-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
kammler
senior tag
válasz
pitiless #24308 üzenetére
Van kézügyesség, páka, stb? Én egyszer csináltam magamnak egyet, nem olyat, mint a tiéd, ráadásul teljesen indokolatlan volt az elromlás, mert nem én hibáztam, de amúgy táptól ment tönkre nálam is. Érdemes lehet, nálam mondjuk pont a jack-en át ment tönkre, de a PoE in se ment. Mert amúgy esélyes lehet javítani.
-
válasz
pitiless #21963 üzenetére
Értem, jogos, így automatikusan megy, egyéb script nélkül.
Valószínűleg akkor nem csak a AP-ken állítottad be az interfészeken a Configuration/Manager rész, avagy valamilyen profil zavarhat be a menedzseren... vagy utólag, miután megjelent (és nem dynamicként veszed fel), még állíthattál rajta, vagy ilyesmi... vakon kicsit nehéz tippelni, ezért szoktak exportot betenni a lényeges részről, főleg ha labor környezet.
@Tamarel: örülök, hogy meglett.
-
-
n4n3x
csendes tag
-
yodee_
őstag
-
Monkey
tag
válasz
pitiless #18129 üzenetére
Beszéltem velük, de fogalmuk sincs, hogy mikor érkezik áru. Ez általános a mikrotiknél? Vagy minek tudható be? A háború nyilván nem magyarázza...
Lehet, hogy átmenetileg veszek valami olcsó kicsi eszközt, akár használtan, innen a hardverapro-ról. Switchem van, optikai szálam meg még nincs, szóval nem akkora gond...Szer.: a fentiek közül semmi nincs raktáron.
user12: igen, sajnos valóban így van, ahogy mondod.
-
Monkey
tag
válasz
pitiless #18127 üzenetére
Brutál cuccokat linkeltél, köszönöm.
Az RB5009 különösen tetszik. Egy helyen találtam csak meg, a bruttó 107 e Ft vajon reális ár érte?
Szerk.: már tudom is, hogy mit szeretnék: MikroTik RB5009UPr+S+IN De persze ez sem kapható...
-
válasz
pitiless #17789 üzenetére
Azt gondolom azért van in/out portja, mert ez csak a 30V alatti passive poe-t támogatja. Ha kap egy mondjuk 24V 600mA = 14,4W, akkor abból a saját maga 12W fogyasztása után nem tud többet kiküldeni. Ezeken a passive PoE outokon nem szoktak nagy ampereket kiküldeni, kitudja, hogy milyen kábelre teszed.
Tehát lényegében arra jó, hogy vagy ez kapja a naftát, ami neki elég... vagy bedugod az 24V 1.2A DC-t, és abból még mindig tudsz táplálni POE-n akár egy ugyanilyet. -
-
Alteran-IT
őstag
válasz
pitiless #17635 üzenetére
Nem tudom ki hogy látja, de szerintem ez is egy olyan fejlesztés ennél a routernél, aminek az ég világon semmi értelme nem volt. Ha esetleg a többi port is 2,5 Gigabites lett volna, vagy kapott volna még egy SFP+ portot vagy valami hasonló, akkor azt mondom oké, de PoE in/out az összes portra... Talán egy olyan háztartásba jó, ahol van pár IP kamera és az összes eszköz elfér 8 porton és nem kell így külön PoE switch vagy ilyesmi, de egyébként semmi értelmét nem látom, sőt inkább baromság, meg vergődés, igazából szólva már nem tudom minek nevezzem amit csinálnak már pár éve.
Új normális WiFi-t, illetve AP-t nem adnak, csak ugyan azt más külsővel (pl. a cap ac felépítését kapta az "új" wap ac is ami egyel kevesebb sávval rendelkezik 5 GHz-n, gyakorlatilag felesleges volt kiadni, max. ha valaki 2 portos routert akar otthonra), ax szabványról még nem is hallottak talán, az új CCR-ek már LCD kijelzőt sem kapnak és annyira hardveresen sem tetszenek, szóval igazából nem értem őket, főleg hogy szoftveresen is eléggé bénák lettek, annyira bagatell hibák vannak az új ROS-ban is, hogy az hihetetlen, meg az is hogy mennyi idő amíg rájönnek és javítják.
Persze ettől függetlenül mondjuk router esetén még mindig jó alternatíva néhány routerük mondjuk egy drágább Cisco vagy Juniper esetén, az Unifit ebben az esetben inkább nem is említem, de pl. WiFi-ben meg elég sok mindenben már eléggé el vannak maradva, azt most is hülyeséggel foglalkoznak, azt ez is mennyi idő volt, hogy ebből tervezzenek egy olyat, amin a portok PoE in/out-két is funkcionálnak, szóval hihetetlen, inkább terveznének már egy újabb normális routert, vagy egy ax-es WiFi-t, vagy egy-két újabb switch-et több SFP+, vagy 2,5 Gigabites porttal, vagy valami. -
E.Kaufmann
veterán
válasz
pitiless #16947 üzenetére
Na ja, TP-linkből max azt érdemes megtartani (otthonra), amire felkúszik az OpenWRT. Én Asus-t is csak AP-nak vettem és OpenWRT futkorászik rajta, ugyanez a tudás újonnan ubiban épp duplaannyi lett volna (leszámítva a központi felügyeletet, bár mintha OpenWRT-hez is lenne ilyesmi, de 40nm-re minek)
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
pitiless #16940 üzenetére
Nekem is van olyan, ADSL-hez tényleg jó, már akinek elég az ADSL. Ahogy nézem, ez inkább kis szolgáltatók játékszere lehet.
Ugyanakkor pl a MIPSBE vonalat úgy egészen be lehetne már szántani, de gondolom (nem is annyira)kis millió eszköz röfög és egyszerűbb, ugyanazt adni és van is igény (kis)ipari/kis szolgáltatói felhasználásban.
Értem én, hogy 10 éve jó volt fastrackkal a 200Mbit+ sebesség, de azért már illene gigabitet tudó eszközöket adni.
Én 750GR3-at tartanám alapnak manapság, és gigabithez az is csak trükközéssel elég, de legalább hw IPSec és 2 mag/4szál. Amúgy ugyanez a belső wifivel az AC65P-ben, és OpenWRT képes, most karácsony előtt 15-ért ajándék volt, ő most az AP.
A csillagok állásához meg látszólag ugyanazt az IP címet Winbox alatt törölve majd újra létrehozva szépen megjavult az egyik újonnan létrehozott VLAN interfészünk
-
betyarr
veterán
-
ekkold
Topikgazda
válasz
pitiless #15662 üzenetére
Jó lett! De ha ilyesmit akarnék csinálni, akkor vagy egy ethernet vezérlős arduinoból, vagy egy wifis modulból, pl. ESP8266-ból építeném fel.
A mikrotik egy script-el elküldené a LAN-on, amit a kijelzőre kell írni, az ESP meg kitenné a kijelzőre. Így se IOT package, se MQTT nem kellene hozzá. -
-
adika4444
addikt
válasz
pitiless #15124 üzenetére
Nem. Ez valami T-Mobil-os csoda, hilink nélküli. Simán bedugtam a routerbe, info és data channelt beállítom, és megy is. Stabilan üzemel, jó pingeket hoz, csak a sebessége ugrál nagyon. Itt a b3-as torony tud 70+ Mbps-t egy mobilrouter-rel, ezzel a kis stick-kel max. 40, átlag 30 Mbps a sebesség. De stabil, és backupnak emiatt jó.
-
holloo
csendes tag
válasz
pitiless #13706 üzenetére
Szia! Én pont a 22.329.63.01.965 FW-t keresem, neked nincs meg véletlenül?
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
pitiless #13866 üzenetére
Te használsz bétát napi szinten?
Nem tapasztaltál olyat, hogy a NAT-olt távoli asztali kapcsolat meg-megszakad?
Helyi hálón próbáltam a 7-es bétákat és mindegyiknél azt tapasztalom, ha a NAT mögül próbálom az internet kapcsolatnak kinevezett, amúgy helyi hálón lévő RDP szolgáltatást elérni, 5 percenként szakad a kapcsolat, miközben a ping ugyanarra az RDS szerverre nem vész el. 6-osokon se bétával se stabillal nem csinál ilyet. Próbáltam háromféle routerrel is, alap konfiggal, közös pont a MIPSBE architektúra.A felállás röviden:
PC -> router(NAT) -> Helyi háló mint internetkapcsolat (itt van az RDS szerver is)
Tudom, nem túl életszerű felállás, de érdekes. -
adika4444
addikt
válasz
pitiless #13857 üzenetére
Próbáld meg 6-os firmware-ben LTE interface helyett PPP-ként, port=usb1, data-channel=1, info-channel=0, apn="<APN>".
Nálam így működik, igaz, ha a routert úgy rebootolom, hogy benne a modem, akkor kell adni neki egy USB power reset-et, de utána megy rendesen, simán volt up az interface több, mint egy hétig, megy is rajta normálisan a net, a ping bix.hu-ra Telenor kártyával 14--16 ms, a sebesség pedig 30/10 (B3 van azthiszem). -
-
törölt tag
válasz
pitiless #8422 üzenetére
Ne aggódj! Ahogy én látom összeborult a Mikrotik-nél gyakorlatilag minden. Az előző frissítés azt hittem a mélypont, de most a verzió kezelő rendszerük is elszállt és korrupt file-ok kerültek ki, így most amíg ki nem javítják nem lesz automatikus frissítés. Én ezt sem teszem fel amíg nem lesz elég teszt adat.
-
bambano
titán
válasz
pitiless #8414 üzenetére
az ugye megvan, hogy nem kell egyben felrakni a teljes frissítést?
letöltöd a zipet, kicsomagolod egy könyvtárba, kiválogatod, hogy mi kell belőle, azt felrakod, a többit nem. például a tr069 klienst, mpls-t, meg a többi ilyesmit simán ki lehet hagyni, semmi baja sem lesz. -
-
hemaka
nagyúr
válasz
pitiless #6056 üzenetére
Inkabb az utobbi akkor, eleg az n-es wifi is, csak mobilnak kell.
AC2-vel amugy mi van, hogy egyaltalan nem kapni sehol? Tul jol sikerult, aztan felszippantotta a piac az osszeset?
Közben valaaszoltak a mailre, elvileg dec. kozepen jon a kovetkezo szallitmany a wifiboltba.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- GTA V
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- EAFC 25
- Ez már a középkategória: teszten a GeForce RTX 5070
- Pink Sunset Studio - Újabb játékok kapnak magyar szinkront
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Hardcore café
- Milyen légkondit a lakásba?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- További aktív témák...
- Apple Watch SE2 / 44mm / Midnight / Black Sport / Cellular (99%)
- Iphone 13 Pro Max 128 GB /// 86% Akku // Számlával és Garaniával
- Iphone 12 Pro Max 128 GB /// 88% Akku // Számlával és Garanciával
- Xiaomi Redmi 9A 32GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Apple iPhone 12 Pro Max 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U758 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 15,6" FHD I W11 I Garancia!
- REFURBISHED - DELL Thunderbolt Dock WD19TBS docking station (210-AZBV)
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X270 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 2nd - i7-7G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD I HDMI I W11 I CAM I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest