- Kordában fogja tartani az S25 a Snapdragon 8 Elite őserejét
- Fotók, videók mobillal
- One mobilszolgáltatások
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- iPhone topik
- Xiaomi Mi 10T Pro - a házon belüli ellenfél
- Redmi Note 13 4G
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
megema
őstag
Ismerkedem az Arch Linuxszal. Friss Sambára van szükségem, így gondoltam lecserélem az Ubuntu alapú szerveremet, amin LXC-vel szeparálok különböző funkciókat, helyi hálóra bridge-elve.
A kérdés az lenne, hogy
netctl
esetén hogy lehet link aggregation-re bridge-elni? Egyelőre virtuális gépen próbálkozom, de ha a beállított bond0 interfészre kapcsolódom a br0-val, akkor duplikált ping válaszokat kapok. -
-
megema
őstag
Van egy kis gondom a Sambával. macOS/Ubuntu klienssel ~40MB/s-nél nem tudok nagyobb olvasási/írási sebességet elérni, Windowsossal viszont 100MB/s is megy. AFP-vel WiFi-n megy 60MB/s is, kábelen most nem mértem (pár hete 117MB/s-t tudott).
Hol keressem a problémát?
-
megema
őstag
USB-s problémában tudna valaki segíteni? Annyit kiderítettem, hogy az alaplapi csatlakozókat az ASMedia ASM1074 hub hajtja, a header viszont Intel.
-
-
megema
őstag
válasz megema #25847 üzenetére
Átkonvertáltam a VirtualBox-os VM-et Parallels-essé és mily' meglepő úgy is működik a VNC, szóval a VirtualBox-nál van valami gáz. Valószínűleg rápróbálok a fizikális gépen is.
-----
Adott egy kis SSD a rendszernek és egy 2, valamint egy 3 TB-os HDD az adatoknak. Utóbbiakat 4, valamint 8 TB-osra tervezem cserélni. Ennek kapcsán felmerült az LVM és a partíciók kérdése. Jelenleg ext4 partíciókat használok LVM nélkül. Mit gondoltok, lenne értelme változtatni?
A /-nél el bírnék viselni snapshot lehetőséget. Akkor viszont btrfs vagy LVM? Melyik a jobb választás összességében?
Az én felhasználásomhoz pocsékolásnak tartom a RAID 1-et az adatlemezeknél, a RAID 5 meg ugye problémás, szóval inkább mentegetek. LVM-nél JBOD szinten összefűzni szintén nem akarom a meghajtókat, csak hátrányát látom egy esetleges vinyó halál esetén. Maximum külön LV-ként/VG-ként, de akkor meg mi lenne az egész LVM előnye számomra? Könnyebb költözés/mentés? A mentést azonos HDD-kre tervezem (USB-s dokkolóval), hogy probléma esetén csak ki kelljen cserélni őket. Ilyen esetben könnyebb az LVM-mel/btrfs-sel? Vagy inkább simán szinkronizáljam a változásokat rsync-kal?
Ubuntu Server 16.04.2-t használok.
[ Szerkesztve ]
-
megema
őstag
válasz megema #25845 üzenetére
Firefox probléma valahogy megoldva (más sorrendben telepítés, stb.). Most már csak azt kéne elérni, hogy VNC-n belépve az XDM login képernyővel találjam szemben magamat. Parallels Desktop VM alatt rendben működik az egész, VirtualBox VM alatt fekete képernyőt kapok XDM helyett. Ezt a saját leírásomat csináltam végig mindkettőn. (nobody helyett vnc felhasználóra csak azért van szükség, mert van olyan VNC kliens, ami csak jelszavas autentikációt támogat.)
Bármi ötlet? Amíg VirtualBox alatt nem megy, nem akarom a tényleges vasra telepíteni...
[ Szerkesztve ]
-
megema
őstag
-
megema
őstag
Külön session-ös VNC-re van szükségem, így Tight/Tiger/TurboVNC-vel próbálkozom XFCE DE mellett. Olyan problémába ütköztem, hogy egyik böngésző sem hajlandó elindulni (Chromium/Firefox). Terminálból indítva kapásból "Befejeződött"-et ír mindkettő. Az adott gépen lokálisan gond nélkül futnak. Más alkalmazások VNC-n keresztül is elindulnak: XFCE részei, MKVToolnix, LibreOffice.
Hol keressem a hibát?
-
megema
őstag
válasz bambano #25742 üzenetére
Kifejtenéd? Alaplap? Memória? Tárolók? A táp most lett cserélve, az újjal is csinálta már egyszer (pár óra után).
1-1,5 nap után most simán kikapcsolt. Ez még határeset, nem jelent semmit. Olyan előfordulhat, hogy a splash screen okozta? Tegnap-tegnapelőtt kikapcsoltam.
[ Szerkesztve ]
-
megema
őstag
Sziasztok!
Pár óra-nap üzemidő után megfagy a szerverem újraindítás/leállítás közben. Rövidebb idő után gond nélkül újraindul/leáll. Logokban semmi, syslog lezárása után történik valami. Teljesen naprakész, minden frissítés fent van. HWE kernel, de normál Xorg. (Kodi gondok miatt nem lehetett az is HWE.)
Intel Celeron N3150 proci, Ubuntu Server 16.04.2 (+ Kodi).
Találtam egy threadet róla, de az említett megoldást (
reboot=acpi
) már próbáltam. Megkerestem az illetőt privátban, később rájött, hogy neki sem oldotta meg. Van bármi ötletetek?[ Szerkesztve ]
-
megema
őstag
Sziasztok!
Különbségi/növekményes mentést szeretnék csinálni tar segítségével (
tar -cz -g xyz.snar -f ... --one-file-system ...
). Korábban készült már egy teljes mentés, annak a snar fájlját felhasználva elvileg különbségi mentésnek kéne készülnie, de valamiért nem sikerül. A /-ről úgy néz ki, hogy különbségi mentést csinál, de a többi meghajtóról nem. Azokon a teljes mentés óta méretben alig volt változás, csak a jogosultságokat módosítottam (rekurzívan). Ez lenne az oka, hogy minden fájlt újra lement?Mi a megoldás? Semmiképp sem akarok a jogosultságok miatt duplikátumokat tárolni. Más program is megfelel, ha képes rá.
-
megema
őstag
válasz szőr Artúr #24941 üzenetére
Én is arra gondoltam, de az olyan workaround jellegű megoldás. A hozzáférést megoldja, de a tulajdonos/csoport attól változatlan, kusza marad. Aha, almás. Netatalk kell hozzá.
[ Szerkesztve ]
-
megema
őstag
Sziasztok!
Végre rendbe szeretném rakni a fájl jogosultságokat a NAS gépemen. A lényeg az lenne, hogy az egyes kliensekkel létrehozott fájlok/mappák örököljék a tartalmazó mappa jogosultságát kompletten (tulajdonos, csoport, írás-olvasás). Van erre megoldás fájlrendszer szintjén? ACL-t beállítva az elérést meg tudom oldani, de az mégsem az igazi. Írjak egy szkriptet, ami beállítgatja a tulajdonos és a csoportot, aztán futtassam cron-nal?
A probléma abból fakad, hogy SMB-nél be lehet állítani az öröklődést, AFP-nél viszont nem. Én pedig legtöbbször AFP-zek. Ami még fura, hogy AFP-nél be vannak állítva default fájl és mappa jogosultságok minden megosztáshoz, de 0xxx ellenére beállítja a setgid-t.
-
megema
őstag
Sziasztok!
Használ valaki saját Git szervert? Ha SSH-n keresztül elérhető és az adott user shell-jét git-shell-re állítom, akkor mi történik a beállított hook-okkal? git clone, rsync és rm parancsokat kéne futtatnom (weblap változásainak alkalmazására). Hogy lehet azt megoldani, hogy az adott user csak git parancsokat érjen el, de a hook-okban bármi más parancs is lehessen és le is fusson? A hook-ot az adott userrel futtatja a Git.
-
megema
őstag
Sziasztok!
Adott egy Ubuntu 16.04 (Desktop) rendszer, amit HTPC-nek és NAS-nak használok, így 24/7-ben fut. Automatikusan bejelentkezik a Kodi felületére.
A gond az, hogy nem hajlandó normálisan leállni/újraindulni, splash screenen megfagy. syslogban nem látszik semmi feltűnő, utoljára leáll az rsyslogd és kész. SSH-n keresztül szoktam leállítani, mivel az a legkényelmesebb. Hogyan tudnám kideríteni, hogy mi a bánata? Indítás után közvetlenül szokott menni az újraindítás, hosszabb uptime után jelentkezik csak a probléma.
-
megema
őstag
válasz LógaGéza #24113 üzenetére
browseable = yes (erre nincs szükség, mivel yes a default), writeable = yes, emellett a read only = no felesleges.
A /media/adat-nak is nobody:nogroup a tulaja, vagy csak a tartalmának?
Első körben a 777 jó ötlet. Ha úgy tudod írni, akkor kiderül milyen felhasználóval próbálkozik.
[ Szerkesztve ]
-
megema
őstag
válasz megema #24065 üzenetére
A keresés megoldva, valószínűleg csak türelmetlen voltam. Ma mintha gyorsabban végzett volna az indexeléssel...
Ami viszont még érdekelne, hogy be lehet-e azt állítani, hogy az újonnan felmásolt fájlok tulajdonosa ki legyen? Mondjuk a mappa tulaja, vagy egy megadott felhasználó. Sambá-nál ez megoldható, Netatalk-nál nem találtam ilyet a manualban.
-
megema
őstag
Sziasztok!
Van valakinek tapasztalata Netatalk konfigurálással kapcsolatban? Valahogy el lehet érni, hogy működjön az OS X-es klienseken a keresés? Egy ideig jobban, majd kevésbé pörgeti a procit a Tracker (tracker-miner, stb.), de a keresés nem akar működni. Ezen felül, ha bármilyen Tracker-rel kapcsolatos parancsot akarok kiadni SSH-n (jó lenne tudni, hogy mit is csinál, hol tart éppen az indexelés), akkor a következő hibát kapom: "Unable to autolaunch a dbus-daemon without a $DISPLAY for X11". Ez arra utal, hogy kizárólag grafikus felületű a program, vagy elég lenne beállítani a változót, és működne parancssorból is?
Ubuntu 16.04, Netatalk 3.1.8
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Elektromos (hálózati és akkus) kéziszerszámok, tapasztalatok/vásárlás
- EA Sports WRC '23
- Milyen NAS-t vegyek?
- Xbox Series X|S
- Kordában fogja tartani az S25 a Snapdragon 8 Elite őserejét
- Fotók, videók mobillal
- Mikrotik routerek
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- Asszociációs játék. :)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- További aktív témák...
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Újévi kedvező ár!
- World of Warcraft Burning Crusade Collector's edition bontatlan
- Indiana Jones and the Great Circle - Digital Premium Edition - beváltás: 2025.1.30 - RTX 40XX
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- AKCIÓ! Microsoft szoftverek, vírusírtó szoftverek, egyéb szoftverek széles választéka!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest