- Google Pixel topik
- Magisk
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Yettel topik
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Jól néz ki a világoskék iPhone 17 Air
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- iPhone topik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
Hirdetés
-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
zumike
tag
/interface bridge port> /interface bridge vlan print
Flags: X - disabled, D - dynamic
# BRIDGE VLAN-IDS CURRENT-TAGGED CURRENT-UNTAGGED
0 bridge_vlan 5 ether4 ether3
ether5
1 bridge_vlan 27 ether3 ether5
ether4
2 bridge_vlan 99 ether3
ether4
ether5
Ethernet 3 hybrid. 5unt, 27t,99t.
Ethernet 4 trunk 5t,27t,99t.
Ethernet 5 hybrid 5t,27unt,99t.
A dhcp rendesen megy ha csak trunk és accesst használok, de amikor képbe jön a hybrid utána már nem jó.
Az egész egy bridge alatt van ami admit only Vlan tagged. -
zumike
tag
válasz
Reggie0 #18898 üzenetére
/interface bridge port> /interface bridge vlan print
Flags: X - disabled, D - dynamic
# BRIDGE VLAN-IDS CURRENT-TAGGED CURRENT-UNTAGGED
0 bridge_vlan 5 ether4 ether3 ether5
1 bridge_vlan 27 ether3 ether5 ether4
2 bridge_vlan 99 ether3 ether4 ether5
Ethernet 3 hybrid. 5unt, 27t,99t.
Ethernet 4 trunk 5t,27t,99t.
Ethernet 5 hibrid 5t,27unt,99t.
A dhcp rendesen megy ha csak trunk és accesst használok, de amikor képbe jön a hybrid utána már nem jó.
Itt nincs pre mint a mediawikiben? -
zumike
tag
Nálam nem igazán akar működni, csak Trunk és Access Ports.
Ha adok configot rá tudsz nézni? -
Reggie0
félisten
válasz
zumike #18895 üzenetére
Szerintem a juzerek 90%-a igy hasznalja, ugyanis ez az alapbeallitas. Mehet untagged es tagged forgalom egyszerre.
De ha arra vagy kivancsi, hogy pl. hasznalja-e valaki ugy, hogy untagged+par specifikusan meghatarozott vlan taggedet atenged, de nem mindent, akkor pl. nalam van ilyen is.
-
zumike
tag
Sziasztok,
van aki használ vlan hybrid portot routeros alatt? -
seqwel
csendes újonc
Sziasztok!
Mi lehet annak az oka, hogy a DHCP szerver kioszt a kliensnek egy IP-t, amit én "Make Static" gombbal statikussá teszek, majd miután lejárt a lease time "waiting" státusz áll be.
Az eszközt továbbra is elérem, de zavaró, hogy nincs lejárati ideje a továbbiakban.
-
yodee_
őstag
A led probléma megoldva, megtaláltam a mikrotik fórumon. Viszont. Szeretnék külső sma antennákat a routerre. Használ valaki ilyet? Illetve eddig dhcp kliens módban kapott a routerem netet és amikor felépült a kapcsolat lefuttattam a dyndns szkriptem. Sajnos az lte interface-en nem találok szkript futtattási lehetőséget. Egy esetleges újratárcsázás esetén hogyan tudnám lefuttatni a dyndns szkriptem?
-
yodee_
őstag
Megérkezett a chateau. Próbálkozom a beállítással. A térerő led-ekhez van valami táblázat hogy melyik led milyen jelerősség esetén világítson?
-
Audience
aktív tag
válasz
E.Kaufmann #18881 üzenetére
Láttam egy helyen REST API-val megoldva. Az működhet Neked is.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
E.Kaufmann #18880 üzenetére
Esetleg az megoldható, hogy egy nem mobilnetes mikrotik (vagy akár más hálózati eszköz) triggereljen egy másikat hálózaton keresztül, hogy az küldjön SMS-t? Mi lenne ennek a legegyszerűbb módja?
-
E.Kaufmann
veterán
A Mikrotik KNOT összepárosítható sima mikrotikes LTE modemmel?
-
g0dl
addikt
Hali
Ha szeretnék valami jó blacklistet a gyanusan viselkedő IP-kre, akkor van arra módszer, hogy eldöntsem az adott publikus IP-ről, hogy az valami ISP NAT külső címe? Mert lehet azt esetleg kihagynám (az nem zavar, ha pl. egy cég saját NAT-ja).
-
ekkold
Topikgazda
válasz
L-Elek #18874 üzenetére
Igen, a legfrissebb (7.7-es) RouterOs-el néztem. De megnéztem 7.6-al is, azzal is jó volt.
RB951G, cAPac, és hAPac típusokon néztem meg, mindegyiken ott a connect gomb.
Lehet, hogy ez egy bug, amit később javítanak majd. ARM64-es procira épülő cuccom viszont csak wifi nélküli van, így azzal nem tudom megnézni. -
válasz
L-Elek #18872 üzenetére
Configuration fül alatt ott van egy SSID menü oda kell beírni az SSID nevet amire csatlakoznál
Mode az station bridge legyen
A wireless security alatt pedig kell egy security profile újat létrehozni. Jelszó konfigurációt. Abban kell megadni a WPA2 titkosítást az a wifi jelszó
Majd vissza az eoső ponthoz és valahol ott lehet megadni azt a Security profilet amit létrehoztál.Aztán ha a kódolás stb nincs elállítva nagy valószínűséggel fel fog csatlakozni az új ap-ra.
Fejből telefon alól nem tudok sajnos jobban segíteni. Ha ez segítség,de az a gondolat menet és így kb beállítani. Lehet ROS 7 alatt máshol vannak,de ez a 2 dol9g kell kb a csatlakozáshoz. Ha ez megvan és nem sikerült majd még lehet állítani
-
L-Elek
csendes tag
válasz
lionhearted #18869 üzenetére
Küldenél kérlek egy screenshotot. Nekem Webfigen sincs ott
-
-
L-Elek
csendes tag
válasz
grabber #18865 üzenetére
Ahogy írtam, itt AP és Station mode között lehet kiválasztani. Egyik esetben sem jelennek meg a keresett lehetőségek. A képrnyőképen azért van AP mód, mert azt is kipróbáltam.
Station mód esetén is ugyan ezek a mezők és gombok vannak.Van valakinek RouterOS 7-e, ahol megvannak ezek a lehetőségek?
köszönettel! -
L-Elek
csendes tag
válasz
grabber #18855 üzenetére
A 6.4... Router OS -nél (mások Mikrotik Eszközömön) nálam is így van, ahogy a Te képeden.
Nálam (a hap ac3, RouterOS 7.7) másként néz ki ez a menüpont. például a második "fülecske" a Confiuguration és nincs Simple/Advenced váldó gomb. Ezért gondolom, hogy a 7-es RouterOS-nél máshová tették vagy más koncepcióval lehet beállítani ezeket...
Nélam így néz ki a 7-es RouterOS-ben: -
L-Elek
csendes tag
..A Wireless Tables ablakban nálam is van "Scan" gomb, kb ott, ahol bekarikáztad, de rákattintva a "Scan" ablakban nincs ott a "Connect" lehetőség (Így nem tudok csatlakozni a felderített SSDk egyikéhez).
Egyébként itt (A RouterOS 7.7 -ben, ami ezen a routeren van) a fülek is mások ennél az ablaknál: -
L-Elek
csendes tag
válasz
L-Elek #18852 üzenetére
...Beléptem a webes felülettel. Valóban találtam egy "Design Skin" menüpontot, ahol állítani lehet, hogy mely gonbok látszódjanak, de minden be van pipálva és itt sem látható a WiFi "interface" -nél sem az "Advanced mode" és a "Scan" nél a "Connection" gomb sem.
Egyelőre tanácstalan vagyok....
-
L-Elek
csendes tag
válasz
ekkold #18850 üzenetére
Megpróbálom beágyazva, remélem, most látszani fog:
A files menüpontban van egy "auto-before-reset.backup" nevű file. Ha törlöm és újraindítom a routert, akkor sem jelennek meg a hiányzó lehetőségek. A Reset configuration után pedig ez a file ismét megjelenik (természetesen a "No Default configuration" ki volt pipálva a reset confignál)
PS: még megpróbáéok admi egy IP-t és bejelentkezek a webes felületen..
köszönettel!
-
ekkold
Topikgazda
válasz
L-Elek #18848 üzenetére
Nem látszik a csatolmány.
Még egy tipp: a webfelületen letilthatók bizonyos beállítások és menüpontok, ezek a később winboxban sem jelennek meg. Ilyenkor létrejön egy beállítás fájl a routeren. Ha ezt a fájlt törlöd, akkor ujra megjelennek az elrejtett menüpontok (már persze akkor, ha ez volt az oka, hogy nem látszódtak). -
L-Elek
csendes tag
RouterOS7 -ben nem találom, hogy hol tudok csatlakozni WiFi hálózathoz
Sziasztok!
A 6-os RouterOS-ben volt olyan "Scan" funkció, mely listázta az elérhető SSID-ket. Ezekre lehetett csatlakozni a "Connect" gomb megnyomásával (persze előzetesen fel kellett venni a hozzá való profilt).
Most egy hap ac3 -al küzdök, mely 7-es OS-el érkezett és nem találom ezt a lehetőséget.
(Olyan, mintha a wiFi klienst valahova teljesen máshová tették volna a 7-es RouterOS-ben)Tudja valaki?
előre is köszönöm!
-
bigrock
addikt
válasz
Reggie0 #18842 üzenetére
Nem vagyok különösebben nagy Mikrotik guru, Ekkold leírása és némi MTCNA ismeretek alapján pár routert már beüzemeltem itt-ott, amik tökéletesen működnek kis irodákban, otthon, melóhelyen.
Az RB5009 még árban kisajtolható. Az esetleg megoldható, hogy a szolgáltatói routert teljesen kiküszöbölve a bejövő optikát egyenesen az 5009-be dugom be valami SFP modullal? -
JóképűIdegen
tag
válasz
ekkold #18837 üzenetére
a 40-50Mbit/s is bosegesen eleg, ugyis ejszakara lesz idozitve a backup. Amugy a gep es forouter kozott minden eszkoz Mikrotik elvileg kene menjen a vlan is, de talan akkor a 951G-re biznam a feladatot mert az ejszaka semmit sem csinal.
A forouter tuzfalba ezesetben mi szukseges a biztonsagos mukodeshez?
P.s. Ez az Eoip is szimpatikusnak tunik bele kell melyedjek kicsit, mert ezesetben a backupgep maradhatna a 192.168.1.0-as halozatban ha jol ertelmezem igaz?
Koszi a tippeket! -
ekkold
Topikgazda
válasz
JóképűIdegen #18836 üzenetére
Nem tudom mekkora mennyiségű az a backup, vagy mekora a sávszélesség igény, de ha kb. 40...50 Mbit/s is elegendő, akkor akár a 951G is VPN-ezhet a másik hálózatba.
De a VLAN -on keresztül is megoldható biztonságosan, ha minden közbenső switch átengedi a VLAN-t is.Ha van azonos címtartomány az problémás lehet, végső esetben használható akár EOIP is az egész kapcsolat fölé húzva...
További megoldás lehet, ha a backup gép saját routing táblájában oldod meg, hogy a mentéshez tartozó IP-t hogyan érje el.
-
JóképűIdegen
tag
Nem vagyok nagy Mikrotikes, ezert kernem a segitsegeteket, van egy forouterm RB4011iGS+ ami Lan-on 192.168.1.0/24-es halozatot oszt. Ez be kene Vpn-ezzen egy L2tp ipSec-el egy tavoli routerre, hogy csak es kizarolag 1darab gep tudjon backupolni tavolra is, az en halozatom vpn-en keresztul minel kevesbe legyen elerheto. Mivel a tavoli halozatokban is hasznalva van mar ez a halozati cim/mask ezert megkertek hogy ennek a gepnek legyen barmi mas halozati cime. Eddig nem is lenne gond de ez a backup gep nem lesz direktbe kotve a forouterhez hanem: bakcupgep --> switch-->optikai kabel-->optikai switch--> forouter bekotessel lesz hasznalva. Tehat nem tudom azt a megoldast hasznalni hogy a forouter egyik portjaba bedugom direkt es azon kiosztok pl. 192.168.5.0/24-et. Maradna vagy a vlan vagy:
A backup gep-et kozvetlenul betudom dugni egy 951G-2HnD egyik portjaba aminek beallitanam a fenti 192.168.5.0-at es ezutan igy nezne ki a csatlakozas sorrendje: backupgep-->951G-2HnD-->switch--> optikai kabel-->optikai switch-->forouter. Ebben az esetben tudnek direkt vpn-ezni a 951G-2HnD-rol a forouteren keresztul vagy ez igy nem megvalosithato? A forouteremen milyen szabalyt kene felvegyek hogy az mukodjon? koszi elore is -
bigrock
addikt
Milyen vezetékes routert ajánlanátok a következő célra (ami be is szerezhető MO-on):
kb. 30 db. offlice jellegű végpont és egy 16 AP-ból álló rendszer kiszolgálása.
Bejövő net: Telekom PPoE gigabit.
Nincs szükség extra szolgáltatásokra, VPN kell egyedül.
Köszi. -
stopperos
senior tag
válasz
siemensfun #18831 üzenetére
A forgalom is átmegy? Tehát tudod pingelni a 3D nyomtatót?
Mikrotik-en exportáld ki a beállításokat és másold be kérlek az alábbi részeket:
/interface wireguard
/ip pool
/interface wireguard peer
/ip adresses
/ip firewall nat
/ip route -
stopperos
senior tag
válasz
siemensfun #18829 üzenetére
Szia, két dolog kell:
* Az openwrt router-en a port forwarding-ot be kell állítani, hogy melyik külső portot továbbítsa a mikrotik megfelelő portjára.
* A másik, hogy te tudj csatlakozni az openwrt alatt lévő hálózatból a mikrotik eszközre. Itt használhatod a windows wireguard klienst.Ebből mi van meg?
-
siemensfun
tag
Sziasztok!
Egy kis segítségre lenne szükségem: Adott egy RB750r2 router amin szeretnék wireguard vpn szervert futtatni saját részre, egy 3D nyomtató távoli ellenőrzésére. Ez a router DHCP-n kapn fix ip-t, egy openwrt routerről. Az openwrt rendszert nem akarom szétszedni az müködik tökéletesen.
Hiába állítom be a youtubos videók alapján de sehogyan sem sikerül csatlakozni.
Milyen beállításokat kell elvégezni hogy működjőn a vpn?Előre is köszönöm a segitséget.
-
Kicsirics77
veterán
sziasztok.
követve a hivatalos nordVpn leírást, ami kifejezetten a mikrotik eszközökhöz készül, szépen megcsináltam végig ezen oldal szerint.
Viszont a my ip address oldal a publikus telekomos címet adja vissza.
Simán láma vagyok csak szerintem megint, van aktív nordvpn előfizetésem azzal nincs gond.
Köszönöm a segítséget előre is. -
yodee_
őstag
válasz
Audience #18825 üzenetére
Mivel a jelenlegi router elméletben CAT19 és így sem megy 120mbps fölé a sebesség, így bőven elég lenne a tudása. Wifije is elég mivel egy vízparti pihenőkertben teljesít szolgálatot. A specifikáció alapján több csatornát ismer a mikrotik mint a huawei. A cél a két eszköz egyesítése lenne, nem fejlesztés. Ebben az esetben jó választáS?
-
yodee_
őstag
Üdv!
Szeretném a tanácsotok kérni. Jelenleg olyan konfigom van hogy Huawei B818 mobil router bridge üzemmóban rákötve egy hAP ac2. Ezt szeretném egy eszközzel megoldani. Chateau LTE12-n gondolkodom. Mit érdemes tudni róla?
Köszi
-
KaqXar19
tag
válasz
lionhearted #18817 üzenetére
negative, nem latja.
-
-
-
KaqXar19
tag
hello,
CSR328at atraktam swosbe, majd 192.168.88.1-n megtalalva beleptem, es atallitottam dhcpre.
azota nem erem el sehogy, winbox vagy latja, vagy nem, telefonos app szinten, de amikor latja, akkor az ip cime 0.0.0.0, es nem lehet csatlakozni sem IP, sem mac alapjan (connection refused). van egy CRS305 is a halon, onnan routeos alol a telnet mac-sel sem sikerult elerni a 328ast.
a fizikai reset az eszkozon szerintem megoldana, csak hat van egy kis tavolsag koztunk, igy erdekelne, hogy van-e valakinek otlete, hogy tudnam reset nelkul elerni a switchet?
koszi -
válasz
Reggie0 #18806 üzenetére
"system/leds/settings-ben az all-leds-off -ot immediate-re allitod, akkor kikapcsolja azt is."
Ezt már próbáltam, de nem történt semmi :-(
6.49.7
Szerkesztve: mobil app alól csináltam, és ott OK után még egy pipa is kellett neki, mint az kiderült.
Ma is tanultam valamit :-) -
válasz
Kicsirics77 #18807 üzenetére
CEEE van beállítva?
DFS nem megy esetleg?
802.11
Ap-bridge van beállítva?
Nézd meg hogy mi a statusza a wireless interface-nek.Háha az egyik ezek küzül hibás
-
-
Lenry
félisten
válasz
Kicsirics77 #18802 üzenetére
más eszköz se látja?
-
Beniii06
addikt
válasz
Kicsirics77 #18802 üzenetére
Mikrotiken lehet nem szabványos frekvenciát(csatornát) is megadni, így ha olyanra állítottad, előfordulhat, hogy nem látja, de van sok más beállítási lehetőség(ország beállítás), ami okozhatja még. Külön interface-t kell neki létrehozni és javasolt a külön SSID is 2.4/5GHz-nek.
Látatlanban a konfig nélkül kb. ennyit lehet általánosságban mondani.
Droid probléma nélkül látja pl. 5180 MHz-et, próbáld azzal.
-
Kicsirics77
veterán
Sziasztok.
Délután felkonfigoltam a nulláról egy hap ac lite boardot,nyilván van még mit tanulnom mert a mikrotikkel ma találkoztam először az életben, viszont ami elsőre szemet is szúrt az az hogy az 5GHz wifit bárhova bármire állítom az iPhone 13 nem látja.
Nyilván én vagyok a béna de a neten olvastam olyan infót hogy az csak ac módban megy,nos nálam semmilyen módon nem hajlandó az iPhone felismerni.
Építő hsz.-t szivesen fogadok.
Válaszokat előre is köszönöm.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14400F 32/64GB RAM RX 9060 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Adidas vadiúj, eredeti, cimkés cipők, 39 1/3, 30, 431/3méretekben! AKCIÓS ÁRON!
- Vállalom FRP Lock os telefonok javítását ingyen kiszálással és akár helyszíni javittással
- Samsung Galaxy S23 Ultra 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- HIBÁTLAN iPhone 11 Pro 256GB Space Grey -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2937, 100% Akksi
- Azonnali kézbesítés az év bármely pillanatában
- LG 27GS60QC-B - 27" Ívelt - 2560x1440 - 180Hz 1ms - AMD FreeSync - Bontatlan - 2 Év Gyári Garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest