Aktív témák
-
Skizz
addikt
válasz
Bluegene #2285 üzenetére
Nem tudom, milyen pletykák keringnek most a GT300-ról, de szerintem az nV felébred végre és inkább a középkategóriára koncentrál, és nem fog hatalmas veszteségeket felhalmozó monstrumokat gyártani, csak azért hogy a bloodystevek köreiben népszerű maradjon. Legalábbis a józan gondolkodásmód ezt diktálná. Na meg az is, hogy egyre inkább átcsoportosítják az erőforrásokat a mobil piacra, a desktop pedig kisebb prioritást élvez. Egy a lényeg, Dx10-re kéne koncentrálniuk és a megfizethető közép/felső kategóriára. A Dx10 kibontakozóban van, és ez még csak a kezdet (FC2, Stormrise, HAWX). Ha a 10.1 átveszi a "hatalmat", az nekünk ATi tulajoknak jó, még akkor is, ha hamar bejön a Dx11 őrület, ellenben a másik oldal rendesen szív majd az nV üzletpolitikája és gondolkodásmenete miatt.
dangerzone: Igyá' valamit
-
keIdor
titán
válasz
Bluegene #2285 üzenetére
nVidia még sehol sincs 40nm-en, még az olcsó kis semmire se jó kártyákat se tudják gyártani. Nem tudom hogyan akarnak év végére 500mm2 feletti GPU-t gyártani 40nm-en... én az RV870-et várom nagyon!
(#2282) jozsef11: Azért a 8800GTX/8800Ultra esete nem hasonlít a HD4870/HD4890 esetére... előbbiben ugyanaz a mag volt (G80) de utóbbinál már RV770/RV790 van. Nem nagy különbség, de az RV790 nagyobb, szóval valaminek változnia kellett.
-
emmm
őstag
válasz
Bluegene #2285 üzenetére
Én úgy tudom, szóljatok, ha nem, hogy a GT300-as már DX 11-gyel érkezik, mint az RV 870 is. Tehát ott technológiailag is beérik az Ati kártyákat. Kérdés, időben el tudnak-e készülni vele, mert az Ati kártyák e téren lépéselőnyben vannak (40 nm most jön ki a napokban). Majd kiderül, vagy mindenKI derül
Végül is, még nem tudni a következő szériás kártyákról semmi konkrétat, csak legendákat. Bár a 4850-em nem kell cserélnem egy darabig, úgy látom
-
Bluegene
addikt
válasz
Bluegene #2281 üzenetére
bár annak örülök h a 4850 veri a GTX 280-ast, sőt a GTX 295-öt is(mert nincs SLI) stormriseban, úgy tűnik ez lesz az idei játékokkal, fordult a kocka
, talán hawx dx10.1-ben is villantanak a radeonok, szal nvidiásoknak úgy tűnik megszítták, mert a gtx 280 a 4830/4850nel lesz egy szinten a dx10-es játékokban, a régiek pedig így is úgy is jól futnak
jozsef11: ennyi idő alatt nem tudnak új gpu-t kifejleszteni, inkább az rv870re koncentrálnak, sőt nem is érné meg
-
-
korcsi
veterán
válasz
Bluegene #2199 üzenetére
Aham, számoljunk:
24/7-re vonatkoztatva:100W-os masina 24 óra/nap, 30 nap/hónap az 72000Wh ami 72kWh, 40ft/kWh-val az annyi mint 2880 Ft, plusz 40W fogyasztás az 1152Ft különbözet.
Elhanyagolható?
Mindez idle fogyasztás amikor nincs szükség a teljesítményre.
Nálunk, kis háztartásban a harmadát ha nem többet megeszik a gépek villanyszámlának ."azonkívül 1kWh 25ft is lehet" persze, bemegyek EON-hoz és megrendelem az olcsó csomagot
, az áramdíj kedvezményt azért nem osztogatják csak úgy...
jujj de off
kellene már aludni...
-
westlake
félisten
válasz
Bluegene #2199 üzenetére
rossz a felfogas.. nem tartom magam se takarekosnak, se "ovjuk a foldunket" aktivistanak, de azert azt megertem, hogy ahol tudunk ott sporonunk kellene.. azt sem erdemes firtatni, hogy elhanyagolhato, mivel akik igy gondolkodik, azt a tobbi elhanyagolhato sem erdekli, es mint tudjuk, a sok kicsibol lesz a nagy..
a masik dolog meg az, hogy egy gyarto ne "epitsen" mar erre az elhanyagolhato temara.. ha kiszmolnank az osszes szoban forgo powerplay-es kartya feleslegesen elfutott enrgiajat, akkor igenacsak meglepodnenk.. igenis tartsak szemelott, hogy az energiakkal sporolni kell.. ha meg tudtak tenni masok, hogy tervezzenek egy hatekony sporolo profilt, akkor igenis ok is meg tudjak (tudnak) tenni..
#2201: na varjal.. szerintem te felreerted azt, amirol beszelunk.. tapvasarlasnal azt kell fegyelembe venni, hogy egy eszkoz (vagyis az osszes eszkoz) mennyit fogyaszthat maximum.. a maximum fogyasztas egy videokartyanal ugye 3d performance profilban johet elo.. ezzel a profillal mi most nem foglalkoztunk, mert nem ezzel van a baj.. mi arrol diskuralunk, hogy nyugami allapotban (idle, vagy 2d powersave) nem annyit fogyaszt, amennyi indokolt lenne.. ez a kerdes nem befolyasolja a maximalis fogyasztas -
leviske
veterán
válasz
Bluegene #1877 üzenetére
A HD4850/70 topic-ban már rábólintottak.
Egyébként én a HD4830 különválasztásával is csak azért értettem egyet, mert akkoriban nagy volt a zavar a topicban. Most aránylag elég nagy a "csend", tehát azzal nem lehet érvelni, hogy minden 20.hsz fog csak a 90-essel foglalkozni. A HD3800-as széria is cakumpakk elfér egy topic-ban,
De ha végül 960SP-val érkezik, akkor természetesen én is támogatom a különválasztást, de míg csak egy OC-ről beszélünk, addig felesleges. Szerintem.
-
WesTM
őstag
válasz
Bluegene #1620 üzenetére
Tehát nem a +sp- re ment a gyúrás, hanem az architektúrán alakítottak, és azonos órajelen is gyorsabb lesz az rv790. Nyilván nem véletlenül lesz más neve a gpu-nak +órajel emelés +fesz segítségével ökörség kategória. Ezek szerint a gpu-n belül is történtek optimalizálások.
Jó lenne már valami full konkrét infót kapni az atitól, mert megint nagyon sokáig titkolóznak.Azért nem is írtam ide mostanában, mert olvasva a híreket, kb. annyi valóság tartalmat láttam bennük, mintha én írtam volna hogy 1600sp lesz, és stb stb.
De ez a szép a várakozásban.Olvastam olyat is hogy új ref. hűtő lesz, arra is nagyon kíváncsi vagyok...Ha igaz ugyebár.
-
leviske
veterán
válasz
Bluegene #1529 üzenetére
"mindenesetre én 55nm+módosított chipre teszem a voksom"
Hmm...Nem olvasok inkább vissza a topic-ba.
MOD: Az 55nm-t egyébként én sem cáfolom, a bit-tech érvelése alapján. Viszont 100%-ra sem veszem. A GT212 ellen ment volna az RV790, tehát az AMD-nek készülnie kellett az alacsonyabb gyártástechnológiával és a kisebb fogyasztással...
-
keIdor
titán
válasz
Bluegene #1405 üzenetére
Én azt halottam, hogy 150mm2 is simán lesz. Amúgy kár, hogy a Guru3D nem vette le a hűtőt és készített fotót... nem hinném én se, hogy az RV870 egy drága kártya lesz. Mégiscsak egy RV-ről beszélünk, és kell helyet hagyni az X2-nek is, ami nyílván a GT300 ellenfele lesz majd (megint). Szerintem a 40nm-es (ha lesz) GT200-al lesz egy árban.
-
-
rocket
nagyúr
válasz
Bluegene #1299 üzenetére
Nem ismerem az elonyeit a masik 55nm-es node-nak az RV770-hez hasznalthoz kepest, de nem hangzik tul realisan a referencia kartya eseteben, meg az RV770 felepites mellett se.
Orajelek kapcsan szoktak altalaban a legnagyobbakat tevedni a pletykak, mondjuk most mar van 750-850-950mhz-rol is pletyka. (ugye a 750mhz melle +2SIMD volt).
Egy biztos, az orajeleket a dobozolas elotti utolso pillanatban szoktak meghatarozni, a fantom kartyak korszaka mar lejart, igy a kihozatali aranyt a feszultseg (es ezzel fogyasztas) figyelembe veve kell meghatarozni, tehat volt is ilyen elkepzeles, ez mar nem csak rajtuk, hanem a TSMC-n is mulik, tehat nem tervezes, hanem szerencse kerdese az egesz.
A wafer kozeperol kivalogatott GPU-kkal "megspekelt" alacsony peldanyszamu AIB OC kartyakon tudnak elkepzelni 950mhz-es GPU orajelet, de ehez is mar extra kepzeloero kellettTehat ha mondjuk a GPU-k 10%-a viszi 1.3volton a 950mhz-et abbol nem lehet normalis mennyisegu retail kartyat osszehozni a megjelenesre, ez meg az ultra highend kategoriaban is keves lenne mennyisegben, raadasul a fantom kartyakra mar nagyon oda figyel a media, igy egy ilyet nem erdemes megkockaztatni.
Regebben divat volt olyan SKU-kat alkotni amiket a kesobb javulo kihozatali arany remenyere epitettek, ami nem mindig jott el a tervezett idore -
VinoRosso
veterán
válasz
Bluegene #1227 üzenetére
Szvsz ez kacsa, úgy kell gondolkodni, hogy "mit tennék, ha én lennék a gyártó". Mindkét magnak erősnek kell lennie, mert különben nem lesz versenyképes. 9%+al kitörölhetik a s.ggüket, mert az nem elég az nv karik ellen. Ugyanaz a helyezet, mint nyáron, akkor az nv nem kalkulált azzal, hogy olyan ellenfelet kapnak a piacon ami ellen értelmetlen lenne kidobni a gt200-ak 55nm-es klónjait. Most szintén ezt akarták valszeg az ATInál, szimpla gyártástechnológia váltás, de a GT200b közbeszólt, emiatt kell halasztaniuk, hogy legyen idejük még gyúrni a magon, ezért a csúszka. Az összes többi találgatás, rémhír, kacsa meg arra jó, hogy manipulálják vele a piacot, és kisöpörjék az rv770-es készleteket. Most gondolj bele, ki várna meg egy rv790-et drágáért, ha csak 9%-al gyorsabb. Senki, ezért most megveszik az rv770-et, nem várják meg a májust. Péz péz péz, erről szól minden.
-
keIdor
titán
válasz
Bluegene #1232 üzenetére
Egyáltalán nem mindegy, hogy ki a forrás és mit mond. Te mindig túl optimista vagy, és 99%-ban nem is szoktak bejönni a jóslataid, de mindegy, ezt már írták mások is, nem akarok beállni a sorba. A TSMC-nél gondok vannak, nem megy a 40nm emiatt késik az RV740 is, lehet csak Májusban jön. RV790-et AMD Áprilisban akarja kidobni, áruld már el, hogy egy sokkal bonyolultabb chip hogyan jöhet ki előbb 40nm-en? Ezen szerintem még Te se gondolkoztál el, gondolom...
-
rocket
nagyúr
válasz
Bluegene #1221 üzenetére
Amik valojaban nem leteznek, mert kulon 2 darab RV670, es kulon 2 darab RV770 CF modban 1 nyakon, remelem mostmar erted mire utaltam
"ha az AMD azt mondta parnereinek(?) h 20%-kal lewsz gyorsabb, akkor 750*1.20=900mhz-esnek kéne lennie, szted ez lehetséges?"
Ezt mar megbeszeltuk egyszer, nem linearisan novekszik a teljesitmeny valos alkalmazasok alatt, szoval 20%-os GPU orajel emeles nem fog onmagaban 20%-os teljesitmeny novekedest hozni.
Megha igaz is az a 20% amit az AMD mondott nem tudjuk mire ertettek, ugye nem mind1, hogy X jatekban 2560x1600-ban 8xAA 16xAF mellett lesz gyorsabb 20%-kal, ami mondjuk 15frame/s vs 18 frame/s atlagot jelent, vagy esetleg HD4870 512mb-hoz kepest 1920x1080 felbontas felett ahol elfogy a vram, es belassul a kisebbik HD4870, vagy a legjobb esetben a HD4870 1GB-hoz kepest ertettek "all around", vagy esetleg belekalkulaltak a csak orajel emelesek melle (~13%/~7%) a "wunder drivert".
A cegek szeretnek nagyokat mondani a megjelenes elott allo termekekrol, ami vegul kiderul lehet ,hogy csak a legoptimalisabb cherry picked helyzetre vonatkozott, ezert az ilyen kijelentseket erdemes fenttartassal kezelni.
A marketing sok felrevezeto dolognak alapja ha a nem megelelo szemszogbol kozeliti meg az ember, az is lehet csak siman osszeadtak a szazalekokat, ~13% GPU, es ~7% memoria, es ez a marketing nyelvezetben maris ~20%Minden ilyen lehetoseget megszoktak ragadni a cegek, ezert van pl. drivereknel, hogy X jatekban sebesseg novekedes "up to 10%", ranez az egyszeru felhasznalo es azt gondolja 10%-kal gyorsult, kozben ugye az a legoptimalisabb eset, ami raadasul a release notes-ban meg nem hatarozott reszre vonatkozik, igy sose tudjuk meg igaz-e, mert nem tudjuk hol keressuk a jatekban.
Vannak jatek specifikus optimalizaciok, amikor eszak-kelet fele nezve a jatekban esos idoben gyorsul 10%-ot, de ha elfordulsz del-nyugat iranyba akkor ott ugyanaz a frame ertek van mint az elotte levo driverrel, es ez mar okot nyujt arra azt irjak "up to 10%" -
rocket
nagyúr
válasz
Bluegene #1204 üzenetére
Vicceltem csak, nem szantam a hozzaszolast senkinek
"még mindíg azt mondom bármi lehet, a korábbi pletykák minket igazolnak, most kijön 1 most örülsz mi?"
Miert kene oruljek? mint mondtam teljesen mind1 igazam lesz, vagy nem, ez egy forum ahol velemenyeket cserelunk, leirtam szerintem mi, miert lehet, ennyi.
(egyebkent Xbitlabs nem hardware-infos.de, fudzilla.com, inq.com szintu bulvar oldal, de ettol meg persze tevedhetnek, foleg ha megint a "kavarasos" taktikat alkalmazza az AMD, es mindenkinek mast mondanak az RV790 kapcsan)
-
rocket
nagyúr
válasz
Bluegene #1156 üzenetére
Ez csak az erem egyik oldala, a ROP-ok szama nem tud megduplazodni
Sajnos elcsesztek az RV740-et azzal, hogy kesik mar az eredeti keseshez kepest is, eredetileg 2008Q4 lett volna a megjelenes, az elso keses csak a TSMC miatt volt mert nem keszultek el a tervezett idoben a 40nm-re atalassal, aztan a Cebit utani het lett volna a megjelenes, de a RV740 A11-el nem sikerult elerni a tervezett TDP-t, igy ujabb spin(ek) kell(enek), ez viszont mar nem biztos csak a TSMC sara, lehet mernoki oldalon tervezesi hiba is.#1160:
Ahogy kozeleg a RV740 ugy kopik a fenye, szerintem igaz lesz az amit irtal, jobban jar majd az aki betud szerezni majd HD4830-at, amit addigra szeretne majd az AMD nem letezo termeknek tekinteni, hogy jobban mutasson az RV740XT -
válasz
Bluegene #1156 üzenetére
már ne haragudj, de ez a video egy kapitális marketing-baromság
teljesen más ok miatt közelíti meg a 128-bites a gDDR5 a 256-bites gDDR3-at - és amúgy a magasabb késleltetés miatt van is durván 10-15% hátránya. Tehát kb. 1GHz-en kellene járatni az rv740 memóriáit - ami persze abszolút nem sci-fi -
rocket
nagyúr
válasz
Bluegene #1155 üzenetére
En nem mondtam, hogy csak egy emelt orajelu RV770 lesz, csak azt irtam azon se lepodjon meg senki ha a legegyszerubb varians valik valora, es csak orajeleket emelnek
Tartom a tippem amit eloszor irtam meg nagyon regen, szerintem tobb SIMD egyseg lesz benne 2-vel, ROP-okhoz nem nyulnak, es a GPU orajele 800mhz kornyeken lesz, amivel valos alkalmazasok alatt az RV790XT atlagosan ~15%-kal gyorsabb lehet mint az RV770XT.
Tobbet fog fogyasztani load alatt az RV790XT mint a hasonlo csikeszelessegen keszult ~170mm²-el nagyobb, es ~50%-kal tobb tranzisztort tartalmazo GT200, ebbol meg az elmult honapokat figyelmebe veve az RV770 kapcsan, slager tema lesz majd
Eleg brute-brute force erolkodes szaga van a dolognak, hogy minnel kozelebb keruljenek a GT200 teljesitmenyehez valos alkalmazasok alatt.
Idle is tobbet fog fogyasztani, de remelhetoleg BIOS megjelenes napjatol rendbe lesz az RV790XT-n, amivel legalabb a GPU orajelet sikerul megfeleloen csokkenteni idle, GDDR5 nem szereti az alacsony orajeleket, igy valoszinuleg ez a hatrany megmarad majd idle fogyasztasnal az RV790XT-nel is, csak ugy mint a HD4870-nel. -
-
Geza26
senior tag
válasz
Bluegene #1140 üzenetére
Ugye nem haragszol ha nem 7600GT-t veszek az elkövetkező 1,5 évre a saját gépembe? Ha nem érted meg, hogy mit írok akkor ne viccelődj kérlek!
Most lehet meglepődsz: a 720p-t a jelenlegi integrált VGA is tudja a gépemben, sőt szaggatásmentesen! 1080p-hez kell erősebb VGA! -
JColee
őstag
válasz
Bluegene #1094 üzenetére
kicsit gyanús az a 2560*1600 játszható framerattel
és az az 1920*1200=> 60 fps is elég gyanús, de hát szoktak nagyokat mondanimondjuk amit mondasz spec az jöhetne is
emmm nemtom te hogy vagy vele, de én szeretem, hogy a vidkari nem olyan hangyaf@sznyi kis csöppség, ha más nem legalább a megjelenés tekintélyt parancsol
-
WesTM
őstag
válasz
Bluegene #1068 üzenetére
Az pedig pláne jó lenne ha kiadnának eg yolyan kártyát, amihez nem kell hozzányúlni. Tehát jó hűtő, és jó hűtés, nem kell módosítgatni, hogy jól menjen. Azok akik szeretik bütykölni a vga.t azokat nem zavarja, de az átlag user ebbe bele tud kötni. Jó lenne most már ha ilyen "apró" dolgokra is figyelnének. És akkor lenne az igazi.
-
válasz
Bluegene #1068 üzenetére
emm megválaszolta a kérdésedet - a farokméret fontos, de nem minden, különösen, ha egyszerre kell piaci részesedést szerezni és profitot termelni
a 20 ROP-pal az a baj, hogy 5 clustert jelent, az 5 cluster 320-bites memóriaverzérlőt, a 320-bites memóriavezérlő pedig nagyobb kerületet - szerintem már a 960SP (ha igaz) is lehet annak a következménye, hogy míg az 55nm-es chipen az összes marhaság elfért a 800SP-s chip kerületén, 40nm-en megint pad limitbe futhattak, és volt hely további cuccoknak a chip gyomrában. persze simán lehet, hogy by design van a 20%-os emelés - de a kerületnövelő extra ROP-okat akkor is kétlem.
tzsolesz: én még azon gondolkodtam, tudják-e a ROP-ok tudását még tovább turbózni...
-
emmm
őstag
válasz
Bluegene #1063 üzenetére
Igen, kb egyet is értek veled; kíváncsi leszek, hogy kiadnak-e ebből az új rv790-ből duplásat, pl. 4890 X2 vagy ilyesmi néven. Akkor az török- meg tatárverő lesz, az biztos...
na igen, mekkora is a GT200? 600mm2? Ez meg közel a harmada...ez sokat jelent...
(#1064) WesTM
Na igen, de az új rv740 mellett hol lesz a 4830? Árban egymás mellett? Pont a legkelendőbb kártyák egyikével csinálják ezt meg? Kíváncsi leszek mindenesetre...
-
WesTM
őstag
válasz
Bluegene #1061 üzenetére
Elég reálisnak tűnik a hír. Remélem igaz is, mert akkor hawaii !!!
Érdekes elgondolkozni az rv740en is, mert teljesítménye még átlag játékosnak bőven elég lehet, és ugye tegyük hozzá, hogy ez a 20k-s réteg is nagyon kelendő, mert van aki még 50ezret sem tud csak úgy vga-ra fordítani. Szóval ez is egy érdekes alternatíva lesz. Alacsony fogyasztás, jó teljesítmény, és alacsony ár mellett adu ász lehet, nem szabad elfeledkezni róla, főleg annak tudatában, hogy a 4830 is siker lett.
-
rocket
nagyúr
válasz
Bluegene #1037 üzenetére
Annal azert bonyolultabb GPU-t gyartani mint, hogy "kesz a gyartosor".
(ettol fuggetlenul sose mondtam, hogy tuti nem lesz 40nm, es azt se, hogy tuti nem lesz GTX285 vero, arrol irtam miert nem tartom valoszinunek, hogy az lesz).
"amit te állítasz már csak azért is kizárt, mert minden pletyka ellene szól"
En a velemenyemem kozlom, meglepo lehet de erre valo a forum
Pletyka sok fele van, van aki futosoron gyartja oket, es a hit/miss aranya 1:9"ráadásul egy elvetélt életképtelen szánalmas próbálkozás lenne, ami nem méltó a céghez, ennyi gyorsulásért nem is érdemes pénzt áldozni, akkor már jobban járnának ha hagynák az egészet"
Ezt majd eldontik a felhasznalok, a nagy elvarasok szoktak maguk utan hagyni csalodotsagot, ezert erdemes inkabb a realitasok talajan maradni, es akkor csak pozitiv iranyba lehet csalodni
-
rocket
nagyúr
válasz
Bluegene #1034 üzenetére
Mar leirtam neked A-tol Z-ig egyszer, ez nem mentalitas, hanem lehetosegek kerdese, egy ceg erdeke minimalis befeketetessel a leheto legtobbet kihozni, ez akkor is igaz lenne ha evente 1 milliard $ netto nyeresege lenne az AMD-nek.
Azt is irtam mar, hogy ebben az esetben meg az is edes kevet mit akar az AMD, mert a TSMC mint kulsos ceg gyartja a GPU-kat nekik, igy rajtuk is sok mulik."az R600 óta pedig tanultak és bölcsebbek lettek, inkább viselkednek úgy mint az RV770-nél, különben is mikor volt az már, most vagyunk a mostban"
Ez nem ovoda, hogy ilyenbol tanulnak, es bolcsek lesznek tole, ha tudjak egy termekrol elore, hogy nem azt fogja hozni amit remeltek, akkor se azt mondjak egy sz@r lesz, hanem azt fogjak mondani, hogy csucs szuper lesz
"én olyanra hivatkozok ami egy éve volt te meg olyanra ami 3 éve, vajon kinek lehet igaza?"
En nem hivatkoztam semmire, csak peldakent irtam, hogy mindig azt mondjak amit eppen hallatni kell.
-
Bluegene
addikt
válasz
Bluegene #1034 üzenetére
ha képesek voltak 150%-os elméleti gyorsulásra(RV670-770), vagyis 2,5 szeresre, akkor honnan veszed h most 10%-os lesz? képesek rá a srácok hidd el
amit te mondasz az egy apró, icuri picuri lépés, gyakorlatilag a nagy semmi(55nm és +10%), hidd el ennél több kell h legyen, a 20% is inkább altatás/megtévesztés, legrosszabb esetben 20%, jobb esetben 35%(pletykákból kiszámolható), de elképzelhetőnek tartok ennél is nagyobb gyorsulást, és az eddigiek megtévesztések
egy cég ami a csőd szélén táncolt, most h van végre néhány adu ászuk, nem fogják parlagon hagyni, lehet jövőre nem lesz ez így, most kell lépniük(és ne a mi vezetőinkből induljál ki, mert azok az Intelt is csődbevinnék 2 év alatt, vagy tíz év alatt, Svájcból Ablániát varázsolnak szvsz, ezt felejtsd el)
-
rocket
nagyúr
válasz
Bluegene #1031 üzenetére
R600-rol nem eppen szerenyen nyilatkozgattak
Mint irtam mar regebben nem kell kettot elore lepniuk, ha boven eleg 1 is, ez pedig osszesegeben a HD4870 1GB +~10-15%, es 279-299$.
Tul nagyot lepnek, es valami balul ut ki az RV870-nel, akkor G80->GT200 szindroma alakulhatna ki.Ahogy kozeledik a megjelenes egyre jobban ossze all a kep, ne lepodjon majd meg senki ha megis a legegyszerubb varians valik valora, es csak a GPU/memoria orajeleket emelik
-
Dare2Live
félisten
válasz
Bluegene #1006 üzenetére
azért nem gondoltam volna, hogy vki félre tudja érteni a "befektetés" részt. Természetesen a VGA karik folyamatos árzuhanásárol beszéltem és itt tök8, hogy 2x0t vagy 48x0t vesz most a user.
és egen mint írták egy gossipra alapozol.
Fogyasztást/órajelet pedig majd meglátjuk, ugye pont a szivárgással vannak bajok..... egyébként most fogyiban kb egál a verseny márha nem NV a jobb mert ugye jelenleg egy 4870nél sokkal erősebb 285 lazán jobb 20-30Wal egy 4870nél. És 20-30W az elég sok.
-
dangerzone
addikt
válasz
Bluegene #1010 üzenetére
Nem becsülöm alá őket. De mivel PLETYKÁRA alapoztok még mindig , ezért ilyet én nem mondanék, hogy húúú majd befogja a gtx 285-öt.... "+35%-kal elnáspángolja keményen a GTX 285-őst" -ez állítás volt, nem feltételezés. De nem akarlak nyelvtanból kioktatni.
Legyen igazatok....
De én majd akkor hiszek ennek az egésznek, ha látom a hivatalos teszteket.Amúgy ha 250%kal is lenne jobb ,mint a 4850-em, akkor sem váltanék ! ;) De ez más téma.
-
dangerzone
addikt
-
válasz
Bluegene #945 üzenetére
megpróbálom más szemszögből. ahogy elnézem a postjaid alapján a prioritásaidat, Neked megfelel a 90-100 fokos kártya, mert megnyugtat, hogy a garancia megvéd (sőt, még akár jól is járhatsz vele
). nekem mások a szempontjaim - ugyanúgy utálok egy VGA cseréje körül szaradkodni, mint ahogy egy mikrohullámú sütő vagy egy mosógép körül utálnék - kevés az időm, és gyűlölöm ilyen marhaságokra fordítani.
rocket: nem teljesen értem, hogy az 1/2 slotos hűtőből hogy fejlődött ki az X2 skálázódási probléma
a diódás megjegyzésed abszolút releváns, de sajna válasz nincsen rá - addig max. gyanakodni lehet, hogy ki csal (amúgy ha tippelnem kéne, akkor a múlt ismeretében azt mondanám, hogy mindketten)
8800GT fully agreed, az egy marha nagy baklövés volt by nVidia - azért nem olyanom van, mert egyszerűen nem találtam sehol normális hűtővel elfogadható áron, és inkább vettem egy 9600GT-tAbu #940: értelek, ez persze benne volt a pakliban. de ez azt is jelenti, hogy ilyen hőmérsékleti viszonyok mellett az első 3-4 hónapban csak a referenciamegoldást szabad venni. wonderful...
-
-
válasz
Bluegene #918 üzenetére
egyrészt hülyeség a GTX280-at és a 4850-et összevetni, másrészt a kártyák nem a TDP-jüktől termelnek hőt, hanem a valós fogyasztásuktól - az AMD kártyák tényleg a TDP-jük körül fogyasztanak, az nVidiák viszont jóval alatta. ismétlem: a GTX260 kevesebbet eszik, mint a 4870.
-
válasz
Bluegene #904 üzenetére
tehát lehet h az rv770XT 95 fokos terhelve, de egy GT200 ami "csak" mondjuk 75 fokos de sokkal több hőt termel és sokkal jobban befűt
a GTX260 kevesebbet fogyaszt a 4870-nél, tehát a nyilván több hőt sem termel. én a magam részéről nem értem, miért szórakozik az AMD ezekkel a botrányosan sz*r hűtésekkel - a nagyfogyasztású GeForce kártyák hűtése a 8800GTX óta (vagy még előbb?) elveiben változatlan, és teljesen jól működik (nem forró és relatíve csendes). én pl. biztosan előbb vennék referenciahűtéses 9800GTX+-t, mint referenciahűtéses 4850-et - még ha ezzel azt is kockáztatom, hogy a Stormrise sz*rul fog futni
-
rocket
nagyúr
válasz
Bluegene #870 üzenetére
Sajnos ennek az "aldozata" lett az RV740, eredetileg a Cebit utani heten lett volna a megjelenes, most lehet remenykedni,hogy jol sikeruljon az ujabb revizio, kulonben csapdaba eshet az AMD terve.
2 lehetseguk van ha nem jon ossze fogyasztas szempontjabol az ujabb revizio se, a tervezett TDP-hez csokkenteni kell az orajeleket ami kihatassal lesz a termek teljesitmenyere, vagy jon az ATi-nal sokszor alkalmazott "brute force" ami esetleg dual slot hutest hoz majd magaval az RV740XT eseteben, ez ugye dragitja az eloallitasi koltsegeket, es a ~100$-os kategoriaban nem sok hely van ilyen mutatvanyokhoz.#873: 230ft-os euroval?
Kicsit azert messze van a 20k-tol a realitas az RV740XT eseteben, jelenleg ez ~65 euros arat kene jelentsen europaban, hogy nalunk egy normal kiskerben 20k legyen a kartya, raadasul ez az ar az usaban kb. 70$-t jelentene, ilyen olcso biztos nem lesz az XT a megjelenes kornyeken..
~95$/~90euro realisabb lesz az elso 1-2 hetben, tehat inkabb 28k korul lehet itthon a "bemesz, es leveszed a polcrol a termeket" kiskerben, nehany het utan lemehet 25k kornyekere ha nem gyengul jelentosen a forint a mostani euro szinthez kepest, ha erosodne akkor olcsobb lehet, de abban az intervallumban 20k-hoz valami csoda kene tortenjen a forinttal.20k akkor lenne ~290ft koruli euroval, ha amit fent irtam 2 lehetoseg kozul az elso valna valora.
-
WesTM
őstag
válasz
Bluegene #787 üzenetére
Az ati nem a 10% emelgetésről híres. A 2900-38** széria váltásnak más okai voltak.
Szerintem ha meg van a lehetőségük arra, hogy nagyobbat dobbantsanak, akkor élni fognak vele, mert az irányt már megkezdték. Az rv770 pedig jó példa volt hogy jó irányba mennek.
És ahogy olvasgattam már ez az architectúra majdnem alkalmas a dx11-re tehát nagy módosításokat nem is kéne csinálni. De az rv870 még olyan messze van, hogy beszélni sem érdemes róla. Egyelőre az rv 790 után már lehet esetleg következtetni.
Kíváncsi vagyok most már tényleg melyik irány választja az ati. -
Bluegene
addikt
válasz
Bluegene #785 üzenetére
az RV740 áprilisban jön az rv790 pedig nyáron?!
(most olvastam el Keldor papa hsz-ét)
minnél később jön annál inkább valószínű a 40nm és a minnél gyorsabb chip
WestTM: akkor szerinted se igaz amit rocket képvisel, tuti h a boszorkánykonyhán késznül az új chip, és nem 10%-ot hoz a konyhára arra mérget vehetsz
-
WesTM
őstag
válasz
Bluegene #785 üzenetére
Erre most annyit tudok mondani mint ami nemsoká kezdődik a tv ben. Blöff. A film lényege tükrözi azt amire lényegében az ati készül(het).
Az rv770 re sem számított senki mint ütőképes cucc. Aztán még is az lesz. Lehet az rv 790 ennek a finomhangolt, és ahol kell erősitett változata lesz. Másképp nem lenne értelme kiadni a kártyát.Megint itt a labda, most már csak az a kérdés, sikerül e lecsapni.
-
rocket
nagyúr
válasz
Bluegene #775 üzenetére
"tehát szerinted az ati mérnökei hülyék és nem ott növelik a gpu-t ahol kell, hanem ott ahol felesleges, és maguknak ártanak azzal h drágábban gyárthassák"
Nem hulyek, de voltak mar rossz donteseik, eveken keresztul leragadtak a 16TMU-nal, a texturazas karara csak emeltek,emeltek,emeltek az ALU aranyt.
RV770 eseteben sorrendben: az orajel emelese, es/vagy a SIMD egysegek emelese hozza a legkisebb befektetes mellett a legnagyobb teljesitmeny novekedest, az nem baj ha ez nem linearis, jelenlegi helyzetben a GTX260216SP ellen egy szinte riziko mentes, apro lepes is eleg lenne."másik állításod h 55nm-es lesz, és csupán 10%-kal növelik a teljesítményt: tehát szerinted az ati vezetői hülyék mert 10% teljesítménynövekedéstől várják az nvidia sakkban tartását"
NV-t mar most is sakkban tartjak ott ahova az RV770-net terveztek, nem mint highend GPU kell az RV770-re gondolni (G92 ellen szantak), es akkor nem akarod majd a GT200-hoz hasonlitgatni, annak ellenere, hogy osszesegeben teljesitmenyben HD4870 1GB a GTX260 216SP szintjen van.
Azert csusztak ossze a dolgok ennyire, mert a GT200 nem hozta azt ami elvarhato lett volna egy highend GPU-tol, ezert mutat jol a HD4870 a GTX260 mellett, de pl. a G92-re epulo szukseg megoldaskent szuletett 9800GTX+ osszesegeben gyorsabb mint az RV770PRO (HD4850), pedig ez a HD4850 a Dave Baumann altal megmentett, es nem az a sz@r amit eredetileg az ATi mernokei megalmodtak.
Ha hozta volna az elvarhatot a GT200, akkor jol lathato lenne melyik GPU, melyik kategoriaba lett tervezve. (az arazasra erdemes visszaemlekezni a megjeleneskor, az eleg sokat mondott arrol, hogy ki, hova szanta a kartyait)."ráadásul 55nm-en hozzák ki nehogy profitáljanak a 40nm gyümölcséből(nem mellesleg nem olcsó dolog átállni"
Logika szerint termesztesen erdekuk lenne az atallas, de esetleg nem volt lehetoseguk, vagy nem akartak nagy rizikot vallalni a GPU jelentos attervezesevel. (csikszelesseg valtas nem arrol szol, hogy beugrok a TSMC-hez, es megmondom nekik, hogy holnaptol szallitsak 40nm-es GPU-kat
).
80nm-rol 65nm-re atalassal megszenvedtek anno, pedig az RV630-al kedztek ami egy mainstream volt, ha jol emlekszem a 4. reviziobol sikerult vegul termeket csinalni, raadasul nem lett teljesitmenyben tul acelos, a honapokkal elobb megjelent teljesitmenye miatt lehordott G84-el se tudta felvenni a versenyt.
(sima optikai kicsinyitesnel is adohatnak komoly problemak, legutobbi pelda a GT200b, amivel az NV nagyon megizzadt)"most végre van némi előnyük mert picit fejleszthetőbb felépítésű chipjük van, ha most eltékozlik és nem használják ki maximálisan akkor öngólt lőnek és ugyanott lesznek mint az R600-zal"
Semmi ongol nem lesz, jon az RV870. (a gazdasagi valsag is az AMD fele strategianak kedvez amit elkezdtek az RV770-nel)."az h 55nm-es lesz elég érthetetlen részedről, hisz kábé mindenki azt mondja 40nm-es lesz"
Pedig leirtam mar minden lehetoseget miert gondolom, hogy 55nm-es GPU az RV790, a logika, es a realitas kozott sokszor igen nagy a szakadek PONT
-
Cagm^c
tag
válasz
Bluegene #775 üzenetére
Én ehhez még annyit fűznék hozzá, hogy igen kicsi a valószínűsége, hogy majd 1 évi fejlesztés után 10%-kal tudják csak növelni a teljesítményt, és maradnak azonos gyárt. tech.-en.
Ha ez így lenne, akkor az ATi mi a fenét csinált az elmúlt időszakban? A Dx 11-es karikat fejlesztik, amikor azokhoz már eddíg se sok kellett?
A 40nm-t valószínű fel akarják vezetni az év végi karik előtt. Mikor tegyék ezt meg, ha nem most? Kijönne az RV790 55nm-en és nyár végén jönne még egy verzió, de az már 40nm-en? Ez nem az nV. Ne tévesszük össze.
Mod: ez kiegészítés akart lenni Bluegene kommentjéhez, de rocket-hez szól.
-
rocket
nagyúr
válasz
Bluegene #769 üzenetére
Hir, es pletyka kozott van azert kulonbseg. (egyebkent ez annak a pletykanak a forditasa ami feljebb mar linkelve volt nemetul).
Van egy ilyen resz is a "hirben":
"sok esetben néhány kacsa is bekerül a hírmorzsák közé."
Szerintem mar tollas, es hapog a 40nmMinden GPU megjelenese elott vannak oldalak akik szinte naponta ontjak a pletykakat, ugye volt INQ, aztan Fudzilla, aztan az RV770 kapcsan a Nordichardware, most meg ez a Hardware-infos nevu nemet site, annyi varianst allitanak fel a pletykakkal, ami lefedi szinte az osszes lehetoseget, igy valamiben csak igazuk lesz
R360 egy magasabb orajelu R350 volt, legegyszerubb megoldas ha tudjak novelni az orajeleket, es ebbol szulethetnek uj termekek, ez szinte ingyen van. foleg ha ehez meg esetleg uj revizio se kell.
Ha jol ertem amit irsz akkor mar ott tartasz, hogy az RV790 40nm-es a GPU, novelik a SIMD egysegek szamat 20%-kal, es a GPU orajelet 13%-kal, erdekes helyzetet hozhatna egy ilyen GPU, but i don't think so
Azt ne felejtsd el, hogy ha novelik a SIMD egysegek szamat 20%-kal, az nem jelent 20%-os teljesitmeny novekedest valos alkalmaztasok alatt, es ugyanez igaz az orajeleknel is, nem linearisan no a teljesitmeny, lehet mashol "szuk" a GPU. -
rocket
nagyúr
válasz
Bluegene #749 üzenetére
En a foldon
"egyébként gondolkozz! piaci szempontból tök értelmetlen egy +10%-kal gyorsabb kártyát kifejleszteni(egyébként létezik ilyen már ASUS 4870 TOP, 815mhz ha jól tudom +10% a referenciához), bukta lenne az egész, még egy szimpla OC-s kártya is tudja"
Referencia GTX285 10%-kal gyorsabb mint a GTX280, es vannak GTX280OC kartyak amik gyorsabbak a referencia GTX285-nel.
ASUS HD4870 egy ritka kivetel amibol konkluziot nem lehet levonni, altalaban a gyari OC kartyakon 780mhz-nel megall a GPU orajelere, a Powercolor vizhutovel szerelt kartyajan 800mhz, a HIS HD4870 512mb IceQ4 Turbo kartyajan csak 780mhz a GPU orajele (1GB-oson meg 770mhz). -
Bluegene
addikt
válasz
Bluegene #749 üzenetére
20%-kal több sp lesz benne a pletykák szerint(960)
20%kal több textúrázó40nm-es lesz és némileg emelt órajellel, és apró lesz olyan 150mm2, szerintem 800mhz-es lesz
ebből következik hogy +25-30%, ami nem sok de a GT200 ellen pont elég lesz, megspékelik agresszív árazással(mert olcsó legyártani), és elgáncslják az nvidiát
-
rocket
nagyúr
válasz
Bluegene #746 üzenetére
Szerintem max. 10-15% lesz atlagban valos alkalmazasok alatt, nem valoszinu, hogy 55nm-en 20%-kal tudnak novelni a SIMD egysegek szamat, es meg a GPU orajelet is ~13%-kal, vagy az egyik, vagy a masik lehetoseg lesz a befuto, igy meg nem fogja utolerni osszesegeben a GTX280-at (ami ugye atlagosan 20%-kal gyorsabb az 1GB-os HD4870-nel).
-
leviske
veterán
válasz
Bluegene #738 üzenetére
Ha abból indulsz ki, hogy ezeket csak 1GB memóriával lehet majd kapni és még a jelenlegi HD4870 is adott játékokban, magasabb felbontás mellett lazán hozza a GT200, itt-ott a GT200b teljesítményét, szerintem könnyen lehet arra számítani, hogy a GT200b fölé érkezik a RV790. Végülis a GT212 ellen lett szánva, nem a GT200(b) ellen.
Ebből kiindulva valószínűleg az új X2 megint keményen le fogja taszítani az NV-t a trónról, de jelen esetben az "1GPU-s király" címet is elveszthetik.
-
rocket
nagyúr
válasz
Bluegene #715 üzenetére
Ahova a telepito kicsomagolja a drivert install elott ott keresd.
"ATI Radeon HD 4800 Series" = ati2mtag_R7X, PCI\VEN_1002&DEV_9440
"ATI Radeon HD 4800 Series " = ati2mtag_R7X, PCI\VEN_1002&DEV_9442
"ATI Radeon HD 4800 Series " = ati2mtag_R7X, PCI\VEN_1002&DEV_944C
"ATI Radeon HD 4870 X2" = ati2mtag_R7X, PCI\VEN_1002&DEV_9441 -
rocket
nagyúr
válasz
Bluegene #699 üzenetére
Tul korainak tunik a csuszasok miatt, meg akkor is ha esetleg a tapeoutot ertik a cikkben a kesz alatt.
RV790 kapcsan a 40nm meglepetes lenne szamomra, es nem azert mert keptelennek tartom oket erre, hanem probalok az elmult evekben tortentekbol kiindulva, es a ceg lehetosegeit/erdekeit szem elott tartva realisan gondolkodni.
Az is elkepzelheto, hogy tulzott optimizmus volt reszemrol amikor azt gondoltam, hogy hiaba lesz RV790 is 55nm-es GPU, azert hozzanyulnak, es novelik a SP-k/TMU-k szamat, esetleg a jelenleg nem hasznalt sideportot kiveszik a GPU-bol, igy (bar nem tudom mennyi tranzisztor foglal), de valoszinuleg nem valtozna jelentosen a core merete hasonlo csikszelessegen ha 20%-al novelnek a SP-k/TMU-k szamat.
Az AMD helyzete nem arra osztonoz azt gondoljam, hogy egy minor update miatt atterveztek teljesen egy GPU-t, es nagynak szamito mag merettel (~200mm²) ugorjanak neki a 40nm-nek "bolcsodes" koraban.Erem masik oldala a TSMC, gazdasagi valsag oket is erinti, lassulni fognak a fejlesztesek, akar olyan helyzet is kialakulhat, hogy hiaba lenne RV790 40nm-es, nem lenne az AMD szamara megfelelo kapacitasuk a gyartashoz, nem az AMD az egyetlen ugyfele a TSMC-nek.
Azt gondolom meg pluszba, hogy inkabb az RV870-be "fektettek" az energiat, es erre osszpontositanak inkabb, 40nm-es RV740 meg eleg a kisebb csikszelesseg kapcsan a tapasztalatok megszerzesehez.
-
rocket
nagyúr
válasz
Bluegene #680 üzenetére
Ez a "hir" is inkabb az 55nm-et erositi az RV790 eseteben, meg azt, hogy valojaban csak egy ujabb revizio az RV770-bol amitol kisebb fogyasztast remelnek, igy lehet majd emelni az orajelet. (lehet az elso pletykak lesznek a legkozelebb a valosaghoz, bar ketlem 900mhz-es orajelet elfognak tudni erni az XT eseteben, de 70-90mhz realis lehet, viszont akkor 1 szamjegyu gyorsulas varhato csak osszesegeben, ES kartyakon meg csak csalibol megy HD4870 orajelen a GPU, hagy terjedjenek a tobb SP/TMU/ROP-rol szolo pletykak
)
"infok az atinak már tavaly kész volt az RV790 az nvidia téblábol, most nagyon elcseszik a jövőjüket(lehet)"
Varjuk ki a veget ki jon ki gyoztesen az elso 40nm-es utkozetbol, nem tul jo hirek szivarognak (csak az aram szivarog
) kinabol az RV740 kapcsan.
#693:
Ez nem rosszmajusag, csak olvasok a sorok kozott -
Aktív témák
Hirdetés
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Megjelent a The Last of Us Part 1 PC-s kiadása
- Filmvilág
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- ASUS routerek
- Elektromos cigaretta 🔞
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Napelem
- További aktív témák...
- Vidd haza a jövő RAM-ját már ma!
- FÉL ÁR ALATT! Lian Li UNI FAN SL120 RGB 1db-os és 3db-os ventilátor szett garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Új, verhetetlen alaplap sok extrával!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest