- Honor 200 Pro - mobilportré
- Fotók, videók mobillal
- iPhone topik
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- VoLTE/VoWiFi
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Audience
aktív tag
-
Audience
aktív tag
válasz
lionhearted #23158 üzenetére
Jogos!
-
Audience
aktív tag
válasz
Zwodkassy #23122 üzenetére
Én egy 3011-gyel kezdtem a pályafutásom a Mikrotikkel, mai napig ott van a polcon de amikor az 500-as NET fölé bejött az 1G/1G muszáj volt nyugdíjazni. A béna switch chip miatt amit pl. ebbe is beletettek és emiatt 2 csoportba szervezték a portokat ma már nemigen használnám semmire.
-
Audience
aktív tag
válasz
Protezis #23100 üzenetére
Én kábel végére dugót tettem.
A sarokba kerültek a plafonon.
Ahol a plafonon nem volt elhelyezhető ott a falsarokba került.
POE-s minden, 230V-ot egyikhez sem vittemHa nagyon szépre akarod csinálni akkor felteszel egy rendes 65-ös szerelvénydobozt, abba érkezteted a kábelt és egy minőségi szerelvényt felszerelsz majd patch kábellel abba dugod az AP-t.
-
Audience
aktív tag
válasz
Gyula888 #23051 üzenetére
Szerintem a Mikrotik próbál megkapaszkodni az Enterprise szegmensben de KKV a hozzáállása. Amit szerintem elront a termékek szegmentálása. Nem akarja egyikkel kirúgni a lábat a másik alól ezért méri patikamérlegen mi kerül egyikbe vagy a másikba, de nem alakította ki a termékvonalakat a különböző felhasználásokhoz. Ez egy csomó zűrzavarhoz vezet.
A WiFi-hez meg úgy általában nem értenek! A CAPsMAN megvan sok más gyártónál más neveken.
Én is csak a ROS miatt használom mert sok mindent ki lehet forgatni belőle amit ebben az árszegmensben mások nem tudnak.
-
-
Audience
aktív tag
válasz
Reggie0 #22952 üzenetére
"Alapvetoen a IHM-et, azaz mamar NMHH-t egy valami erdekli igazan, legalabbis a radios temakorokben:ne legyen zavaras, es ne hasznalj fizetes nelkul fizetos savot."
Ezt egyébként megerősítették ;-) . Ha valaki zavar közüzemet vagy olyat aki fizet egy sávért, szolgáltatásért rászállnak amúgy nem érdekli őket.
-
Audience
aktív tag
válasz
Reggie0 #22948 üzenetére
Volt időm vele foglalkozni, írtam az NMHH-nak.
Volt ez a rendelet ami: NFFF rendelet - 7/2015. (XI. 13.) NMHH rendelet Ezt meghivatkozza a következő: 3/2024. (I. 29.) NMHH rendelet, és jelzi, hogy ehhez képest hol történt változás egyébként a többi rész változatlanul átemelésre kerül.
Az EN 301 893-ra hivatkoznak amit nemes egyszerűséggel magyarra fordítva és az MSZ-t elétéve MSZ EN 301 893-ként került be hazánkba.
A jogász szerint amúgy bármilyen országot beállíthatsz amire ugyanezek a szabályok vonatkoznak tehát kb. bármely EU tagországot, vagy a szabályozással egyenértékű kézzel végrehajtott konfig is megfelel a szabályozásnak
A hivatkozott eredeti szabályozás amin nem változtatott az új, itt megtekinthető: LINK
Egy teljesen biztos, Szenegálra állított cuccod Magyarországon sérti a jogot, ha ettől részletesebb kell menj le a cuccoddal Pogányvárra netezgess pár napot és miután a bemérő kocsi végzett kapni fogsz határozatot részletes jogszabályhelyekkel és indoklással!
A fillért kergető cégek biztosan nem implementálnának olyan technológiákat amiket nem muszáj, de nyilván ez egy indirekt bizonyítás, bár a pénz oldaláról közelítve mindig jó nyomon jársz!
PS.: Amit jogászkodásnak éreztem de logikus a válaszukban, hogy mivel a MET 1-es osztályba van sorolva (3 osztály van) semmi módon nem zavarható a működése, a WiFi cuccnak nincs osztályba sorolása tehát semmiféle védelem nem illeti meg. Így még a technológia sem érdekes, hogy mit használsz, azt az egyetlen tényt kell a hatóságnak bizonyítania, hogy megzavartad a működését....ezzel az érvvel kinullázott a jogász minden más műszaki okoskodást.
Én ezt a jogi részt ezennel lezárom magam részéről!
-
Audience
aktív tag
válasz
Reggie0 #22900 üzenetére
A 160MHz városi környezetben egy tévedés, max tanyán/vidéken/családi házas ritkás részen jó, én 80MHz fölé sosem megyek, inkább lefelé 40MHz-re, pláne ha sok AP kell és nagy a népsűrűség az irodai környezetben. A 2,4 -et napi melóban Teams/Webex/böngészés/Onedrive észre sem veszem, nekem azzal sincs bajom, pláne mióta AX-re áttértem. Az IoT cuccok miatt mindenképpen van 2,4 és backup-nak jó.
-
Audience
aktív tag
válasz
Reggie0 #22898 üzenetére
Szinte csak akkor nyúlok hozzá a hálózathoz itthon is ha firmware.t frissítek, a konfig végén nem zavar, hogy kell idő amíg elindul, az AP-k átfedik egymást minden kliens legalább2 AP-t lát és egy CAC-os frekire rakott mellett van egy másik ami nem, ha egyik sem jön fel ott a 2,4-es sáv.
-szerintem!-
-
Audience
aktív tag
válasz
lionhearted #22867 üzenetére
A brute force nem algoritmus! Az egy technika, hogy a private kulcsokat probalgatva meghatarozd melyik a Tied, hiszen ha megkapod a publikus kulcsot akkor megtaláltad a privatot.
A WireGuard által használt crypto, amiről beszélünk.
Az utolsó mondatodat nem értem, semmi nincs erről a WG specifikációban, ha jól hamozom ki, mit akarsz írni.
Egy link a WG oldalán vagy a használt crypto leírásában tudná alátámasztani amit irsz.
-ez már nem velemeny-
-
Audience
aktív tag
válasz
lionhearted #22865 üzenetére
Valami konkrétummal tudod alátámasztani vagy a cáfolatod is vélemény kategória?
-
Audience
aktív tag
válasz
Reggie0 #22862 üzenetére
Én ezt nem tartom valószínűnek!
A private key alapján egy matematikai algoritmussal legenerálod a publikus kulcsot. A publikus kulcsból ugye elvileg nincs algoritmus amivel a private visszanyerhető.
Tehát ha van egy public kulcsod ahhoz egy és csakis egy private kulcs tartozhat. Az elképzelhető, hogy véletlenül ugyanazt a private kulcsot generálja le egy rendszer de ebben és csakis ebben az esetben lehet megegyező a public kulcs ha ugyanaz a private.
-szerintem!-
-
Audience
aktív tag
válasz
Reggie0 #22232 üzenetére
"If the VPN server (your home router) has a public IP address, the VPN app will create a direct VPN connection between the phone and the router. However, if the router is not directly reachable from the internet, the connection will be made through the MikroTik relay servers. The connection is always end-to-end encrypted, the relay server or any other device does not have access to the encryption keys, in essence, the relay only helps your device to reach the router. The connection will appear as going out from your router, not from the relay. In case of going through relay, speed could be limited."
-
Audience
aktív tag
válasz
E.Kaufmann #22198 üzenetére
A CAP AC-t én is szerettem de nem router-nek, kisebb lakásba mondjuk annak is jó lehet, de nekem melegedtek rendesen, mondjuk mind plafon alatt volt. Én a 4011-gyel vagyok úgy, hogy ha valami jó vétel szembe jön veszek.
-
Audience
aktív tag
válasz
gurabli #22195 üzenetére
Az Ether 1 két dologra jó:
- Azon keresztül látni el árammal az eszközt pl. POE Switch-ről
- A PPPoE kapcsolatra tökéletes ahhoz úgyis kell a Processzor.A Mikrotik a POE-t amúgy rendszeresen benézi. Hol van az 5009-en? Azon a porton amire a NAS-t kellene pl. kötni, hol van pl. az AX3-on? Azon a porton ami vagy NAS felé vagy a központi router/Switch felé kéne nézni. Így többnyire bukod a POE táplálást vagy kompromisszumot kötsz.
Konténerezni én nem javaslom az L009-et!
-
Audience
aktív tag
válasz
gurabli #22184 üzenetére
Ha a Mikrotik lenne a vezetékes router amin az Asus AP-k lógnának és az Asus-sal elégedett vagy akkor igen, nagyon jó döntés. Tudásban és ár/érték arányban a vezetékes Mikrotikek nagyon jók!
A konfigurációja azonban nem az Asus-nál megszokott next-next-finish, az tartogathat meglepetéseket!
-
Audience
aktív tag
válasz
lockdown90 #22165 üzenetére
Cserélj kábelt, ha ez nem segít tedd át másik portra, ha ez sem oldja meg a másik oldalon lesz a gond.
-
Audience
aktív tag
válasz
ekkold #22163 üzenetére
Igen capsman nélkül ez valóban jelentkezhet. Én a régi capsman-ban nagyon szerettem azt, hogy át tudtam küldeni a controller bridge-én a forgalmat. Engem a sebesség csökkenés nem érdekelt, többnyire olyan biteket vadásznak sokan amire semmi szükség a napi gyakorlatban -tisztelet a kivételnek- azonban nagyon jól lehetett kezelni a forgalmat. Telephelyi forgalmat is ki lehetett tolni a központi tűzfalon különösebb mókolás nélkül.
Ott meg L2-ben kezelt mindent, mindegy volt, milyen IP-t kap ha egy broadcast domain-ben voltak, MAC telnet-tel a management is kényelmesen kezelhető volt ha be kellett lépni valami miatt rá. A telephelyek meg mentek IP-n, L3-ban VPN-en át.
-
Audience
aktív tag
válasz
ekkold #22161 üzenetére
Minden AP-n a bridge-ben benne vannak a vezeték nélküli interface-ek, plusz az ethernet port ami a capsman felé néz. DHCP-n kapják az IP-t de nem tapasztaltam, hogy a MAC miatt változna. Mondjuk az egyszem ethernet MAC-ját felveszi a bridge a capsman miatt a wifi később indul....fene tudja.
-
Audience
aktív tag
válasz
Zwodkassy #22157 üzenetére
Fene tudja, ha megszivatott volna biztosan én is beállítom. Biztos van valami a konfigomban ami miatt nálam ez a probléma nem jelentkezik. Most a Bridge lett furcsa az új fw-vel. Ha nem adom meg az untagged portokat nem rakja be automatikusan hanem létrehoz egy dinamikus hozzárendelést és abba teszi be. Furcsa.
-
-
Audience
aktív tag
válasz
ekkold #21985 üzenetére
Nem ismerjük a kollega teljes konfigurációját csupán azt látjuk, hogy van egy MTU problémája.
Nálad az 1492byte-os MTU 1452byte TCP MSS-t jelent, ebből jön le a VPN header ami WG-nél 40byte ami 1412byte. Ettől több nem fog átférni. Gyanítom, hogy ha megpróbálnál 1420byte-ot áttolni az nem menne.
-
Audience
aktív tag
válasz
yodee_ #21982 üzenetére
Minél nagyobb az MTU annál több adat tud elmenni egyetlen csomagban, tehát érdemes a lehető legnagyobbra venni a maximális teljesítmény érdekében!
Egy ethernet keret ha nem jumbo frame 1500 byte-ot tud átvinni, tehát ennyi fér bele. Ebben utazik egy TCP keret aminek a fejrésze 20 byte, majd a TCP keretben utazik egy IP keret aminek a fejrésze szintén 20 byte így megkapjuk a TCP MSS-t ami tehát az MTU - 40 byte. Ennyi a valós adat amit átvisz egy keret maximum.
Az MSS tehát a konkrétan átvitt adat. Ezt tudod egy mangle rule-lal beállítani.
Amikor két végpont kommunikál, lehetnek szűk kersztmetszetek az átvitelben, pl egy S2S VPN esetében a két site-on 1500byte az MTU de közöttük a VPN csak 1420-ra van állítva pl. VPN kapcsolat okán. Ekkor vagy kézzel beállítod vagy egy ICMP szolgáltatást használsz a PMTU discovery-t ami feltérképezi mekkora csomag fér át a két végpont között és nem küld nagyobbat. Az ICMP sok helyen blokkolva van, nehéz rá építeni, ezért szokták kézzel beállítani és ezért szokták az elméleti maximum alá venni kicsivel. Ha elrontod akkor a HTTPS kapcsolatok nem fognak működni mert nem viselik el a csomag darabolást amikor a limitet meghaladó csomagot felbontjuk egy maximális méretű csomagra és a maradékra.
-
Audience
aktív tag
válasz
ekkold #21628 üzenetére
Verzió függő, hogy mi kell. Úgy rémlik, hogy 7.13-tól alapban fent van ami az új capsman-nek kell, nem kell semmit feltenni. A WiFi menüben tudod konfigurálni. Előtte szerintem kellett egy Wireless driver, hogy megjelenjen a menü. Wave2 driverrel ellátott CAP-okat
tudsz alóla kezelni. -
Audience
aktív tag
válasz
dombila #21429 üzenetére
Nekem bevált. HA elfogadod, hogy a Mikrotiket nem a WiFi-ért szeretjük akkor szeretni fogod. Az antenna érzékeny a lefedett terület jó. A fórumok azért elég veszélyesek mert mindig az ír be aki elégedetlen sosem akinek minden rendben van. Capsman2-vel 550Mbps körül billeg.
-
Audience
aktív tag
válasz
silver-pda #21368 üzenetére
Ha
- az AX3 össze van kötve LAN-on
- Az AX3-n van DHCP szerver
- A CAP -on nincs a tűzfal bekapcsolva
- A CAP minden portja bridge-ben vanakkor az AX3 DHCP szervere ki fogja szolgálni a CAP-on lógó Wireless klienseket.
A CAPsMAN megoldja a roaming-ot, de sajnos MIPSBE csak a régi CAPSMAN-nal megy így nem tudod az AX3 és a CAPlite-ot egy CAPSMAN alól kezelni.
-
Audience
aktív tag
válasz
E.Kaufmann #21344 üzenetére
Talán mert nem 1500 az MTU hanem kisebb, de már nem kell vele törődni a default ppp profilban le van kezelve.
-
Audience
aktív tag
válasz
E.Kaufmann #21322 üzenetére
Nekem is van egy Minim még egy MUM-on adták ajándékba. 100Mbps-es portok de elég gyakran használom a mai napig.
Amúgy 4D4M-nek van igaza az Asus cuccát váltanám ki egy olcsó cuccal!
-
Audience
aktív tag
válasz
E.Kaufmann #21263 üzenetére
A HP nyomtatókat így kell konfigurálni. Nincs olyan típus amin csak WPS gomb van és nincs felhasználó által elérhető konfig felülete akár WiFi-n akár rádugott USB kábelen a megfelelő szoftverrel.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Fotók, videók mobillal
- Le Mans Ultimate
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Xbox Series X|S
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B450 R7 1700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 580 8GB Rampage SHIVA Corsair 450W
- Laptop felvásárlás , egy darab, több darab, új , használt ! Korrekt áron !
- LG 27GR95QL - 27" OLED / Limitált LoL Edition / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync
- REFURBISHED - DELL Thunderbolt Dock WD19TBS docking station (210-AZBV)
- Honor 90 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest