett" valamit, az akkor te vagy.
---------
Amúgy Málna-PC-n is van SD kártyás csomagban. A Pi-Shop-ban meg sok féle más csomagban. (Nyilván nem ez érdekel itt főleg senkit és ezért is írtam, hogy furcsa, hogy itthon csomagban vannak, de a külön PCB meg ritkán a Pi3 vonalból is).(De tényleg hagyjuk, ez ezen se, meg senkin se segít).
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
atiska007 #42490 üzenetére
Tehát van. Pi3 meg sehol sincs. A Pi-shop-ban csak "mindenes" csomagban kapható és az is eléggé túl van árazva. Ha tudják csomagban adni, akkor tudnák külön is, de ugye úgy nem kaszálnak vele annyit. (Épp azért akarok Pi3 (B+)-t mert olcsóbb (lenne elvileg) és nincs szükségem a Pi4-re, ahhoz, amit akarok vele.
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
atiska007 #42483 üzenetére
Pi4 pedig van bőven, ahogy nézem itthon is, csak Pi3 (és B+) nincsen. Mintha direkt nem rendelnének belőle, hogy mindenki a (drágább) Pi4-et vegye most már, holott az előző verziókat is ugyan úgy gyártják eredetileg. Legalábbis így gondolom, hogy ez nem egy gyártói készlethiány.
-
-
-
válasz
atiska007 #42329 üzenetére
- Nem, az operációs rendszr a kérdés (rasbian OS, Ubuntu,...) ill. hogy melyik ablakkezelővel telepítetted.
Ha a GUI-ból, vagy terminálból indítod az autostart.sh-t, akkor elindul rendben? (Légy türelmes, azzal kezdi, hogy vár 5mp-et, és csak utána indítja a programot.) Célszerű terminálból indítani, mert ott látod, hogy kapsz-e valami hibaüzenetet.
-
válasz
atiska007 #42325 üzenetére
Használd a keresőt! pl. https://prohardver.hu/tema/raspberry_pi/hsz_40207-40207.html
-
-
mirci18
addikt
válasz
atiska007 #34547 üzenetére
Köszi a választ.
A rendszer mennyit használ a memóriából?
Azért kérdem mert létezik 1 gb-os változat is.
Itthon két helyen találtam meg a kütyüt.
A többi cuccot kint akarom megvenni.
Találtam egy ilyen komplett pakkot egész jó áron:
[link]
Bár gondolkozok a noname kábelek helyett minőségi vásárlására. -
-
atiska007
senior tag
válasz
atiska007 #34508 üzenetére
Esetleg van valakinek valami jó stepbystep leírása, hogy hogyan tudnék beállítani file sharinget a raspberry-n local network-ön kívül, ha még dupla nat is sújtja szerencsétlent (telekom!saját router) ?
Nincs benne tapasztalatom, csak tapogatózok, de pl. VPN-nel meg lehet oldani?
Vagy valami más megoldás kell? -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Void RGB PC - i7 9700f, 16Gb RAM, RTX 2080Ti 11Gb stb.
- RTX 4080 SUPER,16GB. Ryzen 7 7800X3D, 32 RAM Fury RGB! Garancia!
- Asztali PC , i7 9700K , RX 5700 XT , 32GB DDR4 , 500GB NVME , 1TB HDD
- Brutál ERŐMŰ! Lenovo P710 / 2x Xeon E5 (44 mag!) / 256GB DDR4 / 2x 512 SSD / 8TB HDD / ASUS 1660 6GB
- Ryzen 7 9800x3d RTX 4070 ti
- LG 27GR95QL - 27" OLED / Limitált LoL Edition / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync
- Újszeru GIGABYTE G5 - 15.6" FullHD 144Hz - i7-13620H - 48GB - 1TB - RTX 4050 - Win11 - 1,5 év gari
- Azonnali készpénzes INTEL CPU NVIDIA VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Samsung Galaxy Xcover 5 64GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- AKCIÓ! Sapphire Nitro+ RX 6800 XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest