- Yettel topik
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Magisk
- Mobil flották
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Xiaomi 11 Lite 5G NE (lisa)
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
-
Mobilarena
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
dave0825
őstag
Értem.
Nézegettem videókat, arduino-val sokat csináltak ilyet, de tényleg mindegyiknél sok ledet használtak. Egyébként olyat lehet, hogy egy sima led-szalagon csak egy adott ledet bekapcsolni, vagy ahhoz mindenképp ilyen címezhető kell? Itt találtam egy videót, 3 mos-fetet használ, és sima led-szalagot, nem címezhetőt. Vagy rendeljek mindenképp ilyen címezhetőt, ha külön akarom kapcsolgatni a ledeket, vagy a színeit, vagy a fényerejüket?
Egyébként ilyet csináltunk haverommal szórakozásképp, jack csatlakozót használtam analóg bemenetként, és annak az értékeit állítottam be az egyes ledekre. Itt a program hozzá.
-
tvamos
nagyúr
válasz
dave0825 #2097 üzenetére
Ehez elég karcsú lesz egy AVR. Meg a te tudásod is. Próbálj előbb valami egyszerűbbet azzal a LED sorral, amit már úgyis megrendeltél. Vagy a WS2812B LED-ekkel.
A feladatot én egy Cortex M4-gyel oldanám meg, (futtatnék rajta egy fft-t) arra tenném az RGB LED-eket. De szerintem nem lenne látványos. Ez tipikusan olyan dolog, ahova sok LED kell.
-
dave0825
őstag
Szeretnék csinálni egy 1 m hosszú led szalagból egy equalizer-t, vagy legalábbis hasonlót, ami zenére villog, persze nem össze-vissza, hanem ahogy annak aránylag kéne.
Rendeltem is múltkor 1 m-es RGB led szalagot, viszont utólag utánanézve úgy látom, nem jó a sima, hanem címezhető kell, így ezt néztem ki, ebből is szerintem elég a 30 ledes. Ezzel megoldható szerintetek? Úgy gondoltam, hogy mivel a fönti képhez képest 1-1 oszlop helyén csak 1-1 led lesz nekem, ha "alacsonyabb" az oszlop (nem tudom minek nevezik, nem vagyok jártas ilyenben
), akkor zölden villogna halványan, és minél "magasabb (és persze pirosabb)", úgy erősödne a fénye, és változna is citrom-narancs-végül piros színre. Nehéz összerakni egy ilyet így?
-
peter1998
tag
Beszereztem egy RTC modult, egy ds3231. Ezt a könyvtárat használom [link]. Módosítja az időt és ezt látom is a soros porton. Amikor egy másik programot töltök rá hogy ellenőrízzem hogy helyes e az idő akkor 2106 környéki időről kezd el számolni.Úgy néz ki mintha nem mentené el az időt.
-
Danex
addikt
válasz
DougButabi #2093 üzenetére
Van ami kódolva van, pl a RGB távvezérlő simán ment, de a csengő vagy autó távirányítója már nem.
-
DougButabi
tag
válasz
softguner #2090 üzenetére
Nekem ez az RCSwitch nagyon nem akar működni.
VirtualWire-val tökéletes az átvitel, egy nano küldi a mért hőmérsékletet egy uno-ra D2 -re.
Szóval a bekötés jó.
Annyit csinálok, hogy az uno-ra feltöltöm a ReceiveDemo_simple-t de semmi jelet nem fog, pedig a nano küldi a jelet szakadatlanul, és mellette próbálkozok egy tuti 433 MHz-es sima távirányítóval kb 2 cm távolságból.
Van valakinek ötlete mit rontok el, vagy hogyan tudnám megoldani a problémám?
-
JozsBiker
aktív tag
Sajnos nem táp gond van az Ethernet shield -emnél, hanem valami más. Próbáltam úgy is, hogy nem az arduino panelra dugtam rá, hanem összemadzagoltam a 10-13 pineket meg a tápot. Úgy már "vette" a beletöltött programot ( nem jött hibaüzenet ), de a link nem állt össze, azaz a routeren nem ment át aktívba a port. Szóval ez tényleg kuka.
Szerencsére amikor a shield -et rendeltem rutinosan
rendeltem mellé egy ENC28J60 Ethernet modult is, és azt már életre tudtam kelteni.
-
softguner
csendes tag
válasz
DougButabi #2089 üzenetére
-
DougButabi
tag
Sziasztok!
2 arduino RF modult már sikerült összekötnöm, de most szeretném külső eszköz jelét is befogni, pl csengő vagy konnektor távirányítója helyett használni az arduinot.
Nem tudtok valami tutorialt, amivel ezt meg tudom oldani, ha lehetséges. -
dave0825
őstag
Nem követtem végig a projektedet, tehát lehet, hogy nem segítség, de én szakdogára a VarSpeedServo library-t használtam szervovezérlésre, és úgy emlékszek, hogy abban nem volt fontos, hogy PWM lábra kössem a szervókat. Én csak egy Uno-t használtam, annak a digitális pinjeire kötöttem a szervókat.
-
wmati
addikt
Igen feltűnt nekem is sajnos hogy nincs rajta pwm ezt találtam ki rá , de ha van egyéb ötlet szívesen várom
.
-
wmati
addikt
válasz
softguner #2079 üzenetére
ESP-12 alatt én rá gondoltam igazából, pusztán belőle és málnából nagy baromság lenne ? NRF24L01 nem látom át még hova jönne utána olvasok még ..
-
softguner
csendes tag
Az esp12-őt nem erre találták ki.
Erre tökéletesen alkalmas:
[link]
Bár ha nagyon akarsz akkor webes felületről 4 autót is vezérelhetsz, mert minden gombra megírod a kis utasítássorozatot, de szerintem az nem a legelegánsabb sőt...RC vezérlésre ezeket ajánlom neked :
[link]Kényelmes, olcsó, 16 csatornás, nagy hatótávolságú.
-
JozsBiker
aktív tag
válasz
JozsBiker #2075 üzenetére
Azt vettem észre, hogy a shield az alap panel működését is lefogja. Tehát ha pl. betöltöm a Blink -et, csak akkor villog a led, ha nincs rádugva a shield. Akkor ez kuka ha jól gondolom
. Az a jó, hogy eddig is rekord időt vártam rá, október végén rendeltem, és bő 1 hete érkezett meg
-
JozsBiker
aktív tag
Okés, de ha így csinálom sem ad semmi életjelet. Legalábbis úgy gondolom, még hogyha abszolút rossz IP adatokat adok is meg ( a DhcpChatServer -t próbálom ), akkor is valami státusz led -nek ( Layer 1 ) világítania kellene a shield -en ha rádugom a hálózati madzagot. Meg a router -nek is jeleznie kellene hogy egy aktív eszköz került a portjára.
-
JozsBiker
aktív tag
Az Arduino UNO -mhoz nemrég vettem ebay -en egy Ethernet Shield -et, és első közelítésben sajnos nem akar működni. Amikor bekapcsolom fixen világít a piros pwr led -je, de azon kívül sok életjelet nem ad, hiába dugom rá a hálózati madzagot. További gond, hogy ha rá akarok tölteni valamit, akkor ez a hibaüzenet jön:
avrdude: stk500_getsync(): not in sync: resp=0x00
Egészen pontosan bármit próbálok rátölteni ( tehát akár a Blink -et ), ez a hibaüzenet jön amíg rajta van a shield. Ha leveszem, minden oké.
Rákerestem persze neten, az egyszerűbb javaslatokat ki is próbáltam, de olyat is írnak, hogy a shield reset -jének ideje túl rövid ezért rá kell forrasztani ey plusz kondit, meg ilyenek, de gondoltam mielőtt drasztikusabb lépésekre szánnám magam, megkérdezlek Titeket, hogy tudtok-e valami jó megoldást.Itt azt írják, hogy az összes ethernet shield hibásan működik, ami kicsit hihetetlenül hangzik.
-
softguner
csendes tag
Nem tudom, hogy itt mire gondolsz, az ESP12-vel webes felületről simán lehet ledeket kapcsolni, lehet szenzor adatot olvasni stb. De azt hogy, te Wifin keresztül billentyűzöd be az AT parancsokat, az nem igazán megoldott. Az ESP12-nek van egy firmware-je, vagy AT vagy LUA, de ha mikrokontrollert nézem, akkor a rajta futó programot azt meg kell írni és fel kell rá tölteni. El van különítve a firmware és a futó program. Ha egy olyan programot írsz, ami az GET-tel küldi és fogadja az utasításokat, akkor tudod a kimenetet kapcsolni, de szerintem az nem megoldott, hogy wifi kapcsolaton keresztül küldöd real time a parancsokat. A kérdésből nekem nem derült ki mit is szeretnél.
-
zka67
őstag
válasz
dave0825 #2068 üzenetére
Szia, a kijelző és a lábai kb 11mm magasak. Maga a nyák és az ic kb 4mm magasak együtt. (Az ic a kijelző alatt van, annak a magassága 2.5mm, azt ne számold bele az össz magasságba.
Ne legyél tanácstalan, rendelj 5db IC-t, 5db DIY kitet, és rendeld meg az 5db-os összeszereltet is
Keress az eBay-en olcsóbb DIY-t, rengeteg 2db-os aukciós van, le kell csapni rájuk az utolsó pillanatban. -
Gergosz2
veterán
Sorba kösd. Ha mind a négyet sorba kötöd akkor a kapocsfesz nagyobb lesz de kapacitásod kisebb, nagyjából annyi int egyetlen celláé, hiszen ugyanazt a kisütő áramot hajtod át mindegyik cellán.
L298N-nél meg érdemes figyelni mert terheléstől függően szép kis feszültségesése van, olyan 1.5V körülivel mindenképp számolj. [link]
-
dave0825
őstag
Szerinted ebből amit linkeltél, az az 1,3 cm vastagság az a mátrix-szal együtt lehet annyi, vagy csak a panel az ic-vel van már olyan magas? Mert akkor nem fér el semmiképp. Viszont most tényleg tanácstalan vagyok, mert jó lenne, ha maradna ilyen ic-m későbbre, ilyen mátrix is kellene próbálgatni 1-2 db későbbre, akkor viszont jobb lenne az smd-s, de az meg nem biztos, hogy ha később kell valahova, akkor el fog férni.
Szóval szerinted hogy 1,3 cm magas, mátrix-szal, vagy anélkül?Az eladót itt írta valaki korábban, akkor el is mentettem, azért néztem nála.
-
zka67
őstag
válasz
dave0825 #2066 üzenetére
Szia, megrendelheted ám az SMD-set is, (én inkább DIY-t rendelnék belőle), mert ehhez már van nyák, csak a ledeket kell beledrótoznod majd. Azt nézd meg, hogy hogyan férne el két darab ezekből az órádban. A mátrix helyére egyszerűen az óra ledjeit kötöd be. Remélem érted, hogy mi akarok mondani (magyarul nem kell külön a nyákkal bíbelődnöd).
Szerk: egyénként az IC árustól én is szoktam rendelni, megbízható eladó
-
dave0825
őstag
Ez mennyivel jobb? Vagy miért ezt? Amúgy találtam 5db-ot kb 650 ft-ért, szóval ha csak IC-t rendelek, akkor van olcsóbban is, csak gondoltam nem baj, ha van hozzá 8x8-as led mátrix is.
-
wmati
addikt
Sziasztok
Mennyire lenne kivitelezhető az a ötlet. Van 2-4 db ESP-12 modulom és ezeknek a gpio lábait szeretném távolról egy Raspberry Pi röl irányítani. Kb úgy mintha Raspberry saját gpio lábait irányítanám de közbe a parancsok az egyik ESP-12 modulon jelennek meg.
-
dave0825
őstag
Ez így persze, hogy párhuzamos kötés. Csináld úgy, hogy az egyik elemtartó pozitívját pl. a 30-as sorba kötöd, ugyanide a másik elemtartó negatívját. A maradék 2 szál (egyik elemtartó negatívja, a másiknak pedig a pozitívja maradt ugye) mehet a piros és kék +/- sorra a panel szélén.
Sorba kötésnél a negatívot a pozitívval kötöd össze, a maradék 2 pedig lesz a fő (ha megnézed az elemtartót, az is így van bekötve, az egyik elem negatívja van összekötve a másik pozitívjával, a 2 másik vég pedig ki van vezetve).
Amúgy a 2,56V az kevés 2 elemnek, 3nak kéne lenni, ha elemek, ha akksik, akkor jó az érték (bár annak meg kicsit sok). Szóval valamelyik elem eléggé le van merülve. -
artiny
őstag
Helotok
ket dc motrot szeretnek kiprobalni, egy L298N motor vezerlovel,ez szerint bekotni:
http://arduino-ok.pl/wp-content/uploads/2015/02/L298-i-4-piny.jpg
forrasVan ket darab ilyen AA elem tarto:
kepHogyan kene bekotni,hogy 5V ot kihozzak belole?
[link]
Ha igy probaltam ki,akkor csak 2.54V mertem ,mintha csak az egyik fele (szoval ha csak 2drb elem lenne)...valszeg ez parhuzamos bekotes es felezodnek....de hogy kene akkor bekotni? -
dave0825
őstag
válasz
softguner #2056 üzenetére
Hát most még nem, most ellenállásokkal, tranzisztorokkal van megoldva, hogy pl. a 3 ill. a 7 párhuzamosan kötött led egyformán világítson a mátrixban. A MAX7219-et használva pedig elvileg nem kell se ellenállás, de tranzisztor, csak simán minden lábra egy-egy ledsor, vagy oszlop, ha jól láttam.
-
dave0825
őstag
zka67, tvamos: köszi mindkettőtöknek. Amúgy nem 149 ledem van, csak 128, mert valamelyik sorban nem végig vannak ledek, de gondolom az nem probléma. Még nem nézegettem utána, hogy mit fogok venni, lehet hogy egyelőre veszek itt Mo.-on pár darabot (zka67 szerint akkor 3-at, viszont mivel 128 led-em van, pont elég a 2
), aztán később meg rendelek ebay-ről, csak most 24-től jan. 4-ig nincs meló, úgyhogy ráérek itthon bütykölni, gondoltam megint előveszem az órámat, és megcsinálom végre. Pláne, hogy konkurencia is akadt.
Mutattam egyik haveromnak, tök megtetszett neki, mondta, hogy ő is csinál egyet, igaz, kicsit kisebbet mint én.
Szóval akkor semmi előtét ellenállást, vagy ilyesmit nem kell bekötnöm, ugye? Csak az ardu, a MAX7219 és a ledek. -
tvamos
nagyúr
válasz
dave0825 #2051 üzenetére
149 LED... Az nagyon sok. Persze, sokkal egyszerűbb, ha áttérsz MAX7219-re. Szerintem rendelj a ebay-ről valami komplett modult. 5-10 USD-ből megúszod, tartalék cumoval. (Ha valami tönkre megy, nem kell heteket varnod.) pl. itt van ez: [link]. Jó játék a 8x8-as matrix. Ha már minden megy, rakotod helyette a saját LED-eidet.
-
peter1998
tag
Sikerült tápot szereznem. DS18B20 szenzor adatait szeretném kiolvasni.
#include <OneWire.h>
#include <DallasTemperature.h>
// Data wire is plugged into pin 2 on the Arduino
#define ONE_WIRE_BUS 9 //tű száma !!!
// Setup a oneWire instance to communicate with any OneWire devices
// (not just Maxim/Dallas temperature ICs)
OneWire oneWire(ONE_WIRE_BUS);
// Pass our oneWire reference to Dallas Temperature.
DallasTemperature sensors(&oneWire);
void setup(void)
{
// start serial port
Serial.begin(9600);
Serial.println("Dallas Temperature IC Control Library Demo");
// Start up the library
sensors.begin();
}
void loop(void)
{
// call sensors.requestTemperatures() to issue a global temperature
// request to all devices on the bus
Serial.print(" Requesting temperatures...");
sensors.requestTemperatures(); // Send the command to get temperatures
Serial.println("DONE");
Serial.print("Temperature for Device 1 is: ");
Serial.print(sensors.getTempCByIndex(0)); // Why "byIndex"?
// You can have more than one IC on the same bus.
// 0 refers to the first IC on the wire
}Ez a kódom. És egy ilyen hibaüzenetet kapok " \libraries\OneWire\OneWire.cpp:85:24: fatal error: WConstants.h: No such file or directory
#include "WConstants.h" ". Olvastam más fórumokon hogy ez egy IDE probléma. Én a legfrissebbet használom 1.6.7 Ezt a leírást használtam [link] A mappákat helyesen másoltam be.
-
dave0825
őstag
Szerintetek a nyáron elkezdett, és azóta még be nem fejezett, sőt, hetek óta abbahagyott betűs óra projektemet ha teljesen elölről kezdem, és MAX7219-eket használok, akkor jóval egyszerűbb lesz az egész? Úgy értem, hogy tranzisztorok, ellenállások nem kellenek hozzá, igaz? Most ugye úgy van, hogy tranzisztorokkal van megoldva, hogy a mátrix valamelyik eleme 3, valamelyik 6 párhuzamosan kötött ledekből áll, mégis egyformán világítanak. Ezeket akkor elhagyhatom, ugye? Ha megoldható egyszerűbben ezzel, akkor egy 11x13-as led mátrixhoz hány darab kellene? Elég 1?
A múltkor szóba került ez az IC, és beindult a fantáziám, hogy ezzel talán sokkal egyszerűbb, mint a hibát keresgetni, hogy miért világít halványan olyan sor is, aminek nem kéne, meg úgy az egész talán egyszerűbb lenne. -
zka67
őstag
válasz
peter1998 #2048 üzenetére
Szia, Tápegységáruház
23.-án délig vannak nyitva, legközelebb csak január 6. után lesznek.
-
peter1998
tag
Tudtok ajánlani valami 12v-os tápegységet ? A felhasználási terület egy fűtetlen kamra lenne.Már a második számítógép tápomat gyilkolom. Én ilyenre gondoltam: [link]
-
Danex
addikt
Valakinek valami ötlet, hogy a Nano-imat miért nem látja a gép? A Mega jól működik... próbáltam a legújabbal meg régebbivel is ,de ugyan ez volt.
-
Andris246
tag
Sziasztok.
Egy nagyon amatőr kérdésem lenne
Az hogy lehet megcsinálni hogy minden void (programrész) új fülön legyen.
Képet mellékeltem (google-ben találtam).
Válaszotokat nagyon szépen köszönöm.
-
válasz
Flashback #2040 üzenetére
Megoldás:
Nem eredeti az Arduino-m... Régebbi drivert kellett felrakni hozzá. Ha valaki ilyen klón arduinó nanoval találkozik itt a megoldás: [link]
Érdemes módosítani a driver dátumát az infben. Mondjuk 2030-ra... Akkor a windows nem fog újabbat találni egy darabig
Ide felraktam a módosított driveremet. (2033 lejárati dátummal).
-
-
gyapo11
őstag
Arduinoval vezérelt elektronikáról van szó, szerintem ide való.
A 17 Ft-os különbség 100 db-nál 1700 Ft, a 30 db 595D meg 650, arduino meg kell mindkét megoldáshoz. Tudom te chipet írtál, nekem az arduino egyszerűbb.
Szóval 1050 Ft-tal olcsóbb, azt meg mindenki eldönti, hogy ennyit megér-e neki, hogy nincs az egyes jégcsapok mögött 3 db 595D. -
tvamos
nagyúr
Nekem is van 50 db, de nem tutok vele olyan szep feheret keverni, mint egy hidegfeher LED-del.
Hol tudnek gyorsan rendelni ultrahangos tavolsagmerot, ami ideer Karacsony elott? Paralaxos (3 labu) fajta kellene! (Ott felejtettem a cegnel az asztalomon, amit mar megvettem, egy eve.)
-
zka67
őstag
válasz
gyapo11 #2035 üzenetére
Szia, kezdünk átmenni a hobbielektronika topikba való témákra...
Ja, a sima 5050-es RGB led eBay-en 20Ft, a WS2812B meg 37Ft/db 100db esetén. Csak nem mindegy, hogy pl. egy jégcsapnál ott van 8-10 db led, mögötte meg egy számítógép hatalmas hűtőbordával és azok lógnak a fán, vagy csak a ledek egy 6 lábú mikrokontrollerrel, ami egyáltalán nem is észrevehető, akkora. (Most egy kicsit túloztam, de a dolog lényegét próbáltam meg érzékeltetni).
-
gyapo11
őstag
Az egyes állapotváltozások között gondolom van elég idő, lehetne minden jégcsap 8 ledből, a jégcsapok száma tetszőleges, és minden jégcsapra egy shiftregiszter, ezek egymásnak sorban átadják a biteket. Így az arduinotól 5 drót is elég lenne. Ha rgb ledek, akkor jégcsaponként 3 shiftregiszter.
-
Megoldottam!
-
dave0825
őstag
Szerintem maradok ennek a MAX7219-nél, ez olcsóbb is, egyszerűbb is... Vagy van neki valami hátránya?
-
zka67
őstag
válasz
dave0825 #2025 üzenetére
Szia, én mindenképp a legkisebb méretű uC-t választanám, pl. ezt:
ATTINY10-TSHR vagy ezt
ATTINY13A-SUCsak egy kimenetre van szükség, azt kell megfelelő időzítéssel röcögtetni (4/8 órajelenként változtatni a kimenetet). Van benne 32/64 bájt ram, az bőven elég a ledek aktuális szín értékeinek tárolására, 1k flash meg a programnak is 3x sok.
-
tvamos
nagyúr
válasz
dave0825 #2021 üzenetére
Én úgy csinálnám, hogy vennék annyi ATMega328-at, (az Arduino procija,) ahány LED sort akarok. Egy proci simán meghajt 8-10 LEDet. Ha nagyon akarnám, soros porton összekötném őket. Nem kell hozzá semmi extta. Se tranzisztor, semmi.
Az első sort a 7végén... Meg is csinálom a gyerkőccel... -
dave0825
őstag
Hát igen, már jövő karácsonyra marad mindenképp. Amúgy egyszínű volt a boltban, igen, és mindegyik jégcsapban egy kb. 10x5mm-es IC volt (kb. 8-10 lábbal, nem tudom, hogy mi lehetett, esetleg ötlet?), és a jégcsapok közötti vezeték 2 eres volt, tehát csak tápot kapott mindegyik.
-
zka67
őstag
válasz
dave0825 #2021 üzenetére
Szia, így értettem a filléres cuccot, de most már emlékszem hogy ez nem játszik nálad.
Egyébként ahhoz képest, hogy RGB és true color, nem is drága. Szerintem a bolti jégcsap csak egyszínű lehet...
A fantáziámat különben beindítottad, én úgy csinálnám meg a jégcsapokat, hogy tennék rá egy icipici kis mikrokontrollert, és az vezérelné egy előre megírt vagy random program alapján a jégcsapok növekedését és színét. Így csak a tápot kellene elvinni a jégcsapig, és mindegyik mást mást csinálna.
Na mindegy, jövő karácsonyig ráérsz újat fejleszteni
-
dave0825
őstag
Köszi, de ez hogy filléres cucc?
Nekem kellene ebből (mivel minden jégcsapba 8-10 db) kb. 100-120 db, ami már 8-10.000 ft, 5000 ft-ért pedig volt kompletten boltban ilyen jégcsap, 12 db-os, darabonként 10 leddel.
Vagy valamit elszámoltam? Ott 67,-ot írnak darabjára (mivel a 250 db-ot nem érem el), plusz az áfa, plusz a szállítási költség, azt még bele sem számoltam. -
zka67
őstag
válasz
dave0825 #2008 üzenetére
Szia, közben megtaláltam a jégcsapodat
WS2812B-nek hívják, ez egy RGB led és egy bele integrált IC. Összesen 3 vezeték kell hozzá, GND, +5V és az adat, hogy vezérelni tudd. Sorba lehet kötni őket az adatvonalukon. Filléres cucc.
Így még a jégcsap színét is tudod változtatni, nem csak a méretét
Szerk: Ja és true color
-
A TPIC6-osok nem csak sinkelni tudnak? Másik kapcsolás kéne, ha nincs + lába, csak -. Valami ötlet a TPIC6-os kapcsolásra?
-
Léptetőregiszteren keresztül szeretnék meghajtani egy tekercses, 5V-os dugaszreléket (IM43). Darabja 20-25mA-t kér a kapcsoláshoz. A legegyszerűbb mód az volna, hogy két láb a léptető két lábára, és zéneres védelem a tekercs visszarúgása ellen.
De a sima 74HC nem bírja el a 20-25mA-t, túl nagy lenne a feszsüllyedés (droop). Valami másik léptető tudna ekkora áramot szolgáltatni, akár rövid ideig (kapcsolás ideje <10ms)? Illetve hogyan lehetne hasonlóan egyszerű megoldást találni mondjuk egy TPIC6-os létetővel (ami csak sinkelni tud). Nem akarok semmi bonyolult h-híd megoldást, meg IC erdőt.
-
gyapo11
őstag
Ahova elég az 500 mA és nem 1-2 kimenet van, oda jó. Ha nagyobb az áram, motor, izzó, powerled, akkor már nem elég, vagy ha csak egy valamit akarok kapcsolgatni, akkor meg kihasználatlan marad a nagy része, és drágább is, mert egy kis tranyó meg egy 3 A-es az 30 Ft-ból kijön, ez meg 100 körül van, illetve ebayen találtam 10-es csomagban 39 Ft/db-ért is. Szóval nem kell elvetni a tranyós megoldást se meg a többit se, mindenhova az oda legjobban passzolót kell használni, relé, triak, tranyó, ic, mosfet, minden játszik.
-
zka67
őstag
válasz
gyapo11 #2009 üzenetére
Szia, bocs, hogy beleszólok, de már nagyon régen feltalálták a MOSFET-eket
Én kapcsolgatásra csak ezeket használom, 500mA-ig BSS170-eseket, filléres cuccok. Ha kell valakinek több ezer darab BC337, mondjuk 5 Ft/db áron, akkor szóljonSzerintem félnek az emberek a MOSFET szó hallatán, mert nem tudják, hogy mi az, mire jó, hogyan kell vezérelni, pedig jóval egyszerűbb, mint egy tranzisztort.
-
gyapo11
őstag
válasz
dave0825 #2001 üzenetére
Ha az arduino kimenetére egy darlington tranyót teszel, akkor pár mA-es árammal szinte Paksot is tudod kapcsolgatni.
De A-eket mindenképpen, tehát 20 mA-es ledekből 100-at is.
Darlingtonban nem tudom mit lehet venni, de egy sima bc182 meg egy pár A-es teljesítmény tranyó tökéletes.
A VG1 az arduino kimenete, négyszögjelet ad ki 0 és 5 V szintekkel. Az 1.8 kΩ-on 2 mA áram folyik az első tranyó bázisába, ez nem erőlteti meg az arduino kimenetét. A 0.1 Ω-on és a leden át pedig 1.7 A áram folyik, ha a bemeneten 1-es van. -
dave0825
őstag
Köszi, leszedtem.
Hogy érted, hogy a jégcsap mögé? Több jégcsap lesz (a mátrix oszlopai lesznek a jégcsapok), terveim szerint legalább 10, ahhoz viszont csak 2 IC kell, tehát ahogy az egyik jégcsapot összekötöm a másikkal (a sorokat ugye össze kell), mindenképp sok vezeték lesz. Ha csak egy 8x8-as mátrixot csinálok, akkor 8 jégcsap lesz, és mindegyikből 9 szál vezeték jön ki (8 sor, és 1 oszlop). -
zka67
őstag
válasz
dave0825 #2006 üzenetére
Szia, az adatlapját le tudod tölteni, pl az alldatasheet.com-ról. A vezérlése nagyon egyszerű, az egyik lábon küldöd neki az órajelet, a másikon meg az adatot, oszt ennyi. 16 bitet kell kiküldeni egy sorhoz, ebből 4 bit nem használt, 4 bit a regiszter címe, 8 pedig az adat. A regiszterek között vannak sorcímek és vezérlő regiszterek, pl a fényerő meg egyebek.
Miért nem csinálod meg úgy, hogy a jégcsap mögé beteszed az IC-t is, és akkor csak néhány vezetéket kell elvinned?
-
dave0825
őstag
Köszönöm mindenkinek a segítséget!
tvamos: a ledek, ellenállások, tranzisztorok nem gond, Pápán is be tudom szerezni (a környéken lakok). Az után érdeklődtem inkább, hogy mik kellenének, vagy van-e egyszerűbb megoldás.
zka67: Lényegében ebből a kit-ből igazából csak a MAX7219-DM az, ami lényeges, nem? Megkérdem Pápán egyik boltban, hogy lehet-e kapni, és akkor megcsinálom ezzel. Egyébként valami leírás van hozzá, hogy hogy lehet arduino-val programozni? Vagy az egy külön szakma?
Mert sosem használtam ilyet.
Meg ha jól látom, akkor egy 8x8-as led mátrixot tud használni, vagyis 8 jégcsap lenne végül, hacsak nem kötök 2 ledet mindenhova, és akkor 16 lenne, az is megoldható, nem? Vagy biztosabb, ha veszek inkább 2 ilyet, és külön 8x8-at használok? Még egy kérdés: mivel normális kinézetűre akarom megcsinálni, 16 szál vezetéket nem egyszerű elfűzni úgy, hogy ki is nézzen valahogy, legalább használhatok nagyon vékonyakat?
-
zka67
őstag
válasz
dave0825 #2000 üzenetére
Szia, igaz magyarországon drágább mint az arany, de szerintem ez a legegyszerűbb megoldás:
MAX7219CNG+ Driver; display controller; Common Cathode; DIP24
Egyszerű vezérelni, be lehet állítani a max fényerőt, és azon belül programból tudod állítani is. Nem kellenek ellenállások a ledekhez, simán mátrixba kötöd, ráaggatod az ic lábaira, aztán szoftver és működik.
Szerk: közben találtam olcsóbban, ehhez adnak nyákot és egy 8x8-as (gondolom piros) kijelzőt, amit vagy elhasználsz ,vagy majd jó lesz valamire:
-
dave0825
őstag
válasz
dave0825 #2000 üzenetére
Most eszembe jutott egy egyszerűbb megoldás: mind a 14 kimenetre párhuzamosan kötök mondjuk 10 db ledet (igazából nem tudom, hogy milyen tranzisztorral, és mennyi ledet bír vezérelni 1 kimeneten a pro mini, minél többet, annál több jégcsap lenne ugye), és a párhuzamos kötés miatt ugye egyszerre kapcsolna be egy adott kimeneten az összes led, pár ms után a másik kimenet kapcsol be, utána a 3., és így tovább... Az, hogy melyik ledet hova rakom a jégcsapokon belül, az már gusztus kérdése, mert hogy jól nézzen ki, nem érdemes ugyanarra a helyre rakni az egyszerre világítókat. Remélem értitek.
Tehát a fönt linkelt képen világító ledek nálam párhuzamosan lennének kötve, csak az elrendezésük nem szabályos lenne, hanem össze-vissza.
Szóval így sokkal egyszerűbb, mint mátrix-szal, és sokkal több ledet is elbír tranzisztorokkal az ardu (esetleg tipp, hogy mennyit?). Ez alapján új kérdés: milyen tranzisztort érdemes vennem, és hova kellene bekötnöm?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple Ipad 10.generáció
- Új HP Pavilion x360 14-ek Érintős hajtogatós Laptop Tab 14" -35% i5-1335U 8/512 FHD IPS Iris Xe
- RTX 4080 SUPER,16GB. Ryzen 7 7800X3D, 32 RAM Fury RGB! Garancia!
- Asztali PC , i7 9700K , RX 5700 XT , 32GB DDR4 , 500GB NVME , 1TB HDD
- Dell Inspiron 5406 2-in-1i5-1135G7 16GB DDR4 3200 512GB NVME 14" FHD Érintőkijelző W11Pro
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 64GB DDR4 512GB SSD RTX 3080 10GB Corsair 4000D Airflow 1000W
- LG 25GR75FG - E-Sport Monitor - FHD 360Hz 1ms - NVIDIA Reflex + G-sync - AMD FreeSync - HDR 400
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged