- iPhone topik
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- One mobilszolgáltatások
- Yettel topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Fotók, videók mobillal
- Apple iPhone 16 - ígéretek földje
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vasti74
aktív tag
OK, köszönöm: nem gondoltam, hogy ennyire "speciális" a dolog, hogy egyenesen a disztribúció alkozóihoz kell fordulnom... Én még a rég megszűnt MLF levelezőlistákon "edződtem" ;-) , ott gyakorlatilag bármire azonnal volt válasz, segítség. Szép új világ ;-)
update:
Elolvastam ezt a topicot, és kapásból az jön le, hogy finoman szólva nem a segíteni akrásról szól a dolog :-( Nulla komstruktivitás.Na mindegy, keresek tovább, hátha valahol valaki rájött már, hogy hol a probléma...
[ Szerkesztve ]
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nem jöttem rá, hogy ez a wsdd miként működik. Linux Minten a telepítése után nincs meg az a systemd service, amire a cikk hivatkozik. Azt nekem kézzel kellene megcsinálni?
Ablakos, Sub-ZeRo. Még próbálkozom.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
törölt tag
Hasonló tapasztalat. Gagyi alsópolcos noti 2db usb port egymás mellett, az egyik 3-as a másik csak 2-es. A 2-esbe egérjeladó a 3-asba egy usb hdd. Amint felpörög a disk vagy elindul rajta egy művelet az egér el kezd laggolni. Nem akartam hinni a szememnek először, elemet is cseréltem az egérben. Usb vinyó eltávolítás után a jelenség megszűnik.
-
Archttila
veterán
Persze, mas volt a gond, de mar megoldottam
Viszont van itt valami amit total nem ertek... van itthon egy medialejatszo boxom amin CE fut. Be szeretnek ra SSH-ni (pub key copy ok) de bejelentkezesnel elutasitPermission denied (publickey,keyboard-interactive).
Az okát ertem de... ehhez ugye szerkesztenem kellene az/etc/ssh/sshd_config
fajlt mert:ugoos:/etc/ssh # cat sshd_config | grep PubkeyAuthentication
#PubkeyAuthentication yes
De ha bejelentkezek root / jelszo parossal, hogy szerkesszem a fajlt, unwriteable figyelmeztetest kapok... ezt most akkor igy hogy?
Support forumon folyamatosan az authorized_keys fajlt magyarazzak, de mint irtam abba benne van a pub, es a permission is rendbe van[ Szerkesztve ]
Passionate about minimalistic software, the Linux philosophy, and having fun. SFF and AV enthusiast, APU retro gamer.
-
Ablakos
őstag
Még egy mount kérdésem van. A lenti fstab bejegyzést szeretném user csoport számára rw joggal felkapcsolni. cifs megosztásnál működik (gid=), de lokalis lemeznél nem. Mivel kell kiegészítenem a sort, hogy root:user 775 jog legyen? (A kapcsolati pontot beállítom(permission), de mountnál root:root lesz)
#internal disk mount
/dev/disk/by-uuid/a1e3f0e4-026f-45e2-921d-4d028e7dc1cf /media/nvme1 ext4 rw,noexec,nosuid,nodev,relatime,errors=remount-ro
-
Lenry
félisten
Arch Linux, rolling release, minden frissül mindig
dockert próbaképp lelövöm, bár nem hiszem hogy az egyetlen, malmozó PXE szerverem okozná a gondot
egyébként 3 nap uptime, 18GB RAM foglalt
Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data
-
Lenry
félisten
Nem hiszem hogy ilyen lett volna korábban, de igazából csak most tűnt fel, amikor egyszercsak kifogyott a 32GB-ból és elkezdett minden akadozni.
Ezért is bővítettem gyors tapaszként 64-re, de nyilván ez is csak az időtávot nyújtja meg, amíg tele tudja szemetelni.Smem-et megnézem, köszi
Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data
-
félisten
Igazából nem az a cél, hogy ne tudjanak hozzáférni, mert az meg van oldva* az allow hosts opcióval, hanem arra vagyok kiváncsi, hogy mely egyéb gépek próbálnak hozzáférfni, mert ott valami beragadt beállítás lesz.
Időről időre ránézek a logokra, de jobb lenne, ha automatán jönne valami csatornán, ha valamelyik gép hozzá akart férni.* - gyanítom, hogy a samba beállításai a kliens oldalon kezelődnek le, és a szerver nem tudja elvenni a jogot a már csatlakozott kliensektől;
Egy androidos klienssel megnyitottam a korábban megosztott /home/juzer/ mappát, és később hiába korlátoztam le a megosztást egy belső mappára, amíg újra nem indítottam a klienst, addig simán hozzáfértem mindenhez, pedig volt samba restart.
Mindezt smb3 protokollal.Majd tanulmányozom még a lehetséges biztonsági szigorításokat a samba server-ben, hogy ezt, és a hasonlókat (gyanítom, hogy más is van) hogy lehet kiküszöbölni, mert az engedélyezett gépeken is több júzer lehetséges, akiknek különböző jogosultságuk kell, hogy legyen.
[ Szerkesztve ]
Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
vicze
félisten
Leírtál egy non issue-t, ahogy vargalex írta. Még egyszer teljesen mezei OpenSSH van Windowsban pontosan ugyanaz mint Linuxban semmi különbség nincs. Továbbra is megváltás volt Puttyhoz képest.
A Putty egy mára borzasztóan elavult és korlátozott terminál emulátor, sokszor bosszantó korlátozottsággal.[ Szerkesztve ]
-
vargalex
félisten
Miért, ssh config-ba is beállíthatsz tunnelt, usert, portot, bármit.... Elnevezheted és csak egy sima
ssh név
kell...Alex
-
vicze
félisten
Sima OpenSSH van Windowsban, kliens szerver és agent-tel, mint bármelyik linuxon, nagyon akarsz be sshzhatsz rá gond nélkül. Konfig és minden más 100% ugyan az. Nem használtam Putty-t 2éve, felesleges.
Mellesleg van konverter, ami a Putty regkeyeket átrakja sima ssh configba, sokkal egyszerűbb, használatod simán WLS-ben is.Esetleg nem ártana az auth logot megnézni szerver oldalon, hogy pontosan mi a hiba.
-
nagyúr
Pop os!-t telepítenék, de kiírja hogy tiltsam le a secure boot-ot.
"Ha egyedülállóval találkozunk, mindegy, mit mond, de biztos, hogy nem azért van egyedül, mert élvezi a magányt, hanem mert már megpróbált beilleszkedni a világba, de az emberek újra meg újra kiábrándítják."
-
Lenry
félisten
nekünk is volt egy iraki szerverünk... aztán elmúlt
-
-
bambano
titán
természetesen nem.
ha már mindenki lusta kottát olvasni:
a kernel képes több routing táblát kezelni.
a megoldás az, hogy annyi routing táblát csinál, ahány isp-je van, a csomagokat pedig valami alapján megjelöli, és a jelölés alapján választ routing táblát.van olyan gépem, aminek 17 hálózati kapcsolata van és 17 routing táblát használ. nincs vele gond.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
-
Ha jól értem, amit mondasz, akkor ez nem oldja meg a bajaikat. Az a gond, hogy a Kapitánynak nincs hozzáférése a routerhez, tehát nem tud port forwardot csinálni. Hiába tenne le egy VPN routert, azt ugyanúgy forwardolni kéne.
Szerintem a gondokra optimálisabb megoldás lehet egy külső szerver, legyen az VPS, vagy GitHub. Persze azt is gyanítom, hogy nem véletlenül van saját infrastruktúra...
https://www.coreinfinity.tech
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Valóban, az nem jutott eszembe tegnap. Viszont ezzel is csak szívok...
visudoval beírtam a sudoers fájl legvégére amit szeretnék, majd pedig kijelentkeztem és vissza, e leírás szerint: [link]
borisz ALL=NOPASSWD:/home/borisz/backupScript/hdsentinel-017-x64
de persze továbbra is kéri a jelszót, ha sudo-val indítom. Mit rontok el?Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
TheProb
veterán
Azt már bekapcsoltam, meg elvileg a WoL-t is (nem teszteltem).
Közben elkezdtem nézelődni workflow automation irányba. Ott hátha van olyan task, ami pl pingel, majd a state függvényében notification-t küld e.g.: pushbullet-en keresztül.
De ugye ez megint a kintről "benyúlós" jellegű módszer. Bár tény, hogy egyszerűbbnek hangzik, mint egy heartbeat jellegű megoldás. Akkor is kelleni fog jó eséllyel valami cloud-ban léve service, ami figyeli, hogy jönnek-e a szívverések...[ Szerkesztve ]
"Boba is Mickey, Mickey is Boba" - Finkle Einhorn | PC Rig: https://pcpartpicker.com/b/bBy48d
-
Lenry
félisten
"iperffel gyönyörűen megvan a kettő közt a gigabit."
[ Szerkesztve ]
-
Lenry
félisten
smb3_11
[root@Echo-Five /]# smbstatus
Samba version 4.9.5-Debian
PID Username Group Machine Protocol Version Encryption Signing
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
24697 lenry lenry 192.168.94.100 (ipv4:192.168.94.100:49670) SMB3_11 - partial(AES-128-CMAC)
[ Szerkesztve ]
-
Lenry
félisten
köszi, pont tegnap egy n+1-ik értelmetlen flametopik egyetlen értelmes hozzászólásából megtudtam, hogy van NFS, szóval ha lesz egy kicsi időm, kipróbálom
-
Dißnäëß
nagyúr
No. Még emlékeztek rá valszeg, hogy lassúnak találtam a QEMU/KVM VM-jeimet, akárhány procit osztok nekik, akármit is csinálok.
Nos, ez igencsak a VGA (azaz emulált VGA) tetűsége lehet, mármint inkább szubjektív feeling részemről és úgy néz ki, alaptalan volt.
Sysbench-eltem a CPU-t 1 szálon és 4 szálon is, memóriát szintén.
Előbb a host-on párszor, aztán az egyik Linux (ráadásul KDE-s) VM-emen, aminek 4 mag volt odaadva.Az eredmény memóriánál közel 0% eltérés, procinál meg ilyen összehasonlíthatatlanul kicsi szintén (a host javára). Szóval én úgy gondolom, a virtualizáció és a képességek használata CPU és RAM oldalon rendben van, diszk is gyors a VM-ben is, bár swap-et nem is használ, szóval ... valszeg megoldódott a "bajom" és csak én gondolom úgy, hogy tetű, mert amúgy teszi a dolgát mindenben, de a gyorsítás nélküli VGA egy desktop esetében nyilván odatesz az élménynek, mennyire "pattogós, folyékony" az egész.
Érdekes.
Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
törölt tag
-
vzozo
senior tag
Van DNS szerverem, mire kellene NetBIOS névfeloldás?
Egyébként:
root@odroidn2:/var/log/jellyfin# smbd -V
Version 4.7.6-Ubuntu
Mondjuk ehhez is lenne egy kérdésem akkor már. Miért 4.7.6, még apt-get update / upgrade után is?
https://www.samba.org/ szerint a 4.12.0 a legfrissebb. Azért ez a 4.7.6 NAGYON nem egy mai darab:
=============================
Release Notes for Samba 4.7.6
March 13, 2018
=============================
-
törölt tag
Segítenél értelmezni a kapott eredményt?
Én nem látok semmi problémát.
EXT4 fájlrendszer/dev/md0:
Version : 1.2
Creation Time : Tue Feb 19 10:33:01 2019
Raid Level : raid1
Array Size : 9757696 (9.31 GiB 9.99 GB)
Used Dev Size : 9757696 (9.31 GiB 9.99 GB)
Raid Devices : 2
Total Devices : 2
Persistence : Superblock is persistent
Update Time : Wed Oct 9 13:24:49 2019
State : clean
Active Devices : 2
Working Devices : 2
Failed Devices : 0
Spare Devices : 0
Consistency Policy : resync
Name : SERVER:0
UUID : ffe5b372:5373598e:701c5824:9e944667
Events : 1121599
Number Major Minor RaidDevice State
2 8 18 0 active sync /dev/sdb2
1 8 2 1 active sync /dev/sda2
/dev/md1:
Version : 1.2
Creation Time : Tue Feb 19 10:34:11 2019
Raid Level : raid1
Array Size : 3896925184 (3716.40 GiB 3990.45 GB)
Used Dev Size : 3896925184 (3716.40 GiB 3990.45 GB)
Raid Devices : 2
Total Devices : 2
Persistence : Superblock is persistent
Intent Bitmap : Internal
Update Time : Wed Oct 9 12:56:30 2019
State : clean
Active Devices : 2
Working Devices : 2
Failed Devices : 0
Spare Devices : 0
Consistency Policy : bitmap
Name : SERVER:1
UUID : f5ab782c:c11aa09c:3f7398cc:a1a4fdd8
Events : 21341
Number Major Minor RaidDevice State
2 8 19 0 active sync /dev/sdb3
1 8 3 1 active sync /dev/sda3
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
Igen. És azt a hibát is elkövetem, hogy ha valaki egy linuxos topikban kérdez, és nem ír kifejezetten spéci körülményt, akkor alapból feltételezem, hogy otthonról netezik és aktuális desktop disztróról van szó, és ez a feltételezés az esetek 99%-ban be is szokott jönni. Gondolatolvasó nem vagyok, ha szerverről meg céges felhasználásról van szó, akkor szépen írják a kérdezők ezt a körülményt.
-
haddent
addikt
A Darktrace igen, riaszt egyből. De kijátszható, mint minden. De itt a kérdés az, hogy hogy? Pl. amit mondtál, a 443. Te ott kifele mész ugye általában.. Ha meg te hosztolsz és 443 -on beengeded akkor az nginx egyből pofánba.... ha megpróbálsz rá ssh -ni, hogy mit képzelsz Szerintem ez kicsit sok paranoia egy átlagfelhasználó számára. Utóbbi kommentedre pedig, ha nyilvános wifiket is használ messze a legjobban egy vpn, lehetőleg OpenVPN -nel jár, mintsem bármilyen tűzfalakkal.
Unixon ezek a dolgok azért nem olyan pofonegyszerűek, mint winfoson. Itt ilyen szintű hackeléshez komoly user error kell, az ellen meg semmi nem véd. Persze értem amit mondasz és jogos, de mondom, személyes véleményem (és szigorúan az, nem tény!) szerint kicsit paranoia átlagnak
-
haddent
addikt
Ez így nem feltétlenül igaz azért, meg hát eleve az iptables lényegében csak egy kernel szintű packet filter végülis, meg max egy cli hozzá. De akinek van rá igénye, annak ott a BPF, lehet vele kísérletezni, az a jövő. De persze, nyilván egy barebone iptables nem nyújtja azt out of the box mint egy stormshield + darktrace, annyira nem sokkoló hír
Mondjuk valószínűleg nincs is szükség ilyesmire, ha kattintgatós menjen-ne menjen feldobós ablakos tűzfalról történik a váltás, szerintem.
-
samujózsi
senior tag
Kicsit részleteznéd, mit értesz "szép dolgok" alatt?
Szerintem pont azt, amit ő szeretne, nem nagyon. Nekem is hiányzik az ilyen lehetőség, de linuxon, legalábbis nálam, viszonylag kicsi az esélye az illetéktelen netes kommunikációnak. Egyelőre. Remélem.
Primadonnát felveszünk! https://youtu.be/9lETrcMJZJM
-
szuszinho
őstag
Szia,
Köszi! Közben elkezdtem utánaolvasni, és azért nem foglalkoztatott a dolog eddig, mert alapból ki van kapcsolva, és a routerben állítottam mindig a szükséges portokat.
Viszont, most szeretném távolról is elérni az otthoni szerveremet, ezért majd sorra kell nyitogatnom a portokat.
-
radi8tor
MODERÁTOR
Köszi a választ! 16.04 van nekünk.
Azért nem egyértelmű nekem ez, mert interfaces-ben már ott vannak ezek a beállítások de route paranccsal listázva nem azt mutatja defaultnak.
Ki kellene commentezni a régi internethez tartozó sorokat teljesen
/etc/network/interfaces
-ben?[ Szerkesztve ]
⭐ Stella
-
bambano
titán
oké, de az nfs reexport azt jelenti, hogy:
forrás nfs szerver --- nfs protokoll ---> köztesnfs szerver --- nfs protokoll ---> végső kliens
ehelyett lehetne:
forrás nfs szerver --- nfs protokoll ---> végső kliens
ha ez nem működik, akkor azt tudod csinálni, hogy legyen a forrásból leszedett adat helyi. például blokkos eszközként rakd fel a forrást a host nfs szerver alá. vagy pedig először rsync-celj a forrásról a host gépre, és onnan nfs.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
bambano
titán
azt, hogy smb fájlrendszert tovább lehet-e osztani nfs-en, még nem próbáltam.
azt viszont, hogy nfs fájlrendszer nem lehet továbbosztani nfs-en, az nfs szabvány is tartalmazza.
értelmetlen ötlet, ha egyik gépre fel tudod venni az nfs-t, akkor azon is, ahova egyébként továbbosztanád.Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
Dißnäëß
nagyúr
Még nem vettem meg a két pendrive-ot, a Media-ban kicsit sokallottam + nem találtam olyat, ami kulcstartózható vagy ilyesmi. (Egyik backup lesz otthon, másik tényleg kulcsaim között).
Nézek online. Utána telepítem újra.
Egyébként ha már LUKS2 a merevlemezre: az utolsó bit-ig random, ha rendesen LuksFormat-ozom telibe random adattal, stb.. ? Arra gondolok, hogy egy ezzel a módszerrel titkosított háttértáron még fejléce sincs a titkosításnak, igaz ? Szóval kvázi totál megállapíthatatlan, hogy titkosított-e, vagy tényleg csak random szemét van-e rajta ?
Én az utóbbira voksolnék, nincs fejléc sem, mármint ami nemtitkos, szóval avatatlan szemnek és hozzáértőnek egyaránt egy nagy random használhatatlan szemét, ami kívülről látszik, igaz?
Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
Dißnäëß
nagyúr
Egyelőre én is így gondolom. Lehet egy (már titkosított logikai) /boot partíciót létrehozok és minden rendszerindítás után erre másolom át a pendrive /boot-ját (ha szükséges, frissítés után stb). Csak a biztonság kedvéért. Néha meg ránézek, egyeznek-e (ha nem csináltam update-et, de minden frissítés csak kézi, szigorúan, tehát elméletileg nem fog önálló életet élni és /boot-ba nyúlogatni az apt).
Köszi a visszajelzést.
[ Szerkesztve ]
-
Újra végig akartam gyakorolni a routing beállítást, de ezúttal nem sikerült megcsinálni. Ugyanúgy csináltam mindent, mint a múltkor, csak most frissebb az Ubuntu: ubuntu-18.04.2-live-server-amd64.iso
Ezt a hibát kapom, amikor lekérdezem a statuszát:
Ami fura, hogy asudo systemctl enable rc-local
éssudo systemctl start rc-local.service
parancsokra nem ad hibát. De nem is működik a routing, a kliensek nem tudnak kifelé pingelni, nem kapnak netet.
Van /etc/systemd/system/rc-local.service fájlom, ugyanúgy, mint a múltkor.[Unit]
Description=/etc/rc.local Compatibility
ConditionPathExists=/etc/rc.local
[Service]
Type=forking
ExecStart=/etc/rc.local start
TimeoutSec=0
StandardOutput=tty
RemainAfterExit=yes
SysVStartPriority=99
[Install]
WantedBy=multi-user.target/etc/rc.local
#!/bin/bash
# /etc/rc.local
# Default policy to drop all incoming packets.
iptables -P INPUT DROP
iptables -P FORWARD DROP
# Accept incoming packets from localhost and the LAN interface.
iptables -A INPUT -i lo -j ACCEPT
iptables -A INPUT -i enp0s8 -j ACCEPT
# Accept incoming packets from the WAN if the router initiated the connection.
iptables -A INPUT -i enp0s3 -m conntrack \
–ctstate ESTABLISHED,RELATED -j ACCEPT
# Forward LAN packets to the WAN.
iptables -A FORWARD -i enp0s8 -o enp0s3 -j ACCEPT
# Forward WAN packets to the LAN if the LAN initiated the connection.
iptables -A FORWARD -i enp0s3 -o enp0s8 -m conntrack \
–ctstate ESTABLISHED,RELATED -j ACCEPT
# NAT traffic going out the WAN interface.
iptables -t nat -A POSTROUTING -o enp0s3 -j MASQUERADE
# rc.local needs to exit with 0
exit 0A futtatási jogokat is megadtam. UFW engedélyezve van. A szerveren megy egy bind9 meg egy isc-dhcp-server, plusz van ssh is.
Lehet, hogy valamit változtattak az Ubuntun? Az előzőben az ssh-t se kérdezte telepítéskor, most meg igen.[ Szerkesztve ]
<< Tananyagok: informatikaora.hu >> Lego technic 42139 eladó
-
Köszi, majd megnézem ezt is. Van a netacademia-n is, de az még a 14-es Ubunturól készült.
Megint az a gondom, hogy nincs normális leírása a raid-nek. 2hdd esetére. Ok, ott van a 18.04 server dokumentációjában is, de az alapján én például nem tudom megcsinálni. Ott csinálja a srác a youtube videón is, csak ő mondjuk 3 hdd-t használt.
Ugyanez van a kvótákkal is, ahhoz is van pár tutorial, de azok alapján nem lehet megcsinálni szerintem. Odáig egyeznek, hogy install quota... Nálam a sudo nano /etc/fstab is máshogy néz ki, mint náluk. Egyik szerint mount -o remount /your_drive rw másik csak a annyit ír, hogy mount -o remount. Hihetetlen rosszul vannak ezek a dokumentációk megcsinálva, ezek alapján nem lehet megtanulni. Fele parancs, kapcsoló hiányzik, mint a múltkor, a routing-nál, amit ti segítettetek megoldani.<< Tananyagok: informatikaora.hu >> Lego technic 42139 eladó
-
slett27
addikt
Okés. Pontosítok. Ubuntu 16.04 LTS + Samba 4 és vagy 60 felhasználó és ehhez tartozó jogosultságok. A user gépeken Windows 7/10 van ezért is lett szamba fájlmegosztás. A baj hogy egy 2012-es Celeron G540-es gépről költözne egy Dell Blade (Xeon E5-.... + SAS RAID)-re. És igazából nagyon nagy munka lenne lentről építeni az egészet. Ezért kérdezem hogy mi a "migráció" menete ilyenkor. Rákerestem a neten mindenféle "Samba költöztetés" "Samba migration" de nem találtam semmit. Azon gondolkodtam hogy ez vagy ilyen egyszerű vagy senkit nem érdekel.
"Ismerősöm szerint az ő Logitech Z-623-as rendszere (bizonyos esetekben) jobban szól, mert felére feltekerve is adja a mélyet, szétveri a házat a gettób@szó számokban !" by Rasiel :DDD
-
Félig-meddig előrébb jutottam. Az egyik galiba a tűzfal miatt volt szerintem. Kiadtam a
sudo ufw allow Samba
parancsot, onnantól már a Win7-es kliens látta a megosztást. Látja a megosztott mappa/almappákat, fájlokat. Írni is tud bele. Egyelőre nincs külön felhasználóm a sambához.
Plusz engedélyeztem a wins-t, meg ugyanazt a tartománynevet adtam, ami a win7-nek is meg lett adva.A
sudo smbclient -L localhost
hibát dob továbbra is: Connection to localhost failed(Error NT_STATUS_CONNECTION_REFUSED) Erre a hibára kerestem rá, akkor írták pár lehetséges oknak, hogy nincs esetleg elég tárhely, tűzfal fogja meg vagy az smb.conf hibás. Utóbbin végigmegy a testpram, nem jezez hibát.
Hogyan tovább?[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Persze, # tiszta sor volt, a ;-re valóban rossz emlékeim voltak. Közben már végigbogarásztam a saját konfigom.
Egy másik esetnél volt, hogy így oldottuk meg az aktív és inaktív sorokat.[ Szerkesztve ]
Declare var, not war. - Alcohol & calculus don't mix. Never drink & derive.
-
Lenry
félisten
mert csak smb1 kezeli az meg már tiltva van win-eken is
egyrészt két kattintás engedélyezni, másrészt gond nélkül kezeli a Windows smb3-as protokollon is a usernév nélküli csatlakozást
-
Itthon végigcsináltam újra az egészet, de odaáig se jutottam, mint a munkahelyen tegnap. Se a win7 kliens, se az asztali Ubuntu kliens nem tud kifelé pingelni. A szerverrel meg egymással tudnak.
A szerveren az ufw aktív, a dhcp aktív.
Ha az Ubuntu kliensen beírom acat /etc/resolv.conf
parancsot akkor azt írja:nameserver 127.0.0.53
search gyakorlat.linux
Szerveren:nameserver 127.0.0.53
search lan
Win7-ben ha megnézem a hálókártya beállításait, akkor azt írja:
ip címe: 192.168.1.10, alhálózat 255.255.255.0
átjáró és dhcp kiszolgáló: 192.168.1.1
dns: 8.8.8.8, 8.8.4.4
Win7-en totál ki van kapcsolva a tűzfal.[ Szerkesztve ]
-
#8zabi: /etc/sysctl.conf-ban a komment ki van szedve a net.ipv4.ip_forward=1 elől? Igen
sysctl -w net.ipv4.ip_forward=1 ez viszont hiányzott, és a tutorialban sincs benne
Köszönöm szépen!#sonar: Igen a sudo chmod 755 /etc/rc.local megvolt, az rendben van
sudo systemctl enable rc-local ez viszont hibaüzenetet dob: The unit files have no installaton config.Majdnem tökéletes, ip címet már tudnak pingelni a kliensek, de dns-t nem.
sudo systemctl status rc-local azt írja aktív[ Szerkesztve ]
-
ok, köszönöm, így már működik! Olvasom a tutorialokat, meg a leírásokat a netplan.io-n. Tehát a leírások szerint nem is lenne muszáj egy fájlba tenni a két kártyát, mert a yaml fájlokat számozásuk szerint olvassa be a netplan.
Még egy kérdés: a version 2 az mire jó és az addresses: [] minek, ha elhagyható? Ezeket nem találtam még meg.[ Szerkesztve ]
-
-
Ok, átnéztem mindent újra, és tényleg én szúrtam el.
Ezúttal minden kliens host-only hálózatot kapott, az ubi szerver még natot is. Nézem, Win7 megint tudja pingelni, ubi viszont nem... Na, mondom megint nem jó. Kipróbáltam ubuntu desktoppal is. Ping oda-vissza ok, Win7 -et nem tudja pingelni az se. Akkor az ubuntuk rendben vannak, host-only dhcp megy szépen. A win7 kapott netet valamelyik nap, mikor a Win2012-vel tesztelgettem, és persze egyből frissített, visszakapcsolta a tűzfalát, pingelést letiltotta... Ennyi. Most már mindent tesztelek több klienssel is.
Kérdésem biztos lesz még, nekiugrok a routingnak, hogy az ubuntu szerveren keresztül legyen net a belső hálón is.<< Tananyagok: informatikaora.hu >> Lego technic 42139 eladó
-
Siriusb
veterán
Huh, rdiff-et már el is feledtem, hogy létezik.
Köszi, kipróbálom a javasoltakat, úgy nézem, végülis mindkettő tudja, amit kell, így első nekifutásra nem láttam át, egy konkrét fájl változatait hogy tudom kilistázni velük, de majd kiderül.
Mindkettő elegánsabb megoldás, mint az enyém. -
Ha azon belüli gatewayt adok meg, akkor meg nem lát ki a netre. Kipróbáltam már elég sok variációt. Miért keveri össze a 2 hálókártya adatait egyáltalán? Nem értem miért nem tud pingelni más gépet. Win7 átjáró nélkül is tud pingelni gyakorlatilag.
Nézem tutorialokat, de majdnem mind egy kártyával mutatja be, meg elhadarja az egészet, meg ők se értik mit csinálnak nekem az jött le belőle.
Ha eltekintünk a virtual boxtól akkor is tudni kéne pingelnie egymást 2 ubuntunak.<< Tananyagok: informatikaora.hu >> Lego technic 42139 eladó
-
-
DrojDtroll
veterán
Jelenleg a gépeimen ssh csatornát használok. Megy a putty vagy a terminálban a ssh el van indítva megfelelően paraméterezve. A programokban így be tudom állítani hogy socks5 proxyxt használjanak, de az a baj, hogy nem mindegyikben lehet, illetve mindig figyelni kell, hogy fusson az ssh. Erre szeretnék befogni egy gépet, hogy ne kelljen nekem ezzel törődni, hanem mindenen gépem alapból a csatornán keresztól kapjon internetet.
-
nagyúr
Mindkét irány jó, de Manjaro-t nem használtam mostanában(nagyon erőltetetten más akar lenni sok hasznos dologban), így ott nem tudom biztosan, de az Esc is jó erre, ahogy kolléga is említi.
anno ilyenkor talán 's' betűt kellett nyomni, hogy tovább fusson
Ezt az 's' betűs opciót viszont nekem anno kiírta mindentől függetlenül, mivel csak így volt értelme az üzenetnek.
Akkor fordult ez elő emlékeim szerint, amikor a FSTAB-ban változott valami érték a meghajtó/particiónál.[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
kezdosql
tag
Kiválasztod az interface-t amit monitorozni akarsz aztán start monitoring.
Probaltam, de valami olyasmit ir, hogy nincs ra jogom, es misconfiguration miatti ujratelepitest javasol, ha jol ertem az angol ablakot.
Nem ertem, mert semmit nem kellett csinalnom, mindent automatikusan csinalt.
Ahogy feltettem, webre csatlakozasnal kozel 400 MiB-rol pontosan 1 GiB-re nott az azonnali adatforgalom.
Valami komoly gond lehet a linuxban ezek szerint, jo lenne csak egy olyan megoldas, mint XP-n volt egy kis program reven, hogy a nem hasznalt portokat gyorsan le lehetett tiltani, gondolom, akkor megszunne a problema.
-
kezdosql
tag
Nem csinal semmit, cask kilistaza a 4 usb portot meg meg par valamit.
Visszasirom a wigwam-ot az ertelmes es segitokesz informacioival, es ahogy segitett lezarni a portokat.
Nagyobb biztonsagot es messze tobb informaciot adott, mint az altalad istenitett wireshark.
Plane, magyarul volt, sot erthetoen irva, ahogy emberek szoktak valamikor kommunikalni. -
brickm
őstag
Kiürítettem átnéztem mindent. Az lesz a probléma, higy a www-data user ugyan kap egy mappa tartalmára sudo jogot, viszont a /dev és /media mappára nem. Így oda nyilván nem tud mountolni. Sajna elsőre nem volt egyértelmű, hogy ha egy sudo jogosult mappában lévő sudo tartalmú shell scriptet futtatok további jogosultság gondom akadhat. Vagy rosszul gondolom és működnie kellene?
-
Frawly
veterán
Elterjedt, nem megbízhatatlan, de szerintem SSD-re az ext4 jobb, pörgősebbnek érzem, és a TRIM-elése is gyorsabb ext4-en. Plusz ahogy megfigyeltem, bugos az fstrim az f2fs köteteken. Épp írtam a másik topikban, hogy bár az f2fs Flash-tárolókhoz van kifejlesztve, de inkább olyan eszközökhöz, amelyeken nincs vezérlő (pendrive, memóriakártyát). Az SSD-k nincsenek rászorulva spéci fájlrendszerre, mert ott a vezérlő intéz mindent, és eleve HDD-s fájlrendszerekhez optimalizálják, jellemzően NTFS. Így SSD-re jó akármelyik fájlrendszer, ízlés kérdése dönt, meg hogy milyen feature-ökre van szükséged (snapshot, tömörítés, titkosítás, copy on write, sparse-fájlok kezelése, stb.).
TLDR: maradj az ext4-nél.
(#27163) Vladi: erre nem gondoltam, hogy backportolták a korábbiakba. Csak azt nem értem, hogy ha mindent backportolnak bele, akkor mi értelme van a 2.6-os és 3.10-es kernelnek. Annyi erővel lehetne benne 4.18-as is. Kicsit olyasmi, mint kispolkába Ferrari motort backportolni.
-
Dißnäëß
nagyúr
Igen, ez vili, lehet így bevonom a negyediket is, a 4TB-sből egy 1 terás szeletet.
VM-ben már csináltam teszt jelleggel akkora kreténséget, hogy 3 diszkes raid5-nek egyik lába SSD volt. Működött éppen, bár akkor még úgy tudom, nem tudta a kernel az on-the-fly trim-et, 3.x verzió elején (mármint trim (discard) softraid esetén). Ma már viszi, azt gugliztam nemrég. Bár ez most még HDD raid lesz, nem téma a discard. Tudom, LUKS+SSD+discard odafigyelést igényel, de ez nem az enesa, és nem is ssd most.Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
Andralin
aktív tag
Most vettem ezt az USB cuccot, és akkor egyből kuka? És ha veszek még sorban egy néhányat és azokkal is gond lesz? A linuxnál ez így működne, hogy addig veszed az újabb hardver eszközöket, amíg valamelyik egyszer csak nem működik rendesen a gépben?
Ráadásul ezt a típust kifejezetten azért választottam, mert azt írták róla, hogy linux alatt is plug&play és szerencsére az is volt. Tehát célirányosan válaszottam linux alatt működő eszközt.
A gép az egy laptop, így sajnos hagyományos hálókártya nem jöhet szóba, csak USB csatolós.
Amúgy ha jól értem a linket, ez csak egy bug, szóval szofterhiba, és nem nálam rossz valami, ugye? Mert akkor nem is érdekel, nem kell vele foglalkoznom. Csak akkor valahogy jó lenne letiltani ezeket az üzeneteket, hogy ne dobálja őket folyton terminálra. Le lehet ezt tiltani valahogy?
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Adobe Creative Cloud - 2024. 04. 05 - 2025. 04. 05-ig
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- World of Warcraft Burning Crusade Collector's edition bontatlan
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest