- Mobil flották
- Yettel topik
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Xiaomi 11 Lite 5G NE (lisa)
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Archttila
veterán
válasz
dugesz77 #33742 üzenetére
Ertem koszi! Kozben ugy tunik atalakitot is sikerult szereznem, szoval mar csak az atkoltozest kellene megoldanom valahogy...
Szerk.:
Gyors google utan ezt talaltam (termeszetesen egy sd card backup utan):
grep -rl stretch /etc/apt/ | sudo xargs sed -i 's/stretch/buster/g'
sudo apt update && sudo apt dist-upgrade
-
AXisBOLD
addikt
válasz
dugesz77 #33685 üzenetére
a szoftver vagy a gyenge hardver - 2GB ram - miatt akad a 4K?
(#33686) jerry311: igen többek között az időtállóság végett venném a 4GB-osat. Árban meg nincs nagy különbség. Nincs kőbe vésve, hogy Raspbia lesz, lehet Kodi is. Őszintén még nem néztem utána alaposabban, hogy nekem mi lenne a legcélszerűbb. De jó lenne, ha médialejátszáson kívül a PC-t is helyettesítené valamennyire.
-
vtechun
veterán
válasz
dugesz77 #21266 üzenetére
Ha nagyon kell, van ipad töltőm
annál minőségibb nem hiszem, hogy lenne bármelyik, egyébként miért kell 2,5A? Kis külső winyót is elbír? Külön táp nélkül? Az nem lenne rossz éppen
főleg, ha a kodi írogat a háttértárra, és be is lehet neki lőni, hogy winyóra menjenek ezek az írások?!
-
Keef_Lee
senior tag
válasz
dugesz77 #20421 üzenetére
Igen, de most nincs rá időm, hogy telepítgessek..., az a sok beállítás, stb.
Van másik kártyám, már megvettem pont ez miatt. de akkor ez visszatérő probléma lehet?
Meg a család nem nagyon szereti, ha változások vannak. Már betanítottam őket ennek a kezelésére.
Most pont az lenne a lényeg, hogy valahogy kipucoljam, gondolom thumbképekkel van főleg tele. -
Petyb00
aktív tag
válasz
dugesz77 #20238 üzenetére
Nem tudom milyen rendszerű, de a jel mindig ugyan az, így nem hisze,m hogy túl van bonyolítva.
fel/le/stop jeleket tud küldeni a vezérlő, és 5 redőnyt tud kezelni.dooya, smart home, és a ky-motor is ezt a vezérlőt használja, ez egy univerzális cucc lehet
nekem a csinosabb távirányítóm van [link]
de az elektronikára a DC105 van írva, vagyis a kettő vezérlő ugyan azon elektronikára épül:
[link]Valaki ismer olyan progit ami ehhez jó vagy tud segíteni, a 433utility átírásában? (ez utóbbi 433-as rádió vezérlésű dug-aljakhoz van)
-
válasz
dugesz77 #20044 üzenetére
Megvan mindkét licenc, aktívak is. Ezek döntően BD ISO, illetve BD könyvtárak, amikkel nem bír. Hálózaton (NFS-el) éri el a NAS-t a Pi. USB-ről mondjuk még nem próbáltam, de mivel a MED is ugyanígy van használva, és ott nincs gond, ezért gyanakszom a Pi-re. Egy próbát még megejtek USB-ről, úgy mi a helyzet.
-
doberman
senior tag
válasz
dugesz77 #19999 üzenetére
Na egy kicsit offtopic a dolog de talán annyiban kapcsolódik a témához, hogy az egész lelke egy pi lenne ami ellátná esetleg a hővédelmet, esetleg valami auto fényerőszabályozást is már amennyiben power ledes lenne... na vissza a témához: az optika kitermelhető egy selejt írásvetítőből is, nem muszáj rendelgetni -egyébként már van kettő, pi az adott, a ledek 4-5száz/db kb 10 db-ra számolok. az elektronika pár transzisztor, ami talán pénzes dolog egy megbízható táp, de ezt úgyis méretezni kell - valami szabályozási elvvel ami a gpio-n vezérelhető lenne pl egy-két fototranzisztor mért értékének függvényében...
igazából a pi és az lcd összekapcsolása a fő kérdés. Milyen tipusú lcd-k jöhetnek számításba ami a pi-nek megfelel? Nyilván minél nagyobb felbontás, és lehetőleg minél kisebb méret... és itt lép a képbe, hogy az biza mennyibe fáj... kb 15-20 dodó-tól már van lcd driver panel ami elég széles skálájú panelt meghajt...
na bocsánat a hosszú off-ért, de talán itt hamarabb találok lcd "mágust" a pi vonalról..- ja használt égőcserés projektorom van, 2 is...
-
erik365
senior tag
válasz
dugesz77 #19863 üzenetére
Meg, de tegnap este nem hozott eredményt, ma reggelre viszont magától megjavult.
komolyan nem értem.
Ma más problémával állok szemben: beledugok egy pendrive-ot és nem látja, többel is probáltam, viszont ha kihúzom belőle kiírja hogy xy nevű pendrive eltávolítva.
Komolyan mondom már mindent megpróbáltam de semmi. -
azbest
félisten
válasz
dugesz77 #19837 üzenetére
Nekem is van 8GB-os Mixza, eddig minden ok vele. Kicsit kisebb csak a valós kapacitása, mint a sandiskemnek. (ez normális, nem egyforma kapacitásúak a különböző gyártmályú, sorozatú kártyák)
(#19838) havri1
nálam a zeroval folyton korrupt lett a kártya, aztán próbálgatással kiderült, hogy a gyári tuning 1GHz mellett nem volt stabil semmilyen kártyával. Visszavettem az első generációsokra jellemző 700MHz-es tempóra és utána semmi gondot nem tapasztaltam vele.
Persze előforulhat, hogy valamelyik kártyafajta kevésbé stabil a pi-ben. Nem teljesen szabványos az, ahogy a pi kezeli. UHS-i módot nem támogat a pi kártyaolvasója, hanem a korábbi módot húzták feljebb, hogy jobb sebességet adjon.(#19843) lacko6
ahogy már írtam, a h265-öt proci izomból tudja csak lejátszani a pi. Csodálkozom, hogy egyáltalán képes valamennyire vállalhozó módon vinni. -
Beni2360
félisten
válasz
dugesz77 #19662 üzenetére
Hát pon ezt írtam:
Pl: 5 perc ugrásnál 720p felbontás x mennyiségi adat.
5 perc ugrásnál 1080p -- magas bitráta 3x adat kb. hát ne várjuk el az azonnali folytatást.
Hát kipróbáltam egy 23 gb filmnél és ott 3 perc ugrásnál volt kb 2-4 mp torpanás. Ennyi kell, hogy azt a mennyiségű adatot átvigye a gépre.
Egy 720p filmnél egérrel ugráltam mert nincsenek fejezetek de ott azonnal tovább játszotta. Kevesebb adat gyors (ugri bugri und nicht langsam spazieren.) -
zozó72
csendes tag
válasz
dugesz77 #19632 üzenetére
Igazából nem értem, hogy miért kell áramot is kapnia a TFT monitoromnak a VGA kábelén?
Ugyanúgy, ahogy egy HDMI csatlakozós LED monitor, ez is rendelkezik egy jel adására szolgáló kábellel (VGA) és egy tápkábellel, amin az áramot kapja.
De biztosan jobban otthon vagytok a Raspberry alaplap HDMI csatlakozójának a problematikájában, mint én, úgyhogy majd beszerzek egy olyan adaptert.
Köszi a tanácsokat
-
artiny
őstag
válasz
dugesz77 #19511 üzenetére
Arulnak ebbol 5V 3.1A toltot is, de ez a 3.1A ar sok? vagy ugy is annyit venne fel amennyi kell neki ?
vagy inkabb vegyem a 2.1A sat? vagy egyiket se ? -
Beni2360
félisten
válasz
dugesz77 #19511 üzenetére
Tudod több mint 53 éve tanították nékem, de akkor sem volt erősségem a fizika.
De azért vannak 5V/2A töltők közt is különbségek.
Én mielőtt beüzemeltem teszteltem házilag a rendelkezésre álló töltőket és kábeleket avval a bizonyos kinnyai 2A ellenállással amit lehet kapni. -
Keef_Lee
senior tag
válasz
dugesz77 #19132 üzenetére
Vagy ha valaki van, aki megforrasztja (nem nagy valami), akkor 300 Ft-ból kell hozzá venni infra vevő-t és egy régi bármelyik távkapcsolóval (pl. tönkrement DVD-é, stb.) nagyon egyszerűen lehet kezelni. Ez a megoldás beállítás szempontjából egy kicsit macerásabb, de kezeléskor már egyszerű a felhasználónak.
-
szasanyi
félisten
válasz
dugesz77 #18997 üzenetére
Nyilván arra gondolok, hogy internet kapcsolaton keresztül lehessen rádiót hallgatni. Egy cimbi gondolkodik RPi2-n és neki fontos szempont lenne, viszont mivel én nem használom nem tudok róla semmit. Asszem 7k elég lehet...
... a kérdés az, hogy ezek jól működnek-e? Vagy ott is előfordul a Kodi féle alfa-beta valamelyik jó valamelyik nem?
cinemazealot: ...az adott állomás strem-jére mutató .m3u, .pls stb. fájlt letöltöd olyan helyre, ahol a Kodi megtalálja, majd közvetlenül azt indítod el. - ezt nem biztos, hogy értem. Mi a különbség egy adóhoz tartozó add-on letöltése és használata valamint az általad említett .m3u letöltése és használata között?
-
Beni2360
félisten
válasz
dugesz77 #18995 üzenetére
cigam :
Gyakorlatilag is, csak a menük szoknak trükkösek lenni, amik összezavarhatják a szoftveres dekódert. A licence kód beírásával aktiválod a hardveres mpeg dekódert, ami leveszi a cpu válláról a terhet, és a menükkel is jobban megbirkózik. A jó pap is holtig tanul. Ty
-----------------------------------------------------
Neked is egy Ty.
Csak, hogy magamat idézzem. - majd átböngészem holnap frissen és üdén.Más: Tegnap előtt írtam, hogy válogat a 3D iso között, tegnap sztrájkolt, ezért ma csak 2D isot próbáltam és az elsőbe bele is döglött. Női nemet képvisel? megjött neki?
-
Petyb00
aktív tag
válasz
dugesz77 #18940 üzenetére
Azért a zero nem olyan erős, hogy lazán elboldoguljon egy Full HD filmmel ha még a networköt is le kell kezelje, van fent a neten ahol írják, látni videón, hogy simán beszaggat, ezért kérdeztem.
A Pi2 az oké, hogy viszi, de biztos infarktust kapok ha wifi-n nekem egyszer is be mer szaggatni! Erősítsétek meg, hogy ilyet nem tapasztalhatok, vagy olyan ritkán, hogy az nem számít.
Kábel nem játszik, csak 5G-n tudok neki adni 450+ -t
-
Keef_Lee
senior tag
válasz
dugesz77 #18825 üzenetére
Köszi. Jól sejtem, hogy itt a fogyasztást nagyjából a P=UI alapján lehet számolni és ebből a feszültséget 5V-nak vegyem, mert USB-n kapja. Azaz P=5V*0,4A=2W mert akkor ez nagyon rendben van
Bár azt sem tudom, hogy most mennyi a KWh forintban.
Vagy a méréseidet a táp előtt tetted, mert akkor az U helyére gondolom a 220-at kell venni, akkor már nem annyira. Szóval forintban kellene kiszámolnom. -
t256
őstag
válasz
dugesz77 #18761 üzenetére
Köszi, sikerült a megosztás!
Két beállítást is kipróbáltam:
"<advancedsettings>
<network>
<cachemembuffersize>104857600</cachemembuffersize>
</network>
</advancedsettings>"valamint, "<advancedsettings>
<network>
<buffermode>1</buffermode>
<cachemembuffersize>52428800</cachemembuffersize>
</network>
</advancedsettings>"Sajnos ugyanúgy megröccen mindkettővel. Gondolom érdemes próbálkozni más beállításokkal is, hátha megoldódik a probléma.
A tisztánlátás végett megkérdezem, lehet-e a szűk keresztmetszet az internet szolgáltatótól kapott Ubee evw3226 típusú router? Esetleg valamit kell átállítani benne?
-
válasz
dugesz77 #18622 üzenetére
Biztosan téves a riasztás, csak éppen az vicces, hogy az erősen kérdéses biztonságú Defender vírust lát, a hisztérikusan paranoid Comodo meg nem. Ráeresztettem egy széles spektrumú vizsgálatot: a komolyabb irtókat nem zavarja, úgyhogy csak valami véletlen egybeesés lehet.
MaCS
-
envagyok
veterán
-
havri1
félisten
válasz
dugesz77 #18306 üzenetére
Ezt a menüt hol találom? Tudom, hogy találkoztam már valahol vele, de most nem lelem.
(#18309) odipapa: Szerettem volna egy tesztet csinálni, de jelenleg 256mb a partíció a memkártyán, nem törölném most le. Egy 64gb-os testvére (tudom, nem mérvadó, mert nem egyformák a kártyák):
Amúgy egérrel jó, szóval szerintem a távirányító lassú. Ha újra kell majd rakni a rendszert, csinálok tesztet.
-
Szicskeee
tag
-
szasanyi
félisten
válasz
dugesz77 #18238 üzenetére
Nálam jó az OE 6.0.1 - kivéve a BD 3D ISO fájlokat, amiket csak 2D-ben tud megjeleníteni. Más problémát eddig nem tapasztaltam, persze amíg fel nem tettem a Kodi 17-et (ami ugye átírta az említett verziójú OE-t is). Viszont ez így nem jó, így asszem marad az eredeti felállás nem lesz 3D ISO csak ha már a problémák ki lettek javítva. Ahogy nézem az meg valszeg nem mostanság várható.
-
azbest
félisten
válasz
dugesz77 #18200 üzenetére
Múltkor linkeltem, hogy nekem milyen usb2-es lan adapterem van: olcsó és gyors [link]. Fotó is volt róla [link].
Vannak olcsóbb, de usb1.1-es lassú fajták is, azokat érdemes kerülni.
Viszont mindjért holdújév, úgyhogy lassú lesz a szállítás kínából.Ha az sd kártyára nem dob indításkor hibaüzenetet, akkor lehet nálad stabil a gyári órajelen is.
(#18205) tupacamaru
sd kártyát macerás a pi-n tesztelni. Tele kell írni és visszaolvasni, hogy tényleg rajta van-e. A sebességből sem lehet levonni komoly következményeket, mert a pi nem tudja teljesen kihajtani. Például usb3-as kártyaolvasóval, pécén lehet ezeket sebességre és kapacitásra tesztelni, pl win alól a h2testw progi elterjedt. -
doberman
senior tag
válasz
dugesz77 #18194 üzenetére
nekem a wifi szakadásokra a wicd-curses segített... valahol a lap közepén keresd.
a lényege ha leszakad a wifi hálózatról akkor megpróbál visszacsatlakozni...
egy próbát megér. -
azbest
félisten
válasz
dugesz77 #18194 üzenetére
Az biztos, hogy a zero nem helyettesítheti a 2B-t. Egészen más lehetőségek vannak bennük.
Nekem már eleve adott egy csomó dolog: átalakítók, hub, táp, wifi, usb-lan... a kínai dobozomban
Az usb otg módja piszkálja inkább a fantáziámat, mert bárminek mondhatja magát zero (és az A/A+) usb-n máshoz kötve.A mindigtv hd adás simán ment nálam azzal is. 50% körüli proci terheléssel. Gyanús, hogy rossz a wifi jeled, sok szomszéd is azon a csatornán van vagy messze van.
-
azbest
félisten
válasz
dugesz77 #18160 üzenetére
A sima régi pihez mérten gyorsabbnak tűnt, mivel magasabb órajelre van húzva. Az instabilitás miatt visszavett órajellel pedig pont olyan volt mint a régi pi. Inkáb azon csodálkoztam, hogy milyen jól optimalizálták az évek alatt a rendszert. Emlékszem még amikor messze volt a használhatóságtól
Majd figyelj arra, hogy ha nem akarna beindulni, vagy fájlrendszer hibát ír kikapcsolás után, akkor nálad is lehet lejjebb kell venni a sebességét. Lehet csak én fogtam ki egy gyengébb példányt, de szerintem esélyes, hogy ez a gyári tuning sebesség kicsit sok. Főleg, hogy az openelec amúgy is elég agresszíven hajtja induláskor a pi-ket. Közben az openelec fórumon láttam egy-két elszórt panaszt a 6.0.1-re B+ és 2B pi kapcsán is. Bár jellemzően még mindig a gyenge tápellátás a tipikus hibaok. Nálam ez rutinból ki lett zárva, direkt vettem mérőt is hozzá
-
szasanyi
félisten
válasz
dugesz77 #17820 üzenetére
Meg is találtam, most már minden OK.
Kép remek, megy a 3D is és a hangot úgy kell beállítani, hogy ha TV-n van akkor 2.0 ill. AV erősítő használatakor átengedés és az feldolgozza ahogyan kell. Jó kis cucc ez, igazából csak nekem volt bonyi mert eddig még nem találkoztam vele és a leírások / segítség (valszeg éppen ezért) nem mindig voltak érhetőek. Médialejátszónak tényleg remek, és olcsó alternatíva.
Már csak a ki-bekapcsra kellene vmi jó megoldás, ill. kell egy WiFi USB mert így 1970. van és 00:00 óra.Ami még felmerült bennem az az, hogy a KODI hogyan frissíthető újabb verzióra? Mert a OE 6.0.1 verzióval nem az került rá.
-
psg5
veterán
válasz
dugesz77 #17801 üzenetére
Elnézésedet a lámaságomért, valóban kereshettem volna. ...és most hogy kerestem azt látom, hogy felezett 3D-ket szépen játszik,de megoszlanak a vélemények arról, hogy a tényleges 3D ISO-val megbírkózik-e.
Az a testverzió tar fájl jó lehet hozzá?
Rendben keresek vissza...3d ügyében(#17803) MaCS_70 Köszi ismét!
-
-
DonCosta
tag
válasz
dugesz77 #17306 üzenetére
Köszönöm a válaszokat neked, Cigam és Celtis fórumtársnak is!
Este sikerült megoldanom. A probléma az volt, hogy a NAS másik csoportban (nem a szokásos WORKGROUP) van és ezért az SMB-nél nem tudtam kiválasztani. Viszont a hálózati hely(?) hozzáadása menüpontban is ki lehetett választani az SMB-t és ott IP cím alapján már sikerült elérni. Itt kéri a user/pw párost és ezeket megadva sikerült. (a tegnapi próbálkozásnál nem tudtam hova beírni ezeket ezért is nem engedte a kapcsolatot még IP alapján sem)Első tapasztalat: nagyon állat ez a Raspberry!
1080p filmet gyönyörűen viszi NAS-ról és a proci alig van terhelve. A hang párhuzamosan megy HDMI-n és Analóg kimeneten is, bár tény hogy ha egyszerre hagynám (nem sok értelme lenne) olyan mintha visszhangozna a késleltetés miatt. Külön nem volt észrevehető a képhez képest az analóg hang késése sem.
Szegény notebookom már nagyon szenvedett a 720p-s filmekkel is, izzadt a proci és ment a ventilátor ezerrel. Az utóbbi időben már gyakran beakadozott a lejátszás is. Ideje volt a médialejátszó minőségi cseréjének. -
iSonic
addikt
válasz
dugesz77 #16955 üzenetére
Nincs semmi ezen túlpörgetve, csak attól függetlenül az ember nem akar fölösleges pénzt kidobni egy ARM procis lapért, ami 0-24-be menni fog, különböző szerveroldali feladatokat végezz a kliensek felé és ezek a feladatok terhelik a processzort, sőt egy-kettő még a GPU-t is. A hőelvezetés szerencsére nem drága dolog, ehhez a konstrukcióhoz, ezáltal csak jót teszel vele ha bevezetsz a rendszerbe valamiféle hűtési megoldást, plusz így az életciklusát is megnöveled, ezáltal egy hibalehetőség, melyet kiküszöböltél. Ha számodra ez elhanyagolható, azzal nincs baj, de valakinek ez fontos és 500-600Ft-ból meg lehet valósítani, akkor azzal sincs baj.
-
lehella
senior tag
válasz
dugesz77 #16894 üzenetére
Azért érdekes mert mindkét OE 6.0-ás verziós, ezért nem gondolnék elsősorban erre, persze ha más nem marad, akkor ez lesz a megoldás. Megpróbáljuk Celtic féle okos xml-el is azért.
envagyok: 220-os LAN adapter van
Esetleg még egy wifi vevővel lehetne kísérletezni, de tudom hogy az UTP kábel a tuti.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik
- Gaming notebook topik
- Autószerelők, autószerelés
- Napelem
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen SSD-t vegyek?
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- War Thunder - MMO Combat Game
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- További aktív témák...
- Eladó a csótány PC! i5-12400, 16GB RAM, GTX 1660 Super, SSD + HDD
- Asztali PC , i7 9700K , RX 5700 XT , 32GB DDR4 , 500GB NVME , 1TB HDD
- Gamer Gép - ASUS TUF B660, Intel I9 14900K, 32GB DDR4, RTX 4070 SUPER , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Brutál Gamer PC eladó! 17-12400F/Víz/Asus Tuf 3080 10GB/32GB Ram/1,5TB SSD
- Gamer Gép - MSI PRO H610M, Intel I7 12700KF, 32GB DDR4, RTX 4070 12GB , 4 TB M.2 SSD, 550W
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 8GB Rampage SHIVA FSP 650W
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470s - i5-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- LG 27GR95QE - 27" OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE AORUS ELITE Z790 i7 14700K 64GB DDR5 1TB SSD 7900XTX 24GB be quiet! SB802 1000W
- Lenovo Thunderbolt 3 kábel (4X90U90617)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest