Hirdetés
- MWC 2026: Úgy kell ide az aktív hűtés, mint kígyónak a sportcipő
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 11 Lite 5G NE (lisa)
- Itt a Galaxy S26 széria: az Ultra fejlődött, a másik kettő alig
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Telekom mobilszolgáltatások
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Fotók, videók mobillal
-
Mobilarena
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Keep Out XC-301 Glass black. Ez minek lehet a másolata?
-
mpierre
veterán
Már egy jó ideje itt volt a fiókban, így ma kikerült az RTX A2000 12GB és bekerült az Intel B50 Pro. Minden bűvészkedés nélkül felkúszott a driver és graf felület is tartozik hozzá. Nem kell az Intel akármicsodát telepíteni sztórból, hogy kezelni is lehessen. 10bit pipa, 120Hz is - most 60Hz-n van - 4:2:2-ben. A hardver meg kussol.
Majd megnézem valami freeCad-es alkalmazással is. Az eddigiek lejártak és nem újítottam meg őket. A Csillámpónira most freeCAD került már fel. A nanoCAD egész jónak tűnik. -
HUN_Sector
őstag
Intel Z790-es ITX alaplap igen jó áron az alzánál, 1700 socketes
[link]
ASROCK Z790M-ITX WiFi 62190ft -
Mclovin
senior tag
Sziasztok.
Valaki esetleg rendelt már Ncase-től házat? Ha igen - mennyi extra költség jött rá végén, mennyi idő alatt érkezett meg a csomag?
-
mpierre
veterán
válasz
AxBattler
üzenetére
A munkám miatt elég sokszor futok bele, a mit, mivel kérdésbe ragasztás terén. Időnként agyrém, hogy miket képesek egyesek elkövetni.
Persze akad máker is. Ferrobonddal alapjárati fúvóka ragasztása, mert eltört. Utána még 7-8000km-t ment az öreg Moszkvics, mire ki lett cserélve.
-
mpierre
veterán
válasz
AxBattler
üzenetére
A putty-ra gondolsz a gyurma alatt? Az állagfüggő. A TG Putty Pro konkrétan kifolyna a résből. A többit még nem ismerem. A gap pad pont patent erre, pl az arctic tp3, egészen puha, jól begyömöszkölhető.
A pillanatragaccsal annyi gondom van, hogy a pcb anyagát kell tudnia ragasztani egy másik műanyaghoz. Gyanús, hogy nem ragaszt mindent, mindenhez. Esetleg bizonyos műanyagokat oldhat is. Valahol akad némi PP, vagy PE máris bukik a mutatvány. -
flashpointer
őstag
válasz
Crabface
üzenetére
Legkozelebbi build nekem olyan lesz hogy a monitor mogott egy U adapteres VESA rogzites kozott egy laposabb jellegu build konzollal, (adapter mellett lehet melyebben kijovo, a kepen ertheto) es akkor mar tokmindegy mekkora egy bizonyos szint alatt, nem kell 1 literesnek lennie mert az 1 vagy 8 ugyanugy nem fog latszani es 0 helyet foglal:

27-es monitorom van, amoge sokminden befer , raadasul minden vizesen megy, ugyhogy max csak egy radiator lesz az asztalon. -
hoffman_
nagyúr
megjött a zerowater szett, gyartotol harom nap alatt, koszi a tippet koxx. pont akcio volt, 2.4L kancso es 1+4 filter volt 100eur.
lehet, hogy hulye kerdes, de ha a TDS mero 0-at mer a kancso altal szurt vizre is, illetve a DM desztvizre is, amit ugye nem iszunk, akkor a zero water 0 TDS viz miert javasolt ultra csucs ivoviz forras, csapviz kivaltasra?
250-es a csapviz nalunk egyebkent, ezzel azert lesz dolga, de nem katasztrofa.
-
válasz
Crabface
üzenetére
na, erre nem szamitottam
_szerintem_ szep haziko, nekem fekete van es kettot is epitettem.
a flex atx tap venti moddal csendes volt, de a deep atx lap miatt a masodikba hdplex 250 kerult, felcsavarozva az elolapra (hutes es hely miatt), de az lzmod gyari csavarjaival, szoval nem (nagyon) ut el stilusban. kisfogyasztasu procival (7945hx) nekem nagyon tetszett, az 5060lp is kapott kis alulfeszelest mellette, olyan kompakt erzest adott. sokkal tobbminden nem fert volna be es teljesitmenyben is viszonylag kiegyensulyozott volt, raadasul nem a lassabbik fajtabol.szerk: mai arakon mar teljesen mas a baba fekvese
-
sasNAXO
aktív tag
válasz
Crabface
üzenetére
Tinyk hangosak. Főleg 1 slotos hűtőkkel, repülőgép hajtómű hangjuk van játék közben.
Bár tény és való feelinges Hogwarts Legacy-t játszani 1L-es gépen, még ha el is akar szállni közben. [kép] [kép] [kép]Steam Machinet szerintem nem akarják mostanában kiadni
, és közben folyamatosan avul a HW ami benne van. Mondom ezt úgy, hogy amúgy nagyon vártam... 
-
Crabface
senior tag
En is pont ezeket a micro vgakat nezegetem. Mert ha draga lesz a Steam Machine, akkor irany az 1literes Tiny vilag. Es dobom az itx-et, az SG13 meg megy a vitrinbe.
-
AxBattler
félisten
válasz
AxBattler
üzenetére
Hopp, és már ehhez is kapható custom 1slot cooler!
-
AxBattler
félisten
válasz
HUN_Sector
üzenetére
Láttam B50-es teszteket, tényleg meggyőző SFF platformon, de még bizalmatlan vagyok.
-
HUN_Sector
őstag
válasz
AxBattler
üzenetére
Pedig a b580 a piac legjobb ajánlata. Egyetlen játékban volt driver problémám, a shadow of the tomb raiderben, ahol a sziklák shaderei nem álltak össze.
12 GB ram 115-ért, ráadásul most ajándék promo játékkal (alza) egy verhetetlen ajánlat. De ha valakinek gyengébb kártya kell magasabb áron, kevesebb vrammal, az is megtalálja a számításait amd és nvidia fronton (mondom úgy, hogy ezektől a gyártóktól is vannak itthon kártyáim gépekben) -
mpierre
veterán
válasz
sasNAXO
üzenetére
A coil whine-ra, vagy cicergésre: [link]
Vízhűtésnél a vga hirtelen csendesebb lesz, aztán hallani a cicergést is. Ott bevált ez a módszer. Pl a 6800XT-m vélhetően tovább cicereg, csak már nem hallható hangerőn.Alaplapnál egyszerűbb, még néha borda sincs ezeken a vackokon, vagy ha van, a csavart nem matricázzák. Amúgy az sem akadály.
-
mpierre
veterán
válasz
sasNAXO
üzenetére
Pedig a sima 8700g egész élhető produkciót tud még asrock deszkával is. Na jó az expo/xmp azért nem 100% - 6000 helyett csak 5600 - de működik. A htpc végre eljutott odáig - 3 bios frissítés és több tucat indítás után - hogy pikk-pakk feláll. Gyorsabban, mint a 12600k-s minike.
A meglévő am5 ellenére - a főként munkára használt nagy gépet nem számítva - mindenre is elég az am4. -
válasz
tippm86
üzenetére
osszefoglalhatom?
ez eleg gyenge egyelore, hacsak nem volt valami bibi a tesztelonel.
ha nem vagy nagyon megszorulva meretben vagy fogyasztasban, inkabb intel b50. ha csak single slot johet szoba, akkor igen, abban a koordinata rendszerben lehet ertelme, de eleg kompromisszumos. akkor mar inkabb elgondolkodnek erosebb kartya single-slot modjan. -
tippm86
aktív tag
RX 7400 8GB teszt: [link]
-
AxBattler
félisten
válasz
sasNAXO
üzenetére
Pont ASRock Steel Legend lapot néztem, mondjuk EXPO nélküli RAM-al...
Memóriával szöszölés nem az én világom; XMP profil bekapcs és múkodj'!
Jah, Pro APU-t csak gyári konfigokba szabad...Noti + főgép (HTPC-lájtgém-mindenes) kombó lenne a cél, hosszú távra (6-8 év).
B850 + 7600-at gondoltam, de nagyon elszálltak a lap és RAM árak, szóval AM4-el megúsznám a cserét kb. 50k HUF-ból, AM5 esetében meg 150k HUF-ból... annyit nekem már nem ér, bár a mostani lapomat is tíz éve vettem.Szóval 5700X (65W-on) lehet elég lenne tartósan (1440p@60Hz a max.), legfeljebb 5 év múlva aprózok egy 5900X-et, vagy 5800X3D-t.
Bocsi az OFF-ért...
-
sasNAXO
aktív tag
válasz
AxBattler
üzenetére
User errorok sorozata.
User error 1: Asrock (B650I) alaplapot vettem. (Mivel náluk égtek el legjobban a procik, ez minimum user error.
).
Ott ha állítasz memória EXPO-t, akkor nem azonnal indul a gép, hanem villog össze-vissza a powerled az elején, és csak utána. És valahogy nagyon kínkeservesen sikerült a gyárilag memóriára írt értéket hozni (Kinsgton Fury talán? XMP + EXPO). Nem tudom más alaplapoknál is ennyire lutri-e.
Aztán user error 2 - 8600G-t lecseréltem 8700G PRO-ra. Ami valamiért nem tud EXPO-t
, magyarul alig növelt valamit a grafikus teljesítményen és drágább rammal sem lettem volna előrébb.
Ezen kívül jó fülem van és volt egy minimális coil whine az alaplapról.
A fogyasztás jó volt, a teljesítmény jó volt, de nagyon nem voltam elégedett, hogy megnyomom a gombot és akkor komótosan indul (pedig valami memória tesztet ki lehetett lőni a biosban hogy gyorsabb legyen) és hallom hogy ciripel; és akkor ugye a proci árak éppen akkor megint nem voltak jók (sima 8700G kellett volna)... Úgyhogy szépen felraktam először az alaplapot és a procit...aztán valahogy szembe jött egy 12. gen Intel, és akkor memória maradt; lett alaplap is (H610I, abban nem ment az XMP, de azóta van újabb, abban megy) és ez lett a "kisgép". És amúgy ezzel most nagyon elégedett vagyok.Jelenleg nekem a főgépben 5700X + Giga B550I + DDR4 van és mindenre elég. Mondjuk a kisgép megy már többet, mert kevesebbet fogyaszt és kisebb játékra is elég.

-
sb
veterán
válasz
HUN_Sector
üzenetére
Közben 100k-s nagyságrend ment el a tech cégektől és terítéken az sw oldal. Nem mondom, hogy megcsinál mindent, de rohadtul felgyorsítja és így jóval kisebb az erőforrás oldal. És ezek nagy része LLM, nulla logika vagy specializáció.
Ez az amivel halandó találkozik, a nagyobb dolgoknál olyasmire gondoltam amivel nem nagyon futunk össze, spec modellek, tudományos munka. Lásd fehérjeláncok vs Nobel-díj.
És magunk közt szólva a léc sincs sokszor túl magasan... lehet, hogy egy skynet féle gonoszabb fajtával is jobban járnánk mint pár mostani vezetővel.

-
AxBattler
félisten
válasz
sasNAXO
üzenetére
Mesélj, mi volt a gond!?
Váltás előtt állok én is, AM5-öt terveztem, de a mostani áremelkedések miatt lehet AM4, vagy valami levetett OEM gép lesz. Memóriát továbbviszem a mostani gépből, SSD-ből úgy-ahogy bespájzoltam, lap+proci cseréjével meglennék: apróról használt Ryzen 5700 + valami új B550-es (mATX?) lap.
-
sb
veterán
válasz
HUN_Sector
üzenetére
Legalább végre elkezdtek 1-2 gyárat építeni, pár napja láttam az skhynix-ről is cikket, korábban csak a micronról. Egy éve meg még csak arról volt szó, hogy mindenki ül és néz/számolja a casht.
De ugye SSD, más se nagyon jut már halandóknak, dvga fronton nem tudom mi lesz a helyzet, ott még csak elindult a dolog. Haladunk afelé, hogy gép se jut, max egy kijelző és minden mást A CÉG futtat majd a halandóknak.
Érdekes téma, hogy ebben a formában hogy hozza vissza ezt a rohadt sok befektetést az AI. Sokan nyomják a vészcsengőt. Biztos nem a cicás videógenerálókkal 20 dolláronként... de sztem tényleg óriása haszna lesz(van) komoly területeken is, szvsz simán hoz majd olyan áttöréseket amik koncentrálják majd a tőkét. Erősen úgy néz ki, hogy vmi tök más modellben működhet majd ez az egész, ki végzi a munkát, hol, ki mennyit kap az ellenértékből... -
válasz
HUN_Sector
üzenetére
Épp akkor küldted, amikor nézegettem, hogy lenne -e valahol valami elfogadható árú CL30-as DDR5 memória.. narrátor: nem volt
Hogy ne teljesen off legyen, tavaly év elején minden low profile kit kifogyott, és muszáj voltam egy nagyobb timingos Crucialt venni, gondoltam majd lecserélem menet közben. Hát, túl sokáig tartott a menet.
Most pedig nem kevés fejfájást okoz, mivel elvileg a 9800X3D-k az eredeti ASROCK problémán túl több lapon is elfüstölnek, gondolom emiatt az ASUS pánikból jól letekerte a biosokat, mivel az új update óta nem hogy tesztelni nem tudom a ramokat EXPO/EXPO II-ben, de még egy cinebench alatt sem stabil a rendszer..
-
HUN_Sector
őstag
Egy kis olvasnivaló, hogy memóriafronton 2027 sem hoz megváltást, max stagnálást az akkori árakon
[link] -
kutga
félisten
válasz
HUN_Sector
üzenetére
Ha belinkeled, szívesen ránézek, jöhet akár privátban is.
-
Új hozzászólás Aktív témák
- Autós topik
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- aquark: Zsebszámológépek
- PlayStation 5
- Xbox tulajok OFF topicja
- Pécs és környéke adok-veszek-beszélgetek
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Azonnali játékos kérdések órája
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- További aktív témák...
- Apple iPhone 17 Pro 256GB Deep Blue karcmentes 100% akku (58 ciklus) - 2026.12.03.-ig garancia
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Asus X540LA - 15,6"HD - i3-5005U - 4GB - 256GB SSD - Win10 PRO - MAGYAR - DVD Iró
- Dobozos Új Dell Xps 15 9530 i7 13620h 16gb ram 1tb ssd intel uhd graphics+ Intel Arc A370M
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

, és közben folyamatosan avul a HW ami benne van. Mondom ezt úgy, hogy amúgy nagyon vártam...
).