- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- Milyen okostelefont vegyek?
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Milyen GPS-t vegyek?
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
adika4444
addikt
Hali!
Mit tudok tenni, ha egyik napról a másikra megállt az IPv6 RA címkioztás? Van prefix, a routeren megy is az IPv6, de a kliensek egyike sem kap címet. RouterOS 10.11.2, routerboard is friss.
Megpróbáltam újrakonfigurálni mindent, megy is, tényleg csak a címeket nem veszik fel a kliensek...
-
Fleto93
tag
válasz
Intelligencs #20397 üzenetére
Nem muszáj lemondani a POE-ről, például a RB5009UPr+S+IN rendelkezik rendes POE kimenetekkel - ha a gyári honlapot böngészed akkor ez jól fel van tüntetve a specifikációnál. Persze ha csak egy eszköznek akarsz tápot adni vele akkor overkill.
RB4011 és a hex S valóban csak passzív POE-t tud.VLAN természetesen megoldott ezeknél az eszközöknél.
A többi eszköznél kérdés, hogy mik az elvárások sebességben, és mennyire vagy árérzékeny.
A legolcsóbb gigabit közeli eszköz a hap ac2, hap ax széria már combosabb.VPN-re szerintem a Wireguard nagyon jó választás Mikrotik eszközöknél. Kis tanulás után könnyen tanulható, erőforrás takarékos, natívan támogatott Mikrotiken.
Ubiquiti eszközökkel nincs tapasztalatom, itthon most cseréltem le a cap ac-t és a hap ac2 -t az AX-es verziókra, és egyelőre nagyon elégedett vagyok.
-
válasz
grabber #20396 üzenetére
Köszönöm az ötleteket, különösen a POE-ra vonatkozót, mert akkor a POE megléte nem lesz szempont az eszközválasztásnál. Majd gondoskodom külön tápellátásról.
RB4011iGS helyett akkor ha jól sejtem erre gondolsz.
hEX S jó választás, vagy e helyett is van valami jobb/újabb?
Gondolom a két WAN-nál a failover módot megoldani azért nem olyan bonyolult mint a load-balancer módot. Végül is jelenleg is failover van, az is megfelelő lehet.
Az Ubiquiti kontrollert a Synology NAS-okon tervezem futtatni docker konténerben.
-
válasz
Intelligencs #20394 üzenetére
Hello!
Mikrotik 4011 régi és drága is.Helyette RB5009 inkább.
Mikrotiknél a 2wan nagyon bonyolult. Nem csak 2 kattintás. Főleg ha nem fix IP-d van és a GW címe is állandóan változik. De nehezen megoldható.
Ubiquity nekem is az van. Csak a controllert nem tudom most futtatni a Mikrotiken,mert az AX2 nincs USB port így containert nem lehet. Vagy szerver vagy RB5009 USB-s azon containert futtatva megoldható. Ubiquity jó,de drága. Legközelebb lehet más választanék a container és az ára miatt(bár más sem olcsóbb manapság)
POE-t nem tud az RB5009 külön kell poe az AP-nak.
Vlan pedig szabvány szerint tudnia kéne,nálam otthon nincs.Hex és Hap gyengék otthonra. Hap AC2 vagy AX2 jobb valasztás. Legalább az AC2 legyen ha már kell router. Van benne wifi 2.5 és 5GHz és 4 magos proci meg USB.
Poe Mikrotiknél passzív legtöbbször. Azok nem fognak aktív eszközös Ubiquitynek POE-t adni.VPN wiregouard a legjobb leggyorsabb,de nagyon új. MIKROTIK OS is elég új a 7-es verzió. Neked valszeg az kell már feltelepíteni,de otthon működik,de vannak még hibák. Folyamatosan jobb lesz de ezt jó tudni.
AC2 cseréltem AX2-re. USB hiányzik az AX2-ből,ez háttány,de sebeség,minőség és ax szabvanyt is tud én azt venném. Nem drága router. De ha olcsón kell AC2 nagyon BB
-
Kenderice
senior tag
válasz
Marcelldzso #20393 üzenetére
Ez egy kültéri parabola antennás cucc, 1 ethernet porttal, POE táplálással. RBLHGR&R11e-LTE
6.45 a ROS verziója ha jól emlékszem (nem nálam van hanem egy rokonnál) de feladja, hogy lehet 6.49-re frissíteni de még nem tettem meg.
Nem naplózok sehova.
Van mögötte router. Eddig egy tipli archer C5 volt de le lett cserélve egy xiaomi ax3600-ra. Mindkettőnél előjön ez a hiba.
Amikor belassul akkor meg akartam nézni ezeket az értékeket de olyan lassú, hogy be sem tudok lépni winbox-szal, így nem tudom mi akkor a helyzet.
És mintha a mögöttes hálózat is belassulna ilyenkor...Tápcsere is volt már, de az sem segített.
-
Sziasztok, a fenti ábrán lévő hálózatot szeretném modernizálni. Ez nem valami céges hálózat, hanem a saját kis itthoni (+anyós, +szüleim) hálózata.
Jelenleg a routerek (mind valamilyen Asus típus) OpenVPN-nel össze vannak tunnelezve, ezért a NAS-ok belső hálón látják egymást. Ezt a képességet mindenképpen meg kellene őrizni az új hálózattal is.
1) SITE 1 - saját lakásom plusz a szomszéd lakás
Router: MikroTik RB4011iGS+RM
Access Point: Ubiquiti U6-PROAz access pointnak két lakást kell lefednie, de mivel nagyjából a lefedendő terület közepén van jelenleg is, az AX92U is ellátja most a feladatot. Szóval egy AP elég ide. Viszont a két lakás miatt itt szükség van VLAN-okra, hogy két független wireless hálózatot tudjak kialakítani, ahol a hálózat1 eszközei nem látják a hálózat2 eszközeit, de hálózaton belül egymást persze igen.
A router adna tápot az Access Pointnak a POE kimeneten keresztül.
Két uplink van, jó lenne ha a mostani failoveres megoldás helyett load-balance módban tudna működni a router.
Itt több mint 4 LAN portra van szükségem, mert sok eszköz lóg a routeren kábelen. Ezt jelenleg két külön kis switch-csel oldom meg, ebből az egyiket (ami egy helyen van a routerrel) szeretném szanálni.2) SITE 2 - szüleim háza kerttel
Router: MikroTik hEX S
Access Pointok: 2db Ubiquiti UniFi 6 LiteEz egy viszonylag nagy terület, két AX56U most lefedi olyan módon, hogy az egyik a ház elejéhez van rakva, a másik ház hátsó részéhez, ahol a kert is van. Az új AP-k is oda kerülnének ahol most a routerek vannak.
Az új Mikrotik router adna tápot az első AP-nak a POE kimeneten keresztül, és aztán ezt vinném tovább a második AP-nak (jelenleg is megy CAT5e kábel az első routertől a másodikhoz).3) SITE 3 - anyósom lakása
Router+Access Point: MikroTik hAP ac lite TC (RB952Ui-5ac2nD-TC)
(Esetleg MikroTik hAP ac2 vagy MikroTik hAP ax2?)Ez egy kis panellakás. Kb. csak a nappaliban van szükség wifire a tévének, ahol a router is van. Csak azért akarok ide is Mikrotiket, mert gondolom könnyebb úgy a VPN-t felkonfigolni, hogy itt is Mikrotik van.
Kérlek szakértsétek meg, hogy jó eszközöket választottam-e! (Nyilván elsősorban a Mikrotik eszközöket illetően.) Nulla Mikrotik és Ubiquiti tapasztalatom van, viszont hálózati mérnökként Cisco és Juniper eszközökkel dolgozom napi szinten, szóval valószínűleg nem lesz gondom megérteni ezen routerek/AP-k működését.
Azért ide írtam, és nem a "milyen routert vegyek?" topikba, mert itt - értelemszerűen - sokkal több releváns tapasztalat van.
Bármit ötletet, véleményt szívesen fogadok!
-
Marcelldzso
tag
válasz
Kenderice #20390 üzenetére
Nah nézzük át ezt még egyszer.
LHG LTE eszközt írtál, ez pontosan milyen típus?
Milyen verzióval és milyen RouterOS-el fut?
Valahova naplózod esetleg az LTE interface-t debug módban?
Az eszköz, hogy adja át a netet, van mögötte router?
/interface/lte1/status alatt mit mutatnak az értékek mikor jó a sávszél és mikor nem? -
Kenderice
senior tag
válasz
Marcelldzso #20389 üzenetére
3 éves, már nem garanciális.
-
Kenderice
senior tag
válasz
Marcelldzso #20347 üzenetére
Na szóval eddig teszteltem fixen a B3-ra téve.
Szerintem az eszközzel lehet gond.
Most is leesett a sebesség 1-2 megabitre.
Újtleaindítottam, pár percig jó volt.
Aztán megint leesett a sebesség, majd egy perc múlva magához tért és hasított 50-60 megabittel.
Szokott "így" elromlani egy miki eszköz? -
kress
aktív tag
válasz
XENISETE #20383 üzenetére
egyre kevésbé értem, amit linkeltem video ott van hogy tölti le a certet majd azt importálja be, nem generál semmit, ugyan az a lépés a többinél is, értelem szerűen nem a nextguard certjét töltöd le és nem a nextguardttól ha nem azt akarod használni, a másik címhez tartozó cert persze hogy nem lesz jó
az adguardtól letöltöd a saját certjét és azt importálod, nem generálsz semmit sehol
-
-
Reggie0
félisten
Hm. Szmet telekom atdobott publik ip-rol natoltra. Hazaerek megy majd a panaszkodas.
-
XENISETE
csendes tag
Sziasztok, meg tudja mondani valaki hogy kell AdGuard DoH DNS-t beállítani?
Hiába adom meg a linkeket, nem akar működni. -
ekkold
Topikgazda
válasz
pityaa23 #20367 üzenetére
Fastrack-al biztosan sokkal gyorsabb lesz, de gigabites nethez akkor is határeset (kevés lesz). Mikrotikből a hAPac^2, és a hasonló procival szereltek ( pl. RB750Gx4) a minimum ami még éppen elviszi a gigabitet. De szerintem nem érdemes kicentizni, csak ha nem nagyon vannak nagy igényeid (akkor viszont minek a mikrotik). Tehát ha van rá keret, akkor egy RB4011 vagy RB5009, ezek könnyedén elviszik, és még bőven marad erejük másra is (pl. VPN-re és hasonlókra). Van még a piacon (főleg használtban) RB3011, ami órajel alapján erősnek tűnik, de a gyakorlatban fastrack nélkül az is kevés a gigabithez - ezért én pl. ezt sem javaslom. A hAPac^2, (és továbbfejlesztett változatai) egyébként ár/teljesítmény szempontból elég jó kompromisszumok szerintem - ha korlátozott a ráfordítható keret.
-
pityaa23
senior tag
Sziasztok! Most kötötték be a gigás Digi netet. Egyből kértem, hogy állítsák át bridge módra, mert mögötte egy mikrotik RB750G3 van. 1-es port wan, 2-esbe meg egy switch van dugva ahonnan szétosztom a netet. A sebesség viszont csak 200Mb körül van a routerből tesztelve is. Lehet, hogy csak ennyit tud ott a net, vagy valamit rosszul állítottam be? Helet kipróbálom másik routerrel is.
-
adika4444
addikt
válasz
dombila #20341 üzenetére
A WG működési elvéből adódóan nem logol. Amíg az L2TP esetén kiépül egy fix alagút IP-címmel, meg minden, a WG-nél csak azt nézi mindkét oldal, hogy a kulcspár rendben van-e, kb. minden packet-nél történik egy teljes auth. Emiatt tud roamingolni, ha az L2TP alatt változik az IP, pl. vált a backup vonalra, egy szakadás mindenképp történik és ez zárja a TCP kapcsolatokat. Egy WG alagút simán túléli a váltásokat, nekem az SSH úgy bírja szakadás nélkül, hogy a laptopot alvóban mozgatom akár hálózatok közt (más wi-fi, más uplink) a WG miatt meg sem érzem.
-
válasz
lionhearted #20358 üzenetére
A proxmox alatt csináltam virtuális interface-kat, és ott hozzá lehet rendelni a fizikai portokat.
De mikrotik nekem nem látja milyen valójában az adott interface.
-
jött egy gyors javítás
7.11.2 changelog:
*) dhcp - fixed DHCP server "authoritative" and "delay-threshold" settings (introduced in v7.11.1);
Download the new 'RouterOS 7.11.2' version here: https://mikrotik.com/download -
-
válasz
lionhearted #20355 üzenetére
Nos. A fő probléma az volt, hogy hogy proxmox alatt teljesen stabilan működött minden már elsőre is, de valami borzalmas sebességek voltak. A gigás netből alig tudtam ilyen 400-500 megákat lemérni, a fájlmásolás is gyatra volt. Volt realtek driver de elsőnek nagyon nem akart felmenni mindig hibaüzenettel elszállt. Aztán jött az, hogy akkor nézzük meg az ubuntu alatt. Nos ott meg már jött az, hogy nem lehetett rendesen átadni a portokat, ha pedig full virtuál portokat használtam akkor csak gigabit volt. Elvileg van fent neten script ubuntura ami átkonvertálná a rendszert mikortikre, nos az sem igazán működött egyszer sem, ráadásul az amikor hibára futott magát az OS-t is hazavágta, tehát lehetett telepíteni előröl
Utána jött a Win server hyperV-vel, ott is az volt a gond, hogy ha a fizikai eszközt átadtam akkor mindenáron macvtap-ot csinált és nem volt rendes kommunikáció.
Kb mindent kipróbáltam, type 1 és type 2 dolgokat is nem igazán volt jó.
A végén visszatértem utoljára még a proxmoxhoz, és ott némi kernel mókolással sikert végre felrakni a realtek 2.5G NIC drivert, és most egész tűrhetően megy.
Ráadásul így is van anomália még.
Asztali gépről másolva a HTPC-re:
Ugyanez visszafelé másolva HTPC-ről asztalira:
Viszont Iperf meg ezt mondja
Csak túl sok a tényező, mert a HTPC-re egy USB-s 2.5G van dugva RTL8156-al, az asztaliba 2.5G I226V van, míg az Odroid-ba meg 6x 2.5G RTL8125.
Itt beleszólhat a driverezés is, meg még pár dolog, az lenne a jó, ha lenne teljesen egyforma 2 gépem ugyanazon driverekkel, akkor tudnám kideríteni, hogy miért gyengébb az egyik irány.
Az biztos, hogy nincs bottleneck resource-t tekintve szóval máshol lesz valahol a probléma. -
válasz
lionhearted #20355 üzenetére
Ma a késő esti órákban leírom ide majd
-
válasz
Shkiz0 #20351 üzenetére
"működésre bírni a CHR-t az Odroid H2+ -on, volt pár átvirrasztott éjszakám, és pont aznap reggelre sikerüt megoldanom, amikor már azt mondtam utolsó utáni próba, ha nem megy akkor elhozom a cucokat. "
Esetleg erről lesz valami szívás megosztás, tanulás jelleggel?Akár priviben.
-
7.11.1 changelog:
*) bridge - fixed fast-path forwarding with HW offloaded vlan-filtering (introduced in v7.11);
*) bridge - fixed untagged VLAN entry disable;
*) bridge - fixed vlan-filtering stability with HW and non-HW offloaded ports (introduced in v7.10);
*) bridge - improved system stability;
*) bridge - improved vlan-filtering bridge stability with CAPsMAN (introduced in v7.11);
*) console - improved stability and responsiveness;
*) dhcp - fixed DHCP server and relay related response delays;
*) ipsec - fixed IPSec policy when using modp3072;
*) lte - fixed startup race condition when SIM card is in non-default slot for LtAP mini;
Download the new 'RouterOS 7.11.1' version here: https://mikrotik.com/download -
válasz
jerry311 #20348 üzenetére
Igen jól érted. Pcie foglalatba megy, 2db SFP+ port van rajta, és egy gigabites RJ45.
Igazából talán az ára ami okés, kapsz egy olcsó routert nagy sávszél lehetőségével.
Nekem is már kosárba volt ez is, meg egy 5009UG is (nem tudtam eldönteni melyiket hozzam), mert úgy nézett ki nem tudom normálisan működésre bírni a CHR-t az Odroid H2+ -on, volt pár átvirrasztott éjszakám, és pont aznap reggelre sikerüt megoldanom, amikor már azt mondtam utolsó utáni próba, ha nem megy akkor elhozom a cucokat. Csak így spóroltam cirka 160K-t (CCR vagy 5009, dac kábel, 2.5G 5 vagy 8 portos switch) mert így van "ingyen" 6db 2.5G portos routerem. -
-
válasz
Marcelldzso #20194 üzenetére
Ha még aktuális akkor ma érkezett magyarországra belőle pár darab.
Pont véletlen akadtam bele egyik nagykerembe, mert az Odroidos eszközt nem tudtam megcsinálni úgy hogy normálisan működjön aztán most vagy nekem is egy ilyen jön, vagy egy 5009 még nem döntöttem el. -
Tamarel
senior tag
válasz
silver-pda #20340 üzenetére
Telefon néha lecsatlakozik, majd vissza. Úgy tűnik van egy interface reset és ami akkor forgalmazna, az így jár.
Magától visszajön, nincs teendő.
-
XENISETE
csendes tag
válasz
dombila #20341 üzenetére
Meg tudod csinálni, pl
/ip firewall nat add action=log chain=dstnat comment=vpn-log dst-port=25683 in-interface=ether1 log=yes log-prefix=VPN-LOGIN-LOG protocol=udp
És máris látod mikor milyen címről lett bejelentkezve.
A másik lehetőség csinálsz egy tűzfal szabályt, ami berakja az általad megadott listába a csatlakozott címeket.
-
dombila
őstag
Wireguard csatlakozás és bontás másnál sem jelenik meg a log-ban? Az L2TP kapcsolatok látszanak (belépés, kilépés, kapcsolatfelépítés, ...) de a Wireguard-ból semmi.
(hAP ax2, ROS 7.8) Hogy lehet így megnézni, hogy korábban ki, mikor csatlakozott a routerhez Wireguard-on keresztül? -
Kenderice
senior tag
-
Kenderice
senior tag
válasz
freddirty #20334 üzenetére
Nem tudom megnézni hogy éppen melyik bázisra csatlakozik.
Így nem tudom azt sem, hogy melyikre csatlakozik amikor a sebesség leesik.
A legközelebbi bázis 2km és csak B3 sávú, ugyanabban az irányban ettől még vagy 4km-re van egy B20 és egy másik B1-B3 sávú bázis.
Lehetne fixálni valahogy, hogy melyik sávon figyeljen csak? -
-
Bubukain
senior tag
Az normális amikor ez jelenik meg a logban?
nemrég ugyanez volt, csak akkor a 9-es porton.
Ez hardver hiba lenne a router oldalon, vagy okozhatja a portra dugott eszköz is? -
zolion01
tag
válasz
ekkold #20324 üzenetére
Szia!
Köszi a választ, igen ez bennem is felmerült, viszont összesen csak 8 Apple eszköz van használatban, szerencsére ezek nem tudták még telerakni az a szabad IP tartományt, a lease time-nak pedig 1 óra volt beállítva.
Mindenesetre megkértem őket kapcsolják ki ezt a fantasztikus opciót, értem hogy milyen csodálatosan megnöveli ez a biztonságot, de azért szerintem semmi szükség sincs erre... Céges környezetben gondolom automatikus tiltva van ez, pont az általad leírtak miatt.
Figyelem, hogy lesz-e változás, köszi az infót. -
Kenderice
senior tag
Sziasztok.
Van egy gondom egy LHG LTE eszközzel.
Naponta sokszor belassul és ilyenkor csak az úraindítás segít. Utána hasít.
Három éve üzemel folyamatosan, a gyári rendszer van rajta.
Van mögötte router, az próbaképpen ki lett cserélve másikra de az sem oldotta meg.Mi lehet a gond illetve hogyan lehetne megoldani szerintetek?
-
ekkold
Topikgazda
válasz
zolion01 #20320 üzenetére
IOS hajlamos folyamatosan cserélgetni a MAC addresst, ha ezt a funkciót nem kapcsolod ki. Ha sok ilyen eszköz csatlakozik, és a DHCP hosszabb időre adja ki az IP-t, mint ahogy a MAC cserélődik, akkor egyszercsak elfogyank a szabad IP címek a DHCP tartományából. Amelyik eszköz nem cserélgeti a MAC addressét, az megkapja a régi címét újra, ezért az fel tud csatlakozni, viszont új mac addressel csak akkor fog sikerülni, ha feszabadul egy IP, pl. mert lejár a lease time. Újraindításkor felszabadul az összes IP ezért egy darabig jó... persze csak tippelek, hogy nálad is ez van. Ha igen akkor ajánlott /16-os DHCP tartományt használni, esetleg rövid lease time-ot beálítani, és/vagy tájékoztatni a usereket, hogy hogyan kapcsolják ki ezt a funkciót, különben nem fognak tudni csatlakozni.
Ezen kívül persze ahogy előttem is írták, csak WPA2 és AES legyen bepipálva, sima WPA és TKIP NE!
Mikrotik + szerver felállás esetében lehet, hogy megoldanám, hogy nagyon hosszú lease time legyen, és új mac/ip esetén kattintani kelljen egy webfelületen hogy működjön a net. Így beiktatna egy kis kényelmetlenséget azoknak, akiknek folyton változik a MAC addresse, és így ezek a userek előbb-utóbb inkább maguktól kikapcsolnák ezt a funkciót.
Persze erre a webfelületre esetleg kiírnám azt is, hogy ez miért van, és mit kell beállítani, ha nem akarnak folyton itt kattintani minden netezés előtt.
-
zolion01
tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni, mert egyszerűen nincs ötletem, mi lehet a gond.
RB2011, 7.11
IOS-t használó eszközök képtelenek csatlakozni, telefon, iPad, notebook...
Az összes Windows kliens, kapuvezérlők, klímák minden rendben van, de ezek a csodálatos Apple termékek csak egy pillanatra megjelennek a Registration listában és eltűnnek.
Amit találtam ezzel kapcsolatban már mindent kipróbáltam:
- csak WPA2-PSK van
- Group key update 12 óra
- WMM support engedélyezve
- Channel width 20Mhz
Ha a wifi részt újraindítom akkor minden megjavul 1-2 napig, majd megint nem tudnak csatlakozni az IOS eszközök.
Mit lehet a megoldás?
Előre is köszönöm a segítséget. -
jerry311
nagyúr
-
jerry311
nagyúr
7.11 (nálam) megölte a Cloudflare DNS over HTTPS-t, vagy általában a DoH-t, nem tudom mert, nem próbáltam másik szolgáltatót.
-
Audience
aktív tag
válasz
Reggie0 #20313 üzenetére
DFS nincs 24dBm a TX power bármelyik frekvenciát választod. A Magyar beállításokkal megy 30dBm-en is a felső sávokon. 5640MHz a teteje 160MHz sávszélességgel. A Megadott 5825MHz nem tudom melyik régióban érhető el.
Én sosem térek el a Country beállításoknál a valós országtól.
-Nézegettem és a Philippines tűnik a legkevésbé korlátozottnak-
-
Tamarel
senior tag
válasz
XENISETE #20308 üzenetére
Kevés olyan nagy szolgáltató van, akinél megy a wireguard csupaszon (és nem varázsnéven, csak saját kliensből).
A mikrotik része mindenképpen stabil, de több internetes oldal nem szereti.A fosbook és társai azonnal belépést kérnek, a cloudflare védelem sokszor kiakadt (régen emiatt egyáltalán nem ment a netpincer).
Valamint alkalmanként a fonts.googleapis.com is blokkolja a proton szervereket, így gyakorlatilag minden weboldal lassan tölt be, ha betölt egyáltalán.Ennek egyik valós oka, hogy a protonnál lehet dinamikus bejövő portot kapni (kliensből), amit phishing kampányban is használnak elrejtőzésre. Emiatt a biztonsági cégek blokklistára teszik a szervereket.
Szóval eszközönként szelektíven érdemes használni és néhány oldalt kivételre tenni. Minél alacsonyabb egy programkód minősége vagy reklámokból / az adataidból csinálnak pénzt, annál inkább vpn vagy internet blokkolás jár neki. Pl Tizen platform, (kínai) “okos” otthon vackok, stb.
A biztonsághoz annyit, hogy az egész csak ipv4, a dns és az ipv6 szivárgás. Csupasz dns-sel semmi értelme, vagy a protonét vagy dns-over-https szervert használj.
Az ipv6-ot teljesen ki kell kapcsolni, mert a szolgáltatói dhcpv6 miatt kilátszanak az eszközeid és így direktben címezhetőek, megkerülve a vpn-t. -
XENISETE
csendes tag
Sziasztok használ valaki mikrotik routeren wireguard vpn-t mint kliens, protovpn ingyenes vpn szolgáltatásainak beállításával? Mennyire megbízható, biztonságos stb.. Elsősorban tapasztalatok érdekelnek. Illetve mennyire éri meg előfizetni rá?
-
Tamarel
senior tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- HP Elitebook 840 G3 laptop (14FHD/I5-G6/8GB/256SSD/Matricázott) - Akku X
- Asus Rog Strix Gamer laptop makulátlan állapotban
- ThinkPad T14 Gen4 14" FHD+ IPS érintő Ryzen 5 PRO 7540U 16GB 256GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- 16GB-os SODIMM (notebook) DDR4 RAM bazár - nézz be, lesz, ami kell neked!
- HP 15-af105nh laptop (15,6FHD/AmdQuad/4GB/128SSD/Magyar) - Akku X
- iKing.Hu - Samsung S25 Ultra - Használt, karcmentes
- 15,6" Dell Latitude laptopok: E6540, E5550, E5570, 5580, 5590, 5500, 5501, 5510/ SZÁMLA + GARANCIA
- Dymo LabelWriter 400 - Hőpapíros címkenyomtató
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 55C4 - 48" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest