Hirdetés
-
S.T.A.L.K.E.R. 2 - Már nézhető a játék fejlesztéséről szóló dokumentumfilm
gp A másfél órás anyaghoz magyar feliratozás is készült, érdemes lehet megnézni a videót.
-
Nem maradt sok titka a kétféle Galaxy A16-nak
ma A decemberi premiertipp közelgő startot és Android 14-es indítást vetít előre
-
Digitális Állampolgárság Program
lo Talán láttátok utcán a hatalmas "legyél te is digitális állampolgár" reklámokat. Ugyanis született egy...
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Compika
aktív tag
Sziasztok!
Valaki felrakta már ezt a biost B450 TOMAHAWK MAX 1.0.0.4 Patch B 7C02AMS.3XX
Compika felhasználónak 10 pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon!
-
szasanyi
félisten
ASUS ROG STRIX X470-F GAMING lapot használ vki? Ez is problémás?
-
SzlobiG
félisten
Sokszor téma volt itt a hőfok az új Ryzenek mind ilyenek hiába teszel rá jó hűtést akkor is melegedni fog, persze a gyári hűtőtőt helyett mindenképp ajánlott egy jobb.
Én szerintem a hőátadással van gond, mert nem is meleg full terhelésen nálam a hőcső.
szasanyi: A lista szerint ajánlott lap, jó rajta a VRM.
[ Szerkesztve ]
-
szivacs1987
aktív tag
Szia,
Nekem a 3600 1,275V-on megy allcore 4,2-t. Már 1,260V-on is stabil, és ugyanannyi pontot hoz cinebenchben, mint 1,275V-on, csak a tutibiztosság miatt adtam neki 1,275V-ot.
IBT, Prime95 alatt max 67fok. Egy Alpenföhn Brocken ECO Advanced-el hűtöm 1 ventivel. Igaz még az hozzátartozik, hogy az alaplapot (a proci túloldalán) egy 12cm-es venti is fújja. Ez még az AMD FX szériás tuning időszakából maradt meg.
Gigabyte B450 Aorus Pro ● R5 3600 allcore 4,2GHz 1,31V ● Asus ROG Strix RTX 3080 V2 White OC Edition
-
SzlobiG
félisten
válasz szivacs1987 #8756 üzenetére
1.275V-on megy 4.2-t? Az szép, akkor ezek szerint én megint egy gyengébb darabot fogtam ki.
Feljebb nem próbáltad?
-
tag
válasz SzlobiG #8755 üzenetére
Itt kaphatsz némi magyarázatot. Hiába a delid, csak 4 fokot nyert vele der8auer, tehát a hőátadás a gyári forrasztással alapvetően jó. Inkább az agesa-val lehetnek gondok, ezért is várja mindenki az 1.0.0.4-et. Másrészt állítólag az Intel is azért nem tudott áttáérni zökkenőmentesen a 10nm-re, mert a melegedést nem tudta megoldani magas órajelen. Ha ez igaz, akkor ez ugyanúgy érintheti az AMD 7nm-ét, hiába kisebb csíkszélesség, 4.3-4.5 fölé nem tudnak menni a hőtermelés miatt... ÉS ha megnézzük, hogy 4.2-ön egy 3600 képes 120-180w-ot termleni, akkor lehet benne igazság...
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz maximuss #8760 üzenetére
Utoljára irom le. 77mm2 a hőátadó felület ezért nagy a hőtehetetlensége igy adott mennyisegu hot lassabban tud atadni.
Tulvariáljátok.
UI: a 3700X-em megpiszkálva termel 117W-ot. A lenti screenshot 30+ óra jatek utan keszult amiben volt 12órányi 1080p60 h.264 stream is...
szasanyi: mondjuk attol lenne huvosebb hogy precizebben lovi be a feszültségeket.
[ Szerkesztve ]
Steam: http://bit.ly/1rRuf8p , Origin: wwenigma -- | -- Jiayu F1 / G3C / OT995 cuccok: http://bit.ly/1w44CI2 -- | -- ZTE V5 Red Bull -> http://bit.ly/1mgtfrd -- | -- Xiaomi RN3SE -> http://bit.ly/2r8DlV7 -- | -- Live Stream: twitch.tv/wwenigma
-
szivacs1987
aktív tag
válasz SzlobiG #8757 üzenetére
Igen próbáltam.
4,3GHz, 1,38V-on volt 10perc IBT stabil (77fok), tovább nem futtattam.
4,4GHz 1,44V-on még nem volt 1kör cinebench stabil sem.Bőven elég bármire nekem a 4,2GHz, és így még a fesz is elég kellemes.
Gigabyte B450 Aorus Pro ● R5 3600 allcore 4,2GHz 1,31V ● Asus ROG Strix RTX 3080 V2 White OC Edition
-
Tyrel
őstag
Nah meg lett végre a 3600-am, meg ugye rá is kényszerített az MSI "ClickBIOS"-ra (B450 Tomahawk). Utóbbival szerencsére sok funkcionalitás nem veszett el, viszont bekerült egy full logikátlan dolog amin nem tudok kiigazodni:
Van egyszer a normális Overclocking ami eddig is volt, ott lehet ugye órajelet, feszültséget, XMP-t és hasonlókat állítani, ezt már ismerem a 2600X-től, pipa.
Tök máshová egy almenübe viszont bekerült egy olyan hogy "AMD Overclocking" és itt elég hasonló dolgokat lehet állítani, kb. csak a PBO konfigurálása tűnt benne egyedinek. Meg persze mindent máshogy nevez, memória dolgait más mértékegységben is számolja, stb.Na hát ez így full káosz. Mi a bánatos francnak van ugyan arra a dologra két tök külön menü, külön logikával? Egyáltalán honnan tudom mikor melyik beállításokat melyikből olvassa??
Többi alaplappal is ilyen a Matisse, vagy csak az MSI volt ekkora gyökér??-----------------
Másik dolog amivel segítség kéne, hogy ha hagyok mindent Auto-n akkor a 4.2GHz-re boostoláshoz VID szerint 1.475V-ot állít be magának, ami szerintem nevetségesen sok. Konkrétan a 2600X-em valahol 1.375 - 1.4 körül bírta a fix all-core 4.2GHz-et, és azzal még dobogós helyet se ért el a silicon lottery-n...
Mi a bánatos rossebnek kell egy 7nm chipnek 1.475V?A nagyobb gondom az, hogy akár VID Offset-el, akár rettenet gyengére vett LLC-vel próbálom csökkenteni a feszültséget, észreveszi a kis szemét, és többet nem megy fel 4.2GHz-re (mondván nincs meg a hozzá VID szerint szükséges fesz.)
Gyakorlatilag ez így nem is undervolt, mert a feszültséggel együtt mozog az órajel is.Hogyan tudom úgy ténylegesen undervolt-olni, hogy az órajelek megmaradjanak és 1-1 szálon felmenjen 4.2GHz-re, de ne erőltesse hozzá az 1.475V-ot?
Turenkarn
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz szasanyi #8765 üzenetére
Ne csak a CPU feszkóra gondolj, van mellette mas is illetve pl. egy bug miatt az elejen 60W korul evett a SoC uresjaraton bizonyos beallitasok mellett ami mostanra 30W ala esett vissza.
Tyrel: az hogy szerinted mi sok es az AMD mérnökei szerint mi kell nem feltétlen metszi egymast és szerintem amig nem alkalmaznak had döntsenek ők. Természetesen lehet neki kevesebbet adni és brennolgatni hogy kifejezetten az a sziliciumdarabka ami nalad van mennyi kér, de attol még nem lesz sok. Szerintem drága a kenyér a pékek szerint meg olcsó. Nem vagyok pék.
Hagyd hogy mukodjon ahogy kell vagy adj neki egy fix allcore frekit. Ugyanakkor ez nem 2xxx proci, se nem FX se nem Intel I3/5/7/9/istentudjami, ez Zen2 3xxx.
[ Szerkesztve ]
Steam: http://bit.ly/1rRuf8p , Origin: wwenigma -- | -- Jiayu F1 / G3C / OT995 cuccok: http://bit.ly/1w44CI2 -- | -- ZTE V5 Red Bull -> http://bit.ly/1mgtfrd -- | -- Xiaomi RN3SE -> http://bit.ly/2r8DlV7 -- | -- Live Stream: twitch.tv/wwenigma
-
Land
veterán
válasz szivacs1987 #8756 üzenetére
Az korrekt. Mivel nálam 2700-nál tökre hideg a Brocken 3 teteje/közepe a töve pedig pont langyos, így már tök mindegy honnan hova fújna egy pluszba berakott venti levegőt..
Neked az a venti a ház tetején van a procinál?SzlobiG: Az Alpenföhn Brocken 3 elvileg jó hűtő. Nekem már az is elég lenne ha jelenleg 4 GHz-en egy komolyabb stress tesztnél nem menne 80 fok fölé...
RECSKA: Nem olvastam anomáliákról 3600 esetén. De míg nem szívtam meg 2700-zal annál sem, csak utána kerestem rá. Van akinek 60-70 fok max egy 4.2-re hozott 2700, van akinek 90+ fok egy 4.0-ra húzott 2700 jó hűtővel MSI alatt. Oka tisztázatlan.
Lehet az 1.0.0.4 Bios megoldás lesz?
Pixel 8 8/128 Gb | Sendiy M2 & KZ ED9 & QCY C13 és C17 | Citroen C5 Tourer 3.0 V6 HDI Exclusive
-
szivacs1987
aktív tag
Szia,
Nekem így van az a +1 venti.
Így huzamosabb ideig terhelve a procit, az alaplap mögött nem tud megrekedni a meleg levegő, ezzel tovább melegítve az alaplapot. Ez főleg FX-nél volt jótékony hatással (annó 6 fokot hozott 1 óra Prime95 után).[ Szerkesztve ]
-
szasanyi
félisten
válasz wwenigma #8768 üzenetére
Ezt is értem, de azért én kíváncsi vok mibel lesz javulás.
Ha az alapkérdésemre van érdemi infó, azt is várom!
-
Land
veterán
válasz SECTORnooB #8766 üzenetére
18401: [link]
Pixel 8 8/128 Gb | Sendiy M2 & KZ ED9 & QCY C13 és C17 | Citroen C5 Tourer 3.0 V6 HDI Exclusive
-
Tyrel
őstag
válasz wwenigma #8768 üzenetére
Ez nem válasz a kérdésre, de jó, hurrá, beszólhattál, grat.
A Zen+ és Zen2 viszonylag közeli rokonai egymásnak, és előbbin az XFR+PBO full gyökér volt, messze túl fesz.-elte a processzort, jó AMD-s szokáshoz híven. Zen+, Polaris, Vega, Navi, mind ezt csinálják, túl fesz.-elik az egészet a francba.
Hasonló postokból kiindulva úgy tűnik, hogy a Zen2 sem kivétel, ezt is szalonnasütőnek konfigurálják gyárilag, azok a bizonyos k...va okos mérnökök.A kérdésem lényege az volt, hogy itt Zen2-nél is ugyan akkora sz*r az XFR+PBO mint a közvetlen elődjénél, vagy itt már meg lehet magyarázni neki hogy az MHz-t és a MegaWatt-ot ne 1:1-ben váltsa?
Röviden: meg lehet erőszakolni hogy valós VID Offset-el csökkentsem a feszültségét, vagy ez is gyökér és ugyan úgy jobban járok ha fixre lövök mindent?...
Turenkarn
-
Pro!Petya
addikt
válasz szivacs1987 #8770 üzenetére
-
wwenigma
Jómunkásember
SZERINTED feszeli tul a procit, szerintem meg engedjuk meg hogy a mernokok eldonthessék hogy ez sok vagy sem. Egyebkent meg ne AMD-zzél, intel oldalon is megy alacsonyabb fesszel sőt a telómban a Snapdragon procit is alulfeszeltem már, szoval ez egy teljesen altalanos es bevett szokas hogy a gyartasi egyenetlensegekbol adodoan egy adott tartomanyt le tudjanak fedni az adott fesszel. Lehet hogy sirva fogja vinni a max óra jelet és lehet hogy 2tized volttal csokkentve is +100MHz-et fog tudni.
Menj mérnöknek az AMD-hez , ugy latom jobban tudod - be-beszokott futni egy-egy fotelmérnökpalánta időnként.
A kérdésed lényege pedig hogy beallitasz neki fix feszt és fix allcore feszultseget, a PBO-t meg kikapcsolod ha nem tetszik. A gyökér jelen esetben közel sem a proci, az a legjobb tudasa szerint erzekelok ezreivel biztositja hogy stabilan mukodjon.
szivacs1987: szegeny Sharkoon Vaya Gondolkodom hogy cserélem lassan de most kapott szep uj hazventiket nem regen, egy Zalmann Z1 NEO-t nézegetek amibe meg nem kellenének...
szasanyi: Én is várom, naponta 2x nézem a biosokat hogy mikor jon ki. Csak saját lapomrol tudok nyilatkozni, jo cucc de hianyzik az LLC opció a biosból és egy SB Spread Spectrum-nak is örülnék hogy fix 100MHz legyen.
[ Szerkesztve ]
-
Tyrel
őstag
válasz wwenigma #8777 üzenetére
Még mindig nem érted mit akarok...
Van ugye ez az AMD-s csoda bullshit amit te is tolsz most, hogy érzékelők ezrei meg ő miliVolt pontosan be tudja magának álltani a mindent, meg ő tudja hogy meddig ér a takaró, és hasonló mondások. Na én pont ezt akarnám kihasználni, csak az XFR/PBO buta.
Fogj mondjuk egy Navi-t, amiben a fenti dolog tényleg működik. Ha undervolt-olod nem fog csökkeni az órajele, sőt! Szépen észre veszi, hogy az alacsonyabb feszültségnek köszönhetően már nem ütközik bele se Watt, se Amper, se °C limitekbe, és feljebb engedi az órajelet, vagy extrém terhelésnél szebben tartja meg magasan. Dinamikusan, mondhatni intelligensen reagál arra amit csinálsz vele.
Én pont ezt várnám a Zen2-től is, de úgy látom nem képes rá, valószínűleg mert nem a fentiek szerint működik. Tippre egyszerűen van benne egy kötött VID táblázat, ami megmondja neki hogy pl. 4.2GHz órajelet 1.475V-tól kezdődően alkalmazhat és kész, ez a szentírás, nem csinál semmit se dinamikusan, csak ezt a szamárlétrát követi.
Hasonlítsd össze a kettőt, tök máshogy viselkednek, ez az én bajom. Az hogy undervolt-olok és (ha túltolom) instabil lesz az hadd legyen már az én gondom, ugyan úgy ahogy Navi-nál, meg Vegánál is. Majd megoldom, az az egész fine-tuning lényege.
De XFR/PBO mellett nincs fine-tuning, nem tudod jobbá tenni, mert ha pl. undervolt-olod az automatikusan visz magával mindent lefelé, tök lineáris az egész.Arra voltám kíváncsi hogy ez változott-e Zen+ óta, és a Zen2 már inkább Navi-like viselkedést mutat-e. A válasz az hogy nem. Kész ennyi, nem kioktatás kell, pláne hogy alaptalan is.
[ Szerkesztve ]
Turenkarn
-
veterán
azert valamit csinalnak, mert megjelenes napjan vettem. szerintem az elsok kozott...
akkor 4100@1.475 volt a jatekok alatt elert maximum orajele...
mara az 1.0.0.4el ez 4200-4300@1.475 ugy, hogy allcore nem tudja a procim a 4125MHzet 1.475el. Mivel fos a procim, engedtem neki, hadd PBO-zzon. es kaptam 200MHzet. Nalam max 90W-ot eszik, es teljesitmenyben igy azert mar eleg barati... Ha meg nem fogja birni ezt a feszt, az ugyis kibukik...
volt 1700xem, 1600xem...
azok 1.45-1.5Voltot is kaptak, sot, az 1700xem kozel 3 eve megy 3900@1.45Von egy baratomnal, es semmi baja. Pedig arra is azt mondtak 1.35 felett megpurgyel...Nézd meg a hirdetéseim. Finomságok!!!
-
Winne
nagyúr
Érdemes egy 3600 alá komoly hűtőt venni? Nem tudom mennyire jó a hőátadás.
Az ízlésem a lehető legegyszerűbb. Mindenből beérem a legjobbal...
-
fudi2002
veterán
-
Winne
nagyúr
válasz fudi2002 #8786 üzenetére
Én nem követem már régóta a cpu bizniszt, anno a 3770k-t mikor megvettem ott jött be a bohóckodás a kupakkal és ott volt előtérben a téma, hogy hiába veszel jó hűtőt, mert nem adja át a hőt a mag/kupak, azért kérdezem, hogy itt mi a helyzet, mert ha nincs értelme komolyabb hűtőt venni, akkor amit ott spórolok, lehet beletennék a ramba.
Az ízlésem a lehető legegyszerűbb. Mindenből beérem a legjobbal...
-
syler123
veterán
Nekem egy Alpenföhn Brocken ECO Advanced van rajta, szerintem ennyit megérdemel a gép. Nyilván halkabb, hűvösebb mint a gyári légkavaró.
[ Szerkesztve ]
-
-
syler123
veterán
Ez már a te döntésed, szerény véleményem szerint 20eFt-os hűtőt nem ér a 3600-as, max ha később tervezel komolyabbat venni. De szerintem egy 3700x-el is bőségesen elvan az Alpenföhn. Dark Rock 4-el meg még 2-3 fokkal hűvösebb lesz gondolom.
Ezen a teszten rajta van mind2 hűtő.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Locutus #8792 üzenetére
+1. Ha direkt hőcsöves, az se hátrány.
Ha nagyobb csend kell, akkor 120 helyett 140-es venti.[ Szerkesztve ]
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
Land
veterán
Van valamelyikőtöknek elfekvőben jobb fajta proci paszta? Pénteken érek haza és aznap már nem lesz nyitva semmilyen bolt. :( A Brocken 3 pedig le van szerelve.
-
wwenigma
Jómunkásember
-
gabro0
őstag
Tesztelgettem én is egy kicsit. Tegnap jött meg a Scythe Mugen 5 rev. B hűtőm, alapjáraton semmi hangja, maxon is kellemes szellőt idéz
20 perc prime95 smallFFT alatt 73-74°C-ig megy fel 21-22°C-os szobában. A házam most nem túl jól szellőzik, mert a Mortar Maxon olyan hülye helyre rakták a csatlakozókat, hogy nem éri el az első venti kábele Levettem az oldallapot, de a hőmérsékletben úgy néztem nem sokat számít, a borda langyos.
HWinfo statok: átlag ~3,925GHz 1,177V mellett, mindezeket gyári auto beállításokkal. Jók ezek az értékek? Én kicsit sokallom a hőfokot.
[ Szerkesztve ]
-
wwenigma
Jómunkásember
Új hozzászólás Aktív témák
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Napelem
- Milyen légkondit a lakásba?
- Házimozi belépő szinten
- Kerékpárosok, bringások ide!
- KATA (kisadózó vállalkozások tételes adója)
- Az irodákba kéri a dolgozóit a Dell, az Ubisoft is próbálkozik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- További aktív témák...
- Eladó Dobozos 5600X processzor Jegelve: Poloploid1
- Intel Core i5 14500T - 14mag/20szál - TDP 35W - Új, gépben még nem volt - Eladó!
- Intel Core I7 14700K - 20mag/28szál - Új, tesztelt - Gari 2029.01.04. -ig - Eladó!
- Beszámítás! AMD FX-8350 8mag 8szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- AMD FX-8320, 8 mag, 8 szál AM3+ processzor
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen