- Honor Magic V2 - origami
- Mobil flották
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Milyen okostelefont vegyek?
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
#79484416 #33802 üzenetére
Köszi, hogy segíteni próbálsz!
A portszámot mintának írtam, valójában a Home Assistantról van szó.
Nem a guest-en néztem, hanem a host-on. Megnéztem a VM-en is:
# ss -tlp
State Recv-Q Send-Q Local Address:Port Peer Address:Port Process
LISTEN 0 0 0.0.0.0:sunrpc 0.0.0.0:* users:(("rpcbind",pid=345,fd=4),("systemd",pid=1,fd=32))
LISTEN 0 0 0.0.0.0:4357 0.0.0.0:* users:(("docker-proxy",pid=620,fd=4))
LISTEN 0 0 0.0.0.0:hostmon 0.0.0.0:* users:(("systemd-resolve",pid=335,fd=12))
LISTEN 0 0 *:sunrpc *:* users:(("rpcbind",pid=345,fd=6),("systemd",pid=1,fd=34))
LISTEN 0 0 *:4357 *:* users:(("docker-proxy",pid=627,fd=4))
LISTEN 0 0 *:hostmon *:* users:(("systemd-resolve",pid=335,fd=14))
Ezzel a paranccsal telepítettem fel:
sudo virt-install --name homeassistant --description "HomeAssistant" --os-variant=generic --ram=4096 --vcpus=2 --disk /opt/haos_ova-11.4.qcow2,bus=sata --import --graphics none --boot uefi
Közben lefuttatam a "virsh domifaddr homeassistant" parancsot a hoszt gépen, és az az (egyik) gond, hogy nem kap IP-t a VM. A router DHCP-jéről kap IP-t a többi eszköz is.
-
válasz
#79484416 #33800 üzenetére
Jogos, tegnap még sietve raktam fel a kérdésem
Azóta kicsit debugoltam, és valószínűleg a cockpit-ben kell állítanom a hálózati interfészt, csak nem tudom hogyan. Próbáltam már "Direct attachment"-et is, de nem látszódik a port az
ss -ltp
paranccsal.Az app rendben elindult, az biztos. Tűzfal nincs / minden engedélyezve van.
-
Felraktam KVM alapon egy Debian rendszert, azon van egy szolgáltatás, amit a 7654 porton meg lehetne nyitni böngészőben, de nem nyílik meg (timeout).
A hoszt gép szintén Debian. Mi lehet a gond?
-
Az miért van, hogy ha van egy 680GB-os partícióm, amin 50GB foglalt hely van, akkor a szabad 596GB lesz? Hova tűnik a fennmaradó 34GB? Ennyit elfoglalna az LVM pluszban?
-
válasz
MasterMark #32891 üzenetére
Talált! Meg is van
-
Régebben valahogy megoldottam a következőt, csak már nem emlékszem mi volt a használt szofver/módszer neve, mire keressek rá.
A headless módban futó Raspberry Pi-n futtattam egy böngészőt, amit a saját gépemről, egy IPCIM : PORTSZAM url-en keresztül tudtam irányítani. Mindezt azért, hogy a RPi-n tudjak futtatni úgy weboldalakat, hogy gyakorlatilag nem érdekel annak a tartalma. Ha jól emlékszem Firefox-ot futtattam főleg, és talán Docker-ből, de ebben nem vagyok biztos.
Ha valakinek ismerős, hogy ezt hogyan lehet kivitelezni, segítene legalább kulcsszavakkal?
-
válasz
fatpingvin #32728 üzenetére
Abszolút megválasztoltad a kérdésem
Ezek alapján tényleg szüksége van az összes csomagra a nano frissítéséhez, csak nem gondoltam, hogy ennyire kiterjed a dolog
-
válasz
fatpingvin #32726 üzenetére
-
-
válasz
Fecogame #31832 üzenetére
Eszembe jutott két megoldás is, egyik jobb, mint a másik
1., Letörlöm az ebből a repoból lehúzott csomagokat, majd újra felteszem őket a már elfogadott repoból. A kérdés ekkor, hogy a konfog fájlok ekkor elvesznek, vagy megmaradnak? Az egyik csomag pl. a httpd
2., Átírom, hogy honnan származnak a csomagok
Melyik fájlban tárolja le, hogy honnan lettek letöltve?
-
Most előjött munkahelyen, hogy a szervereken lévő CodeIT repot ki kell gyalulni, mert orosz
.
A repo fájlt kitöröltem, viszont onnan jöttek csomagok még egy régebbi yum update során, amiket rollbacke-lni kell a hivatalos repoból származóra.
Hogyan lehetne ezt a legegyszerűbben megoldani?
-
válasz
burgatshow #31706 üzenetére
Köszi, úgy tűnik meg is van, az /etc/auto.home fájlban voltak. Mivel be volt csillagozva, így a service újraindítása oldotta meg a problémát:
systemctl restart autofs
-
Az egyik szerverünk logja tele van ilyen sorokkal:
Nov 3 10:12:21 hostname rpc.mountd[132200]: authenticated mount request from 192.168.2.200:775 for /home/fecogame (/home/fecogame)
Nov 3 10:12:21 hostname rpc.mountd[132200]: can't stat exported dir /home/fecogame: No such file or directory
Nov 3 10:12:27 hostname rpc.mountd[132200]: authenticated mount request from 192.168.2.200:708 for /home/fecogame (/home/fecogame)
Nov 3 10:12:27 hostname rpc.mountd[132200]: can't stat exported dir /home/fecogame: No such file or directory
Ami egy másik szerverről érkezik kérés (192.168.2.200-as IP címről), és egyébként jogos a hiba, az adott mappa tényleg nem létezik. A kérdés az, hogy hol/melyik fájlban lehet konfigurálva ez az elérési út? Ki szeretném törölni, hogy a jövőben ne szemetelje tele a logot
-
-
válasz
Fecogame #30053 üzenetére
Frissült a Portscan Protection script többek között Whitelist funkcióval, amivel hozzá lehet adni IP-ket egy listához. Ezeket az IP-ket nem fogja blokkolni az iptables.
GitHub Issue #1
GitHub Issue #3Teszteljétek bátran
-
Szeretném egy paranccsal a
/mnt/folder
mappán belül kitörölni az összes üres mappát. Az alábbi parancs működik hiba nélkül, ha nem üres a mappa:find /mnt/folder/* -empty -type d -delete
Viszont ha üres, az alábbi hibát adja:
find: ‘/mnt/folder/*’: No such file or directory
Próbáltam már csillag nélkül, de az kitörli a
/mnt/folder
mappát is.Mi a megoldás?
-
válasz
lionhearted #30261 üzenetére
Ez nem jó megoldás, mert az első command lefrissíti a másodikban specifikusan megadott csomagot is.
Igen, egyben kellene.
-
yum-al lehet egyszerre mindent frissíteni (egy kivétellel) ÉS adott csomagot csak egy adott verzióra frissíteni?
Tehát egy parancsban kiadni ezt a kettőt:
yum update
yum update package-version
A második csak az adott csomagot frissíti. Rá lehet venni valahogy, hogy azzal a körrel minden mást is frissítsen?
Ez azért fontos, mert az egyik szoftvert csak adott verzióra kell frissíteni, így a jelenlegi process úgy néz ki, hogy először exculde-olni kell az adott csomagot, majd yum update, és utána csak az adott verzióra frissítés egy csomagnál.
-
válasz
f_sanyee #30170 üzenetére
Ha jól látom, akkor ugyanaz mindkettőnknek.
[root@hostname username]# cat /usr/lib/systemd/system/lvm2-pvscan@.service
[Unit]
Description=LVM2 PV scan on device %i
Documentation=man:pvscan(8)
DefaultDependencies=no
BindsTo=dev-block-%i.device
Requires=lvm2-lvmetad.socket
After=lvm2-lvmetad.socket lvm2-lvmetad.service
Before=shutdown.target
Conflicts=shutdown.target
[Service]
Type=oneshot
RemainAfterExit=yes
ExecStart=/usr/sbin/lvm pvscan --cache --activate ay %i
ExecStop=/usr/sbin/lvm pvscan --cache %i
StartLimitInterval=0
TimeoutSec=30
Ami még feltűnt, hogy mintha a /var kétszer lenne felcsatolva:
Ez lehet gond vagy ez így normális? Ha nem, hogyan lehetne csak az sda2-ről leválasztani?
-
válasz
sh4d0w #30164 üzenetére
Köszi!
Állítottam a service timeout-ját a
/usr/lib/systemd/system/lvm2-pvscan@.service
fájl végére illesztve a TimeoutSec értéket beállítva, így:
[Service]
Type=oneshot
RemainAfterExit=yes
ExecStart=/usr/sbin/lvm pvscan --cache --activate ay %i
ExecStop=/usr/sbin/lvm pvscan --cache %i
StartLimitInterval=0
TimeoutSec=30
Kellene ezen felül valamit még beállítanom? Az újraindításnál ugyanúgy megakadt a process, viszont ezúttal ennél a sornál:
blkdeactivate: [SKIP]: unmount of vg00-var (dm-2) mounted on /var
-
válasz
f_sanyee #30162 üzenetére
Csak ennyit ír ki összesen:
May 05 10:24:34 hostname systemd[1]: Starting LVM2 PV scan on device 8:2...
May 05 10:24:35 hostname lvm[519]: pvscan[519] VG vg00 skip autoactivation.
May 05 10:24:35 hostname systemd[1]: Started LVM2 PV scan on device 8:2.
/var/log/boot.log és annak a dátumozott változataiban rákeresve sem ad ki több infót a 8:2 azonosítójú meghajtóra.
-
Egy furcsa problémával szembesültem az egyik (nem általam felépített, csak megörökölt, céges) VM-en. A reboot folyamat során a gép nem tud újraindulni, ugyanis a /var/log/messages alapján az alábbi sornál elakad:
systemd: Stopping LVM2 PV scan on device 8:2...
Megnéztem a 8:2 jelzésű meghajtót melyik lesz, és egy pontosan ugyanolyan LVM, mint bármelyik másik:
Mi lehet a gond? Hogyan lehetne ezt a hibát kiküszöbölni?
A gépen CentOS 7.8 fut.
-
Nálam ennyiből áll az SSH védelem:
- Default portszám megváltoztatva (50000 feletti)
- Portscan Protection
- root felhasználó nem tud belépni, azon kívül is csak egy, teljesen másik usernevű
- 50 karakteres jelszó (kisbetű, nagybetű, szám)
- Fail2ban + aki root-al próbálkozik, azonnal ki van tiltva egy hétreHa ezen valaki átjön, egészségére
-
-
Va egy shell scriptem, ami módosítja a .bashrc file-t, majd aktiválja a változtatásokat is (source ~/.bashrc). Azonban a script kilépése után nem lesz egyből éles a változtatás abban a session-ben, amiből a scriptet indítottam. Hogyan lehetne ezt megoldani plusz lépés nélkül, scriptből?
-
válasz
sh4d0w #30058 üzenetére
Köszi, leteszteltem.
nmap -sS <target IP>
Lefutattam kétszer is, 37 perc futási idő, egyik alkalommal sem találta meg az SSH portot (50k felett van)nmap -sS <target IP> -T1
8,6 óra futási idő, ugyanúgy nem találta meg az SSH portot
nmap -sS <target IP> -T0
Ez még folyamatban, ha jól számolom, akkor ez egy hétig (!) fog futni
Ha jól látom, akkor működik az iptables szabályokon alapuló portscan védelem -
Sziasztok,
az elmúlt napokban ezen megoldás alapján írtam egy shell scriptet (hatalmas köszönet illeti dabadab és bambano fórumtársakat a shell script topikban nyújtott segítségért
), ami a port scannelést blokkolja, így nem találhatnak rá (sokkal több időbe tellik) pl. az elrejtettnek hitt SSH, vagy FTP portodra, hogy aztán ott próbálkozzanak bejutni
A script a GitHub-on megtalálható:
Portcan ProtectionRemélem hasznotokra válik
-
Létrehoztam kettő ipset szabályt a rendszerben ezekkel a parancsokkal:
ipset create port_scanners hash:ip family inet hashsize 32768 maxelem 65536 timeout 600
ipset create scanned_ports hash:ip,port family inet hashsize 32768 maxelem 65536 timeout 60
Hogyan lehet őket kitörölni? Az alábbi parancs nem működik:
root@raspberrypi:/tmp# ipset del scanned_ports hash:ip,port family inet hashsize 32768 maxelem 65536 timeout 60
ipset v6.38: Syntax error: cannot parse hash:ip: resolving to IPv4 address failed
És ez sem:
root@raspberrypi:/tmp# ipset del scanned_ports
ipset v6.38: Missing second mandatory argument to command del
Try `ipset help' for more information.
Neten második paraméterként mindenhol IP van megadva, de az enyémben még létrehozáskor sincs.
-
Az /etc/sshd/sshd_config az egyetlen, ahol engedélyezni/tiltani lehet, hogy ki férhet hozzá a szerverhez SSH-n keresztül?
Van néhány CentOS alapú szerver, ami Active Directory/LDAP alapon authentikál. Aki bent van egy adott csoportban, őket beengedi, illetve ezen felül még a local usereket. Most az a feladat, hogy hozzáadjunk még egy LDAP usert, aki hozzáférhet adott gépekhez (de nem adhatjuk hozzá az előbb említett csoporthoz).
Az sshd_config fájlban nincs semmi erre utaló jel, a csoport csak a sudoers fájlban van megemlítve, semmi több.
Hol lehet a megoldás?
-
-
válasz
Fecogame #28680 üzenetére
Megoldva
apt install msmtp msmtp-mta mailutils
nano /etc/msmtprc
account default
tls on
auth on
host smtp.gmail.com
port 587
user user@gmail.com
from user@gmail.com
password xxxxxxxxxxxxxxxxxx #https://myaccount.google.com/apppasswords
Innentől pedig már a szokásos mail paranccsal is megy az email küldés 2factoros auth-al védett email címről is. -
mstmp használatával sikerült megoldanom a Gmail-ból email küldést (ssmtp-vel nem ment).
A ~/.msmtprc fájl tartalma:
account gmail
tls on
auth on
host smtp.gmail.com
port 587
user user@gmail.com
from user@gmail.com
password xxxxxxxxxxxxxxxxx
Amit szeretnék elérni, hogy az elküldött emailemnek legyen tárgya.
Most ezzel a paranccsal tudok emailt küldeni, viszont nincs tárgya:
echo "prohardver" | msmtp -a gmail user@gmail.com
Az alábbi parancs pedig hibát dob:
echo "prohardver" | mail -s "tárgy" user@gmail.com
mail: Cannot open mailer: No such file or directory
mail: cannot send message: No such file or directory
Hogyan lehetne megoldani, hogy legyen tárgya az emaileknek? A mail parancs "megjavítása" lenne a legjobb megoldás
-
Samba elindulását hogyan tudom megakadályozni abban az esetben, ha adott meghajtó nincs felcsatolva?
Milyen úton induljak el a megoldás felé? Talán systemd fájl szerkesztése lesz a megoldás, csak még nem tudom hogyan.
Google sajnos nem segített, vagy csak rosszul kerestem.
-
-
Jól gondolom, hogyha kiadom a yum update parancsot, és a "d" opciót választom, akkor csak letölti a csomagokat a rendszer, de nem telepíti őket?
Ha igen, akkor a következő futtatásnál már nem kell letöltenie, csak telepíti?
Ugyanez a kérdés vonatkozik az apt upgrade parancsra is
-
Van a cégnél egy Ubuntu alapú szerver. A crontab-ban keletkező minden kimenet megérkezik egy email címre.
A crontab-ban nincs beállítva "MAILTO" rész. Hogyan kaphatom meg mégis ezeket az üzeneteket? Az userhez lenne rendelve? Ha igen, hol/hogyan tudom ezt ellenőrizni/átállítani?
-
Távoli futtatás esetén hogyan lehet elérni, hogy a kiadott command lefutását ne várja meg, hanem egyből adja vissza a promptot?
Ez a parancs:
ssh user@server 'command'
-
Az alábbi commandban mit jelent a "2"?
chmod -R 2770 /var
-
Van egy összefűzött parancsom, ami a gép frissen tartását hivatott szolgálni:
sudo apt autoremove && sudo apt clean && sudo apt autoclean && sudo apt update && sudo apt dist-upgrade && sudo apt upgrade
Működik tökéletesen, az egyetlen kérdés, hogy megfelelő a sorrend? Esetleg hiányzik belőle valami?
-
Van egy fájlom az alábbi elérési úton:
/var/lib/mysql/mydatabase/onetable.idb
Szeretném monitorozni (futtatni egy scriptet) azonnal, amint a fájl megváltozott. Próbáltam már inotifywait-el és systemd-vel is, viszont egész egyszerűen nem érzékeli, ha a fájl módosítási dátuma megváltozott. Ha chmod-al módosítok a jogosultságain, azt viszont érzékeli.
Fogalmam sincs mi lehet a gond, jogosultság valószínűleg nem, hiszem a systemd root-al fut (ha jól tudom).
Ugyanez a módszer (systemd és inotifywait) tökéletesen működik egy /tmp alatt létrehozott fájl esetén.
Van valami ötletetek?
-
Ki lehet valahogy printelni egy tar.gz fáljból egyetlen állományt?
A zcat parancsot néztem, de az csak akkor műödik jól, ha csak egy log fájl van betömörítve.
-
Itt a 2. válaszban felvázolt megoldás mennyire lehet hatékony port scan ellen?
-
Apache-t hogyan tudom rávenni, hogy mindent logoljon az access.log fájlba, kivétel a 200-as kóddal rendelkező kéréseket?
Kis látogatottságnál is elképesztő mennyiségű logot generál, ezt szeretném redukálni.
-
Van egy kiváló ( legalábbis számomra
) kérdésem.
Adott egy script, ami FTP-n keresztül tölt le fájlokat adott helyre ( /mnt/Shared/donwload )
Amikor a script futott, az /mnt/Shared partíció nem volt felcsatolva. Később felcsatoltam a partíciót, viszont a fájlok valahogy "eltűntek", amik a Shared partícióra mentek volna, a rendszermeghajtón sem találom.
A hely viszont eltűnt.
Hogyan tudom őket előbányászni?
-
Hogyan kell beállítani, hogy csak egy user tudja használni a sudo parancsot, viszont ha futtatja, akkor kérje a root user jelszavát? Eddig csak úgy sikerült beállítanom, hogy a saját userem jelszavát kérje.
-
Hogyan tudnék a jelenlegi libtorrent verzióról a 1.0.9-re visszatérni? Az új verzió nem működik hibátlanul, neten pedig többen is visszatértek, és onnantól jól működik.
Deluge webkliens nem megy
-
-
Lehetséges használni az SSH-t két különböző porton is? Ha igen, hogyan tudom beállítani?
Debian 8-ast használok.
-
ext4-re formáztam egy 781.5GB-os partíciót és 733GB lett belőle, mint használható terület. Ugyanígy formáztam egy másik parítciót szintén ext4-re, 150GB-ból lett 141GB.
Ez így normális?
-
Debian 8-as webszerveren a meglévő PHP 5.6 mellé felrakhatom a PHP 7-es verziót úgy, hogy a kettő között tudjak váltani tesztelés céljából?
Majd pedig ha megfelelően működik, akkor a régi, 5.6-os változatot letörölni.
Ez így megoldató?
-
iptables-ben van bármiféle limit, hogy hány IP cím kerülhet bele?
Most is épp támadják az oldalam, folyamatosan kerülnek bele az IP-k ( Fail2Ban ). Szerencsére alig terheli az oldalt, szerencse hogy van Fail2Ban és iptables
Szerk.: jelenleg 37 blokkolt IP-nél tartok 7 perc alatt
-
Debian 8-asom van, webszerverként üzemel.
apt-get update && apt-get upgrade
Ezzel a paranccsal a fent lévő Apache is frissül?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 16/32/64GB RAM RTX 4060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- PlayStation Plus Premium 24 hónapos előfizetés , egyenesen a Sony-tól!
- BenQ PD-3200-U Monitor - Designer 4K 32"
- AKCIÓ! Intel Core i9 14900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- DELL Thunderbolt Dock - WD19TB modul 02HV8N (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged