Aktív témák
-
törölt tag
Én is ezen vagyok kissé meglepődve, vagyis hogy a 4890-nél nem sokkal gyorsabbak. 5870 GPU-ja elvileg mindenben a duplája a 4890-nek, freki meg azonos, tehát hoznia kéne közel dupla teljesítményt CPU limit nélkül. Valami mégis jócskán visszafogja. Talán memória sávszél, vagy memória méret, tökéletlen driverek, vagy mi?
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz
Ricco_hun #7684 üzenetére
4870 és 4890 memóriasávszélessége már-már feleslegesen nagy (gondolj arra hogy a 4850-esnél 20-30%-al gyorsabb a 4870, pedig a memósávszéle 2x nagyobb). 128bittel és 4-5Ghz-es memókkal az 5770 FullHD felbontásig simán lehet ~ugyanolyan gyors mint a 4890, az ára pedig akármennyi is lesz a megjelnéskor, záros határidőn belül közelíteni fog a $100-hoz.
Ja és én pl., meg még gondolom sokan mások, nem a játékok 99%-ával akarok játszani, mert már rég kijátszodtam őket (illetve azokat közülük amik érdekeltek), hanem az új, most, vagy még egyáltalán meg sem jelent játékokkal...
-
törölt tag
válasz
DigitXT #7382 üzenetére
Hát nagyon úgy tűnik hogy nem csak a Dirt, re igaz. Kipróbáltam a Crysist is és az eredmény ugyanaz. 30FPS, minden kép kétszer kivetítve.
Persze még mindig előfordulhat, hogy nálam van a hiba, de egyelőre úgy néz ki Abunak van igaza...Bluegene: egyelőre úgy néz a játékok legalábbis egy részénél abból a 120 FPS-ből csak minden 4. változik, a többi frame egyezik az őket megelőzőekkel. Vagyis ami "elszalad" 20FPS amíg klikkelsz, azok közt csupán 5 különböző képkocka van, a többi megyegyezik ezzel az 5el.
-
törölt tag
válasz
DigitXT #7371 üzenetére
Olvastam a vitátokat és gondoltam kipróbálom a gyakorlatban, mert én is úgy érzem, hogy 30FPS és 60 közt van különbség. Dirt-öt használtam, 640*480, low grafika, 60FPS-es videórögzítés FRAPS-szal. Az eredmény: tényleg nagyon szép, folyamatos a kép élőben is, a videón is, de kikockázva minden második képkocka egyezik az előzővel, vagyis kétszer vetített ki a képernyőre 30FPS-t.
Na erre varrjatok gombot! -
törölt tag
-
törölt tag
5870-est venni 1280-as felbontásra olyan mint ágyúval kacsára vadászni...
Szvsz ha most veszel egy 4870-et az bőven megteszi (alig lesz lassabb mint az 5870), még Crysisra és társaira is, aztán mire behal a monitorod már sokkal olcsóbb lesz az 5870 és akkor váltasz arra. Anyagilag biztos jobban jössz ki, annak ellenére is, hogy valamennyit bukni fogsz a 4870-en is, mert közben nagyobbat csökken az 5870 ára. -
törölt tag
Szabad találgatni?
Pl. egy frame felső felét kiszámolja az 1. GPU, az alsót a 2. GPU, aztán a következő frame-nél váltanak, a felső felét számolja a 2., és az alsót az 1. GPU. Szóval én úgy értelmezem hogy akkor CF módban használnak AFR-t ÉS még vmilyen más módszert is, a kettőt összekombinálva. Vagy rossz helyen tapogatózom? -
törölt tag
válasz
Gonosz15 #6571 üzenetére
Pontosan, és a frekvenciából, meg a letiltott szalagokból összesen kb 20% különbség jön ki szerintem, főleg hogy a ROP-ok száma nem változik és sok esetben a ROP-ok lehetnek a limitáló tényező. Szóval helyenként talán csak 10-15% lesz a különbség. Nyilván más játékokban összejöhet 30% talán, de szvsz a jellemző különbség 20% lesz (nézd meg a Texel és Pixel Fillrate adatokat!).
A kérdésem tehát továbbra is áll. Vajon milyen beállítások mellet futnak ki a kártyák az 1GB ramból?
-
törölt tag
Megint a 850es lesz a bestbuy pár hónapig, a teljes vga piacon. Még a régi generáció drasztikusan leárazott példányait se fogja megérni megvenni, kivéve ha vkinek nincs elég pénze az 5850-re.
Illetve 1vmiben nem vok biztos. Vajon 1900*1200-ban, esetleg 2560-ban elég lesz az 1GB VRAM? Mert úgy néz ki egyelőre csak 5870-es lesz 2GB-al. Ha nem számít a memória mérete, akkor az 5870-es csak 20%-al lesz gyorsabb az 50-esnél, és az nem ér meg +100$-t. De ha számít... nos akkor gondban vagyok, hogy mit vegyek
-
törölt tag
Neked is "úgy tűnik" pl a Crysis-os tesztből, hogy mégiscsak 32 ROP van benne és a ROP-ok száma jelentette/ti a szűk keresztmetszetet? Valahogy nem tűnik reálisnak, hogy 2x sp több mint 2x-es teljesítményt hozzon. Vagyis milyen paraméterekre lehet "következtetni" HA igazi a Crysis teszt?
-
törölt tag
Belépő szinten biztos marad a 64 bit, de mivel ott is nőnie kell a teljesítménynek, így a DDR2-t lecserélik DDR3-ra. Mivel pedig 256biten már a 4850-nek is kevés, vagy éppen csak elég a DDR3, ezért következő generációban már biztosan középkategóriától felfelé mindenben DDR5 lesz. Max kb 5650-5670-es szintig alkalmazhatnak DDR3-ast. Szvsz.
-
törölt tag
válasz
csatahajós #5281 üzenetére
Ha ez igaz és tényleg az 5850 és 5870-es is 1Gb DDR5-ös ramot kap, akkor sztem az 50-esben lehet hogy le fognak tiltani pár SP-t a 70-eshez képest, ugyanis a memók frekvenciáját hiba csökkentik, azt a mostani szériában is láthatjuk hogy mindegyik kártyán nagyjából ugyanannyit bírnak a DDr5-ösök. A GPU is általában jobban tuningolható azon a kártyán, amin visszavettek a GPU frekvenciából. Így ha nem tiltanak le semmit az 50-es GPU-jában akkor tuninggal alig pár %-ra fog csökkenni a különbség a 2 kártya között (még 1920as vagy nagyobb felbontásban is) és akkor senki nem fog 70est venni.
-
törölt tag
válasz
janos666 #5260 üzenetére
Hehe, az a 3 kis bizbasz hangszóró történetesen egy Logitech Z5500 része, amilyen nekem is van. És ennél (jelentősen) jobb már tényleg csak külön erősítő + jó minőségű hangfalak lehetnek, de abban eléggé biztos vagyok, hogy Neked még nem volt ilyen jó hangrendszered, mint a Z5500... csak nyugodtan olvasd el a róla szóló kismillió teszt bármelyikét.
Ja és nekem személy szerint csorog a nyálam a 3 monitor láttán, de Te tipikusan a "savanyú a szőlő" csapdájába estél. -
törölt tag
Hát, bizony nekem is elég soknak tűnik az a 0,35sec. Sztem annál sokkal jobbak az emberek reflexei.
birkám És ne felejtsük, hogy ennyi idő alatt reagáltunk is már a monitoron bekövetkezett változásra, tehát még ennél rövidebb idejű eseményt is képesek vagyunk észlelni, észrevenni, csak már nem marad időnk reagálni.Már csak ha a Track Mania Nations Forever-re gondolok, ami neten megy, mégsem tudom elképzelni hogy a lag 350ms legyen. Abban van hogy 5-700km/h-val száguld a kocsi (nem tévedés) és ennél a sebességnél is be kell tudni venni a kanyart, sőt sokszor korrigálok ilyen sebességnél a kanyar közepén! Ez azért sokkal-sokkal kevesebb mint 350ms... ha 350ms lenne, akkor mielőtt egyáltalán meglátom a kanyart, a valóságban a kocsi már túl is kéne legyen rajta kb.
-
törölt tag
Ok, bocs ha sértő voltam, nem annak szántam, de hát Te tudod hogy mit érzel annak és mit veszel magadra meg mit nem.
Másodszor, én direkt nem sarkított példákat emeltem ki, hanem átlagos tesztben, átlagos játékokkal átlagos eredményeket mutattam, olyat ami a valós életben fordul elő a vásárlókkal, úgyhogy ne kend rám PLZ a sarkítást, mert nem igaz...
Harmadszor: meglehetősen semmitmondó, ha szabadon választott, árakat, elterjedtséget, megjelnési időt és abszolút minden mást is figyelmen kívül hagyva kizárólag sterilen a GPU-kat hasonlítod össze. Ez működik egy olyan tesztnél ahol direkt ez a cél, az architektúrák összehasonlítása, de nem működik ott ahol a vásárlói igényeket és az általuk preferált videokártyákat hasonlítjuk össze. Hangsúlyozom videokártyákat. Lehet hogy én vagyok hülye, de úgy emlékszem a 8800GTX 512MB-al jött ki, csak azért linkeltem olyan tesztet ahol 9800as volt, mert csak olyat találtam itt hirtelenjében ahol a G200-al volt összehasonlítva. De a 9800 már mint tudjuk egy kényszermegoldás volt az NV részéről sokkal később, akkor amikor már bagoért voltak a DDR3 ramok, így rápakoltak akár 1 GB-ot is. Jó, tudom, volt ott 768MB-os Ultra is, de arról már mindenki nagyjából megfeledkezett (gondolom a magas ár és emiatt a nagyon kevés eladott darabszám miatt), hát hadd tegyem ezt én is.
Tehát még egyszer: én a videokártya generációkat, vagyis a különböző videokártyákat hasonlítottam egymáshoz és nem érdekel hogy a teljesítményüket minek köszönhetik, mint ahogy a következő generációs kártyák is sokindennek fogják köszönni az előnyüket a mostaniakkal szemben (több számolóegység, magasabb frekvencia, nagyobb memóriasávszél, több vram stb). -
törölt tag
Nagyon ügyesen észrevetted az NV utolsó szériája "bukásának" egyik legfontosabb okát. Nem tudták hozni az előző generáció teljesítményének kétszeresét. Ez azonban csak az érem egyik oldala. Ha már elfelejtetted volna, itt egy kis emlékeztető: 7900GTX vs G80 Jól látszik hogy sok játékban még 100%-nál is többet hozott a G80 az elődjén (sőt az ő elődje inkább a 7800GTX volt amihez képest még nagyobb a különbség), pedig elég nyilvánvaló hogy 2X FPS-hez -ha csak egy kicsivel is, de- több mint kétszeres nyers erejű VGA kell, ha a tesztgép azonos). Ez a kiugróan nagy teljesítmény volt a kulcs ahhoz, hogy a 8000-es sorozat anno úgy elgyepálta az ATI 2-es és 3-as szériáit. És valszeg ez az egyik ok, amiért később már nem tudták olyan nagyon növelni a teljesítményt. Hosszú távon csak az átlagosan 2X teljesítménynövelés hozható úgy tűnik és így is történt. G200 már kb 4X gyorsabb a 7800GTX-nél.
Másrészt azért azzal igancsak vitatkoznék hogy 50% sem volt a G80 és G200 közt. Ha nem hiszed, járj utána: 9800GTX vs GTX280
Tényleg van 1-2 játék (Crysis, CoJ) ahol nincs meg az 50%, de jellemzően a játékok nagy többsége 55-60%-al megy jobban és van több olyan játék is ahol közelíti vagy akár meghaladja a 100%-ot!Lényeg a lényeg, mivel a jövőt a múlt tapasztalataira támaszkodva lehet legjobban megjósolni, én azt mondom, hogy ezúttal mindkét gyártó hozni fog átlagosan kb 80-90%-os növekedést, vagyis a jól megírt és nem procilimites játékokban 100%-nál is többet.
Ja a kihajtásról meg annyit, hogy kisza25 nagyon jól leírta mi a lényeg. A CPU ne legyen olyan gyenge, hogy az adott játékban az adott körülmények (felbontás, részletesség stb) között ne bírjon annyi FPS-nyi fizikát meg AI-t meg mittoménmit számolni hogy a játék akadozni kezdjen, míg a videokari ugyanilyen körülmények között képes lenne rá, hogy játszható FPS-t számoljon (és felejtsük el a multit, az más tál tészta)
-
törölt tag
-
törölt tag
Ugyan már, ha valaki nem szgépbuzi akkor már mindenképpen át kell cseszni ha gépet merészel venni, "mer' megérdemli a köcsög". Bizonyára Te is azt szeretnéd ha majd teszem azt szecskavágógépet akarsz venni (mer' hirtelen szecskálni támadt kedved
) akkor nem kell 2 hétig fórumokat böngészned, teszteket olvasnod, amik csak jól összekavarnak, mert a két nagy gyártó fanjai csakis az általuk körberajongott márkát ajánlják, abból is csak a legnagyobb szecskálót ("mer' az köll neked, én tudom!"), a másik márka meg szart se ér szerintük. És ezt írják mind2 fórumon. Na akkor most melyiket vedd?
Ugye hogy mennyivel szebb lenne ha csak bemész a boltba, elmondod mire kell és az eladó megmutaja a két márka adott kategóriás típusát és megmondja melyik a jobb azt kész.Ja és egy konzollal rengeteg sok dolgot nem tudsz megoldani, millió dolog van amihez PC kell (pl egy jó kis üdítő Windóz kékhalálhoz
)
-
törölt tag
Ezekből is lenne olcsótól egészen a drágáig mondjuk 4 kategória.
Jah, így még a hülye is tudna választani közülük és senkit nem vernének át (annyira) a boltosok a nagyobb bevételért vagy csak szimplán hozzá nem értésből.
minden gép tökéletesen mükszik.
Hát tényleg, ez így együtt már kész rémálom
-
törölt tag
válasz
Bluegene #4069 üzenetére
Szvsz ki van zárva, hogy az Ati is nagy monolitikus chipet gyártson. Éppen az az egyik fő oka annak, hogy ennyire olcsón (az NV-hez képest) ennyire erős kártyákat tudtak készíteni, hogy csak egy performance chipet csináltak és abból X2 modellt a csúcskategóriába. Milliószor hallottuk hogy ez tudatos stratégia volt és bevált. Akkor miért változtatnának rajta?
A nagy chippel rögtön jönnének a hátrányok amikkel az NV küzd: túl nagy melegedés miatt alacsonyabb frekvencia, rossz kihozatal stb.Végül is, figyelembe véve az utóbbi 10 év tendenciáit, szerintem elég könnyen kikalkulálható, hogy mi lesz most. Mivel radikális architektúraváltás egyiknél sem lesz (Ati R600 architektúrát 4-6 évre készítette, mint azt tudjuk, az pedig még nem telt le, és semmi jel nem utal arra hogy az NV a dx11-hez szükséges változtatásokon kívül más jelentős változtatást is csinálna) így nagyjából 2x teljesítményre lehet számítani az új generiációban minden kategóriában a mostaniakhoz képest (hiszen ennyi szokott lenni a generációk közt). Tehát lesz 5870, ami egy 4870X2 szintjén lesz meg 5850 stb. Ugyanez NV-nél, vagyis pl a GTX380 (ha így fogják hívni, de a név nem fontos) a GTX295-el lesz pariban. Persze, az hogy a nyers teljesítményt a duplájára növelik, ami szintetikus tesztekben kimutatható lesz, koránt sem fog 2X-es FPS értékeket jelenteni. Soha nem is jelentett, nem is jelenthet és nem csupán egy esetleges CPU limit miatt (azért biztos lesz néhány játék ami kivételt képez és akár 100% fölötti gyorsulás lesz - pl Dx10.1es és 11es játékokban az NV két generációja közt).
Tehát én azt várom, hogy pontosan az fog megismétlődni az új generációs kártyákkal, ami a HD4000es és a GTX200as szériákkal történt, csak most durván 2x nagyobb nyers teljesítménnyel. Nagyon meglepődnék ha nem így történne.
-
törölt tag
válasz
westlake #2200 üzenetére
1 lóerő=736W. Normális közlekedéskor 50-100lóerőt használsz az autód motorjából, vagyis egy óra alatt 736*50-73600Wh(73kwh)-t. És ez csak a hasznos mozgási energia, de a belső égésű motorok nagyon alacsony hatékonysággal dolgoznak. A dízelek a jobbak, azoknál asszem 40-50%(ennél sokkal komplexebb ez a rendszer, de szemléltetésképp mondom csak). És ez mind-mind nem megújuló energiaforrásból származó teljesítmény, míg az elektromos áramot korlátlan mennyiségben fogjuk tudni előállítani a (közel)jövőben, 100%ig megújuló forrásokból (szél-, árapály-, hullám-, napfény- és főként geotermális erőművekből - ezek közül bármelyik el tudná látni az emberiség teljes energiaszükségletét, a legutolsó asszem, ha hatékony rendszert építenénk ki kb 4000szeresét adná a szükségleteinknek). Namost innentől kezdve leszarom hogy mennyi áramot fogyaszt a gépem, amíg a villanyszámlám nem szökik az egekbe csupán a gép miatt.
Az viszont nagyon idegesítő hogy méregdrágán meg kell venni egy komoly hűtőrendszert, leginkább vízhűtést, csak azért hogy ne süketülj meg a videokari által termelt hőt elszállító venti által keltett zajtól.
Persze akinek telik ilyen videokarira, annak teljen hűtőre is -
törölt tag
válasz
leviske #1238 üzenetére
Az, hogy mik voltunk, nem változtat a lényegen, azon, hogy mik vagyunk most!
Nekem is szép számmal voltak NV kártyáim a gépemben, ettől függetlenül (a hangsúly a következő 2 szón van) jelen pillanatban bevallottan ATI felé hajlik a szívem. Ettől azonban tudok függetlenedni és objektív véleményt formálni, amely esetben meg kell állapítanom a fentebb leírtakat. Nehogy azt mondd, hogy Te nem vetted észre azt, amit írtam... -
törölt tag
válasz
leviske #1229 üzenetére
Ugyan-ugyan. Keldor mindig az NV számára legkedvezőbb álláspontot képviseli, míg mindenki kedvenc Kékgén-je az ATI számára legoptimistábbat. Ez a Napnál is világosabb annak aki tud a sorok közt olvasni. (Csupán véletlen hogy az 55nm Neked logikusabbnak tűnik valamiért és ugyanakkor az NV számára ez lenne a kedvezőbb.)
Ja amúgy az igazság valahol félúton lehet, mindenki döntse el, hogy melyikük miben téved, de amíg nyilvánosságra nem hozzák a hivatalos speckókat, addig a qvantumfizika törvényei szerint mindkettőjüknek igaza van, tehát az rv740 és 790 egyszerre lesz 40 és 55nm-esHogy tovább vigyem a gondolatot: ABU szintén szembeszökően ATI-párti. És most a millió dolláros kérdés: miért lesz a nyilvánvalóan legtájékozottabb, legnagyobb tudású, leginkább a tövén, a tűz közelében levő ember az egyik konkrét gyártó támogatója? Lefizetés? Aki olvasott pár hsz-t ABU-tól az tudja hogy nem. Akkor miért?
A helyes megfejtők között 1 darab ATI 4870 megvásárlásának lehetőségét sorsoljuk ki! -
törölt tag
válasz
Bluegene #630 üzenetére
Jól eltértünk a témától
de már nem tudom megállni hogy ne írjam le
A tárolóedény gondját úgy fogják megoldani, hogy bazi erős mágneses térben lebegtetik a fuzionáló anyagot. Jelenleg sokkal nagyobb gond, hogy hogyan érjék el a kellő hőmérsékletet a reakció beindításához gazdaságosan, de a megoldás valószínűleg a lézertechnika lesz. A legnagyobb gond azonban még mindig az, hogy miután beindult a reakció se le ne álljon, se hidrogénbomba ne legyen belőle.
És ezt sokkal nehezebb megvalósítani, mint egy atomreaktor atombombává alakulásának megakadályozását, ahol csak pár szénrudat nyomnak a reaktorba és kész (na jó picit talán bonyolultabb)
-
törölt tag
Ne izgulj az olaj miatt
, még 20-30 évig biztosan elég lesz akkor is ha a jelenlegi növekvő ütemben használjuk, de az Unióban és - éppen ennek a gazdasági válságnak hála - az USA-ban is megpróbálják most leszorítani a fogyasztást, így akár 50 vagy még több évig elég lesz az olaj.
Az arabok meg 100 évig biztos nem mennek tönkre, sőt. Most éppen azért vesznek minden nagyobb világcégben részvényeket, pl az amd-ben is, mert kibaszott jó a befektetés nekik. Ha már nem lesz pénzük az olajból akkor is legalább olyan gazdagok lesznek az ilyen cégek (rész)tulajdonosi jövedelmeinek hála (a másik jelentős bevételi forrásuk meg a turizmus lesz, nem véletlenül ölnek most akkora pénzeket pl Dubai-ba).
Ja és az amd-t nem hagyják majd bebukni. Legrosszabb esetben majd megdobja őket az EU vagy az USA pár milliárddal, mint a bankokat meg az autógyárakat. Az Nv viszont más helyzetben van, ők csak magukra számíthatnak. Lassan pedig egyre inkább szembe kerülnek az Intel-lel is, az AMD-ATI pedig már régen az ellenfelük. Ráadásul ki akarná megmenteni őket? Ha bebuknak legfeljebb megveszi őket az Intel, vagy ha nem akkor is ott lesz vga-gyártóként a Larrabee megjelenésétől kezdve már minden kategóriában.
Amúgy meg, ha jól emlékszem a legutóbbi hírek számaira, akkor az AMD csökkentette a veszteségét a korábbiakhoz képest, miközben az Intel hatalmas nyereségességből veszteségbe csapott át...
Természetesen a fentiek csupán az én véleményemet tükrözik és jórészt spekuláción alapszanak.
-
törölt tag
válasz
janos666 #468 üzenetére
Biztos hogy nálad valami gond van. Lehet hogy összeakadnak valami driverek, vagy vírus vagy bármi más. Korábban írtad hogy nem futnak jól a játékok. Nekem viszont lassúbb procival és csupán egy 4850el is hasít minden 4xAA mellet, legalábbis ami most a gépemen van (Mirrors Edge, PoP, GRID, CoD WaW), sőt egy részük 8xAA-t is elbír, természetesen minden full részletességen 1920*1200ban. GRID-nél 8xAA-nál valami nagyon elfogy, úgy csinál mint amikor leterhelt procinál akadnak a filmek, pár másodpercig diavetítés, majd megpróbálja behozni a lemaradást és az autó hirtelen nagyon gyors lesz, ez egy autós játéknál elég zavaró tud lenni... De 4xAAval már messze az akadáshatár fölött jár. Amúgy van kivétel is, Warhead pl minden Csúcs-ra állítva nem bír 2xAA-t sem, de AA nélkül teljesen jól fut (XP 32bit alatt, Vista 64el már nem ilyen rózsás a helyzet...). Szal azt még el tudom képzelni hogy pár játéknál elfogy a memória kapacitása 8xAA-val, de azért a nagy többséget így is röhögve kéne vigye 4xAA mellett. És tapasztalataim szerint az ilyen problémák, mint amik nálad is előálltak az esetek 99%ában szoftveresek. Úgyhogy szvsz ne a hardverben keresd a hibát először.
Aktív témák
Hirdetés
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Apple iPhone 13 Pro Max - őnagysága
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Hálózati kábelek és szerelésük
- Revolut
- Macska topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Megjelent a The Last of Us Part 1 PC-s kiadása
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Latitude E7250 - i5-5GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 6/Apple Watch Series 7/Apple Watch Series 8
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X260 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" HD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! R9 3900X / RX 6700XT / 32GB DDR4 / 1TB SSD
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest