- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Poco M3 - felújított állomás
- Térerő gondok, tapasztalatok
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Google Pixel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- One mobilszolgáltatások
- Olcsó Galaxyk telepíthetik a One UI 7-et
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
.-..-.
tag
Ez csak az Internet-re vonatkozik vagy erről a gépről minden átmegy a tunnelen?
A terv az lenne, hogy igazából a qbittorrent működjön ezen a gépen VPN mögött.
Ez az egyetlen szolgáltatás, ami az internet forgalmat használ.
Ennek beállítottam, hogy a "wg0" hálózati eszközt használja.Minden további dolog ami ezen a gépen fut (pl. samba) csak a helyi hálón működik.
Most például megy a Samba elérés, de akkor szerinted ez is átmegy a tunnel-en? -
.-..-.
tag
"nem világos miért akarod szopatni magad a systemd-vel, gondolom az a konfig 1:1-ben betölthető a wg-quickbe"
Azért akarom "szopatni" magam, ahogy fogalmaztál, mert a wg-quick-hez felkell tennem egy wireguard-tools csomagot.
Ahhoz, hogy be tudjam importálni a konfigot és írni tudja a /etc/resolvconf-ot kell neki az openresolv csomag is.
Minek tegyem fel ezeket jó esetben egyetlen futtatáshoz, amikor annyit csinálnak most, hogy megírnak egy pár soros konfigot helyettem.
Ezért akarom magam megírni.Akkor, ha jól értem, így kéne kinézni esetemben a systemd konfignak, ha a fentebb említett szolgáltatói VPN adatokat használom?
/etc/systemd/network/99-wg0.netdev
[NetDev]
Name=wg0
Kind=wireguard
Description=WireGuard tunnel wg0
[WireGuard]
ListenPort=51871
PrivateKey = key1_blah_blah...xyz
[WireGuardPeer]
PublicKey = key2_blah_blah...xyz
AllowedIPs = 0.0.0.0/0
Endpoint = 123.456.789.1:51820
/etc/systemd/network/99-wg0.network
[Match]
Name=wg0
[Network]
Address=10.2.0.2/32
DNS = 10.2.0.1
-
-
daninet
veterán
a qemu-ovmf-x86_64 csomag verzióját nézed? Mert én úgy látom ezt dátummal és verzióval számozzák.
Tumbleweed egyébként és ha jól olvastam RPM-es disztrókat érintiInformation for package qemu-ovmf-x86_64:
-----------------------------------------
Repository : openSUSE:Tumbleweed
Name : qemu-ovmf-x86_64
Version : 202502-1.1
Arch : noarch
Vendor : openSUSE
Installed Size : 64.9 MiB
Installed : Yes
Status : out-of-date (version 202411-1.2 installed)
Source package : ovmf-202502-1.1.src
Upstream URL : https://github.com/tianocore/edk2
Summary : Open Virtual Machine Firmware - QEMU rom images (x86_64)
Description :
The Open Virtual Machine Firmware (OVMF) project aims to support
firmware for Virtual Machines using the edk2 code base.
This package contains UEFI rom images for exercising UEFI secure
boot in a qemu environment (x86_64) -
törölt tag
Az én problémám? Honnan veszed ezt? Tedd fel és próbáld ki. Egyből tiéd (is) lesz a probléma.
Nézd, az én gépem nem kisérleti gép. Plusz nem is értek a linuxhoz mélységében. Miért az én gépe(im)en kellene megoldani a problémát?
Én azt hittem, hogy ismeritek ezt a problémát ti is és vagy azt mondjátok, hogy ezt és ezt kell csinálni, vagy azt, hogy majd a disztribúció megoldja egyszer.
Egyébként a Perplexity mi-t kérdeztem. Azzal kezdte, hogy "ismert probléma" de amit megoldásokat adott rá, egyik sem működött (vagy én csináltam rosszul). Azt hittem ti majd adtok rá jó megoldást. Tévedtem. -
-
vargalex
félisten
Igaz, még Windows 7-el kapcsolatban, de itt kliens oldali cache-elésről írnak.
-
-
-
Vasti74
senior tag
Eléggé kicsi a valószínűsége... Az előző gépem (Fujitsu D738, i5 8400) évekig tökéletesen működött Mint Cinnamon-al, a 4k monitor megvétele után is, csak ott vacak a skálázás - váltottam Fedora Plasma-ra - jöttek a hibák. Pár hete megvettem ezt a Lenovo M75-öt Ryzen 5 4650G procival - pont ugyanazokat a hibákat produkálja.
-
vargalex
félisten
Biztos, hogy nincs semmi külső hivatkozása? Esetleg nézd meg ilyenkor böngészőben a network fület, hátha igaza van bambanonek és valamit nem tud letölteni, ami kellene ehhez a lejátszáshoz is.
Nálam Arch Linux, Wayland, Gnome, nincs probléma...Szerk.: Örülök, hogy közben megoldódott. (Nálam fenn van a
pipewire-pulse
csomag,pulseaudio
már régen nincs..) -
Vasti74
senior tag
Tudom, hogy ez rajtad nem segít, de nálam a Fedora 41 Plasma is ezt csinálja (Firefox és Chrome is) , de szerencsére nem mindig. Úgy kb. 50 "beletekerésből" 1x. Már kétféle vasam volt (az i5-8400 + IGP gépet azért cseréltem Ryzen 5 4650G + IGP masinára, hátha a sokkal jobb integrált grafika elvileg jobb támogatottsággal megoldja a problémáimat, de sajnos nem...
Én már nem is keresem az okát, mert a keresgéléseim alapján ez ilyen.
Már elavult, vagy még nem kész technológiák vacak hardvertámogatással, ezt kínálja jelenleg a linux desktop, lehet választani ;-)
De sajnos még mindig ez a legjobb alternatíva (számomra) , úgyhogy egyszerűen nem rántom fel magam, amikor nem megy a videó, vagy csíkok vannak a képernyőn, vagy vastag villogó kerete van az ablakoknak, stb. (tuti nem hardveres hiba, mert a két totál különböző gépem is pontosan ugyanúgy, ugyanazokat a hülyeségeket produkálta)
A Plasma szerintem elmebeteg és alig használható alapértelmezett alkalmazásai (Mint MATE és Cinnamon után) szintén nem tudnak már felbosszantani ;-)
-
-
-
-
-
Pontosan, ELK, vagy hasonlo stack. Ezeket celszeruen strukturalt logot etetsz. Persze megcsinalhatod a parszolast sajat szabalyokkal, viszont ha journalbol jon, akkor a melo jo reszet mar megcsinalta helyetted a rendszer. Tehat valami miatt itt csomoan azt szeretnek, ha pl. a severity level beallitasara nekik kene megirni a regexet egyenkent minden processzre, de nem tudom, h ez miert elvezetes.
-
Longeye
tag
Köszönöm! Ok, értem.
A 2 és 20 GB-okat szerverre írtam. Ott nem egy tábla csokiba kerülnek a háttértárak. Nem az otthoni rendszereimre gondoltam, hanem a munkahelyi szerverekre.
Nem kifejezetten a helytakarékosság miatt osztom fel, hanem első sorban biztonsági okokból.Ezért is kérdezek, mert a saját desktop környezetemnél nem érzem szükségességét ennek. Ez nem lesz kiakasztva publikus fix IP címmel az Internetre és főleg nem 24 órában. A szerverek egy része viszont igen.
-
Longeye
tag
Köszönöm a válaszod!
Ha a /home-ot külön teszem, mennyit hagyjak a root-nak (/)?
Szerveren a /home-nak 2GB-ot szoktam max adni és ott a /srv-hez, vagy az oda felcsatolt mappákhoz rendelek sokat.
A root-nak 20GB-ot szoktam adni, de az is bőven túlzás, mert a /tmp, /var/tmp, /var/log, /var/spool, var/cache is mennek külön partíciókra és így még a harmada sem szokott elfogyni.
Nem tudom, hogy mire kell figyelni desktop környezetben.2017, az nem semmi! Én kb. azóta kezdtem el Linux szervereket üzemeltetni.
-
Ahol az egyik pont tízszer gyorsabb és tud párhuzamosan olvasni a másikkal ellentétben
Nem tudom, mire gondolsz, ami 10x gyorsabb, de még mindig azt mondom, hogy hardverkörnyezet és SSD tipus függő. Egy HMB-s Samsung 980 sok szempontból jobb a PCIe 4.0-nál, de egy belépő NVMe 3.0-nál még a Samsung PM883, de akár a kistesója, a 860 EVO is hamarabb másol egy adott méretű fájlt sustainedben a DRAM cache miatt... ezért nincs értelme így konkrétumok nélkül hasonlítgatni. Nem véletlen, hogy a Milyen SSD-t vegyek topikban az alapkérdés, hogy milyen a hardverkörnyezet. Szóval ez nem ilyen egyszerű téma, hogy leírjuk, valami 10x gyorsabb a másiknál.
De legyen nektek igazatok, én inkább maradnék e témában az SSD szaktopikjaiban. (amúgy sincs semmi dolgom a Haladó topikban)
-
láthatóan és érezhetően gyorsabban indul az OS és bármely program
Igen kevesen érzékelik ezt így, de hardverösszetevőktől is függ nyilván. Jó a marketing, nyilván sokan veszik értelmetlenül emiatt a PCIe 4.0 SSD-ket is. Mindegy, egy átlag gépnél vakteszten tuti nem venni észre, hogy Sata2 vagy Sata3 csatolón fut a rendszer. Most hagyjuk a régi desktopomat, ami Sata2 volt, de az alaplap miatt csak Sata1-ben látta az Intel 520-at, az access time miatt így is gyors volt HDD csere után. Meg persze azt megint elfelejtük, hogy milyen Sata SSD-t hasonlítunk milyen NVMe-hez. Jó példa erre a Samsung 980, ami PCIe 3.0, de minden review alapján gyorsabb, mint a belépő szintű NVMe 4.0 SSD-k.
SSD szaktopikban sok éve egerészek és ott is sokan meglepődnek a szakik véleményén, hogy nincs igazán érezhető különbség. Vagyis van, egy game betöltése egyiknél 59 sec, másiknál 56 sec(számtalan YT video van erről). De ez NVMe Sata3 különbség, nem Sata3 Sata2 különbség.
No de mindegy, megesszük, amit a markecingűek főztek nekünk!
Jelenlegi desktopomon a 860 EVO 1TB ugyanolyan pörgős, mint a 980 1TB.
(egyébként elég értelmetlen SSD-t SSD-vel összevetni anélkül, hogy a pontos tipust nem adjuk meg)
-
-
a neten kutakodva találtam egy memwatch nevű programot, ami ezt mondta:
ő szerinte az X-ből folyik a RAM, úgyhogy próbaképp leállítottam a grafikus alrendszert (itthonról úgyis csak az SSH-t látom a gépből
). persze az elfolyt memória már nem szabadult fel, így most le is tiltottam azt, majd restart.
újraindulás után 1.68GB a foglalt RAM, holnap ránézek mi a helyzet. -
Lacc
aktív tag
Igen KDE-t is ahogy fentebb írtam, de az még rosszabb, a fájl és könyvtárak drag and drop feature nem igazán működik nekem Dolphinban. (Bár van egy youtube videó, jó látni nem csak én szenvedek vele), másik problémám, hogy a scaling nem mindig működik minden applikációnál, jó lenne egy 125% vagy 150%, mert akkor jobban lehetne ujjal vezérelni tablet móddal.
Többiről nem igazán írták hogy jó lenne, talán az Elementary OS 7.1 kaphatna esélyt (nem tudom mi a DE neve, valami Pantheon)
Elméletben a Gnome a legjobb, ahogy olvasom, de kinek működik, kinek nem, van egy-két jó gnome extension de sajnos nem mindegyik extension kompatibilis az újabb Gnome verziókkal.
-
-
bpx
őstag
Részemről 0. lépés ilyenkor egy /proc/meminfo
A top meg egyéb eszközök sem a PageTables-t, sem a HugePages_* részeket nem mutatják, ezek a területek nem tartoznak processhez. De ezek DB szerver hostokon tudnak jelentős mennyiségű memóriát foglalni (előbbi) vagy vannak általában konfigurálva (utóbbi, az előbbi pazarlásának enyhítésére), esetleg VM-eknek, lehet nálad nem ez lesz.Vagy tmpfs foglaltság, esetleg ipcs kimenet, szintén nem tartoznak processzhez mert ugye shared memory, de ezek a "share 10" miatt itt valószínűleg nem játszanak.
Vagy ha ez egy VM, és ilyen csodák be vannak kapcsolva, mint a VMware Memory Balloon vagy Hyper-V Dynamic Memory, az is megjelenhet így.
-
sonar
addikt
Réges rég nekem az smem segített a valós foglalást kideríteni, nem tudom, hogy manapság mi a helyzet, de talán segít. [link]
Másik meg, hogy eddig is ilyen volt csak nem tünt fel?
Amíg nem swappel addig szerintem nem kell parázni.
Elinditanék egy két alkalmazást, hogy lássam mi a helyzet.
Illetve ha magas a swappiness érték akkorlehet, hogy sokmindent tart a memóriában. (db servereknél ez előny is szokott lenni) -
-
bambano
titán
első körben firmware-t frissítenék a mikrotiken, második körben megnézném az sfp+ hőmérsékletét másolás közben.
ha rezen kötötted össze, akkor vagy át kellene szokni üvegre, esetleg dac-ra, vagy legalább nem egymás melletti portokba dugni az sfp-t, vagy megnézni, hogy v1 vagy v2 az sfp+ rezed.az tény, hogy ettől a közvetlen kapcsolatos másolásnak nem kellene megdöglenie... esetleg megnézném azt is, hogy gigára lassítva is megdöglend-e.
a crs az switch. cloud router switch.
szerk: a linuxokkal azt lehet kezdeni, hogy nagyobbra veszed az interfészen a queue-t, a kernelben a tcp méreteket (küldés, fogadás buffer) és lecserélheted a tcp ütemezőt is. a google féle ütemező jobb, mint a default linux.
-
-
-
-
Köszi!
Havonta automatikusan - na itt ezzel lesz gond, ugyanis nem megy 0-24 a NAS
Ez ugye a NAS-om, és általában off van.
De gondolom scrub futtatható cron-ból is, azaz ilyesmit olvastam.
Az a bajom, hogy 5 SATA-s a lap, tehát nem tudom, bele tudok-e dobálni még egy 500-as winyót; akkor lehetne Raid-Z2, vagy mezei RAID6 is.
Még annak utánanézek, hogy mennyire macera pl. kicserélni alatta a diszketet, meg méretezni. (Alapvetően 250GB-os winyókkal kezdte ez a tömb, és 2x lett alatta mind cserélve.)Illetve; sebességben milyen a viszonya ennek egy mezei md RAID5-höz?
-
growler
őstag
Elotte a forras eszkozt at kell meretezni (Live rendszer -> GParted
-> Resize/Remove opciojaval - hogy kisebb legyen mint a celeszkoz)
Ezutan, pl. a "Rescuezilla"-val (Clonezilla GUI) folytatni. [link]
Vagy a hasonlo "Foxclone"-al.
Vagy vegsosoron, a GParted Copy, Paste opcioival.
(Elore letrehozott szamu/meretu/ fajlrendszeru particiokra - igy
lehetoseg van pl. nagyobb meretu / particio letrehozasara is.
A rendszerbetoltot meg chroot-al a boot, esp jelolesu
"/boot/efi "particiora.) -
-
bambano
titán
értem, de azt se írtad le, hogy fixen akarod, véglegesen, vagy most van valami, és ahhoz kell.
buguntuban például a network managerben manualra állítod a kártyát, oszt jónapot.
debianban is, vagy a /etc/network/interfaces-ben beállítod manualra. szóval kaptál még teret a kérdés pontosítására -
-
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Miért fontos a regisztráció előtt elolvasni a feltételeket
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Steam Deck
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- sziku69: Szólánc.
- Hobby elektronika
- Apple asztali gépek
- Macska topik
- Fujifilm X
- További aktív témák...
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Bontatlan SteelSeries QcK 3XL egérpad
- Xiaomi Redmi Note 13 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450M R7 2700X 16GB DDR4 512GB SSD RX VEGA64 8GB CM 690 III FSP 600W
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U758 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 15,6" FHD I W11 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest