- Android szakmai topik
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Telekom mobilszolgáltatások
- One mobilszolgáltatások
- Térerő gondok, tapasztalatok
- Na! Ez egy JÓ utólagos autós fejegység - Minix CP89-HD
- Samsung Galaxy A34 - plus size modell
- Új térképfunkciók érkeztek az Amazfit T-Rex 3-ba
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
gery2123
őstag
válasz
gery2123 #25155 üzenetére
Megvan a megoldás. Ha valakinek is hasonló gondja lenne :
Szerkesszük a már létrehozott fájlt. (nekem ez már megvolt a beállításnál.)
/etc/systemd/system/qbittorrent.service
Ezt egészítettem ki a félkövér résszel, így amit letölt már szerkeszthető, törölhető....
[Unit]
Description=qBittorrent Daemon Service
After=network.target[Service]
Type=forking
User=qbtuser
Group=qbt (saját group)
UMask=0002
ExecStart=/usr/bin/qbittorrent-nox -d[Install]
WantedBy=multi-user.target -
válasz
gery2123 #23639 üzenetére
20 GB szabadon van hagyva, ha kell neki ha nem
Ennek sincs túl sok értelme, ezzel aztán főleg túlkíméled, mert nem 28 GB van nálad szabadon hagyva, ha a partícióid nincsenek teleírva! Ha mondjuk a partíciókon van 40 GB üres hely, akkor már 68 GB van szabadon hagyva, ami luxus. Sokan gondolják azt, hogy ha adnak mondjuk 2 rendszernek 60-40 gigát, akkor az le van foglalva, ezért üres helyet hagynak. A gyári 7% mellé adsz 3%-ot és már meg is van a szükséges szabad helyed, ha totál teleírsz minden partíciót, akkor is!
Az SSD vezérlője nem partíciókat lát, hanem a meghajtót egyben és azon összességében kezeli kedve szerint az üres helyeket, ha van particionálva, ha nincs!
HDD-re nem is érdemes /var vagy más partíciót tenni, de a tmpfs-t érdemes használni, böngész cache-t is érdemes ram-ra küldeni, nem SSD kímélése miatt, hanem mert elég ram esetén gyorsabb lesz.
nekem így van megoldva és ez nem kímélés, hanem optimalizálás:
#tmpfs to .cache
tmpfs /home/ubyegon/.cache tmpfs noatime,nodev,nosuid,size=400M 0 0# Modification for SSD
tmpfs /tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
#tmpfs /var/log tmpfs defaults,noatime,mode=0755 0 0
#tmpfs /var/spool tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
tmpfs /var/tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0 -
-
N0zer0
senior tag
válasz
gery2123 #20706 üzenetére
Egyelőre még kap egy új esélyt a qBittorrent, ez meg a KTorrent tudja még a legtöbb mindent Linux alatt. Mivel a KTorrent nem jól jelent le az nMag „követő”-jére (ezt az idióta magyarítást valamelyik kliensben láttam), ezért csak a qBittorrent marad. Ha meg nem válik be, akkor tényleg megy fel Wine alá az uTorrent, pedig megfogadtam, hogy mindent natív linuxos programal oldok meg, ami eddig sikerült is nagyjából. Egyedül a GIB szótárat és néhány régebbi windowsos játékot tolok csak Wine-ből, mást nem is.
Bár ez a havi/napi fel/letöltési statisztika és a torrentek közötti prioritási szintek továbbra is nagyon hiányoznak, a többit nagyjából tudja a qBittorrent. Még a finom szemcsés prioritást is kiváltja némileg a fájlok sorban letöltése funkció, bár ha nem sorban kéne finom fokozatokban priorizálni, akkor arra nem jó. Illetve a qBittorrent tud a torrentek között keresni, ezt az uTorrent csak kiegészítő App feltétele után tudja, és lassabban keres.
Próbálkozok rTorrenttel is, az a másodlagos kliensem, public torrentekhez használom, de nagyon primitív. Pl. nem lehet kézzel trackert frissíteni. A qBittorrentben lehet, csak el van dugva, először rá kell menni az adott torrentre, majd az alsó panelban a Trackerek gombra kattintani, majd a megjelenő listára jobbgombbal kattintani, és ott lehet kézzel frissíteni. Kitehették volna a jobbgombos főmenübe, mint az uTorrentnél, Deluge-nál és a KTorrentnél van, nem szakadtak volna meg. Sajnos sok trackert néha muszáj kézzel csesztetni, sokszor talál így több seedert, meg növekedik meg a le/feltöltési sebesség, persze ez a trackerek hibája, mert egy jól működő trackernél nem lenne szükség ilyesmire.
A Transmission egy vicc, eleve a kezelőfelülete is átláthatatlan, a torrent állítgatásához egy külön menübe kell belemenni, ami külön ablakban jelenik meg, meg fülek között kell válogatni. Nagyon körülményes és kényelmetlen, ráadásul egy csomó mindent nem tud (statisztika, superseed, sorbaállítás, forgalomkorlát, stb.). Csak tényleg nagyon alap torrentezésre jó, ha valakinek csak kevés torrentje van, és főleg csak letölt, és nem nagyon seedel.
-
N0zer0
senior tag
válasz
gery2123 #20171 üzenetére
Amúgy különben vicc, hogy a Google egy ilyen súlyos hibát benne hagy a böngészőjének a stabil kiadásában, ráadásul akkor is, amikor az már rég javítva van, úgy majdnem 2 hónapja.
Mondjuk nem érint, mert FF alfát használok, meg kiegészítésnek Chrome bétát, csak úgy nem értem, hogy egy ekkora óriáscég hogy lehet ilyen felelőtlen.
-
-
mr.nagy
tag
-
mr.nagy
tag
válasz
gery2123 #19190 üzenetére
"Nagyon várom már az Elementary Os 14.04 re épülő verzióját."
Na ezzel én is így vagyok! A mostani HP laptopomon repül a Windows 8 is (a meló miatt muszály), mégis mellette ott az Elementary OS mert ezt meg szeretem. Így ha komoly melót kell csinálni Windows alatt vagyok, ha csak hétvégi pötyögés, film, zene akkor Linux alól."Mondjuk egy Lubuntut is ki lehetne próbálni, vagy egy Manjaro-t."
Igaz. -
mr.nagy
tag
válasz
gery2123 #19187 üzenetére
Lehet, hogy vígan kellene szaladnia, de nekem a régi laptopom (MSI) hasonló paraméterekkel bírt mint ez és nekem is csak döcögött rajta a Mint. Viszont az Elementary vígan szaladgált (sokkal gyorsabban mint a Windows 7), egyedül a Chrome böngésző memória éhsége fogta néha vissza.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- BESZÁMÍTÁS! ASRock FORMULA OC RX 6900XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- LG OLED Televíziók: FRISS SZÁLLÍTMÁNY -30%
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest