-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
kammler
senior tag
válasz
lionhearted #24573 üzenetére
Komoly cucc ez a shelly. Webszerver meg minden tényleg, agyon vissza lehet konfigurálni LED-et, meg egyéni akciókat csinálni, meg script is látom van.
-
válasz
lionhearted #24577 üzenetére
Áhh... na teszteltem mindenfélét, két Tik között (arm - arm64) beépített teszt 220Mbps. Ez már alakul, de az eszközre csak nem lett semmi előrelépés... majd sok alkalmazás tuning után... rájöttem, az eszköz 100 megás kábelen van a switchen (PoE feladó végén), Flow Control segíthet... és kitolja a 100 megát így. Legközelebb vinnem kell egy gigásat.
Köszönöm azért a tanácsokat! -
ekkold
Topikgazda
válasz
lionhearted #24577 üzenetére
Wireguard tapasztalat:
Tőlem 150km-re egy virtuális PC-n fut Mikrotik RouterOs x86 verzió, ami gigabites (telekomos) neten lóg. Itthon 1000/300 DiGi optika, windows7 wireguard klienssel csatlakoztam a virtuális routerre, ami NAT-olt is, kb. 450/150Mbps sebességet mértem. -
E.Kaufmann
veterán
válasz
lionhearted #24575 üzenetére
Valóban az, de ha eret vágtam, se jött ki más.
Két ARM64-es routerrel és két Windows klienssel is próbálva a legújabb ROS-ok mellett gyári B2H beállításokkal, különféle MTU értékekkel, különféle portokkal is próbálva. Ha a fene fenét evett is, csak a fele jött annak, amennyi a két oldal között elvárható lett volna.
Amúgy, ha két router között is gyengus nálad, próbáld az MTU értéket csökkenteni. -
E.Kaufmann
veterán
válasz
lionhearted #24573 üzenetére
Nekem a Wireguard még CCR-en is megáll 50mbps-nél, Windows kliensekkel.
-
kammler
senior tag
válasz
lionhearted #24571 üzenetére
Már akkor sejtettem, hogy kampó van, amikor mindenféle egyéb szöszölés nélkül felpattant az AX-re, de mindig csak arra. Feltűnt, úgy bukott ki. Hát nálam 1000/1000 net van, otpika. Nem baj, az AX-ek elérnek mindenhova. Azért nem rakom vissza a régi wifi csomagot. A többi dugalj TP-Link. Hát a kamerák el vannak tiltva netről, meg minden. Néha firmware miatt kiengedem őket. Azokat csak LAN-ról, illetve VPN-ről lehet bámulni amúgy is, azok tudnak RTSP-t is, nem kell gyári app. Na a dugaljhoz kell, azok azért csinálnak, amit akarnak. De WPA3-on vannak már azok is.
-
kammler
senior tag
válasz
lionhearted #24568 üzenetére
Most jutott eszembe, kikurkásztam egy régi hozzászólásom nem innen, egy másik helyről. Úgy látom technicolor telekomos ONT-vel is ment (FGA2235?), viszont D-Link AC-s routerrel megint nem ment. Na, mikrotik AC3 régi wifi driverrel megint ok volt. Ezt egy éve írtam tán. Most azért jutott eszembe, mert itt olvastam ezt a klímás dolgot. Ezen nem is erőlködők sztem. Csak ha most ezt valami mafla drága dolog csinálja meg? Akkor lesek.
-
kammler
senior tag
válasz
lionhearted #24568 üzenetére
wifi-qcom van rajt.
-
kammler
senior tag
válasz
lionhearted #24566 üzenetére
Hát én ezzel azóta se boldogulok: [smartplug] Az AX3-ra felmegy ha van titkosítás, ha van management protection, ha nincs. Tökmindegy neki, két mp, fent van rajt. Az AC3-ra nem hajlandó, connect van, aztán utána rögtön disconnect. De most már mocskosul irritál, hogy ez a kínai szr hülye, vagy a mikrotik fejlesztett megint. Ugyanebben TPlink oké. ARP listába mindig failed van az MAC addressénél.
-
takyka77
tag
válasz
lionhearted #24564 üzenetére
Úgy néz ki a Management protection volt a megoldás, kikapcsoltam és így már WPA2/CCMP mellett is tudott csatlakozni.
A másik 15 IoT eszköz nem balhézott ezen. -
takyka77
tag
válasz
lionhearted #24559 üzenetére
Tudom, hogy a hide ssid kozmetika, azt el is engedtem.
hAp AX3 wifi-qcom csomag rOS 7.19.1 a rendszer.
Nekem is a klímákon kívül minden rendben megy WPA2-n. -
Laca0
addikt
válasz
lionhearted #24551 üzenetére
Nincs beállítva.
RBD52G-5HacD2HnD 7.10.2 van rajta.
Más néven hAP AC2 -
mrots
junior tag
válasz
lionhearted #24422 üzenetére
Nem tudom miert keresi az SFP+ portot es nem is annyira erdekel, viszont a teny az teny marad: hasznalhat SFP+ -t es tud rezet hasznalni, ha tortenetesen epp azt akarna.
-
mrots
junior tag
válasz
lionhearted #24417 üzenetére
"Lehet én vagyok helikopter, de SFP+ AP-n? Azon nem megy delej."
Az SFP+ csak egy modul. Aminek az egyik opcioja lehet optika, de van RJ45 rez SFP+ modul is, amin megy delej. -
Reggie0
félisten
válasz
lionhearted #24417 üzenetére
Pont az a lenyeg, nem akarok delejt kuldeni a rack szekrenybol, viszont szigetelest szeretnek.
-
Reggie0
félisten
válasz
lionhearted #24413 üzenetére
Koszi, ez a zyxel elegge jonak tunik. Szemre a BE12300 majdnem mindent tud, amit en szeretnek, csak az SFP+ hianyzik rola.
-
Reggie0
félisten
válasz
lionhearted #24407 üzenetére
En is annyit olvastam. Elegge gondolkodok rajta, hogy megeri-e valtani. Kene vmi jo mesh wifi, ami 6 vagy inkabb 6e, de nem ubiquiti es nem vmi kinai dzsunka(pl. tplink), de nem nagyon van.
-
yodee_
őstag
válasz
lionhearted #24396 üzenetére
Egyenlőre növényzet ritkítás lesz, mert totálbe benőtte minden féle. Utána jelentkezem.
Visszatérve a 951-es szituhoz, úgy néz ki találtunk kettő poe switch-et amik rosszalkodtak.
-
yodee_
őstag
válasz
lionhearted #24394 üzenetére
Egy valamit észre vettem. A szerveren és a kliensen más frekvencia van kiválaszva. Ez eddig is így volt. Jelenthet gondot? Indítsak egy szkennelést hogy milyen frekcencián szórnak a környéken?
-
yodee_
őstag
válasz
lionhearted #24392 üzenetére
A szerver és a kliens is egyaránt SXTsq 5 a. Zavarjó tényezőként mivel kell számolnom? A beüzemelés óta épület nem lett, max növényzet, ez jelenleg ellenőrzés alatt. A szerver és a kliens is magasan, a ház tetején vannak, egymásra irányítva.
-
válasz
lionhearted #24313 üzenetére
Egy szakaszon árnyékolt a következő switch-ig. Ez egy telephely, 5 switch láncolva van egymás után. Ahol nagyfesz megy ott árnyékolt kábellel (Műhely autó több autó emelő, hegesztők stb). 260GS-ből van több, némelyik poén megy mert nincs táp lehetőség a környéken.
1-és 2 port jó marad, az első port jött a rack felől az pont árnyékolt volt RB3011-be megy bele. A többi porton nem árnyékolt ment, a második port ami túlélte azon nem volt semmi. Egy helyen futott kábelekről jött be valami. Egyértelműen villámlás után szállt el mivel hallottam a dörgést és utána jelzett a monitorozás hogy fél hálózat elment. Illetve az egyik betáp is elment de az visszajött. A hálózati cuccok mind szünetmentesen vannak úgyhogy gondolom nem a konektoron jött be valami. Most oda raktam egy buta tplink switchet, igazából monitorozás miatt érdekes a mikrotik, elég lenne oda buta is. -
válasz
lionhearted #24300 üzenetére
Egy része árnyékolt volt az egyik porton (ahol a nagyfesz megy a műhelyben oda árkényolt lett) de a többi portba sima cat5e ment. Az első portba volt a rack felől kábel az nem halt meg meg a második port amibe semmi nem volt de a többi mind halott. SFP-t nem próbáltam az valószínű jó rajta még, abban nem volt modul. Szóval így jelen formában 2 portos switchként működik SFP-vel.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
lionhearted #24246 üzenetére
A publikus IP úgyis változik mivel egyúttal dinamikus is. Bár a hostname alapján valóban megtalálható az eszköz ha valaki nagyon szeretné. Ugyanakkor sima publikus weboldal is üzemel a NAS-on, tehát igazából az sem jelent további hátrányt, hogy a hozzá tartozó router domain nevén is elérhető, és nem csak a nashoz rendelt dyndns neveken. (skori.pwm.hu és skori.spacetechnology.net - ezeken a domén neveken megy a https:// is)
Szóval részben igazad van, de nem láttam ebben túl nagy kockázatot. -
dni
őstag
válasz
lionhearted #24162 üzenetére
bekapcsoltam most a 80MHz-et is, de sajnos nem tapasztalok igazán változást, a hétvégén lehet majd tudok még foglalkozni vele egy kicsit. Akkor majd csinálok egy iPerf tesztet is, de csatlakozási sebesség alapján nem hinném, hogy jobb eredményeket kapnék vezetéknélküli <> vezetékes viszonylatban.
A DNS jó, hogy szóba került, az alapértelmezett Telekomost át is állítottam Cloud 9 DoH-ra.
Mit volna még jó ellenőriznem, kipróbálnom, hogy nagyobb sebességet érhessek el WiFi hálózaton? Az AX-es, integrált antennás, Telekomos Technicolorral 3x gyorsabb (volt) a wifim, talán a lefedettségei is jobb volt kicsit, nem feltétlen célom, hogy azt elérjem, de jó volna csökkenteni a különbséget./interface print detail where name="wifi1"
Flags: D - dynamic; X - disabled; I - inactive, R - running; S - slave; P - passthrough
0 RS name="wifi1" default-name="wifi1" type="wifi" actual-mtu=1500 l2mtu=1560 max-l2mtu=1560 mac-address=x last-link-down-time=2025-04-02 10:47:28 last-link-up-time=2025-04-03 08:54:46 link-downs=2/interface/wifiwave2 print detail where name="wifi1"
Flags: M - master; D - dynamic; B - bound; X - disabled, I - inactive, R - running
0 M BR default-name="wifi1" name="wifi1" l2mtu=1560 mac-address=x arp-timeout=auto radio-mac=x
configuration.mode=ap .ssid="d[-_-]b" .country=Hungary
security.authentication-types=wpa2-psk,wpa3-psk .passphrase="x" .ft=yes .ft-over-ds=yes
channel.width=20/40/80mhz .skip-dfs-channels=10min-cac/interface print detail where name="wifi2" Flags: D - dynamic; X - disabled; I - inactive, R - running; S - slave; P - passthrough 0 RS name="wifi2" default-name="wifi2" type="wifi" actual-mtu=1500 l2mtu=1560 max-l2mtu=1560 mac-address=x last-link-down-time=2025-04-03 08:53:24 last-link-up-time=2025-04-03 08:53:35 link-downs=2
/interface/wifiwave2 print detail where name="wifi2" Flags: M - master; D - dynamic; B - bound; X - disabled, I - inactive, R - running 0 M BR default-name="wifi2" name="wifi2" l2mtu=1560 mac-address=x arp-timeout=auto radio-mac=x configuration.mode=ap .ssid="DE" .country=Hungary security.authentication-types=wpa2-psk,wpa3-psk .passphrase="x" .ft=yes .ft-over-ds=yes channel.skip-dfs-channels=10min-cac
/interface/wifiwave2 monitor wifi1 once state: running channel: 5680/ax/eCee/D registered-peers: 2 authorized-peers: 2 tx-power: 24 channel-priorities: 0:5180/ax/Ceee/I 0:5200/ax/eCee/I 0:5220/ax/eeCe/I 0:5240/ax/eeeC/I 0:5260/ax/Ceee/DI 0:5280/ax/eCee/DI 0:5300/ax/eeCe/DI 0:5320/ax/eeeC/DI 0:5500/ax/Ceee/D 0:5520/ax/eCee/D 0:5540/ax/eeCe/D 0:5560/ax/eeeC/D 0:5660/ax/Ceee/D 0:5680/ax/eCee/D 0:5700/ax/eeCe/D 0:5720/ax/eeeC/D 0:5745/ax/Ceee 0:5765/ax/eCee 0:5785/ax/eeCe 0:5805/ax/eeeC 1:5180/ac/Ceee/I 1:5200/ac/eCee/I 1:5220/ac/eeCe/I 1:5240/ac/eeeC/I 1:5260/ac/Ceee/DI 1:5280/ac/eCee/DI 1:5300/ac/eeCe/DI 1:5320/ac/eeeC/DI 1:5500/ac/Ceee/D 1:5520/ac/eCee/D 1:5540/ac/eeCe/D 1:5560/ac/eeeC/D 1:5660/ac/Ceee/D 1:5680/ac/eCee/D 1:5700/ac/eeCe/D 1:5720/ac/eeeC/D 1:5745/ac/Ceee 1:5765/ac/eCee 1:5785/ac/eeCe 1:5805/ac/eeeC -
válasz
lionhearted #24162 üzenetére
Hát 40 mega böngészéshez bőven jó, de nyilván van amihez kevés.
Az egy másik kérdés, társasházi környezetben van-e szabad 80 megás sáv. -
Gyula888
tag
válasz
lionhearted #24151 üzenetére
De fog, csak kell rá még valami, ami L2 szintű(pl VXLAN).
-
Alteran-IT
őstag
válasz
lionhearted #24148 üzenetére
Én sem egészen értem a menetét, mert flash-ra vagy mondjuk egy pendrive-ra menteni külön userrel aminek nincs joga törölni, semmi értelme.
Ha hálózatra ment mondjuk és a hálózati helyen nincs joga annak a fehasználónak amit erre a célra létrehozott, úgy értem hogy maradhat ott az a "kiterjesztés", bár így is felvetődnek bizonyos kérdések, akkor hagyja meg a delete jogot és a gépen is egy szkripttel mentse át abból a mappából egy másikba, ahova már nincs hozzáférése ennek a usernek. Ha meg mikin belül van, akkor ki kell bővíteni a szkriptet, vagy épp egy másikkal előtte megváltoztatni a jogosultsági szintet, majd vissza. Több megoldása is van. Vagy memóriába létrehozza a teljes fájlt, ott eltűnik a kiterjesztés, majd kiírja a tárhelyre a már kész fájlt. -
stopperos
senior tag
válasz
lionhearted #24082 üzenetére
Nekem volt szerencsém buta switch-el is, hogy nem szedte le a tagged VLAN forgalmat. De gyártója válogatja.
-
stopperos
senior tag
válasz
dupla post
-
winbox
senior tag
válasz
lionhearted #24088 üzenetére
Igen, 10-re és 20-ra végződik a háló, de amúgy bármit írhattam volna, a lényeg a beazonosíthatóságon volt
Köszönöm mindenkinek a sok segítséget, hétfőn nekiesek
-
Alteran-IT
őstag
válasz
lionhearted #24085 üzenetére
Mindig azt gondolom, hogy érthetően fogalmazok.
Hát ezek szerint nem, más gondolni, meg más a valóság
Bocsi, muszáj volt
Viccet félretéve, ha az az 5 port elegendő, akkor igen, elég lehet akár az is, nálam sajnos már 5+ port van, az is csoda hogy a 8-ba még beleférek.
Annyi hogy nálam ugye padláson van, ilyen műanyag burkolatú switch-et nem szívesen rakok fel oda, főleg hogy a Mikrotik routerek eleve elég jól melegednek, mondjuk olyan Switch-em még nem volt, így tapasztalatom sincs, de ugye az 5 port miatt nálam eleve kiesne, de ezeket leszámítva persze az sem rossz. -
Alteran-IT
őstag
válasz
Nekem az elejétől kezdve menedzselhető switch-em van, csak ax-re váltásig nem volt rá szükség, mert mindent megoldott a Mikrotik CAPsMAN, amit már kezdtem is megszeretni.
Amúgy attól függ milyen switch-et veszel, sima 5-8 portos gigabites TP-Link 10-15 ezer forint, attól függ hogy új, használt, hanyas verzió.
Egy kicsit márkásabb Cisco, Juniper, Zyxel, de akár egy Netgear is inkább olyan 30-40 körül van minimum, Mikrotiknél is ami minimum 8 port, az a CSS610-8G-2S+IN és 40-50 ezer forint, mondjuk abban már van 2 db SFP+ port, többi gyártónál az ilyen konstrukció már nem fér bele ennyibe, szóval 150 ezres budgetbe nem fér bele, ha maga a Switch 50 ezer
Nálam pl. ugye nem fér el a routeren 2-3 AP (mondjuk szerencsére nem is kell 2-3AP), nem fogok 3-4 cm-es lyukat fúrni a plafonra, hogy átférjen rajta a koax, a telefon kábel, meg még vagy 4 UTP kábel, főleg hogy úgy is vannak fali aljzatok és egyéb UTP legázások, szóval van fent egy Switch ezért alapból és onnan megy minden oda ahova kell, annyi ha később jönne a Telekom és giga fölé mennék, akkor nyilván új router és új switch ezért.Cégek nyilván más, de gondolom neked nem kell arról mesélni, hogy van olyan cég, ahol ha azt mondod, hogy kell, akkor azt mondják, hogy figyelj, ha kell, akkor kell, megvesszük, ilyenen nem fogunk szórakozni, meg vannak a nem is forint, hanem fillérb@szó cégek, ahol "fú az nagyon sok, az úgy nem jó" aztán valahol kompromisszumot kell kötni és akkor mondjuk a vezérlő sem egy 100 ezres kategória lesz, hanem mondjuk 20-25, cserébe mindegyik AP kap egy alap ethernet és bridge konfigot és vele VLAN-t, plusz még ugye az olcsó TP-Link Switch-ből vagy 2, vagy esetleg ha egy helyből megoldható, akkor 1 nagyobb Mikrotik vagy TP Switch ami menedzselhető, de valahova azokat is használtan kell nézni
Szóval na, nyilván van olyan, hogy azt mondod, hogy oké, keressetek mást, volt már rá példa nálam is, de van hogy még nagyobb cégeknél is jön az "áhh... az sok" persze az új céges kocsi meg ott virít a parkolóba és kb. 20 millió biztos volt alsó hangon -
Alteran-IT
őstag
válasz
lionhearted #24079 üzenetére
Úgy is megy, hogy nem közvetlenül a Mikrotik routerre csatlakoznak, hanem másik, mondjuk nem menedzselhető switch közbeiktatásával? Vagy ugye menedzselhető switch esetén vlan meg minden nélkül.
Mert ugye én írtam most, csak kicsit késve, hogy az elején nagyon nem ment sehogy sem, csak azzal a megoldással amit írtam, hogy el kellett vinni a VLAN-t is odáig, lehet most már megy, de az biztos a mostani eszközöket már nem állítom át, esetleg később eszerint csinálom majdSzerk.: Most néztem amit linkeltél, ott is úgy van csinálva ahogy végül én oldottam meg, ott is az AP bejövő portán van bridge vlan filteringgel, szóval a hagyományos megoldással mint ahogy régen elérhető volt CAPsMAN-el, úgy nem működik, erről volt szó, akkor ezek szerint csak úgy működik még mindig, ahogy leírtam, de legalább már van rá hivatalosan is segítség az oldalukon, akkor még nem volt mikor én csináltam itthon.
-
Merula Alba
tag
válasz
lionhearted #23966 üzenetére
Sziasztok.
Az alany egy Mikrotik R11-LTE eszköz, van külső MT antenna is hozzá kötve a jobb jelszint érdekében.
Telekomos kártya van benne, beállítottam amit kell mobil és WIFI téren.
A problémám az hogy 1/1 Mbit sávszélnél fentebb nem kúszik a sebesség. Pedig olyan helyen is teszteltem ahol a térerő nemigen lehet probléma.
Mikrotik eszközökkel nem igazán van tapasztalatom, biztos valamit nem veszek észre.
10/10-es nettel is kibékülnék már, de az 1/1 az kevéske.
Valakinek van ötlete erre a problémára? -
ekkold
Topikgazda
válasz
lionhearted #23944 üzenetére
Szerintem az utolsó mondatod volt a lényeg:
* dobod az FTP-t, mondjuk SFTP-re cserélve.
Manapság egy titkosítás nélküli FTP használata nem biztos, hogy a leg-szerencsésebb dolog, és valljuk be, hogy az FTP egyszerre két portot használó megoldása sem igazán jó megoldás manapság. Az SFTP egyetlen portot használ, stabil, megbízható, és biztonságos... -
Edorn
senior tag
válasz
lionhearted #23934 üzenetére
Feltételezem úgy gondolod, hogy ezzel a válasszal közelebb jutattál a megoldáshoz... de nem.
-
hoffman_
nagyúr
válasz
lionhearted #23936 üzenetére
azt nem próbáltam, ilyen szutykokat nem szeretek felrakni. nem lakossági cucc, működjön már web alól... firmware frissítés az utolsó mentsváram, van némi remény, de nem biztos, hogy megoldja, éjszaka kiderül. ha sikerül, azt meg írom, mert akkor mégis használható use-case, hátha másnak hasznos.
-
mrots
junior tag
válasz
lionhearted #23914 üzenetére
"Kritikus" rendszert építettél egy SPoF-re. Ha elpukkan a tápegység, akkor mi van?
Idezojelbe tetted, szoval nem tudom pontosan mit ertesz alatta. A rendszer nem kritikus, csak par kamera aminek a kepe nezheto tavolrol. Mi tortenik ha a kamerak kepe nem nezheto? Igazabol semmi. Ennyit a kritikussagrol. Ha valoban kritikus lett volna, akkor nem egy es nem mikrotik eszkozt teszek oda
" mint írtam voltak rá panaszok, konkrétan az LTE modemre is."
A konkretumok erdekesek lehetnek, de azt nem irtal. Ugy altalanossagban en is olvastam sok panaszt, de nem tartottam oket relevansnak. Lehet, hogy a rossz helyen olvastam?"nem mi írjuk, nem is tudunk adni changelogot"
Talan felreerthetoen fogalmaztam, vagy talan nem ment at amit mondtam. Nem azt vartam, hogy itt valaki irjon change logot, hanem azt, hogy segitsen valaki megtalalni. A release notes-ot megtalalom a ROS-hoz, de a firmware-hez nem. En ahhoz vagyok szokva, hogy a gyarto aminek a termeket hasznalom ha kihoz egy uj szoftvert, megmondja mi valtozik benne. Ezt kerestem es segitseget kertem abban, hogy hol talalom a change logot." RSRP: nem összetévesztendő az RSSI-vel"
Nyilvan en osszekevertem, de koszonom a magyarazatot."a workaround meg már csak ilyen, melós, szenvedős"
nincs ezzel semmi baj, csak nem erre szamitottam, ennyi. -
Reggie0
félisten
válasz
lionhearted #23914 üzenetére
Amugy en nagyon sok ilyen helyzetben voltam(es vagyok) csak sajat eszkozunk van, nem mikrotik
-
mrots
junior tag
válasz
lionhearted #23903 üzenetére
Elhiszem, ha amit irok ezt a latszatot kelti. Hadd vilagitsam meg, miert nem csak vagdalkozas szerintem amit irok:
- hardver hiba: ez kb az utolso utani lehetoseg, amikor mar semmilyen megoldas nem mukodik. ez nagyjabol az a kategoria, hogy fogalmam sincs de akkor mondjuk ra, hogy hw hiba, mert ugysem lehet bebizonyitani, hogy az vagy sem. Mindaddig, amig barmilyen modon lehet szoftveresen elore jutni, ez az opcio nem jatszik, hiszen mielott leraktam az eszkozt oda ahova, ket hetig nyuztam ugy, hogy mellettem volt es semmi baja. Szoval egyelore ez a hardver hiba ez nem tobb, mint egy vaktaban lott tipp.
- firmware hiba: megint csak azt mondom, hogy ket hetig mukodott mellettem. Igen, idonkent leszakadt, ujra csatlakozott - ezt be lehet tudni a mobil terero sajatjanak, ha idonkent megtortenik. Nem hinnem, hogy a mostani helyen lett hirtelen hibas a modem firmware. Az, aki javasolta ezt, nem adott linket changelog -ra, hogy a ket fw verzio kozott mi a kulonbseg, en sem talaltam ilyet sehol. Vaktaban nem upgrade-elek firmware-t, mert mint irtam, az eszkoz 1500 km-re van tolem. Ha nem sikerul, vagy offline meg valami entert kene nyomni, vagy megerositeni valamit, az nem fog menni tavolrol, mivel ha jol tudom a fw frissites OTA. Legalabbis egyet frissitettem, mielott letelepitesre kerult. Szoval mivel a riziko nagy, a benefit meg kicsi (igazabol senki se tudja, mi a kulonbseg a ket verzio kozott, szoval tudomanyos alap nelkuli a javaslat) ezert jelenleg nem opcio. De meg mindig jobb, mint a hw hiba tipp.
- mobil terero: most, hogy tobben is irtak ezt a 103-mat, illetve osszehasonlitottam mas lerakott eszkozzel kezdem atertekelni a dolgot. Eddig azert huztam ki, mint potencialis hibaforras, mert a helyszinen 30-50 mbit kozott ment. Tobb sim kartyaval probaltam, huzamosabb ideig egy T kartya volt benne aminek botranyos terereje volt, at kellett helyezni de meg azzal is stabilan ment par napot. Az eszkozt athelyezni nem tudom, szoval az egyetlen opcio: rakenyszeriteni egy masik mobilszolgaltato halozatara, hatha az jobb. De ez is borderline ugyanaz a riziko, mint a fw frissites: ha nem csatlakozik, vagy az rosszabb, akkor vegleg kizarom magam, tehat kb ez a javaslat is olyan, hogy most eppen nem tudok vele mit kezdeni
- a netwatch mukodese: pontosan ez az amire szuksegem volt, csak valoszinuleg nem tudtam megfogalmazni rendesen. Amikor lattam, hogy instabil, akkor a netwatch tunt kezenfekvo megoldasnak, de mint most mas megvilagitotta, a korlatai miatt nem teljesen alkalmas arra, amire hasznalni akarom. Ez momentan a legjobb utvonal elore, mivel kizarni nem tudom magam tavolrol, viszont a helyzethez alkalmazkodni tud egy jol megirt script es ki tudja hozni a helyzetbol a maximumot.
Nem azzal van bajom, ha fw-t kell frissiteni, vagy hw-t kell cserelni. Azzal van bajom, ha minden tudomanyos alap vagy teny nelkul kellene valamit csinalni ugy, hogy a kovetkezmenyeket a javaslat nem veszi figyelembe.
-
hoffman_
nagyúr
válasz
lionhearted #23795 üzenetére
rendben, az lenne a NAS ebben az esetben. köszi.
-
yodee_
őstag
válasz
lionhearted #23769 üzenetére
Ez a rész megvan:
/log print file=/flash/log1.txt
Ez lesz az egyik sor a down szkriptben.
-
yodee_
őstag
válasz
lionhearted #23767 üzenetére
Sajnos ha a hiba fenn áll akkor nincs net. Szóval mindenképp helyben kell menteni
-
Anaconda
tag
válasz
lionhearted #23724 üzenetére
Most valamiért még több mint 100 megabitet elvesztettem a sávszélből ha bekapcsolom, de igen, ha meglett a hiba oka akkor be fogom kapcsolni, azért csak deaktiváltam a szabályt, hogy később könnyen tudjam aktiválni.
-
Tamarel
senior tag
válasz
lionhearted #23624 üzenetére
Feltettem 17én, igazából nincs vele semmi.
Minden funkció működik, naplóban egy új dolog volt csak (egy syn flood warning egyszer, indítás után - új riasztás).
A dns adlist jobb, flash helyett memóriába tölti le a fájl és 35%-kal kevesebb helyet foglal a dns cache-ben. -
kammler
senior tag
válasz
lionhearted #23624 üzenetére
Egy halom új dolog, egy halom hiba.
-
poli27
veterán
válasz
lionhearted #23620 üzenetére
Igen rájöttem
-
Gyula888
tag
válasz
lionhearted #23606 üzenetére
Arról nem is beszélve, hogy elég nagy jelszint kell eleve ahhoz, hogy egyáltalán működjön.
-
Protezis
őstag
válasz
lionhearted #23578 üzenetére
Én ezt értem, és értettem, amikor a kérdést is feltettem, csak azt gondoltam, hogy nem szabvány szerint járnak el. Igazából azt várnám, hogy valaki azt mondja, hogy márpedig ez így szabványos, vagy azt, hogy ezt nem jól csinálták meg és linkelne egy RFC-t. De sokadjára is csak - már elnézést - üres szavak hangzanak el. Tudom, hogy CPU idő, tudom, hogy ez így kényelmes a Diginek, tudom, hogy persze "működik", tudom, hogy ez nem RFC1918 tartomány. Nem volt szó közös switchről, nem volt szó 10.0.0.0/8 tartományról, nem is értem, azok miért lettek ide keverve.
Valamint azt furcsállom, hogy a Mikrotik hivatalos oldalán is ajánlás az, hogy blokkold a WAN felől, 100.64.0.0/10 címekről jövő forgalmat: https://help.mikrotik.com/docs/spaces/ROS/pages/328513/Building+Advanced+Firewall.
-
Edorn
senior tag
válasz
lionhearted #23561 üzenetére
Éééésss... Nagy valószínűséggel a 23.23.23.0/24 címtartomány volt a ludas.
Átírtam, teszteltem, nem működött. Megcsináltam a fenti exportot. Mire végeztem vele, csak rápróbáltam újra a laptoppal és pöccre működött! Ezer köszönet a javaslatért!
-
Edorn
senior tag
válasz
lionhearted #23561 üzenetére
Csináltam egy exportot, portokat, ip-ket, emaileket, ilyesmiket kicsillagoztam.
https://codefile.io/f/ZQVj4gFbKw
Vendég tartományt módosítottam 23.23.23.x-ról 192.168.23.x-ra. Köszi, valóban meggondolatlan választás volt.
-
Anaconda
tag
válasz
lionhearted #23485 üzenetére
Valóban, kicsit már fáradt vagyok hozzá.
Ilyenkor a dst adress-be a külső IP címem menne, ugye? Az viszont dinamikus. Hogyan kellene megoldanom? -
Anaconda
tag
válasz
lionhearted #23480 üzenetére
Köszönöm, akkor az lesz a WAN.
-
válasz
lionhearted #23452 üzenetére
beírtam, hogy%l
mindkét wifi provisioningjébe (2 és 5G), és így mostl
ésl2
a nevük.I - íííí
nem elll -
Gyula888
tag
válasz
lionhearted #23466 üzenetére
Közvetlenül nincsen, mivel a hAP az már wifis. Az L009-nek kellene lennie a kis lépésnek, de az teljesítményben nem erősebb, valamint sima SFP van rajta SFP+ helyett, így lényegében annyi a plusz benne, hogy 5 ethernet port helyett 8 van és van egy 2.5G-s SFP, amit nem tudsz normálisan kihasználni a teljesítménye miatt. Ha hozná a hAP AX3 szintjét, akko egy jó cucc lenne. Marad az 5009, ha kell az erő és az SFP, vagy használtan egy CCR.
-
Gyula888
tag
válasz
lionhearted #23461 üzenetére
Az a baj, hogy a MikroTik-nél ez az eggyel feljebb megyek valamiért nincsen. A hEX Refresh-nél ami erősebb és nem wifis, az az RB5009UG+S+IN, cserébe 3x annyiba kerül. Ha jó a wifis(cserébe nincsen SFP port), akkor hAP AX3, viszont az meg dupla annyiba kerül. Nincsen sajnos köztes megoldás.
-
Anaconda
tag
válasz
lionhearted #23453 üzenetére
Jaja, digis gigabites, azért kell a gigabites wan.
-
mckay
aktív tag
válasz
lionhearted #23445 üzenetére
köszi, végül is összejött
sokadik resetre is szükségem volt...
végül "hibrid" módon jutottam el a végéig:
1. lépésről lépésre mentem Ekkold tanácsai révén, kerülve a Quick Set menüt
2. végül, amikor connectálni kellett a meglevő AP-ra, akkor viszont mégis a Qucik Set menüben található "CPE" mód képernyőn található Connect lehetőséget használtam
(és valóban, miután használtam, látom, hogy az interface alatt a wlan módját átállította "station pseudobridge" módra, tényleg)köszi az útmutatást!
jó lett a sebesség is :-)
-
yodee_
őstag
válasz
lionhearted #23429 üzenetére
Próbáltam, nem működik sajnos
-
Protezis
őstag
válasz
lionhearted #23243 üzenetére
Semmi túlbonyolítás nincs, eltérő siteok esetén sincs IP ütközés. VPN-nél nem kell ilyen problémával foglalkozni.
Lenry: 90-szer van benne! 6 VLAN van, az azokhoz tartozó DHCP poolok csak 12 előfordulást tartalmaznak. Még mindig várom, hogy menne az import. Szóval default configra visszaállok, kapok valami tök más tartományból IP-t mint jelenleg, aztán elkezdtem importálgatni a tűzfalszabályokat meg VLAN-okat, sorra az export fájlból. Mikor töröljem ki a default configot?
Az export fájl alapján hozzáadnám a bridge portokat, és csak azután jönne a bridgen a VLAN állítás. Amikor a kettő között tartanék a portról - amire csatlakozok - bejövő frameket PVID alapján tagelné, a kimenő forgalmat meg nem küldené rá, ergo ott szépen cseszhetném az egészet. -
válasz
lionhearted #23243 üzenetére
Egyébként igen, de ez olyan, hogy én se szeretem ha megkérdezek valamit hogyan kell megcsinálni, és valaki beleköt abba, hogy miért akarom megcsinálni, szóval én se teszem
-
yodee_
őstag
válasz
lionhearted #23221 üzenetére
Az láttam hogy új revíziós a modem. Szuper. Köszi az infót.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
lionhearted #23193 üzenetére
Nem elég nagy a fantáziád
:
[link] -
Tamarel
senior tag
válasz
lionhearted #23173 üzenetére
Amikor próbálkoztam, akkor elég nehéznek tűnt megoldani, hogy a saját LAN semmit ne lásson belőle.
Aztán inkább húztam külön kábelt neki.
Végül a bekötésnél mondták, hogy az új iptv kliens már működne wifin is, de nekik szigorúan tilos úgy telepíteni. -
user12
őstag
válasz
lionhearted #23173 üzenetére
A vlanban csak a hgw-ig megy a tv adás nem?
-
Tamarel
senior tag
válasz
lionhearted #23171 üzenetére
Teljesen sikerült elkülöníteni?
-
válasz
lionhearted #23166 üzenetére
-
Audience
aktív tag
válasz
lionhearted #23158 üzenetére
Jogos!
-
nemurea
aktív tag
válasz
lionhearted #22973 üzenetére
Már nyafogtam egy sort korábban a BTH miatt, de segítsetek, kérlek ezt megérteni.
Kigyomláltam a korábbi connection-öket a BackToHome-ból a telefonon. Készítettem egy újat. Itthon, nem volt azóta sem publikus hálózatra csatlakozva a telefon.
7 percre rá, hogy elkészítettem az új csatlakozást, már törnének be vele a routerre. Kétpercenként csatlakoznának, a Mikrotik 20 próbálkozás után utasítja el a kapcsolatot (ami szerintem nonszensz, de nem láttam, hogy hol lehetne csökkenteni).A publikus kulcs az annyira publikus, hogy rögtön szétkürtöljük a világban, vagy a telefonomon/laptopomon valami figyel... valamit? Mert nem keylogger, ha van is, mert ezt nem gépeltem be, nem tettem vágólapra. A telefon egy iphone, nincs tele bloatware-rel, meg amúgy is szeparáltak az applikációk.
Mi a p*csát érdemes kipróbálnom?
-
Audience
aktív tag
válasz
lionhearted #22867 üzenetére
A brute force nem algoritmus! Az egy technika, hogy a private kulcsokat probalgatva meghatarozd melyik a Tied, hiszen ha megkapod a publikus kulcsot akkor megtaláltad a privatot.
A WireGuard által használt crypto, amiről beszélünk.
Az utolsó mondatodat nem értem, semmi nincs erről a WG specifikációban, ha jól hamozom ki, mit akarsz írni.
Egy link a WG oldalán vagy a használt crypto leírásában tudná alátámasztani amit irsz.
-ez már nem velemeny-
-
Audience
aktív tag
válasz
lionhearted #22865 üzenetére
Valami konkrétummal tudod alátámasztani vagy a cáfolatod is vélemény kategória?
-
Reggie0
félisten
válasz
lionhearted #22860 üzenetére
Arrol nem is beszelve, hogy egy privat kulcshoz tobb publikus kulcs is tartozhat, mert az utkozesek sem kizartak
Persze talalni nehez.
-
válasz
lionhearted #22860 üzenetére
-
Laca0
addikt
válasz
lionhearted #22849 üzenetére
UTP-n, saját tápjával, tápfeladóval.
De most itt az asztalomon direkt DC tápot kap. -
mcll
senior tag
válasz
lionhearted #22839 üzenetére
Köszi az infókat meg a sok segítséget neked is és persze a többieknek is. De be kell lássam ez a Mikrotik világ kicsit messze van tőlem sajnos, így úgy döntöttem visszaküldöm ezt az ax3-as routert (még benne vagyok a 14 napos elállásban szerencsére) és berendeltem helyette egy Asus TUF-AX4200-est.
-
mcll
senior tag
válasz
lionhearted #22824 üzenetére
Ezt kérdeztem korábban hogy elég-e amik ott vannak, nem tudom mit vegyek még fel. Ha van tipped írd le kérlek.
-
mcll
senior tag
válasz
lionhearted #22786 üzenetére
Igen feladtam a MAC szűrést, úgyhogy nulláról elkezdtem felhúzni a routert. Most ott tartok hogy él a router, PPPoE login megy, van net minden kliensen. Amin most elakadtam, hogy bár mindenhol van net, de a routeren nem megy a névfeloldás.
[admin@MikroTik] > ping 8.8.8.8
SEQ HOST SIZE TTL TIME STATUS
0 8.8.8.8 56 59 9ms478us
1 8.8.8.8 56 59 9ms53us
2 8.8.8.8 56 59 9ms563us
3 8.8.8.8 56 59 9ms513us
4 8.8.8.8 56 59 9ms647us
sent=5 received=5 packet-loss=0% min-rtt=9ms53us avg-rtt=9ms450us max-rtt=9ms647us
[admin@MikroTik] > ping prohardver.hu
invalid value for argument address:
invalid value of mac-address, mac address required
invalid value for argument ipv6-address
while resolving ip-address: could not get answer from dns server
00:23:06 echo: system,error,critical login failure for user e8telnet from 176.42.206.13 via telnet
[admin@MikroTik] >
-
ekkold
Topikgazda
válasz
lionhearted #22786 üzenetére
Az interfész feltétel helyett azért jobb a wan ip-t használni, mert akkor a belső hálóból is elérhetővé tehetők ezek a forwardolt portok.
Persze még valami ehhez hasonló is kell hozzá:
/ip/firewall/nat add action=masquerade chain=srcnat src-address=192.168.1.0/24 dst-address=192.168.0.0/16
Ha a wan interfészre korlátozzuk a port forwardot, akkor ez nem fog működni. -
mcll
senior tag
válasz
lionhearted #22736 üzenetére
Köszi, most már ok.
-
snorbi82
senior tag
válasz
lionhearted #22679 üzenetére
Nincs rajta ilyesmi! Jövő héten kap egy resetet masnem!
-
snorbi82
senior tag
válasz
lionhearted #22677 üzenetére
Egyenlőre vakon! sajnos nem tudok exportot csinálni! Laptop nincs nálam és csak jövő héten megyek dolgozni!
Ether1en volt egy SXT-vel! Most ZTE router van, ugyan úgy ether1! ZTE Bridge módban!
-
Tamarel
senior tag
válasz
lionhearted #22650 üzenetére
Igaz, a bss coloring inkább szoftver, mint hardver limit.
Megtaláltam: [link]
-
nemurea
aktív tag
válasz
lionhearted #22613 üzenetére
Uhh, köszönöm a tippet! Valóban ez lesz az irány. Rendbe kell tennem. (Bocs, hajlamos vagyok keverni a két D betűs szolgáltatást
)
Az Allow remote request be van kapcsolva. Felette megadtam az Adguard VM IP címét, 192.168.1.10. Most nézem, valóban nagyon sok kérést szolgál ki ez a VM, szívesen, bárkinek.
@Kicsirics77, köszönöm, ha marad ez a custom DNS (egyelőre kiiktatom), akkor a tűzfal szabály helye mindegy, csak készítsem el?
Mindettől függetlenül, hasonló esetben hogyan tudom lokalizálni, hogy a routertől (192.168.1.254) melyik IP-re megy a forgalom? Akár csak a proxmox szerverig, mivel ugye VM-ről van szó? Bár elvileg önálló jogon él, fix IP-vel a Mikrotikon belül ez a VM.
Itt kapcsoltam ki a az Allow remote request:
-
nemurea
aktív tag
válasz
lionhearted #22611 üzenetére
Így néz ki. Nem tudom, ez most lezártnak minősül-e:
-
válasz
lionhearted #22582 üzenetére
Gondolom arra gondolt, hogy van rajta bemenet kimenet védelem.
-
válasz
lionhearted #22582 üzenetére
Elsőre 24V, aztan 25.5V-ig elmentem hátha ez a gond, de ugyanúgy megvolt a probléma.
Tegnap este visszaraktam saját tápjára, így ugyan az RB5009 nincs szünetmentesítve, de így nincs hiba. -
privatposta
tag
válasz
lionhearted #22573 üzenetére
Kérlek ezt fejtsd ki, biztosan tanulok belőle
Elé kell tenni, vagy nem is kell a szabályok közé? -
privatposta
tag
válasz
lionhearted #22571 üzenetére
igen. úgy néz ki hogy jó lesz ez, csak nem aktiválódott valamiért azonnal. Most éppen nem érem el a lan-t. Majd tesztelem még.
Jó éjt!
köszi a segítséget.
Majd holnap még azt akarom, hogy egy max kliens sebességet beállítani... -
válasz
lionhearted #22562 üzenetére
Mindkettőtöknek nagyon köszönöm! Este ráugrom.
Baromi kíváncsi vagyok. Jópofa ebben a RouterOS-ben, hogy olyan, mintha magát az eszközöket drótozgatná az ember. Viszonylag alacsony absztrakciós szinten.
MaCS
-
Reggie0
félisten
válasz
lionhearted #22459 üzenetére
En a routerrol VPN-re csatlakozok be 443-on, mintha sima webre csatlakozna a router. Ezt nem szurik.
-
Reggie0
félisten
válasz
lionhearted #22456 üzenetére
En ezert tartok backupnak openvpn tcp tunnelt is a 443-as porton.
-
Tamarel
senior tag
válasz
lionhearted #22454 üzenetére
Kezdésnek kapcsold ki a telekom netvédelmét. Nem csak szűrőlistás dns szervereket jelent, hanem ip blokkolást is (talán portokat is).
-
válasz
lionhearted #22449 üzenetére
Tavaly próbáltam IPv6 alapon VPN kapcsolatot kialakitani Miki felé.
Hát nem igazán jött össze :-(
Mint kiderült, a kedves szolgálatók "védik" az élőfizetőket és a készülékeiket azzal, hogy IPv6-on blokkolnak minden forgalmat és portot a végpont irányába :-(
Nem tudom azóta változott-e a dolog. -
válasz
lionhearted #22438 üzenetére
Erre gondolsz igaz?
Ez vehető nyugodt szívvel, vagy itt is kérdéses, hogy idővel döglik e vagy sem?
Mert ez világvége x2 helyen van, (annyi szerencsével, hogy van ménykű' meg pont ott van egy köpésre egy telefontorony) stabilnak kéne legyen, nem nagy kedvem lenne visszaszaladgálni a semmi közepére hetenteNyilván a hAP Lite-ot csak arra írtam, hogy előtte ott is hAP AC3-at használtam inkább csak az eléggé overkill volt sokszor arra, hogy legyen egy fix ip-d a cloud okán, és így be lehessen forgatni a kamerákat a távol lévő NVR-be. Aztán jött egy gondolat, hogy mivel tényleg csak erre van meg max 1-2 telefon lóg rajta sokszor nézzük meg a hap Lite-ot hátha elég. Nos szó-szó elmegy, de nem az igazi.
-
válasz
lionhearted #22436 üzenetére
Nem feltétlen a legolcsóbb, pont olyan ügyfél akinek a pénz nem elsődleges (Nem gond ha drágább, csak stabil, és jó legyen), de nyilván a lehetőségekhez képest a legolcsóbban szeretnénk megúszni.
Ahol van net odamúltkor hoztam hAP LITE-ot, hát többet nem fogok, mert 7-es rOS fel se megy rá (fizikálisan felmegy, de crash a vége kevesebb mint 1 napon belül a kevés memória miatt) de a 6-os esetén is vannak stabilitási gondok vele, pedig ennek sincs sok dolga, csak a cloud-os ip fixálás miatt van rá szükség.Gondolom a kövi az a Chateau LTE6 igaz?
-
tothd1989
tag
válasz
lionhearted #22400 üzenetére
Köszönöm az építő jellegű segítséget, egyetlen typo volt mind2 hálózatnál a probléma ami miatt nem működött a dolog. Az addres listnél .0 volt megadva .1 helyett, míg a .40-es subnetnél helyesen adtam meg. Ellenben az átjárás, erre tudok adni javaslatot, hogyan oldjam meg? Gondolom van valami routing.
-
tothd1989
tag
válasz
lionhearted #22395 üzenetére
Attól függ milyen hiányosságot vélsz felfedezni. Mint írtam, egy dhcp szervert sikerült beüzemelni, viszont a többi nem működik. Mindegyik dhcp külön etherneten lóg, külön gateway ecetera. hamarosan csatolom a képeket a beállításokról. Beállítások (imgurl link)
-
vgary
csendes tag
válasz
lionhearted #22348 üzenetére
Hát nekem max úgy ment fel, hogy a update-hez érkező wireless package nélkül települt, de még utólag sem sikerült belőnöm a wireless-t hozzá. Így gondoltam várok, és mivel most a 7.15 kint van annál elég ígérkező release notes-ot olvastam e téren. Majd lehet nekülök megint.
-
kress
aktív tag
válasz
lionhearted #22331 üzenetére
na de listával már jó hamar el tudod dobni, minden féle feldolgozás előtt
-
Reggie0
félisten
válasz
lionhearted #22331 üzenetére
Azert van amikor rejectel az ember es nem droppol
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Wacom Cintiq DTK-2260 - Digitális rajztábla
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad 330S-15IKB - i5-8G I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE H77-DS3H H77 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U7310 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest