- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- iPhone topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
-
Mobilarena
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Attix70
aktív tag
válasz
tonermagus #11736 üzenetére
PWM-be kellene vezérelni FET-es meghajtóval. Ha elég egy irány akkor egy (komolyabb) FET is elég, ha nem akkor 4 db FET kell a hídhoz amiket vezérelni kell (vagy 1db 6 pólusú relé + 1 db FET).
-
Attix70
aktív tag
válasz
Amarton #10215 üzenetére
Ha máskor felteszel kérdést alkatrésszel kapcsolatban akkor javasolnám, hogy mellékelj hozzá Data Sheet-et is amit természetesen lefordítasz (mindenki számára érthető legyen) mert kevesen néznek utána a kérdésben szereplő alkatrésznek. Inkább azt akarják neked bizonygatni, hogy alapokat sem ismered az elektronikában. A végzettséged ne írd meg máskor mert valami oknál fogva miatta is támadásokat kapsz (inkább magyarázd el Ohm törvényét, Kirchoff törvényeit, stb..). Ha ezeket megfogadod akkor talán a válaszok nagy része építő jellegű lesz a feltett kérdéssel kapcsolatban.
Tisztelet a kivételnek. -
Attix70
aktív tag
válasz
Tankblock #10148 üzenetére
Teszteltem de nem lineáris, és nem is 0-tól indul a mérés ez a grafikonon is látható (persze attól még lineárisnak tüntetik fel). Ha használni akarom akkor kell egy tartományt keresnem amin belül lineáris (egyéb hardveres trükkökkel). Ez egy nagy hibája az ESP32-nek, remélem megjelenik valami hasonló amin az AD konverter jól működik
-
Attix70
aktív tag
válasz
rsanya87 #10134 üzenetére
A tápnak nem az áramával van gond, hanem a stepper motorokkal. Mivel induktív jellegű ezért lehet, hogy az adott alkalmazásban (12V-ról) csak pár tized ampert vesz fel. Ahol erő is kell ott minimum 24V-os táplálást használnak, csak tanácsot szerettem volna adni (szerintem ez lenne az egyszerűbb, egy próbát megér).
Más:
Korábban kérdeztelek titeket, hogy mivel oldanátok meg elektromos bicikli diagnosztikáját (HC-05+arduino vagy ESP32). ESP32-őt ajánlottatok. Próbálkozásaim alapján tapasztaltam, hogy nagyon NEM lineáris az ADC benne ami egy akkus eszköznél fontos lenne. Valami tanácsotok lenne? -
Attix70
aktív tag
válasz
szuszinho #9475 üzenetére
Az SSR szilárdtest relé, elektronikus áramkörökből felépített relé ami a felépítéséből adódóan váltakozó feszültségre használható valamint aktív üzemben mindig van rajta feszültség esés (és disszipáció) és még nullátmenet kapcsolására is alkalmas lehet.. A másik az sima relé (mechanikus kapcsolást végez)
-
-
Attix70
aktív tag
Jó lenne ha mindenki profi lenne ESP32-ben mert pár napon belül megjön Cshinából és ha kérdezek majd akkor mindenre legyen válasz
Előre is köszönöm. -
Attix70
aktív tag
Szeretnék majd csinálni egy villanyos bicikli monitorozó egységet ami Bluetooth-on kommunikál egy androidos eszközzel és ezzel kapcsolatosan az lenne a kérdésem, hogy ESP32-vel lenne ez a legegyszerűbb (vagy nano+HC-05) ?
Áram, gázkarállás, feszültség, sebesség lenne monitorozva. -
Attix70
aktív tag
Azért nem sorosan mert akkor csak amíg a kondi ki nem sül (vagy töltődik fel) addig lesz aktív, tehát ha hosszú ideig aktív kapcsoló kell akkor eleve alkalmatlan. A kondival sorba azért kell ellenállás, hogy amikor pl. megnyomod a gombot akkor gyakorlatilag zárlatot csinálsz a kondira. A mai kis smd kerámiakondik már olyan kis soros veszteségi ellenállással bírnak, hogy komoly áramok lépnek fel rövid ideig ami károsíthatja a kapcsolót akár. A felső ábrák is jók lennének ha a kondival lenne sorbakötve 100Ohm nagyságrendű ellenállás.
-
Attix70
aktív tag
Látom sokan vágják az analóg elektronikát is
-
Attix70
aktív tag
Igen, LM358, R1 nem kell (10K), valamint az R3-VR1 közös ponttól az IC 2-es lába közé kell egy 1uF (nem polaritásos) kondi. Eztán már az általad felvázolt pontok közé kell berakni egy potit majd ha a beállított erősítés megfelelő akkor helyette egy fix ellenállást majd a D0 után egy kicsatoló kondit.
-
Attix70
aktív tag
Kijavítalak mert több helyen is elvérzik a dolog. A kétszeres erősítés (-2x) akkor lenne igaz ha a mikrofonnak nulla lenne a kimenő ellenállása (electret mic kb. 2K kimenő ellenállása ami itt hozzáadódna a 150Ohm-hoz).
Másik gond lehet talán az LM393-al mert a kimenete nyitott kollektoros tehát nem igazán jó analóg jelek erősítésre. A legnagyobb gond azzal lehet, hogy ha beállítunk rajta egy erősítést akkor (300Ohm) akkor az nem csak a kívánt jelünket (mic) fogja erősíteni hanem az egyen komponenseket is. Itt a nem invertálón 2.5V van beállítva, az invertáló bemeneten is van egy egyenfesz potenciál és ezeknek a különbségét is erősíti (ami során lehet, hogy már a kimenet vagy test vagy az 5V táp közelébe áll).
Kis átalakítással lehet használni erősítésre (mic és a nyomtatott áramkör maradhat)
-
Attix70
aktív tag
Ha közvetlen egymás mellé forrasztod akkor nincs gond, (van olyan aminél a nagy áramú lábak 90 fokban meg vannak hajlítva) erre fel is hívtam a figyelmet. Én csak egyből olvasnám ki az értéket. Én tanácsot adtam, a kérésre válaszoltam és azt hiszem teljesen jó az 5letem. Ezt a témát befejeztem.
-
Attix70
aktív tag
válasz
DrojDtroll #8361 üzenetére
ACS758 ?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- HP Elitebook 840 G3 laptop (15,6FHD/I5-G8/8GB/256SSD/Magyar/Win11)
- AMD Ryzen 5 5500 - GTX 1080Ti 11Gb - MSI B450 Max
- HP Zbook 15 G3 laptop (15,6FHD/I7-G6/16GB/256SSD/AMD2GB/MagyarVilágítós/Win11)
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 13 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Intel i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Eladó szép állapotban levő Huawei P30 Pro kék 6/128GB 12 hónap jótállással!
- Realme 8i 64GB / Normál állapotban / 12 hónap jótállással
- Lenovo V130-15IGM laptop (Pentium Silver N5000/8GB/256GB SSD
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF Z390-PLUS GAMING alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest