-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
kenand
veterán
válasz
Nerazim #35254 üzenetére
Tavaly sok eszközön kipróbáltam: Xplenology, Amlogic TV box, pizeroW. Xplenology gyors volt és -egy ideig-stabil, de a korlátozott Linux miatt macerás. Majd minden a pi-re van kitalálva, de az SD kártya gyenge pont még egy HDD-nél is sérülékenyebb. Idén a fő áramlatot követve próbálnám Pi4-en, de jó lenne SSD-re költöztetni a stabilabb működés miatt.
-
kenand
veterán
Még egy kérdés.... olcsó USB M2SSD adapter ami megy PI-vel?
Itt azt írja az ASM 115x jó, oylnt meg lehet találni...
-
kenand
veterán
Domoticz esteleg +Home Assistant kombóhoz (estleg még Nodred) elég lenn egy 1GBs pi4-es modell?
-
kenand
veterán
válasz
Davebowman #32743 üzenetére
Sorry, most látom nekem Pushover van....lényeg hasonló, de nekem azzal van tapasztalatom, rosszul emlékeztem a névre...
-
kenand
veterán
-
kenand
veterán
válasz
MaCS_70 #32664 üzenetére
Pár szélhámosba belefutottam ott, de mindig visszakaptam a pénzt, nem rosszabb mint az Ebay ill. Gearbest Banggood...utóbbi 2 is csak addig tárgyal amíg van paypal védettség. Most én is vitában vagyok Gerarbesttel, de mivel 3 hónapnál régebbi nem kapok majd vissza semmit. (mivel tartalékba vettem nem próbáltam i egyből) BT-nek hirdetett egér helyett sima wirelesst küldtek, azt mondják a technikai emberük szerint én érettem félre... első ránézésre olyan minta Xiaomi BT+wireless egere, de ez olcsó, hamis wireless only)
-
kenand
veterán
Hát a WD NAS és a Torrent nem éppen "jóbarátok" , Gen 1 Mycloudra még csak fel lehet izzadni... Mycloud Home viszont felejtős...sajna WD másképp értelmezi a NAS fogalmát...
CPU erőben RAM-ban kevesebb is, mint egy PI, tény SATA viszont jóval többet nyújt, mint az USB 2.0
Egy használt Gen 1 Home-ra én is felküzdöttem a transmissiont, és használjuk is nagy megelégedéssel (de egy Brix-re húzott Xplenologytól nagyon-nagyon elmarad sebességben és szolgáltatásban is (2 kamera, Domoticz, Home Assistant, MQTT broker, letöltés fut) , nem is fogyaszt többet, egyedül a 2.5" SATA HDD a korlát ott)Ha házi mindenes a cél ARM alapon és az alternatívabb út nem riaszt meg (mivel majdnem minden dokumentáció Pi-ről szól) akkor egy USB 3.0-as Rock64/RockPro64 nagyobb sebességet nyújt..
-
kenand
veterán
Vannak perverz dolgok...
nekem az első használható Mac ( Motorla 68k, nem PPC) emulátorom úgy működött, hogy futtattam egy Amiga emulátort PC-n, majd amiga EMU alatt egy Mac emulátort.... az első DOS alapú MAC emu aztán lemosta, az már egészen jó volt.. Aztán jött a PPC-s MacOs emulátor (SheepShaver), de aztán amikor Intelre váltott az Apple akkor jött el a "kánaán" a Hackintosh, évekig volt olyan gépem amin dual bootban ment a Hackintosh, aztán 10 éve van Macbookom, de 90%-ban Windowst használok rajta...Jónéhány Windows játékot átportoltam OSX-re egy Winbottle nevű alkalmazással....de aztán felhagytam ilyen felesleges dolgokkal... -
kenand
veterán
Humble Bundle book packjával bővíthetitek PI ismereteiteket
Már az 1 USD-s is hasznos lehet... -
kenand
veterán
válasz
kenand #32514 üzenetére
Na most megint nem tudok rálépni SSH-n, de működik, sőt látszik a lokál hálón..... de végül is megy, csinálja amit akarok tőle, ha állítani akarok valamit,. majd újraindítom (áramtalanítva, még ha nem is szerencsés úgy...)
Ha billentyűvel elérem az SSH le és visszarakást majd még megpróbálom esetleg... -
kenand
veterán
válasz
sztanozs #32515 üzenetére
Ha tudod nélkülözni a Xiaomi bt szenzorokat akkor inkább válassz Zigbeeset. (Mifloraból csak BT-s van) Zigbeeset könnyebb hozzáadni (HA-ban magától hozzáadódik) , nagyobb a hatótáv......kijelző ugyan nincs, de most készítettem olyat, hogy a Xiaom E-inkes hőmérő hátuljára ragasztottam a pici Zigbee-s szenzort, így kijelző is van, mag okos is, még sem BT-s... (nekem van 3 BT-s LCD-s és több Miflora is ezért küzdök azokkal is)
-
kenand
veterán
válasz
sztanozs #32513 üzenetére
Tegnap este azt is próbáltam, de nem segített , ráadásul a scripteket is át kellett volna állítanom mert hiába volt letiltva az hci0, nem használta a hci1-et. Most kivettem a bt sticket, újraindítottam, beacon intervalt lejjebb vettem, most reggel óta megy, pedig máskor 1-2 perc után eltűnt...NE kiabáljam el...
-
kenand
veterán
Előzör simán rá tudtam lépni, csak Domoticz futott, tény utána kezdtem beüzemelni a BT szenzorokat, utána kezdődött az egész, valahogy összefügghet az egész bug a BT dolgokkal...
-
kenand
veterán
válasz
azbest #32510 üzenetére
Nem állítottam ipv6-ot, de letilthatom...én sem értem az egészet, korábban azt hittem csutkára fagy a PI, de nem, mert akkor az MQTT sem menne...
Meg nem hiszem mert a Python scriptben meg kell adni az MQTT szerver címét és arra a 192.168.1.123-at adtam meg...
Reggel úgy hagytam, most rákukucskálva telefonról megy az MQTT mert friss adatok láthatók a szenzoroktól, de biztosan nem tudnék rálépni ha otthon lennék...
Lehet ha lesz időm 0-ról újra tolom az egészet egy másik SD kártyára, másik pi zeroW-re...
Vagy hagyom a csudába az egészet, végül is működik arra amit akarok tőle (BT szenzorok adatait továbbítja a központba), max ha állítani kell akkor újraindítom...
De hálás vagyok, hogy elláttok tippekkel
-
kenand
veterán
MQTT broaker a PI-n fut, ugyan az az IP cím 192.168.1.123, a Synologyn futó Homeassistant/Domoticz/Nodred 192.168.1.241. Router oszt fix IP-n mindkettőnek, de miután rendetlenkedett PI felületén is beállítottam ugyan azt a fix IP-t (nem segített). A fura hogy ha eltűnik, IP scanner sem találja, de ettől még működik, nem fagy le és és a PI-n futó BT script veszi az adatokat a BT szenzoroktól MQTT broaker küldi tovább a Synologyra, tehát az adatok frisssülnek, megy, működik, de nem tudok állítani semmit-ha kellene- mert a Pi már nem látszik a lokál hálón. Ha Domoticz/HA lenne rajta ahhoz sem férnék hozzá...de azokat le is vettem
-
kenand
veterán
Elé macerás beállítani 2-ik wifit inkább hozzádugtam e BT-t és a belső BT-t lekapcsoltam, majd meglátom mi lesz.
Bocs a kérdésedre nem válaszoltam.
A MQTT broker a PI-n fut és küldi z adatot a Synology-n (Xplenology) futó Home assistantnak és Domoticznak (ott egy NODRED is van közbeiktatva az is a Synologyn fut, Domoticz közvetlenül nem érti, kell a NODRED), -
kenand
veterán
-
kenand
veterán
Köszönöm a tippet, ugyan lehetséges, de akkor az egész projekt amire kitaláltam nem ér semmit
lehet leállítom a két BLE kiolvasó scriptet, és megnézem, de akkor az egész semmit sem ér...
A Pizerow-t arra használnám, hogy a bluetooth LE szenzorok adatait wifi-n MQTT brokerrel továbbküldje a központnak (Home assistant/Domoticz). Xiaomi MIflora szenzorok adatait küldené a hátsó kertből: mekkora a talaj nedvességtartalma, hány fok van stb.Ami furcsa még, olyan, mint egy tamagochi, ha nyitok egy terminál ablakot és folyamatosan utasítgatom megmarad a kapcsolat, pedig a bluetooth is megy.
Pl ha egy terminálba utasítom az összes mosquitto üzenet folyamatos írására, akkor rá tudok lépni másikból, Ha ne piszkálom akkor az indítás után néhány perccel már nem tudok rálépnipl
mosquitto_sub -h 192.168.1.123 -d -t \# -
kenand
veterán
válasz
UberMutant #32491 üzenetére
SSH-n nem tudok rálépni, sőt ha meg akarom pingelni akkor sem látszik a lokál hálón ezért ez többnek tűnik, mint SSH gond....
Ha végig csinálom amit mondtál nem járok úgy, hogy kizárom magam? Mivel az egészet SSH-n kellene csinálnom....... vagy próbáljam meg monitorra rákötve addig.
Az a fura, hogy az IP címe eltűnik: 192.169.1.123, IP scanner sem találja, routeren sem látszik, de az MQTT broaker megy a PI-n és a NODRED ami másik gépen fut simán veszi az adást.
-
kenand
veterán
Segítséget kérnék hátha van valakinek ötlete..
Egy Pi zero W-n fut raspbian és egy Mosquitto broker, és két bluetooth gateway BT MQTT és Miflora MQTT hogy a BT LE szenzorok adatait tudjam közvetíteni domoticz felé ami egy Synology NAS-on fut.Működik is, de egy idő után nem tudok rálépni a PI-re SSH-n, ip scanner sem találja az IP címét. de nincs lefagyva mert a rajta futó MQTT továbbítja a szenzorok adatait, egy másik gépen tesztelni is tudom, érkeznek az adatok, nem mégsem lászik SSh-n és a lokál hálón.
Mi lehet a gond? Hogyan tudnám megoldani, hogy egy idő után ne járjak így..
Érdekes amíg folyamatosan kapcsolódok SSH-n addig nincs gond, de ha kilépek egy idő után nem enged visszalépni. Wifije nem kapcsolódhat le mivel MQTT-n küldi az adatokat.
IP címet fixen az okosított (Padavan) routertől kap. -
kenand
veterán
válasz
files32 #32460 üzenetére
Szerintem is jobb, csak pici mérete miatt gondoltam, hogy egy Pi Zero W projektor okosítónak jó lesz a nyaralóba. (mások által levetett 720p-s projektor 25 000Ft-ért...)
(#32458) Davebowman
Egy pi Zero W nekem is random módon nem elérhető és megfagy, majd 0-ról újrakezdem... -
kenand
veterán
válasz
files32 #32444 üzenetére
OSMc oldalon van Pi-hez image.
Ha az még nem Leia alapú akkor teszt build kell Leia-val azon megy a HBO GO. de libreelechez van hivatalos Leia, azon biztosan megy.Bár nem próbáltam csak amlogicon, 5 eszköz be van regisztrálva, így nem tudom megpróbálni. -
kenand
veterán
-
kenand
veterán
válasz
Murdock1981 #32426 üzenetére
Igen az volt a gond, alapban OSMC és LibreElec esetén is USA wifire van állítva így nem látja a 12-13-as csatornákat.
Idétlenül viselkedett nálam is, nem látta a belső wifit, ha rádugtam egy sticket ment, majd egyszer csak meglátta a belsőt is, de újraindítás után megint eltűnt...12-re volt állítva a 2.4Ghz-s háló az egész házban és melléképületben. (az volt a legtávolabb a szomszédtól). Nem tudtam, hogy USA Wifi nem látja a 12-est.Nem túl satabil nekem sem, pedig már Domoticz nem is fut rajta, csak MQTT bróker, BLE-MQTT és Miflora MQTT gateway, így is időszakosan elérhetetlenné válik és csak az áramtalanítás segít.... Monitor nins rajt nem tudom mibe fagy bele...(vagy csak a wifi tűnik el...)
-
kenand
veterán
válasz
Murdock1981 #32398 üzenetére
Én egy Pi 3-nál is gyengébb gépet használtam évekig, de manapság már USB3-ra építenék, mivel az is elérhető már (az sem drágább) (natív -nem USB hidas SATA nem igazán érhető el olcsó árszegmensben)
Sőt évekig okosított router volt (egy ASUS WL 500G Oleg fw-vel, majd TP-link 1043)
Persze ha van a polcon egy Pi az is befogható, de ha most áll vásárlás előtt, lehet van jobb alternatíva... -
kenand
veterán
Megoldódott a Pi Zero W CoreElec/OSMC Wifi gond, hogy nem látja a belső wift.
Egyébként azt látja, csak a Wiwi hálót nem látta, mer nekem a 12-es csatornára volt állítva mindhárom router, és csak az 1-11-et látja (mivel alapban USA-ra van állítva) át tettem 11-re őket azonnal lett lokál Wifi .Raspbiannal nem volt gond mivel ott készítettem egy wpa_supplicant.confot és azt használta (ott be volt állítva a hu)
country=HU
ctrl_interface=DIR=/var/run/wpa_supplicant GROUP=netdev
update_config=1network={
ssid="pokhalo"
scan_ssid=1
psk="xxxxxxx"
key_mgmt=WPA-PSK
}Nagy köszönet gabo89-nek, aki megtalálta a NET-en a választ
-
kenand
veterán
válasz
bwin.party #32391 üzenetére
Fájl és torrent szervernek jobb lehet egy olyan TV box ami UB 3.0-ás és Linux tehető rá (RK-s boxok egy része, vagy Pine 64)
Vagy én használtan vett Gigabyte BRIX-et (20 000FT) ( 1 belső sata 2.5" HDD+4 USB 3.0) használok Xplenologyval (Synology)-val teljes gép kevesebb min 8-10 W-ot fogyaszt. -
kenand
veterán
válasz
bwin.party #32389 üzenetére
Powerbankból csak olyan jó amit lehet egyszerre tölteni és használni, nem mind olyan...
-
kenand
veterán
válasz
Patice #32371 üzenetére
Az a baj hogy a kodi LibreElec/OSMC felületén nem jelenik meg az elérhető Wifi hálózat ha csak a belső Wifi van.
Ha rádugok egy külső Wifi sticket egyből megjelenik a a Wlan hálózat. Érdekes módon LibreElec esetén kis idő múlva ha már a külső csatlakoztatva van, felismeri, hogy van belső Wifi kártya is, kihúzom a külsőt, gyenge teljesítménnyel megy is a belső, de pi újra indítása után megint nincs belső wifiOSMC esetén nem jelenik meg a belső Wifi stick esetén sem
2 Pi zero W-m is van, mindkettő ezt csinálja, és mindkettő működik raspbiannal .
Akkor sem lát hálót ha egy Wifi repeatert teszek 50cm-re mellé.Nem kell megadni valami konfig fájlban hogy a pi zero W dtb-t kell használni?
-
kenand
veterán
2 PI zero W-m is van raspbiannal mindkettő megy wifivel...OSMC-vel, LibreEleccel nem boldogulok
-
kenand
veterán
válasz
azbest #32350 üzenetére
Köszönöm a tippet, akkor nekifutok még egyszer.
Nem igazán akarnék sokat tőle max. 720p-s lejátszást...
Pont a pici mérete és az integrált Wlan+BT miatt gondoltam, hogy a vidéki házikóba egy plafonra szerelt leharcolt 720p-s projektor okos "agya" lenne. (újabb kihívás). Korábban voltak stickes 905x (912-es ) amlogicos kütyük is de most nem elérhető vagy jóval drágább) Most csak 905y2-van arra meg nem megy Libe/CoreElec.
Próbáltam Xiomi Wifi repeaterrel áthidalni, de ha azon kapta (volna) a NET-et azonnal hanyatt vágta magát a Pi+LibreElec.
Meg alapból soha sem látta a NET-et, csak ha hozzádugtam egy külső WLAN-t, pár perc után megjelent a belső is (gyenge teljesítménnyel) Az a fura hogy ugyan arról a távolságról, Pi+ debian simán fogja a Wlant..... igaz nem film megy, hanem okos otthon kommunikáció, de wln akkor is van azonnal.... mint ha a LibreElec nem igazán kezelné jól a belő WiFI-t (próbáltam a betat és a stabil release-t is nem volt különbség)Debian+Kodi meg már túlterhelné szerintem a pi Zero W 512-es RAM-ját 1 magját...
-
kenand
veterán
Talán még is találok valami funkciót a PI zero W-nek, Domoticztól egy idő után elhasal, letiltottam, de Mosquitto és BLE -Mosquitto gateway el fut rajta, így a BLE eszközeimet tudja majd reportálni másik gépen futó Domoticznak..még dolgozok rajta de talán menni fog. BLE hatótáv elég kicsi, de majd közelebb teszem a BLE szenzorokhoz.
-
kenand
veterán
Akkor az egész miniatürizációnak vége..... kicsi eszköz 3x akkora sallang...
Pont azért tetszett meg mnert elveikben benn volt amit kellett: WiFi +BTMost inkább egy nem használt 905w-s TV boxra toltam Armbiant, egyelőre megfelelőnek tűnik, bár a BT kezelés ott is elég hisztis. (de hatótávolsága jobb). Tény ott is vagy 4x nekifutottam, mindig jött valami váratlan hiba (hirtelen nem ment a name szerver, vagy a sudo..... most talán jó, 3-as kernellel)
(#32269) MaCS_70
CoreElecre van Entware, nem tudom OMSC-n, Libreelecen is elérhető-e...Entware-n sok csomag elérhető. -
kenand
veterán
válasz
azbest #32267 üzenetére
Én a pi zero w-ben azért eléggé csalódtam, saját wifije és bt-je is nagyon gyenge, mivel nincs antennája, max ha forraszt rá az ember. Domoticz szervert akartam néhány Xiaomi BT szenzorral, de 2 szoba ajtó már sok neki. 720p-s projeltor okosítót is gondoltam belőle a pici mérete miatt, de ott is a saját wifi az akadály, pár m-re lévő routertől se tud 720p-nem lejátszani (külső USB-wifi vel igen, de akkor le van foglalva az egyetlen micro USB port) . A majd ugyan ennyibe kerülő 905w-s TV box sokkal jobb erre a célra ....még keresem a helyét, de lehet polcra kerül...
-
kenand
veterán
válasz
kenand #32220 üzenetére
Kicsit elgondolkodtam a dolgon és lehet ennyit tud a Pi Zero W belő Wifi-je, mivel nincs rajta antenna kivezetés.
(BT-je is csalódás sajnos)
3-4m azt is lassú sebességgel, bizonytalanul. Kicsit sokat akartam tőle...
Csak azért volt furcsa, mert egy másik Pi Zero W-vel ugyan onnan elpötyögött a raspbian, persze sokkal kevesebb egy Domoticz kommunikációnak a sávszélesség igénye... -
kenand
veterán
Lehet még is hibás a Pi Zero W Wifije hol eltűnik, hol megjelenik és videót nem lehet leve lejátszani, nem képes rá, router 4m-re van, még sem. Ha bedugok egy egyszerű usb wifit azzal megy a 720p video is.
-
kenand
veterán
válasz
kenand #32217 üzenetére
Legszívesebben mondanék egy cifrát.... miután felléptem egy usb Wlan-nel és párosítottam egy BT egeret, mivel az egy szem USB helyére már nem mehetett usb-s egér.... kapcsolódott a NET-hez és egyszer csak megjelent a beépített wifi kártya is, utólag....hogy ezt miért így csinálték meg.....
-
kenand
veterán
2 PI zero w is van itthon, de egyik sem lát Libreeleccel wifit, az egyiken biztosan jó a Wifi mivel raspbian fut rajta és ott is Wifi megy.
Youtube videok alapján csak kiírom és listáznia kellene a wifiket indulás után...Ha rádugok egy wifi sticket egyből listázza, a belső Wifit és BT-t nem látja sajnos...pedig az egyiken biztosan jó a belső wifi is.
Mivel egy USB port ban nem jó ha azt külső wifi stickkel lefoglaloam...
-
kenand
veterán
LIgbreelec PI Zero W-hez van olyn Libreelec amiben benn van a Wifi és BT driver?
Feltettem a legutolsó betát s nincs benn
-
kenand
veterán
Supstronics X400-at ismeri valaki?
A SATA port USB híddal van megoldva?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Spórolós topik
- Le Mans Ultimate
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Yettel topik
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- Végleg lenyomta a tévét a streaming az USA-ban
- Óra topik
- Milyen processzort vegyek?
- Nintendo Switch 2
- 6 év biztonsági támogatást ígér a Motorola
- További aktív témák...
- Eladó konfig! Ryzen 7 7800X3D 2TB SSD 64GB DDR5 RX9070XT 16GB!
- Asus Prime B560M-K + i5 11500 + be quiet! + 32 Gb Patriot Viper 3.200 Mhz Beszámitok!
- Eladó Konfig Ryzen 7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RX6800XT 16GB!
- 5700x / B550i ITX Aorus / 32GB HyperX / Lianli vízhűtés /1000 SFX-L corsair táp/ 1TB nvme
- Eladó Konfig Ryzen 7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RTX5070 12GB!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest