- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- Yettel topik
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- OnePlus Nord 5 - lehűti a kedélyeket
- Poco F7
- Hatalmas kedvezménnyel nyit az Ulefone új csúcsmodellje
- Telekom mobilszolgáltatások
Hirdetés
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gyb001
senior tag
Sziasztok.
Nem vagyok benne biztos hogy jó helyre írok, de fél óra guglizás után arra jutottam hogy ez inkább linuxos probléma mint androidos.
Van egy Lenovo s8-50 tabletem. Elérhető hozzá forráskód.Ezt szeretném lefordítani:
./build_kernel.sh -k -v
( -k build kernel only)...
...
depmod: WARNING: could not open /tmp/depmod.2WZu9S/lib/modules/3.10.20/modules.order: No such file or directory
depmod: WARNING: could not open /tmp/depmod.2WZu9S/lib/modules/3.10.20/modules.builtin: No such file or directoryÉs itt leáll a fordítás.
A lib/modules/3.10.20/modules.order és modules.builtin a hivatkozott mappában van, nem 0 Kb-os és adtam mindenkinek jogot írásra olvasásra futtatásra, de így sem találja.Google első két oldalán sajnos nem találok semmi olyat ami segítene.
Ötlet? -
Mr Dini
addikt
válasz
Tóniszomszéd #24498 üzenetére
Mint írtam (csak a kombóra nem emlékeztem jól), ha olyan történne, h a GUI nem jön be, akkor pl ubi esetében nyomsz egy Alt+F2-t, bejelentkezel és kapsz egy ugyanolyan terminált, mint amit a GUI ad be Neked a Ctrl+Alt+T kombóra.
Szerintem ebben már lehet konfigot túrni, pl mcvel és a rossz csomagokat is le tudod húzni.
-
Tóniszomszéd
csendes tag
Miért pont neki higgyem el?
Egyébként tényleg érdekel a miértje, mert a szerverem építèsekor kicsit nézelődtem, hogy mit érdemes és rootfs-nek használni, ami lejött a találatokból, hogy elsősorban ext4, utána btrfs, bár ez némileg lassú, esetleg zfs, de érdemes várni vele, mert még friss darabnak számít linuxon. ReiserFS-t úgy vettem észre, annyira nem.
Valami dereng, hogy egy kört már futottam vele, és akkor is kiderült, hogy csak arra nem jó, amire én használnám, de ő azt írta, hogy egyáltalán ne...Többieknek: NEM backup megoldást keresek, azzal boldogulok. Olyan eszköz kellene, amivel egy restore-nál gyorsabban és kisebb adatvesztéssel fel tudom éleszteni a rendszeremet, ha tönkreteszi akár egy update, akár egy félresikerült átkonfigurálás. Pl. ha GUI tool segítségével konfigurálok valamit és nem tudom, milyen fájlokat piszkál. Ezért mertem említeni a system restore-t Windows-on, ami ha nem is 100%-ban, de kb. ezt tudja.
Nem akarok óránként hagyományos értelemben vett mentést futtatni, csak azt nem látom, hogy az lvm/fájlrendszer snapshotok alkalmasak lennének ilyesmire.Az egész meg onnan indult, hogy vannak olyan grafikus eszközök, amikről már nem tudom, hány helyen rondítanak a rendszerbe, nem is érdekel igazán, mert használni akarom a gépet, nem bitről bitre ismerni.
Például az nvidia konfiguráló programja okozott most kellemetlen meglepetést, karöltve a grub konfiggal.
Váltottam az integrált vga-ra, reboot, grub nem áll meg a menüben, ezért nem tudom letiltani a GUI indítást. Rendszer ssd-ről villámgyorsan indulna, de az X valami bugba szalad és nem tud elindulni, helyette telefossa a konzolokat a hibaüzenetekkel, végtelen ciklusban, emiatt bejelentkezni is alig lehet, nemhogy konfig fájlokon matatni. Végül találtam "megoldást": belépés, sudo -i után sysctl kernel.printk="0 0 0 0" után elhallgatott és rendbe tudtam tenni a grubot is és az X-t is, de ez szerencsés eset volt. Láttam ennél rondábbat is, nem örülnék, ha egy ilyen miatt egy komplett rendszert vissza kellene másolni legközelebb. -
Vladi
nagyúr
válasz
Tóniszomszéd #24492 üzenetére
Ha a bamba azt mondta, hogy btrfs-t ne, akkor azt elhiheted.
Ugyanakkor a túlzott offolással kapcsolatban igazad van, a következőnél takarítani kezdek. -
BoB
veterán
válasz
Ilyeneket egyszerűbb megoldani csomag-konfig visszaállítással. Igazából én nem értem mit keresel. Van backup, többféle is. Akkor mi nem tetszik benne?
Mr Dini: de, lehet. Az más kérdés hogy backup-e az ami ugyanazon a HDD-n van
-
kovaax
őstag
válasz
Tóniszomszéd #24488 üzenetére
"azért egy haladó topikban feltételezem, hogy vannak olyanok, akik legalább advanced user szintjén ismerik a Windows világát is"
-
Mr Dini
addikt
válasz
Hello!
Szerintem az egész futó rendszert lebackupolni lehetetlen egy HDDre...
Max valami bootolható backup software tudná lementeni All in a rendszered.
De ha csak pl a rootfs-t szeretnéd menteni, akkor azt két linux gép között, pl rsynccel tudod megtenni, vagy duplicity-vel.
Én egyébként gyártottam egy diskless ubuntut, felraktam pxere és ezt a pxe-s rendszert használom itthon. Backup is van, az egész pxe szerver mappát rsync áttolja naponta a nasomra, így ha valami gáz lenne, akkor vissza tudom tenni a tegnapi állapotot. Jó, nyilván ez egy kicsit overkill, de így nem kell aggódnom, jogy kifogyok a laptop HDD-k tárkapacításából!
Egyébként, ha a win vált be, mi ösztönzött a váltásra?
Ui.: ha elrontod a rendszert pl az nvidia telepítéssel, akkor asszem Ctrl+F2-vel át tudsz lépni parancssorba és ott, ha elég ügyes vagy, le tudod szedni a rossz csomagokat.
Ránézek erre a hupra!
-
Tóniszomszéd
csendes tag
válasz
bambano #24491 üzenetére
Bocs, hogy nem ismerek minden fájlrendszert részletesen. Az általam keresett funkció meg valami olyan, amiről a jelek szerint nem csak advanced userek nem hallottak linuxos környezetben. Ami azért gáz annak fényében, hogy pl. egy szimpla váltás az integrált vga és a dedikált nvidia közt bootolhatatlanná teszi a rendszert.
Csak tudnám, miért kell egyáltalán beleszólnod, ha fogalmad sincs a témáról.
Tudtommal trollkodásra a hup-ot illik használni. -
bambano
titán
válasz
Tóniszomszéd #24490 üzenetére
"azért egy haladó topikban feltételezem, hogy vannak olyanok, akik legalább advanced user szintjén ismerik a linux világát"
-
törölt tag
Sziasztok,
jott most egy email a Linux Foundation-tol amiben akcios treningeket ajanlanak a 25 eves evfordulo alkalmabol, akit erdekel itt tudja megnezni.
Udv, rupsz
-
Tóniszomszéd
csendes tag
Hm? Ezt most mire?
Az a gondom, hogy a Windows system restore funkcionalitását szeretném linuxon, beépített eszközökkel megoldani. Erre ezek a módszerek alkalmatlanok. Többek közt azért, mert véletlenszerű időpontokra kellene visszaállni, nem egy fix mentésre. Pl. felmegy egy update, ami elrontja a rendszert vagy én nyúlok mellé és többé nem bootol a linux stb. Ezeket kellene kivédenem.@bambano: azért egy haladó topikban feltételezem, hogy vannak olyanok, akik legalább advanced user szintjén ismerik a Windows világát is. És nem backupra használtam a tükör szétszedését, hanem arra, hogy ha valami elkefèlődik, akkor ne kelljen órákig várni a restore-ra, csak bebootoltam a leválasztott lábát a mirrornak.
-
bambano
titán
válasz
Tóniszomszéd #24482 üzenetére
honnan kellene tudni, hogy mit csinál a system restore?
ha raid1 szétszedésével backupoltál eddig, akkor de, az lvm snapshot pont erre való. hidd el nekem, btrfst nem akarsz
-
BoB
veterán
válasz
Tóniszomszéd #24485 üzenetére
-
Sonja
nagyúr
válasz
Tóniszomszéd #24482 üzenetére
-
Mr Dini
addikt
Köszi a válaszokat!
Akkor a napi futtatást fogom választani és ellenőrizni a szkript elején, hogy mikor kell lefutnia. Szerintem nem fogok at-vel szórakozni, hanem egy fájlból (a konfigja) kiolvasom az előző futtatás dátumát, összehasonlítom a mostanival és ha még nincs 80 nap, akkor simán exitelek...
Systemd-m sajnos még nincsen, egy kernelverzió választ el tőle, hogy lehessen...
-
Tóniszomszéd
csendes tag
RTFM jellegű segítséget szeretnék kérni.
Kidobtam a Windows-t(muszáj volt) de a System Restore funkciója nagyon kellene linuxra. Mivel lehetne helyettesíteni? LVM snapshot nem erre való, amennyire ismerem.
Root alá alig ismert fájlrendszert nem tennék.
Esetleg btrfs? Elég stabil már az ubuntu 16.04-ben lévő? Egyetlen SSD van a gépben, ezért a kedvenc módszerem, a RAID-1 szétszedès, összerakás nem jöhet szóba. -
BoB
veterán
válasz
Mr Dini #24477 üzenetére
Ha van systemd akkor systemd timer-el szerintem minden gond nélkül megoldható.
(bár ez nem crontab)
-
Mr Dini
addikt
Üdv!
Noob kérdés, de a crontab tud 80 naponta futtatni egy szkriptet? Vagy max 31 nap lehet?
Reboot után újraszámolódik a 80 nap, vagy mindenképp az előző lefutáshoz számítja az időt?
Köszi!
-
bucihost
senior tag
Sziasztok!
Adott egy "VSFTPD" Ftp szerver, valamint egy külön hdd felcsatolva a /mnt/adat -ba.
Az megoldható valahogy, hogy az /mnt/adat/ -ban létrehozott ftp mappa TÖBB felhasználó home mappája legyen egyszerre?
pl:
user1 (home: /mnt/adat/ftp)
user2 (home: /mnt/adat/ftp)
user3 (home: /mnt/adat/ftp)Az ftp mappába mindenki tudjon írni és olvasni, viszont ha pl az user1 létre hoz egy mappát és/vagy filet, akkor azt az user2 és user3 csak olvasni tudja, törölni ne?
-
OddMan
őstag
válasz
OddMan #24466 üzenetére
A külföldi fórumokat olvasgatva az találtam, hogy hdmi kábelt kell használni a display port kábel helyett és akkor működni fog a monitor standby módba kapcsolása. Kipróbáltam és tényleg tökéletesen működik. Gondoltam leírom hátha más is szív ezzel. Mondjuk nekem csak FullHD-s a monitorom így teljesen mindegy, hogy DP vagy HDMI kábelt használok. Azért remélem valamikor majd javítják ezt a bug-ot.
-
Van egy szerver, amin szeretnék crontabbal futtatni egy shell scriptet egy adott userrel. Azonban nem megy.
Ha a scriptet önmagában lefuttatom ( ./ezazascript.sh ), akkor sikeresen lefut.
Ha beírom crontabba, akkor nem fut le.
Viszont ha ugyanebbe a crontabba beírok pl. egy touch-ot, akkor az lefut.Ilyen jogai vannak a scriptnek, ez elég?
-rwxr-x--- 1 user group 318 Aug 18 10:35 ezazascript.sh
Mi lehet a gond?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ez pontosan mit jelent a már meglévő játékok szempontjából?
"- The option to "unredirect fullscreen windows" is being removed, a.k.a. the option many Linux gamers used for full-screen gaming. Due to various bugs, this option is being removed and instead KDE developers want the games to specify to block the compositing -- unfortunately though not many games currently do this. "
A KDE 5.8 újdonságai között van. [link]
-
togvau
senior tag
Linuxon a lemezre írás cachelést hol lehet állítani? Egy ARM-os sd kártyás cuccra való módosított debiant használok, amiben emlékeim szerint erősen cachel, így 8 percenként, memória elfogyásakor, és leállításkor írja ténylegesen a lemezre a dolgokat. Egy áramszünet miatt emiatt be is figyelt egy adatvesztés.
Hol lehet ezt állítani? Lehet akár 1 alkalmazást kivételezetté tenni? (maradjon így minden, de ha az a bizonyos alkalmazás ír, akkor az kerüljön lemezre) -
OddMan
őstag
NVIDIA driver telepítése után be lehet azt valahogyan állítani, hogy a monitor bizonyos idő után kikapcsoljon, tehát alvó állapotba lépjen? Az NVIDIA driver telepítése óta csak elfeketedik a kép és látom, hogy az LCD hátérvilágítása nem kapcsol le, nem megy le alvó módba a monitor. Már több driver-t is próbáltam, de mindegyikkel ez a helyzet. A Nouveau driver-el még jó volt, de ez a driver meg nem valami jó ha játszani is szeretnénk OpenGL-es játékokkal.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Emberek, van valamilyen egyszerű módja annak, hogy egy repo sync parancs eredményét lássam? Magyarul azt szeretném látni, hogy a parancs lefutása után melyik fájlokba írt bele a rendszer, mi frissült. Az adatmennyiség 30GB cyanogenmod forrás.
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz
devin77 #24457 üzenetére
Igen, néztem én is ezt. Következő lépés ez. De egyelőre a /boot titkosítatlan, összes többi titkosított (swap is). Még a TRIM után guglizok, hogyan megy át, egyáltalán átmegy-e ezeken a logikai rétegeken, mondjuk pont az SSD nem lesz raid-ben + agyon nyúzva, de találtam egy érdekes cikket, ahol szoftveresen be lehet állítani a HDD-k (vagy bármilyen eszköz) elé az SSD-t cache-nek, ráadásul write-back és write-through stratégia egyaránt állítható. Érdekes
Egyelőre csak egy VirtualBox homokozóban vagyok, szerintem ha mindent kiteszteltem, elkövetem élesben is a mókát, úgyis most migrálok a 3db nagy vinyómról 2db 2.5-ösre és mini ITX-re, konszolidálom a NAS-omat. Most 3 x 4TB-m van raid5-ben, ehelyett a fontos családi fotóknak + hobbi fotóknak lesz egy 2 diszkes raid1 partíció, nagyon ritka flac zenéknek szintén, minden egyéb újrabeszerezhető dolog raid0, mert nem fontos. SSD meg lehet nem is lesz, vagy a régi (de tök jó kondíciójú) 64GB-s SSD-met betolom cache-nek, az jó, mikor Photoshop/Lightroom elkezdi cibálni a 10GBe-t.
Köszi mindenkinek a hsz-t és tippeket, maradok a raid-LUKS-LVM sorrendnél.
-
bambano
titán
válasz
#40935168 #24453 üzenetére
ha a titkosítást a raid alá teszed, duplán fogod erőltetni a prociban a titkosító programrészt.
ha a legtetejére teszed a titkosítást, akkor lehetőséged van eldönteni, hogy minden lvm kötetet ugyanazzal titkosítasz vagy mindegyiket mással, esetleg nem titkosítod egyiket-másikat.
-
devin77
csendes tag
válasz
Az SSD-n lesz a rendszer, a két diszk pedig RAID1-ben, ami valahová fel lesz csatolva?
Először mindenképp a RAID-et hoznám létre, utána a LUKS, tetejére LVM.
Így az LVM csak akkor hozzáférhető, ha a titkosításhoz való hozzáférésen sikeresen túl vagyunk.
Erre jön a fájlrendszer.Egyébként lehet RAID-LVM-LUKS is a sorrend, például ha az a cél, hogy az LVM -en belül ne mindegyik partíció legyen titkosított.
-
n00n
őstag
Félig off, de használ valaki innen Google Cloud-ot, abból is Compute Engine-t? Én egy pár hete kezdtem el használni, viszont van egy piszok bosszantó dolga: Hozzáadok egy user-t egy group-hoz, jó is, majd pár nap múlva egyszer csak kapom az errort a monitoring rendszeremtől, hogy permission denied és látom, hogy az /etc/group fájlból lesz egy /etc/group- fájl, és egy előző változat (de nem a legelső) lesz az /etc/group helyén. Valaki találkozott már ezzel?
-
törölt tag
válasz
Illetve még egy kérdés: ha teljes boot meghajtót akarok titkosítani - ilyet nem tud a rendszer ? Kéri a Debian installer most tőlem, hogy ha a root fájlrendszert titkosítom, akkor egy titkosítatlan /boot-ot adnom kell neki azért, az induláshoz. Itt gondolom ügyeltek Linuxék arra, hogy érzékeny adat ne legyen még csak véletlen sem.
-
törölt tag
Sziasztok,
Nektek valszeg nagyon egyszerű kérdésem lenne megfejteni.
Adott egy vas, benne egy SSD és két vinyó. Titkosítás, LVM és Raid egyaránt képbe jönne számomra. Kérdés, hogy melyik layer-t pakoljam melyikre ?Ez a leírás azt mutatja-mondja, hogy:
- először a raid block device-t létrehozzuk
- utána titkosítunk
- utána LVM létrehozásA kérdésem csak az, hogy van-e ennek más útja, értelme, módja ? Csak mert én titkosítással kezdeném azonnal:
- SSD titkosítás
- HDD1 titkosítás
- HDD2 titkosítás
- LVM
- RaidVagy tök máshogy kellene ? LVM előre ? (Lehet hülyeséget kérdezek).
-
ampulla
aktív tag
Sziasztok!
Épp openstack-kel szenvedek OpenSUSE 13.1-en és a keystone identity szolgáltatás akarom feltenni, de nem sok sikerrel. A problémára már rájöttem, hogy rossz repoból tölti le a csomagot a zypper:
compute:/home/opestack # zypper search -s openstack-keystone
Loading repository data...
Reading installed packages...S | Name | Type | Version | Arch | Repository
--+-------------------------+------------+-------------------+--------+-------------------
| openstack-keystone | package | 2013.2-1.1 | noarch | openSUSE-13.1-1.10
| openstack-keystone | package | 9.1.1~a0~dev3-1.4 | noarch | Mitaka
| openstack-keystone | srcpackage | 9.1.1~a0~dev3-1.4 | noarch | Mitaka
| openstack-keystone-doc | package | 2013.2-1.1 | noarch | openSUSE-13.1-1.10
| openstack-keystone-doc | package | 9.1.1~a0~dev3-1.4 | noarch | Mitaka
| openstack-keystone-doc | srcpackage | 9.1.1~a0~dev3-1.4 | noarch | Mitaka
| openstack-keystone-test | package | 2013.2-1.1 | noarch | openSUSE-13.1-1.10
| openstack-keystone-test | package | 9.1.1~a0~dev3-1.4 | noarch | MitakaHogyan lehetne ráerőszakolni, hogy a Mitaka repoból szedje le a legújabb keystone-t?
-
OddMan
őstag
Az alábbi paraméterekkel fordítottam anno a kernelemet. Szeretnék beállítani egy egyszerű tbf forgalomszabályozást. A tokenek rate*HZ képlet alapján keletkeznek. A kérdésem, hogy az 1000HZ az helyes az én esetemben vagy a mai modern kerneleknél ezt mi alapján lehet kiszámolni? Mármint, hogy az órajel üteme az mennyi HZ?
tbf - Token Bucket Filter
tc-tbf manCONFIG_NO_HZ_COMMON=y
# CONFIG_HZ_PERIODIC is not set
CONFIG_NO_HZ_IDLE=y
CONFIG_NO_HZ=y
# CONFIG_RCU_FAST_NO_HZ is not set
# CONFIG_HZ_100 is not set
# CONFIG_HZ_250 is not set
# CONFIG_HZ_300 is not set
CONFIG_HZ_1000=y
CONFIG_HZ=1000
# CONFIG_MACHZ_WDT is not set -
ampulla
aktív tag
válasz
Jester01 #24449 üzenetére
Az se rossz, de van amikor csak belső hálózaton vagyok és nem érem el a netet, viszont van egy gépem amin minden package megvan és ha egy másikra éppen át akarom tenni, mert ott van rá szükség akkor nem tudom, mivel nincs net és nem lehet letölteni. Ezért kerestem egy olyan megoldást, ami a meglévő, feltelepített package-et backupolja, majd azt simán scp-vel elküldöm a belső hálózatban az egyes gépekre és ennyi. De marad az a megoldás, amit csak tudok letöltök és bízom benne, hogy minden dependecy package megvan hozzá.
-
ampulla
aktív tag
válasz
Lathronos #24444 üzenetére
Az a problem, hogy egy service, nem egy egyszerű binary. Több fájl telepít, configokat. Azért lenne jó hogyha a package tudnám feltenni.
Esetleg zyípperrel letölteni valahogy? Próbáltam már a, de azt írja hogy már installed, Már csak az van, hogy letörlöm és a var/cache/zyp mappába benne lesz remélhetőleg... Más ötletem nincs.
-
Lathronos
őstag
válasz
ampulla #24442 üzenetére
Hát az OpenSUSE-hoz és azon belül is a yast-hoz nem értek, Ubuntus lévén csak a ubiquity telepítőhöz és az ubuntu vezérlőpultjához volt szerencsém eddig. Mindössze csak a csomagkeresésben tudtam segíteni. Viszont lehet, hogy csupán nem csinált neki ikont. A /usr/bin-ben nincs benne?
-
Keeperv85
nagyúr
Sziasztok!
Egy szóban is össze lehetne foglalni mi a gond: egérkurzor remegés.
Bővebben: csak Ubuntu alatt, de itt borzalmasan remeg a kurzor random irányokba a touchpad használatakor. Hardverhiba szinte kizárt: Windows alatt tökéletes!
Igen: DELL. Igen: tudom... "normális", ha ilyen... Nem: nem az! Windows alatt képes rendesen kezelni. Tudom: akkor használjam azt. NEM! Szeretnék a végére járni, mi a búbánat van elrontva Ubuntu alatt, de eddig semmi érdemlegest nem találtam...
-
ampulla
aktív tag
válasz
Lathronos #24441 üzenetére
Sajnos kellene még egy kis segítség, mert ezeket nagyon nem találom.
Ha beírom a zypper install után azt írja:
'yast2-packager = 3.0.8-1.1' is already installed.
'yast2-storage' is already installed.Viszont semmi ilyen program nincs, csak a yast2. Yast2-ben meg csak install, update és remove van, sajnos backup nincs, vagyis olyan opció nincs, amivel csak egy package-ről tudok mentést csinálni.
Ha esetleg tudnál küldeni valami linket vagy útmutatót azt megköszönném.
-
ampulla
aktív tag
Nem tudja valaki, hogy lehet egy meglévő package-et backupolni, majd az egy másik gépen telepíteni net nélkül?
Pl.: rpm -qa
Oké, megnéztem milyen package-ek vannak és ezt szeretném kimenteni:
yast2-packager-3.0.8-1.1.x86_64 -> majd telepíteni egy másik gépen.
Próbálkoztam a neten fellelhető dolgokkal, de sajnos kevés sikerrel. (OpenSUSE legújabb változata).
Köszönöm előre is.
-
Jester01
veterán
válasz
ampulla #24437 üzenetére
Azonos alhálóban nem kell gateway, illetve az sem árt ha a gateway interfészen be van kapcsolva az ip forward.
Mondjuk az opensuse konfigurációt nem ismerem, szóval lehet, hogy az a sor ezt jelenti.
A kernel tábla tipikusan 2 bejegyzés szokott lenni, egy hogy az alháló micsoda és oda nem kell gw, és egy másik ami a wildcard ip és oda meg a default gw. Ilyesmi:
Kernel IP routing table
Destination Gateway Genmask Flags Metric Ref Use Iface
0.0.0.0 10.0.0.1 0.0.0.0 UG 0 0 0 enp0s3
10.0.0.0 0.0.0.0 255.255.255.0 U 0 0 0 enp0s3Persze ha kifelé nem kell látni, akkor a default gw bejegyzés nem is kell, a másikat meg az ifconfig meg szokta csinálni.
-
ampulla
aktív tag
Sziasztok!
Szeretnék egy virtuális hálózatot összerakni pár OpenSUSE gépből. Statikus route-ot alakalmazok de a default gateway valamiért nem jó, legalábbis arra gyanakszom nagyon.
Virtualboxot használok egy host only hálózattal:
adatpter IP: 10.0.0.1
netmask: 255.255.255.0
dhcp: offTovábbá beállítottam 2 gépen a következőket:
/etc/sysconfig/network/ifcfg-enp0s3:BOOTPROTO='static'
STARTMODE='auto'
NAME='82540EM Gigabit Ethernet Controller'IPADDR='10.0.0.11' a másiknál: 10.0.0.31
NETMASK='255.255.255.0'/etc/sysconfig/network/ifroute-enp0s3:
10.0.0.0 10.0.0.1 255.255.255.0 enp0s3Azonban ezzel így nem működött. Viszont ha a 10.0.0.1 default gatewayt kicserélem egy *-ra, akkor működik. Mi az oka annak, hogy nem megy a 10.0.0.1-es DGW-vel?
Esetleg az iptables zavarhat még be? Mert van pár előre definiált rule, ami a telepítéskor került bele.
-
toBIN
tag
Tessek, itt a teljes telepitesi folyamat, dmesg-el.
Evtest:
tobin@toBIN:~$ sudo evtest
No device specified, trying to scan all of /dev/input/event*
Available devices:
/dev/input/event0: Lid Switch
/dev/input/event1: Video Bus
/dev/input/event2: SINO WEALTH USB TOUCHPAD KEYBOARD
/dev/input/event3: SINO WEALTH USB TOUCHPAD KEYBOARD
/dev/input/event4: axp20x-pek
Select the device event number [0-4]:Ui: pkill X utan lefutattam ismet a dmesg-et es ezt kaptam:
-
toBIN
tag
Szia!
Koszi, de hibaba utkoztem.
Nincs etc/X11/xorg.conf.d/ mappa csak /usr/share/X11/xorg.conf.d . Igy ide masoltam a 99-calibration.conf fajlt, majd folytattam a sort, viszont a dmesg parancs kiadasa utan a kovetkezo hibat kapom:
[ 1715.135330] gslx680_ts_acpi: module verification failed: signature and/or required key missing - tainting kernel
Viszont a 99-calibration.conf -t nem lehetett letolteni github-rol, igy letrehoztam egy fajt, beleirtam amit kell, majd elmentettem 99-calibration.conf neven. Ez lehet-e hiba forras?
Ui: UEFI-s megoldast rovidesen leirom
-
mmat3
tag
Ha jól emlékszem csak a gigabyte szállította BIOSsal a z68-as lapokat. A tiédre van 2.0-ás rev-től UEFI update egyébként...
Én nem írtam hogy dobjuk ki a BIOS támogatást. Csak mivel mac-hez hasonlította ahol UEFI van úgy gondoltam legyen igazságos.
Nem tudom egyébként elképzelni hogy mivel informatívabb egy GRUB pl. mint a refind amit említettem. Ráadásul ez még a pendriveon lévő rendszert is felismeri magától és berakja a boot menübe. Lehet a splash screenre gondoltál, azt én se szeretem egyébként
-
mmat3
tag
Hát én erre jutottam belőle:
A vi10 specifikus cuucok közül kettőre lesz szükséged:
A silead_ts.fw nevű fájlt a /lib/firmware mappába kell másolni.
A 99-calibration.conf nevű fájlt az etc/X11/xorg.conf.d/ be így már neked nem kell kalibrálni a kijelzőt.A gslx680-acpi-t klónozd le egy mappába. Aztán kiadod a make parancsot ami le fogja fordítani a drivert. Kapni fogsz egy gslx680_ts_acpi.ko nevű fájlt. Ezután töltsd be a drivert.
insmod ./gslx680_ts_acpi.ko
Ezután a dmesgnek mutatnia kéne hogy az eszközt felismerte a driver. Az X ujraindítása után működnie kéne az érintőkijelzőnek. (pkill X) Még ne indítsd újra a gépet. A ./gslx680_ts_acpi.ko fájlt másold az /etc/modules mappába. Ezzel elvileg készen is vagy.Egyébként lerhatnád hogy hogy sikerült megoldani a telepítést 32bites UEFI-re mert másnak még hasznos lesz. Valamint Azt is hogy ez a megoldás működött-e.
-
Lenry
félisten
ad1.
lehet, hogy 2016-ban alap az UEFI, de pár éve még nem volt az, úgyhogy egyelőre ne essünk át a ló túloldalára, mert sok éve fog még eltelni, mire kidobjuk a BIOS támogatást. pláne Linux frontonpl a 2011-ben vásárolt Z68-as alaplapomnak lövése nincs, hogy mi az az UEFI, de azért én nem mondanám olyan rohadtul elavultnak.
ad2.
minden telepítéskor az egyik első dolgom az összes színes-szagos bootloader képernyőt legyilkolni a francba, mert lehet, hogy nagyon szexi meg dizájnos, épp csak semennyire nem informatív. -
toBIN
tag
Egy nagy szivessegre lenne szuksegem. Touchscreen drivert keresek a Chuwi Vi10-es tabhoz (talaltam is), csak epp egy szot sem ertek abbol, amit csinalnom kellene.
Itt az elso oldal, ami ide iranyit a Vi10 specifikus cuccok miatt. De innen most hogy tovabb? Mit is kellene csinalnom? Veszek egy csokit annak aki le tudja irni emberi nyelven
Ubuntu 16.04.1
-
Dave™
nagyúr
Sziasztok!
Pulseaudio-hoz kapcsolódó (legalábbis így gondolom) kérdésem lenne. Van egy Surface Pro 2-m, ezen Ubuntu 16.04 fut. Ennek van egy USB3 portja, amire csatlakoztatok egy Audioquest Dragonfly V1.5 USB-s DAC-ot. Ha menet közben csatlakoztatom, akkor csak az analóg dragonfly eszköz jelenik meg, viszont ha úgy indul a rendszer, hogy már csatlakoztatva volt, akkor megjelenik a SPDIF digitális output eszköz is. A kettő között a különbség az erősítés, az analógnak jelentősen erősített kimenete van, amire nincs szükségem, elég a digitális. Ha ott van az eszközök között a digitális is és lehúzom, majd újra csatlakoztatom, akkor továbbra is látszik, használható. Ugyanez történik altatást után is, viszont reboot után ha nem volt csatlakozva eltűnik a digitális példány és csak az analóg marad.
Kérdés: hogyan lehetne reboot nélkül is elővarázsolni a digitális outputot? Illetve a laptopom csak analóg van reboottal is, és az egyetlen technikai különbség amire gondolni tudok, hogy a Surface-nek powered USB portja van, tehát alvó módban is ad áramot. Bármi használhatónak örülnék!
Köszi!
-
mmat3
tag
válasz
brickm #24419 üzenetére
Van olyan bootloader ami nézhet ki olyaan jól mint mac-nál. Az a neve hogy rEFInd, de csak Uefi-vel működik. (Mac-on is EFI van...) De 2016ban legyen már alap az UEFI... Egyébként nem értem miért nem használják ezt alapból, kb. a legjobb bootlader szerintem jelenleg.
Az hogy mutatja a "terminál kimenetet" nagyon jól tud jönni ha megakad a bootolás. Tudsz is valamit a kezdeni a hibaüzenettel nem úgy mint windowsnál... Amúgy alapból az ubuntu nekem nem mutatta... -
brickm
őstag
válasz
Rimuru #24420 üzenetére
Lehet, én csak gondolom, hogy a windows a bootloaderével állítja be, hogy mit mutasson a képernyő, míg feláll. Illetve, hogy a drivereket hogy kezelje le indulásnál. Pl míg linux alatt a hangkártra csattan indításnál és leállításnál(amikor elveszi a szoftveresen kapcsolt virtuális testet a kimenetről) míg windowsnál ilyen nincs.
Illetve nem kell mindig kikapcsolgatni a T-t, háttérvilágítását a billentyűzetnek stb. -
brickm
őstag
válasz
Rimuru #24418 üzenetére
Az addig oké, de ami a legnagyobb gondom vele, hogy mutatja pl a terminál kimenetet míg tölti a kernelt\shellt....de értelme nincs, mivel pl ubuntu 16.04 esetében is és linux mint esetében is, és igazából mindegyiknél olyan gyorsan elpörög, hogy nincs időm elolvasni mit nem tölt be\mit tölt be. Így ha hibásan is áll fel a rendszer pont annyira megyek vele, mint windowsnál...> semennyire, mert az nem mutatja, ezt meg nem tudom elolvasni. Arról nem is beszélve, hogy villogtatja a kijelzőt,(egy újraindítás kb 2-3 kijelző off\on...és igen, van vga driverem és jó is.) meg pörgeti a ventillátort.
mellékesen pedig 2016ban ne kelljen már egy terminál kimenetet néznem, meg egy fekete-fehér 3soros akármit, amikor olyan bootloadert lehet csinálni(lsd osx) hogy a user bírja nézni. Persze legyen kikapcsolható a design, oké, lehessen nézni a terminálkimenetet, de csak aki akarja...
Jelenleg grub2\burg adja a témát, steam deep blue. De mondom, villan. Így annyira nem élvezhető, sőt majdnem rosszabb mint ha fekete lenne.
-
Rimuru
veterán
válasz
brickm #24417 üzenetére
Mi a dolga egy bootloadernek? az hogy szep legyen vagy hogy betoltse az OS-t? szerintem utobbi, nekem nem kell semmi csicsa.
De amugy grub2-re gondoltam az mindent tud ami neked kell es mivel ez a legelterjedtebb neten is sok mindent lehet talalni rola. Lehet csicsa is, de en nem ertek hozza. -
brickm
őstag
válasz
Rimuru #24409 üzenetére
Kipróbálom.
Nem tudom mi számít normálisnak. Az a helyzet, hogy amit kipróbáltam, az ubuntu gyárija, grub custumizerrel,(burggel) átalakítottam letöltött sablonnal, de nem az gazi. Feljön, elvillan, visszajön..van hogy megint elvillan fél mp-re és vissza. Ez így elég gagyi hatást kelt.
Mert tudok egyébként valami értelmes bootloadert feltenni, ami kicsit azért impozánsabb mint a legtöbb linux dos-ra emlékeztető loadere?
-
Mr Dini
addikt
válasz
Mr Dini #24414 üzenetére
Juhé! Az volt a gond, hogy kézzel, azautoreconf --install
-lal gyártottam le az automake-s cuccokat, nem pedig az autogen.sh-t használtam.Noob report!
Így már lefordul.Ja korai öröm volt
, file-al ránézve ez egy x64-re fordított bináris lett, tehát nem vette figyelembe a
--host=mipsel-openwrt-linux
-t. Megadtam neki a CC-t kézzel, de ezt dobja:mipsel-openwrt-linux-gcc -DPACKAGE_NAME=\"Automatic\" -DPACKAGE_TARNAME=\"automatic\" -DPACKAGE_VERSION=\"0.8x\" -DPACKAGE_STRING=\"Automatic\ 0.8x\" -DPACKAGE_BUGREPORT=\"http://forum.dsmg600.info/t2291-%5BREL%5D-Automatic-funplug-0.5.html\" -DPACKAGE_URL=\"\" -DPACKAGE=\"automatic\" -DVERSION=\"0.8x\" -DSTDC_HEADERS=1 -DHAVE_SYS_WAIT_H=1 -DHAVE_SYS_TYPES_H=1 -DHAVE_SYS_STAT_H=1 -DHAVE_STDLIB_H=1 -DHAVE_STRING_H=1 -DHAVE_MEMORY_H=1 -DHAVE_STRINGS_H=1 -DHAVE_INTTYPES_H=1 -DHAVE_STDINT_H=1 -DHAVE_UNISTD_H=1 -DHAVE_FCNTL_H=1 -DHAVE_STDINT_H=1 -DHAVE_STDLIB_H=1 -DHAVE_STRING_H=1 -DHAVE_SYS_PARAM_H=1 -DHAVE_SYS_TIME_H=1 -DHAVE_UNISTD_H=1 -DTIME_WITH_SYS_TIME=1 -DHAVE_FORK=1 -DHAVE_VFORK=1 -DHAVE_WORKING_VFORK=1 -DHAVE_WORKING_FORK=1 -DHAVE_STDLIB_H=1 -DHAVE_MALLOC=0 -Dmalloc=rpl_malloc -DHAVE_STDLIB_H=1 -DHAVE_REALLOC=0 -Drealloc=rpl_realloc -DRETSIGTYPE=void -DHAVE_STAT_EMPTY_STRING_BUG=1 -DHAVE_STRFTIME=1 -DHAVE_DUP2=1 -DHAVE_GETTIMEOFDAY=1 -DHAVE_LOCALTIME_R=1 -DHAVE_REGCOMP=1 -DHAVE_STRERROR=1 -DHAVE_STRSTR=1 -I. -I../include/ -I/usr/include/libxml2 -g -Wall -W -Wdeclaration-after-statement -O0 -funroll-loops -c -o ../src/automatic.o ../src/automatic.c
In file included from ../src/automatic.c:62:0:
../include/web.h:24:23: fatal error: curl/curl.h: No such file or directory
#include <curl/curl.h>
^
compilation terminated.Hát igen, nincs a Staging dir-ben curl. Hogy tudnám pótolni? Simán lefordítom?
Nah, közben ez is megoldva!
Igen, csak le kellett fordítani.
-
Mr Dini
addikt
Nah megint egy érdekes dologba futottam bele. Kérésre szerettem volna lefordítani az Automatic-ot, de gyanítom egy automake frissítés miatt nem úgy viselkedik, ahogy szeretném...
Ezt kapom, amikor lefuttatom a
make
-t.Nyitok egy ticketet Giten is, bár a fejlesztő nem valami aktív mostanában...
Részlet:
make[1]: Entering directory `/home/pisti/Asztal/Automatic/src'
Makefile:692: ../src/.deps/automatic.Po: No such file or directoryValamiért ../src/-vel kezdődik, ./helyett...
Hogy lehetne megoldani?
-
Rimuru
veterán
válasz
brickm #24408 üzenetére
Van benne egy ilyen.
# Ignore boot device and boot to Windows XP, Vista, 7 or 8 from the internal hard disk
# This works by mapping the boot device (bd) which may have bootmgr or ntldr on it, to a virtual memory drive so that files on it are not found by the find command
title Boot to Windows from an internal hard disk
map --mem (md)+8 (bd)
map --hook
find --set-root --ignore-floppies --ignore-cd /bootmgr || find --set-root --ignore-floppies --ignore-cd /ntldr
map (bd) (bd)
map --rehook
chainloader /bootmgr || chainloader /ntldrDe amugy miert nem raksz fel valami normalis bootloadert?
-
brickm
őstag
válasz
Rimuru #24401 üzenetére
Ezek között szemezgettem, a hirens boot cd-s meg az ultimate-es működik is, de pl ha csinálok egy ilyet:
# This entry automatically added by the Debian installer for a non-linux OS
# on /dev/sdb1
title Windows 10
root (hd1,0)
savedefault
makeactive
map (hd0) (hd1)
map (hd1) (hd0)
chainloader +1Akkor kihagyja és megy a következő entry-re, ami meg ugye a hirens boot cd esetemben épp így örök loopba kerül.
Igazából ez ugye a gyári grub a debiantól, azt nem értem, honnan veszi holvan a rendszer.
root (hd1,0) ? de mi a root, mihez képest?
A linux root-jából így nem találhat oda, mivel az ntfs rendszer nincs felcsatolva, ha fellenne is a /media/ mappában kéne keresse, nem?
Nemigazán értem a működést, az a baj. -
mmat3
tag
Biztos hogy jól partícionáltál?
Próbálj meg feltelepíteni egy 32bites rEFInd-et grub helyett. Elvileg cfg-t sem kell szerkeszteni mert megtalálja magának, bár szerintem nem árt mert nekem nem mindig csinálta jól. Arch wiki sokat segít. nyilván ki kell cserélni a 64 bites dolgokat 32-re + le lehet tölteni zip fájlba a refinded és onnan feltudod tenni a 32 bites verziót.
Esetleg 32 bites Ubuntut is kipróbálhatod abban 32bites grubnak kell lennie.
-
bambano
titán
válasz
Mr Dini #24405 üzenetére
itt már gond, hogy miért fog hozzá a dict_nis.c lefordításához. szerintem azt is ki kellene hagynia.
szerk: "Ez egy header, nem egy (kliensoldali ?) lib nem?" ez úgy szokott történni, hogy a kliensoldali kód a lib-ben van, a használatához szükséges c definíciók meg a headerben.
-
Mr Dini
addikt
válasz
bambano #24403 üzenetére
Hát...
src/util] gcc -Wmissing-prototypes -Wformat -DHAS_PCRE -I/ffp/include -DNO_NIS -c dict_nis.c
In file included from dict_nis.c:33:0:
sys_defs.h:1260:2: error: #error "unsupported platform"
#error "unsupported platform"
^
sys_defs.h:1319:2: error: #error "define HAS_FCNTL_LOCK and/or HAS_FLOCK_LOCK"
#error "define HAS_FCNTL_LOCK and/or HAS_FLOCK_LOCK"
^
sys_defs.h:1323:2: error: #error "define DEF_MAILBOX_LOCK"
#error "define DEF_MAILBOX_LOCK"
^
sys_defs.h:1327:2: error: #error "define INTERNAL_LOCK"
#error "define INTERNAL_LOCK"
^
sys_defs.h:1335:2: error: #error "define USE_STATFS or USE_STATVFS"
#error "define USE_STATFS or USE_STATVFS"
^
sys_defs.h:1345:57: error: unknown type name 'size_t'
extern const char *inet_ntop(int, const void *, char *, size_t);
^
In file included from dict_nis.c:55:0:
mymalloc.h:17:1: warning: parameter names (without types) in function declaration
extern char *mymalloc(ssize_t);
^
mymalloc.h:18:32: error: unknown type name 'ssize_t'
extern char *myrealloc(char *, ssize_t);
^
ymalloc.h:21:38: error: unknown type name 'ssize_t'
extern char *mystrndup(const char *, ssize_t);
^
mymalloc.h:22:37: error: unknown type name 'ssize_t'
extern char *mymemdup(const char *, ssize_t);
^
In file included from dict_nis.c:56:0:
vstring.h:22:18: fatal error: vbuf.h: No such file or directory
#include <vbuf.h>
^
compilation terminated.
Makefile:132: recipe for target 'dict_nis.o' failed
make: *** [dict_nis.o] Error 1
Makefile:46: recipe for target 'update' failed
make: *** [update] Error 1
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Lexus, Toyota topik
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- 3D nyomtatás
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- Microsoft Excel topic
- Kuponkunyeráló
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- DELL PowerEdge R740 rack szerver - 2xGold 6248 (20c/40t, 2.5/3.9GHz), 512GB RAM, 10Gbit HBA330, áfás
- Apple iPhone 8 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Surface Pro 7+ i5-1135G7 16G 256GB 1 év garancia
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G4 - i5-7GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I Cam I W10 I Garancia!
- 12 GB-os RTX 4070 SUPER - garanciával
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest