- Motorola Edge 40 - jó bőr
- iPhone topik
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Google Pixel topik
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Poco M3 - felújított állomás
- Térerő gondok, tapasztalatok
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Longeye
tag
Igen, a 7.13-tól változott. Kiikerült a wifi csomag az alapból és külön kell telepíteni.
Nekem a User Manager-rel volt gondom. Hiába tettem fel, nem akarta telepíteni. Újraindítás után mindig kevés háttértárra panaszkodott, pedig mindent leszedtem.
Downgrade-eltem a ROS-t. 7.7-re már felment, aztán frissítettem, most már egészen 7.14.2-ig és simán rajta maradt és működik.Mindez csak ac2-n, ax2-re simán felment, de az nagyobb erőforrásokkal is rendelkezik.
A wifi-qcom-ac jó ötlet, megpróbálom! Köszi!
-
user12
őstag
válasz
nemurea #21896 üzenetére
Az, hogy a DNS-t nem tudja feloldani, nem feltétlenül erre vezethető vissza.
A IP/DNS ablakban látszik, hogy kapott-e IP címet a DNS szerverhez. Ugyanitt általában az allow remote request is szokott kelleni ha a mikrotiket akarod használni dns címfeloldásra (ellenkező esetben dhcp-vel oszd ki a klienseknek a Telekom DNS IP címet vagy a Google DNS-t). Viszont ha engedélyezed az allow remote request-et, a tűzfalon tiltani érdemes az 53-as portot kívülről történő elérését. -
Longeye
tag
válasz
kammler #21891 üzenetére
Bocsánat, a félrevezetésért!
Már magam sem tudom mivel kevertem, de úgy emlékeztem valamiért, hogy egyszerre csak egy kapcsolat élhet egy routerhez, de most olvasgattam, ezt a fórumot: https://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?t=198231 és itt épp hogy az ellenkezőjét írják. Ha kevés lesz a relay kapacitás, majd emelik. Legalább is 2023-ban még ez volt a terv.Úgy gondoltam, egy életem, egy halálom, hát megpróbálom. Frissítettem a ROS 7.12.1-et a hap ac2-n. 7.14.2 lett belőle és maradt a User Manager. 7.13-on legalább 5-ször nekifutottam, hogy feltegyem, de nem sikerült, pedig legyalultam mindent róla, nem csak a konfigurációt, de mindent
Most ráadásul még a wireless package-et is feltette magának önszorgalomból (ami ugye kell is a wifihez). -
nemurea
aktív tag
válasz
user12 #21895 üzenetére
Én is így gondoltam, sőt szerintem a beállítós videókban is így láttam, de:
Most így van beállítva, egyelőre működik:
Ha átírom úgy, ahogy mondtad, meg ahogy én is logikusnak gondolnám:Most nem vártam meg, míg megváltozik, de az előző próbánál piros unresolved és társai hibaüzenet volt a listában az AS helyett.
Mindenesetre most marad így, ha idővel elveszítené a kapcsolatot, akkor átmenetileg ezzel a módszerrel helyre rakom, és tovább nyomozok.
-
user12
őstag
válasz
nemurea #21894 üzenetére
A service sort nem kell kitölteni. A general/name mezőben tudod elnevezni a kapcsolatot.
Ez azt jelenti, hogy ha változna a T-s gateway, akkor a routing list-ben is aktualizálódni fog?
Elvileg igen, gyakorlatilag a gateway maga a pppoe kliens interface lesz. (pppoe-out1, ennek kellene majd látszódni a gateway oszlopban) -
nemurea
aktív tag
válasz
lionhearted #21893 üzenetére
Ez be volt pipálva. Ez azt jelenti, hogy ha változna a T-s gateway, akkor a routing list-ben is aktualizálódni fog?
-
-
nemurea
aktív tag
Sziasztok!
Sikerült beüzemelnem egy Mikrotik routert a Telekom által adott ZTE mögé/helyett. (Ez azért kemény menet volt
). Most már van internetem, de egy dolgot nem tudok helyesen beállítani - lehet, hogy többet is, de most erről tudok. PPPOE-n kapcsolódom a Telekom szerverhez és netem csak akkor van, ha a Routing List-ben a 0.0.0.0/0 sorhoz konkrétan beírom a most kapott T-s gateway IP címét.
Valószínűsítem, hogy ezt nem pont így kellene, de ha a Gateway-hez beírom a pppoe-out1 szöveget, akkor nagyon sok hibát jelez és nincs internetem. De mégsem kellene ezt így befixálni, mert kaphatok új gateway-t.A háttérhez még annyit, hogy pár napon keresztül, lépésről lépésre váltam le a T-s ZTE-ről, és csak ma inaktiváltam (pass-though) azt, és a végső módosításokhoz a Mikrotikon már használtam a Quick Set-részt, és lehet, hogy az nem volt ideális, pl. a felső sorban valamilyen VPN kapcsolatot definiált először (azt lementettem, majd töröltem, helyére került ez a mostani).
Bocsánat a noob kérdésért, biztos evindens, de a neten nem jött szembe hirtelen a megoldás, vagy ha igen, elhúzott mellettem.
-
Longeye
tag
Köszönöm a válaszod! Most fejből meg nem mondom az IP címet, de valószínűleg igazad van.
Viszont találtam megoldást. Pofon "eccerűűűű"!!!
Ehol ni: https://help.mikrotik.com/docs/display/ROS/Back+To+HomeMár műxik is!
Igaz, hogy ezzel egyszerre csak egy kapcsolat mehet, de nekem ez elég.
Érdekesség:
Frissíteni kellett hozzá a ROS-t. A 7.12.1-et rakta fel automatikusan.
Az EAP miatt szükségem van a User Managerre, mint Radius server.
A 7.12-es ROS-t már peóbáltam ezen a routeren korábban és azért downgrade-eltem, mert nem fért fel hozzá a User Manager. A 7.7-esre már fel tudtam rakni, most pedig simán upgradelte magát úgy, hogy a UM megmaradt.
Azt már eddig is tapasztaltam, hogy ha több csomagot rakok fel, nem mindegy a sorrend, ROS verziótól függően. -
-
Longeye
tag
Sziasztok!
Szeretném megint a segítségeteket kérni!
Egy hap ac2 routeren (ROS 7.7) szeretném beállítani a DDNS szolgáltatást. Ehhez elvileg nem kell mást tennem, csak bebattyogni az ip -> Cloud menüpontba és bepipálni a DDNS Enabled négyzetet.
Az Update Time már eleve be van pipálva, a Public Address mezőben pedig ott virít a szolgáltató publikus IP címe, ami majd változni fog. A routernek nem ez az IP címe, mivel a szolgáltató routere mögött vagyok, egy NAT-otl hálózatban.
A kattintás után megjelenik a DNS Name mezőben egy domain név, ami a router serial number-éből és a .sn.mynetname.net domain-ekből áll.
Eddig tehát jó.
Ha ezt "megpingelem", a belső hálózatból, akkor működik is szépen.
Kívülről viszont nem érem el.Meg lehet ezt oldani valahogy, vagy reménytelen?
A szolgáltató Vodafone, néztem a router beállításait, de nem találtam portforwarding-ot, vagy bármi hasonló beállítást.
-
Damateo
aktív tag
Másik opció a jelenlegi Huawei E3372 stickhez külső antena.
Hátha lenne némi extra nyereség, vagy kültérbe kitudom rakni... -
Damateo
aktív tag
Üdv!
Szeretnék egy kis infót kérni, hátha volt már valakinek tapasztalata ezzel kapcsolatban.
Adott egy Mikrotik hap ac2.
Ebben van az USB portban egy Huawei 4G stick.
A környéken ahol lakunk van megfelelő lefedettség viszont a sávesszéleség néha kevés. (terheltebb időszakokban)
5G telefonon mérve a hálózat 5G részén ilyenkor van még tartalék.
Megoldás lehet hogy veszek egy 5G telefont és azon osztom meg USB segítségével a routernek?
Jelenlegi almás telefonomról nem működik, nem tudom hogy kábel vagy a készülék az oka. -
-
kammler
senior tag
Egy jó ideje csak bejelentési kötelezettség van (volt). Azért egyszer valami keveset lehet kell fizetni. Gyakorlatilag meg megveszed aztán kész. Régen havidíjas volt, az biztos.
-
Reggie0
félisten
válasz
stopperos #21876 üzenetére
Lehet elmaradasban van az EU-s szabalyozkhoz kepest, de ugysem tudjak mar kieroszakolni, mert kotelezo harmonizalni. Nekem is van 60Ghz-s AP-m, siman boltban vettem, nem kinai cucc. De itthon ugyis szarni kell mindenre, egy torveny ugyis annyit er, amennyire betartathato, max EU birosagon kell megtamadni. 802.11ad-re amugy van egy rakat eszkoz azota, egyes laptopokban is alapfelszereltseg volt(wimax), csak nem volt kello penetracioja, mert nem terjed valami jol.
#21877Lenry: NMHH frekvenciagazdalkodasi honlapjan meg mindig ez van kint.
-
-
Reggie0
félisten
válasz
stopperos #21870 üzenetére
Na most, hogy kikerestem az ISM savot, belebotlottam ebbe a jo hirbe:
2020 jan 1-ota az 57-71GHz szabadon hasznalhato rovidtavu szelessavu adatatvitelre(kulteren es belteren egyarant) az EU-ban: [link]
Ezert is siman meg tudod venni a 60 gigas mikrotik eszkozoket pl. alzaban. -
stopperos
senior tag
válasz
Longeye #21869 üzenetére
Az 5 GHz-es sáv felső részében működnek az időjárási radarok. Zavart okozhatunk, és utána kiküldik elbeszélgetésre az NMHH mérős autót.
Azért kapta meg ingyen a nép a 2,4 GHz és az 5 GHz-es sávokat, mert ezek nem jó sávok. A víznek van itt elnyelése. Ezért működnek itt az időjárási radarok. A csillapítás nagyon nagy. 60 GHz-en pedig az oxigénnek az elnyelésével kell megküzdeni, de ez fizetős Magyarországon.
A jobb frekvenciák mennek a távközlésnek és a hírközlésnek (mobiltelefonok és tv műsorszórás) -
Longeye
tag
válasz
Reggie0 #21867 üzenetére
Ok, de az nem teljesen szabályos, nem? Nem túl valószínű, de mi van, ha tényleg zavarok olyan csatornát, ami fontosabbra kellhet.
A történet folytatása az, hogy hazahoztam a routert és a helyzet változatlan, illetve most 10min CAC beállítással is jól működik, de alaphelyzetben nem osztja az 5GHz-es hálózatot.
Kicseréltem a régi ac2-es routereket az újakra. Egy ax3-asra és egy ax2-esre. Most szépen működik minden.
Eredetileg is az volt a tervem, hogy upgrade-elem az ac2-eseket és megpróbálom ugyanezt a rendszert megvalósítani velük, mint az ax-ekkel.
Felraktam hát rájuk a 7.14.2-es ROS-t és azt tapasztaltam, hogy most már ezek sem osztják az 5GHz-es wifi-t alapból. Szóval pontosan ugyanúgy viselkednek, mint ahogyan korábban írtam az ax3-ról.
Nem emlékeztem, hogy az ac2-esekkel, amikor beállítottam őket (kb. 3 éve) előfordult volna ilyen a 6.4.9-es ROS-sal. Ráadásul próbáltam a wifi-qcom-ac és a user-manager csomagokat feltelepíteni, de egyszerre nem lehet őket. A log fájlban memóriahiányra panaszkodva nem sikerül, akármilyen sorrendben próbálom.
Persze tudom, hogy az ac2-nek jóval szerényebbek az erőforrásai, mint az ax3-nak. Nem is vártam, hogy teljesen úgy viselkedjen.
Ezen okokból elkezdtem downgrade-elni a rendszert.
A 7.13.5 verziónál sikerült mindkettőt telepíteni, de a UM folyton leállt memóriaprobléma miatt.
Kicsit utána olvasgatva, az egyik fórumon azt írták, a 7.3-as nagyon bejött nekik stabilitás szempontjából, így arra léptem vissza. Az 5GHz-es wifi teljesen jól működik, bár itt is vár 10 percet, de utána megjelenik a légtérben. Itt nem kell a wifi-qcom driver, csak a UM-ert kellett telepítenem. Eddig jól működik, csak nehezen találom meg a különböző funkciókat. Nem akarom végigpróbálgatni az összes eddig megjelent ROS-t, nem tudom melyik lenne az ideális...
Ja! Itt a 7.3-asban disabled-re van állítva alapértelmezetten a check DFS channel. -
Longeye
tag
válasz
lionhearted #21865 üzenetére
Köszönöm a választ és az ötletet!
A "10min CAC" beállítással is próbálkoztam, de nem hozott eredményt.Most ismét behoztam a munkahelyemre, reggel kipróbáltam és itt rendesen működik (skip DFS channel opció kikapcsolva)
Az jutott még eszembe, hogy otthon egy erősen leárnyékolt helyen próbáltam. A router nem oda kerül majd, csak ott van az asztalom. Ott még telefonálni sem lehet, annyira alacsony a térerő.
A wifi-vel mondjuk eddig nem volt ott sem gondom, de nem tudom lehet-e ez az oka ennek a jelenségnek.
Délután viszem haza, kipróbálom.
Minden esetre örülök, hogy nem hardware probléma, én attól tartottam.Felfedeztem viszont, hogy az 5GHz-es antenna mellett van egy kis kihúzható fiók, amin rajta vannak a router adatai, így a gyári jelszó is
Ezt hiányoltam róla.
-
-
Longeye
tag
válasz
Adamo_sx #21862 üzenetére
Köszönöm az iránymutatást! Nagy vagy!
A routeren, az interface-ek beállításánál van egy olyan opció, hogy "Skip DFS channels". Ha ezt "all"-ra állítom, akkor szinte azonnal megjelenik az 5GHz-es hálózat. Az 1 perces tesztet azért végrehajtja gondolom, bár nem jelzi. Ha ezt nem állítom be, akkor még 30 perc után sem jelenik meg.
Mivel az ilyen csatornákat eleve kihagyja, gondolom ezzel az opcióval semmiképpen sem sértek törvényt. Nekem viszont lesz ebből valamilyen hátrányom?
A munkahelyemen konfigoltam az egészet. Ott nem fordult elő ilyen. Itthon miért ütközhettem ilyen problémába? Ennyire túlterhelt lenne a környéken az 5GHz-es sáv?
Én csak 3 5GHz-es hálózatot/routert találtam. Az enyém lenne a negyedik. -
Longeye
tag
-
Longeye
tag
Sziasztok!
Azért fordulok hozzátok megint, mert bekonfigoltam egy Mikrotik Hap ax3 routert, kikapcsoltam, s mikor itthon újra bekapcsoltam, nem volt 5GHz-es jele.
Ez lenne a wifi1 interface. Ha csak ezt kapcsolom be, akkor nem jelenik meg a kiválasztható hálózatok között semmilyen eszközön, sehol sem. Ha mindkét wifi interface be van kapcsolva, akkor is csak a 2,4GHz-es hálózat látszik.
Már túl vagyok a "Reset Configuration"-ön és a ROS-t is frissítettem 14.2-esre, valamint a firmware-t is, de nem hozott eredményt.
Mit nézzek még meg? Elképzelhető, hogy meghibásodott? -
Tamarel
senior tag
Miért ac2-t javasolgattok?
Az ax2 35 ezer körül van és megeszi reggelire. Csak usb nincs rajta. -
user12
őstag
válasz
Davebowman #21852 üzenetére
A többiek szerintem jól összefoglalták.
Én csak egy jótanácsot szeretnék adni, ha lehetőséged van rá. inkább használj 2,3 eszközt a lenti feladatokra, mert ha beborul a cucc, akkor oda mindened, a netkapcsolattól a filmekig bezárólag.
Én tudom ajánlani a hap ac2-t, egy ax-es (pl tplink) access pointot és egy akkora swirchet amennyi vezetékes végpont kell. -
Beniii06
addikt
válasz
Ilyen igényeknek talán a hap ax3 felelne meg legalább(54 ezer árukeresőn), egészen a 6db konténerig, de mivel csak 1 GB RAM van benne és nem 4GB, mint az odroidban, így az sem futna el rajta valószínűleg, amit most használsz és wifiben ugyanaz vagy kevesebbet tudna a tp-linknél. Az ár és a konténereken kívül megfelelne. Ennyi mindenre jobb lenne egy külön szerver, tp-linket megtartani AP-nak és mellé vezetékes routernek legalább hap ac2(elég régi már, de gigabites nethez éppen jó még szerintem, ha nagyon ragaszkodsz a kerethez) vagy újabb változat. Hap ax3-tól régebbi routert már nem vennék.
Egy pihole elfut hap ac2-n is, de pl. HA-t már nem tudsz rárakni a kevés memória miatt, még ha a CPU bírná is. Ugyanez hap ax3-ra igaz, attól függ mit akarsz rárakni, de ettől többet szerintem nem érdemes rárakni, jobb a külön szerver ennyi konténernek.
-
kress
aktív tag
válasz
miket találtál ami ezt lefedi és 35 ből megvan? a hap ac2 is 30nél kezdődik, és azt már senkinek nem lehet ajánlani és a közelében sincs az igényeidnek
mikrotiket max router vennék, wifijük híresen ramaty, neked valami home serverre lenne szükséged szerintem, esetleg nas de az csillagos ég árban ilyenre
-
Davebowman
senior tag
Sziasztok! Szeretném kérdezni, hogy tudtok-e ajánlani Mikrotik routert, melyik lenne a következő paamétereknek megfelelő, vagy milyen kompromisszumokkal. Előre is köszi:
Egy Xiaomi Ax3600-at és egy Odroid c4 -et váltana ki, (ha elég erős a proci dockerekhez)
(openwrt-vel tele a ...padlásom... ha frissítek, valami elcsesződik)
Max. 35.000,- picivel mehet feljebb.
Otthoni környezet, minimum 4db 1000-es port kb. 50 eszköz, abból 20wifis
Itthon digi net 1000 van, panel,
usb (winyónak, filmek/adatmentés/stb)
Menedzselhető Switch-ként is működjön
RouterOS (gondolom mindben van)
!Processzor, ami elbír 6-10 docker konténert - ez sem feltétlen, mert marad a Odroid
A weboldalukon találtam párat, de a felhasználók véleményére jobban adok!
...
(Nagyon köszönöm, hogy nem kell végigolvasnom több 10-100 oldalt, nem lustaság, inkább idő) Mégegyszer köszönöm. -
motm70
csendes tag
Adva van egy 500/100 Mbs szolgáltatói előfizetés, a régi AC^2 ( 7.14.1) -es routeremmel simán el tudtma érni ezeket a sebességeket, nem volt vele semmi gond. Múlt héten kipróbáltam egy vadonatúj AX^2 -est (7.14.2), 1:1 rátettem a régi routerem konfigját, de WAN odlalon csak 100/100 MBs-t tudok elérni? Mi lehet a gond vele?
-
stopperos
senior tag
7.14 változás:
*) system - expose "lo" and "vrf" interfaces; -
freddirty
senior tag
válasz
freddirty #21842 üzenetére
Nem Mikrotik probléma volt hanem windows
Vszleg a nevéhez hű cfosspeed nevű driver okozta. Valami MSI hulladék ami szerintem a videokártya cuccaival együtt települt.
De most éppen mással küzdök, a NAT akkor működik ha "not WAN" van beállítva kimenő irányú interfésznek. Pedig az LTE és a pppoe is a WAN interfész listában van. De az LTE esetében megy a NAT normális beállítással, a pppoe esetében meg invertálni kell?! -
Pille99
tag
Sziasztok,
frissítettem 7.14.2-re.
megjelent egy io interface.
Ez micsoda, kell ezzel foglalkozni?
-
freddirty
senior tag
Sziasztok, help, hátha vki csuklóból megmondja. Konfigolom az LTE12-es Mikrotik routerem, Telekom optikai netre, LTE-ről. A gyakorlat közben valahogy az upload speedem elveszett ethernet felől, speedtest.net-en mérve
Wifi-n megvan. Download 900+mbit/sec, upload 0.5-1mbit/sec. Ha visszaváltok az LTE interfészre, akkor is ez a szitu most már. Wifin oké az upload speed, meg persze közvetlen a telekom eszközön is rendben van. MTU-ra gyanakszom, de azon kívül, hogy kivettem egy ethernet interfészt a bridge-ből mást nem konfigoltam. És emlékszem hogy mértem már jókat is. Restart volt. Mit felejtek el? PPPOE MTU 1492, minden más 1500. De mivel se az lte felé se pppoe felé nincs már jó feltöltés sebesség ethernet felől így nem igazán értem már. NAT problem?
-
kammler
senior tag
válasz
ekkold #21840 üzenetére
Te. Most 7.14.1 van rajt. Egy 400GB-os USB3 külső házas nvme SSD-vel. Azzal megy már nem tudom mióta. Másoltam, töröltem, formáztam EXT4-re oké. A többi pendrájvom, ami gépbe jó, azok nem igazán márkás darabok. Azokkal gondja van. Kivéve az egy 16GB-os Kingstont. Eléggé finnyás szerintem a külső adattárolókra. Erre az SSD-re 100 MB/s-el másol. Kb. ennyi jön max a microserverről. De ezzel abbahagyta a kernel pánikozást. És villámgyors. Mást nem tudsz, mint mentesz, frissítesz. Aztán próbálod.
-
7.14.2 (2024-Mar-27 09:48):
*) defconf - do not override default DHCP server lease time;
*) defconf - fixed 5ghz-ax channel width for L11, L22 devices;
*) ethernet - fixed interface disable for CRS326-4C+20G+2Q;
*) ethernet - improved port speed downshift functionality for CRS326-4C+20G+2Q;
*) leds - fixed LEDs for L22 device;
*) lte - fixed firmware upgrade not found issue for Chateau LTE12 (introduced in v7.14.1);
*) ssh - require "policy" user policy when adding public key;
*) timezone - updated timezone information from "tzdata2024a" release;
*) traffic-flow - improved system stability;
*) vrf - fixed VRF interfaces being moved to main table after reboot (introduced in v7.14);
*) wifi-qcom - added configuration.distance setting to enable operation over multi-kilometer distances (CLI only); -
Longeye
tag
Igen, gyanítottam... akkor valamivel keverem.
Viszont már működik a WPA2 EAP!!!
Szerettem volna kihagyni a cert-eket a dologból, persze csak a teszt erejéig, de nem lehet.Napok óta ezen gyűröm magam
Akkor most fogom, legyalulom az egész konfigot
és újrakezdem, mint egy profi
-
Longeye
tag
Valami hasonló engem is érdekelne.
Valahol mintha láttam volna egy hivatkozást, ami megmutatja, hogy a régebbi ROS parancsok hol vannak az újban, de most nem találom. A Mikrotik honlapján ott a dokumentáció, de abban nem szerepelnek a régi parancsok és paraméterek.
Valami ilyesmi jó lenne:
Pl.:/caps-man/interface
->/interface/wifi/capsman
Nekem pl. ezt nem fogadja el:
/interface wireless security-profiles
set [ find default=yes ] authentication-types=wpa2-eap mode=dynamic-keys radius-eap-accounting=yes radius-mac-mode=\
as-username-and-password static-algo-1=40bit-wep static-key-1=0000000000 static-transmit-key=key-1 wpa-pre-shared-key=\
00000000A
/interface wireless security-profiles
-re szerintem ez a megoldás:/interface wifi security
, de a mode paraméterrel nem tud mit kezdeni. Aradius-eap-accounting
sem tetszik neki, de annak gondolom azeap-accounting
a megfelelője. A többi paraméter meg teljesen hiányzik.HELP, Please!
Jah, a legfontosabb: ROS 7.13.5
-
Pucur
csendes tag
Szép estét!
Újrakonfigoltam a mikrotikemet és bármelyik gépről próbálok traceroutelni az első 3 hop bármely eszközön (legyen mikrotik vagy pc) az teljes timeout.
traceroute to google.com (142.250.180.206), 30 hops max, 60 byte packets
1 192.168.1.1 (192.168.1.1) 0.190 ms 0.179 ms 0.173 ms
2 10.0.0.1 (10.0.0.1) 0.360 ms 0.939 ms 1.463 ms
3 * * *
4 * * *
5 * * *
6 ce01.caracom.miskolc.digicable.hu (94.21.255.18) 3.765 ms as15169.peering.digicable.hu (94.21.255.2) 3.674 ms ce01.caracom.miskolc.digicable.hu (94.21.255.18) 1.865 ms
7 172.253.65.251 (172.253.65.251) 1.855 ms 209.85.250.89 (209.85.250.89) 3.556 ms 172.253.65.251 (172.253.65.251) 2.000 ms
8 142.251.65.225 (142.251.65.225) 2.384 ms 142.251.65.227 (142.251.65.227) 2.376 ms 172.253.65.38 (172.253.65.38) 1.707 ms
9 bud02s33-in-f14.1e100.net (142.250.180.206) 2.266 ms 2.258 ms 142.251.65.225 (142.251.65.225) 1.667 ms
az 1.1 a routerem IP-je a 10.0.0.1 az már valami Digi-s baromság.Az én eszközöm beállításával van a baj vagy a diginél van fejetlenség?
Köszi!
-
DeniL
tag
válasz
freddirty #21828 üzenetére
Helló.
Nem vetném el, ha nem lenne ilyen drága
Nekem kb 3,5-4km-t kell áthidalni és nem közvetlen a rálátás, bár relatív sík a terep, de fák, házak stb.Azért annyira nem panaszkodom erre az SXT LTE6-s új fibocom driveres cuccra, csak hát 4-5x ennyi sebességben inkább megfelelne
-
freddirty
senior tag
Azért ne dobd el teljesen az 5G ötletét, attól függően hogy mennyire jó a jel, jobb lehet mint a 4G. Hasonló problémákkal küzdöttem én is mint te, hétvégi házban sok-sok évig.
Jelenleg Mikrotik Chateau LTE12-m van, én nem mentem el a load balance irányba, azért lett Mikrotik mert itt a sávokkal tudok variálni, oda váltok kézzel ahol jobb és és kevésbé zsúfolt a sáv. Jelenleg olyan 60mbit amit el tudok érni. Volt 5G is, amikor bejött azonnal rendeltem kintről egy Huawei 5G routert. Az ha éppen van 5G akkor hoz 100-120 Mbit körül (Bpen is próbáltam akkor 500mbit volt), de sajnos nagyon az 5G szélén vagyok (pedig 800m a torony...). Nyári hónapokban amikor jön a sok nyaraló akkor a zsúfoltság miatt jobb a 4G és a sávok kézi választása. Illetve egy Huawei 5G router egy bármilyen komolyabb routerhez képest egy vicc funkcióit nézve csak hát tudja az 5G-t. 5G Chateu-n gondolkoztam még tavaly, de most már elérhető itt az optika, szóval vége a sok éves nyűglődésnek.
Mobil technológiáknál a generációváltás során lehet előnyt szerezni ha gyorsan reagálsz addig van sávod, aztán ahogy a többség átáll ez elveszik és várni kell a következő generációra. Pl. 2014-ben vettem ebayről egy Huawei 150Mbit-es routert a 4G bevezetése elején, azzal a hátvági házban akkor mértem közel max sebességeket. Ma már jobb eszközökkel sem tudok közel sem annyit elérni. -
g0dl
addikt
Létezik mód arra, hogy /interface wireless parancsokat /interface wifiwave2 parancsokká konvertáljunk?
-
-
g0dl
addikt
Szintén szeretnék beüzemelni egy ax3-at, és az a kérdésem, hogy az antennákat egymáshoz képest milyen szögbe érdemes állítani, illetve az antennák lapjai ugyancsak milyen szögben legyenek (párhuzamosak, egy síkba essenek, merőlegesek)?
Illetve ez hogyan értelmezendő, ha a routert oldalára állítanám - mert úgy fér el legjobban, meg úgy a legnagyobb a levegővel érintkező felülete is.
-
Longeye
tag
Egy ax3-as routert próbálok konfigolni, de nem igazán boldogulok a WPA2/3 EAP-pal.
Bekonfiguráltam a User-manager-t és a RADIUS-t. Kipróbáltam Hotspot-tal és rendben működik. User-manager-ben, ha felveszek új felhasználót, szépen be lehet lépni vele a wi-fi-re és ha beállítok korlátozásokat, az is szépen működik.
A kérdésem az lenne, innen hogyan tovább?
A legközelebb ez a videó vitt: https://www.youtube.com/watch?v=TrPfGO9AzPk
Indonéz, de angolul van feliratozva, szerencsére.Csakhogy a WPA konfigurálásánál olyan fülek és opciók vannak, ami nekem nincs. Más leírásokkal is hasonlóan jártam, de nem is találtam sokat a témában, illetve azok is nagyrészt 6.x-hez vannak.
Nekem most a 7.13.5-os ROS verzió van fent.Megköszönnék minden infomorzsát...
Kiegészítés: Tegnap upgrade-eltem egy ax2-es routert szintén a 7.13.5-re. Ugyanúgy, ahogyan korábban már itt is írtam. A Firmware-t is frissítettem, de most olyan simán ment, hogy csak lestem. Pedig az ax3-mal megkínlódtam legutóbb.
-
-
betyarr
veterán
sziasztok!
még az a ros verzió van fenn a routeremen, amivel megvettem (2021), de most mindenképp szeretném frissíteni a legutóbbi stable v6-ra. ami a legfontosabb kérdésem, hogy a 6-oson belül változik a menü felépítése? illetve, jó, ha a menün belül kattintok a frissítések keresése opcióra és úgy frissítem?
-
hyrex
tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni.
Van két HAP AC2-m, 7.14.1-el. CapsMAN be van kapcsolva.
Van két bridgem, két külön dhcp szerverem. Bridge1 és Bridge-Guest.
Az első routeren, ami maga a Capsman Manager, azon működik a Guest Wifi és a ,,Munkás" Wifi is, látszik az SSID és kap ip címet. A másik routeren viszont látom mindkét SSID-t, viszont akárhogy szeretnék csatlakozni a Guest-re nem működik, viszont az első routeren megy ami a manager. Olyan mintha nem kapna a Guest Wifiből ip címet.Merre keressem a hibát?
A válaszotokat előre is köszönöm! -
Adamo_sx
aktív tag
válasz
Longeye #21812 üzenetére
Nézd meg ezeket:
Network Signal Guru
Network Cell Info Lite & Wifi
#mobilhálózat mérő -
válasz
Istv@n #21815 üzenetére
két ötlet:
192.168.1.x/32-t a 192.168.2.akárhányas gatewayen keresse és ennek a szabálynak kisebb legyen a distance értéke, mint az 1.0/24-é
(de nem vagyok 100%-ig biztos benne, hogy ez így működik, és ha igen, akkor jó ötlet egyáltalán)a másik, hogy létrehozol egy VLAN-t arra a portra, amibe ez a gép be van kötve és azt a VLAN az 1.0-s hálózathoz kötöd. így technikailag ottmarad az 1.0-s hálózaton és nem kell routing szabályt sem módosítani.
ezt érzem jobb megoldásnak -
Istv@n
aktív tag
Sziasztok!
Routinggal kapcsolatos kérdésem lenne. Van 2 címen 2 mikrotik router, vpn-el összekapcsolva. A hálózat gépei elérik egymást, minden rendben működik. Most viszont az egyik helyről a másikra került egy gép, statikus ip beállítással, amit el kellene hogy érjek. (Tehát van két subnet: 192.168.1.0/24 és 192.168.2.0/24. A .2-es hálózatban van egy .1-es re konfigurált gép amit el szeretnék érni.)
Meg lehet így adni valahol egy routing szabályt csak 1 ip-re vonatkozóan? -
Longeye
tag
-
-
Adamo_sx
aktív tag
válasz
Longeye #21809 üzenetére
Esetleg nézd meg Cellmapper-en, hogy milyen szolgáltatóknak, milyen tornyai vannak a közelben, általában az is megvan, hogy milyen sávokon szórnak.
-
Longeye
tag
Köszönöm Mindenkinek a választ!
Lenry, stopperos, yodee, lionhearted, DeniL
Teljes mértékben, mindenre válaszoltatok! A felvetett problémáktól tartok én is. A legolcsóbb termék néha a legdrágább.
Az Alföld közepén, Sárándon kellene Internetet csiholnom egy telken, ahol egyelőre csak áram van.
Mivel eddig még nem merült fel ez az igény, nem vizsgáltam meg a lehetőségeket. Ha legközelebb kimegyünk, körbenézek a telefonommal, mit látok.Megnézem még a mobilnetes fórumot is, nem tudtam, hogy ilyen is van.
Nagyon hálás vagyok, köszönöm még egyszer!
-
DeniL
tag
válasz
Longeye #21802 üzenetére
Hello,
Én is pont ebbe kényszerültem és hasonlóan nagy lendülettel indultam neki.
Eleve a 3 szolgáltató közül nem azt választottam akinek jobb a lefedettsége (mit tudtam még akkor), hanem aki kedvezőbb csomagot ajánl, így maradtam a T-nél (van 5G, korlátlan, multi sim (2-t kértem).Sokáig olvasgattam mi legyen a betáp eszközöm.
Kezdtem a sort egy régi CAT12-es Android telefonnal.
Merthogy az androidos mobil ha van USB interfészed az Mikrotiken, akkor LTE interfészként is működik.
Kezdésnek nem volt rossz, de a 12-24mbit/s kevés....mindenki ódákat zengett az 5G-ről, aztán kiderült nálam kamu 5G van, amit ráhúztak a 4G sávokra, azaz hiába ruházok be 5G eszközre jobb lesz, max a 2-3-4 LTE sávösszefogással a 4G-t lehetne csúcsra járatni.Majd kaptam kölcsönbe egy pár éves WAP AC-t, ha már Mikrotik és ez volt teszre "ingyen" akkor legyen. (R11-es interfészt az emberek 70%-a szidja).
Ilyen szarral még nem találkoztam, küldtéren, beltéren, emeleten az összes létező pozícióba leraktam de 5-8-10mbit/s-et tudott.
Azaz csoda hogy nem fizettem érte, mert az androidos mobil többet tudott "olcsóbban mint az a router".Aztán beadtam a derekam, nem kell 5G mert drága.
Nem kell androidos telefon, mert melegszik, tesztre pár hétre jó volt, de nem tesz neki jót.
Modern telefont meg nem veszek arra hogy LTE modem legyen, a régi telefon meg elfog füstölni ha erre használom.Végül oda jutottam, hogy az egész "mobilinternet - ph fórumot elolvastam az elejétől a végéig", hogy a népszerű Huawei B535-232a-t vettem meg használtan. (20k)
Nos azt kell mondani Out of box.
Bekapcs, gyorsan magára talál és működik.
Húha, elértük a 25-40mbit/s-t....de lássanak csodát, messze nincs a CAT6 által ígért elméleti 300mbittől.
A torony tőlem 4km-re van, így sajnos a jel közepes, nem túl erős.
Oké, vegyünk hozzá külső antennát. (10k)
Megvettem, hiába tettem rá, árához képest ha kaptam +5mbit/s-et akkor sokat mondok, azaz nem érte meg.Felidegesített, majd akkor jelent meg éppen az új 2023-es SXT, amiben már az új Fibocom modem van (forrasztva), jó....akkor rendeljük meg. (46k).
Ugye szegény ember vízzel főz, lassan már egy 100-ast ráborítottam a sztorira, de azért amennyit hozott a dolog, nem érte meg.
Az új SXT bevállt, elméleti 300mbit, de csak 100-as portjai vannak, de ha kijönne a 100mbit/s stabilan, akkor boldok lennék így 2024-ben is.
Nos, nem jön ki. 35-85 között ingázok időjárás, leterheltség, szomszéd szidkozódása és egyéb ismeretlen körülmény miatt, többnyire beszorulva a 35-50mbit/s-es sávba.Itt jött a nagy ötlet, akkor load balance-al majd két bejövő netet elosztom és milyen szép lesz.
A Huawei csatlakozik a 4km-re lévő toronyra, az SXT-t meg majd átirányítom valami távolabbira. Mert hát mi értelme ugyan arra a toronyra mászni két eszközzel, ugyan azokra a sávokra....
Kanossza járást jártam, de az SXT nem igen képes a 8-10km-re lévő másik tornyot még csak meglátni sem.Maradt ugyan az a torony, 2 eszközzel.
Oké, akkor játszunk a sávokkal.
Huawei csak B20, Mikrotik csak B3,28 szépen aggregálom, load balancelom vagy ki tudja...és boldogság.
Beletört a bicskám a normális load balancebe, de igazából már elegem is lett a hiearchibából, mert vicc kategóriává kezdett vállni.
(1. huawei bejövő net, 2. Mikrotik SXT, majd belement egy RB5009-be, amibe két további AX2-es AP)Feladtam, és eladtam a huaweit, ennek már 8 hónapja, azóta is elvagyok az SXT-vel, pingek szarok (esport gaming felejtős), dolgozni HO-ban tudok, mire letöltök valamit a maradék hajam is kihullik.)
Volt egy időszak ebben a 8 hónapban mikor két felé akartam venni az irányt.
Mikrotik 5G eszköze, de mivel tudom kamu 5G van felém felejtős 200 ezres kiadás.
Starlink, amit már az elején hajtottak, hogy ne adjak ki egyessével újabb és újabb eszközökre pénzt, hanem egyből bele a közepébe, azzal nem lesz gond.
Igazuk lett (volna), ha nem akartam volna a saját bőrömön is végigs***pni ezt az egészet.Ha nem akarsz sokat költeni, egy kölcsön androidos telefon kezdésnek megteszi.
Lehet nálad jobbak a lefedettségek, közelebb és terheletlenebb a torony és az SXT vígan kihozza a 100mbit/s-et stabilan (40-50 napos uptime-m van, ez nem fog elszállni, max ha firmware frissítés van indítok újra), ellenben a huawei 2-3-4 nap alatt leakadt és kézzel kellett restartolnom.
És akkor max költöttél egy 46 ezret.Ha viszont nem elég a sebesség (100mbit alatt, évek óta ezzel kínlódik a PH - mobilinternet fóruma....) akkor viszont vagy a kolléga által említett Yettel Otthonnet 5G-je....ha elérhető nálad, vagy starlink, de gondolkodás nélkül.
-
válasz
Longeye #21802 üzenetére
Ha ez lesz a fő interneted, akkor két irányt javaslok:
- 5G: Yeti home net, itt jár hozzá az 5G router. És ahol van 5G, ott tényleg ad sebesség löketet. Köthetsz persze utána saját routert is akár, nem ismerem mélységében a szoftvert. Ad publikus IPv4-et is (ahogy én tudom).
- 4G: Itt attól függ, hogy milyen környezetbe lesz, de az új LTE6ok minden hasznos sávot ismernek, és 2CA-ba tudnak tenni. (1+3/7/20/28, 3+7/20/28, 7+20/28), lefelé MIMO 2x2. A kintieket ki tudod tenni a ház tetejére/padlásra/akárhova, PoE-n kapja az áramot, kész. Ezeknél nincs ilyen USB, meg sorosport sebesség szenvedés, nem melegszenek szénné, mint az USB stickek. Nálam is éveket ment fő netnek egy sima SXT, itt sajnos nem volt sokáig CA lehetőség sem. -
stopperos
senior tag
válasz
Longeye #21802 üzenetére
Szia, nekem van olyan telepítésem ahol először hAP ac lite volt usb stick-kel, majd ez került frissítésre hAP ac^2-re.
A belső hálózat lett gigabites, és emiatt kellett váltani. Az internetes forgalom nem tette volna indokoltá.
Azon kívül, hogy a vodásított digi mobilinternet egy hulladék, más gond nincs. Előtte nagyon szépen ment. Majd most lesz cserélve T-Home rezes internetre. -
Longeye
tag
Sziasztok!
Úgy alakult, hogy valószínűleg szükségünk lesz mobil internetre. Nem volt még ilyenem, ezért elkezdtem szétnézni Mikrotik-nél. Egy olyan router, amiben van 5G-s modem 200K körül mozog. Ennyit nem szeretnék költeni rá, mert azért annyira nem fontos.
Arra gondoltam, felszabadul egy hAP AC2-es router. Annak van USB csatija. Ha abba veszek egy ilyen mobil sticket, azzal működhet a dolog? Talán ez lenne a legegyszerűbb és legköltséghatékonyabb megoldás. Milyen sticket érdemes venni? Bármilyet kezel a Mikrotik?Másik kérdés, hogy érdemes-e 5G-ben gondolkodni. Tudom, hogy nem nagy még a lefedettsége és biztosan érzékenyebb a körülményekre, csak hosszabb távon próbálok gondolkodni.
Mi a tapasztalatok ezzel kapcsolatban?Általában 3-4 eszköz menne róla és egészen biztosan lenne videolejátszás rajtuk. Nem feltétlenül Youtube, de ahhoz hasonló.
Előre is köszönöm a válaszokat!
-
yodee_
őstag
válasz
lionhearted #21800 üzenetére
Értem. Kipróbálom yetteles SIM-mel is
Viszont! Hogyan tudom szkennelni az elérhető antennákat? Mert amikor B1-en van fent akkor csak a B1-eseket mutatja, amikor B20-on akkor meg csak azokat.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Fujifilm X
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- Elder Scrolls IV - Oblivion - Olvasd el az összefoglalót, mielőtt írsz!
- Autós topik
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- BestBuy ruhás topik
- Synology NAS
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
- Microsoft Surface Pro 7 - Újszerű, dobozban, gyári töltővel, billentyűzettel
- Epson Workforce DS-530II Dokumentum szkenner
- Samsung Flip 2.0 PRO 65" WM65R + Connectivity tray + Gurulós állvány
- Wacom Cintiq DTK-2260 - Digitális rajztábla
- Macbook Pro 13" 2020, M1, 16GB RAM, 256 GB SSD, Touchbar, tökéletes álapot!
- Bomba ár! Dell Latitude 7390 2in1 - i7-8G I 16GB I 256SSD I 13,3"FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gar
- AKCIÓ! AMD Ryzen 5 2600 6 mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Dell D6000 univerzális dokkoló USB-C/ USB-A, DisplayLink & Dell WD15 (K17A) USB-C + 130-180W töltő
- Huawei P20 Lite 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Felújított laptopok Számlával, garanciával! Ingyen Foxpost!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged