- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Google Pixel topik
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Telekom mobilszolgáltatások
- Itthon is elérhető a OnePlus 11 és a Buds Pro 2
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Yettel topik
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lenry
félisten
válasz Speeedfire #24598 üzenetére
én a Debiant választanám
Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data
-
Lenry
félisten
válasz Speeedfire #24596 üzenetére
nincs.
Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data
-
Speeedfire
félisten
A 32 és 64 bites rendszereknél van különbség erőforrás fogyasztásban? Centos vagy debian rendszert szeretnék vps-re, de nem tudom, hogy milyen rendszer legyen.
Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com
-
Semplar
őstag
válasz Jester01 #24590 üzenetére
Köszi, szerintem jó ötlet volt, mert rávezetett, hogy szétkapcsoljam a Center/Lfe szabályzókat, talán csak ennyi kellett. Közben újraratelepítem az egész debiant, már másodszor, mert először nagyon elspóroltam és csak magában a KDE felületet tettem fel ami kevésnek találtatott.
Megérett az "AI" a pusztulásra.
-
Jester01
veterán
Igen, csak a csoda desktopok és pulseaudio és mittudoménmi idejében már nem lehet biztos az ember semmiben sem. A hibakeresést alulról kell kezdeni, tehát alsamixer és amixer. Szerintem.
Ha pedig ragaszkodunk a guihoz akkor az a minimum, hogy megadjuk a DE és/vagy a mixer program nevét
Jester
-
Semplar
őstag
Sziasztok! Bemásolom ide is, hátha.
Kéne egy kis segítség: (Debian 8.6 "Jessie". vs Creative Sound Blaster X-FI Xtreme Gamer Fatal1ty Pro.)
SB X-FI 7.1 Center/Sub hangerő beállító csúszkája valamiért ragad a főhangerőhöz, a többi megmarad a beállított értéken. Ha beállítom a Center/Sub hangerőt 50% -ra akkor a főhangerőt is feltolja magával 100% -ra,
Ha a főhangerőt leveszem szobahangerőre akkor a Center/Sub már alig hallható a hangszórótesztben.
Régi gond ez már, ugyanez volt ubuntu, mint és debian 5-6-7 alatt is.
Köszi!Megérett az "AI" a pusztulásra.
-
spammer
veterán
válasz prucam #24587 üzenetére
szerk: kipróbáltam geany-vel és nem mindegy:
+
esetén egyszerre megnyit benne minden talált fájlt,\;
esetén akkor nyitja meg a következő fájlt, ha az előző be lett zárva, azaz egymás után megy végig.[ Szerkesztve ]
„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."
-
Lenry
félisten
mit rontok el? SSH kulcsot szeretnék agenttel kezelni, hogy ne kelljen jelszavakat írogatni.
ugyebár:
[lenry@Echo-Four ~]$ eval $(ssh-agent)
Agent pid 2079
[lenry@Echo-Four ~]$ ssh-add ~/.ssh/id_rsa
Enter passphrase for /home/lenry/.ssh/id_rsa:
Identity added: /home/lenry/.ssh/id_rsa (/home/lenry/.ssh/id_rsa
el se lehet b*szni. bejelentkezek, beenged, örömbódottáde én kényelmes vagyok, ezért betettem egy shell scriptbe
#!/bin/bash
eval $(ssh-agent)
ssh-add ~/.ssh/id_rsalátszólag ez is jól működik
[lenry@Echo-Four ~]$ ./login_RS.sh
Agent pid 2054
Enter passphrase for /home/lenry/.ssh/id_rsa:
Identity added: /home/lenry/.ssh/id_rsa (/home/lenry/.ssh/id_rsa)aztán amikor be akarok jelentkezni újra kéri a jelszót
[lenry@Echo-Four ~]$ ssh lenry@xxx.xxx.xxx.xxx -p xxxx
Enter passphrase for key '/home/lenry/.ssh/id_rsa':hol rontottam el a mit?
[ Szerkesztve ]
-
prucam
tag
Sziasztok,
egy kis segítséget kérnék:
a "find" -al keresek file-ket, s ha talál, nyissa meg a "geany".
find . -mmin -5 | geany …
valami ilyesmi, vagy hogyan lehetne ezt?
köszi
[ Szerkesztve ]
-
megema
őstag
Sziasztok!
Használ valaki saját Git szervert? Ha SSH-n keresztül elérhető és az adott user shell-jét git-shell-re állítom, akkor mi történik a beállított hook-okkal? git clone, rsync és rm parancsokat kéne futtatnom (weblap változásainak alkalmazására). Hogy lehet azt megoldani, hogy az adott user csak git parancsokat érjen el, de a hook-okban bármi más parancs is lehessen és le is fusson? A hook-ot az adott userrel futtatja a Git.
-
Lathronos
őstag
válasz bubi92 #24577 üzenetére
Ilyen videosorozatot a linuxakadémia készít, de fizetős.
Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733
-
bubi92
őstag
Hello
Olyan videósorozatot, elearning felületet, bármit keresek, ami a közepes tudás szinttől hárdkor linux szisztem adminisztrátor szintig ki képez.
-
bambano
titán
-
bambano
titán
ja, hogy többfelé kell küldeni... úgy bonyibb.
én azt csináltam, hogy egy smb share-re pakol mindent, azt látja minden gép, és leszedik onnan.nekem is van két richo aficiom, én szeretem, semmi baj nincs velük, smtp is működik. esetleg mondj típusszámot is.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
Lenry
félisten
-
Lenry
félisten
válasz bambano #24570 üzenetére
azon nem akarok semmit bántani
bár egyébként lokálból autentikáció meg minden nélkül is fogadja a leveleket a saját szerverünk, szóval OOB működnie kellene, de mégse...
igazából valószínűleg rövidesen felgyújtom a francba a szkennertGvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data
-
Lenry
félisten
van egy hulladék MFP, ami bár pár éves modell, de nem képes SSL kapcsolatot létrehozni, ezért az emailbe szkennelés funkciója kvázi használhatatlan.
viszont én mégis ezzel a géppel vagyok megáldva, ezért kellene nekem valami überegyszerű email továbbító akármi, ami tud annyit, hogy szerverként fogadja ennek a hulladéknak a leveleit a 25-ös porton és továbbítja a céges mailszerverre SSL, 465, stb, stb.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz bambano #24566 üzenetére
> másrészt verziókezelővel is használhatod
Nem, ez nem az a use case. A build/debug mar Linux hoston megy. Masreszt ha Windowsos fajlrendszeren krealom a fajlokat, akkor nem tudok permissionoket allitani.
Mit allitsak be a Samban, amitol csokken a latency? (a Linux host egyebkent egy VM, ami Windows alatt fut, szoval a halozati kesleltetes minimalis)
[ Szerkesztve ]
while (!sleep) sheep++;
-
félisten
Ha Linux hoston levo forraskodokkal szeretnek dolgozni Windowsrol, akkor mi a legjobb modja a fajlok megosztasanak? A Samba eleg lassu, W10-en meg nincs NFS kliens, ha jol tudom.
Szerk.: mintha megis lenne NFS, koszi, megnezem
Nem, Pro-n nincs. :[
[ Szerkesztve ]
while (!sleep) sheep++;
-
Tamy
senior tag
Sziasztok!
Az Ubuntu topicban nem kaptam választ, így megpróbálom itt is:
Xubuntu 16.04 LTS x64 alatt se a Krusader-ben, se a "gyári" fájlkezelőben nem működik a lassú dupla kattintásos átnevezés, és nem is találok sehol ilyen beállítási lehetőséget. Így vagy jobb gomb-átnevezés, vagy a megfelelő funkcióbillentyűt vagyok kénytelen használni, ami elég kényelmetlen. Miként lehetne ezt visszaállítani? Főleg a Krusader lenne fontos, többnyire azt használom.
Egész életemben azon gondolkodtam, hogy kéne valamit dolgoznom. Ezért aztán a végén nem is maradt rá időm.
-
donatel
tag
Hali!
VMWare Workstation 12-ben készítettem egy kis virtuális hálózatot:
1. Main-Server (Ubuntu Server 16.04.1 LTS)
2. Desktop 1 (Ubuntu Desktop 16.04.1 LTS)
3. Desktop 2 (Windows 7)A Ubuntu Server-t bekonfiugáltam, felfrissítettem, majd telepítettem rá DNS server-t (bind9, dnsutils) és DHCP servert.
A gépek pingetik egymás ip címét, a a routert, a 8.8.8.8 -t valamint a google.com -ot. De a main-server nem tudja hostname alapján pingetni a desktop 1 és desktop 2 gépet. A desktop 1 pingeti a main-server -t de a desktop 2-t nem tudja, valamint a desktop 2 pingeti main-server-t de a desktop 1 nem.
A desktop 1 és desktop 2 megkapja a DHCP server-től a beállításokat.Mi lehet a probléma, hol lehet valami rosszul beállítva?
-
brickm
őstag
Sziasztok. Parted magic rendszeren szeretném bekapcsolni az ssh szervert. Úgy látom a weboldalukon meg a csomag listában hogy open ssh van rajta. De se a service ssh start sem más openssh-hoz talált terminál parancs nem indította el. Hogyan tudnám?
-
Mr Dini
addikt
Sziasztok!
Ubuntu-n szeretnék futtatni egy .NET-es exe-t wine-nal. Próbáltam mono-val, de ezt dobja:
Unhandled Exception:
System.InvalidProgramException: Invalid IL code in .: (): IL_0037: brtrue.s IL_0048
[ERROR] FATAL UNHANDLED EXCEPTION: System.InvalidProgramException: Invalid IL code in .: (): IL_0037: brtrue.s IL_0048Mit tudok tenni?
Köszi!
Minden egér szereti a sajtot... Kivéve a Logitech G305.
-
gurabli
őstag
válasz Jester01 #24556 üzenetére
Köszönöm!
Igen, valahogy én is így értelmeztem. A vpn másik tartományban van, és valóban ez a szabály tiltja, hogy a vpn véletlenül se mehessen ki eth0-án.Emígy nem kellett a külön OUTPUT ACCEPT szabály, az INPUT és az OUTPUT szabálynál kellett javítanom a
conntrack --ctstate ESTABLISHED,RELATED
részt. A vpn eleve nem kapcsolódhat az eth0-hoz semmilyen formában, így ezért nem működött semmilyen próbálkozásom, mivel arra nem is ment semmiMost azt próbálom megoldani, hogy a vpn felhasználóként futtatott alkalmazások (amik csak a vpn-en keresztül tudnak kimenni) egyes portjait elérhetővé tegyem pl. belső hálózatból.
Tehát a VPN ip-ről (még jobb lenne interfész név, tun0) port átirányítása pl. az eth0-ra. Reverse proxival localhostként gond nélkül elérem (nginx), de már a belső hálózatról nem. Erre esetleg ötlet?
[ Szerkesztve ]
"Akinek pénze van, az ne zavarja dolgozással a mások munkáját " R.J.
-
buherton
őstag
Adott egy PC, amiben van két HDD és egy SSD. Az egyik HDD-n régebben volt egy Linux, amivel együtt jött a grub is. Ezt újra partícionáltam és átkerült a jelenlegi gépbe, mint adattároló (bootflag-t is kivettem). Az SSD-n van a jelenleg futó Linux. Hosszabb idő - 1-4 hét után - ha valamiért újra indul a gép, akkor grub rescue fogad, amit csak úgy tudok feloldani, ha a HDD-ket kiveszem, majd miután az SSD-ről sikeresen bootolt a rendszer, akkor visszakötöm és egy darabig nincs gond, amíg el nem telik x idő.
Mi lehet a gond és hol keressem? Hogyan tovább?
tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!
-
-
gurabli
őstag
válasz bencze #24554 üzenetére
Persze, a REJECT elé. Csak az a gond, hogy nem értem pontosan mit és hogyan tilt ez a szabály, valamint mit kell elé beraknom, hogy az adott portot engedélyezze.
Szerk: mert ugye ha ez a szabály törölve van, akkor hibátlanul működik.
[ Szerkesztve ]
-
bencze
senior tag
válasz gurabli #24553 üzenetére
biztosan van okosabb ember aki megmagyarázza, csak annyi, hogy a szabályod ez a reject elé tetted be ugye? elvileg a parsolási sorrend miatt ha jó úgy kellene menjen.
-= QFR mx blue / HPE87 mx brown / QFR mx red / Poker 2 mx blue / Poker 3 mx clear / Leopold FC660M mx silent red=-
-
gurabli
őstag
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni iptables téren. Egy kicsit elakadtam, és nem sikerül megoldanom a következő gondot.
Adott egy iptables script, az utolsó sor okoz fejtörést, hogy pontosan mi a funkciója. Nem másolom be most az egészet, de ha kell több infó, akkor mindent megadok.
export INTERFACE="tun0"
export VPNUSER="vpn"
export LANIP="192.168.1.0/24"
export NETIF="eth0"iptables -A OUTPUT ! --src $LANIP -o $NETIF -j REJECT
Ez az legalsó parancs, de vajon mit is tilt le pontosan és nem értem a ! pontos jelentését.
Röviden: VPN-en keresztül be van állítva a Split Tunnel, vagyis a vpn felhasználó csak a tun0-án keresztül tud kommunikálni, a többi felhasználó pedig a vpn tunnelt elkerülve direktbe csatlakozik.
