- iPhone topik
- Mobil flották
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- One mobilszolgáltatások
- Magisk
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Fotók, videók mobillal
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Milyen okostelefont vegyek?
Aktív témák
-
leviske
veterán
Jah? Tényleg! El is felejtettem, hogy egy Core i7 975 + GMA4500 milyen jól felveszi a versenyt egy AMD Dragon platformra épülő géppel...
Amúgy az IGP-ikhez nem kell túl komoly driver... A Larrabee alá azért nem hiszem, hogy hagynák, hogy ilyen gány driverek kerüljenek.
"nem, vannak ilyenek, persze nem sok"
Elnézést, rosszul fogalmaztam. Olyan játékokra gondoltam, amik mondjuk a BioWare, vagy Blizzard/DICE/Valve kezei közül kerülnek ki.
Tudom, hogy vannak rá már most játékok, de mivel vagy kis költségvetésűek, vagy hobbi fejlesztések és sajnos technológiailag + gyakran történetileg is elmaradnak a nagyobb fejlesztőstúdiók termékeitől.
Az iD-ben bíztam ezen téren, de komoly csalódást okoztak a Rage-vel... Ha képesek lettek volna Linux-ra is kiadni, akkor még meg is vettem volna a játékot, pedig a zombis/lövöldözős játékok nem a világom.
"egyáltalán nem vagyok képben az amd-s szerverekkel, szóval oda milyen driverek kellhetnek?"
Chipset? Mondjuk.
Nem feltétlen árt, ha van driver és mint említettem, pár hónap múlva érkezik a Maranello platform... Nem ártana úgy debütálni, hogy nincsenek driver gondok egyik OS alatt sem.
"szerintem sok munka"
Jajj, basszus... Windows alá újra tutták írni. Ne legyen már annyira nehéz újra írni Linux alá, mikor valószínűleg a közösség is aktívan küldözgeti a visszajelzéseket.
Ha az "Ultra Hordozható Notebook"-ok piacán meg akarnak élni, ugyancsak nem árt a Linux-ra felkészülniük, bár igaz, hogy oda nem igazán OGL teljesítmény kell, hanem (a HD tartalmak miatt) ATi Steam, vagy OCL ...
-
leviske
veterán
Az Intel valószínűleg a Linux-ot nagyon fogja nyomni, amint lesz egy versenyképes, egész platformja.
Miután az AMD-nek az egész csak driver kérdése, szerintem nem lenne hülyeség részükről meglépni a dolgot. Úgyis 1000 év lesz, mire megjelenik az első natívan Linux-ot támogató játék, így a MS sem hunyoroghat rájuk, hogy a bármit ezzel a Linux-on segítenének.
Amúgy a szervereket csak azért hoztam fel, hogy hogyha már kénytelenek így is hozzányúlni a driverfejlesztők a Linux-hoz, akkor aztán főként nem sok plusz munka a GPU-k alá is nyomni egy minőségi drivert.
-
leviske
veterán
Miért ne lehetne 0-ról újraírni a drivereket?
A Windowsnál már másfél éve megtették. Ha nem szeretnék, hogy a későbbiekben úgy egybeforrjon a Linux neve az Intel videokártyákéval, ahogy eddig össze volt forrva a GeForce-okéval, akkor érdemes elkezdeni tipegni a normális támogatás felé.
Arról nem is beszélve, hogy lassan jön a Maranello. Miután serverek terén a Linux már elég elterjedt ezért ajánlott, hogy a chipset kapjon normális támogatást Linux-ra. Ha pedig már a Catalyst chipset részével elkezdtek foglalkozni, akkor már a GPU részét sem tart semmibe minőségire javítani.
(#7898) beteg: És a "k drága" mivel akar pontosabban egyenlő lenni?
Mind1, majd meglátjuk, de én bízom benne, hogy végül az amcsi árak lesznek ide is értendők, nem juróba számolgatva/osztvaszorozva...
Így lenne reális. Az AMD eddig is tisztában volt vele, hogy az EU-ban drágábban lehet megvenni a cuccait, a processzorait azért hírdette múltkor inkább már EUR-ban.
-
leviske
veterán
És ettől miért kéne hason vergődnöm?
Én arról beszéltem, hogy a HD5800-asok már kapnak rendes Linux-os drivert, nem arról, hogy a Catalyst milyen szépen felfejlődött. (Ugyebár az iD-nél valószínűleg még nem találkoztak a HD5-esekkel bemutatkozó Catalyst-al.)
Onnantól pedig, hogy a HD5-ösök már teljes mértékben AMD fejlesztések, és az AMD IBM közeli, az IBM pedig jelenleg Linux párti, még talán az sem lehetetlen, hogy az AMD majd tud segítgetni a Tech5 átportolásában.
Nem hiszem, hogy a Linux örökké 1% alatt fog maradni...
Arról nem is beszélve, hogy az Intel nagyon tolja a Linux szekerét. Az AMD is kénytelen lesz oda szagolgatni. (Ha esetleg a fentebb felhozottakra a Microsoft-os partnerség lett volna ellenérv.)
-
cszn
őstag
Akit annyira érdekel a fogyasztás meg tudja oldani a ddr5-ös kártyákkal is az alacsony fogyasztást. Ez persze nem mentség, én sem értem erre miért nem fektettek hangsúlyt. Ha megették volna kiabálhatták volna világszerte, hogy abszolút kevesebbet fogyasztanak az Ati kártyák. Így csak terhelve.
-
Bluegene
addikt
jó terheletlenül az nvidia jobb, terhelve pedig picit rosszabb mint az ati
elég fair nem? egyébként is kispályás számolgatni ezt akinek van pénze 4870X2-re meg GTX 295-re százhúszezer ft, sajnál 20 fillért(0,2Ft/ó) amit óránként megspórol az nvidiával
(1000W 25 ft is lehet, óránként megspórol átlag 5W-ot nane!
)
pshyco!!!
mod: mielőtt belémkötnétek h rosszul számoltam, lehetetlenség pontosan kiszámolni, mert a játék alatt is változik a terhelés, milyen arányban netezel, de a különbség annyira csekély h kábé az a kérdés h 15 vagy 30 fillér a különbség óránként(nv és ati között), sőt meg is fordulhat a dolog, 1kWh 25-40Ft röhej
-
westlake
félisten
3d-s alkalmazas utan nem felejt el atvaltani.. nem is ezzel van a problema, nem is probaltam erre utalni.. azt mondom mar jo ideje, hogy amig nem futtatnak a kartyan 3d-s alkalmazast, addig nem kerul a kartya valodi 2d powersave modba.. egyebkent a hsz-ed elso mondatat nem tudom nem ertem.. vagyis most mar ertem, de szerintem hulyeseg (mar bocs).. igen, lehet hogy olyan, mintha jatszottal volna, de megsem tetted
mod: tudtam ertelmezni, nem pedig egyetertek vele -
westlake
félisten
latom meg mindig nem erted (vagy nem olvastad a 4870 x2-es okfejtesemet).. ezzel a meressel eppen hogy nem a legmagasabb idle fogyasztast kapod meg (persze csak abban az esetben, ha itt is olyan a powerplay, mint az elodoknel).. eppen hogy ugy kellene tesztelni az idle fogyasztast, hogy elotte nem futott semmilyen 3d-s alkalmazas! a 4870 x2 masodik magja ilyenkor 3d performance mhz-et, es feszultseget kapot.. csak az elso mag volt 2d performance modban.. nem veletlenul mondom, hogy ez lenne a realisabb (es valosabb) meres.. en nem egyszer csak azert kapcsolom be a gepet, hogy elolvassam a leveleimet, vagy internetezzek.. esetleg, hogy "otthagyjam" a gepemet letolteni nehany warezt.. az meg nem 2 ora..
#2143: en is korulbelul ugyanezt leirtam mar korabban.. a 4890 a 4870 rev2-es, tuningolt valtozata lehet.. nem egy valoban uj kartya, hanem csak egy javitott kiadas.. de nekem se legyen igazam..ha hozzajutok egy 4890-hez, es egy 4870-hez, akkor en csak pontosan haromfele tesztet fogok elvegezni, ami mindent elarul majd az uj kartyarol.. el nem arulom, mert meg a vegen "lenyuljak"
-
westlake
félisten
magyarazd mar el, hogy miert.. szerinted kozelebb all a valosaghoz az, hogy ha peldaul internetezes celjabol kapcsolod be a gepet, akkor elotte a biztonsag kedveert futtass egy kis 3d-s alkalmazast, mint az, mikor egybol bekapcsolas utan lehet hasznalni a gepet nem 3d-s alkalmazasokra a gepet? ugye most csak viccelsz
elkepzelem a felhasznalok arcat, amikor kiderul, hogy egy hibasan megtervezett powerplay miatt 1 evnyi gepezes utan kb. 30%-al fizettek magasabb villanyszamlat, mint az indokolt lett volna.. -
leviske
veterán
Nem, hanem ezt. Csak úgy tűnik, hogy felületesen jegyeztem meg az adatokat.
-
rocket
nagyúr
Kulfoldi tesztekben emlekeim szerint nagyobb volt a kulonbseg, kb. 20watt idleben.
Egyebkent mind1, mert szazelekosan +10watt is +~15% idleben (csak a VGA-t szamitva), alapbol se szerepelnek jol idle fogyasztasban az ATi HD48xx kartyai a konkurenciahoz kepest, szoval mondhatjuk minden wattnak lenne jelentosege jelenleg az AMD eseteben.
(szoktam tobb forumot is olvasni, es bizony slager tema lett az idle fogyasztas amiota ott jobban szerepel az NV, ezert lenne jo ha tudnanak valamit kezdeni a GDDR5 memoriakkal, dehat az nem az o hibajuk, hogy nem toleraljak a downclockot/kisebb feszultseget a GDDR5 memoriak).Nehany gyartonak vannak olyan HD4850 kartyai amik 250/750-re veszik vissza az orajeleket idle 625/990-rol (referencia karktyaknal 500/750 idle),de tesztet nem lattam ez mennyivel csokkenti a fogyasztast.
HD4870-nel 500/900 idle 750/900-rol, amibol most lesz ugye a HD4890-nel 240/975 850/975-rol, meglatjuk majd ez mit fog erni idle fogyasztasban -
VinoRosso
veterán
DOS?? milyen DOS??
A tualatint koránt sem nevezném értelmetlennek. A p6 volt a Pentium M alapja, az meg a core-é, az meg a core2-é, ami az egyik(ha nem a legjobb) intel mikroarchitektúra. Van SSE, meg jön majd pár specifikus kiegészítés, több nagyon nem is kell. 64 bites utasításoknak sok értelme nincs GPU fronton, legalábbis egyelőre. Úgyhogy az x86 tök jó megoldás lesz szerintem. Ha még ezt megfejelik egy 2Ghz körüli órajellel + 64 tualatin maggal, akkor szerintem nagy meglepetésben lehet részünk. Mondjuk érjen egy ilyen mag kvázi 4-6 SP-t. Lehet számolgatni...
-
Abu85
HÁZIGAZDA
A Compute Shader az előny az NV-nek, de a szoftver renderingben már nem igazán. Az AMD is egyfajta grafikára optimalizált x86 magot fog kiadni, 2014 körül. Azt C-ben lehet keményen használni és kész.
Az NV-nek a CUDA az esélye, ha az elterjed, akkor nem mennek ők sehova.
Janos666: Azért alapvetően ez nem így volt betervezve. Ott került homokszem a gépezetben, hogy az AMD megvette az Ati-t. Megvolt a tőke véghezvinni az R600 projectet. Ha az Ati nem kell el, akkor mára már NV "monopólium" van. Ennek megfelelően a CUDA kitúrt volna mindent a piacról, és az AMD illetve az Intel szépen támogatta volna az interfészt a jövőbeli fejlesztéseivel.
-
janos666
nagyúr
Én csak azt nem értem máig, hogy miért épp a csúcson szállnak ki? Mármint ha GPGPU az mégis GPU valahol, és a csúcsot meg oda értem, hogy már a zsebükben volt a fejlesztők nagy része, és piaci fölénnyel bírtak a roskadozó AMD felett. Szinte hülyeségnek tűnik épp ilyenkor kiugrani. Az ok, hogy így kevesebbet kell fejlesztésre költeni, ha csak a GPGPU-nak szánt csipen épp annyit igazítanak hogy játékra is jó legyen, nade a kiugrással úszik az eddig piacba pumpált pénz és erő, az TWIMTBP dolgok, a piaci fölény, stb. Szóval nem úgy tűnik, mintha nem érte volna meg nekik belefeccölni némi pénzt miközben van is hozzá tőkéjük, hogy utána nyereséget vehessenek ki. (még akkor is ha ez kevesebb nyereség mint a GPGPU, a profit az profit, miért ne adna valaki 100 Ft-ot 1 hónapra ha nem kell neki semmire "idézőjelben persze", de többet kamatozik mint az infláció?) Még az se móka, hogy tudták mikor csinál válságot az amcsi jegybank, mert akkor már mostanra se lenne kártyájuk, hanem 1 generációval előbb leépítenek...
-
Abu85
HÁZIGAZDA
A CUDA Library tartalmazza azokat a termékeket amiken futhat a CUDA-val írt program. Egyszerűen felvették az AMD karikat a listába. Persze ezt még csak az NGOHQ-s srác használhatja ... megkönnyíti a fejlesztés. Sose lesz kiadva, mivel jogi aggályai vannak a dolognak. Ettől függetlenül a Physx-re fel lesz használva.
-
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Ja értem ... igen elég sok doksit ad ki az AMD. Ezek vélhetőleg a kapacitás miatt húzódnak. Az R600 statikus architektúrája miatt a drivert megírni nagyon nehéz. Emlékszem, volt anno még a Transmeta-s beruházás, akkor az AMD cserélt a vállalattal pár rendszerprogramozót. Ugye a Transmeta a legjobb a statikus vezérlésű rendszerek kezelésében, az AMD-s emberek tanulnak, a Transmeta-s kölcsön skacok pedig tanítják az AMD alkalmazottakat. Gyakorlatilag ennek az eredménye volt a 8.3-as Catalyst driver ami áttörés volt a HD Radeonok történetében. Gondolom nincs meg a kapacitás minden dologra, így fontosság szerint osztják be a támogatást.
Hát például nem ártana a driver működésének zárt doksija. A Physx nem olyan dolog, mint a mod driverek, itt alacsony szinten kell belenyúlni a rendszerbe. A CUDA Radeon Libraryt, azt megcsinálta az NV. Oda nem kell más.
Elméletben a működést elemezve visszafejthető a driver kódja, csak hát ez eleve illegális, továbbá nem egyszerű a dolog.Hát az OpenCL az nem téma. A Physx a CUDA-hoz van szabva, csak azzal használható. Azért érdekli az NV-t, az AMD támogatása, hogy a CUDA terjedjen. A jelenlegi formájában nem lehet lenyomni a rendszert a fejlesztők torkán. Ha viszont elterjed, akkor az OpenCL helyett lehet a CUDA a szabványos programozási környezet. Ez paradicsom az NV-nek, mert a konkurenseknek támogatni kell a zárt rendszert, és nem GeForce kártyák teljesítménye tökéletesen befolyásolhatóvá válna a CUDA-n keresztül. Kis túlzással élve bármit is fejlesztene az AMD, annak a teljesítményét az NV tetszőlegesen belőheti a CUDA-n keresztül. Gondolom ebből az is kiderül, hogy miért nem akar az AMD CUDA és Physx támogatást.
janos666: nem fake amit csinált, csak az itt a lényeg, hogy egy módosított driverrel és egy programmal csinálta. Ilyen alapon persze megcsinálható a dolog, csak minden külön programra módosított driver kell ... egy jó adag buherálással persze. A mai világban azért, ha csinálsz valamit, akkor azt érdemes olyanra készíteni, aminek a telepítését és beállítását egy 1.0 user is megérti.
-
janos666
nagyúr
Én csak azt nem értem, hogy ha meg tudta csinálni a screenhotot, akkor azóta miért nem hozott össze abból valami használhatóbbat?
Vagyis ha olyan fontos a rendes doksi, akkor a nyári kép fake, de akkor eleve nincs miről beszélni. Ennyi erővel én is csinálok egy olyan képet paintben, utána én is megígérem az nv-nek, hogy MEGPRÓBÁLOM megcsinálni a wrappert, ha felvesznek egy havi 500k-s állásba, céges kocsival és fiatal titkárnővel...)
Ha meg nem fake a screenhot, és pár nap játék után összehozott egy 3DMark futtatást nem igaz, hogy az nv segítségével már ne tudott volna valamit összetákolni, amit beta vezióként kiadhatott volna. Az már most jó lenne az nv-nek is, de talán az AMD is hamarabb kötélnek állna, hogy jó, ha így is úgy is megcsinálod csináld rendesen...(#971) OpenCL-ezésbe meg az nv nem fog belemenni, azt eddig is megteheték volna ők is hogy az AMD-nél lévő CUDA megfelelőjére is megcsinálják a physx drivert, de ők CUDA-val akarnk nyomulni. A Physx a CUDA terjesztője, nem a Physx-ért van a CUDA, hanem fordítva...
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Ez a regiszterkezelés ... nemigazán a DX10.1 fejlődését szolgálja. De jó, hogy jött.
Bár az én véleményem szerint, a fejlesztők a Tesselation SDK-t várják.
Amikor jön egy új API, akkor jönnek a példaprogramok az MS-től hozzá. A gyártók pedig irkálják a programozási útmutatókat (persze némileg a saját kártyáihoz igazítva). Ez amolyan "mit, hogy csinálj" dolog. Hol tudsz sebességet nyerni, meg mit ne csinálj soha. Nyilván a DX10.1 azért gond az NV-nek, mert mindenki az AMD doksijaiból készül fel rá, így ha meg is jönnek a DX11 karik, akkor a programozási szokások az AMD dokumentumai alapján alakulnak ki.
-
Aktív témák
Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- iPhone topik
- OLED TV topic
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Átlátszó, vezetékmentes YUNZII klaviatúra numerikus paddal
- Napelem
- TCL LCD és LED TV-k
- Asztalos klub
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
- További aktív témák...
- Inno3D GeForce iChill X4 RTX 3070 Ti 8GB GDDR6X 256bit videokártya
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte AORUS MASTER RX 6800 XT 16GB GDDR6 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- ASRock RX 6600 8GB GDDR6 Challenger ITX Eladó!
- BESZÁMÍTÁS! SAPPHIRE NITRO+ RX 7900 XTX 24GB GDDR6 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3070 Ti OC 8GB GDDR6X 256bit videokártya
- DELL PowerEdge R730xd 26SFF rack szerver - 2xE5-2680v3 (24c/48t, 2.5/3.3GHz), 64GB RAM, 10G, H730p
- Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
- Update 07.07. Bomba árak 2025-ben is! Üzleti - Consumer laptopok DELL FUJITSU HP LENOVO
- Telefon felváráslás!! Samsung Galaxy S22/Samsung Galaxy S22+/Samsung Galaxy S22 Ultra
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest