- One mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- Olcsó Galaxyk telepíthetik a One UI 7-et
- Milyen GPS-t vegyek?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Google Pixel topik
- Amazfit Balance - ár-érték egyensúly
- Ford SYNC 3 infotainment rendszer teszt
-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
dombila
őstag
válasz
Formaster #20999 üzenetére
Lehet, hogy félreértek valamit, de a CapsMan eddig is működött WW2 alatt, csak nem volt kompatibilis a nem WW2 CapsMan-el. (És az ahhoz csatlakozó eszközökkel)
Ez az új WiFi lehetőség a WW2 továbbfejlesztése (7.13-tól kezdve), abban az értelemben, hogy a drivereket szétbontják (ax, nem ax), hogy kisebb memóriájú eszközökre is telepíthető legyen. (pl ac-s eszközön is legyen WPA3, ...) És ebben is működik a CapsMan.
Egyébként a fenti video nagyon jól elmagyarázza mi is a WiFi.
-
Formaster
addikt
Valami elindult végre a WW2/capsman téren, de ez még elég zavarosnak tűnik.
-
kammler
senior tag
válasz
vizcsap #20995 üzenetére
Ami érdekes az AX3-al kapcsolatban. Az oké, hogy USA beállításban ad vagy 28dbm-el. Viszont például 2.4GHz-en kettővel kevesebb catorna van, mint magyar vagy bármely más EU-s beállítással. Brazíl beállításban viszont csak asszem 16 dbm? Ugyanez az AC3-nál úgy néz ki, hogy USA 25dbm, Brazília 25 dbm. De ez 2.4GHz. Döntsék már el mit akarnak.
-
vizcsap
tag
Most találtam egy 2018-as NMHH cikket, ami ezt írja:
"A tipikus, zavart okozó eszközök tehát a nem megfelelően beállított, nagy teljesítményű, kültéri RLAN- vagy a biztonsági kamerák képét vezeték nélkül továbbító berendezések.
Elengedhetetlenül fontos, hogy az ilyen – elsősorban tehát nem a hagyományos, minden háztartásban megtalálható, hanem a nagyobb teljesítményű, ipari célra használt vezeték nélküli – eszközök üzemeltetői a beállítások helyességét ellenőrizzék vagy ellenőriztessék, aktiválják a DFS-funkciót, vagy szükség esetén frissítsék az eszköz szoftverét..."
Ez alapján én az otthoni kis wifi routeremmel sok vizet nem zavarok. Viszont ha sűrűn fog érzékelni radart és emiatt leáll a wifi, akkor keresek nem DFS-es csatornát. -
válasz
vizcsap #20992 üzenetére
Viszont ha más valaki is adna azon a frekin akkor nem lesz wifid. Lehet most jó,de egyszer csak nem lesz wifid mert valamit érzékel(radar,kalóz wifi) és nem indul el az AP. Több ap,kábel vagy wifi 6e AP. Ott több sáv van és új még. Nem hinném hogy bárki zavarna
Magyarországon elég rendes a hatóság. De ha a radar sáv tiltott azt tartsuk be rendesen.Én ezt mondom.
-
vizcsap
tag
Beltéren mennyire csúnya dolog másik országot megadni a wifi beállításoknál és úgy használni tiltott frekvenciákat? Panelben lakok, körbe minden lakásban wifi router. Ha Hungary-re állítom az országot, akkor a legjobb sebesség 450mbit volt, amit sikerült elérnem (elég sok frekvenciát kipróbálva), viszont United States-re állítva 700+mbit is volt, csakhát az 5600-s frekvencián.
A 10 min. CAC be van kapcsolva, gondolom ha radart érzékelt volna, akkor szól.
Eszköz: hAP ax3
Band: 5GHz AX
Channel Width: 20/40/80MHz -
Cheif
tag
közben megint lejárt a szerkesztési idő, de sikerült, elállítottam az APN-nt is, ezt kellett még visszaállítani
IDM köszönöm a segítséget
-
Cheif
tag
elvileg sikerült Yettelre átváltani, de nem csatlakozik
interface lte set lte1 operator 21601 -ezzel mostmár azt mutatja, hogy Yettel hálózatot lát, itt a 21601 a Yettel
De net továbbra sincs valamiért -
Cheif
tag
Sziasztok!
Van egy mikrotik rblhgr&r11e router kint a háztetőn, egyszer már volt ilyen, és nem tudom, hogy hogyan oldottam meg. A romaming le van tiltva, de átállt szlovák hálózatra így internet nincs és nem tudom visszaállítani. Tavaly valahogy terminálon keresztül sikerült visszacsinálnom, de most nem találom, hogy hogyan.
Van valakinek valami tippje?
Azt tudom, hogy tavaly az nem segített, hogy kiszedtem a sim kártyát és telefonban visszaállítottam, utána is ugyan úgy szlovákon volt a routerben. -
kammler
senior tag
válasz
Zwodkassy #20978 üzenetére
Hát én most csináltam default configot. 1G, 2.5, 5G úgy tűnik megy rendesen manuálisan beállítva. Ha a switch SFP+ portjába egy S+RJ10 modult teszek, és simán összekötöm az RB5009-el a LAN csatin át, úgy viszont megint dobálja a 2.5-es linket. Ha a PC-vel kötöm össze a switchet S+RJ10 modulon át (SFP+ portba a S+RJ10 nyilván), a 2.5G megy rendesen. Eddig. Ha a switchet a DAC kábellel egy másik eszközre teszem, RB3011-re, akkor 1G stabil. Ha az RB5009-et kötöm össze az RB3011-el, akkor is stabil az 1G a DAC kábellel. Próbálom kilogikázni, hogy mi rossz, ha netán rossz valami. Az a baj, hogy lassúbb sebességen attól még mehet, ha amúgy rossz is valami. Most vagy valami nagy árulás van, vagy a mikrotik legyártott egy rakás szrt. Lassan 20 éve dolgozom gyárban. Gyártottak itt már mindent. Hetven kilós elektromos autó vezérléstől kezdve (vízhűtéses, magában fogyaszt vagy 800W-ot csúcsba, 70kg) mindent. Láttam már szériahibát. Van egy másik ilyen eszközöm, itt írtam is már korábban, annek meg egy LAN portja lett 100mbit half duplex. Na most ezeket egy nap különbséggel gyártották. Mikrotik oldalán meg lehet tudni, mikor került rá a szoftverkulcs, onnan tudom. Egyelőre aztán lehet nálam lesz valami. Még az RB5009-re visszarakom az egyik mentésem, amiben semmi sincs, csak alap beállítások. Jó lenne egy másik DAC kábel is mondjuk. Úgy legalább azt ki lehetne zárni. De most ami meg gariztatás alatt van, nem emlékszem az csinálta volna ezt. Sejtettem én, hogy lesz itt valami. Csak 4500 forint volt az egy éven belüli, gondolkodás nélküli csere ha úgy lesz. Direkt így vettem meg. Szerencsére ahhoz elég gyakran produkálja, hogy reprodulálható a hiba. De a méreg megesz. Azért vettem, hogy bebszom a sarokba, aztán megy, erre mást se csinálok egy hónapja, mint ezzel foglalkozok.
-
kammler
senior tag
Valakinek volt olyan, hogy random időközönként sfp+ DAC kábellel link down aztán link up van? Egy másik switch-ről lett visszarakva a config. Ugyan olyan switch-ről. Tele a log vele.
-
válasz
yodee_ #20973 üzenetére
Semmit egyelőre
Összedugod egy 2.5G-s eszközzel, ha összeáll akkor örülsz, ha nem akkor nem fog menni.
A kapcsoló egy szoftveres dolog, attól a hardver (a hálókártya) még limitálhat és valószínüleg fog is.
Ugyanis ennek az újabb változata X550-AT2 már elvileg linux alapon tud köztes sebességeket is.
Ki kell próbálni és meglátod megy e. -
E.Kaufmann
veterán
Sziasztok! Próbáltam VPLS-t ez alapján 2 Mikrotik között de nagyon hektikus a viselkedése a csatornának. Shelly okosrelék vannak a hálón és gyakran leszakad a kapcsolat, de van olyan is, hogy él a kapcsolat, megy a Ping is adott eszközre, de a HomeAssistant marhára nem látja. Visszaállok EoIP-ra, akkor minden rendben. Egy stabil alapkonfig mi lenne VPLS-hez RouterOS7 alatt? Még az MTU-t is próbáltam csökkenteni, de az se segített.
-
válasz
yodee_ #20970 üzenetére
Egyikhez sincs mikrotik alá driver. Linux kezeli szépen mindet. Ezért mondtam, hogy a mikrotik a szűk keresztmetszet. Nem véletlen utaltam rá, hogy ezt csak CHR alapon fogod tudni kb kivitelezni olcsón, (relatív olcsón ugye) vagy pedig célhardver kell mikrotiktól amin van legalább vagy 2db SFP+ port (aminek egyikébe muszáj leszel réz modult tenni) vagy 1 SFP+ és legalább 1db RJ45 2.5G port. Ez most jelenleg az RB5009 személyében megvalósítható talán legolcsóbban.
Vagy pedig el kell felejteni a mikrotiket és akkor nincs semmi gond, vagy megvárod amíg egyszer lesz natív támogatás ezekhez a chipsetekhez. De hogy ez utóbbi megoldódjon pár hónapon belül nem mernék nagy pénzt tenni, ismerve őket.Szerk:
De amúgy miért nem próbálod ki amit mondtam?
CHR használható 60 napig ha regelsz egy mikrotik accountot (cloud meg 1-2 funkció nem működik csak ha éles) de tesztelni, tökéletes. Nézd meg megfelel a neked, aztán ha minden ok veszel egy licencet, ha nem akkor meg nem dobsz ki megint egy csomó pénzt licencre. -
adika4444
addikt
Hali!
Adott egy hAP ac^2 egy Telekom-os végponton, ahol van IPv6, illetve NAT-olt v4. A DIGI külföld ma sem az igazi, így eddig mindig a Telekom-on át használtam ilyen esetekben, most viszont ez IPv4-en akadályokba ütközött. Ezért átraktam IPv6-ra a Windows-os WG klienst és így is megy. Na, ez nem túl meglepő, az már igen, hogy 200/200 Mbps-t pont úgy hozza Speedtest-tel, mint IPv4-es tunnel esetén. Azt hittem, nem fogja bírni, de nagyon kellemesen csalódtam. A teszt a tunnelben már v4-en történt, bekapcsolt fasttrack mellett.
-
Hyperion
senior tag
-
Hyperion
senior tag
válasz
E.Kaufmann #20965 üzenetére
Jajj nem, bocsanat!
hAP-ax-lite-lte6 -
Hyperion
senior tag
Sziasztok!
Redundáns internet elérésként használunk egy Yettel adat előfizetést a hAP-Ax_Lite routerünkben.
5napig kiválóan működik a kapcsolat, majd elveszti az LTE kapcsolatot.
A logban, többek között ez tűnik fel:
Yettel mbim: >>> N - connect: register state
Yettel mbim: waiting for modem to make up it's mind
Yettel mbim: packet service: unknown data class: 0 nwe:Ha eltávolítom a SIM-et és kis várakozás után vissza, ismét elindul 5 napig.
- modem FW a legfrissebb.
- APN beállítások:
# NAME APN ADD-DEFAULT-ROUTE DEFAULT-ROUTE-DISTANCE
0 * online net yesMintha itt a fórumban olvastam volna, egy hasonló esetről, de most nem találom.
Tudnátok segíteni nekem a hibakeresésben?Köszönöm!!
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
ekkold #20962 üzenetére
Pont hogy az az egy szem (al)interfész volt külön MAC címen
, viszont közben ezt találtam:
https://github.com/esp8266/Arduino/issues/2390
És tényleg, az only-N módban rejtett SSID-vel nem kapcsolódik. De nem kell visszavenni (esetemben a mester interfészt) B/G/N-re, elég a G/N mód -
ekkold
Topikgazda
válasz
E.Kaufmann #20961 üzenetére
A mikrotik szokott variálni a MAC addressekkel.
Pl. a virtual wifi interfésznek hajlamos ugyanazt a MAC addresst beállítani, mint a fő interfésznek, ezért SSID nélkül nem lehet eldönteni hová is akar csatlakozni az eszköz. Írd át annak az interfésznek MAC addressét (elég egyetlen bájtot módosítani benne) amelyikre rejtett SSID-vel szeretnél csatlakozni.
Néha pl. a bridge MAC addressét is változtatja, attól függően, hogy melyik port aktív és melyik nem (nem tudom a R.Os 7-ben is maradt-e ez a működési mód, de valószínűleg igen), ezért érdemes fixre venni a bridge MAC-t is. -
E.Kaufmann
veterán
válasz
lionhearted #20959 üzenetére
És mi lehet a különbség a RouterOS és az OpenWRT között, hogy utóbbi rejtett hálózatára fel tud csatlakozni egy Shelly?
-
válasz
E.Kaufmann #20958 üzenetére
Konkrétan 0 a védelme, ha van akár csak 1 kliensed rajta. Neked meg tucat van nonstop. Csatlakozáskor ugyanis elküldi az éterben.
Egyetlen haszna, hogy nincs tele a wifi lista ezekkel. -
E.Kaufmann
veterán
Van több Shelly Plus eszközöm, ezek fel tudnak csattanni OpenWRT alapú router rejtett SSID-s hálózatára, viszont a garázsba már csak egy régebbi N-es Mikrotik jutott (RouterOS 7.12-7.13 beta3, idő közben frissítettem, hátha segít), ezen ha be van lőve a Hidden SSID, nem csatlakozik a Shelly. Ha nem rejtett a háló, akkor azonnal felcsattan. Próbáltam a Shelly-n nem csak kiválasztani, hanem kézzel beírni az SSID-t nem segített. Tudom, nem nagy csoda ez az SSID rejtés, csak gondoltam, kíváncsi amatőr szomszédoktól rejteném.
Mi lehet az oka és van-e megoldás, hogy működjön? -
yodee_
őstag
válasz
lionhearted #20952 üzenetére
Igen. Erre a célra lenne a PC-be egy darab sima vagy dual 2.5G LAN. Az lenne a WAN interfész. Az SFP+ meg lenne a LAN interface. Vagy rosszul gondolkodom?
-
-
válasz
yodee_ #20946 üzenetére
Nem fogod tudni megoldani, csak célhardverrel, vagy X86 alatt virtualizálva. Ezeknek a 10G NIC kariknak az a hátrányuk, hogy nem tudnak köztes sebességet mint az SFP+ modulok. Másik opció hogy ha elengeded a rOS-t.
Pfsense, openwrt stb alapon megy a dolog, ott van már támogatása a realteknek is. -
válasz
yodee_ #20939 üzenetére
Akkor nem tudsz mit csinálni, mint olyan hálókártyát keresni ami natívan támogatott, máskülönben csak CHR-be fog menni, vagy a fentiek valamelyike, vagy vársz ameddig eljut a mikrotik odáig, hogy támogatott legyen natívan az RTL8125B.
De ebben nem bíznék, 2021 dereka óta itt az Odroid, már akkor nyitottam requestet én is, azóta sincs hozzá lófasz sem
Mire lesz rá natívan támogatás lehet már 10G lesz mindenkinél használva. -
válasz
yodee_ #20937 üzenetére
A) RB5009 + 2.5G switch amin van SFP+ port + DAC kábel
Itt rajtad áll, hogy a switchből rendelsz te is kintről olcsón, vagy veszel itthon mondjuk CRS310-es mikrotiket. Nem tudom mik az igények, kell e VLAN, kell e hogy menedzselhető legyen stbB)
Valami X86 PC amin vagy linux alapon vagy proxmox alapon fut CHR + 2.5G switch + CHR licence
Itt játszik akár az RTL8125B is.C) Odroid H2+/H3+ kiegészítő netcarddal (ha kell, ha nem alapból van 2db 2.5G portod, 1 betáp, 1 meg mehet a switch felé) + CHR licence + 2.5G switch.
Ez kb majdnem ugyanaz mint az x86 felállás, mert végső soron az Odroid is x86. Esetleg van már millió ilyen pocket PC alin, de azok sem olcsóbbak ahogy nézegettem őket, viszont ott már elérhető az i225 NIC, de rOS szempontból azzal is ugyan ott vagy mint az RTL8125-el nem támogatott natívan.
A "B" és "C" opció estén annyival vagy előrébb, hogy tudsz a cuccon más is futtatni, akár torrent szervert, akár NAS-t, etc etc.Szerk:
Illetve ha már adott egy meglévő x86 PC akkor opció lehet akár egy CCR2004-1G-2XS-PCIE kari is ez már tud 2xSFP28-t (25Gbit) de ebbe meg kell akkor egy 10G rezes SFP+ ami melegedni fog.
Ugye ha ki lehetne hagyni a szolgáltatói eszközt, és mehetne direktbe fiber a saját eszközbe akkor az lenne a legjobb, de idehaza nem (meg külföldön se igazán) járható út, mert nem engedi egyik szolgáltató sem. -
-
yodee_
őstag
-
válasz
yodee_ #20929 üzenetére
Lehet jelezni, csak pont leszarják. Évek óta könyörög a nép nekik a supportért de nincs érdemi előrelépés.
Azt tudod csinálni amit én is, hogy költözöl linux alá (vagy proxmox) és onnan CHR-t futtatsz. Ez persze plusz költség a licenc miatt. Nálam is proxmox alatt megy a cucc CHR-be, kb 90% használható. Egyedüli szopás az, hogy a Realtek mindig is hadilábon állt a driverekkel linux alapon (cserébe gombokért adják a NIC-et a többiekhez képest) és nagyon nagy a szórás sebességben a különböző driverekkel. Nemrég jött frissítés amúgy hozzá, de konkrétan tettem is vissza egy korábbi verziót mert ezzel a legstabilabb a dolog. De ezzel sem 100-as mert egyik irányba megvan a 2.4G, másikba 1.5-1.6Gbit/s van csak.
Ez persze lehet proxmox probléma is, egy ubuntu vagy debian alatt lehet minden megy flottul.
B opció, hogy nézel valami olyan kártyát ami tud 10G-t és támogatja natívan a rOS de szerintem ez ritkább lesz mint a fehér holló. -
yodee_
őstag
Milyen lehetőségek vannak RouterOS x86 esetében, ha driver támogatást szeretnék? Lehet valahol jelezni nekik? Ha jól látom akkor az érkező Realtek 8125b chipset-es kártyám egyenlőre nem támogatott.
-
LógaGéza
veterán
válasz
Shkiz0 #20923 üzenetére
Én ilyenekből szórtam már szét jópárat IP alapú POE-s biztonsági kamerákhoz - ezekről kapják a tápot is. Sose volt semmi bajom velük.
-
-
kammler
senior tag
válasz
grabber #20920 üzenetére
Nagyjából ugyan úgy muzsikál fastrack-el vagy anélkül. Nyilván a processzor terhelés kisebb fastrack-el. Csak NAT van, meg firewall. Szufla az van benne, mert 40% környékére terheli csak fastrack nélkül is.
Hát a 2.5-es Mikrotik switchem meg toszhatom. Vásároltam már iponnál ezt-azt eddig semmim se romlott el. Na most ezek két hónapot magyaráznak garanciás ügyintézésnek. Hát annyi biztos nem lesz, mert mikor beérkezett hozzájuk jött egy automatikus levél, hogy maximum 38 nap. Nagyon helyesen, ahogy a jogszabály meghatározza. Pont ezért, hogy ne álljon hónapokig szervizekbe. Hát jó, 15. napnál tartunk csak. Mert azon át is kipróbálnám, DAC kábellel, úgy mi marad a 2000-es netből. Majd talán decemberben visszaér. Akkor majd az lesz az indok, hogy év vége van, tudom. -
Reggie0
félisten
PPPOE eseten nem mindegy, hogy a szolgaltato megkoveteli-e a titkositast. Akinek eszi a procit, az megprobalhatja a profile-ban az encryption-t no-ra allitani. Ha igy is engedi becsatlakozni a szolgaltato, akkor kisebb lesz a terheles.
-
jerry311
nagyúr
válasz
kammler #20906 üzenetére
PPPoE egy szálon fut, nagy sebességhez több kraft kell, ezért segít az emelt CPU frekvencia.
A PPPoE MTU kisebb mint az Ethernet. LAN-on 1500, PPPoE oldalon 1492. Ha nem működik jól a path MTU discovery (vagy nincs), akkor a routernek még törrdelni is kell a csomagokat, hogy beférjenek az 1492-be. Ez is viszi a CPU-t. -
kammler
senior tag
válasz
Tamarel #20908 üzenetére
Áááá, ez nem a Telekom hibája, náluk ok minden. Összedugom közvetlen a gépet az ONT-vel, egyből kivágja a 1800 megabitet. Ez maximum a ROS-ben lehet valami. Jó ez így. Megy fixen 1400-on azt kész. Esetleg, ha jönnek újabb verziók, akkor néha ránézek auto sebességen is. Annyi különbség van, hogy közvetlen az ONT-re kötve a gépet rögtön kivágja a maximum sebességet. Viszont más dolga annak nincs, mint a színtiszta NAT. A mikrotiknél lassabb a felfutása, ameddig eléri a maximumot. Viszont itt vannak azért NAT szabályok, firewall szabályok, és millióan próbálkoznak egyfolytában ipsec-en bemászni hozzám. Állandóan pörög a log. Ez brutális, 3.5 gigabájtos iso az ügy jön le, hogy majdnem tovább tart a lemezre mentése, mint letölteni. Vagyis SSD-re mentése.
-
kammler
senior tag
válasz
jerry311 #20905 üzenetére
Igen. Azt maga intézte. A régi 1000-es netnél oké volt, 920 fel-le megvolt mindig. Itt is, ha fixen 1400MHz-re rakom akkor 1800 megvan. Egyáltalán nem melegszik, 41 fokos a CPU. És ekkor méltóztatik rajt több mag is dolgozni. A PPPoE fülön én mindig csak jelszót, felhasználónevet írok be. MRU MTU azt meg maga intézi.
-
-
adika4444
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Tőzsde és gazdaság
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- iPad topik
- Elemlámpa, zseblámpa
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- Apple iPhone 13 256GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Honor 90 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude E7440 MAGYAR - i5-4GEN I 8GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch SE/Apple Watch SE 2 (2022)
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged