- 7000 mAh fölé lőne a következő OnePlus Ace
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- iPhone topik
- Xiaomi 11 Lite 5G NE (lisa)
- Jolla és SailfishOS tapasztalatcsere
- Xiaomi Redmi Note 5 Global
- Sony Xperia XZ1 Compact - izomkocka
- Redmi Buds 5 és Buds 5 Pro - feláron vagy féláron?
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vladi
nagyúr
válasz kovaax #34498 üzenetére
Azért az epel jutott az eszedbe, mert ezek egymásra épülő tárolók. Van ugye az alap rendszer, amibe egy csomó midnen nem kerül be a fedorából. Na azok mennek az epelbe. Az rpmfusionba meg azok, amik licenc okokból nem lehetnek az alap rendszer részei, sem az epelnek.
az rpmfusiont nem is nagyon ajánjlják el linuxon epel nélkül.
il sole non sorge più ad Est!
-
Vladi
nagyúr
válasz Vasti74 #34450 üzenetére
Olyanokkal próbálkozhatsz még, hogy valami nagyon más disztrót rábootolsz, pl: fedora.
De lehetséges, hogy egyszerűen elérte a gpu-d a határát. Ennyit tud. Esetleg ha van pci-e slotod, akkor egy amd gpu-s újabb kártyát megnézni az hogy muzsikál.
-
Vladi
nagyúr
válasz Speeedfire #34290 üzenetére
nézni kéne rá egy töredezettséget.
usb hdd milyen fáljrendszer?
-
Vladi
nagyúr
Na erre varrjatok gombot.
Biostar Hi-fi A88ZN alaplapon az egyik linux sensors leolvassa rendsen a cpu hőmérsékletét. link
A másik meg nem: link.Hogy ez miért érdekes? mert nekem sem:
root@fedora:~# sensors
k10temp-pci-00c3
Adapter: PCI adapter
temp1: +1.0°C (high = +70.0°C)
(crit = +70.0°C, hyst = +69.0°C)
acpitz-acpi-0
Adapter: ACPI interface
temp1: +1.0°C
radeon-pci-0008
Adapter: PCI adapter
temp1: +1.0°C (crit = +120.0°C, hyst = +90.0°C)Jó kis fedora 40:
Linux fedora 6.9.7-200.fc40.x86_64il sole non sorge più ad Est!
-
Vladi
nagyúr
Ne haragudj, de ez nem vélmény kérdése. Az egész műszaki világot szabványok határozzák meg, ha nem akkor nem egyéb mint kiscsaj picsogás. van olyan, hogy posix szabvány.
Nem kell feljeszteni azért, hogy fejlesztve legyen. Az meg a minimum lenne, hogy a 21. században a mérnöktársadalom elfogad legalább minimális morális elveket. pl: ha nem romlott el ne javítsd meg, vagy kiss, vagy azt, hogy itt embereknek készülnek a cuccok.
A mérnök tervezzen eszközt az emberek számára és ne a marketinges tervezzel terméket a fogyasztónak.
-
Vladi
nagyúr
válasz bambano #34031 üzenetére
igen... smindezt az ingyen kellene topikban.
Egyébként ilyenkor érdmes ránézni, hogy maga a projekt hol tart, aztán megnézni az update-testing tárolót és a rawhide-ot is. Ez utóbbiban szabad rablás van, tehát tolják bele az új kódot egy ideig. Hajlamos összeomlani de a legfrissebb fedorák közül. MOndjuk waylandnál van már 2-3 napos release amit még nem követett le.
-
Vladi
nagyúr
válasz urandom0 #33996 üzenetére
nincs 3 életem, így is csomó hülyét kerülgetek.
Valamint az aktuális életfilozófiám: mivel én elmaradott faszi vagyok, csak azt hiszem el, amit a vaksi szememmel látok, süket fülemmel hallok és tompa agyammal gondolok. Akkor is ha ez nem ér fel a nagy céljaik igazságához.
-
Vladi
nagyúr
válasz urandom0 #33970 üzenetére
ugye, ugye..! mire nem jó a transzparencia. rémlik, hogy valaki anno írt erről blogot, hogy a linux nem elsősorban azért biztonságos, mert kevesen használják.
egyébként az egyetlen valamirevaló disztró ami még sysvinitet használ az az antix, lehet arra fogok átállni.
-
Vladi
nagyúr
válasz #79484416 #33810 üzenetére
ühüm... már csak a 7 éves lányomat kell kiképezni a használatéra és kész is vagyunk.
Kő egyszerű felület kell, bekapcsolja, megjelenik a tv-n és kiválasztja.
Közben az jutott eszembve, hogy csinálok több usert és a login managerben csak ki kell választani!
-
Vladi
nagyúr
Nah! Következő projektemhez kérnék ötleteket:
Épül egy htpc erre kellene os.... jó hát bakker ezt tök egyedül megoldom. ami opció:
fogok egy alap disztrót teszek rá x-et meg kodit és autologin meg induljon. kész.
vagy teszek egy konzerv disztrót, mint libreelec az már mindent tud. kész.Ez eddig könnyű. Most ha én ugyan ezen a gépen retroarchot is akarok?
így már komplikáltabb. Ami opció lehet:- dualboot, vagy 2 disztró, vagy 1 disztró és egy konzerv, vagy 2 konzerv.
- felteszek egy disztrót és valahogy 2 x sessiont ami között indulásnál választani lehet.
- vagy c terv.
-
Vladi
nagyúr
válasz ontheground #33790 üzenetére
meg kell nézni, hogy milyen gyári drivert csomagoltak hozzá és az mit tud.
bé terv: megnézed mi az ami letölthető és kézzel telepíted, aztán vagy megy az xorgoddal vagynem.
cé terv: megnézed a nyílt driver mire képes vele.
e terv: telepítesz egy friss rendszert és kész.il sole non sorge più ad Est!
-
Vladi
nagyúr
válasz 5leteseN #33653 üzenetére
nemtom, valahogy összefüggenek. De szeritnem ez két különböző diszztró, persze mindkettő debianra épül.
(#33654) /dev/null:
Ezeket is fel lehet tenni, ha nagyon minimálból építkezel. de ekkor maganak kell összerakni.
Kész telepítő sysvinithez és ruinithez van. Azt csak letöltöd és felszted és ott van. Kérdés, hogy mit is szeretnél?
-
Vladi
nagyúr
-
-
Vladi
nagyúr
Nahát mégiscsak érdekelnek az unalmas filozófiai feljtegetések?
Namármost az az alap paradigma, hogy egy cégnek törekednie kell a profit maximalizálására. Ezt jelenleg alapszabálynak tekintik, ha úgy tetszik az 1.-esz számú szabály. Ettől eltérni nem lehet, ahogy te is mondtad, nem elvárható.
Aztán jött a redhat és felrúgta ezt az egészet. Az 1.-es helyre egy alapvetően humán, morális szabályt helyetett, méghozzá a szabad szoftver szemléletet. A profit maximalizálása csak ez után következtett. Ehhez tarotta is magát vagy 15 évig és lám sikerre vitte ezt a modellt. Volt elég profit.
2 dolog következik ebből:
- a profit maximalizálásának fő szabálya nem kőbe vésett, ez elvethető.
- mivel nincs ezen szabályt kizáró példa az ibm felvásárlása óta ezért a főszabályhoz ragazskodni kell. Nem mellesleg lehet folytatni az emberiség rohanását a vesztébe.il sole non sorge più ad Est!
-
Vladi
nagyúr
válasz sh4d0w #33346 üzenetére
A minimum, hogy valamelyik civil szervezet bíróságra viszi. Viszont lehet, hogy itt az ideje a gpl v4-nek.
(#33350) emvy:
2004-től 2013-ig ez nem volt bosszantó? most ez bosszantó, vagy az a baj, hogy nem lehet maximalizálni a profitot? Most akkor a redhat veszteséges lett?
[ Szerkesztve ]
-
Vladi
nagyúr
Egyáltalán nem nyilvánvaló az, hogy termék. Az ibm számára és a teszámodra nyilvánvaló. Nem, az eredeti még működő szemlélet szerint a szoftver nem termék. A szoftver szolgáltatás. A hozzá kapcsolódó extrákért szedhet pénzt. Megjegyzem: nagyon is sikeresen. Mivel hozzáfér a komplett szabad szoftveres közösség összes eredményéhez, ezért hozzá is teszi - megjegyzem bőkézzel - a sajátját.
Tegyük már fel a kérdést, hogy ilyen korrekt oda-vissza hozzájárulás nélkül működőképes marad -e (majd egyszer egy nem szép napon) a szabad szoftveres világ? Vagy az egész folyamat vége az, hogy az emberi tudás csúcstermékét kiszervezik alólunk. mi az amit még kiszervbeznek majd alólunk?
Ha meg az üzleti érdek fogja összetartani az egész hóberevancot, már dobhatod is a kukába az egészet. Mert ha az üzleti érdek (értsd: profitmaximalizálás) lesz az 1. helyen, akkor már fel is ültetted a pusztulásba vezető vonatra. S nem, ne játszuk el, hogy ez racionalitás, mert nem az.
[ Szerkesztve ]
-
Vladi
nagyúr
"aki nem ért hozzá kavarja a ... és állít hülyeséget."
így van, mint például most te. Esetleg meg kéne érteni, miért is van a felháborodás. S igen, mióta ibm megvette azóta gyakorlatilag dobja a szemétbe az elveket, amire a redhat és úgy általában a szabad szoftveres világ épül.
(#33329) emvy:
Ez alavetően ellentétes a red hat eredeti üzleti politikájával. Programért sose kértek pénzt. A szoftver nem termék. A fizetős termék a szolgáltatás amit hozzá kapcsolt. Volt itt egy kiváló együttműködés a közösséggel. A vállalat a közösség tagja volt, most lépéseket tesz azért, hogy a vállalat legyen a közösség felé rendelve.
Olvasd újra a katedrális és bazárt.[ Szerkesztve ]
-
Vladi
nagyúr
-
Vladi
nagyúr
Telejsen mindegy, hogy igazam van -e ebben vagy sem. Az is mindegy, hogy az faq-ban hogyan értelmezik. A lényeg az:
- lesz -e per?
- hogyan értelmezik a bíróságon?Egyáltalán képes még a közösség lépéseket tenni, hogy a big tech corp az mostmár bármilyen határt átlépegethet? Húzunk -e neki határt, vagy akármikor viheti az összes szabadságjogunkat? mert ez itt a lényegi kérdés.
-
-
Vladi
nagyúr
"But if you release the modified version to the public in some way, the GPL requires you to make the modified source code available to the program's users, under the GPL."
Tehát magadnak bezárhatod, ha kiadod onnan az gpl. Az, hogy odaadod másnak pénzért az már publikálás.
-
Vladi
nagyúr
Épp most tette meg. Ilyen kamu mellékutat mutat, mint a centosstream.
A másik: a gpl úgy írja elő, ha van egy gpl kód amiből ered bármi más is, tehát megpacheled, akkor annak is kötelezően örökölni kell a gpl-t.
Tehát írsz egy programot, ezt felveszik fedora tárolóba, majd átkerül centos streambe, minkkét helyen kap valami pachet, majd pachelve átkerül enterprise linuxba. Ott bezárul és ha ott kap pachet az már zárt lesz.
Legalább is én így értelmezem, nagyon nagyon nagyon bízom benne, hogy valami bíróságon is ez az érvelés elhangzik majd.
-
Vladi
nagyúr
válasz sh4d0w #33311 üzenetére
te vén róka vagy itt, az sco sztorira emlékszel? Most itt tömeges pert kellene indítani, mert gyakorlatilag megsértik a gpl-t. mostjuk az fsf az ilyesmire van.
A másik: láttad valaha, hogy a redhat egyébként mit szponzorál? Az összes gpl kónak nagyjából 1/3-a fizetett programozók munkája. Most mi van akkor, ha az ibm elkezd felvásárolni és bezárni? Mondjuk libreoffice, gnome3...
-
Vladi
nagyúr
Sziasztok srácok!
Segítstek már. Keresek megoldást, de nem lelem. ha belépek tty-re, akkor autologint már elvileg tudok csinálni, de hogy indítsak onnan automatikusan appot?
Tehát bebootolok 3-as futási szintre, tty auotologin utána automatikusan indítson el egy alkalmazást.
-
Vladi
nagyúr
válasz _Dumber_ #31051 üzenetére
Frissítésnél azt nézd, hogy hálózati program, vagy driver frissült -e kb akkor amióta hiba van.
Alap pszichológia, évtizede alkalmazom fórumon. Ha fingomnincs a megoldásról akkor is visszakérdezek, ezzel más szempontú problémamegközelítésre késztetem a kérdezőt. Anno smart qestion néven futott a hőskorban.
-
Vladi
nagyúr
Nekem amúgy tetszik a koncepció, hogy core rendszer és userspace appok külön vannak kezelve. Így tud csinálni egy egyszerű, stabil hosszan támogatott alapot, az appok meg lehetnek bőségesek és frissek.
Mondjuk az kicsit aggaszt, hogy mennyire fog instabilan viselkedni 1-1 frissítés után.
"hogy van a /etc, meg a /usr/local/etc, meg a /bin és a /usr/local/bin"
öööö mióta is hasznlsz unix cuccokat? /etc rendszer szintű a /usr/local/etc meg a helyileg telepített felhasználói etc...
-
Vladi
nagyúr
Mi a probléma vele?
(#30963) I02S3F:
Nincsenek ma már valós igények! Elmondják mit szeretnél, és majd az lesz az igényed.
lassan 1 évtized telik el úgy, hogy senki nem tud 1 db érvet mondani a mellett, mire jó a systemd.
az okostelefont már megemlíteni sem merem.(#30965) kovaax:
1. a valóságot nem ér leírni, mert megfájdul a fejed.
2. az ingyenesség a valóságban az jelenti, hogy nem az eladási értékből szerez pénzt a dolgozó. Érdekes a redhat 15 évig nyereséges volt ezzel a modellel, de el kellett adni, mert kevés a nyereség.il sole non sorge più ad Est!
-
Vladi
nagyúr
válasz kovaax #30960 üzenetére
A helyzet az, hogy nem.
Én azt látom, ez a szélsőséges álláspontom, hogy 2010 után ami történt a számítástechnikában, az már szinte felesleges. A támogatást növelni kell, 10+ évre. Azért nem tehető meg, mert erőltetett és felesleges fejlesztések vannak, mint a systemd. Nem kell. Erőforrást fogyaszt. A legnagyobb weboldalak mint az fb, vagy yt, ugyan azt azt tudják, mint 10 éve 3x akkora gépigény mellett. Akkor?il sole non sorge più ad Est!
-
Vladi
nagyúr
válasz kovaax #30955 üzenetére
Sejtettem, hogy ez lesz. ibm...
Régen a centos önálló volt, úgy is sikerült például kiadni a 6-ot és támogatni, 3rd party tárolókkal ellátni. Aztán rh megvette, lett nagy kánaán, most meg beolvad, beszántják, beszórják sóval.... 8 már használhatatlan volt desktopon, annak ellenére, hogy 7 ragyogó volt ilyen értelemben is.
Egyel több érv a freebsd mellett.
Nem jó hír ez amúgy a komplett free software közösségnek.
-
Vladi
nagyúr
válasz cprogrammer #30465 üzenetére
Akkor törlök, ha nagyon elszabadul az offolás. 2-3 még elmegy.
Vagy ha elszabadul a pokol. Erre is van példa, bár nem értem, hogy egy ennyire rétegtémában hogy lehet egymásnak esni...
Legutóbb a Black Panthter téma került elő, ott borítékolható az egymásnak esés és offolás.il sole non sorge più ad Est!
-
Vladi
nagyúr
válasz bambano #29922 üzenetére
Tudtam én, hogy bepróbálod.
"beledugtam a debian telepítő pendrájvomat és 10 perc alatt lett."
Ugyan így voltam én a debiannal anno. Na most van egy olyan projekt, hogy itt kipróbálom, akkor honnan töltsem, meg mit, és hogy telepítek csomagot és hol a tároló és hol a centos 7 install lemezem..."maradunk az "öreg vagyok én már bohócnak" szindrómánál"
"de szerintem a világ nem erre halad."
Jah hát nem erre. Viszont amerre, az neked ugyan úgy nem teccik mint ez.il sole non sorge più ad Est!
-
Vladi
nagyúr
válasz bambano #29836 üzenetére
"driver le. ez az én hibám."
Igen. A zártaknál ez alap, a nyílt drivereket le tudja kezelni.
"hallador kolléga pár napja publikált tűzfalas cikket"
Erről lemaradtam, illetve most se találom."ha nem romlott el, ne akard megjavítani"
1. mégiscsak elromlott, mert nekiálltál javítani.
2. ha mindenhez így állnánk, akkor még a fán ülnénk. Szerencsére elég sűrűn romlanak a dolgok."persze lehet ez a hozzáállás kifogásolható"
Igen.Ami a freebsd-t illeti, engem az lepett meg, hogy mennyire naprakész és bőséges a programkínálata.
Rád meg előbb utóbb vár a systemd-homed, esetleg ios rosszabb esetben windows.il sole non sorge più ad Est!
-
Vladi
nagyúr
válasz bambano #29830 üzenetére
Okés, vesézzünk. Én értem a problémádat technikailag és emberileg is, de:
2010 környékén 7600gt kártyámat az nvidia cseréltem 4670-re, az meg amd. ez az akkori fedorán úgy nézett ki, hogy driver le, fedora leáll, kártyát átszerel, fedora indul, driver betölt, kész.Ehhez képest a windows 7 ugyan ezen művelet alatt olyan összecsuklást produkált, kb amit imént leírtál.
A freebsd-s felvetéseidre nem tudok séróból válaszolni, de ha komolyan érdekel, biztos, hogy 10-15 perc alatt ki lehet gúglizni.
-
Vladi
nagyúr
válasz bambano #29825 üzenetére
"amikor kiderül, hogy minimum kernelt kellene upgradelni, hogy felismerje a kártyát"
Milyen kernel ez? Ez egy viszonylag régi gpu, nem elég modul?De rendes tőled, hogy nem a mianyánkat ki vagy a mennyekben.
singel userbe se bootolt? Vagyg ilyen csodák már nincsenek szisztemdés időkben?
mod: lesz egy kis időm megy fel a freebsd. Neked is javasom, vedd elő újra a projektet...
mod2:
amdgpu-pro dirver 18.40 már támogatja a kártyád, ez még centos 6-ra is elkészült. azt ne mond, hogy ennél régebbi a kerneled.
Meg 16-os ubuntura, az kb a debianod korabeli lehet, vagy régebbi.Értem, hogy kizártad magad, de hiányolok itt egy kis rtfm-et.
Vagy keresel csomit, de az már debian specifikus megoldás.[ Szerkesztve ]
-
Vladi
nagyúr
Ezekre a témákra van a linuxos off, szerintem ez nem tartozik egy szakmai topikba.
-
Vladi
nagyúr
Örülök neki, hogy a csapat egy része beköltözött ide és érdemi diskurzust folytat. Azért a poénkodást hagyjuk meg a linuxos offba.
-
Vladi
nagyúr
offolást, anyázást, egymás ba... személyeskedést töröltem.
-
Vladi
nagyúr
válasz _ _ _ _ _2 3 #28937 üzenetére
Nem igazán értem a kérdésedet. Lehet, hogy ez inkább kezdő téma.
Egyébként pénzes dolgokat nem nagyon szoktunk itt. Szívesen segítünk, de többnyire csak itt és csak pénz nélkül.
-
Vladi
nagyúr
válasz samujózsi #28882 üzenetére
Ha látok 21 új hozzászólást amiből kb 15 offba van téve akkor mi legyen? Fél délelőtt mérlegeljem, hogy offe?
On ami linux és nem kezdő. Tehát telepítés, program felrakás, vagy hogy írjak be egy parancsot kapcsolóval a terminálba. MInden ami e fölött van. Amibe beletörne a bicska a kezdőbe.
-
Vladi
nagyúr
ubyegon2:
Akkor most hivatalosan is átirányítottalak az offba offolni.
-
Vladi
nagyúr
Ki dühöngtétek magatokat?
-
Vladi
nagyúr
válasz CPT.Pirk #28257 üzenetére
Drivert kéne megnézni, hogy milyen sorrendben tölt be. Lehet a pulseaudio hamarabb tölt és ezért nem leli. Alsa meg igen. Van egyáltalán a rendszereden pulse réteg?
Esetleg azt restartolni milyen hibát ad, vagy fixen login után restartoltatni a háttérben.
-
Vladi
nagyúr
-
Vladi
nagyúr
válasz Plasticbomb #28112 üzenetére
Nekem gyanús, hogy a ledek alaplapi vezérlése is primitív dolog. Ilyen pwm értéket kell megadni és passz. Vagy valami cél ic-n keresztül.
Ennek mélyebben kell utánanézni, mert linuxon pölö sok esetben nagyon egyszerű a megoldás. fordulatszám vezérlés is kb egy érték megadása a /proc útvonalon. De amd vga-ák freki szabályozása se több. A unixokon ugye minden egy fájlban van leképezve.
2 maszek megjegyzésem:
- ilyenkor jön rám a sírhatnék, hogy erre winen 10-30 megás driverek vannak, ami megoldható egy 400 bájtos txt fájllal...
- az ilyen led villjogást én is szeretem, kisbaltával kivágom a rákba azt a hardvert, ami elköveti ellenem.Ilyen projektet találtam, nem biztos, hogy ez kell neked.
Új hozzászólás Aktív témák
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Tőzsde és gazdaság
- Proxmox VE
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Filmvilág
- Hegesztés topic
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Home server / házi szerver építése
- További aktív témák...
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- AKCIÓ! Microsoft szoftverek, vírusírtó szoftverek, egyéb szoftverek széles választéka!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Karácsonyi akció: ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / stb.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest