-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
e90lci
senior tag
-
-
adika4444
addikt
válasz
Shkiz0 #22576 üzenetére
Már nagyon apró feszingadozás is képes ilyen problémát okozni. Egy hap ac2 gyári PoE táppal van bekötve, egy kb. 5 méteres CAT5E-vel. Van valahol egy pont a kábelben, ahol sérült lehet, mert ha rosszul áll, akkor néhány tíz percenként lemegy egyik-másik ethernet, majd 100 megán linkel, majd újra és gigán és ezt loop-olja.
Nem tudom, más gyártó eszközei érzékenyek-e ilyen szinten, az biztos, hogy ami mikrotik-et láttam, annak ez mind vesszőparipája, komplett 24 portos CRS tud baromságokat csinálni, ha már egy porton áramgond van... -
Reggie0
félisten
válasz
Shkiz0 #22576 üzenetére
Nem sporolsz sokat azzal, ha ilyen ocskasagokat veszel. Normalis DCDC kene neked, mint pl. MEAN WELL SD-15A-24 vagy ha kell a teljest 25W, akkor MEAN WELL SD-25A-24. Ha nem kell fem tokozas se, akkor esetleg MEAN WELL PSD-30A-24.
Ezeknel a kinai alsopolcos cuccoknal az odairt aramot/teljesitmenyt nyugodtan oszthatod kettovel vagy akar harommal is.
Amugy meg erdemes lenne megmerni a dobozban a homersekletet, mert ha magas, akkor derating-ot nezned kell az adatlapokon. Pl. meanwell-nel leirjak, hogy 60 fokos kornyezeti homersekletnel(tehat ha ennyi van a dobozban), akkor csak a nevleges teljesitmeny 60%-ra lehet terhelni.
-
-
kammler
senior tag
válasz
Shkiz0 #22439 üzenetére
Nálam a hAP ax lite LTE6 megy egy éve. Nem a semmi közepén van, de ha ott lett volna, háromszor menni kellett volna. Rajt volt hálón, térerőt jelezte, de connection failed volt. Hát most van egy faék egyszerű sript, ami pingelget, azt ha nem ok, akkor disable lte1, öt másodperc múlva meg enable. Mikor megvettem, bele a sim, ok, szépen benne maradt. Erre múltkor kellett a sim, kivettem, elintéztem a dolgom, hát nem marad benne, ahogy belenyomtam. Na mondom, fasza mechanikus rugós sim tartó. Szerencsére könnyen szétszedhető, benne figyelt a fibocom modem. Úgy meg simán bekattant. Komolyan nem értem. Hát összeraktam, úgy, hogy előtte bepattintottam. Ugye a nano sim benne van abba a többméretű vele jött adapterbe. Még csak nem is farigcsált.
-
Pille99
tag
válasz
Shkiz0 #22434 üzenetére
Én egy wAP LTE kit (2004) et vettem kamerát nézegetni, de aztán jött a felismerés, hogy a mobilnet natolt, így nem tudom őket elérni. megoldás: Back To Home. De ez nem ARM procis, így bukta. Van elfekvőbe egy Hap Ac2-em, így ezt mellé téve el tudom érni a kamerákat. Sajnos a BTH nem mindig működik.
-
válasz
Shkiz0 #22437 üzenetére
Ha stabilitás számít, akkor a modemet kell nagyon megnézni. Erről az újról sok tapasztalat nincs, a régiekről van, és elég vegyes. Itt a topikban is van olyan, akinek döglődik a Tik LTE...
Az enyém szerencsére nem olyan, szóval nekem meg jó.De azért a hap lite, meg a hap ax lite ég és föld. Előbbiben ugyan az a SOC, mint az L009... Csak ugye egy új ARM8 stabilnak számít-e.
-
-
gaben22
senior tag
válasz
Shkiz0 #22317 üzenetére
Megfordult a fejemben esetleg túlmelegszik vagy ONT vagy Mikrotik, ma mondjuk csak 30 fok van a szobában (alváshoz tolok klímát csak) 32 helyett, ami az utóbbi pár hétben volt és most is volt egy disconnect... Mikrotik CPU nálam 64 fokos, ami elvileg simán belefér úgyhogy akkor legyen ONT a hibás
. Lehet lelövöm seed servert pár napra, bár pár MB/s fölé nem nagyon szokott menni a forgalom.
Generic debug log ennyit mond egyébként (eleje az normál üzem összehasonlítva előző log entry-kel), aztán egyszer csak ether1 (WAN) down a semmiből... Picit visszanéztem más adatok alapján és kb. 2 hete kezdődött nálam, ami nagyjából egybevág ezzel a rohadt meleggel is...
21:23:31 pppoe,ppp,debug,packet pppoe-out1: rcvd LCP EchoReq id=0xfb
21:23:31 pppoe,ppp,debug,packet <magic 0x66134958>
21:23:31 pppoe,ppp,debug,packet pppoe-out1: sent LCP EchoRep id=0xfb
21:23:31 pppoe,ppp,debug,packet <magic 0x701fa4f0>
21:24:01 pppoe,ppp,debug,packet pppoe-out1: rcvd LCP EchoReq id=0xfc
21:24:01 pppoe,ppp,debug,packet <magic 0x66134958>
21:24:01 pppoe,ppp,debug,packet pppoe-out1: sent LCP EchoRep id=0xfc
21:24:01 pppoe,ppp,debug,packet <magic 0x701fa4f0>
21:24:08 interface,info ether1 link down
21:24:08 pppoe,debug ether1: terminating sessions: interface state changedAmúgy log alapján az LCP EchoRep után a "helyes válasz" ez kéne legyen:
21:17:12 radvd,debug received Router Advertisement on ether1 from xxxx::xxxx:xxxx:xxxx:xxxx -
E.Kaufmann
veterán
válasz
Shkiz0 #21214 üzenetére
Akár jó is lehet, borda van, szép nagy kondik, mindenesetre nehogy kapásból első indításra rákösd a routerre, mérjél és az se baj ha valami fogyasztóval, 24V-s izzóval vagy olyan 24V-s eszközzel terheled, amiért nem kár
. Be kell állítani a megfelelő feszültséget és nézegetni, pl terhelés hatására mennyire mászkál.
Én is régebbi routerrel futtattam pár órát és csak utána kötöttem az éles eszközre. -
E.Kaufmann
veterán
válasz
Shkiz0 #21210 üzenetére
Nálam is MeanWell 12V táp van.
Én a cAP AC-t egy filléres (1000Ft) buck-boost modulra kötöttem, amit egy kötődobozba építettem, azzal stabil, de neked esetleg egy jobb minőségű nem árt, mert ugyan az enyémre is az van írva hogy max 3A, ami papíron bőven sok, de ezek az olcsók jó ha 1A-t elbírnak, de egy tökösebb modul sem ökör ára. -
gaben22
senior tag
válasz
Shkiz0 #21089 üzenetére
Nagyon köszönöm a segítséget, pontosan ez kellett, hogy megkapjam a lökést a jó irányba, ezeket csináltam:
* dhcp client disabled - ezután egyből kapott a router IP címet
* firewall/NAT - defconf:masquerade - default settings volt eddig, átraktam out interface listet WAN-ról all-ra (ezt lehet majd később megizmozom, hogy WAN listába bekerüljön, aminek be kell), viszont őszintén szólva ezt nem tudom megmondani miért kellett
* ezután ping 8.8.8.8 már ment
* ping reddit.com - reddit.com: Temporary failure in name resolution
* gépemen sudo systemd-resolve --flush-caches - nem segített
* mikrotikon is flusholtam a DNS cache-t - nem segített
* IP/DNS - server lista eddig üres volt, hozzáadtam 8.8.8.8-at és egyből ment névfeloldás is
* 192.168.1.1 T-s routerre mostmár nem megy, ha minden igaz azért, mert másik subnetben van - laptopról T-s routeren futó WiFi-n keresztül viszont bejönDe, hogy válaszoljak a kérdésedre is alapvetően Mikrotik alap config van, végigmentem 1-2 security összefoglalón, csomó dolgot kikapcsoltam (pl. telnet service...), UPnP nem fut hanem saját tűzfal szabály van port forwardra meg még talán 1-2 dolog, amire már nem emlékszem
. Még egyszer nagyon köszönöm a segítséget
.
-
yodee_
őstag
-
LógaGéza
veterán
válasz
Shkiz0 #20923 üzenetére
Én ilyenekből szórtam már szét jópárat IP alapú POE-s biztonsági kamerákhoz - ezekről kapják a tápot is. Sose volt semmi bajom velük.
-
-
Audience
aktív tag
válasz
Shkiz0 #20796 üzenetére
Szerintem az 5009-ből nem lesz WiFi-s. Meghagyják vezetékes routernek. Jobb is mert sokan nem Mikrotik WiFi-t használnak és akkor jó ha van egy sima madzagos routered. Mondjuk szánalmas, hogy az RS232-t lehagyták róla ami a 4011-en alapból ott volt.
Most, hogy mindenki elkezdett 2,5/5G felé kacsintgatni megnéztem vannak-e szűk keresztmetszeteim és azt kell mondjam az 1G egyelőre bőven elég itthon. Én még kivárok vele.
-
kammler
senior tag
válasz
Shkiz0 #20764 üzenetére
Nos, nem mondok még semmit, meglátjuk. Amúgy meg azt csinál a gyártó amit akar. Ez például most van nekik raktáron. Tudom, mindent megmagyaráznak nálunk. A legtisztább, ha adna egyet. Majd ad neki helyette a nagyker, annak meg a gyártó. Most nézem amúgy: "A vállalkozásnak továbbra is „törekednie kell” a termék 15 napon belüli javítására. Újdonság, hogy ha a javítási idő a 15 napot meghaladja, akkor a vállalkozás a fogyasztót legkésőbb a 15. napon tájékoztatni köteles a javítás várható időtartamáról. Ha a termék 30 napon belül nem javítható: 8 napon belül csere vagy vételár visszafizetés." Úgyhogy nekem belefér egy hónap, nem gond. Ha 16 port lenne rajt nem is érdekelne. Nyolcból azért legyen jó nyolc. Még jól jártam, mert az RB5009-et a getic-ről vettem, oda neccesebb elküldeni. De nem vagyok biztos benne, hogy onnan nem fordulna meg hamarabb. Hivatalos viszonteladók.
-
hoffman_
nagyúr
válasz
Shkiz0 #20711 üzenetére
nem tudok sajnos kintre villanyt csiszolni, első sorban azért, amit #20715, vkp is írt.
#20713, Ear001
ez ki fog derülni akkor jövő héten. ha a poe valamiért no-go, akkor vagy berángatjuk valahol vagy ennyi. nincs nagy tapasztalatom benne, hogy mibe megy bele az isp technikus és mibe nem. ha kint maradhat az ont, akkor kap zárható szekrényt tőlem.#20716, kis20i
igen, 24V. ez lehet az ok, nagyon köszi! -
vkp
aktív tag
válasz
Shkiz0 #20711 üzenetére
Általában a társasházban a lakáselosztó már bent van a lakásban (ezért is lakáselosztó a neve) a mérő és az elosztó közt zárt csőben mennek be a vezetékek, azt megcsapolni nem tudod. Az elektromos szolgáltató csak ezeket köti be a mérőbe, külön aljzatot nem fog bekötni. A lakásból lehet visszavinni áramot, de akkor már ahol az áram kimenni, ott az optika is be tud menni.
-
Reggie0
félisten
válasz
Shkiz0 #20452 üzenetére
Igazabol csak a lepcsohazba a szobakhoz kell nekem jo passziv eszkoz, a lenyegi rendszer a garazsban van rack szekrenyben. Tul nagy eszkozt nem valoszinu, hogy vennem kell. De ha talalok szabad csovet akkor pont-pont optika mindenhova aztan egy wifis 10/2.5g-s rezes valamit egy sfp+al berakok.
-
Reggie0
félisten
válasz
Shkiz0 #20430 üzenetére
A ventillatormentesseg se olcso manapsag, de amugy cegre kell venni
#20431lionhearted: Ha kene tobb 1g feletti port, akkor en melletuzok egy crs305-ot. De azt neztem a 326-nak a dobozaban annyi ures hely van, hogy melle fogok dobni egy akkupakkot is es meg esztetikus is marad.
-
-
válasz
Shkiz0 #20351 üzenetére
"működésre bírni a CHR-t az Odroid H2+ -on, volt pár átvirrasztott éjszakám, és pont aznap reggelre sikerüt megoldanom, amikor már azt mondtam utolsó utáni próba, ha nem megy akkor elhozom a cucokat. "
Esetleg erről lesz valami szívás megosztás, tanulás jelleggel?Akár priviben.
-
-
válasz
Shkiz0 #20221 üzenetére
Nos kis update.
Proxmox ment fel a H2+ -ra, VM-ből fut egy CHR mikrotik.
Működik probléma nincs, viszont a sebességek nem túl acélosak.
A legutolsó (időrendben a legelső) mérés a képen az RB450Gx4 gigabiten. annak helyére berakva a H2+ -t meg látszik, hogy lefelé is elmarad sebességben, felfelé meg konkrétan a felét tudja.
Valakinek van valami ötlete mitől lehet? -
adika4444
addikt
válasz
Shkiz0 #20215 üzenetére
Óvatosan költs a kétgigás netet kihajtani képes infrára, mert a Telekom hajlamos visszaszabályozni a profilt, hogy később újra elengedje. Elég hektikus ez. Az a legutóbbi konklúzió, hogy új eszköznél az első 1--2 hét ilyen, utána fixen visszaáll.
Egyébként mindenképp ragaszkodsz a RouterOS-hoz? Üzemeltetek egy vállalati network-öt, ott MT-k vannak, illetve itthon is az adja a Wi-Fi-t (hAP ac3), de a fő routerem egy MT7621-es Ubiquiti ER-X OpenWRT-vel. Ez tudja kihajtani lazán az IPv4 és IPv6 gigabitet, utóbbi pedig kell, a low-cost szerveremre csak így van gigabites elérés
Én, ha fenntebbváltok gigabitről, szerintem inkább OpenWRT irányba fogok elmenni. Otthoni környezetben sokkal flexibilisebb, mint a RouterOS. Jó a ROS is, de vannak korlátai, főleg ez az IPv6 téma nem megy úgy nekik, ahogyan kéne. OWRT-tel is van szívás, pl. a frissítés az egy kész tortúra (bár lehet script-elni), de ár/érték/teljesítmény arányban egy ezt támogató HW-rel most drasztikusan jobban járnék, mint ROS eszközzel.
Szerintem.
-
Reggie0
félisten
válasz
Shkiz0 #20217 üzenetére
Azert van rajta 10G port, hogy switcheljen. Azt hw-bol siman ki tudja szolgalni. Sok helyen olyan a halozat, hogy van egy nagysebessegu gerinc, akar sorosan felhuzva, es azon csillagpontosan agaznak le a klienseszkozokhoz. Na erre tokeletesen jo.
Amugy meg ott van a ccr2004-12s+, az nem feleslegesen eros egy home juzernek sem es kapsz rajta 12db 10 gigat. Az ara sem veszes.
-
kammler
senior tag
válasz
Shkiz0 #20215 üzenetére
Olyan nekem is volt, hogy anno 50/25-ös netem lett Telekom optikán. Az is jött, aztán egyszer csak torrentnél a vuze gyanús sebességet írt. Hát 100/50 lett belőle, de én aztán semmit se csináltam. Nem tudom miféle csomagok voltak régen, nem emléksze, de duplázódott, és nem volt semmi meghirdetve telekom részéről (mint amikor a 1000/500-ból 1000/1000 lehetett). Lapítottam, mondom meddig marad így. Végleg úgy maradt. Évekig ment így, aztán tovább léptem sebességben. Hát nekem egy 5009 van egy S+RJ10-el. Olyan 65 fokon ment benne a modul. raktam alá egy laptophűtőt, mindjárt 50 fok lett. Melegszenek ugyanis. Nekem csak a PC-hez kellett egyenlőre 2.5G. Drágák még a nem menedzselhető 2.5G switch-ek is. Négy portos vicc, 60 ezer, igaz nem noname, meg 2 SFP+ port is van rajta. Azért elmentettem könyvjelzők közé. Csak azt nem értem, mi a rákot vacakolnak az AX3-al is meg az 5009-el is. Miért nem rakták végig 2.G portokkal. Fillérbszás?
-
válasz
Shkiz0 #20214 üzenetére
Valószínüleg megvan mi volt a ludas. A telekomnál is van valami hasonló mint a mikrotiknél a cloud backup, ugyanis belépve a telekomos alkalmazásomba a telefonomon, egyből az fogadott, hogy válasszam ki technicolor vagy sagemcom eszközt kaptam e, majd végigvitt a beállításokon (akaratom ellenére nem lehetett bezárni csak végiglépkedni)
Aztán mindenáron rámerőszakolta, hogy hagyom e factory default beállításokon, vagy szeretném a régi eszközöm beállításait visszatölteni. Itt szintén nem volt olyan opció, hogy nem szeretném egyiket se, mert mondjuk kézzel már felkonfigoltam az eszközt.
Mivel utóbbi volt, így azt választottam, hogy a régi beállításait hozza (ha ezt nem tettem meg, minden egyes alkalommal ha beléptem az alkalmazásba felhozta ezt az ablakot nem lehetett elléptetni) és az pl letiltotta a wifit, valamint a név is visszaállt az eredeti telekomos névre.
Viszont ami érdekes, hogy az előbb mikor írtam, hogy le volt tiltva benne, akkor a név az volt amit beállítottam, tehát nem a factory név szóval nem értem miért volt letiltva.
Minden esetre most megy párhuzamosan mind a két PPPoE kapcsolat illetve amit még észrevettem, most hogy van olyan eszköz, amin van 2.5G port, hogy az 1000/1000-es netem helyett 2000/1000-et kapok (számlázva természetesen a gigabit van)
Viszont ha már ilyen rendesek akkor most gondolkodóba estem mit vegyek, vagy mit ne.
Jelenleg egy RB450Gx4 van illetve volt wifinek mellette egy hAP AC3, valamint egy CSS326 switch. A terv az eddig is az volt, hogy ha menne az ONT-ról a wifi, mögötte pedig a saját eszközön menne a PPPoE akkor a hAP AC az mindenképp kikerült volna, viszont ha már ingyen van 2G akkor kellene az RB450-et is cserélni valamire.
Itt jön most a kérdés, hogy akkor mit vegyek.
Ugye kellene egy olyan mikrotik amiben van legalább 1db RJ45 (nyilván kettő jobb lenne de szerintem nincs is ilyen készülékük így hirtelen) és mellette SFP+ hogy tovább tudjam osztani és mellé valami 5/8 portos switch ami már 2.5G.Ha jól néztem most hirtelen, 5009 + 2.5G switch + SFP+ modul lehet opció, vagy még mindig itt van kéznél az Odroid H2+ kütyüm, amiben van kiegészítő m.2 kártya amin még 4 port van, így összesen 6db 2.5G portom lenne. Ezzel egy probléma van még mindig, hogy RTL8125B van rajta, ezt meg mai napig nem támogatja natívan a mikrotik így az x86-os verzió kizárva.
Talán opció volna az amit anno elvetettem mert költségesnek találtam, hogy mégis csak ebből csinálnék routert, és valami linux alapon menne fel rá CHR és akkor úgy okés lehet a dolog. Csak ugye a CHR esetén P10 (10G) licenc kell ahhoz, hogy ki tudjam használni, a ami 95$ viszont így egybe ki tudom váltani a routert és a switchet is és az eszköz adott lenne, míg egy 5009 meg egy 2.5G switch nem jön ki a fenti összegből.Esetleg valakinek valami más ötlet ezen kívül?
-
Audience
aktív tag
válasz
Shkiz0 #20084 üzenetére
A fene tudja, szerintem mindegy. A T-nél egy STB-nek 10Mbps elég.
VLAN
- az ONT-ot még egy LAN portra becsatolod amit beraksz egy VLAN-ba.
- beállítod a trunk portokat és az acces portot az STB-nek és kész is vagy.EoIP
Csinálsz egy bridge-et egy extra portot amit hozzáadsz ehhez a bridge-hez és rádugod az ONT-ra. Ugyanezt elköveted a másik eszközön ahol az STB van majd egy EoIP tunnel-lel összekötöd a két bridge-et.
Láttam régen mindenféle leírásokat IGMP Proxy-val de valószínűleg béna voltam mert sosem működött. A fentiek VPN-nel is megoldhatóak így a világban bárhol lehet az STB, utazáskor/külföldre költözéskor jól jöhet.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik
- Egérpad topik
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Nintendo Switch 2
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Argos: Szeretem az ecetfát
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Sapphire Nitro+ RX 6800 XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Csere-Beszámítás! Sapphire Pure RX 7700XT 12GB GDDR6 Videokártya! Bemutató Darab!
- ÁRCSÖKKENTÉS Lenovo ThinkPad T570, T580, P51s, P52s eredeti Lenovo, belső akkumulátor eladó
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- A Panasonic Toughbook CF-54 i5-5300u i5-6300u TN, IPS touch Budapest, MPL Foxpost
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest