Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • 1430

    senior tag

    válasz csabám #28818 üzenetére

    Nyugalom, nem maradtál le semmiről! ;)

    Ezt most egy kicsit bő lére engedem, elnézést. :B
    No tehát a My T-Mobile közvetlenül a fő háttérrendszerből vesz adatokat és ott módosít. Vagyis nincs közbeiktatott rendszer, ami megszűrné vagy késleltetné az adatok megjelenítését. Azért van némi szűrés, de az közvetlenül a My T-Mobile-ban van, és ez éppen a részletfizetésekre vonatkozik. Ugyanis mikor valaki részletre vesz telefont, akkor gyakorlatilag azonnal elkészül az összes részletfizetési számla, de mindig csak az aktuális havi kerül kiküldésre. Ez régen úgy nézett ki, hogy az összes részletfizetési számla megjelent a My T-Mobile-ban, és tetszőleges számban (és sorrendben) be is lehetett azt fizetni. Mikor pár éve megújult a My T-Mobile, bejött egy olyan szűrő, hogy csak a lejárt vagy aktuális havi számlák összegei és főbb adatai jelennek meg. Tehát ha 1-én 0:01 perckor belépsz (illetve belépett állapot esetén ráfrissítesz), rögtön ott lesz az új, aktuális havi részletfizetési számla száma és összege. Nem azért, mert a számlázási rendszer olyan gyors (egyébként meg már rég kész), hanem mert már átmegy a My T-Mobile szűrőjén. Ugyanakkor ez még nem jelent számlaképet! A számlakép csak azoknak jelenik meg, akik erre regisztráltak (eszámla / távszámla). No de ez sem azonnal, ráadásul külön számlaképe csak a havi számlának van, a részletfizetési számlának nincs.

    Tehát amint elkészül a számla (és ez hónap második napjára mindenkinél megtörténik), annak összege azonnal megjelenik a My T-Mobile-ban (hiszen automatikusan átemeli a számlázási rendszerből), míg az elektronikus aláírást csak ezután, a hónap 3-4. napján indul meg. Mivel ennyi számla aláírása időigényes, ez napokon át tart. Ha megtörténik, azt még a Távszámla is "feldolgozza", majd email értesítést küld a felületre való betöltésről. Attól mert valakinek esetleg nincs Távszámla regisztrációja, csak a My T-Mobile-ban regisztrált az eszámlára, attól még ugyanazt az utat ki kell járnia a számlájának, mert a My T-Mobile-ban gyakorlatilag ugyanaz a Távszámla felület dolgozik a Számlák menüpont / Befizetett számlák menüpontja mögött.

    Most pedig eljutottunk a lényeghez, a számlaképhez. Ha betöltődött a számlakép (ment róla email is - bár ez sokszor órákat is késhet), és még nem fizetted be, akkor a My T-Mobile-ban a belépés utáni nyitóoldalon vagy a Számlák menüpontban megjelenik egy "Megtekintem a számlát" link. Ha eddigre befizetted a számlát, akkor eleve eltűnik ez a számla sora, így később már csak a Számlák menüpont / Befizetett számlák pontjában tekintheted meg a számlaképet.
    Kérdésed azonban a részletfizetési számlára vonatkozott. Korábban írtam, hogy külön számlaképe ennek sosem lesz, erre nem kell várni, nyugodtan befizetheted. Ugyanakkor ha megnyitod az aktuális havi számlád számlaképét, és annak a legvégére görgetsz, akkor ott találod a részletfizetési számlád képét is. Sőt, ha van részletes számlád is, akkor a számlakép tartalmazza a kiszámlázott tételek részletezését is (hívások, SMS-ek, stb. felsorolása).

    Továbbá ha jól értem, májusban vettétek az előfizetést. Mivel 10 ezer előleget fizettetek, és ezek szerint bele is fértetek a májusi hónapra, így nem kell számlát fizetni. Ilyen esetben nem jelenik meg külön a számla sorszáma és összege a nyitó oldalon és a Számlák menüpontban sem, mert ez olyan helyzet, mintha már be is fizettétek volna. Ettől természetesen még kapni fogsz elektronikus számlát, és ha erről megérkezik az email, a My T-Mobile / Számlák / Befizetett számlák menüpontjában meg fog jelenni a 2013-as év alatt a számlakép PDF formátumban (a "Számla másolat" linkre kell majd kattintani a megnyitáshoz vagy a lementéshez). Ha ezt megnyitod, benne lesz a számla képe mellett a részletfizetési számla is.

    Itt jegyezném meg, hogy ha valaki a hónap utolsó napján vesz részletre telefont új előfizetéssel, előfordulhat, hogy a következő hónapban nem készül számla, ezért a részletfizetési számla sem megy ki. Ez azért lehet kellemetlen, mert nem is veszi észre, hogy hó végéig ki kellene fizetni a ki sem küldött részletfizetési számlát. Ilyenkor egyébként az azt követő hónapban 2 db részletfizetési számla megy a havi számlával, és ha valakinek eszámlája van, nála is ekkor fog megjelenni a havi számla képe után a két részletfizetéses számla képe.

    ''Usus de plura docebit!'' - A gyakorlat majd megtanít a többire!

Új hozzászólás Aktív témák