- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- iPhone topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Kiborult a Nothing Phone (3) pletykakosara
-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
MasterDeeJay #23799 üzenetére
Uhh mennyi ilyet használtunk a 2000-es évek elején
Szerintem még nekem is van itthon ilyen 133, de még 433 board is.
Pont tegnap akadt a kezembe, egy bontatlan ubnt WISP station board is ahogy lomoltam itthon. Nem mai csirkék ezek -
válasz
E.Kaufmann #23713 üzenetére
Igen, delutan es este szinte mindig hasznalhatatlan, es most mar nem csak a cf mogotti dololgok rosszak...
-
Valaki használ MT-en FXtelekomos wireguardot?
Tapasztalatok? -
Ha már téma amúgy a CHR is, van annak módja pl másik accra átvinni a licence-t?
Ugye hivatalosan úgy tudom nem, de mi van ha pl írok a supportnak mondjuk olyan indokkal, hogy azon email cím amihez kapcsolva van meg fog szűnni és átvinném egy másikra?
Van elfekvőben egy P10 licenc amit nem használok, lehet eladnám akkor valami egy direkt arra létrehozott email címre, vagy a vevő címére átíratva. -
válasz
Dr.FantastiK #23077 üzenetére
Nálam első pillanattól sem volt gond vele, és használom is a 2.5G portot, illetve az SFP portot is.
-
válasz
Dr.FantastiK #23068 üzenetére
Nekem van CSS326 jó pár éve megy minden gond nélkül. Ez csak switch, ahogy fentebb írták rOS csak a CRS-en lehetséges.
Viszont véleményem szerint switchnek okés, de a CRS-t már nem venném mert routerként már nem sok mindenre elég.
Szóval ha csak switchnek kell, és van olyan funkciója amit ki is használsz (gondolok itt a mikrotik részletes beállításaira) akkor a CSS jó vétel lehet, de ha igazából nem használod ki, akkor van olcsóbban is "mezei" switch is. -
válasz
Reggie0 #22906 üzenetére
Minden alapértelmezett port át van írva, nincs defaulton. a DNS-nél be van kapcsolva az "Allow Remote Request"
DNS-re írja amúgy.
De igazából eddig is így volt beállítva mert már évek óta így megy, ez nem igazán jelentkezett eddig, csak kb az elmúlt fél évbe.
Kikapacsoltam a fentit, most jó lett.
Köszönöm szépen az infót. -
Adott egy RB750GL.
Semmi különleges dolgot nem csinál tűzfal szabály sincs sok benne, egy PPPoE kapcsolatot épít fel, és igazából csak a saját cloudos elérhetősége miatt van csak üzemben. Szóval mondhatni átlagos vagy az alatti felhasználásra van semmi extra.
Nos azt csinálja, hogy random (akár 1 nap akár 1 hét is lehet) felmegy a terhelés 100%-ra és csak az újraindítás segít rajta.
Néztem, nem fogy el a memória, logban pedig nem ír semmit.
Van ötletetek mi okozhatja? -
Kis infót vagy ötletet adjatok már nekem srácok.
Adott egy elég régi eszköz (sőt igazából kettő is, az egyik egy RB750G, a másik egy 750GL) és azt csinálja, hogy egy idő után random 100% lesz a prociterhelés. (van hogy pár nap, van hogy 1-2 héten belül valamikor)
Logban nincs semmi különleges dolog, portok átírva, minimális a próbálkozások száma a bejutásra. Egy dolog van ami érdekes, hogy az egyik portján lógó ágba lehet kábel gond, ott ugyanis rendszeresen megjelenik a logba, hogy eldobja a gigás kapcsolatot, majd rögtön vissza is jön, de előfordul az is, hogy levált 100mbit-re és úgy marad. Viszont minden tökéletesen működik látszatra, ugyanúgy van internet stb. Ha letiltom a portot majd engedélyezem visszavált 1G-re. Ha átdugom a kábelt másik portba a hibát viszi magával így nem port vagy eszköz hiba, főleg hogy tegnap rádugtam a másik eszközt is azzal is megvan a hiba, szóval eszközt kizárnám.
Az a problémás ág okozhat ilyesmit?A szünet azért van, mert itt volt rádugva a másik eszköz, és most rakattam vissza az eredeti eszközt.
-
válasz
lionhearted #22582 üzenetére
Gondolom arra gondolt, hogy van rajta bemenet kimenet védelem.
-
válasz
lionhearted #22582 üzenetére
Elsőre 24V, aztan 25.5V-ig elmentem hátha ez a gond, de ugyanúgy megvolt a probléma.
Tegnap este visszaraktam saját tápjára, így ugyan az RB5009 nincs szünetmentesítve, de így nincs hiba. -
válasz
Reggie0 #22577 üzenetére
Most is Mean Well van csak 12V-os verzióban csak nem akartam még egyet építeni.
Nem volt egy nagy összeg, szóval ha kuka sem annyira érdekel, esetleg majd még annyit talán csinálok, hogy átmegyek haverhoz, nyomtattatok egy házat neki amibe teszek egy 12-es ventit 5V-ra levéve és meglátjuk úgy mit mutat ha nem jó akkor marad az, hogy nézek inkább egy kisebb APC-t és akkor arról fog menni minden a natív adapterével.Annyira meleg amúgy nincs, mert az RB5009 53 fokos, a CSS326 pedig 68c.
-
Srácok kéne egy kis help.
Ugye korábban már volt róla szó, hogy épített szünetmentesem van (12V) viszont az RB5009 már nem hajlandó menni csak min 24V-ról. (Első szériában még volt ami ment 12-ről)
Mivel a T-s Technicolor modem, a CSS326, a 2.5G Switch is megy 12V-ról így csak az 5009 marad ki a sorból.
Anno ezt néztem ki itteni diskurzus után tegnap is azt írta amit most, hogy van belőle 1db raktáron, de amúgy nem volt a srácnak, így ezt javasolta helyette, szerinte minden téren tudja azt amit az első még kicsivel többet is.
Nos beépítettem látszólag tökéletesen megy, a net mégis eldobja magát 1-1.5 óránként.
Zárt szekrényben vannak a cuccok az tény, de létezik, hogy elmelegedne? Nem hiszem, hogy az az egy szál RB5009 akkora terhelést tenne rá. Viszont az a gyanúm, hogy mégis valami ezzel kapcsolatban lesz, mert ha kilógatom szekrényen kívülre akkor meg ment több órát is tökéletesen.
Sajnos ennek nincs olyan szép fém burkolata mint az eredetileg kinézettnek ami talán segített volna a hőleadásba.
Ami viszont érdekes, hogy a fesz stabilnak tűnik, illetve maga az RB5009 is működik tovább, nincs reboot, vagy bármi, egyedül a logban szerepel az eth1 (ide van kötve a Telekomos eszköz) link down, majd up, és ekkor eldobja a PPPoE sessiont, és kell neki legalább 1-1,5p mire összeszedi magát.
Ötlet? -
válasz
kammler #22447 üzenetére
Kamerarendszer lenne mögötte egy telepen, ahol nincs semmilyen netre lehetőség. Viszont a tulajnak van rengeteg T-s előfizetése a cégei miatt, és kb 100m-re van a telep mellett egy telefonos adótorony, így az 5G maximum térerőn van. VPN-en így annyira nem opció. Nem lenne fontos a mikrotik se ha lehetne fixip-t kérni, de azt már otthoni net esetén se lehet, nem hogy mobilnet.
-
válasz
lionhearted #22438 üzenetére
Erre gondolsz igaz?
Ez vehető nyugodt szívvel, vagy itt is kérdéses, hogy idővel döglik e vagy sem?
Mert ez világvége x2 helyen van, (annyi szerencsével, hogy van ménykű' meg pont ott van egy köpésre egy telefontorony) stabilnak kéne legyen, nem nagy kedvem lenne visszaszaladgálni a semmi közepére hetenteNyilván a hAP Lite-ot csak arra írtam, hogy előtte ott is hAP AC3-at használtam inkább csak az eléggé overkill volt sokszor arra, hogy legyen egy fix ip-d a cloud okán, és így be lehessen forgatni a kamerákat a távol lévő NVR-be. Aztán jött egy gondolat, hogy mivel tényleg csak erre van meg max 1-2 telefon lóg rajta sokszor nézzük meg a hap Lite-ot hátha elég. Nos szó-szó elmegy, de nem az igazi.
-
válasz
lionhearted #22436 üzenetére
Nem feltétlen a legolcsóbb, pont olyan ügyfél akinek a pénz nem elsődleges (Nem gond ha drágább, csak stabil, és jó legyen), de nyilván a lehetőségekhez képest a legolcsóbban szeretnénk megúszni.
Ahol van net odamúltkor hoztam hAP LITE-ot, hát többet nem fogok, mert 7-es rOS fel se megy rá (fizikálisan felmegy, de crash a vége kevesebb mint 1 napon belül a kevés memória miatt) de a 6-os esetén is vannak stabilitási gondok vele, pedig ennek sincs sok dolga, csak a cloud-os ip fixálás miatt van rá szükség.Gondolom a kövi az a Chateau LTE6 igaz?
-
Srácok kellene nekem egy ajánlás LTE képes mikrotikre.
Semmi extrát nem kell tudjon, telekomos sim menne bele (100m-re az 5G torony) és csak kamerarendszer eléréséhez kellene.
Mi a legjobb választás? -
válasz
E.Kaufmann #21218 üzenetére
Sorry igen, mostnézem ez csak lefelé.
Igazából nagy választék nincs ha csak step up-ra szűrök de az a fém házas okés lesz. -
válasz
E.Kaufmann #21216 üzenetére
Vagy akár van ilyen is, bár előző szimpibb, ezt még "dobozolni kéne"
Köszi a megerősítést -
válasz
E.Kaufmann #21212 üzenetére
Ő megfelelő lehet erre a célra?
-
Srácok mi a legegyszerűbb, legolcsóbb megoldás az alábbi problémára.
Adott az itthoni hálózatom amibe nemrég érkezett egy RB5009 is. Eddig a meglévő eszközök (korábban RB450Gx4, CSS326, kínai 2.5G switch, T-s ONT, és hAP AC3) mind elvoltak 12V-ról így egy épített Mean Well szünetmentesről használom őket jelenleg is.
Bíztam benne, hogy az RB5009 menni fog 12V-ról is, annak ellenére, hogy 24V a minimum ami meg van adva, mert az első szériás darabok szépen működtek 12V-al is. Na ez már sajna nem, igaz nem próbáltam az oldalsó betáplálással csak DC csatiról.
Milyen lehetőségek vannak még az 1-es és 2-es ponton kívül?
1: Építeni kell még egy szünetmentest 24V-os verzióban
2: Venni kell egy rendes szinuszos szünetmentest és arra rakni mindent
Sajna eddig egyik verzió sem valami költséghatékony megoldás -
Most volt némi időm beüzemelni az RB5009-et, és tegnap jött meg a 2.5G switch is Kínából.
Mikrotik ezt tudja auto procival
CPU 44-45C egy zárt szekrényben. Ez fasttrackkel van, a nélkül 1830-1850-.et tud lefelé, felfelé pedig ugyanennyit.
És végre ezzel már oda vissza okés a sebesség, nem kell küszködni a driverezéssel proxmox alatt.HTPC to PC
PC to HTPC
Szóval akinek nem kell menedzselhető switch, az nyugodtan veheti a Hi-K0801WS switchet Kínából gombokért.
Maga a switch amúgy méretéhez képest elég nehéz, hűtés szempontjából sem tűnik problémásnak. -
válasz
yodee_ #20973 üzenetére
Semmit egyelőre
Összedugod egy 2.5G-s eszközzel, ha összeáll akkor örülsz, ha nem akkor nem fog menni.
A kapcsoló egy szoftveres dolog, attól a hardver (a hálókártya) még limitálhat és valószínüleg fog is.
Ugyanis ennek az újabb változata X550-AT2 már elvileg linux alapon tud köztes sebességeket is.
Ki kell próbálni és meglátod megy e. -
válasz
yodee_ #20970 üzenetére
Egyikhez sincs mikrotik alá driver. Linux kezeli szépen mindet. Ezért mondtam, hogy a mikrotik a szűk keresztmetszet. Nem véletlen utaltam rá, hogy ezt csak CHR alapon fogod tudni kb kivitelezni olcsón, (relatív olcsón ugye) vagy pedig célhardver kell mikrotiktól amin van legalább vagy 2db SFP+ port (aminek egyikébe muszáj leszel réz modult tenni) vagy 1 SFP+ és legalább 1db RJ45 2.5G port. Ez most jelenleg az RB5009 személyében megvalósítható talán legolcsóbban.
Vagy pedig el kell felejteni a mikrotiket és akkor nincs semmi gond, vagy megvárod amíg egyszer lesz natív támogatás ezekhez a chipsetekhez. De hogy ez utóbbi megoldódjon pár hónapon belül nem mernék nagy pénzt tenni, ismerve őket.Szerk:
De amúgy miért nem próbálod ki amit mondtam?
CHR használható 60 napig ha regelsz egy mikrotik accountot (cloud meg 1-2 funkció nem működik csak ha éles) de tesztelni, tökéletes. Nézd meg megfelel a neked, aztán ha minden ok veszel egy licencet, ha nem akkor meg nem dobsz ki megint egy csomó pénzt licencre. -
válasz
yodee_ #20946 üzenetére
Nem fogod tudni megoldani, csak célhardverrel, vagy X86 alatt virtualizálva. Ezeknek a 10G NIC kariknak az a hátrányuk, hogy nem tudnak köztes sebességet mint az SFP+ modulok. Másik opció hogy ha elengeded a rOS-t.
Pfsense, openwrt stb alapon megy a dolog, ott van már támogatása a realteknek is. -
válasz
yodee_ #20939 üzenetére
Akkor nem tudsz mit csinálni, mint olyan hálókártyát keresni ami natívan támogatott, máskülönben csak CHR-be fog menni, vagy a fentiek valamelyike, vagy vársz ameddig eljut a mikrotik odáig, hogy támogatott legyen natívan az RTL8125B.
De ebben nem bíznék, 2021 dereka óta itt az Odroid, már akkor nyitottam requestet én is, azóta sincs hozzá lófasz sem
Mire lesz rá natívan támogatás lehet már 10G lesz mindenkinél használva. -
válasz
yodee_ #20937 üzenetére
A) RB5009 + 2.5G switch amin van SFP+ port + DAC kábel
Itt rajtad áll, hogy a switchből rendelsz te is kintről olcsón, vagy veszel itthon mondjuk CRS310-es mikrotiket. Nem tudom mik az igények, kell e VLAN, kell e hogy menedzselhető legyen stbB)
Valami X86 PC amin vagy linux alapon vagy proxmox alapon fut CHR + 2.5G switch + CHR licence
Itt játszik akár az RTL8125B is.C) Odroid H2+/H3+ kiegészítő netcarddal (ha kell, ha nem alapból van 2db 2.5G portod, 1 betáp, 1 meg mehet a switch felé) + CHR licence + 2.5G switch.
Ez kb majdnem ugyanaz mint az x86 felállás, mert végső soron az Odroid is x86. Esetleg van már millió ilyen pocket PC alin, de azok sem olcsóbbak ahogy nézegettem őket, viszont ott már elérhető az i225 NIC, de rOS szempontból azzal is ugyan ott vagy mint az RTL8125-el nem támogatott natívan.
A "B" és "C" opció estén annyival vagy előrébb, hogy tudsz a cuccon más is futtatni, akár torrent szervert, akár NAS-t, etc etc.Szerk:
Illetve ha már adott egy meglévő x86 PC akkor opció lehet akár egy CCR2004-1G-2XS-PCIE kari is ez már tud 2xSFP28-t (25Gbit) de ebbe meg kell akkor egy 10G rezes SFP+ ami melegedni fog.
Ugye ha ki lehetne hagyni a szolgáltatói eszközt, és mehetne direktbe fiber a saját eszközbe akkor az lenne a legjobb, de idehaza nem (meg külföldön se igazán) járható út, mert nem engedi egyik szolgáltató sem. -
-
válasz
yodee_ #20929 üzenetére
Lehet jelezni, csak pont leszarják. Évek óta könyörög a nép nekik a supportért de nincs érdemi előrelépés.
Azt tudod csinálni amit én is, hogy költözöl linux alá (vagy proxmox) és onnan CHR-t futtatsz. Ez persze plusz költség a licenc miatt. Nálam is proxmox alatt megy a cucc CHR-be, kb 90% használható. Egyedüli szopás az, hogy a Realtek mindig is hadilábon állt a driverekkel linux alapon (cserébe gombokért adják a NIC-et a többiekhez képest) és nagyon nagy a szórás sebességben a különböző driverekkel. Nemrég jött frissítés amúgy hozzá, de konkrétan tettem is vissza egy korábbi verziót mert ezzel a legstabilabb a dolog. De ezzel sem 100-as mert egyik irányba megvan a 2.4G, másikba 1.5-1.6Gbit/s van csak.
Ez persze lehet proxmox probléma is, egy ubuntu vagy debian alatt lehet minden megy flottul.
B opció, hogy nézel valami olyan kártyát ami tud 10G-t és támogatja natívan a rOS de szerintem ez ritkább lesz mint a fehér holló. -
-
Akit érint esetleg ez most kb fél áron van az eddigi árához képest (bár még így sem olcsó)
TP-Link TL-SG3210XHP-M2 - 8 × 100/1000/2500 Mbps POE RJ45 + 2 × 10G SFP + RJ45 konzol port + 1 × Micro-USB konzol port, menedzselhető, 5év garViszont ez sem passzív.
-
Gájsz' níd help.
Bár nem mikrotik elsődlegesen, de valaki találkozott már, vagy nyomogatott, esetleg felügyel TP-Link Omada eszközt / eszközöket?
Az alany egy EAP225-Outdoor lenne. Ez egy ismerősnél van kirakva évek óta egy telken, amire 2G-re vannak akasztva a reflektorok wifis kapcsolói, 5G-n meg át van lőve a telek másik végére az ottani kamerák miatt, mert azt nem akartuk anno kábelezni a nagy táv okán. Ott egy Mikrotik SXT van ami üzemel minden probléma nélkül. Nos most a telek egy másik sarkára is kellett volna net szintén kamerák miatt, és a terv az volt, hogy egy NS5AC Loco menne fel. (ez volt kéznél)
Nos bármit állítottam látni látja, de nem lehet ráakasztani az nanot. Jelenleg Mixed üzemmódban megy (802.11a/n/ac mixed) de próbáltam only AC-re is tenni akkor sem volt hajlandó csatlakozni. Csak az inaktívak között hozza.
Van valakinek ötlete miért lehet ez? Elvileg mennie kéne nem? -
válasz
Reggie0 #20801 üzenetére
Néztem már a STH-s teszteket is, lenne sok ami jó áron van, de kb alig kapni a normálisabbakat. Pedig ha valami BB vétel lenne akkor el tudnám engedni a garanciát, meg a hosszú szállítási időt.
Az 5009-et valszeg mégis csak behúzom pedig nem akartam, de most, hogy jött ki új driver realtekhez és ez is visszalépés lett sebességbe, nincs kedvem tovább várni, szóval megy a háztól az Odroid H2 a kiegészítő netkarival. Talán még ha lesz kedvem meg időm, megpróbálom az openswitchet, mert akkor switchként nekem még okés lenne. Csak utóbbiról sem hallottam sok jót.
Azt meg, hogy mikrotikék natívan támogassák ezt a 2.5G NIC-et így haladunk meg se érem. Rengetegen kérték már a támogatását, volt akinek nyáron megígérték, hogy egy későbbi verzióba belekerül de hát melyikbe?Mert mindenki várta a 7.0-val is és esélyes, hogy a 8.0-val sem jön.
-
válasz
Audience #20795 üzenetére
Igen, ezen agyaltam én is sajna.
Ha nem a mikrotik lenne a mikrotik, akkor mondanám, hogy jövőre talán jön majd passzív változat, vagy esetleg hátha jön nagyobb portszámmal ami passzív hűtést alkalmazna, de nem tudom bízhatok e benne, ha még a wifis 5009 sem jött még tőlük. -
válasz
Reggie0 #20789 üzenetére
Akkor lehet marad ez.
Igaz, sajna a 2db SFP csak 2.5G nem 10, de cserébe passzív, illetve 60 hó gari van rá, és jelentősen olcsóbb is
Sajna itthon nagyon nincs ezekből választék. ali/ebay/amazon-ról meg nem akarok venni, mert sok a szállítás, plusz azért ez nem egy proci, itt bármikor előjöhet egy port hiba, és nincs kedvem visszafelé küldeni ha gond lenne.Szerk:
Közbe most nézem ennek is van az oldalán venti nyílás, kérdés van e benne vagy sem, mert nem találtam róla most hirtelen képet amin látszana a bele, és gyártói oldalon se látok rá utalást, hogy lenne venti.Szerk2:
HD képeken talán úgy tűnik nincs benne alapból mert nincs perforáció a csavarnak. -
Akinek van itt CRS310-8G+2S+IN, és volt már ideje jobban meghajtani az tudna nyilatkozni a melegedésről és az ezzel járó hangról?
Nálam 3-4 eszköz menne róla (mind 2.5G) és bár a szobától messze van zárt szekrénybe de azért jó lenne ha nem lenne porszívó hangja. Sajna elég hulladékra sikeredett a hűtése ahogy néztem a neten a thermalos képeket a boardról, nem is értem miért nem úgy csinálták meg mint az 5009-et hogy maga a ház a hűtőborda. -
Miki nálatok se írja a changelogot a frissítésnél?
-
Srácok help!
Eladtam pár napja egy RB450Gx4-et. Utolsó percig használtam tökéletes volt.
Az új tulaja azt mondja, hogy nem működik rajta POE port (eth5) mert csak 9V-ot mér ott, miközben a tápja 24V.
Nálam egyszer sem volt ez a része tesztelve, de lehetséges, hogy maga a készülék tökéletesen műküdik (maga a port is) de a POE része meg nem? -
válasz
lionhearted #20358 üzenetére
A proxmox alatt csináltam virtuális interface-kat, és ott hozzá lehet rendelni a fizikai portokat.
De mikrotik nekem nem látja milyen valójában az adott interface.
-
válasz
lionhearted #20355 üzenetére
Nos. A fő probléma az volt, hogy hogy proxmox alatt teljesen stabilan működött minden már elsőre is, de valami borzalmas sebességek voltak. A gigás netből alig tudtam ilyen 400-500 megákat lemérni, a fájlmásolás is gyatra volt. Volt realtek driver de elsőnek nagyon nem akart felmenni mindig hibaüzenettel elszállt. Aztán jött az, hogy akkor nézzük meg az ubuntu alatt. Nos ott meg már jött az, hogy nem lehetett rendesen átadni a portokat, ha pedig full virtuál portokat használtam akkor csak gigabit volt. Elvileg van fent neten script ubuntura ami átkonvertálná a rendszert mikortikre, nos az sem igazán működött egyszer sem, ráadásul az amikor hibára futott magát az OS-t is hazavágta, tehát lehetett telepíteni előröl
Utána jött a Win server hyperV-vel, ott is az volt a gond, hogy ha a fizikai eszközt átadtam akkor mindenáron macvtap-ot csinált és nem volt rendes kommunikáció.
Kb mindent kipróbáltam, type 1 és type 2 dolgokat is nem igazán volt jó.
A végén visszatértem utoljára még a proxmoxhoz, és ott némi kernel mókolással sikert végre felrakni a realtek 2.5G NIC drivert, és most egész tűrhetően megy.
Ráadásul így is van anomália még.
Asztali gépről másolva a HTPC-re:
Ugyanez visszafelé másolva HTPC-ről asztalira:
Viszont Iperf meg ezt mondja
Csak túl sok a tényező, mert a HTPC-re egy USB-s 2.5G van dugva RTL8156-al, az asztaliba 2.5G I226V van, míg az Odroid-ba meg 6x 2.5G RTL8125.
Itt beleszólhat a driverezés is, meg még pár dolog, az lenne a jó, ha lenne teljesen egyforma 2 gépem ugyanazon driverekkel, akkor tudnám kideríteni, hogy miért gyengébb az egyik irány.
Az biztos, hogy nincs bottleneck resource-t tekintve szóval máshol lesz valahol a probléma. -
válasz
lionhearted #20355 üzenetére
Ma a késő esti órákban leírom ide majd
-
válasz
jerry311 #20348 üzenetére
Igen jól érted. Pcie foglalatba megy, 2db SFP+ port van rajta, és egy gigabites RJ45.
Igazából talán az ára ami okés, kapsz egy olcsó routert nagy sávszél lehetőségével.
Nekem is már kosárba volt ez is, meg egy 5009UG is (nem tudtam eldönteni melyiket hozzam), mert úgy nézett ki nem tudom normálisan működésre bírni a CHR-t az Odroid H2+ -on, volt pár átvirrasztott éjszakám, és pont aznap reggelre sikerüt megoldanom, amikor már azt mondtam utolsó utáni próba, ha nem megy akkor elhozom a cucokat. Csak így spóroltam cirka 160K-t (CCR vagy 5009, dac kábel, 2.5G 5 vagy 8 portos switch) mert így van "ingyen" 6db 2.5G portos routerem. -
válasz
Marcelldzso #20194 üzenetére
Ha még aktuális akkor ma érkezett magyarországra belőle pár darab.
Pont véletlen akadtam bele egyik nagykerembe, mert az Odroidos eszközt nem tudtam megcsinálni úgy hogy normálisan működjön aztán most vagy nekem is egy ilyen jön, vagy egy 5009 még nem döntöttem el. -
válasz
lionhearted #20277 üzenetére
Proxmox summaryt figyelve abszolút nincs kiugró érték, még sebességmérés alatt is lefelé 55%, felfelé 35%-ot mutat, ugyanez a CHR-en 25 és 10%.
Rendben, hogy nem egy erőgép ez a Celeron J4115 de azért szerintem nem itt lesz a probléma. Beállítások a CHR-be a régi mikrotik alapján lett beállítva szóval nem tudom mi a problem, egyelőre keresem. -
válasz
Shkiz0 #20221 üzenetére
Nos kis update.
Proxmox ment fel a H2+ -ra, VM-ből fut egy CHR mikrotik.
Működik probléma nincs, viszont a sebességek nem túl acélosak.
A legutolsó (időrendben a legelső) mérés a képen az RB450Gx4 gigabiten. annak helyére berakva a H2+ -t meg látszik, hogy lefelé is elmarad sebességben, felfelé meg konkrétan a felét tudja.
Valakinek van valami ötlete mitől lehet? -
Srácok 5009-ből nem volt wifis verzió? Mint ha a megjelenés előtt valahol láttam volna róla doksit, de lehet csak becsapom magam? Mert most meg semmit se találok. Így gondolom utóbbi nem?
-
válasz
adika4444 #20220 üzenetére
#20218 Reggie0
Néztem, 210-220K bruttó az ára, plusz még ehhez kéne akkor SFP modul amiből a 10G az kb 20K/db.
Azért ez annyira nem kevés szerintem még akkor se ha nem várom el azt, hogy 50k-ból építsem ki a 2.5G-t. Esetleg lehetne azt mondani, hogy jövő álló, de az ilyenekkel az a bajom, hogy én is vettem már így pár dolgot, hogy majd akkor sokáig megtartod, de eltelik 1-2-3 év és fixen lesz valami ami miatt le fogod cserélni valami újra#20220 adika4444
Nem feltétlen ragaszkodom, de már megszoktam ha lehet így mondani.
Igazából a problémám gyökere az abból ered, hogy ha kenném fenném a linuxot (amihez elég segg vagyok) , akkor már rég feldobtam volna a H2+ -ra aztán arra meg mehetne fel a CHR alapú mikrotik és nem lenne semmi gond. Ez is csak azért kell, mert az RTL8125B-t nem támogatja natívan a mikrotik, így nem látsz interfacet az Odoridon.
2020 óta van nálam a H2+ azóta várom, hogy hátha történik valami előrelépés náluk az x86 vonalon, de sajna nem. Bíztam benne én is, meg a fórumukat olvasva mások is, hogy 7.0-val majd ez változik, de nem lett így.
Elvileg valamikor a jövőben az egyik kiadással az RTL8156 is támogatva lesz, de hogy ez 3 hét, 3 hónap vagy 3 év azt nem tudni. Igazából egy csapasára megváltozhatna minden, ha frissebb kernel alapot használnának.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Linux kezdőknek
- OLED TV topic
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- Interactive Brokers társalgó
- Diablo IV
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Melyik tápegységet vegyem?
- PlayStation 5
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- További aktív témák...
- HP Victus 16-d10008tx 16.1" FHD IPS i7-12700 RTX 3060 16GB 512GB NVMe gar
- Lenovo Legion 5 Pro Gamer Laptop 2év garanciával (i7 13700HX, RTX 4060)
- IPhone 11 Pro max 64GB megkímélt új emelt kapacitású akku!
- Apple Pencil Pro bontatlan 1 év Apple jótállás
- Nitro ANV15-51 15.6" FHD IPS i5-13420H RTX 4060 32GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- LG 27UL500-W - 27" IPS - 3840x2160 4K - 60Hz 5ms - HDR10 - AMD FreeSync - 300 Nits - sRGB 99%
- Lenovo Legion Pro 5 16IRX9
- BESZÁMÍTÁS! ASUS Z390 i5 9500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Rampage SHIVA Thermaltake 500W
- Geforce GTX 1050, 1050 Ti, 1060, 1650, 1660 - GT 1030 - Low profile is (LP)
- Lenovo Thinkpad P16 G2 - i9-13980HX, 64GB, 1TB SSD, 16" WQUXGA (3840 2400), RTX 4090 (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest