- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- iPhone topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Jester01
veterán
válasz
Frawly #30668 üzenetére
Eszközt nyilván csinálhatsz hozzá (meg gondolom van is), de a /proc/cpuinfo nem túl kifinomult mivel csak egy egyszerű kernel információs szolgáltatás. Minden magon lefuttatja a megfelelő cpuid utasítást és egyebeket az eredményt pedig megkapod. Kódnév, foglalat, csíkszélesség sose lesz benne mivel ezeket nem jelenti le magáról a processzor. llyesmiket csak a vendor, family és model ismeretében egy táblázatból lehetne hozzánézni ami nem a kernel dolga.
Az, hogy a model névben benne van a @ órajel az az intel döntése. Az én AMD procim nem írja csak a modell számot (AMD Ryzen 7 1700X Eight-Core Processor).
-
Jester01
veterán
lsof -n | grep DEL
(vagy a fájlnév ha tudod)
Lehet hogy valami processzben még nyitva van bár a fájl már törölve. -
Jester01
veterán
válasz
Frawly #30597 üzenetére
Amit ti írtok, az a megoldás azt csinálja, hogy bekéri az előre rögzített fájlinput mellé az én felhasználói billentyűzetinputomat, de mikor azzal végeztem, csak UTÁNA indítja a programot
Nem, egyből indítja mielőtt bármit is begépelnél. Ha nálad nem így működik akkor ott valami gubanc van, esetleg a kpcli maga ellenőrzi, hogy nem terminál a bemenet és máshogy működik.
-
Jester01
veterán
válasz
cprogrammer #30465 üzenetére
#30414 - 8 lett törölve, bármi is volt ott.
-
Jester01
veterán
válasz
szoke12 #30318 üzenetére
Ha beállítottad a default gatewayt és engedélyezve van az ip forward akkor nyilván fogod látni a másik címet is mivel a csomagod akkor a gatewayhez megy mint ismeretlen cím. Ütközésből szerintem nem lesz probléma ha nem akarsz azokra a címekre forgalmazni.Ha zavar akkor tűzfal szabállyal megmondhatod, hogy dobja el az ilyen csomagokat (már ha a default gw vagy az ip forward kikapcsolása nem járható). Vagy kliens oldalon is csinálhatsz olyan route táblát ami nem küldi ki a másik tartománybeli csomagot.
-
Jester01
veterán
válasz
Graphics #30221 üzenetére
Azért települt, hogy legyen valami ami betölti az operációs rendszert. A windows-t gondolom megtalálta és automatikusan betette neked a menübe. Ki lehet venni ha zavar és azt is be lehet állítani, hogy mondjuk 1 másodperc várakozás után automatikusan indítsa el a linuxot (akkor akár benne is hagyhatod a windowst).
-
Jester01
veterán
válasz
Dißnäëß #30210 üzenetére
1. Pont, hogy nem mivel a dd átmásolja az uuid-et. Ebből akkor lehet baj, ha a régi meg az új egyszerre van a gépre dugva.
2. Az egészet is dd-zheted és utána az 5. pont.
3. UEFI passz, partícionáló programok szoktak tudni menteni/visszaállítani.
4. Fájlos gyorsabb lehet ha csak kevés adat van (meg a fragmentációt megszünteti bár ssd-nél nincs nagy jelentősége). dd cserébe egyszerűbb.
5. Igen -
-
Jester01
veterán
válasz
#68216320 #30036 üzenetére
Igen, dmesg parancs vagy /var/log/dmesg vagy /var/log/syslog
Valami ilyesmi:vmunix: raid6: avx2x4 gen() 14046 MB/s
vmunix: raid6: avx2x4 xor() 8443 MB/s
vmunix: raid6: avx2x2 gen() 13716 MB/s
vmunix: raid6: avx2x2 xor() 9066 MB/s
vmunix: raid6: avx2x1 gen() 10642 MB/s
vmunix: raid6: avx2x1 xor() 8393 MB/s
vmunix: raid6: sse2x4 gen() 9400 MB/s
vmunix: raid6: sse2x4 xor() 6250 MB/s
vmunix: raid6: sse2x2 gen() 9654 MB/s
vmunix: raid6: sse2x2 xor() 6333 MB/s
vmunix: raid6: sse2x1 gen() 4930 MB/s
vmunix: raid6: sse2x1 xor() 5272 MB/s
vmunix: raid6: using algorithm avx2x4 gen() 14046 MB/s
vmunix: raid6: .... xor() 8443 MB/s, rmw enabled
vmunix: raid6: using avx2x2 recovery algorithm
vmunix: xor: automatically using best checksumming function avxSzerintem a 100MB/s az bőven belefér a te prociddal is.
-
Jester01
veterán
válasz
Dißnäëß #29993 üzenetére
Ha a normál beállítás nem elég, akkor xinput --list kimenetben megkeresed az eszköz számát (E) aztán xinput --list-props E kimenetben megnézed van-e valami használható. Ez lehet DPI vagy a Coordinate Transformation Matrix. Utóbbi esetén xinput --set-prop E x 0 0 0 x 0 0 0 x paranccsal tetszőlegesen lehet lassítani (x a skálázási szorzó, pl. 0.1)
-
Jester01
veterán
válasz
samujózsi #29666 üzenetére
Például az /usr az read-only így ha valami telepítő gonoszkodni akar, nem tud. (Ideális esetben a / is az lenne.) /usr/local is jó ötlet ha szoktál magadnak dolgokat telepíteni. Olyankor elég azt átmenetileg olvashatóra csatolni és megint nyugodt lehetsz, hogy az /usr-t nem írja felül. A /var az néha meg szokott telni logoktól, sokkal jobb, ha nem tölti meg a többit is. A /tmp az mehet ramdiszkre.
-
Jester01
veterán
válasz
inf3rno #29435 üzenetére
Ja mert a node repl az annyira érthető
Belekötöttél a grep-be, a repl meg a Read-Eval-Print-Loop rövidítése ... ez mennyivel jobb? A node meg tök értelmetlen és semmire sem utal. Azt, hogy a node alatt nem 50 idióta nevű modul van már csak halkan említem meg, pl. az egyik projektünkben:$ ls -1 node_modules | wc -l
477 -
Jester01
veterán
válasz
a.gabriel #29430 üzenetére
ebben a dac list cards > /etc/mpd.conf látszik a DAC
Én nem látom, csak egy valószínűsíthetőleg SB128 kártyát amit gondolom a vmware emulál. Ha ez megfelel nem kell semmit csinálni mivel az a hw:0,0.
Átírni még áttudom, de nem tudom, hogyan kell elmenteni a megváltoztatott értéket.
Ott van alul a súgó: ctrl+o elmenti, ctrl+x kilép.
Ha azt az usb izét akarod használni akkor gondolom a vmware-nek kell megmondani hogy adja oda a virtuális gépnek.
-
Jester01
veterán
válasz
Dißnäëß #29356 üzenetére
Az is régi bölcsesség, hogy az ext fájlrendszerek nem annyira hajlamosak a fragmentálásra, hogy ezzel foglalkozni kelljen. Pl.
usr: 248667/1310720 files (0.2% non-contiguous), 3049959/5242880 blocks
data: 1747239/7813120 files (3.3% non-contiguous), 105450969/124999728 blocks -
Jester01
veterán
A kernel NULL pointer az olyan hiba amire a fejlesztők nem gondoltak, ezért BUG. Ha gondoltak volna, akkor le lenne kezelve és értelmesebb hibaüzenet lenne ott.
Egyébként ki lett javítva:Fix root mounting with no mount options
The "trivial conversion" in commit cccaa5e33525 ("init: use do_mount()
instead of ksys_mount()") was totally broken, since it didn't handle the
case of a NULL mount data pointer. And while I had "tested" it (and
presumably Dominik had too) that bug was hidden by me having options. -
Jester01
veterán
Rohadtul nem kéne ext4-et initramfs nélkül csatolgatni.
De. Az initramfs megint egy egyszerű dolog elbonyolítása. Ha saját rendszert építesz szépen minden szükséges megy a kernelbe és nem kell szórakozni az initramfs-el. Felcsatol valami átmeneti / könyvtárat amiben ki tudja mik vannak (és aminek a frissen tartása megint plusz feladat), futtat mindenféle mágiát majd a végén valahogy kicseréli a futó kernel alatt az igazi gyökérre. Kösz, nem kérem
Frawly: szerintem a blokk eszköz vagy annak valami függősége nincs belefordítva. Azt nem tudom qemu alá mi kell, de nekem ilyesmik vannak:
CONFIG_BLK_DEV_IDEPCI=y
CONFIG_BLK_DEV_GENERIC=y
CONFIG_BLK_DEV_IDEDMA_PCI=y
CONFIG_BLK_DEV_PIIX=y
CONFIG_BLK_DEV_IDEDMA=y
CONFIG_SCSI_MOD=y
CONFIG_SCSI=y
CONFIG_SCSI_DMA=y
CONFIG_SCSI_PROC_FS=y
CONFIG_BLK_DEV_SD=y
CONFIG_ATA=y
CONFIG_SATA_AHCI=y
CONFIG_ATA_SFF=y
CONFIG_ATA_BMDMA=y
CONFIG_PATA_OLDPIIX=y
CONFIG_PCI=y -
Jester01
veterán
-
Jester01
veterán
válasz
samujózsi #28932 üzenetére
Ha a routerbe van dugva akkor de, van másik vég. Bármilyen adatforgalom jó, attól, hogy a teljes sávszélességet nem használod ki attól még az egyes csomagok ugyanolyan sebességgel mennek és valószínűleg kijönnek a kábelhibák. Az ethtool -S kimenetben kell nézni a hibákat.
-
Jester01
veterán
válasz
samujózsi #28890 üzenetére
Az a wear levelling count 1-et csökkent összesen,
098
-ról097
-re. Nem tudom ebből hogy számította ki az utolsó oszlopot de én nem aggódnék.Egész véletlen nekem is 97, de a raw value az 157. Biztos más skálázás, de nem tudni ez felfelé hová megy. A 97 viszont garantáltan lefelé 0-ra szóval én azt nézném.
5 Reallocated_Sector_Ct 0x0033 100 100 010 Pre-fail Always - 0
9 Power_On_Hours 0x0032 090 090 000 Old_age Always - 48313
12 Power_Cycle_Count 0x0032 099 099 000 Old_age Always - 194
177 Wear_Leveling_Count 0x0013 097 097 000 Pre-fail Always - 157 -
Jester01
veterán
válasz
samujózsi #28843 üzenetére
Szerintem ne úgy csináld, hogy frissen telepített 18.04-be másolgatsz dolgokat a régiből. Live bootból mindent átmásolsz akár tar akár rsync ahogy tetszik plusz grubot is felrakod. Utána a másolt rendszeren mehet dist-upgrade a 18.04-re. A felhasználói config fájlok működésére amúgy nincs garancia ha időközben inkompatibilis lett valami program.
Én egyébként 1997-ben telepítettem ezt a rendszert még debian 1.3-al és most 9.6 van rajta, azóta több lemez migrációval és egyebekkel szóval nekem bevált a módszer.
-
Jester01
veterán
válasz
inf3rno #28799 üzenetére
Idézőjelben sem jó, mivel azt a shell bontja ki. A program (jelen esetben gondolom
cp
vagymv
) az pontosan ugyanúgy, idézőjelek nélkül kapja meg.$ find . -name --\*
./--foo
$ mv --foo --bar
mv: unrecognized option '--foo'
Try 'mv --help' for more information.
$ mv "--foo" "--bar"
$ mv '--foo' '--bar'
$ mv -- --foo --bar
$ find . -name --\*
./--bar -
Jester01
veterán
azért ha a spotify-on leállítom a zenét, hogy megnézzek egy youtube videót ne kelljen valahogy átadni, mert rohadtul nem fog menni normálisan a dolog.
Megkockáztatom, hogy alsa-ban régebb óta van szoftveres keverés (dmix/dsnoop) mint amióta a pulse létezik. Normális rendszeren az az alapértelmezett és csak akkor van baj ha egy adott program konkrétan a hw eszközt kéri. De a legtöbb programban ez egyébként is konfigurálható. Ha meg nem, arra nem az a megoldás, hogy kitalálunk egy új hangrendszert amit minden programba külön implementálni kell hanem megjavítjuk azt az egy programot ami hülye volt. A spotify-t amúgy nem ismerem de esélyes hogy nem hülye és be lehet állítani melyik hangeszközt használja. A teljesség igénye nélkül a chrome, firefox, mplayer, xine, xbmc, wine, teamspeak, openal mind kiválóan működik alsa-val.
Az egyetlen pulse szolgáltatás ami kicsit hiányzik az az alkalmazásspecifikus hangerőszabályzás de általában ezt tudják a programok maguk.
-
Jester01
veterán
A pulseaudio funkciója feltétlen szükséges a rendszerbe a normális működéshez.
A feltétlen szükséges kicsit túlzás, én lassan 30 éve megvagyok nélküle. Mellesleg a felhasználói hang problémák 90%-a pulseaudio miatt volt abban az időben amikor még részt vettem egy program támogatásában.
Amúgy érdekes, hogy a deb alapú csodák használói vinnyognak folyamatosan a systemd-re.
Igen, mert a deb alapú csodák már eddig is stabilak voltak. Semmit nem lehet nyerni a systemd-vel csak fejfájást ha valami mégse működik mert akkor nem annyi, hogy beletúrkálsz a megfelelő scriptbe mert pontosan érted mi miért felelős és hogyan működik. Plusz bizonyos disztrók használóit még érdeklik olyan dolgok mint a szabadság és a unix filozófia. Nem kell windowst csinálni a linuxból aki azt az architektúrát kedveli az telepítsen windowst egyből.
-
Jester01
veterán
válasz
sh4d0w #28713 üzenetére
A systemd a linux windowsa
samujózsi: ja látom neked is ez a véleményed.Egyébként sima debianban is le lehet cserélni a systemd-t a régi jól bevált sysvinit-re (én is így használom). A devuan pontosan nem tudom miben másabb, talán minden nyomát el is tünteti , még a libsystemd-t is
-
Jester01
veterán
válasz
samujózsi #28641 üzenetére
Elvi akadálya nincs, de hogy van-e kiforrott program rá azt nem tudom. Itt egy demó.
Látható ahogy a processzekre rákérdez.UI: olyat leírni, hogy valamire ne lenne megoldás linuxon elég bátor dolog
-
Jester01
veterán
-
-
Jester01
veterán
Mióta frissítettem debian 9-re azóta a copy-paste beszúrja ezeket a biztonsági jelölő marhaságokat a szöveg köré: ^[[200~foo^[[201~. Hogyan lehet kikapcsolni? Rohadtul idegesít, hogy mindig ki kell törölni kézzel.
-
Jester01
veterán
3 év után sikerült végre stabilra írni a drivert ... legalábbis nálam.
$ uptime
20:42:01 up 87 days, 3:58, 10 users, load average: 0.56, 0.69, 0.67
$ lspci | grep VGA
09:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Tonga PRO [Radeon R9 285/380] (rev f1)5.0-ás kernel előtt egy-két hetente lefagyott, sajnos a driver fejlesztők végül oda jutottak, hogy biztos hardverhiba.
-
Jester01
veterán
válasz
Doky586 #28436 üzenetére
Igen, ez 32 bites. Ránézésre az ld-linux.so.2 az 32 bit, a /lib64/ld-linux-x86-64.so.2 pedig a 64. Továbbá az első sorban az a pár 4-es az 32 bitet jelent, 64 bit esetén 8-asok vannak ott. Nem néztem utána ezek konkrétan melyik mezők. Hexa nézetben pontosabban is meg lehet állapítani.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kerékpárosok, bringások ide!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Milyen légkondit a lakásba?
- AliExpress tapasztalatok
- Milyen videókártyát?
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- További aktív témák...
- Gyermek PC játékok
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Honor Magic5 Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Beszámítás! Apple iPad 11 2025 128GB WiFi tablet garanciával hibátlan működéssel
- Apple iPhone SE 2020 64GB, Yettel függő, 1 Év Garanciával
- Apple Macbook Pro 13 2020 - M1 - 8GB/256GB SSD - Touch Bar - 102 Ciklus - 99% Akku - Ezüst - MAGYAR
- Bomba ár! HP ZBook 15 Studio G3 - Intel Xeon I 32GB I 512SSD I 15,6" FHD I Nvidia I Cam I W10 I Gar
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest