- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- iPhone topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Kiborult a Nothing Phone (3) pletykakosara
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
spammer
veterán
-
spammer
veterán
válasz
bambano #25266 üzenetére
Az adat már úgyis itt van, ami nem nekem lett összeszedve, akkor meg már ne menjen feleslegbe.
Megmondom a tulajnak, hogy hosszú távra ne tervezzen vele, de most sikerült felmásolni rá mindent, majdnem tele lett írva, egyelőre még életben van. Párat megnyitottam, működött, de hogy minden olvasható lesz-e, az majd kiderül.
-
spammer
veterán
válasz
Rimuru #25263 üzenetére
Lelőttem inkább.
Amúgy eddig jutott kb. 10 perc alatt (+- pár perc): Interrupted at block 22391232
Ez alapján gondolom akkor nem lett volna olyan hosszú, de több órát így sem akarok várni.
Amúgy smart eredmények. Temetőbe vele, mi?
-
spammer
veterán
Egy ~150GB-os laptop HDD-n, USB-n csatlakozva, így szerintetek kb. mennyi idő, mire a bladblocks lefut? Read-only, alapértelmezett, semmi extra opció.
Checking blocks 0 to 156290902
Checking for bad blocks (read-only test):Került hozzám egy HDD, hogy pakoljak rá cuccokat, de már fájlmásolásnál elbukik, smartctl szerint old és pár cucc pre-fail, szóval sok reményt nem fűzök hozzá, de gondoltam még ráeresztem ezt.
-
spammer
veterán
válasz
spammer #25159 üzenetére
Annyit még hozzátennék, hogy a sed parancsban nem pipe-ok a | karakterek, hanem elválasztásra/tagolásra vannak használva. Általában perjellel szokták tagolni a sed parancson belül, de lehet használni más karaktert is, akár kettős keresztet is (#).
s|ezt cserélem|erre cserélem|g
s/ezt cserélem/erre cserélem/g
s#ezt cserélem#erre cserélem#gtömör magyarázat:
s = substitute (azaz helyettesítés/csere)
g = globálisan (mindent cserél, nem csak az elsőt) -
spammer
veterán
válasz
Ablakos #25158 üzenetére
1. $srt változó kiíratása
2. kettőspont kicserélése sortörésre (newline) globálisan (azaz minden esetben)
3. azoknak a soroknak a kiíratása, melyben "text executable" kifejezés található
4. sorok megszámolásaEgyik eredményét kapja a következő (pipe-olja, ezek a | karakterek) és a végső eredmény kapod te, ami az
strn
változóban lesz eltárolva. Kiíratni pedig azecho $strn
paranccsal tudod, ami jelen esetben egy számot fog visszaadni. -
spammer
veterán
-
-
spammer
veterán
válasz
_Dumber_ #24883 üzenetére
De ha dd-vel akarod, akkor ezt olvasd át: Disk cloning
-
spammer
veterán
válasz
szőr Artúr #24837 üzenetére
Itt, majd ha valaki tudja a választ.
-
spammer
veterán
válasz
donatel #24827 üzenetére
Parancsok és kapcsolóik:
man parancsnév
De egyébként bash-t illetően ezek elég jó wiki oldalak:
The Bash Hackers Wiki
BashFAQpéldául: redirection, ha már úgyis szó volt róla.
-
spammer
veterán
válasz
Pulsar #24823 üzenetére
Guglizni ér, ez mégiscsak a haladó topik.
szerk: bár mondjuk oké, mert végül is a kezdő topikban úgyis megkapnád, hogy ez a kérdés nem odavaló.
Amúgy elkussoltatja a scriptet.
Azaz a kimenetet (2 = standard error, 1 = standard out) átirányítja a /dev/null-ba, elnyeli a fekete lyuk.
-
spammer
veterán
válasz
RaPiDsHaRe #24738 üzenetére
Akkor elvileg így működnie kell. Ha txt fájlban 1-es szerepel, akkor az ERTEK = 1 és letölti a cuccot stb., minden egyéb esetben kiírja, hogy nincs frissebb és kilép.
szerk: sőt, nem kell txt-t leszedni és cat-tel kiolvasni, egyből olvasható wget-tel:
#!/bin/bash
cd /tmp
ERTEK=$(wget -O- -q "http://IP cím/javaupdate/java.txt")
if [[ $ERTEK -eq 1 ]]; then
wget http://IPjavaupdate/java1.tar.gz
gzip xfz java1.tar.gz
else
echo "Nincs frissebb verzió."
exit
fi -
spammer
veterán
válasz
RaPiDsHaRe #24735 üzenetére
Az érték a java.txt-ben van? Nyilván az ERTEK változót is létre kell hozni.
Backticket hanyagold, használd helyette a$()
formulát. Bár itt lényegében mindegy, de a későbbiek (bonyolultabb scriptek) miatt jobb megszokni.Valami ilyesmi:
#!/bin/bash
cd /tmp
wget http://IP cím/javaupdate/java.txt
ERTEK=$(cat java.txt)
if [[ $ERTEK -eq 1 ]]; then
wget http://IPjavaupdate/java1.tar.gz
gzip xfz java1.tar.gz
else
echo "Nincs frissebb verzió."
exit
fi -
-
spammer
veterán
válasz
Ablakos #24172 üzenetére
Terminal multiplexer, gondolj egyfajta terminálos ablak- és session kezelőre. Feloszthatod terminált több ablakra (terminálra) és válthatsz köztük, és ami nagy előnye, hogy kiléphetsz belőle, majd később visszacsatlakozhatsz és minden ugyanúgy fogad, ahogy otthagytad, és neked most pont ez kell.
De ha most újdonság neked ez az egész, akkor inkább a tmux-ot tanuld meg, hosszabb távon jobban jársz vele. A youtube-on találsz sok bemutatóvideót róla (pl. ebben a listában van egy 5 részes kezdőknek szóló [link] )
-
spammer
veterán
válasz
King Unique #24102 üzenetére
"Ha a Win10-et akarod helyreállítani, akkor mért próbálkoznál live Linux alól?? "
Te sem olvasol figyelmesen.
Ezt írta:
"Mert nyilván a win telepítővel lehet mbr-t javítani, de annak hiányában hogyan lehet?" -
spammer
veterán
válasz
brickm #24098 üzenetére
Próbáld ezzel: Boot-Repair, ez talán rendbe tudja rakni.
-
spammer
veterán
"Eredetileg azt szerettem volna elérni, hogy a k_drive változóra automatikusan kicserélje a a rendszeren futó scriptekben az útonalakat /mnt/nfs/k -ra"
Nem egészen tiszta nekem még mindig, de ha "rendszerszinten" akarod beállítani K_DRIVE változót, akkor exportálnod kell:
export K_DRIVE=/mnt/nfs/k
Ha ezt hozzá akarod adni a PATH-hoz, akkor:
PATH=$PATH:$K_DRIVE
Tehát a PATH értéke a $PATH (hogy megmaradjanak az alapértelmezett útvonalak) és ehhez adod hozzá a K_DRIVE-ot.
-
spammer
veterán
válasz
RaPiDsHaRe #23805 üzenetére
Ha részletesebb kimentet szeretnél látni a program futása közben a terminálban, akkor a verbose (verbosity) az, ami neked kell (általában -v, de nem minden programnak van ilyen opciója).
Ha ez sem az, amire gondolsz, akkor nem tudom, mi az.
-
spammer
veterán
válasz
RaPiDsHaRe #23803 üzenetére
Hogy érted, hogy mit csinál? Fut-e, használja-e az erőforrásokat? Akkor top, htop stb.
Ha azt akarod tudni, mire jó az adott program, akkor man program vagy program --helpEzt amúgy miért a haladó topikban kérdezed?
-
spammer
veterán
válasz
palota #23799 üzenetére
Linux Mint topik, ez nem igazán haladó topikba való kérdés.
-
spammer
veterán
válasz
#38742016 #23692 üzenetére
Majd egyszer az X-et fogja váltani, egy újabb, modernebb display server protocol, de nem mostanában lesz "natívként" használatban, még mindig az X-re "támaszkodik", mert a programok arra lettek írva. Még sok víz lefolyik a Dunán, mire az X elhalálozik.
Ha további kezdő jellegű kérdésed van/lesz, akkor inkább tényleg maradj a kezdő topiknál.
-
spammer
veterán
válasz
#38742016 #23687 üzenetére
Azt még mindig nem írtad le, hogy milyen disztrót használsz. Próbáld meg automatikusan kikapcsolni a ledet boot során (gondolom a wifi be van kapcsolva):
Nem systemd-s disztrók esetén (általában) van /etc/rc.local, abba másold be a parancsot, ha tutira ez kell neked (az exit 0 fölé, sudo nem kell elé):
echo 0 > /sys/class/leds/ath9k-phy0/brightness
exit 0Ha systemd-s rendszer, akkor pl. tmpfiles.d . Mondjuk csinálsz egy conf fájlt neki:
/etc/tmpfiles.d/disable-led.conf
ezzel a tartalommal:
w /sys/class/leds/ath9k-phy0/brightness - - - - 0
-
spammer
veterán
-
spammer
veterán
válasz
mefistofeles #23536 üzenetére
Végigpróbáltad az F billentyűket? Hátha valamelyikkel bejön egy bootválasztó képernyő. Ha nem lehetne boot sorrendet állítani, akkor rendszer sem lehetne rajta, gondolom nem HDD-re előtelepített Manjaroval érkezett a gép.
-
spammer
veterán
válasz
alvarezlopez #23438 üzenetére
Örülök, hogy tetszik, minél jobban megismered, annál jobban szeretni fogod.
És jó hozzáállás, hogy utánaolvasol a dolgoknak.
Arch Wiki a barátod lesz lesz a későbbiekben is, de ha mégis elakadnál valamivel, várunk az Arch topikban.
-
spammer
veterán
válasz
alvarezlopez #23424 üzenetére
Ez nem igazán haladó téma, de ha már úgyis válaszolok: a megoldás egy olyan disztró, ami gördülő kiadású (rolling), azokban folyamatosan friss(ebb) csomagok vannak. Kezdetnek próbáld a Manjaro Linuxot vagy esetleg az Antergost. Az előbbi egy Arch Linux fork, utóbbi meg egy GUI installer + pár előre konfigurált dolog, de lényegében Arch Linux.
-
spammer
veterán
válasz
_Dumber_ #23303 üzenetére
Biztosan sokféle módszerrel megoldható, de használhatsz shutdownra egy ilyen pofonegyszerű scriptet:
#!/bin/bash
check=$(pgrep vmware)
if [[ ! -z $check ]]; then
echo "vmware fut"
else
echo "vmware NEM fut"
fipgrep-nél cseréld ki a megfelelő névre, ha nem vmware néven fut (htop vagy top kiírja, mi az).
echo csak kiírja, hogy fut vagy nem, a helyére írhatsz shutdown-t vagy bármi mást, ez csak egy tesztelős példa. -
spammer
veterán
válasz
TheBikerider #23191 üzenetére
-
spammer
veterán
válasz
N0zer0 #23100 üzenetére
Elvileg lehetséges, de nem használtam még, szóval tapasztalatom ezzel nincs: [link] Pont a minap forgattam újra a vimet és a keymap funkció nincs nálam, szóval kipróbálni sem tudom most.
English keymap kell gondolom, elvileg itt kell lennie, vagy ha nincs, ide kellene rakni egyet: /usr/share/vim/vim74/keymap
Aztán: :set keymap=<kiosztas>
Ha manuális működik, akkor autocmd-vel szerintem megoldható (.vimrc-be rakva):
autocmd InsertEnter * silent :set keymap=<magyar kiosztas>
autocmd InsertLeave * silent :set keymap=<angol kiosztas>Esetleg rendszerszinten lehet kényszeríteni valamilyen shell paranccsal:
autocmd InsertEnter * silent !keymapváltóparancs
(shell parancsok elé kell a ! jel)
Tehát például:
autocmd InsertEnter * silent !setxkbmap hu
autocmd InsertLeave * silent !setxkbmap enDe a setxkbmap nálam valamiért most nem működött flottul a vimen keresztül, talán érdemesebb mást használni.
-
spammer
veterán
válasz
N0zer0 #23071 üzenetére
140 MB?
Szerintem valami memory leak lehetett ott. Az awesome-om pár pluginnel, belakva 36 MB most a htop szerint, és az i3 ennél lájtosabb. Nem nézted el és nem az egész rendszer alap memóriafogyasztása volt ez a 140? Mert nálam boot után a komplett rendszer 140 alatt van, nem hogy egy ablakkezelő fogyasszon ennyit.
Amúgy nem tudom, én használok egeret is, nem nyomok mindent csak billentyűzetről (nem is lehet 100%-ban), de persze főbb funkciókra, főleg ablakok rendezéséhez, manipulációjához bill. kell. Szerencsére én már megszoktam, szinte minden fontosabb program vim keybindes, amit használok, így most már nagyon kényelmes, hogy hasonló logikával és billentyűparancsokkal tudom kezelni őket. Persze anno szenvedtem egy kicsit, mire megtanultam a vim alapokat, de kifizetődött.
Openbox vagy IceWM is jóság. Arch alatt jelenleg a KDE5-ről elég sok panasz olvastam, majd biztos beérik az is, de most talán egy kicsit elhamarkodottan dobták a KDE4-et.
-
spammer
veterán
válasz
N0zer0 #23068 üzenetére
"A Linuxnak az az értelme, hogy haladj a korral, friss csomagokat használj."
Nem a linuxnak, hanem a rolling disztróknak. Nem véletlenül nem rolling a legtöbb disztró és nem erőltetik a "gyorsan, frisset" szemléletet. Ha nincs nélkülözhetetlen funkció, amiért kell a frissebb verzió valamilyen csomagból, akkor nem értem, miért lenne szükséges egy régi vasra a legfrissebbet felhúzni. Ha egy kiadás megkapja a biztonsági frissítéseket és a bugfixeket, akkor nagy gond nincs. A 14,04-es Ubuntu 2019-ig támogatott, van minimál CD is, akár manuális csomagválasztással, szóval nem rossz az.
-
spammer
veterán
válasz
totron #23016 üzenetére
Ha nem árulod el, milyen disztrót, DE-t és tálcát használsz, akkor bővebb segítséget sem nagyon fogsz kapni. Nincs olyan, hogy "tálca", mert van belőle kb. 123 ezer fajta. A kommersz, DE-s panelekre nem biztos, hogy lehet direktben infót (script kimenetet) kiíratni, bár widget/applet talán tud ilyesmit, csak ahhoz tudni kellene, mit használsz.
-
spammer
veterán
Szerintem kicsit túlpörgöd.
Nem írta senki, hogy semmi hiba nincs semelyikben. Nálam mindössze 1-2 kisebb hiba volt, ami komolyan semmit nem befolyásolt és viszonylag gyorsan is javították. Összeomlásokkal nem találkoztam, se a többi olyasmivel, amiről szó volt. Viszont közben eszembe jutott, hogy egy "komolyabb" hiba nálam is van, és maradandó is: nincs touchpadem, nem is listázza. Régebbi LTS kernellel viszont van és működik. Csak igazából ezzel nem foglalkozom, mert ez a touchpad egy szar, és amúgy is egerezek.
Az ő hardvere valamiért nem szereti az adott disztrókat vagy adott részeit. Ezért mondtam, hogy a certifikáció arra érvényes, amire, és nem minden disztróra, minden létező csomag- és kernelverzióval. Viszont szerintem is érdemesebb lenne a támogatott Ubuntut vagy esetleg egy Debiant kipróbálni, ha az RHEL nem opció. Vagy esetleg Archot a Manjaro helyett, ha kell a friss cucc. És maradni egy WM-nél (pl. i3, ha már úgyis említve volt) a DE-k helyett. Kevesebb cucc, kevesebb bloat, kevesebb hibalehetőség.
-
spammer
veterán
Lehet, hogy azért nem találkozok vele, mert nem használok Fedorát?
Meg Manjarot sem. Meg DE-t sem. De mint írtam, nálam csak egy Intel van, nyilván más a HW is.
Hol írtam, hogy user error? Pont ezért írtam, hogy a különböző csomagverziók/kernelek miatt nem biztos, hogy más disztróval is előjönnének a hibák.
A linkelt certifikáció is a pre-installed 14.04 LTS-re vonatkozik, szerintem ez nem jelenti azt, hogy azon kívül bármelyik másik verzió működése garantálva van. Manjaro meg pláne nem, hiszen az ráadásul rolling is.
Ettől még nem lesz user error, csupán annyi, hogy a megadott disztrókon/verziókon kívül nem biztos, hogy hibátlanul fog működni. Persze ha már a gyártói 14.04 LTS-sel is gondok vannak, akkor a gyártót kell tökön rúgni, amiért az certifikálta.
szerk: xdg-open bug nyilván nem driver persze, akkor azt a disztróban kefélték el valószínűleg.
-
spammer
veterán
Hát azért számít a disztró, már csak az eltérő csomagverziók miatt is, legalábbis bug/crash szempontból nem elhanyagolható. Aztán hogy mennyire lehet megoldani, mennyire kell belenyúlni, az megint egy újabb kérdés.
Igaz, nálam nincs ilyen komoly munkaállomás, csak egy laptop, szerencsére sima inteles, semmi nvidia/amd bűvészkedés. Kicsit több, mint fél éve Arch+awesomeWM+compton+urxvt+vim fut, meg Firefox és Chrome is, néha Thunar is, de lekopogom, még semmi gondom nem volt. Azért elég durva, nálad valami komolyabb video driver nyűgje lehet.
A certifikáció amúgy nem egy adott disztróra és verziójára vonatkozik? (pl. Ubuntu, RHEL vagy ilyesmi). Vagy hogyan szól ez? Mert elég gyorsan változnak a csomagok és a kernel, főleg egy rolling disztrónál, mivel tudják garantálni a stabilitást egy munkaállomás esetében?
-
spammer
veterán
válasz
Sanchez638 #22902 üzenetére
Mi a konkrét hibaüzenet sudo esetén? Mi a konkrét parancs, amit megadsz neki?
su -val elvileg root-ra vált (root jelszavát fogja kérni)
-
spammer
veterán
válasz
Sanchez638 #22900 üzenetére
sudo?
Vagy átváltani root-ra?
Ez miért haladó topikba való kérdés? -
-
spammer
veterán
válasz
totron #22679 üzenetére
Screen tearing. Megoldás: Compton vagy egyéb kompozitor.
szerk: én awesome WM alatt, inteles laptopon ezzel az egyszerű beállítással futtatom:
compton --backend glx --paint-on-overlay --vsync opengl-swc
Más gépen, más WM alatt lehet, hogy be kell állítani még egyebet is neki. Nem szükséges hosszú paranccsal indítani, az opciók megadhatók a compton.conf-ban is (lásd Arch Wiki).
szerk2: lejátszónak mpv-t használok.
-
spammer
veterán
válasz
totron #22649 üzenetére
/etc/systemd/logind.conf-ot próbáltad? [link]
HandleLidSwitch=ignore
és a kommentet (#) szedd ki előle.
Ha beállítottad, újra be kell jelentkezni (vagy reboot). Ha nem elég ennyi, akkor, csinálj egy ilyet:
/etc/systemd/logind.conf.d/laptop-lid.conf
Ez legyen a tartalma:
[Login]
HandleLidSwitch=ignore -
spammer
veterán
válasz
bajnokpityu #22591 üzenetére
Ha a W10-zel van probléma, akkor a W10 topikban érdeklődj.
-
spammer
veterán
válasz
bambano #22561 üzenetére
Köszi, szerintem akkor hagyom a ptsába.
Egyébként a pinentry-nek lenne ncurses felülete is, csak az valamiért nem akar menni, na meg GUI-n vagyok egyébként is. Majd holnap megpróbálom a keyring témát is, azzal elvileg át kellene adnia a gpg jelszót az gpg-agentnek bejelentkezéskor, akkor meg már tudna működni a cron script is rendesen, anélkül, hogy külön meg kellene adnom a jelszót előtte.
Egyébként gmail checker scriptről van szó, csak a csekkoláshoz kell ugye jelszó, ami gpg-ben van tárolva. Ha nem félnék plain textben tárolni, már rég megoldottam volna az egészet.
-
spammer
veterán
válasz
spammer #22559 üzenetére
xinitrc-ben indítom a scriptet, bekéri a jelszót, utána már megy cronból is (ha a cron check intervallum kisebb, mint a gpg-agent.conf-ban megadott default-cache-ttl (mert a script újra lefut, mielőtt a jelszó törlődne a cache-ből). Viszont kényelmesebb lenne, ha nem kérné be a jelszót, szóval néznem kell valami keyring megoldást (most nincs semmi).
De ha tudtok egyszerű megoldást, amihez nem kell extra csomag, szívesen veszem.
-
spammer
veterán
Van egy shell scriptem, amiben decryptelek (gpg2-vel) egy gpg fájlt. Amíg manuálisan nyomom terminálból, addig működik is, pinentry ablak felugrik, beírom a jelszót, öröm bódottá.
Csakhogy Cronból futtatva a scriptet nem kéri be a jelszót. A script lefut (direkt echoztam egy fájlba a végén az időpontot), csak mivel nem kér jelszót, pont a lényeg nem működik. Guglizok, de valahogy nem sikerült megtalálnom a megoldást, hogy Cronból futtatva is menjen gpg jelszókérés (pinentry ablak).
szerk: az mondjuk működik, hogy egyszer manuálisan belövöm, beírom a jelszót, beállítom a gpg-agent-nek a cache-t valami nagyra, és akkor elvileg utána már a cronból is tud futni, csak ahhoz mindig manuálisan el kell indítani először, az meg nem nyerő.
-
spammer
veterán
Egyszerűbb dolgokra elég a nano is persze.
Amúgy nálam ez: CapsLock : x (Esc a Caps-re bindelve) vagy lehetne persze ZZ is.
De mivel berögzült már a folyamatos normal módba váltás (ahogyan azt kell), így elég gyors a :x (vagy :w legtöbbször), ráadásul így bal kéz - jobb kéz dolgozik párhuzamosan (és lényegében egy sorban HU kiosztásnál). A Ctrl-hoz jobban le kell nyúlni. Mondjuk nekem sem tökéletes még, főleg nem HU kiosztással, de muszáj a HU, mert fórumnál, levélnél kell ékezet, váltogatni meg nem akarok HU és EN között, mert akkor csak kavarodás lesz belőle. Ismerősömnek van egy jó kis Thinkpadje, pöcökegérrel, így lényegében folyamatosan a "home row"-n van a keze, úgy kicsit könnyebb navigálni is, ha "egerezni" kell.
-
spammer
veterán
válasz
Apollyon #22533 üzenetére
Ez a kliens teljesen kiforrott, kernel developerek is használják (pl.: Greg Kroah-Hartman) és nagyon sok power user is, mert rohadt jól belőhető. Az alap config relatíve
gyorsanrövid időn belül megvan, csak ha az ember személyre akarja szabni minél jobban (makrók, szkriptek, színek, vim környezetbe ágyazás), akkor el lehet vele tökölni rendesen. De ha kész lesz, akkor szó szerint akár 1 gombnyomással is el tudom e-mailezni mondjuk az adott webpage linkjét valakinek, ha úgy tetszik.A leveleket Vimmel tudom írni, ami szintén előny, mert ugye a Vim is eleve szarrá konfigolható, tehát olyan kényelmes lesz, ahogyan nekem tetszik.
A képeket a mellékleteknél sorolja fel (amit külön oldalon lehet listázni). Ha meg akarom nézni, egy gombnyomás és a beállított képnézegetőmmel tudom nézni (/tmp alá tölti addig). Pdf, audio, video stb. dettó, a beállított programommal nézhető. A html mellékleteket/formázást pedig vagy GUI browserben (Firefox) vagy akár terminálos böngészőben (lynx, w3m) is meg lehet nyitni. Ha le akarok menteni valamit, az is egy gombnyomás. Lehet, hogy a képeket direktbe is meg tudja jeleníteni, még nem volt időm utánajárni. hiszen a terminál képes rá (urxvt+w3m imgdisplay). A Ranger-ben (file manager) például van kép előnézetem, szóval nem lehetetlen ez sem.
A mutt azért tetszik, mert sokat tud, kényelmesen használható (csak először jól be kell lőni, azzal van meló) és nem kér erőforrást, nincs fancy, nincs bloat, a tartalom és a funkcionalitás az első. És mivel Vim környezetbe ágyazom, kényelmes, hogy szinte minden fő programban hasonlóak a key bindjeim.
-
spammer
veterán
válasz
spammer #22531 üzenetére
Mutt Gmail labels lényegében megoldva (IMAP kapcsolattal), röviden az utókornak:
- header cache-t nem szabad beállítani a muttrc-ben / account config fájlban
- muttrc-ben az index formathoz hozzá kell adni ezt: %?y?(%y)?
- kell az X-GM-LABEL patch innen: sgeb/homebrew-mutt
- patchelni kell (duh!):
Én Arch alatt AUR-ból szedtem le a mutt-sidebar csomagot, PKGBUILD-hez hozzáadtam a source array-be a patch nevét (azonos könyvtárban a PKGBUILD-del), generáltam sha512sum-ot hozzá, azt is hozzáadtam. A prepare() funkcióhoz hozzáadtam a patch parancsot:
patch -Np1 -i "$srcdir"/mutt-1.5.23-gmail-labels.sgeb.v1.patch
Utána makepkg parancs, majd az elkészült csomagot felraktam a pacman-nel.
A patch lényege az, hogy Gmail label információkat a header x-label-be tolja, így meg tudja jeleníteni mindegyik mail mellett a listában, hogy milyen label tartozik hozzá (akárcsak a webes felület).
Mivel a minden label valójában egy folder, ezért a címkék hozzáadása/eltávolítása annyi, hogy a levelet a mutt copy parancsával bemásoljuk valamelyik label/folder alá, vagy onnan töröljük, de ez utóbbi esetben a save to INBOX módszerrel, így csak a label/folder alól törlődik, de az INBOX-ban érintetlenül marad. (Sima törlés esetén elvileg törlődik mindenhonnan, így az nem jó).
Még nem tökéletes, de túrom tovább, egyszer csak összeáll.
-
spammer
veterán
Jó ez a mutt, kihullik a hajam mire összekonfigolom rendesen magamnak, hogy épkézláb mailer legyen belőle.
Ha netán egészen véletlenül valaki tudná, hogyan lehet Gmail címkéket (label) hozzáadni és törölni benne, az ne tartsa magában. Egyelőre még nem találtam működő megoldást, de ha van gyakorlati tapasztalata valakinek (működő), azt szívesen veszem.
-
spammer
veterán
-
spammer
veterán
-
spammer
veterán
Nem használtam ilyesmit, de udev szabállyal megoldható, hogy csatlakozáskor a kívánt parancs/szkript lefusson, lásd:
udev - How to run custom scripts upon USB device plug-in? , Arch Wiki: udev (Itt vannak példák + linkek további példákhoz). Szinkronizációhoz pedig rsync.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- E-roller topik
- Kuponkunyeráló
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- AliExpress tapasztalatok
- Elektromos autók - motorok
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- LEGO klub