A torrent klien a vpn-en keresztül fut, de szeretnél egy portot megnyitni, pl 45577. A megfelelő INPUT paranccsal (sudo iptables -I INPUT 2 -i tun0 -p tcp --dport 45577 -j ACCEPT) ez működik is, de csak akkor, ha a fent említett OUTPUT REJECT szabályt törlöm.
1) nem értem pontosan mi a feladata az OUTPUT REJECT szabálynak
2) feltételezem okkal van ott, de akkor mivel lehet engedélyezni, hogy REJECT, kivéve a 45577 port?Előre is köszönöm!
-
totron
addikt
Adott gépen X extrém lassan reagál (latency~=5 perc/művelet), konzolba egyáltalán nem lehet kilépni (kivártam). Debian. Reinstall nem játszik. Ötlet?
-
veterán
-
veterán
Debian 8-asom van, webszerverként üzemel.
apt-get update && apt-get upgrade
Ezzel a paranccsal a fent lévő Apache is frissül?
Sok HDD egyben, olcsón ---> https://hardverapro.hu/apro/sata_hdd-k_2_5_es_3_5/hsz_1-50.html
-
vargalex
félisten
Van az alaplapon is tüskesor az USB2-nek, illetve USB3-nak. De az nincs kivezetve. A hátlapi USB- be csatlakoztatva viszont működnek az eszközök, ahogy írtam. Sebességet majd alkalomadtán nézek, mert kell szereznem egy PS/2 billentyűzetet. Mert most az USB-s nem játszik.
Dmesg-ben ezzel kapcsolatban annyi van, amit bemásoltam.
Tápot majd még megnézem, mert nem vagyok biztos a PicoPSU-ban... Mondjuk, ha a CPU-nak elég, nehogy kevés legyen már az USB-nek. Persze az egyik 5V-os ág lehet akár hibás is. Azzal nem vagyok tisztában, hogy valamelyiket csak az USB vezérlő kapja-e.
Most kaptam garis cserében a lapot, így ismét van 3 év garim. Viszont mivel igazából működik, visszavinni nem akarom, mert bevizsgálják, majd azt mondják, hogy jó és még én fizethetek...[ Szerkesztve ]
Alex
-
Vladi
nagyúr
válasz vargalex #24543 üzenetére
Anno t40-esem csinált valami hasonlót. googlizás után nekem ez hardver hibának tűnik. usb kivezetés van? Azt le tudod húzni az alaplapról? usb-n ha adattárolót rádugsz, akkor milyen tempóban másol?
dmesg-et tudnál még nézni. Ha meg hardver hiba, talán segít ha lekapcsolod, de félő, hogy az alaplapon döglődik a vezérlő.
il sole non sorge più ad Est!
-
vargalex
félisten
Sziasztok!
Még mindig a kis Asrock Q1900-ITX miniPC, Arch Linux-al. Visszakerült a helyére, viszont az a furcsaság van, hogy ha nem fut igazából semmilyen szolgáltatás (na, jó, az sshd-t nyilván nem tiltottam le), akkor is 1-es fölött van a load. A top kimenetében az látszik, hogy a kworker és a ksoftirqd összesen folyamatosan 30% körül eszi az egyik magot:
95 root 20 0 0,0m 0,0m 17,2 0,0 0:47.50 D kworker/0:1
3 root 20 0 0,0m 0,0m 12,6 0,0 0:37.31 S ksoftirqd/0Mitől lehet ez? A korábbi Q1900-ITX-el ilyen problémám nem volt. Lehet, hogy összefügg ezzel (és a korábbi példány szintén nem produkálta) az az, hogy boot-kor USB hibákat látok, pedig nincs is USB-s eszköz csatlakoztatva:
[ 0.991389] usbcore: registered new interface driver usbfs
[ 0.991420] usbcore: registered new interface driver hub
[ 0.991471] usbcore: registered new device driver usb
[ 1.354093] usb 1-1: new low-speed USB device number 2 using xhci_hcd
[ 1.517716] usb 1-1: device descriptor read/64, error -71
[ 1.781358] usb 1-1: device descriptor read/64, error -71
[ 1.991611] usb 2-1: new SuperSpeed USB device number 2 using xhci_hcd
[ 2.164795] usb 1-1: new full-speed USB device number 3 using xhci_hcd
[ 2.485771] usb 1-1: new low-speed USB device number 4 using xhci_hcd
[ 2.486301] usb 1-1: Device not responding to setup address.
[ 2.690117] usb 1-1: Device not responding to setup address.
[ 2.892788] usb 1-1: device not accepting address 4, error -71
[ 3.053072] usb 1-1: new high-speed USB device number 5 using xhci_hcd
[ 3.233273] usb 1-2: new high-speed USB device number 6 using xhci_hcdLTS kernellel nem látszik a top-ban, hogy nagyon enné a kworker és ksoftirqd, de ugyan úgy 1-es a load.
Mi lehet a gond? Én kezdek hardware hibára is gyanakodni. Ugyanakkor az USB-s eszközet (pendrive-ot, logitech receivert próbáltam) felismer, illetve természetesen használható is bármelyik portra csatlakoztatva.
Szerk.: BIOS-ban letiltottam az USB-t és így normalizálódott. Lehet, hogy nem foglalkozom vele, úgyis csak szerver.
[ Szerkesztve ]
Alex
-
Mr Dini
addikt
válasz Tóniszomszéd #24538 üzenetére
Ez oke, de a pendriveom mi lesz? /dev/sda1? (marmint a root= parameternel)
Najó, asszem teszek a partícióra Label-t, ha mashogy nem megy...
[ Szerkesztve ]
-
Tóniszomszéd
csendes tag
válasz Mr Dini #24537 üzenetére
Uboot nekem ismeretlen. Viszont a root=... paraméter a kernelé, ha annak tudsz paramétert adni, akkor illene működnie loadertől függetlenül.
http://www.denx.de/wiki/view/DULG/LinuxKernelArgs
Ez nem segít?[ Szerkesztve ]
-
Mr Dini
addikt
válasz Tóniszomszéd #24536 üzenetére
U-bootot hasznalok, abbol is valami nagyon regit...
Ott nem hiszem, hogy lehet UUID alapjan root=-ot allitani...
De lehet, h az a gond, hogy az uInitrd nincs betoltve. Most probalom ugy is. De mar egy ket perce ezt irja:
Marvell>> bootm 0x800000 0xf00000
## Booting image at 00800000 ...
Image Name: Linux-4.4.0-kirkwood-tld-1
Created: 2016-08-29 12:18:53 UTC
Image Type: ARM Linux Kernel Image (uncompressed)
Data Size: 3168283 Bytes = 3 MB
Load Address: 00008000
Entry Point: 00008000
Verifying Checksum ... OK
OK
## Loading Ramdisk Image at 00f00000 ...
Image Name: initramfs-4.4.0-kirkwood-tld-1
Created: 2016-02-19 7:33:04 UTC
Image Type: ARM Linux RAMDisk Image (gzip compressed)
Data Size: 7179871 Bytes = 6.8 MB
Load Address: 00000000
Entry Point: 00000000
Verifying Checksum ... OK
Starting kernel ...
Uncompressing Linux... done, booting the kernel.[ Szerkesztve ]
-
Mr Dini
addikt
Hi!
Probalok bebootolni egy Debian kernel-t U-boot-tal, de a rootfs-t (ami pendrive-n csucsul) nem tudom neki megadni...
Hogy kene?
Ime egy pastebin a jelenlegi allapotrol. (sorry, mini ablakban volt nyitva a minicom, ezert a vege lemaradt... de a lenyeg latszik igy is)
Koszi!
[ Szerkesztve ]
-
Tóniszomszéd
csendes tag
Notebook intel+nvidia vga-val. Ha betöltődik a nouveau driver, az azt jelenti, hogy használja is a rendszer?
Amiért érdekel a válasz: úgy tűnik, a nouveau kicsit bugos, nagyon valószínű, hogy shutdownkor miatta akad fel a szeme a linuxnak.(soft lockup ... CPU stuck for...)
Az általam ismert módszerekkel (kernel modul blacklist-re tétele) egyelőre nem tudtam megszabadulni tőle. Az X látszólag az integrált vga-t használja. Lehetséges, hogy a kernel mégis őt használja? (Framebuffer) -
Patice
nagyúr
Sziasztok!
Egy kis tanácsra lenne csak szükségem.
Van egy Cubox-i2eX mini gépem, amin Voyage MuBox fut (Debian Wheezy alapokon) microSD kártyáról és eSATA-n csatlakoztattam egy külső házban lévő 2 TB WD RED vinyót külső tápolással.SSH-n látszik a merevlemez /dev/sda1-ként és fel is ismeri az ext4 partíciót, csak valamiért nem tudja olvasni a rajta lévő zenéket a Cubox-i.
A vinyót asztali Debian Jessie alatt formáztam és ezután másoltam rá a zenéket NAS-ról. A formázásnál GPT partíciós táblát választottam, lehet ez lesz a gond?
A Voyage-nak inkámm ms-dos (MBR) kellene, mivel régebbi rendszer?
Vagy jogosultsági probléma? (Voyage-on root van csak, nincs egyéb felhasználó, asztali Debian-on viszont van saját felhasználói fiókom és ezzel csináltam meg a lemezt.)
Megoldás lehet a vinyó újraformázása és a zenék újbóli átmásolása?
Eőre is köszi!
Eladó cuccaim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/patice/keres.php?usrid=282986
-
vargalex
félisten
válasz Tóniszomszéd #24531 üzenetére
Szia!
Bocs, a bootloader újrahúzása mégis megoldotta. Köszi!
[ Szerkesztve ]
Alex
-
vargalex
félisten
válasz Tóniszomszéd #24529 üzenetére
Azt elfelejtettem írni, hogy a bootloadert már újratelepítettem chroot alatt. Igaz, ez systemd-boot esetén csak másolás (de szerintem a többinél is).
Alex
-
Tóniszomszéd
csendes tag
válasz vargalex #24528 üzenetére
Röviden: én megpróbálnék pendrive-ról bootolni egy rescue rendszert, felmountolni az eredeti rendszert (/, /boot, /boot/efi + ami még a chroot miatt szükséges) alkönyvtárba, chroot-tal bemenni rá és újratelepíteni a loadert.
Ha egyáltalán az a baj, amire tippelek, valószínűleg van kevésbé körülményes megoldás is, de azt nem tudom.
A tippem meg az, hogy az EFI tárolja (talán nvramban) a boot paramétereket és a rendszeredet újra fel kell oda venni. (Nálam épp fordítva volt: rég legyalult SuSE-t alig bírtam eltüntetni) -
vargalex
félisten
Sziasztok!
Számomra egy furcsa problémával fordulok hozzátok. Van egy mini szerverem Asrock Q1900-ITX alaplappal. Egy SSD-n a rendszer (Arch Linux) UEFI módban (korábban gummiboot, majd később systemd-boot bootloaderrel - tudom, miért pont ez...). Az adatok 2 db 2,5" HDD-n RAID0-ban (a tárhely mérete és a sebesség volt a lényeg). Tökéletesen működött 2014 óta egészen július végéig. Szakadó eső/villámlás volt nálunk, kiment a házban az egyik biztosíték is (éppen az a kör, ahova a kis szerver is volt dugva) és az alaplap elhalálozott. Lehet, hogy nem volt összefüggés a kettő között, ezt nem tudom. De ez lényegtelen. Mivel az alaplapon semmi sérülés nem látszott és még garanciális, így "pofátlanul" visszavittem az üzletbe. Bevizsgálták, visszaküldték a gyártónak (legalábbis ezt mondták) és nagyjából 1 hónap átfutási idő múlva kaptam egy új példányt.
Nyilván ugyan azt a rendszert használnám, de ez az alaplap nem látja az SSD-n az EFI partíciót (az SSD-t természetesen igen), így nem is boot-ol róla (a BIOS boot menüjében csak az eszköz látszik, az UEFI partíció nem). A SATA vezérlőket AHCI módba állítottam, próbáltam a SATA II, illetve a SATA III portokat is. Kivettem a notebookomból a HDD-t, azon sem látja (szintén Arch Linux systemd-boot-al). A notebook tökéletesen bootol az SSD-vel is.
Frissítettem BIOS-t is, nem segített.
Ugyanakkor egy pendrive-ra kiírva az Arch telepítőt bootol legacy és UEFI módban is (a BIOS-ban a boot eszköz választásakor látja is az UEFI partíciót).
Találkozott már valaki ilyennel? Mi lehet a probléma? Lehet úgy hibás az alaplap, hogy ilyet produkáljon? Most vigyem ezt is vissza?Bocs, hogy kicsit hosszúra sikeredett...
Alex
-
bencze
senior tag
válasz Rimuru #24526 üzenetére
Ha nem write only módban működnél akkor kiderült volna, hogy a probléma nem technikai, csak technikai jellegű megoldást kerestem rá. Mivel nem a te problémád így nyilván nem neked fáj, ez eléggé közhelyes volt.
[ Szerkesztve ]
-= QFR mx blue / HPE87 mx brown / QFR mx red / Poker 2 mx blue / Poker 3 mx clear / Leopold FC660M mx silent red=-
-
Rimuru
veterán
válasz Tóniszomszéd #24523 üzenetére
Mintha screen eseten olyan nehez lenne egy deatach, nem erzem olyan nagy problemanak foleg egy halado topicban.
Vigyázat, csalok!
-
bencze
senior tag
válasz Tóniszomszéd #24523 üzenetére
Hát, nem gáz, kösz a próbát. Wishful thinking volt. Valahogy bele kell tréningelnem magam, ha nagyon kell majd csinálok posztert meg háttérképet
-
Tóniszomszéd
csendes tag
válasz bencze #24520 üzenetére
Elnézésedet kérem, a tmux sem tudja azt, amit szeretnél.
Én ssh-n nyitott session fenntartására használtam, de nálam azért szokott volt megszakadni egy-egy ssh session, mert ha lecsuktam a gép fedelét, a windows lelőtte a wifit, a lekapcsolt wifi miatt meg a putty eldobta az összes kapcsolatát.
Szóval az ellen véd, ha mondjuk alt-F4-gyel vagy egyéb módon zárod az ablakot, de a Ctrl-D ellen sajnos nem. -
Tóniszomszéd
csendes tag
válasz bencze #24520 üzenetére
Én nem tudok olyan lehetőségről, hogy konfig fájlban/runtime paraméterként át lehetne adni ilyesmit a putty-nak. Viszont open source.
De esetleg nézd meg a tmux (a screenhez hasonló szoftver) leírását, abban volt valami olyan, hogy kilépés után is megmarad a session, de nem emlékszem a részletekre.[ Szerkesztve ]
-
bencze
senior tag
screen. Jó lenne rászokni használni, de így öregen nem megy. Ha néha eszembe is jut, hogy sessiont nyissak, nem detachelek csak ctrl-d-vel kilépek ssh-ból, reflexből.
Be lehet valahogy puttyot állítani, hogy a ctrl-d-re mást küldjön? Valahogy ctrl-a d-t?
-
félisten
válasz Tóniszomszéd #24517 üzenetére
ZFS-t nem raknek laptopra, egyszeruen tul memoriaigenyes.
while (!sleep) sheep++;
-
Tóniszomszéd
csendes tag
Hölgyek/urak, bocs, hogy nem válaszolok közvetlenül, de a fórum csak egy hozzászólást enged egyszerre, és ...
Lényeges apróságok:
Vga - van egy kissé bugos, előtelepített ubuntu 14.04, egy dell inspiron notebookon, ezzel a vga-k közti váltás működik gond nélkül, viszont egyéb problémák miatt nem jó a 14.04. Szépséghibája a dolognak, hogy a dell nem támogatja a 16.04-t, így kénytelen vagyok magamnak összetákolni a rendszert. A dedikált vga teljesítményére nincs szükségem, csak kíváncsi voltam rá. Ezt csak példaként hoztam, hogy miért is szeretnék olyan visszaállítási lehetőséget, ami adott időpontra "rollbackeli" a rendszert.A fájlrendszerek... ext2/3/4-t használom régóta, mióta stabil az lvm, azzal. Pont ezért nem ismerem a zfs/btrfs-t igazán. Gyakorlati tapasztalat=0. Amikor rollback témában keresgéltem, egy régi, azt hiszem, félbehagyott projekt kapcsán (time shift?) találtam egy elejtett megjegyzést, miszerint ehhez a feladathoz egy stabil, copy on write elven működő fs kellene. A btrfs és azt hiszem, a zfs is ilyen. Előbbi elég régóta jelen van linuxon, utóbbi ugyan valamivel újabb itt, viszont ha jók a forrásaim, Solarison elég rég létezik, mintha ez lenne a default (több mint 15 éve láttam utoljára Solarist, nekünk még nem volt zfs). Mindkettőről el tudom képzelni, hogy egy itthoni notebookhoz elég stabil. Az itt-ott elkapott infókból nekem úgy tűnt, ezek már alkalmasak lehetnek arra, amit szeretnék. Azóta annyit találtam, hogy ez nem teljesen igaz. Ki lehet nyerni a korábbi állapotot, de úgy fest (ehhez azért kellene megerősítés), azt a mai napig nem tudják, hogy szükség esetén visszahozzak mondjuk egy két órával korábbi állapotot, másolgatás/explicit visszatöltés nélkül.
-
bucihost
senior tag
-
kovaax
őstag
Legalábbis a RAID 5-6 biztosan. De nem hülyék az openSUSE-sek, az ő KDE-jük a legjobb, amit használtam ( = nem használtam másét ), valószínűleg azért használható már a btrfs valamennyire. De mondom, én még mindig ext4-et használok. De ha egyszer újraformázom a 2 terrás adatvinyómat, lehet arra már xfs-t rakok.
-=- There's no place like /home -=-
-
félisten
válasz bambano #24511 üzenetére
Az optimus menetkozbeni valtasat egyebkent sosem tamogatta semmi rendesen..
Ettol meg az nvidia proprietary driverei a legjobbak az osszes kozul -- nekem epp GTX970 van a desktopban, es meg a Displayport audio is megy. Mondjuk suspendbol nem jon vissza a monitor (at kell valtani a szoveges konzolra es vissza, ugy feleled), de ez mar aprosag
[ Szerkesztve ]
while (!sleep) sheep++;
-
bambano
titán
"zárt nvidia driver szívás.": ubuntu telepítéskor rákérdez és felrakja azt, amelyiket választod és működik. debianban van rá metacsomag, ha felrakod, akkor maga alá húzza a zárt drivert és működik.
ebben mi a szívás? a notebookomban ha biosban engedélyezem az optimust, simán felismer minden kijelzőt és működik. pontosabban 4 éve, mikor utoljára próbáltam, működött.
egyszer volt komolyabb szívás az nvidia driverrel, mikor egy meredeken súlyosbított notebookon kellett felraknom, amiben három videokártya volt. ahhoz kellett guglizni egy sort.
aki annyira ismeri a hupot, hogy megalapozottan trollneveldének tarthatja, az akkor annyira is ismeri, hogy ott sokszor írnak a btrfs hibáiról.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
törölt tag
Egyszer egy forumban olvastam, hogy DON'T use SSDs or USBs for sensitive or critical data. Aztan egy FAQ-ban olvastam, hogy SSDs and Flash are different. Currently it is unclear how to get LUKS or plain dm-crypt to run on them with the full set of security features intact. See Section 5.19. Itt mar tenyleg elgondolkoztam, hogy ultra paranoias userek ezen megfontolasbol tenyleg HDD-t hasznalnak SSD helyett?
-
kovaax
őstag
Az openSUSE btrfs-t szereti gyökérnek, pont azért, amiért itt az új kollégának kellene. Az már más kérdés, hogy mennyire gazdálkodik jól a hellyel, mennyire stabil, mennyire gyors, stb... Én még mindig ext4 párti vagyok, bár melóban áttértünk xfs-re (RHEL 7).
-=- There's no place like /home -=-
-
válasz Tóniszomszéd #24498 üzenetére
Ha nem linuxoztál és csak asztali gépre kell akkor EXT4.
ZFS és BTRFS más tészta (rokon lelkek). Igazán nagy mennyiségű adatok hatékony tárolására lettek kitalálva.
Ha komolyabban érdekel a téma akkor a linuxakadémián nézzél körül, tartottak előadást mindkét filerendszerről. Jól összefoglalva, hogy minek mi az előnye hátránya. És mire lett kitalálva.A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
félisten
> Ha a nyílttal meg tudod csinálni amire szükséged van, akkor inkább azt használd.
Dramai teljesitmeny- es funkciokulonbseg van.
> Bár rémlik, hogy a gpu váltás nem teljesen megoldott.
Nem megoldott.
> Máig nem fogom fel, hogy minek a laptopba 2 gpu.
Mostmar egyre ritkabb, de pl. az elozo laptopomban azert volt ez muszaj, mert a legutobbi idokig az integralt GPU nem tudott 4K kimenetet 60 Hz-en.
while (!sleep) sheep++;
-
Vladi
nagyúr
válasz Tóniszomszéd #24498 üzenetére
Elsősorban ext4. ha ez már megvan, felesleges keresgélned. Ez elég kiforrott fájlrendszer. Ha csak nincs valami extra igényed, vagy a fájlrendszereket akarod mélyebben megismerni, akkor elég.
zfs nem kifejezetten linuxos, szóval inkább esetleges. reisert nem támogatják eléggé ( ), felejtős.zárt nvidia driver szívás. Ha a nyílttal meg tudod csinálni amire szükséged van, akkor inkább azt használd. Bár rémlik, hogy a gpu váltás nem teljesen megoldott. Ez laptop ugye? Máig nem fogom fel, hogy minek a laptopba 2 gpu.
il sole non sorge più ad Est!
Új hozzászólás Aktív témák
- LEGO klub
- E-book olvasók
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Politika
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Jön Trump, Zuckerberg és a Meta pedig 180 fokos fordulatot vett
- Vezetékes FEJhallgatók
- ZEN.com
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Újévi kedvező ár!
- NORTON 360 for Mobile! 1 eszköz, 1 év! DOBOZOS, BONTATLAN!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest