- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Yettel topik
- Google Pixel topik
- A holnap határán: itt van minden új Galaxy promóképe
- Milyen okostelefont vegyek?
- Poco X6 Pro - ötös alá
- MIUI / HyperOS topik
- Telekom mobilszolgáltatások
- MiLi MiTag, MiLi LiTag bluetooth trackerek
Aktív témák
-
zuchy
őstag
Igen, hiányzik egy két láncszem még a képből, de bízzunk, hogy nem eszik sokat.
40nm-en nem ehetne olyan sokat, de ez a TSMC-től is függ. Lehet kapunk egy mini kazánt?(#2375) gyiku:Szerintem is arra mennek, mert sokat fűt akkor fuj-fuj. Persze tudom, hogy ez nem baj, csak az átlagos júzer ezt nem érti meg.
-
zuchy
őstag
-
Abu85
HÁZIGAZDA
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Ha a csíkszélesség 55 nm mindkét rendszernél, akkor miért lenne sűrűbben a tranyó az egyik chipben? Mindkét cég a TSMC-nél gyárt és mindketten ugyanazt a gyártástechnológiát használják. Ha más lenne a technológia akkor előfordulhatna eltérés, de így nem.
Egyébként a hivatalosan közölt adatok sem pontosak. Egyrészt az AMD az aktív tranzisztorszámot közli, tehát a rendundáns részeket nem számolja bele. Ennek megfelelően nem a tényleges méretet jelzik, hanem az aktív méretet.
Az NV pont fordítva csinálja teljes mérettel és teljes tranyószámmal számol. Pontos paraméterek nélkül nem lehet számolni.Egy ponton túl már nagyon nehéz javítani. Így jött össze a HD 4830-ra a chip megfelelő mennyiségű selejt. Az a baj, hogy bármilyen tökéletes a gyártástechnológia állandó 90%-os kihozatal fölé még méretes redundáns részekkel sem lehet menni. Egyszerűen a waffer szélén lévő chipek nem képesek olyan jó órajelekre, mint a középen lévő lapkák. Márpedig hiába hibátlan a chip, ha nem tudod felpakolni az órajelét a megfelelő szintre. Az AMD igazából arra megy, hogy 75-80%-al kezdjék a kihozatalt, és 90%-ig jussanak el három-négy hónap alatt. Tekintve a chip méretét ez igazán gazdaságos.
Csak a partnerek csökkentik a rendeléseket az NV-nél és növelik az AMD-nél. Nem véletlen rendelt az UMC és a TSMC 30000 ostyát. Egyszerűen az AMD raktárait hétről hétre kipucolják, így meg kell nyomni a gyártást, amire az arab tőke jó alap.
Konkrét infókat megint nem mondhatok, de a nyáron takarítás lesz. Az új rendszer szerint aki nem teljesíti az elvárásokat az ki lesz rúgva ... és az EVGA a küszöbön áll a partnerszerződésért. Csak arra vár, hogy az AMD kitegye valakinek a szűrét.
Ezek a gyártók cégek ... ha a vezetők 5-6%-os nyereségre vágynak, akkor beteszik a pénzüket a bankba. AZ NV nem tud nagyobb nyereséget kínálni, hiszen már ők is veszteségesen működnek. Az AMD viszont nagy nyereséget kínál, így ha lehetőség van belépni, akkor mindenki próbálkozni fog. -
zuchy
őstag
-
zuchy
őstag
És az mért lehet, hogy viszonylag sokat fogyaszt az RV770-90 az Nv karikhoz képest?
Ennyit számít a tranzisztor-sűrűség, vagy több rétegű az RV770 mint a GT200?
Úgy tudom, hogy meg kellett emelni a feszültséget, hogy kevesebb legyen a selejt...
Gondolom már túl vannak pár steppingen, (vagy nem) akkor mért nem lehet lejjebb venni a feszt?
-
westlake
félisten
ezt nem gondolhatod komolyan
megis mond mar egyetlen egy olyan dolgot, amivel az amd meg tudna "fenyegetni" az oldalakat (a kikerult infok nem hivatalos site-os infok voltak, hanem forumokban tettek kozze forumozok)
a prohardveren azert nem teszik kozze aprilis 2-aig (vagy 6-aig), mert koti a kezuket az alairt nda (a tesztkartyakat valoszinuleg az amd-tol kaptak).. ha kitennek, akkor megsertnek a szerzodest.. ellenben en (vagy akarki mas forumozo) siman kitehetne egy full bemutato, mivel az o kezet nem koti semmi.. -
attiLANte
tag
Úgy látszik, az nV-nél nem hallottak meséket Mátyás királyról - Eb, aki a kanalát meg nem eszi - ugye
-
nagyon úgy tűnik, hogy a Stormrise jelentősen jobban megy ATI HW-en - de messze nincs szó akkora felfordulásról, mint anno a HL2 esetében. nálam biztosan tesztalany lesz, akkor majd meglátjuk - addig a linkelt topicban megosztott mérésekből arra saccolok, hogy egy 4870 kb. 10-20%-kal lesz a GTX285 felett.
-
tzsolesz
nagyúr
Szepen eltevesztettek a helyet
Igen, de nem én kezdtem, csak folytattam, egyébként nyitottam neki topic-ot is, de nagyon kevés a látogató még egyelőre. De elmondom, hogy tűrhető játék, nem olyan rossz ahogyan szidják. Érdekes hangulata van neki, kicsit futurisztikus, de még is kicsit drámaiak a helyszínei.
Az irányítása miatt pedig mindenképpen ki kell próbálni, mert ilyen még eddig nem volt.
Nézzétek meg.
-
attiLANte
tag
"alig talaltam par hozzaszolast, azokban se a teljesitmenyrol volt szo, hanem a jatekot szidtak"
Hát nem tudtad, hogy ennek itt van a helye?Egyébként igazad van, pl. a Serius Sam sem váltotta meg a világot a Truform-mal. De azért azt nem nehéz belátni, hogy most kicsit más a helyzet...
"Pezsgo bontast meg vard meg azert,"
Igenis, értettem! Akkor leszállok a földre. Bár a Stormrise-nak is hasonlóak az esélyei, mint egy rózsaszín elefánt ablakon való berepülésének: vagy bejön, vagy nem...
De ha bejön, nagyot szól.
-
westlake
félisten
ugy tudom, hogy amikor aktivalasra kerul az uj sebesseg, akkor egy par masodpercre felkapcsol a kartya 3d performance profilba.. ez a kep megint csak azt bizoynitja, hogy 1050 mhz-en nem fagyott meg azonnal a kartya.. egyebkent ez az eredmeny (ha igazi), akkor nagyon biztato!
mod: az 1200 mhz maximalis ertekbol pedig az szurheto le, hogy ez a kartya vagy gyari tuningolt, vagy mar kezelik a bios editorok a 4890-ek bios-at.. -
attiLANte
tag
Heh, ismerős - kíváncsi lennék a doksi többi részére is...
Elég sok múlhat a drivereken: nem tudjuk, hogy milyen változtatásokat hajtottak végre az RV790-en és ez driver oldalról igényel-e módosításokat - talán nem véletlen, hogy a 9.4-es Catalyst-tól kezdve hanyagolják a régebbi GPU-k támogatását. Emiatt talán nem szerencsés a korai megjelenés, viszont ennél jobb környezetbe nem nagyon tud érkezni - hacsak nem várnak még valamire.
A hatékony ködösítés - és az előd zajos sikere - miatt nagy várakozás övezi a kártyát, befutott a Stormrise is (amiben nem szerepelnek túl fényesen az nV kártyái), és lehet, hogy jön hozzá még pár DX10.1 cím. Közben a GDC-n népszerűsítik az új technikákat (DX 11 - lehet, hogy már demózzák is?), igyekeznek megnyerni a fejlesztőket, akiket már nem nagyon tud kordában tartani az nV. A kör kezd bezárulni...
Addig kell ütni a vasat, amíg meleg - ha versenyképes a cucc, nem fogják április 9-ig húzni. -
joshua7
veterán
-
westlake
félisten
vegulis, ha azt nezzuk, hogy a ket magos (4870 x2, gtx 295) kartyakon van ketto darab tapcsatlakozo, akkor tenyleg tulzasnak tunik.. szazalekban kifejezve mennyivel lehet kevesebb a fogyasztasa egy 4870-nek, mint egy 4870 x2-nek? szerintem biztos, hogy tobb, mint 40..
ilyenkor fog jol jonni a preparalt pci-e toldo + pci-e tapcsati paros, meg a multimeter.. -
tzsolesz
nagyúr
Hát ez nagyobb.
Kezd izgalmas lenni, mert akkor nem hinném, hogy csak órajel emelés lesz. Ekkora chip-en elférne 960SP, a 800 helyett.
De az is lehet, hogy csak a nagyobb hőt akarják így elvezetni, és csak a kupak mérete lett nagyobb.
Abu85: Mi lesz már, van valami infód?
Mert nagyon úgy tűnik, hogy a különböző külföldi fórumok is csak találgatnak, és egy bolond százat csinál szindróma játszik.
-
attiLANte
tag
Igaz a kép csalóka, de a foglalaton lévő fémkerethez viszonyítva(feltétlezve, hogy azoknak egyforma a mérete - és én sem mértem félre semmit), kb. 4%-al hosszabbnak tűnnek az RV790 élei.
Ami azt jelentené, hogy a magméret 260 helyett 280 mm². Ha így van, akkor borul minden teória a SSOCed RV770-ről - ez egyre érdekesebb...szerk.: bár egyelőre abban sem lehetünk biztosak, hogy igazi a kép.
-
tzsolesz
nagyúr
Én is tölteni akartam fel egy általam moddolt képet, amin látszik hogy talán egy század milliméterrel nagyobb az RV790, de ez valószínű,, abból kifolyólag van, hogy az RV770 volt távolabb az objektívtől.
De lehet, hogy neked van igazad, és tényleg nagyobb. Most már elbizonytalanodtam.
De a netem okádik: (DUNAWEB)
-
-
leviske
veterán
Nah, mostantól elhiszem.
Túl sok reményt fűztem hozzá... Ezek után viszont kételkedem az RV790 kódnévben.
(#1760) tlac: Megkövetlek... átnézve az újabb bit-tech-es teszteket, nincs számottevő különbség, csak magas felbontás+élsimítás kombónál.
(#1761) gbors: Visszavonom. Visszanézve a teszteket, a Fallout 3 zavart meg, amiben tényleg elég szép különbségeket produkál. A többiben csak 2560x1600+élsimítás mellett van különbség, de ott átlagban 2,5-10FPS vs. 30-50FPS. Tehát elnézést.
-
tzsolesz
nagyúr
Na most akkor 40nm, vagy csak refresh 55nm-en?
TTomax Jó van na, úgy is tudom, hogy a HD5xxx-es szériánál Te az elsők között leszel, akik kipróbálják. Ne tagadd.
Ha pedig a játékfejlesztők nem csak is kizárólag NV hardverekre fejlesztenek, akkor meg még driver gondok sem lesznek remélhetőleg.
Már pedig igen csak ilyenekről csicseregnek a madarak mindenfelé.
Az is lehet hogy az aláírásod 1-2 éven belül érvényes, és helytálló lesz. Sőt.
-
olizsoli
tag
Az is igaz
Bár az ATI kódneveikben legalább van vmi féle teljesítmény beli logika úgyértem növekvősorrendbe rakják teljesítmény szerint, viszont a zöldségpulton eléggé össze-vissza van kutyulva minden főleg az átnevezősijével, meg a 8as széria átiratát 9esre...
Remélem tanulnak az ellenfelük hibájából és nem várnak a sajátjukig vele -
olizsoli
tag
-
azé' ez erős túlzás. hasonlóan élénk a fantáziája mindkét csávónak, de ha olvastad Charlie oknyomozását az nVidia forraszanyagos kálváriájáról, abból azért kiderül, hogy korántsem hülye emberről van szó, és a bulvár műfaj keretein belül többnyire rendben van, amit ír. persze, csak többnyire
-
leviske
veterán
Szerintem az RV790-40nm semmivel nem megvalósíthatatlanabb, mint az RV740-40nm... Arról nem is beszélve, hogy hova sietnének? Az RV770 bőven állja a sarat. A GT212 törlése után akár az AMD is dobhatta volna sutba az RV790-et, főként ha 55nm-es lesz (tehát kevesebb hasznot termelne).
Az RV870 sikerét meg szerintem nem pont az RV790 tompítaná, miután várhatóan az RV870 megint a HD4870X2 teljesítménye főlé érkezik, ahogy az RV770 is az R680 teljesítménye főlé érkezett.
Értelmét nem látom az RV790-nek, ha csak presztízsveszteség volna a vége. Márpedig, ha 55nm-en érkezik, akkor az lesz...
-
Bluegene
addikt
Nem hiszem hivatalosan lesz X2 az RV790-bol, felesleges lenne tompitani az RV870-et szerintem meg van értelme visszahódítani a koronát arra a félévre, ez pont betenne nvidiáéknak, pláne ha az Rv870 győzelme korántsem biztos, szerintem nem olyan nagy dolog relatíve megtervezni egy dual RV790-et, sőt az is lehet nem is érné be a gtx 295-öt csak megközelíti 1%-ra, olcsóbban adják és befűtenek nvidiának
ha övék a trón érezhetően több fogy a kisebb kártyákból(pl az rv740-ből, elterjed h "most jobb az ati azt vegyél"), szerintem nem tompítaná az RV870-et, beszüntetik akkor mikor az megjelenik, a 3870X2 se tett be pl a 4850/4870-nek egyáltalán, sőt örültek h olcsón kaphatnak egy olyan teljesítményűt
-
tzsolesz
nagyúr
-
leviske
veterán
"tobb retegu dragabb nyak a HD4870-hoz kepest"
Akkor lenne értelme 55nm-en kihozni az RV790-et, ha azonos nyákja lehetne az RV770-el... Ez lenne az egyetlen egy előnye az 55nm-nek. Ha más nyákja lesz, akkor 1000%-ra veszem, hogy 40nm-en jön, kisebb fogyasztással és kisebb DIE mérettel.Ha belegondolsz.. így lenne reális. A két 40nm-es GPU-val letudnák fedni a piacot a HD4650-től egészen a HD4970X2(?)-ig. Eleve abból érdemes kiindulni, hogy a GT212 ellen szánták, folytatni azzal a gondolatmenettel, hogy csak nyerhetnének egy 40nm-es GPU-val. Már csak az általad említett profitcsökkenés is az 55nm ellen vall.
40nm PRO: Nagyobb profit, kisebb fogyasztás, vagy magasabb órajelek> stabil ellenfél a GTX295 ellen
40nm Kontra: a TSMC... Novemberben már bejelentették, hogy készen állnak a gyártásra, de úgy tűnik mégsem
Ezzel szemben:
55nm PRO: Esély az azonos nyák használatára
55nm Kontra: Kisebb profit, nagyobb fogyasztás, mérsékelten magas órajelek> kevésbé stabil ellenfél a GTX295 ellen
Szerinted melyiket választották?
Még azt sem lehet mondani, hogy a 40nm-re való fejlesztés drágította volna, hiszen az RV740 úgyszintén 40nm-en készül. És miután egyszerre startolnak áprilisban, ez még egy bizonyíték arra, hogy valószínűleg jó gondolatmenetet követek.
Még akár az sem volna lehetetlen, hogy 800SP-al érkezik, csak ezt azért kétlem, mert túl közel volna az RV740-hez.
MOD: Még annyit megemlítenék, hogy elgondolkodtató... Ezen "rémhírek" hallatára és a HD4800-asok árcsökkenésére vajon hányan jelentették ki, hogy "A fene se vár az RV790-re, úgyis csak egy csiszolt RV770 lesz"?
-
ulveczkii
tag
"RV790 DIE nagyobb lesz valoszinuleg, tobb retegu dragabb nyak a HD4870-hoz kepest"
Ezt miből gondolod?
Ha te 10% körül gondolkodsz akkor a 800SP-s változatról beszélünk ami legrosszabb esetben is maximum ugyanakkoral lehet mint az rv770 és szerintem ha ugyanezt a vonalat követjük akkor a többrétegű nyák sem indokolt, talán csak némi áttervezést igényel és kicsit mégjobb minőségű alkatrészeket.Másrész amennyire én tudom legrosszabb esetben is (vagyis a szimpla órajelemelés) legalább 15-20% töbletről beszélnek ami körülbelül egálba hozná a gtx280-nal. De véleményem szerinte nem az a lényeges hanem sokkal inkább az hogy az X2 verje a gtx 295 öt és ezzel visszavegye a képzeletbeli trónt.
-
Gonosz15
aktív tag
Na jó, de ezek legalább olyan GPU-t tartalmaznak amit a desktop HD 4 -es család is.
A mobil GTX 280/260M az nv -nél meg G92 -t. Na ez a lépés azért hagy némi kívánni valót maga után.
Na, nem félre érteni, az AMD-t se védem. Náluk is lehetett volna felhasználóbarátabb számozást találni. -
Abu85
HÁZIGAZDA
-
D.Orion
veterán
-
XoZ
aktív tag
A második oldalon a táblázatban 16 ROP-ot írnak, alatta a szövegben viszont már 8-at:
The RV740 houses 640 stream processors, 32 texture memory units (TMUs) and 8 render output units (abbreviated as ROPs).
Bár nem értek hozzá, de nekem az jött le az eddig az ebben a topikban olvasottakból, hogy a ROP-ok száma szoros összefüggésben van a memória busz szélességével, és a 128 bithez 8 ROP tartozik.szerk.: persze ha jó a teljesítmény, akkor nekem mindegy, hogy mennyi ROP van
Aktív témák
Hirdetés
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Autós topik
- Tőzsde és gazdaság
- Hálózati / IP kamera
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Python programozás
- Macska topik
- Elite: Dangerous
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- További aktív témák...
- Honor Magic5 Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Dell P2419H P2419Hc Full HD LED IPS 24" + P2719H 27" LCD monitor (vékony keretes)
- LENOVO ThinkSystem NVIDIA Quadro RTX 6000 24GB PCIe Passive GPU
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R 5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Corsair 650W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest