- Motorola Edge 50 Pro - több Moto-erő kéne bele
- Magisk
- Fotók, videók mobillal
- Realme GT Master Edition - mestermunka
- iPhone topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- One mobilszolgáltatások
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Ugyanakkora telepet kap a Redmi csúcstelefon, mint a csúcstábla
-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Reggie0
félisten
válasz
Audience #23184 üzenetére
Ja ezzel egyetertek. En inkabb akkor szivok, ha valami egy konkret hardveren misztikus okbol nem megy es akkor lehet 0-rol debuggolni. Legutobb mikrotik port izolacioval szivtam nagyot, mert nem lehetett a portokat annyira szetvalasztani, mintha ket kulon switch lenne, mert a MAC cache-t nem szeparalja. Igy, ha volt egy visszahurkolas a ket csoport kozott kivulrol, akkor meghulyult a switch. Persze ez dokumentalva sehol sem volt
Masik problemas szituacio, amikor resetelem a configot vagy ujrahuzom netinstallal es akkor mindent mindenhova atenged, mert nincs bekapcsolva alapbol a vlan filtering.
-
-
Reggie0
félisten
válasz
Audience #22958 üzenetére
Mert nem a lakokra/felhasznalokra vonatkozik az eloiras, hanem az eszkozokre, mar a boltok polcain. Ahhoz, hogy ilyen dolgokat figyelembe lehessen venni, mondjuk egyedi engedelyeztetesi eljaras kene, hogy meglegyen a szakmai kontrol. Szoval nem jarhato ut. Sima terkepes meghatarozas meg keves lenne, mert lehet, hogy pl. a legiforgalmat is figyelembe kene venni.
Reszemrol en azt mondom, hogy ez a 5500-5750MHz-es egymassal utkozo felhasznalas engedelyezese oriasi hiba volt az EU reszerol. Inkabb a wifi 6e, azaz 6ghz fele kellett volna terelni a forgalmat. Ez a DFS/CAC ezer sebbol verzik, ami miatt mindenki panaszkodik mindenkire.
-
-
Gyula888
tag
válasz
Audience #22950 üzenetére
Látod, ez itthon így működik
Vannak az ilyenek, akik még a 10 méter mély pincében is Magyarországot állítanának be, nehogy valamilyen radart megzavarjanak a föld alatt és vannak az olyanok akik még egy radar mellett is pont ugyan olyan frekvencián sugároznának, ha nem lenne szabályozva
Van a ritkább típus, aki elolvassa az erre a részre vonatkozó jogszabályokat, felméri a körülményeket és az alapján állít. Valószínűsíthető, hogy az általad illegális tevékenységgel vádolt személy is valami ilyesmi lehet. Ha bármilyen radart is zavarna az ő wifije, már rég bemérték volna.
-
Gyula888
tag
válasz
Audience #22932 üzenetére
Szerintem meg renden van. Az 5GHz-es sáv amiről beszélünk, szabad frekvenciasáv, miért kellene ezeket különösebben ellenőrizni? Ha a radarokat nem zavarják, bőven elég az a szabályozás, ami a hardveres limitből adódik. A radar detect-nek az lenne a lényege, hogy különösebb ismeretek nélkül se okozz zavart a meteorológiai radarokban, viszont én is jártam már úgy, hogy mindegyik csatornára bejelzett. Kétlem, hogy mindenhol radarok működnek. Inkább a kisugárzott teljesítményre kellene szerintem valami jobb szabályozás.
-
válasz
Audience #22931 üzenetére
Radar detect azért van,hogy ne tudd rosszra állítani,mert ha van radar nem engedi. De ha te nem állítod rosszra,akkor csak szívsz hogy a linked percekig nincsen. Ez nem otthoni,hanem céges felhasználásnál probléma.
Csak felesleges probléma,ha jól be van állitva. Ha jól működne pár másodperc alatt,akkor nem zavarna senkit. -
Reggie0
félisten
válasz
Audience #22915 üzenetére
Nem hinnem, hogy illegalis lenne, ha nem lepi tul a magyar teljesitmenylimitet es frekvenciatartomanyt, valamint nem okoz zavarast. Olyan torvenyrol nem tudok, ami elorina, hogy magyarra kell allitani a beallitasok kozott, csak olyat ami elorija a frekvenciagazdalkodasi parameterek betartasat.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
Audience #22899 üzenetére
Nos nálam ez úgy néz ki a gyakorlatban, hogy az 5GHz-en szinte bárhová állítom, akkor leáll (ill. el sem indul), mert radart érzékelt... Ha nem lenne a superchannel, akkor gyakorlatilag nem lenne 5GHz-em. Igaz mostanában nem teszteltem, mert már eleve superchannelre állítom. Beltérben van, és a falakon nem igazán megy át (a szomszédos helyiségben is alig látszik), így nem tartok attól, hogy bármi egyebet megzavarna.
Pl. a tv felé a DLNA 5GHz-en megy, mert vezetéken 100Mbit-es a tv (meg eleve nincs odavezetve LAN kábel), a 2,4GHz meg nem tud ennyit a gyakorlatban. Bár a legtöbb műsor belefér ennél kisebb sávszélbe, de nem mindegyik. -
válasz
Audience #22868 üzenetére
A WG nem használ RSA-t. Az RSA valóban a prímtényezős felbontás problémájára alapul, de ez nem jelenti azt, hogy a prímszámok próbálgatása (bruteforce?) ne lenne algoritmus. A bruteforce is algoritmus, csak rossz a futásideje... És ez még rekurzív is, hiszen először keresned kell egy prím számot, amivel megpróbálod osztani, amihez ugye a nála kisebb prím számokkal tesztelni kell magát a számot is...
A szorzatukat viszont a publikus kulcs tartalmazza (modulus n), szóval minden megvan, csak nincs rá 2000 éved. -
válasz
Audience #22866 üzenetére
Konkrétum: a mai általánosan használt aszimmetrikus kulcsolási módszerek nem arra alapulnak, hogy "nincs rá algoritmus", hanem arra hogy nem emberi idő alatt lehet kitalálni. Arra nincs megoldás, hogy a probléma egyszerűsíthető legyen egy gyorsabb algoritmusra.
Valójában pedig egyik sem számolható emberi időn belül a másikból, viszont a privát kulcsot tartalmazó specifikációk sokszor tartalmazzák mindegyik komponenst. -
-
-
válasz
Audience #22540 üzenetére
Ezeket megnéztem, és tényleg érdekesek. Csak az én esetemben sem a Mikrotik eszköz nem egyportos LHG, sem a router nem Mikrotik. A VLAN-okat pedig nem kifelé szeretném vezetni, hanem egyet kifelé, egyet pedig a CPU felé.
Annyira nem vagyok otthon (azaz szinte semennyire) a Mikrotik világában, hogy ezekből a videókból extrapoláljam ki a megoldást.
Köszönettel: MaCS
-
válasz
Audience #22497 üzenetére
Fix két kábelt nincs értelme kiépíteni. Egyrészt, mert van most egy elég logikusan kialakított portleosztás, másrészt, mert marha nagy macera (a lakás két átellenes pontján vannak az eszközök), harmadrészt, mert tényleg nincs értelme. A leköszönő eszközre négy és fél év alatt tán egyszer kellett ránéznem, ami két mozdulatba kerül. (Kihúzom az odakészített patchkábelt a monitor mögül és badugom a notebookba.)
A VLAN-os megoldás már tetszene, próbaképpen egyszer már meg is csináltam a Mikrotiken a két VLAN-t, és még azt is sejtem, hogy a WAN-oldalot hogyan tudom bekonfigurálni a routeren, de az nagyon nem tiszta, hogy a menedzselési VLAN elérését hogyan állítsam be. Önfejlesztési célra éppen jó lenne, de pillanatnyilag mások a prioritások.
-
válasz
Audience #22487 üzenetére
Tulajdonképpen egyedül az időszinkron érdekel, mivel azt a tanácsot kaptam, hogy az LTE-modem órájának pontatlansága kapcsolati problémákat okozhat. Egyébként nem igazán érdekel, hogy mi történik az SXT-n belül, mert szeretném, ha pár évig nem kéne belépnem rá.
Illetve majd még lesz egy kérdésem a watchdoggal kapcsolatban...
-
MrTwister
őstag
válasz
Audience #22471 üzenetére
"A port beállítása valamelyik oldalon" Kényszerítettem már mind a két félnél a gigabitet, de no link az eredménye. Mit tudnék még a porton varázsolni? Milyen portbeállítás lehet hibás?
Krimpelés kizárva, mivel gyárilag krimpelt Cat5e kábelről beszélünk. Cat5e viszi a gigabitetz nem? Esetleg Mikrotik kényes a Cat5e szabványra Cat6-6a-7 kell neki a gigabithez? Poe injektor hiba: na azt, hogy szűröm ki?Ha azt kihagyom a láncból nem kap áramot az AP.
-
Protezis
őstag
válasz
Audience #22170 üzenetére
Most leírtad azt, amire én is rájöttem és amit megosztottam.
Nincs leírva sehol, méret sincs megadva, képeken se látszik.
Itt a hivatalos "mounting instruction", szó nincs 10" rackről. A két fül eltávolítása 4 darabos szett 19" rackbe szerelésére való. -
ekkold
Topikgazda
válasz
Audience #22162 üzenetére
Régi munkahelyemen "megörököltem" egy szálloda wifi hálózatát, 100db feletti AP-vel, ráadásul akkoriban még a Capsman sem létezett. Pl. ott okozott rendesen problémát az eszközök kezelésében. Gondolj csak bele: egy sima wifi jelszó csere mivel jár capsman nélkül.. (persze írtam rá scripteket)
-
Protezis
őstag
válasz
Audience #22109 üzenetére
HW Offload természetesen megy:
/interface bridge port print
Flags: I - INACTIVE; H - HW-OFFLOAD
Columns: INTERFACE, BRIDGE, HW, PVID, PRIORITY, PATH-COST, INTERNAL-PATH-COST, HORIZON
# INTERFACE BRIDGE HW PVID PRIORITY PATH-COST INTERNAL-PATH-COST HORIZON
;;; nas 1g
0 H ether2 bridge yes 30 0x80 10 10 none
;;; home port
1 IH ether3 bridge yes 20 0x80 10 10 none
;;; home port
2 IH ether4 bridge yes 20 0x80 10 10 none
;;; sw1
3 H ether5 bridge yes 10 0x80 10 10 none
;;; sw2
4 H ether6 bridge yes 10 0x80 10 10 none
;;; mac-mini
5 H sfp-sfpplus1 bridge yes 20 0x80 10 10 none
;;; nas 2.5g
6 H ether1 bridge yes 30 0x80 10 10 none
7 macvlan20 BridgemDNS 1 0x80 none
8 macvlan40 BridgemDNS 1 0x80 noneMég egy link, ahol a problémáról beszélnek. Azt írják, hogy 1 connection végig 1 CPU magon van, és az limitálja a routingot. Most megnéztem a profil-t, CPU0 90% fölött van iperf3 futtatás közben.
L3 HW Offloadot sajnos nem tud ez a router, szóval a CPU-n mindenképp átmegy az inter-VLAN routing.
Ez így elég kiábrándító sebesség.
-
Longeye
tag
válasz
Audience #21973 üzenetére
Wow! Köszönöm!
1400-ra volt állítva alapból, de azzal nem ment. Most átállítottam 1300-ra és ezzel is működik.Őszintén szólva, még sosem kellett ezzel játszanom, mindig jó volt, amit adott a rendszer.
Megspóroltál nekem egy csomó időt! Köszönöm, még egyszer!
Így is, már vagy 4 napja küzdök vele.
Szerk.: Jah! És még gyorsabb is, persze!
-
-
Adamo_sx
aktív tag
válasz
Audience #21502 üzenetére
Ott sem látszik semmi
:
@kammler: próbáltam 2 pendriveval is, az egyik valami régebbi, az szerintem csak USB 2-es, a másik USB 3-as lehet, de egyikkel sem mutat semmi életjelet... Este még megpróbálok egy rebootot, hátha az segít, meg megpróbálom egy hAPac2-vel, az mit csinál...
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
Audience #21347 üzenetére
Azt tudom, hogy a Paradicsom meghódítása(1492), de mi kellene ahhoz, hogy a profilban is kikapcsolt Clamp mellett mégis működjön? Miért nem jelez megfelelő ICMP üzenettel vissza a RouterOS, amiért még most is gányolni kell? De azt néztem, hogy LAN-on belül is ugyanez a helyzet (ahol se NAT, se szűrés), ha van egy szűkebb "csővezeték".
-
-
-
Ranagol_5
senior tag
válasz
Audience #21205 üzenetére
Az iroda csak a 2 magos, RB1100AHX2. Viszont a közelébe sem tudok jut a mikrotik által mért sebességnek, de még a mások által maximálisan kisajtolt 4-500mbit-nek sem. 150 volt a plafon pedig elvileg a mikrotik oldala szerint van hw offload.
Mind a két oldalon ugyan ezek a beállítások vannak. A másik router egy ccr2004-1g-12s+2xs, szóval az nem lehet a bottleneck.
-
kammler
senior tag
válasz
Audience #21207 üzenetére
Igen, diódát le is vettem megmérni. Túloldalt van neki a jó nagy tekercse. Szinte egy az egyben felépítették a doksiba lévő ajánlott kapcsolást. Mikor elindul azzal a tesztpontos 3.3V-al, és belépek a system health menübe, ott nyilván 0 V feszültséget ír. Ha rádugok egy adaptert, akkor szépen méri a feszültséget. Csak ugye nem azzal megy. Egyelőre megvárom az IC-t, felrakom, aztán ha nem megy, nyomozás tovább.
-
silver-pda
aktív tag
-
mcll
senior tag
válasz
Audience #21127 üzenetére
Ez igaz, de mindben vissza lehet állni a fix gyárira mikor wifi-re csatlakozol. Nálam itthon MAC cím szűrés van, azaz ha a mikrotik ismeri az adott MAC címet, akkor kiadja neki AZT az IP-t amit én előre kiosztottam, azaz beraktam a listába. Így ha ki is tudódik a Wifi pass, akkor sem fogja beengedni a hálózatra.
-
kammler
senior tag
válasz
Audience #21058 üzenetére
Eddig nekem se volt. Most aktív optikai DAC-al vannak összekötve, mikrotikes az 5M. De a passzív kábel se melegedett, mert az csak egy darab drót. Ez az optikai legalább hajlékonyabb. Még nem volt a switch, addig egy S+RJ10-el volt összekötve a gép az RB5009-el. Még a nyári meleg szobába se ment mondjuk 65 fok fölé, így télen 55 foknál megáll. De nem igazán tartottam egészségesnek, meg amúgy is több port kellett. Így lettek a switch-ek.
-
kammler
senior tag
válasz
Audience #21056 üzenetére
A 7.13 van most rajt. Ez egy CRS310-8G+2S+IN Írtam a supportjuknak is. Kíváncsi vagyok a sablon válaszra. Sajnos 5 gbit-en megy hiba nélkül. Én 10 gigabit-es switchet vettem. Nem 5gbit-est, már ami az SFP+ portot illeti. De 7.9 volt a gyári szoftver azzal is próbáltam. Két kábel nem lesz rossz. A másik switch nem csinálta ezt az RB5009-re kötve, ami most épp egy nagyker polcán rohad, ahelyett hogy, hát ne cseréljék ki. Inkább adjanak pénzt, aztán várok még vele. Hátha addigra a legyártott hulladékok visszapörögnek a mikrotikhez. Ez tuti hardwer hiba lesz. Ezzel is várok egy hónapot, aztán megy vissza. Két egymás utáni nap gyártás. Az a baj annyira új, hogy még a fórumjukon is alig van bejegyzés ezzel a switch-el kapcsolatban.
-
-
kammler
senior tag
válasz
Audience #20867 üzenetére
Nem nem tettem fel, mert : Missing wireless driver package, please install it to use built-in wireless properly. Mag a menü megjelent, csak ugye a driver is kéne. Ami: Missing wireless driver package, please install it to use built-in wireless properly. Talán így érthetőbb. Persze megpróbálhatom még egyszer. Nemigazán lehet eltéveszteni. Az RB5009 az inkább zavar a nulla teljesítményével. Még ha 90%-on leterhelné az az 1300 megabit érteném is. De hogy 50%-on és csak ennyi. Mondjuk lehet az RJ-s modul is.
-
kammler
senior tag
-
kammler
senior tag
válasz
Audience #20862 üzenetére
Missing wireless driver package, please install it to use built-in wireless properly. Írja az ac végüre. A chateu LT6 az AC-s. A sima wireless az ok. Vagy valahol igen elvesztettem a fonalat. De mondom, a mAP2Nd-nél csak sima wireless csomag van, viszont ott is lett egy wifi menü. Interface nélkül. Vagy, ahhoz még nincsenek meg ezek a csomagok.
-
dombila
őstag
válasz
Audience #20853 üzenetére
"A Capsman tud egy eszközön futni a régi és az új eszközökre is már nem kell két eszközre szétszedni a capsman-t."
Ez biztos?
Mert a WiFi interface leírásban továbbra is szerepel ez a kitétel:
WiFi CAPsMAN can only control WiFi interfaces, and WiFi CAPs can join only WiFi CAPsMAN, similarly, regular CAPsMAN only supports non-WiFi caps.
( WiFi CapsMan )Eszerint a wireless (hagyományos CapsMan) és a WiFi (wifiwave2 after 7.13 CapsMan) nem kompatibilisek.
Továbbá a wireless és wifi-qcom-ac csomagok egyszerre nem lehetnek fenn:
Some MikroTik Wi-Fi 5 APs, which ship with their interfaces managed by the 'wireless' menu, can install the additional 'wifi-qcom-ac' package to make their interfaces compatible with the 'wifi' menu instead.
To do this, it is necessary to uninstall the 'wireless' package, then install 'wifi-qcom-ac'. -
Reggie0
félisten
válasz
Audience #20807 üzenetére
Mivel nekem a NAS kb. 200mb/s-t tud maximum ezert en jelenleg ket 1gigas kabelt hasznalok bondingban, mindenhol mashol 1g megy, internet is 1g.
Az optikanak nalam reszben tulfeszultseg- es villamvedelmi szerepe van, a rack szekreny csak optikan csatlakozik kifele, kivetel az ups betapja, ami elott megpakoltam mindenfele vedelemmel.
-
válasz
Audience #20795 üzenetére
Igen, ezen agyaltam én is sajna.
Ha nem a mikrotik lenne a mikrotik, akkor mondanám, hogy jövőre talán jön majd passzív változat, vagy esetleg hátha jön nagyobb portszámmal ami passzív hűtést alkalmazna, de nem tudom bízhatok e benne, ha még a wifis 5009 sem jött még tőlük. -
hoffman_
nagyúr
válasz
Audience #20701 üzenetére
ez a sagemcom vagy valami ilyesmi lesz az ONT. más eszköz tudtommal nem jön. remélem legalábbis. én ezt akarom megtáplálni. a telekom ONT, ha jókat találtam meg, 12V DC-t kér, és kb 11W max fogyasztással elmennek.
ha ezek nem helytállók, akkor persze bukom az egészet.ui.: isp router alatt én az ONT eszközre gondoltam. weboldal alapján csak egy készülék jön, az optika végpont a routerük is egyben.
szerk.: gyártottam egy ilyen firkát, előre is bocs
szerintem ez csak így tud menni, de így kellene neki.
amit nem értek továbbra sem, hogy miért nem volt elég a poe10r-nek és a hap ax2 wan kimenet. a poe, ahogy írod, 12-28V, azt szerintem fogadnia kellett volna a poe10r-nek. -
hoffman_
nagyúr
válasz
Audience #20699 üzenetére
koszi. valamit bizonyosan, illetve tobb mindent is beneztem tan.
a poe2412g is passziv, nem tud 802.3af-t. a sima mikrotik rgbpoe + 18pow is ugyanez, emiatt nem vagyok biztos benne, hogy menne.
szerintem a tp link tl-poe150s injector + poe10r splitter fog csak menni rendesen. mikrotik verziobol ilyen beugro kis dolgokat nem talaltam.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- DELL PowerEdge R730xd 26SFF rack szerver - 2xE5-2680v3 (24c/48t, 2.5/3.3GHz), 64GB RAM, 10G, H730p
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A14/Samsung Galaxy A34/Samsung Galaxy A54
- Xbox Ultimate előfizetések
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 16/32/64GB RAM RX 7700XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Felújított laptopok Számlával, garanciával! Ingyen Foxpost!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest