Hirdetés
- iPhone topik
- Nemzetközi vizekre evezett a Realme GT 7 és GT 7T
- Poco X8 Pro Max - nem kell ide sem bank, sem akkubank
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Yettel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- Google Pixel topik
- VoLTE/VoWiFi
- Nagy aksival és erős hardverrel megjött Magyarországra a Poco X8 Pro és Pro Max
-
Mobilarena
Motoros topik

Hirdetni a Hardveraprón lehet, nem a topikban!
Országos motoros rendezvények
Új hozzászólás Aktív témák
-
11-es út megvan? Kifelé az auchantól endre felé. Külső sáv (bár nem tudom melyik a rosszabb), az ívben. Egyszer próbáljátok ki. Élmény. Az isten verné meg aki aszfaltozta.
Másik: Papsziget után felfelé a pismány ABC felé a pismányi feljárat után. Max 40-el lehet venni és fel szoktam állni olyat ugratok. -
polimorf
tag
Autó, motor és tuning show 2014. Ha valaki nem volt egyik ismerős csinált egy kis videót róla (persze a motoros részről)

[link] -
nolika
senior tag
-
Jó ez a saját tempós dolog. Nem ingerszegény az fix. Ilyen gyorsan oda meg haza még soha nem értem.
-
canniball
nagyúr
-
kcsa
veterán
válasz
nolika
üzenetére
Motorozás alapvetően luxus dolog, innentől kezdve mérlegelheted a praktikumot meg azt hogy mi mennyire tetszik.
Én még mindig a praktikum irányába hajlok mivel nem kirándulgatásról, hanem munkábajárásról van szó. Most is olyan robogóm van, ami annyira nem tetszik, de attól még jobb ezt használni városban
Viszont a 25km-ből arra tippelek, hogy M31+M0-n mennél körbe. Viszont szvsz motorral bemerészkedhetsz a városba is pl. hármason

-
DigitXT
félisten
válasz
nolika
üzenetére
Ha hosszabb távon komolyan gondolod a motorozást, akkor csinálj A-t.
Azzal lehet vezetni A2-es gépet, de A1-est is, viszont később, ha mégis
átülnél egy nagyobbra, nem kell vacakolnod az újra vizsgázással.
Budapesten belül, melóba járni egy 125-ös robogó is bőven megteszi.

Amire viszont kevés, az az autópálya... Szóval ~250-es, esetleg 400-as,
vagy fölötte javasolt. Lassan menni azokkal is lehet, az nem para.
Főleg, ha esetleg valami nagy robogót nézel. Iszonyat kényelmesek ám.
A motor motorral több a macera, ha napi ingázásra kell, viszont talán az
élményfaktora nagyobb, ha nem csak a közlekedés, hanem a túrázás a
lényeg. Olyat ne vegyél, ami nem tetszik, mert csak utálni fogod.
-
nolika
senior tag
válasz
alvaro
üzenetére
Alapvetően dugóelkerülésre szeretném használni, a költség tudom hogy nem térül meg, de nem látom értelmét az autóvásárlásnak mert van már 1 közös használatú autó. És csúcsforgalomban pesten autósnak lenni nem jó. Budára járok át Gödöllőről, ami 25km autópálya, 10km budapest. 3-as főút túl sok lámpa.
kcsa: nekem is a robogót ajánlották, valahogy jobban tetszik egy motor. Szerintem is használhatóbb egy robogó.
Alapvetően motorjogsi előtt állok, tehát semmim nincsen. Gondosam felmérem a lehetőségeket, de tömegközlekedést meguntam. Hosszú idő, késések, kiszolgáltatottság. Aztán most már dolgozom, nem mindegy mennyi idő marad másra. A2 kategóriát tervezem, de már A-ra is mehetek mert 24 leszek.
-
PoLizei
aktív tag
válasz
csongi
üzenetére
Akiktől még igyekszem távoltartani magam, vagy inkább hamar megelőzni, az állandóan a féken szteppelők. Meghall egy szirénát, rálép a fékre, aztán körülnéz, hogy egyáltalán mi az, és hol van. Kanyar jön, bármekkora: fék. Bármi történik körülötte, vagy 91-be megy a mutató: FÉK
Nem képes megválasztani a megfelelő sebességfokozatot sem, hogy elég legyen csak kicsit elvenni a gázt a lassuláshoz, inkább a betéteit koptatja, meg persze a féklámpáját villogtatja az üres, egyenes országúton. Én pedig attól félek, hogy miután elkezdem figyelmen kívül hagyni a felvillanásokat, egyszer tényleg besatuz 
-
Xaels
félisten
válasz
canniball
üzenetére
Az is a kritikus helyeken van erősítve kevlárral, de ugye ott csak fogod leakasztod a méreted és van egy külön gatyád míg az átalakításhoz el kell juttatni az adott cégnek, ahol még várni is kell rá, az átalakítás egy egyébként passzentos nadrágnál nem biztos, hogy 100-as lesz.
-
canniball
nagyúr
"en erre reflektaltam, nem konkretan farmerre"
Na látod az eszembe sem jutott hogy egy farmerről szóló cikkben nem farmerről írnak, pedig ennek tükrében még egyszer olvasva könnyen lehet hogy tényleg erről van szó."az en s*ggem nem szokott izzadni, igaz hogy nem is cigizek, akkor lehet hogy meg is van az ok"
Lehet.
-
csongi
veterán
válasz
Integra
üzenetére
Igen ez így van, ezért igyekszem hétvégén menni, hogy kevesebb legyen a zavaró egyén.
Vasárnap alig volt belőlük az utakon, saját ritmusban tempóban tudtam menni
Ilyenkor nagyon élvezetes.
A többivel nem lehet mit kezdeni, nyelni kell, ez van.
Egyébként tök mindegy hogy motor vagy autó, errefele elképesztő sebességgel közlekednek.
Egy 20mp zöld lámpán kb 4 autó megy át, de max 6. Valahogy nem értem, ez a csiga tempó, amivel azt hiszik, spórolnak, pedig nem. lehet üzemanyagban pár decit talán, de a motort kinyírják hamar. A gumi nem elkopik mifelénk, hanem leöregszik
Szóval ez van, ehhez kell alkalmazkodni, ezzel tisztában vagyok. Sajna néha nem megy és elgurul a gyógyszer. Ezért tartom fontosabbnak az 5évente kresz vizsgát, mint az évenkénti műszakit a járművekre.
Egyébként a lehető legnagyobb távolságot tartom a bizonytalan fogalmatlanoktól. Eleget közlekedek ahhoz, hogy másodpercek alatt kiszűrjem ezeket. Közelebb már csak előzéskor megyek, de akkor nem hagyok időt neki semmire, ez persze csak akkor ha érzem, hogy kellő távolságot tudok kimotorozni rövid idő alatt. Ha nem lehet akkor mennyen előttem, mert ha gebasz van akkor inkább én próbálom korrigálni a hülyeségét, mint hogy átmenjen rajtam, a lassú reflex és rossz reagálása miatt.
Itthon erősen jelen van, a sávbitorlás, merev nyak, visszapillantó nem használása.
A hátsó és oldalsó szélvédők feleslegesek, keveset használják. A hibás tudás miatt kialakuló forgalmi helyzetek. A más közlekedők leszarása, pl kanyarodó járműveknél, az út közepéről való kanyarodás.( Igaz a kresz már nem írja le, hogy honnan lehet,) de akkor is lehet a felező mellől, így segítve a folyamatos közlekedést. Sáv bitorlás, nem enged be maga elé, hagy gyorsítasz akkor sem, inkább veled gyorsul, ha beállsz mögé akkor garantált a 40-es tempó. Helytelen sávhasználatok. Képesek a belső sávban kanyarodni, és a kanyarodás után jobbra lekanyarodni az első kereszteződésben, és ugyan ez fordítva. Ezzel is lassítva akadályozva a többieket. Ezek napi szintű problémák, 10 közlekedőből 8 ezt teszi sajnos. A tanulóvezető a tempóval lassítja forgalmat, ami normális, hisz mindenki így kezdi. Ha nem lenne rajta T betű akkor is kitűnne, a szabályos közlekedésével.
Ilyen ez itten Magyarországban. El sem gondolkozik 80% azon, vajon biztos ő az aki jól tudja az adott forgalmi helyzetre a szabályt? -
doc
nagyúr
válasz
canniball
üzenetére
A motoros nadrágok zöme igen praktikus, amikor rendeltetésüknek megfelelően, egy kétkerekű nyergében ülve viselik őket, azonban, ha az út végén egy kávézóban kell pár órát eltölteni bennük, akkor már kényelmetlenné válhatnak."
en erre reflektaltam, nem konkretan farmerre
az en s*ggem nem szokott izzadni, igaz hogy nem is cigizek, akkor lehet hogy meg is van az ok

Amugy en tenyleg nem vettem eszre hogy jobban izzadnek a corduraban mint farmerban (sot, az alaoltozo miatt meg kevesbe jelent problemat). Persze ha az ember a tuzo napon alldogall akkor konnyen elkepzelheto hogy a farmer sokkal jobb, de en inkabb beallok az arnyekba ha lehet

-
canniball
nagyúr
-
doc
nagyúr
válasz
canniball
üzenetére
En mikor az irodaba megyek, kb. masfel-ket orat motorozok odafele, utana egesz nap abban a motoros nadragban ulok a gep elott, majd hazafele megint masfel-ket-ket es fel ora motoron, es meg soha nem jutott eszembe hogy kenyelmesebb lenne egy masik nadrag

Persze ez nem bo"r, hanem jo kis cordura turanaci.kcsa:
koszi, akkor nezek valami minoseginek tuno 500ml-es dobozt, az akkor tuti eleg
-
canniball
nagyúr
válasz
-Mosquito-
üzenetére
"A motoros nadrágok zöme igen praktikus, amikor rendeltetésüknek megfelelően, egy kétkerekű nyergében ülve viselik őket, azonban, ha az út végén egy kávézóban kell pár órát eltölteni bennük, akkor már kényelmetlenné válhatnak."
Miért, egy motoros farmer kényelmetlenebb mint egy utcai?
Xaels!
Nehogy azt hidd! Nézegettem én is őket, amelyik ennyibe kerül az csak a "kritikus részeken" erősített, olyat amelyiknek az egész anyaga ilyen 90k környékén láttam. -
doc
nagyúr
ha mar itt vagyok, kerdezek is:
kap egy alapos tavaszi felkeszitest a moci, cserelnek fekfolyadekot is, de nem tudom milyet vegyek
addig eljutottam hogy DOT4 kell, de azon belul? meg mekkora mennyiseg kell egyaltalan?
most ezeket nezegetem: [link](Honda VFR 750)
-
Integra
titán
válasz
csongi
üzenetére
azért kell a gyök kettőhöz is alkalmazkodni, mert a forgalom részesei és hiába leggyengébb láncszemek a kötelékben, ott vannak. valóban lehet morogni rajtuk, de mivel ők egy körülmény, tehát a forgalom részesei maradnak, ezen senki sem fog tudni változtatni. vagyis a megoldás a morgás helyett a kikerülés, a türelem. aki a motoron folyamatosan puffog a kupakja alatt, az nem fog rendesen koncentrálni magára a motorozásra, aztán megnézheti magát.
-
alvaro
senior tag
válasz
nolika
üzenetére
Dugulás ellen általában elég jó a motor, meg tényleg élmény. Akármit is ír itt KoVee fórumtárs, bármilyen motorral egész más érzés, mint autóval.
Megtérülése nagyon nehézkes. Ha nem autó helyett van, hanem mellette, akkor különösen. A fenntartásuk közti különbség nem egetverő, a motor karbantartása is viszi a pénzt, épp úgy, mint egy autóé. Használtam 96 ezer kilométeren keresztül motort munkába járásra (meg túrázásra is, persze), és nálam a karbantartás hangyányival többe került ezalatt, mint a(z egyébként 3 literes) fogyasztás. Adó/biztosítás meg fix (bár elég kicsi) költség, éves futástól független.
Viszont tagadhatatlanul jobb érzés, ha csak egy mód van rá, mindenhova inkább motorral megyek, sokszor olyan időben is, amitől sokan már rettegnek. Ahol mindenképp meghúzom a vonalat, az a kicsit is párás fagy. Mentem már lefagyós ködben, bőven elég volt egy életre bármi, ami hasonlít hozzá.
400-500-tól nem kell félni, nem harapja le a fejed (én is egy nyugis, egyhengeres 650-nel kezdtem, azóta is az van), de egyébként megfelel a 250 is, ez vérmérséklet kérdése. A kamionokkal nem kell szívózni, annyi tempót kell tarts csak a pályán, hogy ne kelljen előzniük, merthogy nekik tilos. A többi meg majd kikerül, azért van befele is sáv. Sokan félnek attól, ha őket előzik, de igazából semmi se történik. Ha annyi euróm lenne, ahányszor előztek, miközben 90-nel ingáztam az M7-esen Budapest és Székesfehérvár között, hajjaj - és még élek. Néha van csak barom, aki ki akar centizni, de az városban jobban előfordul, ahol épp csak az úriemberségem miatt nem gyorshajtok... Pályán pedig elsősorban sebességfüggő a fogyasztás egy nem túlméretezett motorral. Városban meg főleg azon múlik, hogy kerüld a fékezést, ahol éred

Egy még fontos, ha motoron ülsz: legyen szemed elöl-hátul-oldalt.
-
kcsa
veterán
válasz
nolika
üzenetére
Egyébként kifejezetten motort, vagy nagyrobogót akarsz? Ha sokat mész a városon belül, az én preferenciám a robogó. (mindjárt meghurcol a motoros közösség úgyis ezért a véleményemért
)Bazi kényelmes hogy csak gáz-fék, semmi váltogatás dugóban, van csomagtartó (nem elhanyagolható előny ha el tudod pakolni a dolgaidat, doboz nem feltétlen kell), sokkal jobb időjárásvédelem. Ebből is választhatsz 400-ast, és érdemben nem fogyaszt többet mint egy 250-es, de már felmerészkednék vele pályára is. És egyáltalán nem nevezném veszélyesnek. Az elején persze úgy fogod érezni hogy "Ez egy űrhajó b+" de ez kb. csak egy évig tart

-
csongi
veterán
Sajnos valóban nem olcsóbb egy 400 gép mit egy autó
ez Magyarország.
Viszont ha motort motorral hasonlítunk, akkor egy 250Vs400 nál már nincs nagy eltérés. Mondjuk egy Bugonyánál szíj eltérés van, és pár alkatrész, de a többi ugyan az, fék gumi stb. -
Xaels
félisten
válasz
-Mosquito-
üzenetére
Az a baj, hogy a módosítás árából ugyanúgy megveszed a boltban a normálisabb motoros farmert ami ugyanezeket tudja.
-
.mf
veterán
válasz
nolika
üzenetére
Az előbb úgy tűnt, hogy a költségek miatt nézed (azért nem érdemes), de ha az idő és az élmény is benne van, az úgy már más.
Nem kell a 4-500-as 4T-sektől sem félni. Én első motornak 600-as sportmotorra ültem 112 lóval; sőt, akkor még autót se vezettem. Egy 500-as CB vagy ER5-öt mondanék én pl.
-
Ferdzsoo
addikt
válasz
nolika
üzenetére
Én is azt szavazom hogy a fogyasztáskülönbség azt a minimum 5-600k-t nagyonlassan hozza vissza, de leginkább vissza se fogja hozni. Számold ki hogy napi 70km ha két liter fogyikülönbség van a motor meg a kocsi között az egy nap kevesebb mint 800 forint. Majdnem 3 év alatt lennél nullán ha a motorra nem költöttél 1 fityinget sem. Szerintem ez nem túl jó befektetés.
Ha motorozni akarsz akkor oké.
De olcsóbb nemigazán leszel soha.
Szerk.: menetidő miatt tényleg sokkal jobb ez igaz.
Dugóban rengeteg időt spórolsz. -
nolika
senior tag
Valahogy megfogtad a lényeget. Minden reggel dugulás van befele irányban pesten mindenhol. Buszsávot lehet használni stb... Szóval a menetidő autóval is alsóhangon 1 óra bruttó. Pesten egy motor jobban használható, nem kell parkolóhelyet keresni például.
Autó meg van, tudom használni ha szar az idő meg ha hideg van. Meg szerintem élmény a motorozás

-
doc
nagyúr
onmagaban a fogyasztasert nem feltetlenul erdemes, viszont a menetidoert nagyon is
en videkrol jarok hetente egyszer-ketszer BP-re motorral, es folyamatosan azt latom hogy ott gorcsolnek az autok egyhelyben a dugoban (persze szinte mindegyikben egyetlen ember ul), en meg motorral kenyelmes tempoban megyek el mellettuk a buszsavban vagy (valamivel lassabban ugyan, de) mellettuk
szoval az uttol fuggoen nem keves idot megsporolhat a motor az autohoz kepest -
.mf
veterán
válasz
nolika
üzenetére
Ha a fogyasztásért váltanál, ne tedd. Főleg, ha már több autó is áll a garázsban.
1.) A motor vételárát a fogyasztás-különbségből sok idő alatt hozza csak be
2.) Védőfelszerelést is add hozzá, 150-200k alaphangon (sisak, kabát, gerincprotektor, csizma, kesztyű, térdvédő)
3.) Egy motor fenntartása drágább: 1-2 évente vagy 4-20k km-enként gumicsere, ahol egy szett drágább, mint az autóra a 4 db; olajcsere 6-10k km-enként; gyakrabban illik szervizbe vinni -
nolika
senior tag
-
DigitXT
félisten
válasz
Kolondrum
üzenetére
Hát azt ne is várd, hogy majd úgy álljon meg, hogy neked jó legyen.

Úgy menj, hogy feltételezed: fogalma sincs arról, hogy jössz. Sokszor
ugyanis tényleg nincs, sportdob ide, vagy oda. Ha jó szándékkal, félre
húzódva manőverezik, örülni kell, megköszönni!
De elvárni azt nem.Szerintem ne fejkamerát vegyél, hanem "headsetet", s menj el gurulni
tapasztaltabb motorosokkal. Ha életmentő technikákat, vagy csak jól
bevált praktikákat tanulsz, máris előrébb leszel. Persze ha az a másik
motoros egy balfasz, úgy necc. Írnám én a vezetéstechnikai tréninget
is, csak most nem motorkezelésről kérdeztél, hanem a közlekedésről.
(Mondjuk ezek összefonódnak. Tudod, mit akarsz ÉS végre is hajtod.) -
csongi
veterán
válasz
nolika
üzenetére
Nem jól gondolod. Igaz többet esznek, de 1 liter alatt van a többlet fogyasztás. Ésszel használva, 4 lIter alatt tartható. Én az 500-al közlekedek 4 literrel. Hosszútávon, volt már 3,7 is.
Jó kis szitu. Sajnos a balról előző a hibás, városban. Városon kívül, ha hamarabb tette volna ki az irányjelzőjét akkor te lennél a hunyó.

Fasza kis kresz ez
-
nolika
senior tag
válasz
Ferdzsoo
üzenetére
Azért, mert a háztartásban van autó, amit rosszabb napokon el tudok vinni illetve télen használhatom.
Minek még egy autó amikor 4 emberre már 3 lenne? Abból 1 hétköznaponként a garázsban van 90%ban..mf :
Van esetleg más opció? A gond a 400-asokkal, hogy erősebbek de többet is esznek sajnos
-
andree04
aktív tag
Sziasztok láttam téma volt a motoros autós közlekedés.
Velem a napokban olyan történt hogy balra akartam lekanyarodni a főútról láttam már előtte hogy egy autós és pár teher jön mögöttem,index besorolás az út záróvonaláig stb mind megvolt,lassítok szépen már majdnem megálltam és akartam kanyarodni balra be amikor még egyszer hátranéztem és látom a barom előz,satufék persze Ö az aki rám dudált miért is ne hisz én csak egy motoros vagyok.
Tanulság amikor tudod hogy full szabályosan közlekedsz akkor is legyél óvatos mert mindig is lesznek ilyen barom közlekedők.
Persze a pláne az hogy ott ahol kanyarodtam úgy van kialakítva az út hogyha valaki be akar kanyarodni a mögötte lévő autósok is el tudnak menni mellette jobb oldalt szabályosan is mert elég széles az út. -
csongi
veterán
válasz
-Mosquito-
üzenetére
Nah végre!! ez kb 5 évet késett

-
-Mosquito-
őstag
Ez egy jó kezdeményezés. [link]
-
kcsa
veterán
válasz
nolika
üzenetére
Autópályán necces a 250 ilyen távon. Nekem ugyan robogóm volt 250-es, megy is 120-130-at, az a vége kb., de azt már nagyon nem szereti, és erőtartalékod sincs egy kikerülésre, csak vészfékezés marad megoldási lehetőségnek egy váratlan helyzetre, az meg.. hát.. nem az igazi

Klasszikus váltós-láncos járműről majd mesélnek a többiek, akik ismerik a kategóriát. -
nolika
senior tag
Sziasztok. A velemenyetekre lennek kivancsi.
Ingazasra keresek motort ami kb 70km napiszinten, ebbol 50 km autopalya es egesz pontosan pestre kene jarnom napiszinten. Egy 250 es motor( egy honda cbf 250et neztem ki) megfelelne erre a celra? Mindenfajta szempont erdekel
koszi ! -
csongi
veterán
Sracok, gyertek le ide a delalfoldre, motorozzatok 3napot, es rajottok mennyire dinamikus Budapest kozlekedese

Itt basszak meg az ures korforgalomba megall es varja jobbrol a csodat!! Es nincs benne tulzas. 99% nak egy kresz teszt lapon a fele pontot nem sikerulne elerni.
Symbiannak reszben igaza van. Mert a gyok kettokhoz kell alkalmazkadoni? Sajnos keves vigaz ha baleset van, hogy o volt a hibas, de az en csontjaim tornek.
Itthon nincs ehez kultura, ennyire egyszeru az egesz.
Pont olyan a kozlekedesi viselkedes mint a tarsadalmi osszetartas.
Ausztriaba ilyen szarsagok nincsenek.
Romaniaba mindenki megszokta a katyu kerulgeteset ahhoz alkalmazkodtak
Itthon pedig az utak rohamos romlasa is ra tesz egy lapattal. FIgyelem a motorosokat ahogy lehet, de a katyuk elorebb vannak a prioritas teren. Sajnos sok esetben szabalyt kell szegni hogy a tulajdoni targyadat megovd a karoktol!!
Szanalmas ez ami itthon van.
-
.mf
veterán
válasz
Kolondrum
üzenetére
a.) Menj helikopterrel
b.) Olyankor menj, amikor nincs forgalom
c.) Vegyél be nyugtatót.Nekem is az jön át, hogy túl agresszíven és türelmetlenül vezetsz, miközben a megfelelő rutin, motorkezelés, szituáció-ismeret még hiányzik. Ez így nem egy túl jó kombináció...
1. Nyugi és fogadd el, hogy bár nem tudsz (nem is szabad) lakott területen 65-70-nel átvágnod a dugón, már eleve sokkal gyorsabban tudsz menni, mint a dugóban ülő autósok.
2. Defenzív vezetés. Neten is van pár rövid könyv, az életed múlhat rajta, hogy hogyan, hol közlekedsz, ismered-e és fel vagy-e készülve egy lehetséges helyzetekre. Eddigi hsz-eidből pont az jött le, hogy nem vagy tudatában a lehetséges helyzeteknek, nem vagy felkészülve, rossz helyen mész és rossz reakciókat adsz. -
kcsa
veterán
válasz
Kolondrum
üzenetére
Szerintem a legtöbb helyzetet szarul kezeled (bocs, bogyonak igaza van a nyugtatóval
)
Az a helyzet, hogy mindez fejben dől el. Mivel mindannyian tisztában vagyunk azzal hogy gyorsabbak vagyunk, így kell kezelni.Én is tapasztalom az általad leírtakat, (oké, ha látom a szándékosságot, az ablakmosásért nálam mondjuk köpködés jár a szélvédőre, de ez egyáltalán nem gyakori egyáltalán - én se nézek minden alkalommal automatikusan a tükörbe ha ablakot mosok, ez van.) de 99%-ban lesz.rom.
Lassú? Nem gond, kikerülöm ha tudom.
Behúzódik balra? Nem gond, volt egy jó napja.
Emberkedik a pirosnál? Nem baj, menjen, úgyis én vagyok a gyorsabb, legkésőbb a következő lámpánál, ahova én ritmusban érkezem a lámpaváltáshoz, ő meg már ott áll az autójával.Egy dologtól kapok agyérgörcsöt: látom hogy néz a tükörben, de záróvonalon araszol. De a gyorsaságom és a szellemi felsőbbrendűségem teljes tudatában leszarom, úgyis kielőzhetem két percen belül, egy gyors bemutatás, és ott sem vagyok.
Mondjuk két napja engem is kihozott a sodromból egy papa, aki elé megérkeztem pirosnál, majd elindulásnál duda, és le akar tolni. A következő lámpáig mondjuk 10-el mentünk, miközben mögöttem jött egyesben üvöltő motorral, aztán beállt a dugó végére, én meg nem. Ennyi büntetés belefért
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Polemius
senior tag
válasz
Logeeen
üzenetére
Igen, álló sor mellett minden oldalról elmehetsz, ha elférsz biztonságosan (a szembe oldal igénybevétele nélkül). kb. egy éve változott a szabályozás
36. § (12)227 Ha a járműveknek útkereszteződésben, útszűkületekben, szintbeni vasúti átjárónál vagy egyéb forgalmi okból meg kell állnia, - előre sorolás céljából - kétkerekű motorkerékpárral, illetve kétkerekű segédmotoros kerékpárral az álló járművek mellett, vagy azok között, kétkerekű kerékpárral az úttest szélén, az álló járművek mellett jobbról szabad előrehaladni, ha
a) az előrehaladáshoz elegendő hely áll rendelkezésre, és
b) az irányváltoztatási szándékot jelző járműveket az irányváltoztatásban nem akadályozzák.szerk: kb. ezzel egy időben engedélyezték a busz sáv használatát, valamint 3 vagy több sáv esetén a legbelső használatát a motorosok számára is.
@(#34233) SymbianOS
Kocsival én is rendszeresen balra/jobbra húzódom a lámpánál elsőként. Azért, mert az utolsó pár méteren gyakran fel van gyűrve az út, és így nem a hupszlikon állok, hanem a sima részen. Nem azért, hogy kicsesszek a motorosokkal/kerékpárosokkal. -
salieri.
őstag
30 éves motornál mire kell különösen figyelni?
-
válasz
DigitXT
üzenetére
Kihúzódnak, hogy balról ne tudjak odaférni. Rendszeresen. Az utolsó méteren látványosan balra húznak. Ha meg nem akkor úgy áll meg, hogy ha elé megyek akkor nem látom a lámpát.
Dexar007! Ha ez így van akkor nekem soha nem jön. Ennyivel nem lövöm túl a limiteket. Csak néha néha adott helyeken ahol nem szoktak lenni.

Integra! Nem úgy félek ahogy gondolod, csak jobb a béke.
-
DigitXT
félisten
válasz
Logeeen
üzenetére
Jogilag nem biztos, de én nem állnék be a sor végére...
(Max. ha nagyon neccesnek érzem a szituációt, akkor.)
Az esetleges szembejövőkre kell figyelni, meg mondjuk
arra, hogy ha vki betépi hirtelen balra, akkor mit lépsz...
Ütötték el így kollégámat...! Előzte a lámpánál álló sort,
valaki úgy gondolta, hogy megfordul. Se index, se tükör.
Mondjuk hivatalosan nem kellett onnan érkező(bármi)re
számítania, viszont meg sem fordulhatott volna, mert pl.
záróvonal volt. Meg ha már manőver, akkor jelezni kéne.
Meg nem árt a körültekintés sem. Kockázat mindig van. -
Integra
titán
válasz
Kolondrum
üzenetére
ahogy mástól is olvastad (én is ezt a szót használom): saját tempómban közlekedem.

nem érdekel, hogy araszol, vagy halad a kocsisor, kocsisorok, vagy dugó van, úgy megyek, ahogy én jónak és biztonságosnak látom, nyílván ezt külső megfigyelő, aki csak lát, ahogy átvágok a forgalmon, félőrültnek fog ítélni, pedig nem nagy wasistdas, és sokkal biztonságosabb, mint a tötymörgés, de ezt nem részletezem.jól láthatod és tapasztalod is, hogy még a gyengébb motoron is mekkora önuralom kell ahhoz, hogy az autósokkal együtt közlekedj, annyira más autózni és motorozni, teljesen más a ritmusa.
gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás, türelem és még több türelem, és persze egészséges önbizalom, mely a tudásra, a tapasztalatra épül és hosszú idő alatt teszel szert rá.
de ha nem tudod az alapokat, nem tudod, hogy kell átvágni a forgalmon, a kocsisorok között, ha nem tudod, hogy hogy kell vészkikerülni, vészfékezni, hogy hova kell tekinteni, mennyi időre, mire mikor figyelni etc... és még sorolhatnám, ezt az autósok megérzik és ekkor még idegesbb leszel, hiszen ők sem egy tudástól és magabiztosságtól duzzadó tapasztalt motorost fognak látni a tükörben. de ha látják hogy jössz és vagy és ott a tudás mögötte, azt is megérzik, teljesen másképpen fognak hozzád állni.
az egészséges kisugárzás, a rezgésed nagyon sokat számít. minden fejben dől el alapvetően és erre is épül, épülsz tovább.ha félsz, akkor a motorozás nem a te sportod, mást kell keress, mert komoly bajba sodorhat.

-
DigitXT
félisten
válasz
Rendo84
üzenetére
EZ a "csalás" viszont teljesen szándékos, ami a legfontosabb: %-os!
Szóval nem fixen 10-est "csal". Pláne nem 50-nél. Egy tipikus autós
"óra 50-nel" olyan GPS 45-46 körül halad. Ha valakinek GPS pontos
az órája, érezheti úgy, hogy ez még kevés, mert ő menne többet is...
Egy normális előzéshez viszont a különbség kevés! Szóval valamikor
szabályt fogsz* szegni, ha ilyen autós megy előtted (ha "óra 40-nel",
az már tényleg tötymörgős, azért Bp-en belül ebből kevesebb van).
*: ha 20-as sebességkülönbséggel előzöd, akkor az előzés során.

Más kérdés, hogy a trafi sem fog GPS 50-nél lelőni. Na ezért szoktak
egyesek kicsivel lendületesebben közlekedni, mert úgyis belefér. Ami
igaz is, de ha elég sokan gondolják így, akkor "bajba kerülhet" az óra
szerint szabályos vezető is! Hiába ő a szabályos... Ha mindenki más
szabálytalankodik, akkor biztonságosabb felvenni AZT a ritmust. Egy
"mozgó akadály" senkinek sem jó. Aki kerülgeti annak sem, s annak
sem, aki az akadály...
Mondjuk ezt akár észre se szokta venni, ha
olyan klasszikus idős, vasárnapi vezető, aki mereven bámul előre, stb. -
-
-
DigitXT
félisten
válasz
Kolondrum
üzenetére
Mondjuk megelőzöd őket? Eleve pirosnál mit keresel mögöttük? Előre gurulsz,
és elsőként indulva kicsit kövérebb gázra senkit nem látsz magad mögött...
Egyébként a másik legrosszabb, amit tehetsz, hogy nevelni próbálod a népet:
nem te diktálod a tempót! Te alkalmazkodsz. Ha úgy gondolod, hogy GPS 50
amit menned kell, és közben tolnak le, az balesetveszélyes. Nem kell ezeket
a sebességhatárokat szentírásnak venni. Fel kell venni a forgalom ritmusát.
És motorosként nem baj, ha egy picivel (!) gyorsabb tudsz lenni, úgy máris te
alakítod a szitut: elmész az autó mellett, nem haladsz mellett párhuzamosan,
stb. Van azért kraft abban a GS-ben, ha előzni kell, max. visszarúgsz kettőt...Szerk: ha jól értem, a bukfenc azért volt, mert jelentős sebességkülönbséggel
előztél "autóoszlopot", és az egyik hiába jelezte* a bekanyarodási szándékát,
tükörbe már nem nézett. Nem tudta, hogy lendületből jössz, s elzárta az utad.
(Megjegyzem, jobbra tartva valószínűleg el lehetett volna kerülni a csattanást.)*: ezt csak a rajzodból gondolom, szó szerint nem írtad le, hogy mi történt.

-
Fiúk ti hogy oldjátok meg azt az idegülő szitut ami naponta előfordul velem, hogy az autók csak akadályok. Lassan gyorsítanak ki, lassan mennek (még néha 50-el sem). Kicsit mint a nyagymamák. Az rendszeres, hogy a pirostól ha indulunk én még 1-be megyek, mert az előttem lévő mint egy bráner úgy gyorsít ki. A 2-es sok, az 1-es meg bőg. HA felváltok rögtön a seggében vagyok és alig forog, ha visszaváltok bőg...
Pár napja olvastam valakinél a saját tempó szót. Az nekem óra szerint 70 és 80 között lenne ha lehetne. Agyfaszt tudok kapni a 40-es tempótól. Én szeretem hamar elérni az utazót (lakotton óra szerint 60 az 1-2-3 másodperc)) és az itt lehetetlen. Nem is csodálom ha valaki hülyét kap tőlem, mert ha van rés a pajzson úgy otthagyom mint ahogy kell, de már előtte a seggében bőgetem. Kielőzöm és lassítok arra a valós GPS-el mért 50-re. Ha 50 a megengedett akkor ne óra szerint 50-el menjünk az isten verje már meg, hát 10-et csal az óra. Páran már rájöttek, páran még nem.
Olyan feeling rontó tud lenni ez a *** tötymörgés mint állat. Van itt felénk egy nagyon jó minőségű S kanyar, nagyon széles. Amikor ott beérek egy 40-el közlekedő autót szó szerint ki tudnám lőni. Hát mi a francér nem megy mitől tart? Belátható meg minden. 100-al lehet venni lazán.
Ezek főleg azóta problémák nekem mióta volt a bukfenc és nem előzök 1-nél több autót, nem merek. Az meg eléggé le tudja szűkíteni az előrejutási lehetőségeket. Pár autós nagyon faszán megy, de a többség néha még GPS szerint 50-el sem. -
DigitXT
félisten
válasz
Rendo84
üzenetére
Főként a zárszerkezet, s ebből következőleg az ár. A Monokey platni sokkal
masszívabb képről.
Amúgy én sem tudom pontosan, nekem Monolock van.Szerk: beleolvastam ebbe, és máris okosodtam: a monokey platnit, és így a
dobozt oldalra is fel lehet szerelni, míg a monolock csak vízszintben állhat... -
Rendo84
senior tag
Dobozoknál mi jelent a monolock és monokey kifejezések, mi a különbség?
-
DigitXT
félisten
+1 Hivatkoznám a nemrég linkelt "mázlista" esetét.
Akit majdnem
telibevert egy autó szemből. Mondjuk megfordítva: ha eltalálja, akkor
lehetett volna mondani baromi pechesnek, de mindegy. Viszont, ami
nem mindegy, az az, hogy nem passzívan "úszta meg": megcsinálta
a reflexszerű kitérést. És talán csak annyin múlott, hogy megúszta...#34213: nem is lesz jó, mert ebbe direkt két izzószálas kell, olyan a
foglalat... Ha sikerülne is beleerőszakolni egy olyan izzót, aminek az
érintkezője középen van, szimpla, azt nem hajtaná meg a foglalat.
21/5W-os két izzószálas féklámpaizzóval próbálnám meg a dolgot...
Szerk: most hirtelen meg nem mondom, hogy BA15D, vagy BAY15D.
A lényeg, hogy D, azaz dual. (Az csak eredeti izzón látszik, hogy az
a 2 pöcök egymással szemben van-e, vagy szinteltolás van-e köztük.) -
Pocee
senior tag
Úgy értem,hogy nyilván olyan dolgokra menj amivel megelőzöl ilyen dolgokat,veztechtréning stb.nyilván ha elütnek elesel,azt akartam mondani,hogy 50-60al elesel még van esélyed gondolkodni,ha elütnek biztos nincs,ha hülye vagy és 170el lemész a rétre kaszálni kanyarban,megint csak nem azt fogod nézni,hogy tudsz jobbat tompítani,a pánik nem fogja hagyni...
-
DigitXT
félisten
Azzal akkor nincs is baj, elvileg bele se lehetne dugni a bütykök más
pozíciójának okán.
21/5W-os féklámpa izzót kapsz bárhol, azt bele
lehetne próbálni, ha a fizikai méretei stimmelnek. Ez a motor amúgy?LaciCRM: én is ezért gondoltam szélességjelző funkcióra.
De arra
nem gondoltam, hogy azt kikötik, mert magyar műszakin bukna vele. -
Xaels
félisten
Szétkaptam... Az elsőbe mind a 2-be ilyen kell és a foglalatban is kettős csarlakozó van. A hátsóba 12VP21W van ami nem jó az elsőbe, nem lehet elfordítani.
-
törölt tag
válasz
DigitXT
üzenetére
Nagyjából vissza olvastam miről megy a diszkurzus. Csak annyit tennék hozzá:
usa modelleknél világít halványan az index és ezért kétszálas izzó van benne. De ezt magyar forgalomba helyezéskor ki szokták kötni. Lehet azért ilyen az övé de gondolom ezt már kitárgyaltátok.
-
DigitXT
félisten
Ahogy a többiek is céloztak rá, ha NINCS szélességjelző funkciója, akkor
a két izzószál teljesen felesleges, és valszeg nem odavaló az izzó.
Egyrészt meg kéne nézni a másikat, másrészt egy fotó a foglalatról segít.
(Pl. van-e benne két külön érintkező, ahogy egy ilyen izzóhoz dukálna.
)Én is az sejteném, hogy egy ilyen 21W-os irányjelző izzó lesz a nyerő.

-
törölt tag
Elvittem már egy körre a csajom

-
Bogyó bá'
nagyúr
Ez két izzószálas! Az indexen kívül van más funkciója is?
Amúgy egy sima 12V / 21W-os izzó járna bele szerintem... (bontsd le valamelyik másikat, és nézd meg, hogy abban mi található, hátha valaki barkácsolt előtted)(#34202) kcsa: lassú vagyok, hiába na, öregember nem gyorsvonat...

Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Rokon topikok:
• Robogó, kismotor
• Nagyrobogósok baráti topikja
• Elektromos autók - motorok
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- iPhone topik
- Eredeti játékok OFF topik
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- Nem tetszik a PC-gyártóknak az Xbox új iránya?
- Nemzetközi vizekre evezett a Realme GT 7 és GT 7T
- Milyen légkondit a lakásba?
- Egyre inkább szoftverrel segítene a Core CPU-k teljesítményén az Intel
- Reklámblokkolók topikja
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- Lenovo ThinkPad dokkolók: USB-C 40A9/ 40AY/ 40AS/ Thunderbolt 3 40AC/ Hybrid USB-C DisplayLink 40AF
- HP üzleti laptopok Elitebook, Probook 4-11. gen gar.
- Dell Latitude 5520,15.6",FHD, i5-1145G7,16GB DDR4,256GB,WIN11
- Apple iPad Air 2 (A1567) 32GB Wi-Fi + Cellular Arany
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

0:22 körül!

Nem képes megválasztani a megfelelő sebességfokozatot sem, hogy elég legyen csak kicsit elvenni a gázt a lassuláshoz, inkább a betéteit koptatja, meg persze a féklámpáját villogtatja az üres, egyenes országúton. Én pedig attól félek, hogy miután elkezdem figyelmen kívül hagyni a felvillanásokat, egyszer tényleg besatuz