- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- VoLTE/VoWiFi
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Mobil flották
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- Huawei P30 Pro - teletalálat
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Google Pixel topik
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
kovaax
őstag
válasz
fekete.puma #34922 üzenetére
Nekem Ideapad van jó pár éve, csont nélkül megy rajta minden Debian stabillal (Lenovo IdeaPad 3-14ADA05).
-
kovaax
őstag
Tavaly volt 30 éve, hogy elkezdtem dolgozni, azóta unixon dolgozok (AIX, HP-UX, némi Solaris, aztán RHEL, Oracle, SLES), otthoni gépen 1-2 év Redhat után Debian lett kizárólag. Én se szeretem a systemd-t, vagyis a masszív párhuzamosítást szeretem belőle csak. De ezt adja a gyártó, akkor ezt használom. A bináris formátum az én bajom is vele, de melóban van központi loggyűjtő, úgyhogy nem érdekes. Otthon meg majd káromkodok, ha beüt a ménkő. Meg hogy minden szart is belemókolnak már, az is ótvar. De ezt adják, akkor ezt használom, így van rá support (ha már fizetünk érte). :-/
-
kovaax
őstag
válasz
urandom0 #34482 üzenetére
De láttam Tumbleweed-et, használtam is egy rövid ideig. Csak az egy rolling disztró, más kategória.
Meg nem mondom neked, hogy mivel lehet nézni a lemez írását, na azt megnéztem frissítés után, hogy hol tart, majd kikapcsoltam a gépet. Aztán egy hét múlva bekapcsoltam, és lefrissítettem, és meglett, hogy mennyit írta a lemezt a frissítés. Aztán használtam addig, míg nem lettek új frissítések, és frissítés előtt megnéztem, hogy normál használattal mennyit íródott a lemez. Nem pontos értékek, természetesen, de meglepő lett az eredmény.
"Élesben" csak stabil Debiant használok.
-
kovaax
őstag
válasz
urandom0 #34480 üzenetére
A Fedora előnye és hátránya, hogy nagyon újak benne a szoftverek. Újabb vasakat is támogat, viszont temérdek frissítés jön ki szinte minden héten. Anno amikor ezt a laptopot vettem, amiről írok, azt raktam rá, de aztán kiderült, hogy többet írom az ssd-t a frissítésekkel, mint a konkrét használattal, úgyhogy gyorsan lecseréltem Debian testing-re (a stabil nem támogatott mindent még rajta)...
-
kovaax
őstag
Egy sérült ASCII log még olvasható, egy bináris már nem feltétlenül. Mindenben egyetértek bambano-vel. Én mondjuk unixokon nőttem fel, sokáig csak otthon használtam linuxot, és elég korán (bőven a systemd előtt) beláttam, hogy a linux a unix windows-a. Ez a véleményem azóta se változott, sőt!
-
kovaax
őstag
Egen. Amikor laptotyot vettem, én is Fedorát raktam rá először, hogy minden működik-e. Aztán jött a Debian freeze, és lecsekkoltam a verziókat (kernel, driverek, wayland, fityfene), nagyjából stimmelt, úgyhogy felraktam az RC-t, és az is jó volt, úgyhogy ment rá az, aztán hogy stabil lett, azóta stabil Debian van azon (ezen) is.
-
kovaax
őstag
válasz
urandom0 #34009 üzenetére
A SLES nem úgy kezeli az alverziókat, mint a RHEL és a Debian, lazán cserélnek csomagokat alverziók közt is, kvázi mintha mind főverzió lenne. 15.5 mikor kijött, marhára nem volt stabil, a supporttal 1 hónapig szopattam magam, míg a végén egy "zypper up" megoldotta a problémámat. Még nem jöttem rá, hogy ugyanaz az install folyamat mikor rak fel exim-et és mikor postfix-et. Ilyenek. Kedvencem az autoyast-os install, mert a lemezeket nem úgy veszi fel, ahogy megkapja a vastól (disk1 -> sda, disk2 -> sdb, stb.), hanem a leggyorsabb lesz az sda, a következő az sdb, stb., tök mindegy, ha azok tök más méretűek.
-
kovaax
őstag
Munkában beriasztott SLES-re a szekuriti, hogy XZ backdoor, mondok wtf??? De aztán kiderült, hogy egy konténert Tumbleweed-ből épít a beszállító, és abban benne van. Küldtünk neki öklözőzsírt.
-
kovaax
őstag
xz: 5.6.0-ban jelent meg, Bookwormban pl. még csak 5.4.1 van.
-
kovaax
őstag
válasz
Longeye #33940 üzenetére
Mivel 1 felhasználó van, annak 1000:1000 lesz az uid:gid, és installkor ugyanazt adom meg, mint előzőleg, úgyhogy nem. Mondjuk install előtt a konfigok nagy részét is törölni szoktam, hogy totál tiszta lappal induljak, az új verzió "adottságainak" megfelelően. Felcsatolni se kell, mert particionáláskor megadom, hogy /dev/sda4 a /home, ne legyen formázva, és felhúzza automatikusan.
-
kovaax
őstag
-
kovaax
őstag
válasz
ubyegon2 #33806 üzenetére
Szia,
Köszönöm a választ! Még nem tudom milyet akarok, bár Samsungokat pont nem néztem. A Debian-os desktopomba menne rendszerlemeznek (root, home), adat (képek, filmek, zene) maradna a 2 terás WD green-en. Ja, most 120G-s Silicon Power van benne, a teszt gépben meg Integral (az elég régi gép, a legolcsóbbat vettem, de lehet így is túléli).
Raccsolok amúgy, azért szeretem megpörgetni az RRRReket. -
kovaax
őstag
Sziasztok,
Nem igazán tudom hol kérdezzem meg, úgyhogy itt: van most valami terrás ssd, ami nem jól működik linux alatt (debian bookworm)? Vagy a régi s.evo(?) ramazuri óta minden szép és jó? Köszönettel! -
kovaax
őstag
-
kovaax
őstag
válasz
CPT.Pirk #33631 üzenetére
A scriptbe bele kéne írni egy rakat környezeti változót, ami terminálban be van állítva, de amikor gui-ból indítod, valamiért nincs. Mondjuk kezdésnek a második sorba beírnám, hogy
set > /tmp/set-gui.txt
, aztán futtatnám gui-ból, majd terminálból, csakset-term.txt
-be, osztdiff
. -
kovaax
őstag
válasz
inf3rno #31013 üzenetére
Na, csak nekifutottam harmadjára is, és kiderült a turpisság. Amikor kiválogatom az Oracle Software Delivery Cloud-ban az iso-kat, akkor szürke marad a Download gomb, ha felé megyek, azt mondja, hogy "The Download manager is not compatible with your environment.". De fönt meg ezt írja: "You may download files: Individually - Click the file name to download". És ez működik.
Szerk.: Lesz Orákli Linuxom, hát én olyan boldog vagyok!
-
kovaax
őstag
Megpróbáltam letölteni a telepítőt, eközben derült ki, hogy egyszer már regisztráltam náluk, majd mikor nem sikerült letölteni semmit egy wget.sh-n kívül (ami szintlén nem képes letölteni semmit), rájöttem, hogy egyszer régen pont így jártam. Hát, ennyit akkor az Oracle Linuxról.
-
kovaax
őstag
Mindenki nyugodjon le a p*csába, itt a Végső Megoldás: https://linux.oracle.com/switch/centos/
Ezt megúsztuk!
-
kovaax
őstag
válasz
lionhearted #31000 üzenetére
Elméletileg az elmélet megegyezik a gyakorlattal. Gyakorlatilag...
-
kovaax
őstag
Ebben teljesen igazad van, csak meg kell élnie valamiből a sok f@szagyerek fejlesztőnek is. Az, hogy a linux egy ingyenes szoftver, amit szórakozásból fejlesztenek elhivatottság tudatból, egy talán sosem volt igaz fantazmagória. Az ingyenességgel egy hatalmas tesztelői bázist tartanak fenn a fizetős linuxot áruló cégek. Akiknek nincs pénzük saját fejlesztői gárdát fenntartani, hogy legyen saját "disztribuciójuk", azok fizetik meg a fejlesztések árát cserébe a hivatalos támogatásért.
-
kovaax
őstag
válasz
#29736192 #30954 üzenetére
A porbléma ennél bonyolultabb, majd a jövő eldönti, hogy kinek a papné...
A CentOS stream a Fedora és az RHEL közt lesz valahol, tehát akinek újabb csomagok kellenek, de a Fedora server túl "vad" neki, az nyer az ügyön.
Aki teljes RHEL egyezést akar továbbra is, az vált Oracle Linuxra (bár nálunk az volt korábban a mondás, hogy nagyon bugzik az RHEL-hez képest, de amióta az egyik Nagy Kőzponti Rendszerünk azon fut, csend van ezügyben, de mivel én nem abban a csapatban vagyok, nem tudok igazságot tenni, de mindenesetre), az Oráklinak ez jól jön.
Akinek van pénze rá, az már most is RHEL-t használ, szóval nem hinném, hogy ez sokat hozna majd az RHEL konyhájára, max annyit, hogy nem köti le az energiáit a "hagyományos" CentOS karbantartása, át lehet terelni a maradó
felhasználókattesztelőket az "új" RHEL bétára.Kérdés, hogy más ingyenes szerver disztribucióknak mennyi esik le ebből.
-
kovaax
őstag
-
kovaax
őstag
Nincsen az! innoextract-tal kicsomagoltam (bár lehet ugyanezt az eredményt kaptam volna akkor is, ha simán futtatom wine-nal), aztán
wine AKÁRMI.exe /ext
-re kicsomagolta magát, lett egy BIOS.cap fájlom, amit azfwupdate -a 13312313123 ./BIOS.cap
berakott a boot alá, reboot, elkezdett felszállni a gép, kicsit összecsináltam magam, aztán kiírta, hogy updatel, akkor megnyugodtam, és utána reboot-olt, és meg volt updatelve a firmware. Eddig minden szép és jó, csak nem lett menüm, amiben állíthatnám a videó memóriát, úgy tűnik az nem elérhető Ideapad-on, csak menőbb Lenovoknál. Majd egyszer csinálok belőle egy hutut, mármint az egész kütyüről, és akkor mindenki boldog lesz ám! Köszönöm a segítséget! -
kovaax
őstag
válasz
bambano #30923 üzenetére
2G-t levesz az apu-nak, és használok belőle 256M-t... És nem lehet állítani a bios-ban, hátha a frissben lehet.
[root@lip3 ~]# lspci|grep VGA
03:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Picasso (rev c4)
[root@lip3 ~]# lspci -v -s 03:00.0
03:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Picasso (rev c4) (prog-if 00 [VGA controller])
Subsystem: Lenovo Device 3805
Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 57
Memory at c0000000 (64-bit, prefetchable) [size=256M]
Memory at d0000000 (64-bit, prefetchable) [size=2M]
I/O ports at 1000 [size=256]
Memory at d0400000 (32-bit, non-prefetchable) [size=512K]
Capabilities: [48] Vendor Specific Information: Len=08 <?>
Capabilities: [50] Power Management version 3
Capabilities: [64] Express Legacy Endpoint, MSI 00
Capabilities: [a0] MSI: Enable- Count=1/4 Maskable- 64bit+
Capabilities: [c0] MSI-X: Enable+ Count=3 Masked-
Capabilities: [100] Vendor Specific Information: ID=0001 Rev=1 Len=010 <?>
Capabilities: [200] Resizable BAR <?>
Capabilities: [270] Secondary PCI Express
Capabilities: [2a0] Access Control Services
Capabilities: [2b0] Address Translation Service (ATS)
Capabilities: [2c0] Page Request Interface (PRI)
Capabilities: [2d0] Process Address Space ID (PASID)
Capabilities: [320] Latency Tolerance Reporting
Kernel driver in use: amdgpu
Kernel modules: amdgpu
[root@lip3 ~]# glxinfo -B|egrep -i 'device|memory'
Device: AMD RAVEN2 (DRM 3.39.0, 5.9.11-200.fc33.x86_64, LLVM 11.0.0) (0x15d8)
Video memory: 2048MB
Unified memory: no
Memory info (GL_ATI_meminfo):
VBO free memory - total: 1780 MB, largest block: 1780 MB
VBO free aux. memory - total: 2995 MB, largest block: 2995 MB
Texture free memory - total: 1780 MB, largest block: 1780 MB
Texture free aux. memory - total: 2995 MB, largest block: 2995 MB
Renderbuffer free memory - total: 1780 MB, largest block: 1780 MB
Renderbuffer free aux. memory - total: 2995 MB, largest block: 2995 MB
Memory info (GL_NVX_gpu_memory_info):
Dedicated video memory: 2048 MB
Total available memory: 5120 MB
Currently available dedicated video memory: 1780 MB
[root@lip3 ~]#
-
kovaax
őstag
Ittismekkérdezem: Hogyan lehet a laptopom biosát frissíteni linux (Fedora) alól, ha a gyártó win10-es progit ad? Csinált már valaki ilyet? Lenovo Ideapad 3-14ADA05-ről van szó.
-
kovaax
őstag
válasz
GaezhyFeri #30907 üzenetére
Az ékezetes bötűket egyedi módon kezeli.
-
kovaax
őstag
válasz
alec.cs #30420 üzenetére
Szia,
Meg kell nézni, hogy a leendő új gépben van-e valami olyan hardver, amihez nincs fent a firmware csomag, és felrakni még a régi vason (pl. firmware-realtek, ha realtek hálókártya van benne, direkt azért ezt írtam, mert nem árt, ha lesz hálózatod a további telepítésekhez).
-
kovaax
őstag
válasz
sh4d0w #30299 üzenetére
https://packages.ubuntu.com/focal/iptables-persistent
(Ubuntuék nem tértek át nftables-re még?)
-
kovaax
őstag
-
kovaax
őstag
válasz
bambano #30171 üzenetére
Miért nem? Hülye vagyok a hálózatos dolgokhoz, de valami ilyet képzelek el: a fontos nyomtató lóg a debianban levő második hálókártyán egyedül, és azon figyel csak a dnsmasq, aki mindkét hw címre ugyanazt az ip-t osztja ki dhcp-n, amit meg átenged a debian a "külvilág" felé. (Mondjuk első körben a routerben próbálkoztam volna én is, ha értenék hozzá.)
-
kovaax
őstag
válasz
bambano #30166 üzenetére
Valami ilyenre gondolsz?
https://serverfault.com/questions/272299/dnsmasq-mapping-2-mac-addresses-to-the-same-ip-address -
kovaax
őstag
válasz
bambano #29703 üzenetére
Sajnos a munkahelyi munkaállomásokon windows van, és úgy, hogy minden nap leállítom, másnap elindítom, az XP sp2 volt az első, amivel nem volt különösebb stabilitási problémám (az más kérdés, hogy egy csomó mindenben rám akarják erőltetni a f@szságaikat azóta is). Megkacsáztam, 2004 augusztus 25-én jött ki, kb. fél év után kaphattuk meg. Szóval addig stabilabb volt az otthoni linuxom...
-
kovaax
őstag
válasz
I02S3F #29696 üzenetére
Nem, de ha hozzászoktál, hogy a linux aktuális lehetőségeihez vásárold a hardvert, sok szopástól meg tudtad magad kímélni. Plusz alapból unixokon dolgoztam akkoriban is már, így egészen másfajta elvárásaim voltak a "deszktoppal" szemben is (= X + böngésző + sok szöveges terminál).
-
kovaax
őstag
-
kovaax
őstag
válasz
haddent #28780 üzenetére
A függőség kezelése is szar, az After nem azt jelenti, hogy akkor indul, ha az előző elindult ténylegesen, hanem ha elkezdte indítani. Szóval amikor szépen összeügyeskedtem, hogy az oracle után induljon el az azt használó alkalmazás, azt tapasztaltam, hogy az alkalmazás mindig elhal, mert nem tudja elérni az adatbázist, mivel a systemd nem várja ki azt a 10 másodpercet, míg az oracle tényleg elérhető lesz. Míg ha egy buta scriptbe beleírom, hogy oracle majd az alkalmazás, akkor működik minden, szarni a systemd-be...
-
kovaax
őstag
válasz
samujózsi #28646 üzenetére
A port alapján kikövetkeztettem, aztán kipróbáltam, és ha sikerült reprodukálni a bejegyzést, akkor boldog voltam. Én viszont a saját gépemen saját magamat zargatom, vagyis a Debian-t reszelgetem, hogy ne kukorékoljon senki, akit nem akarok, ez egyszerűsíti a dolgomat azért...
-
kovaax
őstag
Én ezt úgy oldottam meg, hogy kifelé is tiltottam mindent, és logoltam. Aztán megnéztem a logot, hogy hova szeretnének menni, és amit úgy ítéltem meg, azt kiengedtem, amit meg nem akartam, azt kivettem a logolásból, és maradt letiltva. És egy idő után üres lett a log.
Egy darabig nem tudtam se válaszolni, se írni a fórumra. Másnak is volt már ilyen???
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- FOTÓS beárazás
- World of Tanks - MMO
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- VoLTE/VoWiFi
- Milyen okostelefont vegyek?
- Kevesebb dolgozó kell az Amazonnak, AI veszi át a rutinfeladatokat
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Vízpart, vakáció és hardverek
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- DELL Thunderbolt Dock - WD19TB modul 02HV8N (ELKELT)
- Csere-Beszámítás! RTX Gamer Számítógép PC Játékra! I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Nvidia Quadro P400/ P600/ P620/ P1000/ T400/ T600/ T1000 - Low profile (LP) + RTX A2000 6/12Gb
- Csere-Beszámítás! Asus Prime RTX 5060Ti 16GB GDDR7 Videokártya! Bemutató darab!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest