- iPhone topik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Google Pixel topik
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Magyarított Android alkalmazások
- Mobil flották
- One mobilszolgáltatások
- Magisk
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
-
Mobilarena
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Janos250 #10597 üzenetére
Az impulzushosszt hogy érted pontosan? Az analóg jelet úgy értem, hogy az adó és a vevő távolságát akarom megbecsülni a fogott infra jel erősségéből, miközben ugyanezzel a jellel adatot is akarok átvinni.
A receiver belső elektronikája mindent elkövet, hogy a bejövő analóg jelből tökéletes digitális jelet csináljon, és nagyon jól végzi a dolgát
, mert semmilyen anomáliát sem sikerül keresztül vinnem rajta, sem a négyszögjel kitöltési tényezője, se a vivőfrekvencia elhangolása nem okoz semmilyen elváltozást a kimeneten. Az impulzushossz (mármint a soros átvitel bitjeinek hossza) a jel erősségétől nagyjából függetlenül csak átviteli hibákat okoz, 500us-nál rövidebb impulzus (kb. 18 periódusnyi négyszögjel 38kHz-en) nem megy át, 2-3ms viszont már gondot okoz, ha nem küldök közben szünetet, túl hosszú neki. A kettő közt meg sima négyszögjel jön ki belőle.
Jelen pillanatban azon töröm a fejem, hogy sima ir tranzisztorral veszem a jelet, ami elé teszek egy high pass filtert, de az istennek sem találok kész rajzot hozzá, nekem kellene terveznem úgy, hogy láma vagyok az analóg elektronikához, segítséget meg nem nagyon kapok hozzá, pedig biztos lenne itt valaki, aki 5 perc alatt tudna rajzolni egyet...
Ha ez összejön, akkor vagy ez veszi a digitális jelet (vagy nem veszi, ha távol van az adó, ez lenne a cél), vagy csak simán analóg jelerősséget mérek rajta, miközben az adatot magát a vs1838 vevővel veszem. És amíg van új ötletem, addig nem adom fel. -
tvamos
nagyúr
válasz
Teasüti #10595 üzenetére
Az alkatreszeim olommentesek. Ujonnan nem is veszek masmilyet, mert barmi, ami leesik ingyen, az ugyis olommentes. Sokszor a munkahelyen forrasztom be a paneljaim, (profi cucc van, sztereo mikroszkop, meg mindenek,) ott meg evidencia az olommentes. Raadasul az osszes cuccom lecsereltem kb. 8 eve. (Koltozkodeskor szinte mindenbol uj lett...)
-
ecaddsell
aktív tag
Ismer valaki olyan 20x02 (esetleg 18x02) LCD-t aminek van SPI vagy I2C-interfésze és nem egy vagyon?
Fontos, hogy két soros legyen, hogy magasságban ne foglaljon sok helyet.
Eredetileg 1602-t terveztem, de kezdem látni, hogy 16 digit kevés... -
Janos250
őstag
Mindenképp hasznos, ne add fel! Aki ilyesmiből él, az másként látja, mint akinek hobbi.
"egy ir receiver kimenetéről sehogy sem tudok analóg jelet levenni"
Impulzus hossz, ahogy pl. a servo vezérlés is történik?
Ha nem ide vágó dolog a válasz, akkor bocs, egyből offba is tettem. -
válasz
robohw #10593 üzenetére
"A másik, hogy kopasz diódákkal, tranyókkal kiépítesz egy saját rendszert."
Ezt is szeretném, mivel már kiderült, hogy egy ir receiver kimenetéről sehogy sem tudok analóg jelet levenni.
Egy erősítés (opamp) nélküli sima RC tagot kellene tenni a tranzisztor és a bemenet közé, csak nem tudom egyedül kiszámolni. Tud valaki segíteni egy kapcsolási rajzzal? Analóg áramkörökhöz nagyon láma vagyok"Amit itt kutyulsz, az véleményem szerint aligha fog eredményre vezetni."
Miért mondod ezt? Ez nekem hobbi. Máris volt eredménye a "kutyulásnak", szeretek tanulni, egy csomó mindent tanultam az esp8266-ról, amíg utána néztem a dolgoknak. Beleástam magam az ir és a serial (uart) protokollba, módosítottam egy library-t, kiegészítettem paritás ellenőrzéssel, meg frekvencia modulációval úgy, hogy működőképes maradt.
Bele fogom tenni a GCR kódolást is, mert azzal 1600baudos sebességet fogok tudni elérni, szemben pl a BI Phase Coding-gal, amivel elméleti szinten is legfeljebb csak 1000baud lehetséges (azzal a vevővel legalább is, amivel én próbálkozom).
Elnézést, ha zavarok a kérdéseimmel, sosem tanultam elektronikát, se programozást, csak autodidakta módon, és kizárólag azt kérdezem itt meg, amire hosszas kitartó guglizás és utánaolvasás után sem találok választ. -
robohw
aktív tag
Szerintem neked két lehetőséged van.
Az egyik, hogy választasz a meglévő, iparilag kiépített modulok közül egy-egy párat, ami megfelel.
A másik, hogy kopasz diódákkal, tranyókkal kiépítesz egy saját rendszert.Amit itt kutyulsz, az véleményem szerint aligha fog eredményre vezetni.
Ez a témakör, a benne alkalmazott megoldások, az erre kigyártott eszközök köre elég tág ahhoz, hogy egy-két hétvége alatt arra az eredményre juss, amire szeretnél. -
válasz
Janos250 #10591 üzenetére
Ez nem ide vágó dolog, akkor lenne érdekes, ha nem csak 8+2 bit hosszan kellene tartani a szinkront, de itt byte-onként újra történik a szinkronizálás (minden küldött byte start bittel kezdődik, ami megszakítást generál), szóval a hiba tuti nem itt jön be. Már csak azért sem, mert teszteltem az átvitelt még 38kHz moduláció nélkül, sima ir tranzisztorral, és 4800baud sebességgel simán működött. A gond azután kezdődött, hogy bejött a képbe a VS1838 ir receiver, mert nem jöttek át rajta a bitek úgy, mint vártam. A túl rövid és a túl hosszú jel is zavarja, az elsőt még csak értem, de az nem tiszta, hogy miért zavarja, ha több 0 bit érkezik egymás után szünet nélkül, mert a dekódolásban semmi szerepe, a bitek dekódolását én végzem a fogadó oldalon, csak közvetítő szerepe van.
-
Janos250
őstag
https://en.wikipedia.org/wiki/Run-length_limited
" If the runs are too long, clock recovery is difficult" -
válasz
tvamos #10587 üzenetére
Nem feltétlenül szívás a GCR (amúgyis szeretek programozni), de az adatlap szerint, amit linkeltél, van jobb megoldás is. A fig.7.-en látható megoldás kiküszöböli, hogy hosszú, megszakítás nélküli 0 bitsorozatok (burst) alakuljanak ki (bár ehhez ezen a sebességen az én vevőm lehet, hogy lassú).
Azt viszont nem értem, hogy miért baj, ha hosszú ideig tart egy impulzus? A NEC kód az adatlap szerint direkt egy 9ms-os burst-tel indít, hogy -ha jól értettem - a vevőnek legyen ideje beállítani a gain-t. Vagy inkább a hosszú szünetekkel van baj? Vagy azzal, hogy gyakran változik az impulzusok hossza és elmászik a gain?
Akkor viszont elvileg nem jobban kéne működjön magasabb bitrátán...? -
tvamos
nagyúr
-
ecaddsell
aktív tag
válasz
tvamos #10586 üzenetére
Ha javítgatni kell (ami hobbinál azért nem ritka, nekem pl. legutóbb egy sima pasztázott VQ44 tokos chipet kellett lecserélni, panel is jó volt másik chippel, másik panelon a chip is) lehet jobb a sima HASL.
Az ENIG oda kell ahol követelmény az ólommentes cucc meg mondjuk valami szívatós BGA vagy QFN tokozás kell aminél minimális felületi egyenetlenség is zavaró lehet (ilyet hobbinál aligha fogsz használni). -
tvamos
nagyúr
-
tvamos
nagyúr
válasz
Janos250 #10581 üzenetére
Nem feltetlen jobb, de tetszik a szine.
[link]
Van egy-ket kellemetlen tulajdonsaga, de en most azokon tullepek.
Az a tulajdonsaga viszont tetszik, hogy olcsobb, mint az olommentes HASL.
(Marmint ugy ertem, hogy ennel a gyartonal ez ingyen van, a lead-free HASL meg extra penz.)
Persze, rendelhetnem a JLCPCB-tol, de ott dragabb a fekete.(#10583) Gergosz2 válasza tvamos (#10580) üzenetére
Koszonom! Megnezem azt is.(#10584) aryes válasza tvamos (#10578) üzenetére
Nem tudom... biztos, hogy szivni akarsz ezzel? -
szuszinho
őstag
Nodemcu-n easy esp és egy DHT11 (GPIO-2, D4), de nincsenek adatok (esp-01-gyel sem volt)
Arduino IDE alatt írt kóddal működik, tehát az eszközök jók.
Mi lehet a gond?
-
Gergosz2
veterán
válasz
tvamos #10580 üzenetére
PCBway-ről rendeltem többször is. Ugyanez az ár, sőt a honlap is hasonló. De a minőséggel semmi bajom nem volt eddig és elég gyorsan meg is jönnek a csomagok.
(#10581) Janos250
A válasz mint elég sok esetben: attól függ.
https://www.7pcb.com/blog/enig-vs-hasl-different-surface-finish-techniques.php
-
válasz
tvamos #10578 üzenetére
Hát ha rászoknék, hogy adatlapot olvasok mielőtt egy egész napom rámegy a kísérletezésre, spórolhatnék magamnak egy kis időt.
"Maximum number of continuous short bursts/second 1800"
Ez meg is magyarázza, miért nem működik már 4800baud sebességgel a rendszer.Mondjuk az én vevőm nem tsop, hanem VS1838, arról nem lehet ilyen részletes adatlapot találni, ebben olyat találtam, hogy "output pulse
width min. 500μs", ami ha jól számolok 2000baud-os elméleti sebességet enged.Még ennyi kérdésem lenne, hogy miért írják a legtöbb helyen, hogy ellenállásokat kell rakni a Vcc és az OUT lábakra?
Kipróbáltam (a 10k helyett a belső felhúzó ellenállást használtam), de semmit nem befolyásolt a működésen, 100ohm nélkül sem melegedett vagy purcant ki... -
tvamos
nagyúr
Innen rendeltetek mar PCB-t? [link]
US $ 5-ert elegans fekete PCB-t lehet renelni, ENIG-gel. Mi finom is az! -
Breaker
tag
Sziasztok!
Köszi mindenkinek a tippeket!
Végül erre tenném a voksom:
Lolin D1, ez elvileg wifis, arduino compatible és a legkisebbnek tűnik jelenleg.
-
tvamos
nagyúr
"létezik, hogy ezekben a kis vevőkben automatikus gain szabályozás van?"
Az teljesen biztos, hogy van benne!
[link]
2. oldal, bal felul, a block diagram.
INPUT --> AGC --> BAND PASS stb... stb...Mondjuk, a soros adatatvitel nem tul jo neki, mert nagyon valtozik a frekvencia....
Pl. ha nullat kuldesz, akkor mi van, meg akkor, ha mondjuk AAh-t kuldesz.
Gondolom, ez megzavarhatja az AGC-t is. -
IR-kommunikáció témakörben előre léptem egyet. Átírtam az esp software serial lib-et, tettem bele paritás vizsgálatot és pwm modulációt, hogy 38kHz-es ir receivert tudjak használni.
A helyzet a következő: az analogWrite túl szép volt, hogy igaz legyen, valamiért használhatatlan, gondolom inkább hangfrekvenciára lett tervezve. Ezért kénytelen voltam a jó öreg "bit-bang" módszerrel (ha valaki tudja, hogy mondják ezt magyarul, megköszönöm, ha megírja) csinálni, elég durva, de működik.
Ezután egészen váratlan dologgal szembesültem: egyrészt túl jó az adatátvitel hatótávolsága (10mA árammal 2m-ről simán tudok adatot küldeni), másrészt a távolsággal csökken az átviteli sebesség.
Sem a duty cycle, se a hordozó frekvencia durva elállítása nincs különösebb hatással a vételre, 5%-os kitöltés és 20kHz esetén sem csökken drasztikusan a hatósugár, létezik, hogy ezekben a kis vevőkben automatikus gain szabályozás van?Viszont az átviteli sebesség csökken, zavarérzékeny lesz a kapcsolat, és nem eltűnik az adat, hanem kicserélődik garbage-ra... És sajnos 1200baud-nál gyorsabban nem igazán működik. Az eredeti terv 4800baud lett volna, de ennél a sebességnél egy másik rejtélyes dolog történik: túl érzékeny lesz a vevő!
Ha túl közel viszem az adót, megszűnik az adatforgalom és szemét jön csak helyette.
-
Janos250
őstag
válasz
Breaker #10567 üzenetére
Ha még a D1 is nagy, akkor rárakod egy "fehér panelra".
https://www.ebay.com/itm/PCB-Adapter-ESP-07-12-Board-fur-ESP8266-WIFI-Wlan-Serial-Modul-ESP-12E-E/252713824790?hash=item3ad6eaf216:g:0WQAAOSwXKtb5KtL:rk:9:pf:0
Van ESP32-höz is, bár annak a forrasztása elég macerás.
Ennél kisebbet nehéz lesz találni. -
Janos250
őstag
válasz
67CsabaB #10571 üzenetére
Brrrrrr!
"promote Mind health such as improved focus, concentration, working memory and acuity. Other uses include meditation and relaxation monitoring or improved educational processes. Our low cost, complete OEM solution is a high-performance bio-signal on a single chip solution for accurate Mind activity detection and processing."
Hinni a templomban szoktunk, nem az ilyen bio bizgentyűkben.
Ha eladásra akarod, akkor ez egy jó ötlet, és mindegy, mit csinál. Drágán add, mert csak akkor veszik meg.
Ha magadnak, hát........
"Minden eszköz adott, a programok is, ennek ellenére sem akar működni."
Nem is kell annak működni, hinni kell benne!
Bocs! -
67CsabaB
újonc
Üdvözlet!
MindWave Neurosky tesztelésére szeretném elkészíteni.
Segítséget szeretnék kérni. Már rengeteg időt fordítottam, sajnos eredménytelenül, hogy életre keltsem az itt látható projektet:
https://www.pantechsolutions.net/brain-computer-interface/interfacing-mindwave-mobile-with-arduino?fbclid=IwAR1YQvMg-rKVMW0VOtNAK-eWMqSad1iharABDMG9u236uhpdk0PuX-PbBQ4
Minden eszköz adott, a programok is, ennek ellenére sem akar működni.
Dunaújváros, vagy környékéről van- e olyan vállalkozó személy, aki személyesen segítene.
Köszönöm. -
ecaddsell
aktív tag
válasz
Gergosz2 #10562 üzenetére
Nem tudom az ESP-ből, hogy lehetne klónt használni
Persze már ma is vannak területek, ahol kínai másol kínait...
Egyébként érzésre az ESP mintha nyugati cég lenne, van rendes doksi, van rendes fórum ahol ha értelmesen kérdez az ember gyakran válaszolnak is. Szokatlan. -
szuszinho
őstag
Sziasztok,
Felteszem ESP-01-re az Easy ESP-t USB to TTL segítségével (GPIO0 GND-re rakva). Sikeresen felmegy, leveszem a tápról, majd vissza és nincs ott az AP. Mi lehet a gond?
-
Breaker
tag
Sziasztok,
Talán nem leszek népeszerű a kérdéssel, de tudtok ajánlani olyan arduino clone-t ami wifi modulos és stabil/megbizhato?
Előre is köszi
Üdv
Breaker -
Atamano
csendes tag
Egy mezei UNO-ról és egy DHT 22-ről lenne szó.
Annyival megbolondítva,hogy megfelelő pinekre lenne csatlakoztatva egy 3,5 mm TRS anya és a DHT 22 megfelelő kimeneteire egy Apa jack.
TIP VCC
RING Signal
SLEEVE GND
Csak amikor áram alatt van az Arduino és úgy dugom be a DHT 22-őt,akkor talán érintkezhet a TIP része a SLEEVE résszel és az ideiglenesen rövid zárat okozhat nem?
Hogyan oldják meg ezt fejhallgatók esetében? -
tvamos
nagyúr
válasz
brickm #10554 üzenetére
Azzal bajt nem csinal, ha a bemenetre rak egy nagyobb elektrolit kondit. Biztos vegiggondolta, hova teszi.
(#10554) brickm válasza tvamos (#10553) üzenetére
"Az ESD védelmet meg a nagyfrekvenciás zavarótényezőket ne keverd bele, azt a kondi dielektrikumának szigetelő képessége fogja meghatározni."
Nem, nem csak a dielektrikum hatarozza meg. Az erteke is meghatarozza. Meg persze az is, hogy a feszultsegforras milyen impedancian keresztul kapcsolodik az aramkorunkhoz. Ez altalaban nem szokott 0 lenni. Szerencsere...
(#10557) brickm válasza tvamos (#10556) üzenetére
Lehet, hogy a Zener a jo megoldas. Tudni kell, mire lehet szamitani a bemeneten, hogy ki lehessen valasztani, milyen teljesitmenyu kell. -
brickm
őstag
válasz
brickm #10554 üzenetére
"azt a kondi dielektrikumának szigetelő képessége fogja meghatározni."
Ez így visszaolvasva furcsán hangzik, de momentán nincs életerőm átfogalmazni. Szóval az ESD védelemre is van jobb megoldás, de a kondenzátor is szükséges mindenképp, már csak a nagyfrekvenciás zavarótényezők miatt is.
-
brickm
őstag
válasz
tvamos #10553 üzenetére
Egyértelmű, de az ő esetében sanszos, hogy az a kondi nem férne el a DC-DC konverter PCB-jén.
Az ESD védelmet meg a nagyfrekvenciás zavarótényezőket ne keverd bele, azt a kondi dielektrikumának szigetelő képessége fogja meghatározni. Az alap téma, hogy a megfelelően választott kondenzátor tárolókapacitással képes elnyelni X töltésmennyiséget míg megfelelő szintre nem töltődik, ezzel védve a vele párhuzamosan lévő fogyasztó(ka)t. De ha ő szeretné a 3.3as eszözt megvédeni 12voltos feszültségtől kéne neki vagy.... (pff hasraütök 1.5F) jó sok tölséelnyelő képesség.
-
tvamos
nagyúr
válasz
brickm #10550 üzenetére
Ha tudjuk, hogy honnan jon a 12V 300ms csúcs, akkor ki lehet valasztani a legmegfelelobb ezkozt. Nem azt irtam, hogy nincs mas eszkoz, csakazt, hogy az ugy nem igaz, hogy a "kondenzator nem veg csucsfeszultseg ellen," mert sokszor elegendo egy megfeleloen kivalasztott kondenzator.
(#10552) Gergosz2 válasza brickm (#10550) üzenetére
Vegulis a kondenzator meretezese meg siman a villamossagtan... felteve, hogy tudjuk, mekkora energia van a tulfeszultsegben.Ez a cikk pl. elso ranezesre jonak tunik: [link]
(Sajnos jo sok hulyeseg is van a neten.) -
tvamos
nagyúr
Ilyesmi modulja van már valakinek? [link]
Milyen ez az ESP32 PIco D4? -
tvamos
nagyúr
válasz
brickm #10545 üzenetére
"a kondenzátor nem véd túlfeszültségtől!"
Ez igy nem igaz. Ha tudjuk, mekkora energia van a ebben a tulfeszultsegben, (pl. ha HBM modellel szamolunk,) akkor siman vedhetjuk az aramkort egy megfeleloen meretezett kondenzatorral.
Amugy meg tehetunk zenert, vagy transilt, vagy mov-t, vagy akarmit.
(#10543) Atamano
Ahogy Teasuti irta, ott van rajta, nem nagyon kell arra mas. Vagy kocsiban lesz? -
Atamano
csendes tag
Jelenleg TRS jackből szeretnék szenzor adatokat beolvasni az Arduinoba.Érdemes forrasztani plusz dolgokat hozzá?
Mondjuk az 5V-ra és a jel közé egy 220 Ohm ellenállást?Kb másfél hete kezdtem el az Arduinozást. Elég addiktív cucc,mit ne mondjak
Kb 0 elektronikai és programozási ismerettel vágtam bele.
Tudnátok ajánlani olyan elektronikával foglalkozó könyvet,amely passzolna az arduinozáshoz és el lehetne sajátítani belőle az alapokat? -
brickm
őstag
válasz
Atamano #10543 üzenetére
Szia, a kondenzátor nem véd túlfeszültségtől! Más szerepe van az áramkörben.
Ha védelmet tervezel rá tenni, azt mindenképp a kiementre tedd, (vagy oda is) ugyanis (bár az IC pontos típusát nem látni) ezeknek a dc-dc konvertereket egy feszültégosztóval állítják be, a kiementről visszacsatolva, aminek ha az egyik tagja sérül(megnyúlik, vagy szakadáshoz közelít) felviszi a kiementi feszültséget, akár táp közelig.
Az ESP-k érzékenyek erre, 3.6-4V körüli csúcsfeszültséget képesek elviselni. -
Teasüti
nagyúr
válasz
Atamano #10543 üzenetére
Már van rajta kondenzátor. A ki- és bemeneten is, amik kellenek a működéséhez.
Túlfeszültségre én - laikusként - vagy ellenállás + zener dióda kombóval oldanám meg ha nincs túl nagy áram. Vagy készítenék egy egyszerű kapcsolást egy komparátorral és mosfettel - mint ami a Ruggedunio-n van -, ami lekapcsol egy adott feszültség felett. A kimeneti oldalra én nem tennék külön védelmet, ott nem keletkezhet túlfeszültség. Ha meg igen, akkor már mindegy. -
Atamano
csendes tag
Ezzel szeretnék közvetlenül meghajtani egy node mcu 3-volttal:
https://ae01.alicdn.com/kf/HTB1KNegOFXXXXb.XVXXq6xXFXXXy/5-pcs-Ultra-Small-Size-DC-DC-Step-Down-Power-Supply-Module-3A-Adjustable-Buck-Converter.jpg_640x640.jpg
7-9 volt lenne a bemenet.
A kérdésem az lenne,hogy érdemes-e ki és bemenetre egy elektrolit kondenzátort forrasztani?Ha jól értelmeztem nincs rajta túlfeszültségvédő ez megoldaná a problémát?Úgy képzelném el ,mint LM7805 feszültségszabályzót. -
Janos250
őstag
"Jól gondolom, hogy ez úgy fog működni, ahogy én szeretném"
Nem tudom, én a software serialt nagyon régen használtam, csak a hardware-t használom.
"analogWriteFreq"
Soha nem használtam.
"Annyi minden alkatrész van már itthon, amit megvettem az évek során, de még nem használtam fel,"
Na, ez ismerős. -
válasz
Janos250 #10539 üzenetére
Annyi minden alkatrész van már itthon, amit megvettem az évek során, de még nem használtam fel, hogy elsősorban azokból szeretném összehozni a dolgot.
Van pl. két wemos d1 mini-m, ami arra vár, hogy kikerüljön a dobozból. Van hozzájuk i2c motor shield is.
Már ott tartok a dologban, hogy nem az ir remote protokollt fogom használni, mert nem praktikus, és ram-pocsékolás is lenne, hanem software serial-t, egy kis módosítással:
ebben a kódban a megfelelő helyeken kicserélem adigitalWrite(m_txPin, LOW );
sorokat erre:analogWrite(m_txPin, 512);
Előtte pedig valahová beszúrok egy ilyet:
analogWriteFreq(38000);
Jól gondolom, hogy ez úgy fog működni, ahogy én szeretném?
Azt meg tudod modani, hogy ha az analogWriteFreq-el módosítom a PWM frekcenciát, és egyébként nem használok PWM-et, el tud az állítódni magától (vagy nem magától, hanem valamelyik gyári lib-től)?
(#10535) tvamos: Köszi a szoftveres ötletet, ez jócskán leegyszerűsíti az elektronika részét a projektnek.
-
Janos250
őstag
-
válasz
tvamos #10535 üzenetére
Lesz még jócskán annyi kihívás ebben a projekben, hogy nehezítsem a saját dolgomat.
Egyébként most, hogy így mondod, lehet, hogy tényleg érdemesebb lenne először megnéznem a softwareserial lib-et, hátha tudom úgy módosítani, hogy egy tranyóval is működjön az egész. Mert én forrasztani sem szeretek, viszont az esp-vel még nem kötöttem olyan szoros barátságot szoftveresen, mint az uno-mega lapokkal...Ha nem lenne jóval több ram-ja az esp-nek, és nem akarnám wifi-n keresztül programozni, inkább egy nano-val csinálnám az egészet.
Jó ide jönni, mindig kap az ember jó ötleteket!
-
tvamos
nagyúr
-
ecaddsell
aktív tag
válasz
Atamano #10523 üzenetére
Pont nemrég vettem én is ilyesmit, sajnos még nem jött meg, szóval konkrétan nem tudom megnézni, de ha ez az a verzió ahol az LCD panelre rátettek 1 PCF8574 vezérlő panelt akkor sima ügy mert te döntöd el milyen tápfeszt adsz neki (3.3V ha ilyen rendszerben használod), ui. adatlap szerint 2.5 és 6V között lehet neki adni.
Kockázat abban van, hogy ha a kontroller panel 5V-járol hajtod, mert ha véletlenül lejön a föld vezetéke ott biztosan vége a kontrollerednek (mert visszamegy az LCD panelen keresztül az 5V a kontroller IO pinjére és azt nagyon nem szereti).
Ha lehet ilyen kérdéshez dobj be képet is mert majdnem mindenből több verzió van és a kép sokat segíthet eldönteni neked mi van.
Szerk: Ha 3.3V-os a kontroller akkor jobb, ha a kijelzőnek nem 5V-os, hanem 3.3V-os tápfeszt adsz.
-
gyapo11
őstag
válasz
Teasüti #10520 üzenetére
Vannak kis szaturációs feszültségű tranzisztorok. Vagy fet, de annak is kell a feszültség. Vagy leültetni a tranzisztort test alá negatív feszóltségre esetleg egy védődiódával, vagy egy rail-to-rail műveleti erősítő, aminek a kimenete pozitív táptól testig tud működni.
-
válasz
Teasüti #10530 üzenetére
Nem azt a linket.
Amit a kijelzővel kapcsolatban írtam.
Egy hobbiprojekthez elfogadható kendácsolás az i2c busz alacsonyabb feszültségre húzása, természetesen ha a megbízható működés alapfeltétel, vagy sorozatgyártásba kerül a készülék, akkor persze érdemes rendes szintillesztést beletenni. -
válasz
Atamano #10523 üzenetére
Ha az LCD i2c vonalain nincs gyárilag felhúzó ellenállás, akkor működhet level converter nélkül is, úgy, hogy csak 3,3V-ra húzod fel a vonalakat! Ha az LCD elektronikája elfogadja a 3,3V-ot magas szintnek, akkor problem solved.
Egy 5V TTL szintű logika 2,5-3V feletti feszültséget már magasnak szokott értelmezni. Ha ez nem jön be, akkor marad a level converter.
-
-
Atamano
csendes tag
Sziasztok,
Nagyon kezdő vagyok még az elektronikában és az arduinozásba.
A kérdésem az lenne,hogy egy LCD 1602 I2C-t egy külön tápról kapná az 5 voltot,de a mikrokontroller 3.3 voltról menne.Megoldható ez vagy csak kinyírom a mikrokontrollert? -
Teasüti
nagyúr
Erre pillanatnyilag nem tudok válaszolni eszközök hiányában. De feltételezem egy lebegő portot kell GND-re húzni. Nos, ez a legrosszabb eshetőség. Erre keresek megoldást. Ha van vmi felhúzó a porton, akkor egyszerűbb lesz a dolog, de bármivel is oldom meg ezt, az nyilván működni fog mindkét esetben.
Legrosszabb esetben bedobok egy relét oszt' csókolom.Jelenleg ez minden, ami rendelkezésemre áll és egy fél mondat vhonnan, hogy elvileg ellenállást mér a kamera.
-
-
Teasüti
nagyúr
válasz
brickm #10511 üzenetére
Optocsatolóban fototranzisztor van.
A tranzisztor úgy tudom nem működik, csak kellő potenciálkülönbséggel a kollektor és emitter között (maradék feszültség minimum). Nekem egy mechanikus kapcsolót kell leutánozni úgy, hogy a kapcsolt áramkör - ha jól értelmeztem - ellenállást mér csupán (végtelen = nyitott, nulla = zárt), nincs átfolyó áram.
-
Napelemes pár 1,2..10 mA-es csepptöltést nem tudom mennyire bírná. Elvileg NiMH nem bánja.
(#10515) Tankblock: Kínai HUZZAH32 klónt. Direktben 3,3 V-ról táplálva 150 uA-t sikerült mérnem. Gondolkodtam egy külső RTC-n, de ahhoz át kellene kábeleznem a komplett projektet, de lehet ez lesz a vége így is.
-
Tankblock
aktív tag
Hello
Milyen ESP32 használsz?
Ha Devboardot akkor az nem lesz kevesebb,Ha egy sima ES32 használsz nyákra forrasztva az működhet sokkal kisebb felhasznált energiával is deepsleep mellett....
pl vannak időzítő aramkörök set / reset lábakkal amik vezérelhetnek sima lineár regulátort enabled pinjét, így [nA] tartományban is tartható az ESP32.
-
-
válasz
tvamos #10509 üzenetére
Nincs ellenemre semmilyen működő megoldás, de 1db mosfet-tel hogy tudnám modulálni a soros port jelét a 38kHz-es hordozó jellel?
Igen, én is úgy akarom, hogy a táp és a kimenet közé teszem a ledet, máshogy nem is lenne jó, mert alacsony jelre kell, hogy a led világítson, a soros port és az ir vevő is low active. Inkább csak az a kérdés, hogy a standby láb is bírni fogja-e a 38kHz-es jelet, mert erre vonatkozóan nem látok infót az adatlapon, csak egy általános 100kHz-es limitet. Biztos nem gondoltak arra, hogy valaki kifordítva akarja használni. -
tvamos
nagyúr
Ha jól látom, az alsó hídágban be lehet a két FET-et egyszerre kapcsolni. (Short brake.) Szóval elvileg működik, ha a táp és a kimenet közé kötöd a LED-eket. (És nincs olyan funkció, amit nem vettem észre az adatlapban...)
Nekem egyszerűbbnek tűnne 1db MOSFET-et berakni. De te rudod. -
ESP32 mellé milyen 3,3 V-os regulátort ajánlotok, amelyik nem szívja le az akksit? Sajnálattal konstatáltam, hogy ami a lapon van, azzal 27 napot ment a projektem 4 db. 2000 mAh AA-ról, ami kb. 2,5 mA nyugalmi fogyasztás
Nézegettem Mouseren /csak mert jól lehet keresni/, de nem nagyon van semmi regulátor, ami low Iq, de tud 500 mA-t is /és kapható Pesten/. LiFePo4-et nem erőltetném, félek a lítiumtól, ha nem vagyok a közelben.
-
tvamos
nagyúr
válasz
Teasüti #10504 üzenetére
Pl. Egy MOSFET jo erre, mert a gate egy kondenzatorkent kepzelheto el, nem kell a veszerlesehez aram, a kimenete meg egy ellenallas.
De van erre IC-s megoldas is, pl. a kedves regi CD4016, vagy ha pici kell,akkor pl. a 74LVC1G3157. Van rengeteg fele.(#10505) Teasüti
Siman. Meg haromszogbe, egy SMD ellenallas helyere kettot sorba, meg egymas tetejere parhuzamosan is, tobbet is. Ha minden nap ezt csinalod... -
Teasüti
nagyúr
GPIO-val szeretnék kapcsolni egy áramkört, amin áram nem folyik, csak impedancia mérés történik rajta.
Az eszköz (kamera távkioldó funkciója) annyit érzékel csupán, hogy rövidre van-e zárva a jack aljzata (kapcsolt), vagy nem (nem kapcsolt). Ez egy egyszerű mechanikus kapcsolóval működik.
Hogy lehetne ezt megoldani félvezetőkkel? Ha jól tudom a tranyók és fet-ek csak akkor működnek, ha van rajtuk átfolyó áram. Illetve nem ártana még egy galvanikus leválasztás sem.szerk: nem vagyok benne biztos, hogy milyen elven is működik pontosan, csak a távkioldó szerkezetből következtettem. Lehet van a kamerában vmi felhúzó/lehuzó ellenállás is, majd kimérem ha lesz hozzá donor kábelem.
-
tvamos
nagyúr
Ti probaltatok mar az ESP32 DAC-ot DMA-val, Arduino framework alatt? Kene egy jo referencia sw, amit tudnek hasznalni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- GOPRO Hero 11 BLACK - 5.3k akciókamera - 2 akku, tartozékok (5.)
- DJI AVATA 2 Fly More Combo 1 akku - drón szett DJI Goggles N3 FPV szemüveggel
- Sony PlayStation 5 ( PS5 ) Sony PlayStation VR2 Csomag
- Dell Precision 7680 Eco FHD+ 13600HX 14C / 16G D5 / 1T G4 workstation
- Gigabyte GA-Z68A-D3-B3 LGA 1155 alaplap
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- HGST HUH721010AL5200 10TB 7.2k SAS HDD, DELL branded, nettó 38000Ft + ÁFA, 1 év garancia
- Hibás! Dísznek, Porfogónak, tesztkártyának vagy böngészni! Asus Rog Strix RX 470 4GB Videokártya.
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 2nd - i7-7G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD I HDMI I W11 I CAM I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L480 - i5-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest