- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Google Pixel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- One mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- Olcsó Galaxyk telepíthetik a One UI 7-et
- Milyen GPS-t vegyek?
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
attilav2 #22198 üzenetére
2GB DDR3 van benne, és nem ezzel van baj, hanem azzal, hogy egy db 5400-as winyó van benne, és minden progi megnyitásánál egy csomót tölt a winyó.
Kipróbáltam egy WD Black-kel, ami 7200-as. Jobb volt sokkal, de nagyon melegedett és szívta is az akksit. SSD nem jön szóba, mert kell a hely a filmeknek.
Nem tudom, hogy az Arch miért tölt kevesebbet azonos progi megnyitásakor, de tény, hogy érezhetően fürgébb.
De egyébként most jegelem a témát egy időre, mert barátnőmnek kell a gép Windows-zal a vizsgák végéig.Van viszont most egy másik téma, ami sürgetőbb:
Új VGA-t tettem egy másik gépbe, amitől nem indult az X (amd->nV). Valami olyannal szállt el, hogy display not found vagy cannot detect display...
Feltettem parancssorból az nVidia drivert, amitől még mindig nem indult el, de "legalább" már a régi VGA-val sem megy, viszont ezzel nem száll el hibával, csupán lekapcsolja a monitort.Ezzel mit tudok kezdeni?
Valamelyikkel be kéne tudnom indítani, mert sok beállításom van, amit nem szívesen buknék el egy újratelepítéssel.
Ez egyébként egy Linux Mint. -
attilav2
őstag
egy családi használatú laptop, amire se rolling disztrót, se KDE-t nem szeretnék tenni.
Egyébként ismerem, használtam egy ideig, de nem az én világom.
Milyen ddr ram való abba a laptopba? Mennyi memória van benne? Esetleg érdemes lenne bővíteni. Én a kde-re voksolnék, a windowshoz eléggé hasonló és ez egy családi gépnél előny lehet, a chakrától meg nem kell félni, csak half rolling release, nem olyan sűrűn frissül. A kde4-et használja és addig nem is váltanak feljebb míg a kde5 teljesen el nem készül. Pont az a chakra specialitása hogy komplett kde környezetet kínál. Minden van kde-re a szövegszerkesztőn táblázatkezelőn keresztül a videóvágóig(kdenlive).
-
KrAt
veterán
Sikerült megoldani, az volt a megoldás, hogy miután elindult a gép, kihúztuk mindkét kábelt a switchből, visszadugtuk, és elindult a közel 2gbps. Nem tudom, miért, de ez lett a megoldás. Sima újraindítás után (akár networking, akár teljes pc) újraindítás nem hozta el a megoldást.
Köszi mindenkinek a segítséget
-
-
Kössz, arról majd keresek leírást, hogy hogy és mit kell beállítani, hogy jó legyen az energia-management a a nyílt driverrel is.
Először olvasok, és utána kérdezek. De ha van ötledet a témában, akkor azt szívesen veszem.(#22188) attilav2: Kössz a tippet, de ez egy családi használatú laptop, amire se rolling disztrót, se KDE-t nem szeretnék tenni.
Egyébként ismerem, használtam egy ideig, de nem az én világom.
-
KrAt
veterán
Sziasztok!
Van egy fileszerverünk, benne RAID-ben 2 vinyó (sebességgel így nincs gond), és kitaláltuk kollégával, hogy teszünk bele még egy gigabites hálókártyát, így lesz 2 gbps sebességünk.
Ezen a módon megpróbáltuk a bondolást (mód 6), ekkor 2 gépről (mindkettő gigabites porton a switch-en) elkezdtünk fileokat másolni, a 2 hálókártya terhelése megoszlott szinte szimetrikusan, ellenben nem lett meg a kívánt 2gbps. Csak max 0,8, kevesebb, mint egy hálókártyánál. De két kártyára leosztva.
A proci/ram terhelést néztük, nem volt számottevő.
Azért használjuk a 6-os módot, mert nincs olyan switch-ünk, ami tudná a 4-et. Azzal persze egyszerűbb lenne..
Egyenként kitudják használni a gépek az 1gbps-t.
Mi lehet a gond? Én arra tippelek, valahol valaminek szűk a keresztmetszete, de minek?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
attilav2 #22188 üzenetére
Az isoról bootolás során választható a zárt driver is rögtön, ha azzal indítod el, akkor azzal fog települni is. Ez az utóbbi csak akkor nem fog működni, ha van egy integrált vga is a gépen, az utolsó iso telepítője azzal még nem tud mit kezdeni, ott a nyílttal kell felrakni, de utána felrakható a zárt is.
-
attilav2
őstag
Próbáld ki a chakrát, igaz csak kde van benne, de elég gyors és stabil.
[link]
Arch-on alapul, de grafikus telepítője van.
Nyílt driverrel telepíti magát, de telepítés után át tudsz állni a zárt driverre könnyedén, a wiki alapján:
[link]
A chakra hivatalosan támogatja az amd zárt drivereit, így későbbi frissítésnél sem lesz gondod vele. -
Vladi
nagyúr
xfce-vel bármilyen disztrónak gyorsnak kellene lennie.
Ha nem veszi le automatikusan, akkor nincs beálíltva. Nem triviális, de ha erre adod a fejed segítek.A zárt driver legnagyobb hátránya, hogy zárt. Ez téged úgy érinthet, hogy a zártsága miatt a disztribútor nem tudja a saját rendszeréhez igazítani. Ha xy disztró kernelét nem támogatja, vagy bugos, akkor így jártál.
A nyílt annyival jobb, hogy ott ha bármi gond van a disztribútor megcsinálja neked.A driver verzióját a disztró csomagjai között nézd meg!
-
Kössz az infót!
Kipróbáltam a szabad driverrel, és elég jól működött minden, de valahogy nem akarja visszavenni az órajeleket automatikusan.
A CPU magok órajelét szépen visszaveszi, de a GPU maxon pörög a következő újraindításig.
Mindezt Arch linuxszal és 4.0 kernellel.Xubuntu + zárt driver kombinációval minden szép és jó, egyrészt kevésbé emelkedik meg a GPU órajele film lejátszáskor, másrészt az is visszaesik egyből, amikor bezárom a VLC-t. Egy játékkal is kipróbáltam, kilépéskor ott is visszavette az órajelet alapra.
Egyelőre ez a driver jobban műxik, bár még nem jöttem rá a hátrányaira, ha vannak - sokan szidják.
Viszont a Xubuntu elég lassúnak tűnik érzésre az Arch után (boot idő, progik megnyitása, bezárása, stb.).Tudtok valami gyors disztro-t, ami betonstabil, és megy vele a decemberi zárt AMD driver?
Peppermint OS-sel szemezem, csak nem tudom, hogy za mennyire stabil.Stabilitás szempontjából ismeretlenül a Debian-ra gondoltam, de nem tudom, hogy az mennyire gyors egy ilyen lassú vason - az ablakkezelő változatlanul az XFCE lenne.
-
Vladi
nagyúr
Az evergreen elég régi cucc. Itt nézd meg. Szinte mindent tud a free driver
Én azt használnám.
Én nekem 4670 van. úgy használom, hogy fixen levettem a teljesítményét. Ugye az engergiagazdálkodás miatt, ha nincs terhelés, akkor automatikusan leveszi minimumra. Namármost a sima desktop használatnál 2d gyorsítást jelent. A gép konkrétan ásítozik.
Ha elindítok egy hd filmet, akkor a cpu használat 4-5% magonként. Elhanyagolható. Nyilván az uvd motorra terhel, itt se kell dolgoznia nagyon se a cpu-nak, se a gpu-nak.Így be tudod mérni. Nálam olyan 10-15 wattot esik a fogyasztás, ha visszaveszem az órajelet.
-
Sziasztok!
Adott egy AMD Brazos C-70 APU-val ellátott laptop. Elsődlegesen film lejátszásra és egyéb általános dologra használjuk.
Hamarosan linux kerül rá, de nem tudom, hogy erre a gépre (VLIW5 IGP; Evergreen széria) melyik a jobb AMD driver: a nyílt, vagy a zárt.
Elsősorban energiahatékonyság miatt lényeges, másodsorban a filmeket is folyékonyan kell vinnie, lehetőleg minimál proci terheléssel, vagyis mennie kell az UVD-nek.
Az asztali gépemen a VLIW4 IGP-s APU-val a gyári driver megy jobban filmek esetén, (energiahatékonyságot nem mértem még), az újabb AMD GPU-kon pedig a RadeonSI muzsikál jobban, ha jól tudom.
Magam is kimérem, ha nincs egyértelmű vélemény, de hátha már valaki próbálta, vagy tud tesztet linkelni. Ez esetben nincs értelme próbálgatnom, vagy tovább gugliznom.Kössz!
mod.: A laptopra XFCE-t tervezek tenni, így nem probléma, hogy a gyári driver nem támogatja az EGL-t.
-
kovaax
őstag
válasz
Speeedfire #22170 üzenetére
mkdir /mnt/cica
umount /home
mount /dev/sdb3 /mnt/cica
cp -rp /mnt/cica/Speedfire /homeÉs törölni kell a /home-ot az fstab-ból. Ha jó minden, /dev/sdb3 kikukázható. Feltéve, ha jól értem a porblémádat.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Hmm. Nem akar kézzel menni a kijelölés a körülvágáshoz, kézzel kell megadni mindent pixelben. - vagy csak én vagyok a béna.
Penty: jaja, azt is megpróbálom majd wine alatt. Amúgy a Gimp nálam sshd-n se indul lassabban, pedig nem lehet még benne a cacheben.
Csak túl komplikált számomra egyszerű munkához.
-
Penty
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #22172 üzenetére
Ez anno nekem is problémát okozott Linuxra való váltáskor, mivel az Irfanview tényleg egy nagyon jó kis progi. Anno én beizzítottam wine-val, így simán működött linux alatt is.
Jelenleg Viewnor-t használok képnézegetésre (kicsi, gyors), szerkesztésre meg ott a Gimp. Elsőre kicsit soknak tűnhet a Gimp ilyen egyszerű szerkesztési feladatokhoz, de mivel SSD-n alig 3mp alatt indul, nem olyan vészes. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Milyen progi alkalmas az IrfanView kiváltására? A kolourpaint túl egyszerű, a Gimp meg túl bonyolult. Valami egyszerű kellene ami tud levágni, átméretezni, rátolni kis élesítést, meg esetleg a színekbe belenyúlni.
-
bambano
titán
válasz
Speeedfire #22170 üzenetére
a home-od most is az ssd alá van felcsatolva.
de lehet, hogy korrektebb segítséget kapnál, ha megfogalmaznád a problémádat magyarul is -
Speeedfire
félisten
Anno így állítottam be linux alatt az sdd-t, viszont rájöttem, hogy sok dolog jobb lenne ha inkább ssd alatt futni a home alatt. Hogy tudom visszacsinálni, hogy a home is az ssd alá legyen felcsatolva? A jelenlegi home pedig valószínűleg csak egy symlink lenne.
thinkpad-t430 init.d # df -h
Fájlrendszer Méret Fogl. Szab. Fo.% Csatol. pont
/dev/sda5 32G 14G 16G 47% /
udev 10M 0 10M 0% /dev
tmpfs 771M 916K 770M 1% /run
tmpfs 5,0M 0 5,0M 0% /run/lock
tmpfs 1,6G 18M 1,5G 2% /run/shm
/dev/sdb3 228G 60G 157G 28% /home
/dev/sdb1 671G 192G 479G 29% /mnt/data
tmpfs 3,8G 84K 3,8G 1% /tmp
tmpfs 3,8G 536K 3,8G 1% /var/log
tmpfs 3,8G 0 3,8G 0% /var/spool
tmpfs 3,8G 36K 3,8G 1% /var/tmp
none 4,0K 0 4,0K 0% /sys/fs/cgroup# UNCONFIGURED FSTAB FOR BASE SYSTEM
proc /proc proc defaults 0 0
# /dev/sda5
UUID=18f3f245-7d3f-45c7-b1f5-3a1b3395f7c8 / ext4 noatime,discard,nobarrier 0 1
/dev/sdb3 /home ext4 rw,errors=remount-ro 0 1
/dev/sdb1 /mnt/data ntfs-3g default 0 1
tmpfs /tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
tmpfs /var/log tmpfs defaults,noatime,mode=0755 0 0
tmpfs /var/spool tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
tmpfs /var/tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0 -
Apollyon
Korrektor
válasz
CPT.Pirk #22166 üzenetére
Ja, hogy te 0-ból szeretnél feliratot? Én úgy csinálnám hogy leszedem az angol forrást (feltéve hogy van), és azt írom át magyarra. Így legalább az időzítésekkel nem kell – annyira – szenvedni. Amúgy megoldhatnák már ezt a codec dolgot, leszedsz egy media playert, 30-50 mega az egész, és van benne minden codec, mindent lejátszik. Ugyanezt meg lehetne csinálni a feliratkészítő progikkal is.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Apollyon #22165 üzenetére
Jónak tűnik. Igaz elsőre a videó megnyitásakor lekalapolt 100%-on a proci és úgy is maradt, kellett egy újraindítás, de másodikra simán megnyitotta és be is töltötte cuccot.
A wine szerintem nem jó megoldás a másik programra, mert annak egy rakás codecre van szüksége.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Tudtok olyan felirat készítő progit Linuxra, mint Windows alatt a Subtitle Workshop? Arra még nem sikerült megfelelő alternatívát találnom.
-
attilav2
őstag
Már reggel 5 kor felkeltem és arch telepítésbe meg konfigurálásba fogtam, délre fel is állt egy nagyjából kész rendszer, hálózat, X, kde5 működik. Viszont arra nem tudtam rájönni hogy konzolon hogyan fixálhatom a magyar kiosztást, a locale-t sikeresen átállítottam magyar utf8-ra, a kde magyarosodott, a magyar billzetkiosztás, a loadkeys hu jóvoltából, csak újraindításig tart. Hogyan tudom fix én magyarra állítani a konzol billzetkiosztást? X alatt sincs magyar kiosztás, ott hogyan tudok magyar kiosztást állítani? Eléggé megszenvedtem az archhal mire lett egy viszonylag kész rendszerem. A plasma5 tetszik, ám a dolphin hiányzik, van fájlkezelőre értelmes qt5-ös alternatíva?
-
törölt tag
válasz
lionhearted #22157 üzenetére
Semmi LVM, vagy ilyesmi. Pure natúr setup, ahogy megszületett.
Összehekkeltem a motyót, backup-olgatok (még mindig, igen)
és ma dél körül indítom a raid1 -> raid5 migrálást, adatvesztés nélkül.
Legalábbis elméletileg, ezt írja az Intel doksi. Meglátjuk
-
-
törölt tag
válasz
lionhearted #22153 üzenetére
Rapid Storage Technology. És az is imsm.
Nincs semmiféle "Legacy" itt
Cache: passz. Még most ismerkedem vele.
A vinyók 3 db Seagate NAS HDD (4TB egyenként), 150 Mb/sec körüli nettó sebességgel. Kiv leszek én is a raid5 speed-re, ha összeállt végre..
-
-
-
törölt tag
válasz
subset #22149 üzenetére
Azért ez sem ennyire fekete fehér, a legbiztonságosabb módszer még mindig az, ha többféle megoldást kombinálunk, például logikai vagy user error esetén (=törlünk/törlődik vmi, vírus, egyéb) semmi sem véd. A rendszeres backup kell, de aki performance-t is szeretne, az azért menjen csak dedikált kontroller után, annak minden előnyével (ami van rendesen, első ugye a szünetmentes táp, aztán a cache memória, fejlettebb adatforgalom vezérlés, saját tápellátás totál áramkimaradás esetén, ilyesmik. Amik egy linuxos hobbi mdadm motyótól kissé messze állnak.
@ lionhearted: dehogynem, most is épp mdadm alatt hekkelem az IMSM-et (amit Windows-ban hoztam létre, de már megy linuxban is). De migrálni a Raid1 tömbömet Raid5-é Win alatt fogom. Meg az SSD-mről átteszem a rendszert egy Raid5-ös particióra, GPT, stb, most jön csak a xopás és megnézzük, az SSD mit tud úgy, hogy beáll az array mögé cache-elni
Gyanítom, jobban járok majd, ha játékokra meghagyom külön meghajtóként, mintsemhogy beáldozzam cache-be. De most megnézzük, az Intel mit tud. Úgyis csak Intelem lesz a jövőben is, a formátumot meg ismeri a linux is ha elfogyna az alaplap száz év múlva..
-
válasz
subset #22149 üzenetére
A vezérlő halála mondjuk tényleg az a bizonyos roller. Amúgy egy rendes vezérlő tud dobni a performancián (na nem az ilyen összekukázott, hanem a 100k+, RAID5-6 stb esetén.)
Ha van rendes áramellátás, és van bőven kraft a Xeon szerverben, akkor valóban kevés ok van a külön vezérlőhöz. -
subset
senior tag
HW Raid ott kezdődik, hogy min. 50-60 ezer.
Egy akár ugyanennyibe is kerülő consumer alaplapon értelem szerűen soha nem lesz HW raid - ez nem lehet kérdés.
A belépő szerverek HW raid megoldásai az esetek többségében meg még kritikán alul is teljesítenek jókora felárért cserébe.
Tapasztalataim alapján, még igazi HW raid-es szervernél is azzal kezdem, hogy nem kezdek vele semmit ! Csak a portok lesznek használva a vezérlőn, aztán SW raid megy rá - hardverfüggetlenség és a klasszisokkal nagyobb sebesség miatt. Főleg magasabb "rendű" Raid5/6/10 tömbök esetén lehet nagyon nagyokat sz@pni Hw raid esetén. Nem egy alkalommal lehetett kukába dobni a f@asza HW-es megoldás tömbjeit, minden adatnak helló volt. Ez főleg akkor fáj, mikor pont az adatbiztonság miatt áldoztak 2x akkora összeget a hardverra.
Ez OS és "árkategória" függő, de egy szétesett tömb esetén HW-es rendszernél rengeteg idő mehet el a tömbök újraépítésével miközben áll az egész rendszer - ez is szempont.
Több milkás szerverek esetén is volt már alkalmam elcsodálkozni mennyivel gyorsabb és megbízhatóbb egy linux SW raid-el.
SZVSZ -
-
törölt tag
válasz
lionhearted #22146 üzenetére
De. Na de hogy 0-1-2 drive-ok közül pont az 1-esen ne lássa a rajta lévő particiót ..
Nagyon buta..
-
-
törölt tag
válasz
#40935168 #22137 üzenetére
Istenem, de megagyökér ez az Intel Rapid Storage Raid vezérlőszoftver..
- 3 vinyómból egyiken vannak adatok, másik kettő töküres. (A rendszer külön SSD-n van).
- Port 0 - üres vinyó
- Port 1 - 98% tele vinyó
- Port 2 - üres vinyóHa őket az RST szoftverrel be akarom tenni raid5-be, felajánlja - amennyiben Port0 vagy Port2-es vinyón van adat - hogy mentse őket. A Port 1-en lévő tényleges adatokat meg nem látja, nem ajánlja fel rá a raid5 migrálás előtt, hogy tartsuk meg az adatokat és a másik két vinyót felülírhatja.
Istenem, de kőbuta.
De megcsináltam azt, hogy elkezdtem Port2-es vinyóra átmásolni Port1-es tartalmát, feléig jutottam a türelmem miatt. És arra bezzeg felajánlja, érzékelve, hogy van rajta adat, hogy azt tartsuk meg, vagy Port0-t, ha arra is csináltam egy bitnyi adatot, tökmindegy mit. De Port1-es majdnem tele vinyó dataira tojik..
Áááá hagyom én ezt a szenvedést a picsbe, komolyan, ...
Odaadom a 3 HDD-t direct access-be egy Virtualbox-os Debian VM-nek és mdadm-el megcsinálom. Nem gondoltam volna, hogy ezek az alaplapi megoldások ennyire de ennyire mocsok faék egyszerű kőbuta dolgok..
Ja és amikor abort-oltam 0-ás és 2-es diszkekből egy raid1 kreálást, offline-ba lőtte a Winfos a 2-es diszket, mondván, hogy azonosító conflict van a 0-ás HDD-vel
Omg.. mert ugye a raid1-el elkezdte tükrözni egyiket a másikra.. Na mondom oké, akkor keressünk valami kinullázást.. ja, hogy itt nincs dd .. lássuk csak lássuk csak .. áhh, HD Sentinel felület teszt.. desktruktív .. indít.. enged menni 10mp-ig ..
.. és lám, már nincs is conflict, initialize, GPT és ollé.
Istenverte barom MS, Intel, mindenki
Linuuuux óhb*meg, I LOVE LINUX.
-
McSzaby
őstag
Sziasztok,
mod_qos-nek van alternatívája Apache 2.4 alatt vagy működik 2.4 alatt? Hivatalos OK-t sehol nem látok...
-
-
MineFox54
őstag
Sziasztok!
Ez kicsit off lesz, de nem találtam jobb élő topikot
.
Tehát: ha a vultr-nél reggel elindítok egy vps-t hourly díjakkal, akkor este csak simán kitörlöm, és ennyi lesz a számlázott időszak?
Tehát megveszem a 0.104$/hour csomagot, elindítom reggel 6-kor leállítom este 6-kor akkor fizetek
0.104*12$-t?köszönöm!
-
törölt tag
válasz
Jester01 #22136 üzenetére
Hát puding próbája az evés nálam is, úgy érzem.
Szóval.. majdcsak mond valamit a 2 vinyós felállásra, mikor raid5-be tenném.. Sztem sincs elvi akadálya amúgy. A BIOS lehet nem tudja, de a linux alatt lehet megoldanám és akkor alá tenném a harmadikat is kicsit később, sync, aztán hajrá Windows.
Kiv. leszek.
-
-
törölt tag
Sziasztok,
imsm formátumú superblock-os (soft)raid kérdésem lenne
Éspedig: lehetséges-e mdadm-el létrehozni egy imsm raid5 array-t ("volume"-t) degraded módban ?Az Intel RST doksi elmondja az alapokat, amit kb. tud is mindenki:
1.
First a container of Intel RAID metadata must be created.
mdadm -C /dev/md/imsm /dev/sd[b-d] –n 3 –e imsm
Continue creating array?
y
mdadm: container /dev/md/imsm prepared.
The command creates a RAID container wi
th Intel® RST metadata format. The
device node for the container will be /d
ev/md/imsm. In this
example disks sdb,
sdc, and sdd are used for this RAID set,
and the total number of disks is 3.2.
Next we create the RAID volume
/dev/md/vol0
mdadm -C /dev/md/vol0 /dev/md/imsm –n 3 –l 5
mdadm: array /dev/md/vol0 started.Na ez eddig szuper is, én viszont egy "missing" paraméteres raid5 array-t szeretnék kreálni imsm superblock formátummal, hogy a Windows-om majd ismerje a megfelelő driverrel, egyelőre 2 HDD-vel, a harmadikat nem tenném még hozzá.
A bajom az 1-es pont, azaz az imsm konténeres metadata létrehozása: ezt vajon engedi úgy létrehozni, hogy .... "/dev/sda /dev/sdb missing -n 3 -e imsm ? " Próbálta már ezt vki ?
Thx.
-
ux1
addikt
válasz
Cyber_Bird #22128 üzenetére
Na ja, igaz nem vagyok fősulis, de öreg vagyok mindenhol, (47) pedig '97-től linuxozom.
-
sonar
addikt
válasz
bambano #22110 üzenetére
Kicsit tegyetek képbe.
Most kimondottan RAID1 (illetve akkor RAID0 is) HW-es és SW-es megoldásról beszélünk pro és kontra.
Viszont akkor hogyan kötöd a winyókat (backplane hova van kötve)? RAID kártyára vagy alaplapra?
Illetve mondtad a cache-eket, de azt a raid kártya menüjében lehet állitani, hogy a Disk Cache-t használja.Mi a helyzet a komolyabb RAID-ekkel. RAID5, RAID 6?
Ha lesz 2 nap szabadidőm akkor nézek egy teljesitmény tesztet, hogy melyik mit tud.
Ez egy olyan terület amit érdemes kicsit körül járni. -
McSzaby
őstag
válasz
lionhearted #22117 üzenetére
Lehet, hogy ő lesz az!
-
spammer
veterán
válasz
Elég csak a fórum különböző témáiba belenézni. Rengetegszer van olyan kérdés, amire a google első oldala dobja a választ. De még olyanok is, amikor mondjuk egy böngésző beállításáról van szó, és ott van az opció a menüben vagy a beállítások oldalon, tehát még gugli sem kell hozzá. A kedvencem még az, amikor megkérdezik, hogy xy film mikor jelenik meg, amikor 2 millió oldalon meg lehet nézni a dátumokat.
Az oktatási rendszer meg úgy szar, ahogy van (alapjaitól kezdve el van baxva).
-
MineFox54
őstag
válasz
Én nem vagyok valami idős,de bármit nem tudok:
$lynx
google.hu -
Cyber_Bird
senior tag
Abban is google lesz a baratod.
Teljesen off, csak a fosulis beadandok megoldasarol jutott eszembe:
Pont most kerestunk diakokat halozati/rendszergazdai feladatokra. Annyira durva volt latni, hogy alig jelentkeztek, es akik vegul bekerultek, azok is teljesen onallotlanok. Eszebe nem jutna googlizni, hanem azt mondja, hogy nem tudja. Ha megmutatjuk neki, utana mar latja, hogy hogy mukodik, de barmi a megszokottol elterobe beletorik a bicskaja, es megakad. Nemtudom, hogy az oktatas hibaja, vagy mi varunk el tul sokat, dehat azert ha tudja mit akar az ember elerni, akkor a google szinte mindig megadja a valaszt. Mashol is ez a helyzet, vagy csak mi futottunk bele olyanokba, akikbol hinyoznak ezek a keszsegek? -
herni
tag
válasz
újraregelt #22124 üzenetére
Sikerült a kapcsolódást megcsinálnom, most kikéne küszöbölni a jelszó kérést egy RSA kulcspárral
-
herni
tag
válasz
újraregelt #22120 üzenetére
Az egész létrehozása, nem nagyon értek a rendszerhez :S tudnál segíteni?
-
MineFox54
őstag
válasz
lionhearted #22117 üzenetére
Én is azt mondtam volna, de az sztem olyanokat nem mutat, kivéve ha telepít templateket.
-
McSzaby
őstag
válasz
Ablakos #22115 üzenetére
Egyszer kipróbáltam egy jó toolt. Az is ingyenes volt, (azt hiszem) apache-n keresztül ment és emlékszem, hogy protocol,layer,stb. szinten mindent mutatott. Mutatta kivel,hányszor "neteztem", melyik honlapot látogattam a legtöbbet, melyik ip-t látogattam a legtöbbször, milyen protocolok mennyi erőforrást vittek el,stb.. Jó cucc volt, de totál elfelejtettem a nevét és sehol nem találom.
Annyi volt a baj vele emlékeim szerint, hogy ette a procit nagyon.
-
McSzaby
őstag
Sziasztok,
építgetek egy tűzfalat itthonra, de idő hiányában nagyon lassan épül. Odáig már megvagyok, hogy dnsmasq,dhcp server és egyszerű "SPI tűzfal" szerű beállítás megvan az iptables-ben. Szóval már akár működhetne is, de még csiszolok rajta egy kicsit.
A kérdésem a továbbiakkal kapcsolatban lenne. Szerintetek érdemes Squid proxyt rakni a gépre? Lényegében transzparens cache proxy funkciót látna el, semmi szűrést és egyebet.
Másik kérdésem az lenne, hogy tudtok ajánlani valamilyen hálózati forgalmat figyelő és statisztikát készítő alkalmazást, amit mondjuk valamilyen szép grafikus / http / felületen nyomon követhetek?
-
bambano
titán
válasz
újraregelt #22111 üzenetére
én meg pont azt tapasztaltam, hogy a hardveres raid1 sokkal lassabb, mint az sw, mert pl. a hp és az ibm szervereknél kikapcsolják a diszkekben az írási cache-t, nehogy áramkimaradás esetén adatvesztés legyen. másrészt az 1-3 szériás ibm x3550-3650 gépekben a gyári vezérlőn 32 mega cache van alapesetben, amihez ha megveszed a raid1 kártyát, akkor lesz belőle 256 mega. fogalmazzunk finoman: a gépben a ram nem ez a kategória. itt most természetesen nem beszélek az utólag belerakott különböző vezérlőkről, csak a gyári alap cuccról.
"... akkor a hardveres óriási szopás.": ez viszont igaz.
-
újraregelt
tag
válasz
bambano #22110 üzenetére
Saját emlék: ha valódi hardveres vezérlőről van szó és olyan ingered támad, hogy
- diszket áttenni másikba, megőrizve az adatokat
- kontrollert cserélsz, mert a régi elromlott és az újban a fw verziója picit eltér az eredetitől
akkor a hardveres óriási szopás.
Cserébe úgy vettem észre, lényegesen gyorsabbak a hardveresek, mint a szoftveres megvalósítások (bár nem kizárt, hogy ez a kontroller belső, a szerverével közel megegyező memóriájának, az abban létrehozott cache-nek köszönhető) -
bambano
titán
válasz
Jester01 #22108 üzenetére
"Arról nem is szólva, hogy a hardveresnek árult raidek fele az igazából ugyanúgy szoftveres.". itt a számla végén kettővel több nulla van, mint szeretném, úgyhogy hidd el nekem, hogy a konkrét vezérlő az hardveres.
amiből jönnek a problémák, leginkább az, hogyha lerohad a gép, hogy mentem le az adatokat. de ez sw raidnél is kérdéses, mert a diszkeket csak a raid vezérlőn keresztül érem el, és akkor is firkál valami setup konfigot a diszkre, ha csak sima diszkként konfigurálom.
-
herni
tag
Sziasztok! Ebben a feladatban tudnátok segíteni?
Sziasztok, az alábbi feladatot kéne megoldanom de sajnos nem jutok dűlőre, légyszi segítsetek!
Virtual boxal kellet létrehoznom egy szerver linux gépet meg egy kliens linux gépet, intanet csatolóval (a szerver kapott bridge-t is).A belső hálózatot a 192.168.8.0/24 tartomány részeként határozza meg úgy, hogy az
alhálózatban legalább 19 kliens legyen üzemeltethető. Az alhálózatot úgy alakítsa ki,hogy a megadott paraméterek mellett a lehető legkisebb tartományt használja fel az ere-deti hálózatból. A lehetséges (használható) alhálózatok közül a feladat megoldása során használandó alhálózat sorszáma: 4
Végezze el mind a szerver, mind a kliens gép belső hálózathoz csatlakoztatott inter-
fészeinek IP beállítását az előbbiekben meghatározott alhálózatot használva úgy, hogy a két hoszt az alhálózat legalacsonyabb IP címeit kapja. -
Jester01
veterán
Szerintem sokkal inkább a hw megoldással lehet vesződni. Fel kell küzdeni a hozzá való menedzselő szoftvert (ha van) meg kell tanulni (ha több gépet üzemeltetsz különböző vezérlőkkel akkor ezt többszörösen), nem is biztos, hogy tudja azokat amiket szeretnél (pl. migráció), sose tudod mit is csinál a rendszer alattad, lesz-e frissítés a következő operációs rendszerhez, mi lesz hardvercserekor vagy adatmentéskor, stb.
Arról nem is szólva, hogy a hardveresnek árult raidek fele az igazából ugyanúgy szoftveres. Az adott típusnak viszont nem néztem utána.
-
kovaax
őstag
válasz
bambano #22099 üzenetére
Sajnos az érdekes oldalak timeoutolnak nekem. Ez valami konfog szoftváre hozzá(?):
https://www-947.ibm.com/support/entry/portal/docdisplay?lndocid=TOOL-ASUItt meg dánlódok vannak:
http://www.ibm.com/support/Hátha van valami használható is. Azt persze nem tudom, hogy le lehet-e tölteni support nélkül.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- BESZÁMÍTÁS! Nintendo Switch 32GB V2 játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítás
- iKing.Hu - Apple iPhone 14 Plus - Yellow - Használt, karcmentes
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép PC Játékra. I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- BESZÁMÍTÁS! 2TB Samsung 980 PRO NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest