- Motorola Moto G84 - színes egyéniség
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- 7000 mAh fölé lőne a következő OnePlus Ace
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- iPhone topik
- Xiaomi 11 Lite 5G NE (lisa)
- Jolla és SailfishOS tapasztalatcsere
- Xiaomi Redmi Note 5 Global
- Sony Xperia XZ1 Compact - izomkocka
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
kovaax
őstag
Köszi! Rég volt már, amikor 10 évig rhel-t üzemeltettem, de ha valami fura dolog kellett, akkor a csomagot letöltöttük, és kézzel felraktuk, nem vettük fel a gépekre az epel/rpmfusion repokat (a hivatalos repo meg tükrözve volt lokálba).
-=- There's no place like /home -=-
-
Vasti74
aktív tag
Köszönöm, kb. ilyen irányú segítség kellene, hogy pl. az XY disztróval jól működik a dolog.
Reméltem, hogy nem kell disztribúciókat próbálgatnom az éles, napi használatban lévő gépemen, hogy a tizedik próba, és sok elpazarolt idő után kiderüljön, egyik sem OK...
A hardver biztosan nem szűk keresztmetszet, mert mint írtam, a gyengépp laptopom is Win10 alatt vidáman megbirkózik a feladattal, Mint alatt meg nagyon elvérzik...
Sőt vettem egy mac Mini 2018-at váltás céljából ;-) , ami hardverre (proci, memória, SSD) kb. tök ugyanaz, mint az asztali gépem, és macOS alatt is minden tökéletes.
Szóval nagyjából 99,99%-os valószínűséggel Mint vagy linux problémába futottam bele :-( -
Na, igaz. Mondjuk régebben a Dart LSP-akartam összekötni Kate-tel, az nem sikerült, ezért örülök most ennek nagyon.
Mondjuk felmerülhet a kérdés, hogy méér nem használok normális IDE-t. Imádom az IntelliJ-t például, öröm nézni, ahogy a 8GB RAM-ból megeszik 4-et csak az, amikor elkezdi beindexelni a projektet
A többit meg hagyjuk, a Netbeans és az Eclipse is gagyi, de legalább nehézkes.[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Az a gond, hogy ez a helyi svn és a onedrive backup szerverünk. Ha most felrakom az új kernelt és megint gond van, akkor egy fél órám rámegy a helyreállításra, de akár még adatvesztésem is lehet. Előbb le kéne menteni valahová majdnem 2TB adatot, hogy ezzel próbálkozzak.
Melegedés gond nincs. Mondjuk a benne lévő hardver azzal a régi bulldozer procival nem is igen tud fűteni.
Lehet inkább megvárom mire kijön a -38 utáni kernel, aztán azzal próbálkozok.
Arra sem találtam megoldást, hogy miért szaggat az asztal használata, mióta 24.04-re frissítettem, miközben egyébként van 3D gyorsítás is. Megy a repülő kenyérpirítós képernyővédő, de darabos a mozgás benne... Lehet még korai volt 24.04 LTS-re frissíteni.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Most a radeon driverrel megy, ami a régi. Visszanéztem korábbi logot, de a korábbi rendszerrel is ezzel ment. Az amdpgu azt hiszem nem támogat ennyire régi kártyát.
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
félisten
A legtöbb Linux nem POSIX certified. A szabványok elsődleges célja az interoperabilitás és a minőségbiztosítás. Ha a termék szabványos, de nem oldja meg a problémádat, akkor nem vagy kisegítve. A systemd olyan problémákat old meg, amire korábban nem volt megfelelő megoldás (legalábbis a Linuxos közösség jó része úgy értékelte, hogy nem volt). De a Linux FLOSS, ezért azt használsz, amit akarsz. Ez a fo elonye, szoval nem ertem a gyaszolast
[ Szerkesztve ]
while (!sleep) sheep++;
-
kovaax
őstag
Egen. Amikor laptotyot vettem, én is Fedorát raktam rá először, hogy minden működik-e. Aztán jött a Debian freeze, és lecsekkoltam a verziókat (kernel, driverek, wayland, fityfene), nagyjából stimmelt, úgyhogy felraktam az RC-t, és az is jó volt, úgyhogy ment rá az, aztán hogy stabil lett, azóta stabil Debian van azon (ezen) is.
-
-
-
Persze, jó a nyílt forráskód, én a kényesebb adataimat nem is bízom zárt forráskódú programokra.
De ez a történet nem ilyen egyszerű. Itt emberi hibák is bőven belejátszottak abba, hogy ez megtörténhetett. Az egyik ilyen az volt, hogy Lasse Collin volt az xz egyedüli fejlesztője, aki mellékállásban, hobbiként csinálta, és aki egyébként mentális gondokkal is küzdött. Ami mondjuk nem meglepő, ha azt vesszük, hogy az xz egy kurva fontos szoftver az egész open source közösségben, és nyilván egy ilyen fontos szoftver fejlesztőjeként nem kis nyomás van rajtad.
Lehet, hogy ez az egész nem történt volna meg, ha a nagy cégek (Red Hat, Suse, IBM, Intel, Canonical...) kicsit jobban odafigyelnek az xz projektre, és nem egyetlen emberre bízzák az egészet. Jó lenne, ha ezek a cégek prioritizálnák a dolgaikat, és nagyobb hangsúlyt fektetnének a fontos szoftverekre, ahelyett, hogy a libadwaitát reszelgetik, hogy bugyirózsaszín ablakkeret mellé babakéket is be lehessen állítani.
Itt azért nem érvényesült a manyeyeball, mert nem volt manyeyeball. A backdoor sem azért derült ki, mert valaki vizsgálgatta a forráskódot, hanem mert a bináris túl nagy CPU loadot generált.
És mondhatnám azt, hogy zárt forráskódú programba eleve nem tud bekommitolni senki sem backdoort. De teljesen mindegy, szerintem ez a mostani egy tipikusan olyan dolog, amit nem lehet kivédeni. -
veterán
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Vagy problémát okozott, hogy a telepítés idején még használtam curve optimizert, ami miatt nem minden mag volt minden körülmények között volt stabil a prociban, de ezt akkor még nem tudtam.
Ugyanekkor telepítettem egy 95%-ban azonos gépre ugyanezt a disztrót és ott sosem volt ez a kernel param probléma.Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Lenry
félisten
passz, egy docker fut (egy pxe szerver, a docker stats szerint eszik vagy 60 mega RAM-ot)
leállítottam a dockert meg a containerd-t, nem szabadult fel memória.egyébként azt nézem, hogy más gépemen is ennyiszer fut, még olyanon is, ahol nem is fut egyetlen konténer se
most egymás után kilövök mindent, aztán hátha látszik valami csökkenés
Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data
-
5leteseN
senior tag
Ez jó megoldás az adott disztróknál, de itt az lenne a cél, hogy a pendriveról induló bootmanager tegye fel a kérdést, hogy a megtalált OS-ek küzül melyiket akarom indítani, és akarom-e, hogy RAMdriveban induljon.
A toram utasitással a Ventoy ezt nagyon szépen teszi, de az az iso-kal.
Ezt egy lebuttitott virtuáliálissal is meg lehetne csinálni, de annak a tudásnak a töredéke kell csak, és egy VMWare, vagy hasonló elvesztett teljesítménye sem kell(amit nem tudom mennyi! Mennyi)
Valamelyik bootmanager nem tudja meghivni a ramdisket/toram-ot, hasonlót inditás előtt, létrehozva egy virtuális (c : ) drive-ot?
[ Szerkesztve ]
-
vicze
félisten
Nagyon úgy néz ki, hogy te nem érted miről van szó.
Azt várod el, hogy RH neked minden kompenzáció nélkül backportoljon kernelbe és alkalmazásokba. Itt 0 azaz 0 fejlesztésük kerül bele bármibe, mivel nem LTS Linux kerenelt használnak, és nem LTS-ek az adott SW-k. Tehát minden amit csinálnak kizárólagosan az ő környezetükben (és deriváltjaiban) használható és nem lesz valósan hozzáadott értéke semmi máshoz.
RH fejlesztése és a FOSS-ba és a közösségbe visszaadott értek továbbra is ott van Cent OS-ben és Fedorában. Kevés nagyobb baromságot lehetne állítani, mint hogy RH nem ad vissza mikor ők az egyik legtöbbet hozzáadó fejlesztői a kernelnek, egyéb projektekről nem is beszélve.Te kizárólagosan ingyen ebédet vársz, azt hogy valami támogatott legyen 10évig anélkül, hogy neked bármit is tenned kéne. Az Open Source mocskosul nem így működik, és pontosan ezért van szükség az Enterprise distro-kra, mert semmilyen cég nem tudna lépést tartani a Open Source tempójával.
#33386 f_sanyee: Az dev licence tesztelni nem prod-ban használni, nagyon nem ugyanaz. Ennyi erővel Windows is ingyen van...
[ Szerkesztve ]
-
Dißnäëß
nagyúr
Ez bármelyikre igaz, de vannak arany középutak, például nekem a Testing egy nagyon jó balansz stabilitás és frissesség között, biztosan van olyan része, amiben a stable még jobb, de nem jöttek még velem szembe a Testing esetleges bennragadt bugjai, cserébe viszonylag friss rajta minden csomag. (A Stable meg jóval lentebb kullog a Testing után, elég nagy köztük a gap szerintem, ZFS-nél rá is futottam ezzel kapcs. egy kis bibire, de amúgy ok. És mégsem kell a rendszert olyan szinten manuálisan felépíteni, mint az említett másik kettônél.
Szóval kis szopásokat bevállalok még, nagy mélytorkosakat nem
Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
bambano
titán
"Namármost az az alap paradigma, hogy egy cégnek törekednie kell a profit maximalizálására.": nincs ilyen paradigma.
Attól, hogy jelentős mennyiségű ilyen cég van, ez még nem általános paradigma.Az általános paradigma az, hogy a cégnek törekednie kell a tulajdonosi érdekek kiszolgálására. Nem vitatom, hogy sok cég esetében ez a profit maximalizálás, normálisabban fogalmazva a roi. (return of investment).
Egy rakás cég van, ahol nem a profit maximalizálása a cél, erre a magyar jogban is van lehetőség a nonprofit kft-knél, alapítványoknál, stb. A redhat érdekkörében egy kézenfekvő példa: a kernelt egy nonprofit alapítvány-szerűség gondozza. Egy rakás cég öntött egy rakás zsetont az alapítványba azzal a kettős céllal, hogy fejlődjön a kernel, és ne jusson senki kezébe, amivel kizárhatná a másikat. Azért pénzelik közösen Linust, hogy ne legyen kizárólag egy konkrét céghez rabosítva.
A redhat nem helyezett semmi humán szabályt sehova, a redhat pontosan értette, hogy ezen a piacon a termék a csatolt szolgáltatás. Ez kb. olyan, hogyha te kalapácsot árulsz, szponzorálod a szöggyárat.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
félisten
> Nahát mégiscsak érdekelnek az unalmas filozófiai feljtegetések?
Az unalmasak nem. Az volt a bajom, hogy amikor adtam indokokat/referenciakat, akkor kb. megvontad a vallad, h hat oke, te maskepp gondolod -- ervek nelkul unalmas a vita.
> Namármost az az alap paradigma, hogy egy cégnek törekednie kell a profit maximalizálására.
Ez igy egyebkent nem igaz, mondjuk ugy, hogy for-profit cegnek minimum nyeresegessegre kell torekednie, a tobbi az nem egyertelmu.
> Ettől eltérni nem lehet, ahogy te is mondtad, nem elvárható.
El lehet terni, a legnagyobb cegek is elternek (mondok egy peldat, ami ugyis kibassza a biztositekot: Meta -- a Meta egyaltalan nem profitmaximalizal).
> Aztán jött a redhat és felrúgta ezt az egészet. Az 1.-es helyre egy alapvetően humán, morális szabályt helyetett, méghozzá a szabad szoftver szemléletet.
O istenem.
while (!sleep) sheep++;
-
félisten
> 2004-től 2013-ig ez nem volt bosszantó
nem ismerem a reszletes szamokat / uzleti titkokat --
> vagy az a baj, hogy nem lehet maximalizálni a profitot
az mindig baj, nincs olyan, hogy nem baj -- az a baj, hogy emberek azt gondoljak, hogy for profit cegek a kozossegert vannak valahogy.. vannak persze jobb es gazosabb cegek, persze; de nem elvarhato, h karbatett kezzel uljon egy ceg, amikor kihuzzak alola a bevetelt.
[ Szerkesztve ]
while (!sleep) sheep++;
-
-
félisten
A katedralis es bazar nem arrol szol, hogy a szoftver termek-e vagy sem (nyilvanvaloan termek), hanem a koordinacio kulonbozo modjairol. A Red Hat szamara nyilvanvaloan termek a szoftver is, csak azt bizonyos kozonsegnek ingyen adja, mert ebbol is lehet uzletet csinalni. A kozosseggel minden bizonnyal egyutt fognak mukodni a jovoben is, mert ez az uzleti erdekuk.
while (!sleep) sheep++;
-
vicze
félisten
Tehát akkor az egy óriási korlátozás számodra, hogy egy ingyenes dev accountot kell regisztrálnod, hogy hozzáférj a kódhoz?
Ebben a jelnelegi lépésben semmi egetremgtően szörnyű nincs, csak aki nem ért hozzá kavarja a ... és állít hülyeséget.Már elég sok IBM lépés volt a felvásárlás óta, ami nemtetszést váltott ki és egyre nagyobb RH ellenességet gerjeszt. Akár okkal akár ok nélküli.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
Nezd, lehet itt filozofalni, de a lenyeg, h amit a GPL megkovetel, azt a Red Hat (stb.) kovetni fogja. Ha hasznalnad, akkor nem teszik lehetetlenne, nem is ertem, hogy ezt mire mondod. Az, hogy nem hasznalhatsz valamit ingyen, amiert penzt szeretne kerni az, aki csinalja, nem hiszem, hogy valoban serti a szabadsagodat. A szabad szoftverrol evtizedek ota ugy beszel a GNU, Stallman, stb., hogy az serti a szabadsagod, ha nem tudod modositani, nem tudod elolvasni a forrast, stb. Errol itt szo sincs.
while (!sleep) sheep++;
-
félisten
-
félisten
> Tehát írsz egy programot, ezt felveszik fedora tárolóba, majd átkerül centos streambe, minkkét helyen kap valami pachet, majd pachelve átkerül enterprise linuxba. Ott bezárul és ha ott kap pachet az már zárt lesz.
Ha megveszed az Enterprise Linuxot, akkor hozzaferest kell kapnod a patchelt verzio forrasahoz. Viszont ha az Enterprise Linux nem szabadon letoltheto, akkor a forrasnak nem kell szabadon letolthetonek lennie.
while (!sleep) sheep++;
-
félisten
Akkor vagy forkol a kozosseg, vagy szep lassan elveszti a hozzaferest. Azert nem tudsz beperelni valakit, mert a sajat munkajat nem akarja GPL alatt licenszelni.
Nyilvan mindenki penzt akar csinalni (mindenkinek meg kell elni), tehat akkor fognak szabad szoftvert gyartani, ha valami komplementer termekbol penzt tudnak gyartani. Ez ilyen alap uzleti trukk.
[ Szerkesztve ]
while (!sleep) sheep++;
-
-
ivana
Ármester
Tehát bebootolok 3-as futási szintre, tty auotologin utána automatikusan indítson el egy alkalmazást.
Ez valami sysvinit? Vagy mar systemd? Mert utobbiban nincsen ilyen futasi szint szeru baromkodas. Mi az, hogy tty es autologin? Daemont akarsz inditani, scriptet futtatni? Megvaltoztatni a login binarist (utobbi kicsit meresz)?
-
Krystal_s
addikt
Köszi, szerintem is az lenne normális. Azt írják mindenhol, hogy a Linux alapból nem tudja a dinamikus swapméretet. Próbáltam most teleírni azt a kis 450 MB-ot, hogy mi történik. Már megnyitottam 6 Youtube fület és a CPU jobban szenved 98%-100%... de a memóriahasználat nem megy 2,3 GB fölé.
A Cserehely 154 MB és a Gyorsítótárazás 701 MB.
Más úgysem lenne használva azon a gépen, csak sima netezés.[ Szerkesztve ]
-
-
_Dumber_
őstag
Én meg ezért szeretek a fórumban kérdezni, mert lehet, hogy egy más gondolkodással, engem is másfelé kényszerítenek, és magamtól rájövök. Ezt hívom közös gondolkodásnak.
Hetente frissítem a gépet, és nem emlékszem, hogy mikor kezdte el. Eleinte ritkán volt, és nem is volt feltűnő. Tegnap, miután fél óra ki be kapcsolgatás után (gép, wifi router) nagy nehezen életre kelt, akkor kezdtem a bootparameterrel variálni. Azóta elfogadható, de engem nem nyugtat meg.
Egyenlőre jegelj .....
Hopp most kezdte dobálni megint.Wifi disconnet-connect sem oldotta meg.
systemctl restart NetworkManager is csak 1 percig volt jó.
journalctl -u NetworkManager -f (Kivágtam belőle pár sort)cc 20:10 körül állt vissza. Szóval 15 percig szórakozott. Most megint stabil.
[ Szerkesztve ]
-
_Dumber_
őstag
Frissítésnél mit nézzek? Minden up to date.
Tegnapig naponta többször is csinálta. Tegnap a grub.cfg -be kernel paraméterként beraktam a "pcie_aspm=off" sort. Tegnap utána már nem jött elő a hiba. Ma cc fél óra után megint. Ekkor írtam a postot. Délután nem voltam gépközelben de a gép online volt és futott a "journalctl -u NetworkManager -f". Nem volt hiba 8 óra alatt.. Nem értem én ezt...
Illetve értem . Mikor segítséget kérek mindig megjavul -
_Dumber_
őstag
2-3 hete csinálja. A gép cc 3 éves.. előtte nem volt.
Párhuzamosan megkérdeztem a unifi topikba is, hátha wifi/router gond.
-
-
bambano
titán
amikor utoljára néztem (nem ma volt), akkor még tele volt a kernel olyan dolgokkal, amik nem futottak jól többmagos procin vagy többprocis gépen.
például a tűzfala nem volt multithreaded. ennek az lett az eredménye, hogy az io-t tekerte a boot proci, a többi meg csak alkalmazói programot futtatott.Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
Lenry
félisten
nekem a csomagkezelése fáj nagyon, hogy külön frissítsd a package-eket, meg külön az OS-t, meg külön a frissebb package-eket, portokat, aztán ha valamit nem a neki tetsző sorrendben csinálsz, akkor nem bootol.
attól is a falramászok, hogy random helyeken van minden.
hogy van a /etc, meg a /usr/local/etc, meg a /bin és a /usr/local/bin és az /usr/bin és faszér nem lehet egy helyre rakni a cuccokat, hogy ne kelljen mindent 22 helyről összevadászni, ha valamit át szeretnél állítani...a kolléga, aki nem az OS-t b*szogatja mint én, hanem a rajta lévő cuccokat, azt mondja, hogy csomó olyan dologba fut bele, hogy jó-jó hogy itt is van mondjuk apache, csak nem ugyanolyan, meg nem lehet rajta megoldani, amit Linuxon igen, stb.
anno elsősorban a ZFS miatt használtuk, mert az tényleg nagyon jó, de mára Linuxon is van rendes ZFS támogatás, így okafogyottá vált a vele való szerencsétlenkedés
Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data
-
vicze
félisten
BSD-vel általánosan a legnagyobb probléma a HW support.
Ha supportolt HW-n vagy akkor többnyire ok.
AMD-n kiváló.@kovaax: Azért nem elég az 5 mert mire váltasz már csak 3 marad belőle. 1évet minimum várni kell hogy stabil legyen egy új verzió és meglegyen support. 2x futottunk ki már support időből, egy appliance setében, ami nem tőlem függ.
[ Szerkesztve ]
-
kovaax
őstag
Ebben teljesen igazad van, csak meg kell élnie valamiből a sok f@szagyerek fejlesztőnek is. Az, hogy a linux egy ingyenes szoftver, amit szórakozásból fejlesztenek elhivatottság tudatból, egy talán sosem volt igaz fantazmagória. Az ingyenességgel egy hatalmas tesztelői bázist tartanak fenn a fizetős linuxot áruló cégek. Akiknek nincs pénzük saját fejlesztői gárdát fenntartani, hogy legyen saját "disztribuciójuk", azok fizetik meg a fejlesztések árát cserébe a hivatalos támogatásért.
-
I02S3F
addikt
Nem-e rétegigény az, hogy sokáig támogatott(több, mint 5 év) stabil rendszered legyen? Most desktop-ra gondolok. Ubuntu-t például hiába támogatnak 5 évig, a 4.-5. évre rá már nem fut rajta több új sw. (Mint például az Anydesk a 16.04-en). Tehát még az Ubuntu-t is szükséges 2-3 évente cserélni.
Igazad van abban, hogy desktop-ra egy erőltetett fejlesztési tempó a jellemző, az újdonságok fényében. W10 dettó. -
nagyúr
Nyilván, de ahogy látom amott horgonyzott le a dolog, ha nem is hosszú időre. Itt inkább az útkeresés nyoma jelent meg. Maradjon is így.
(#30852) Dißnäëß
Nekem a stílus összességében, ami felismerhetővé tesz valakit. Ismerni én sem ismertem a komát.
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
Frawly
veterán
Én a linuxos OFF topikban folytatom majd. Elöljáróban sh4d0w kollégával most nagyon egyetértek. Aki systemd-t akar, meg univerzális, egy minden felett bloat megoldásokat, az maradjon Windowson vagy Linuxon, és ne akarjon BSD-zni. Felesleges a BSD-t is elbloatosítani, mikor erre már vannak bejáratott alternatívák, nem kell egy n+1. dolgot is elcseszni hozzá.
[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
logout címlapon első szakmai cikk nagy pfsense logóval, ez a címe: "DIY x86 gateway v2"
azért indult el az egész folyamat, mert megdöglött a videokártyám. ha nem döglik meg, még mindig az a videokártya és az a régi debian van a gépemen.
"ha mindenhez így állnánk, akkor még a fán ülnénk.": nem érzem, hogy a változás mindig a haladás irányába mutat. például a systemd. de hogy a hagyományos thunderbirdet meg a firefoxot a stretchben áttervezték flat dizájnra, az se volt előrelépés. majd a busterben kicsit visszább vettek, már nem annyira flat a dizájn. miközben a régi is pont ugyanolyan használható volt. csak valakiknek muszáj volt dolgoznia, nem bírt megülni a fenekén csendben.
te áttértél freebsd-re? áruló
-
bambano
titán
oké, nem jutott eszembe, hogy driver le. ez az én hibám.
de ezt a hibát tudtam volna korrigálni, ha van hozzáférés.a freebsd-ről meg annyit, hogy hallador kolléga pár napja publikált tűzfalas cikket a logouton, akkor elolvastam pár tesztet, megnéztem pár cikket a freebsd-ről, és azt a döntést hoztam meg, hogy továbbra sem érdekel.
de, ahogy a mondás tartja, mindenki a maga szerencséjének a pogácsa.
szerk: egyébként eddig is és a továbbiakban is az a hozzáállásom, hogy:
- ha nem romlott el, ne akard megjavítani
- azt a munkát kell elvégezni, amiért megfizetnek.
anno 2011-ben megvettem ezt a gépet, felraktam rá a debiant, és kész. jól van az úgy. vagyis volt. persze lehet ez a hozzáállás kifogásolható, mert akárhogy kapálóztam, nem tudtam elkerülni a hulladék kinézetű programok használatba vételét, csak elhalasztani. így jártam.[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
nálam addig nem lesz freebsd, amíg:
- nincs benne rendes multithreaded interrupt kezelés, de van benne nagy kernel lock
- nincs benne rendes multithreaded tűzfal
- a hálózati stackje a linuxéhoz képest, hogy is fogalmazzak finoman, le van maradva.Nem tudom, hogy fenti kérdésekkel hogy áll most a freebsd. mikor utoljára néztem (nem tegnap volt), akkor ezekkel súlyos problémái voltak.
nálam mindig az lesz a desktopomon, ami a melós szervereken van. nem fogok nyolcfelé szakadni iq-ban, hogy egyiknek ez a baja, másiknak az.
-
bambano
titán
oké, vesézzük ki.
az volt a probléma, hogy az nvida driver divertálta a glx libeket.
ez, önmagában, nem lett volna elementáris probléma, bementem a gépre, megnéztem az X.org logot, benne volt ékes angol nyelven, kiadtam egy utasítást, megjavult.a probléma az, hogy attól, hogy az X nem tudott elindulni, a karakteres konzol miért nem indult el??? Ennek a problémának úgy kellett volna megoldódnia, hogy nem megy az X, ctrl+alt+f1, root login, log olvas, beállít, lightdm restart, jónapot.
de nem, mert a systemd annyira többszálú és multithreaded, hogy nem volt képes egy getty-t elindítani a virtuális karakteres konzolon, ezért nem tudtam triviálisan bejelentkezni. tehát nem az a bajom, hogy nem ment az X, elfogadom, hogy az én hibám, hogy videokártya cserénél ezt a problémát okoztam, de azt nem fogadom el, hogy egy karakteres konzol se ment.
-
samujózsi
senior tag
Nem ez volt a kérdés. Húsz+ év linux használat alatt egyszer volt külön /home, /var, /usr, ahogy a telepítő javasolta. Aztán megtelt valamelyik és nem tudtam bővíteni (ext2 korában, lvm nélkül nem lett volna veszélytelen). Se előtte, se azóta nem voltam/vagyok hajlandó szétdobálni a könyvtárakat.
Ha hozzá kell nyúlni a rendszerhez, az első, hogy friss backup.
A magam részéről nem látok rá okot, hogy feldaraboljam a / alatti területeket, viszont sokszor látom, hogy ezt javasolják. Csak az indokot nem, ami miatt esetleg megéri kockáztatni, hogy ha elfogyott a hely az egyiken, akkor valahogy bővíteni kell, de azzal vannak komoly hibalehetőségek.Primadonnát felveszünk! https://youtu.be/9lETrcMJZJM
-
samujózsi
senior tag
Nem erre gondoltam.De mégis, csak az első mondatra válaszoltam kapásból.Általában "remegő kézzel" bökök a Küldés gombra, hogy vajon jó helyen van-e itt amit kérdezek vagy inkább menjek a kezdőbe vele.
Ahogy elnézem a kezdő topic-ot, ott sokkal több olyan kérdés van, amit néha nem is értek, nemhogy esetleg válaszoljak rá, itt meg legalább ami felmerül, azt úgy-ahogy értem.
Más kérdés, hogy általában előtte próbálom a google-t vallatni, csak az meg... hát olyan, amilyen.[ Szerkesztve ]
Primadonnát felveszünk! https://youtu.be/9lETrcMJZJM
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Aurórád... A múlt héten azt kergettük Finnországban, de csak nem lett meg.
Amúgy most még hátra van, hogy ezt ki kellene posztolnom az alsa-devel mailinglistre. Patch-et két fájlból kell csinálnom, az nem gond azt tudom hogy kell, de ezek a régi mailing listek... még sosem használtam ilyet és ma már nem is próbálom meg.
Viszont lehet tényleg írok róla egy logoutos cikket, ahogy mondtad azt még december körül. Összejött némi érzés amit szívesen kiírnék magamból mielőtt agyérgörcsöt kapok.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Dzsízusz!
Néztem miért nem tud elindulni a pulseaudio mikor nincs hang, de nem jöttem rá. Aztán beugrott egy találat, hogy le kellene tiltani a másik hangeszközt. Szóval betettem a modeprobe.d-be ezt:
blacklist snd_hdmi_lpe_audioés azóta mindig megy a hang! Ezzel szívtam december óta!!!
-
kovaax
őstag
Nem tudom igazán, mivel hajlamos vagyok mindent parancssorból megoldani, úgyhogy gyakorlatilag tök mindegy milyen desktopom van. Akkor lennénk okosabbak szerintem*, ha egyszer csak minden eladott gépen linux lenne, és a vindózt kéne feltrükközni, akinek nem jó a linux, hogy akkor mi történne...
* szerk.
[ Szerkesztve ]
-
Plasticbomb
addikt
Az alaplaprol mar PWMes kimenet megy, de nekem a controllerhez kell vezerlest biztositani, ami meg bizonyos regiszterek irasaval mukodik, legalabbis ennyire emlekszem most, este ota nem buttykoltem, itthon vagyok 4 napot, szal jatszok is egy kicsit vegre a gepen.
ArchLinux, Star Citizen, Subnautica+BZ, ASTRONEER, Grounded, DRAG, VOLCANOIDS, Space Engineers, Elite:Dangerous, Beyond Blue (TK-Glitch Proton)
-
Frawly
veterán
X az biztosan van neki, mert írta a linkelt hsz.-ben, hogy van neki GUI-s kép HDMI-n. Csak a Kodi nem indul neki.
Általában ilyen jogosultság miatt szokott kiütközni, mikor valaki rendszergazdai jogokkal akar X-es progit futtatni, pl. sudo-val vagy hasonló. Tudni kéne milyen felhasználóval próbálja futtatni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ezt azért furcsállom, mert ezek a csomagok ott vannak a többi között. Még Debian alatt is a main tárolóban vannak, nem a conrtib vagy nonfree szekcióban.
A Fedora is idén januártól beépítette a va-api támogatást bekapcsoló patchet a Chromeiumba. A Fedora-t nem ismerem, de ez feltételezi, hogy telepíti az ehhez kellő csomagokat is, mert különben nem sok értelme lenne.Amúgy vagyok, csak jellemzően a másik Linuxos topicban.
-
Flowtation
őstag
Köszönöm a választ! Ma nekiültem és megcsináltam. Valóban nem volt nehéz, kellett figyelni, de sikerült. Nem tudom miért gondoltam, hogy bonyolult, írhattam volna a kezdő topicba is. Ellenőriztem trans remoteban is, a Libreelec-nek pedig nem számított, sőt meglepő de a winnek se.
Itt van:
[link]Nem sértődtem meg, sőt! Ügyesen rávettél a tanulásra.
Keresek: D-link covr-1102 2 pack routert.
-
Anakin007
aktív tag
guis terminálon ok, tehát a konsole, KDE-n. Csak a 'mélyterminál' csinálja ezt. sudo-zni tudok konsole-on, X -en, a sudo su is működik itt 'fenn'. Két notin intel-es, az asztali gépen Nvidia VGA van.
Nem tudom, számít-e, de egyiken sincs wheel csoport.
[ Szerkesztve ]
Ha Isten létezne, hinnék benne.
Új hozzászólás Aktív témák
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Milyen videókártyát?
- Elektromos (hálózati és akkus) kéziszerszámok, tapasztalatok/vásárlás
- Óra topik
- Motorola Moto G84 - színes egyéniség
- Viccrovat
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Politika
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest