- CES 2025: A Garmin Instinct is AMOLED-re váltott
- CES 2025: 6 centiméteres akadályt mászik meg ez a porszívó
- CES 2025: Ötletes és bivalyerős külső akkut hozott az Anker
- CES 2025: Piacra kerül végre a kifejezetten vékony Velia okosgyűrű
- CES 2025: Vagy rúd, vagy morzsa, vagy robot, de mindenképpen porszívó
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Telekom mobilszolgáltatások
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Xiaomi Mi 11 Ultra - Circus Maximus
- CES 2025: Ötletes és bivalyerős külső akkut hozott az Anker
- CES 2025: Vagy rúd, vagy morzsa, vagy robot, de mindenképpen porszívó
- Az Oppo is rápróbál a kompakt csúcskategóriára
- Huawei P10 - pisztácia nem is volt
- MIUI / HyperOS topik
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
vargalex
félisten
válasz lionhearted #34416 üzenetére
Teljesen jogos, nem kötelező a GPT.
De én erre reagáltam: "Nincs /efi, csak /boot/efi".
Láthatod, hogy a példában éppen /efi és /boot van. Előtte ezek nyilván azért vannak a /mnt alá csatolva, mert oda chroot-ol telepítés közben.Alex
-
vargalex
félisten
-
vargalex
félisten
válasz tasiadam #33453 üzenetére
Én még nem találkoztam ilyennel (mindig újra tudtam partícionálni a disk-et), de az lvremove segíthet.
Alex
-
vargalex
félisten
Hogyne lenne CoreElec S912-re. Annyi, hogy csak 9.2.8 verzió van Leia-val (a CoreELEC-Amlogic.arm-9.2.8-Generic.img.gz kell neked) és a megfelelő device tree file-t kell bemásolnod dtb.img néven az első partíció gyökerébe. Utóbbihoz az S905 topic téma összefoglalójának 62b pontjában találsz segítséget.
Illetve a CE telepíthető belső flash-ra is. Ehhez az összefoglaló 62f pontjában találsz némi leírást.[ Szerkesztve ]
Alex
-
vargalex
félisten
-
vargalex
félisten
válasz arcoskönyv #33132 üzenetére
És ha pull esetén emberünknek van egy ugyan ilyen symlink-je, de benne teljesen más file-okkal (vagy azonos nevűekkel, de más tartalommal), akkor mit csináljon a git?
Egyáltalán miért symlink-elve van a html/js/css file-ok könyvtára? Miért nincsenek ezek egy helyen, ha a repo-ba tartoznak?Alex
-
-
vargalex
félisten
-
vargalex
félisten
válasz arcoskönyv #33006 üzenetére
Nem ismerem az Ubuntu universe repo-t, de ha jól látom, ott ugyan úgy előre összerakott, elkészített, telepíthető csomagok találhatók, mint a többi (pl. main) repo-ban. Azaz, ez egy ugyan olyan repo. Pont ezért is lehet az
apt
-vel kezelni ezt is.
Ugyanakkor Arch alatt az AUR csak csomag csak telepítő leírókat (valamint általában leírást, kiegészítő scriptet, desktop file-t) tartalmaz. Maguk a telepíthető csomagok az AUR helper használatával (vagy manuálisan a makepkg paranccsal) állnak elő a saját gépeden, majd ez kerül telepítésre. Természetesen, ha szükséges (vagy szeretnéd) a PKGBUILD-et és az egyéb scripteket a folyamat során módosíthatod.Hogy szemléltessem a dolgot: pl. intellij-idea-ultimate-edition esetén az AUR repo-ból csak egy 1978 byte-os (jelenleg) tar.gz jön, a saját gépen áll elő az abban található PKGBUILD leíró által definiált feladatok során a több 100 MB-os telepíthető csomag.
Éppen ezért Arch linux alatt az AUR repo-ból nem lehet telepíteni pacman-al.[ Szerkesztve ]
Alex
-
vargalex
félisten
válasz CPT.Pirk #32939 üzenetére
De, ahogy láthatod, nálam nem ezek az értékek, mégsem tapasztalom a problémát...
Alex
-
vargalex
félisten
válasz CPT.Pirk #32936 üzenetére
Minden gyári értéken van. A centisecs és seconds értékek különböznek a tiédtől (de a home szerveremen is ezek az értékek vannak, ami szintén vanilla Arch, de ott csak 4 GB RAM van) :
[gavarga@gavarga-5500 ~]$ sudo sysctl -a | grep dirty
vm.dirty_background_bytes = 0
vm.dirty_background_ratio = 10
vm.dirty_bytes = 0
vm.dirty_expire_centisecs = 3000
vm.dirty_ratio = 20
vm.dirty_writeback_centisecs = 500
vm.dirtytime_expire_seconds = 43200
Alex
-
vargalex
félisten
válasz CPT.Pirk #32931 üzenetére
Én nem futtattam le az általad említett maxperfwiz-t. Vanila Arch-on vagyok (16 GB RAM van a gépben). Most másoltam dd-vel (4 MB block size-val, oflag=sync kapcsolóval) egy külső 500 GB-os 2,5"-os HDD-re egy 67 GB-os file-t. Folyamatosan tartotta a sebességet, csak a szokásos mértékben lassult, ahogy haladt előre (a lemezen befelé).
Alex
-
vargalex
félisten
Ráadásul találtam hasonló problémát Intel CPU-val is (még korábbi kernellel).
Alex
-
vargalex
félisten
-
vargalex
félisten
Miért, ssh config-ba is beállíthatsz tunnelt, usert, portot, bármit.... Elnevezheted és csak egy sima
ssh név
kell...Alex
-
vargalex
félisten
válasz MasterMark #32227 üzenetére
Ja, igen, még az lehet, amit írsz, hogy az SSL-t nem maga a levelező szerver, hanem az apache végződteti a 993-as porton, de másik konfiggal...
Alex
-
vargalex
félisten
válasz tcsaba007 #32225 üzenetére
Szia!
Az egyik hozzászólásban írtál egy domain nevet, így azzal megnéztem. A certificate az apache-ban cserélve lett (ami ugye a 443-as porton végződteti az SSL-t), de a levelező szerverben nem (ami a 993-as porton végződteti az SSL-t). Ugyanis a 443-as porton hallgató szervertől valóban érvényes tanusítvány jön, de a 993-ról egy június 3-án lejárt:
[gavarga@gavarga-5500 ~]$ echo | openssl s_client -showcerts -servername mail.***.hu -connect mail.***.hu:993 2>/dev/null | openssl x509 -noout -dates
notBefore=May 3 14:27:10 2021 GMT
notAfter=Jun 3 14:27:10 2022 GMT
[gavarga@gavarga-5500 ~]$ echo | openssl s_client -showcerts -servername mail.***.hu -connect mail.***.hu:443 2>/dev/null | openssl x509 -noout -dates
notBefore=May 23 12:35:05 2022 GMT
notAfter=Jun 23 12:35:05 2023 GMT
[ Szerkesztve ]
Alex
-
vargalex
félisten
válasz fatpingvin #32050 üzenetére
Ha jól értettem bambano hozzászólását, ő is pontosan azt használt dosemuban. Egy párhuzamos portra csatlakozó hardverkulcsot..
Alex
-
vargalex
félisten
válasz Speeedfire #32008 üzenetére
A Kodi a DialogButtonMenu.xml-ben az onclick-ben definiált utasítást hajtja végre a kiválasztott menüelemre kattintáskor. Ezt lecserélheted egy System.Exec("...") hívásra, amiben tetszőleges saját scriptet hívhatsz meg...
Alex
-
vargalex
félisten
válasz tvamos #31660 üzenetére
Szia!
Ezek alapján az első partíció (ha valóban valami ext2/3/4) mount-ja:
mount -o loop,offset=20480 xxx.img /mnt/test
De ilyen Microsoft basic data partíció típust én egy sérült HDD-n láttam...
Szerk.: Most látom, hogy ezt a választ már megkaptad, csak nem tudom, hogy próbáltad-e.
Alex
-
vargalex
félisten
-
vargalex
félisten
Azt csak halkan jegyzem meg, hogy az extroot esetén éppen a JFFS2 partíciót másolod a HDD-re. A squashfs a flash-ban marad továbbra is. Régen volt egy olyan lehetőség is, ahol a squashfs is a külső meghajtóra került, de akkor is másolta a JFFS2 partíciót is. Igaz, másolás közben valószínűleg erre sem történik írás (hacsak más nem jelentkezik be párhuzamosan és módosít config-ot/telepít valamit), mert logolás, stb. a ramdrive-ra történik.
[ Szerkesztve ]
Alex
-
vargalex
félisten
válasz bambano #31309 üzenetére
De a kolléga azt írta, hogy: "vsftpd-be beleteszed a status outputot, majd ezt az outputot akarod elindítani (mert felüldefiniáltad), ha nem fut a cucc"
majd
"Rendben, azt eltévesztettem, de attól még felüldefiniálta, ezért kap syntax errort."
Nem definiál felül semmit. Én erre reagáltam. Az egy másik probléma, amit te írsz. Arra írtam, hogy megírtad, mi a probléma...
Alex
-
vargalex
félisten
válasz sh4d0w #31306 üzenetére
Mit definiált felül? A vsftpd az egy lokális shell változó lesz. Ha hivatkozni akarna a változóra, akkor egy
$
kell elé, azaz$vsftpd.
Pl.:
[gavarga@gavarga-5500 temp]$ ls=$(echo akarmi)
[gavarga@gavarga-5500 temp]$ ls
taj.lua
[gavarga@gavarga-5500 temp]$ $ls
bash: akarmi: parancs nem található
Láthatod, hogy attól, hogy van egy ls nevű változóm, az ls parancs továbbra is működik.
Bambano leírta, hogy mi okozza a hibát.
[ Szerkesztve ]
Alex
-
vargalex
félisten
válasz bambano #31302 üzenetére
Jó lehet az első megoldás is. Jelen állapotában annyi, hogy az exit status-t kell vizsgálni (persze ekkor felesleges a vsftpd változóban letárolni az egyébként is üres kimenetet):
service vsftpd status| grep -q -i pid
if [ $? -eq 0 ]; then
Vagy nem quiet-be grep-elünk és a visszaadott sorok számát számoljuk:
vsftpd=$( service vsftpd status| grep -i pid | wc -l)
[ Szerkesztve ]
Alex
-
vargalex
félisten
válasz CPT.Pirk #31293 üzenetére
AP módot tud az ESP8266/ESP32 is (ugye ezeken integrált wifi, illetve utóbbin integrált bluetooth van). Szintén kész megoldás van az egész konfugurációra (pl. WiFiManager). De nem rábeszélni akarlak...
[ Szerkesztve ]
Alex
-
vargalex
félisten
válasz CPT.Pirk #31291 üzenetére
Van httpclient, json, i2c, SPI, stb. library, szóval ezt egyszerű összedobni. Ráadásul az ESP32-t programozhatod ESP-IDF-ben is, ami még inkább C közeli.
Én több célra is használok esp8266-ot és szerintem pont ezekre a feladatokra találták ki. Mivel nem futtat operációs rendszert, így sokkal pontosabb időzítéseket tudsz megvalósítani, stb.
Továbbra is azt gondolom, hogy a Raspberry overkill erre. Arra, hogy több önálló egységből összegyűjti az adatokat, arra igen. De a GPIO portok kezelése sokkal jobb Arduino alatt.[ Szerkesztve ]
Alex
-
vargalex
félisten
válasz CPT.Pirk #31288 üzenetére
Ugyan nem ismerem a program bonyolultságát, de erre nem overkill egy Raspberry? Feleslegesen futtat egy operációs rendszert is. Első közelítésre egy arduino/esp8266, vagy ha nagyobb teljesítmény kell, akkor esp32 megfelelőbb a célra.
Bambanonek egyébként igaza van, ezekben a feladatokban a python felé megy a világ. Én úgy gondolom azért, mert egyre kevesebb C, de egyre több python programozó van.[ Szerkesztve ]
Alex
-
vargalex
félisten
válasz CPT.Pirk #31204 üzenetére
A ~ az a git user home-ja, mint normálisan. Az első esetben az SCP formátumot használod az elérésre, a másodikban a hagyományos SSH-t. A második is jó, adj meg teljes elérési utat:
git clone ssh://git@XXX.XXX.XXX.XXX:17722/home/git/testrepo.git
Esetleg hivatkozhatsz itt is a home-ra. Itt olvashatsz róla.
Szerk.: Kell nekem hozzászólás írása közben dolgoznom, lekéstem.
[ Szerkesztve ]
Alex
-
-
vargalex
félisten
válasz Archttila #30720 üzenetére
Az a pkgbuild-től függ. A linkelt, ahogy a neve is mutatja, nem forrásból fordít, hanem egy rpm csomagból szedi ki a binárist. Ebből így sehogy nem lesz ARM verzió. Neked olyat verziót kell keresned, ami forrásból fordít. Mondjuk RPi-n nem lesz gyors a fordítás...
[ Szerkesztve ]
Alex
-
vargalex
félisten
válasz Archttila #30709 üzenetére
Biztos jó a linked? Az egy firefox aur csomagra mutat, nem chromiumra.
De szerintem az lesz a gond, hogy maga a böngésző binárisa nem ARM, hanem, x86_64. A linkelt AUR csomag nem forrásból build-el, hanem rpm-et tölt le és szedi ki belőle az x86_64 binárist. Ha tényleg ezt használod, akkor ez nem fog menni, nem elég, hogy az arch-ba felveszed az armv7-et is.Ellenőrizni a
file
paranccsal tudod. (file binariseleresiuttal
), kiírja, hogy milyen architektúrára fordított a bináris.[ Szerkesztve ]
Alex
-
vargalex
félisten
-
vargalex
félisten
Biztos, hogy ez a sor volt benne neked? Szeptember 20-án frissült a systemd csomag, az abban található logind.conf-ban kommentezve van benne a no-s verzió. Ráadásul arch alatt a Ddefault-kill-user-processes=false flag-el fordul a systemd, ami azt jelenti, hogy Arch alatt a no beállítás lesz a default.
Szerk.: A Wiki-ben is ugyan ez van leírva...
[ Szerkesztve ]
Alex
-
vargalex
félisten
válasz cprogrammer #30491 üzenetére
Szerintem is arra gondolt, de az nem network stack...
Egyébként OpenWrt alatt a busybox-ba integrált alkalmazások full verziói is telepíthetőek (ha van elég hely).[ Szerkesztve ]
Alex
-
vargalex
félisten
Szia!
Nem tudom, hogy Tomato-ban mennyire config-olható a dnsmasq, de képes scriptet futtatni dhcp lease létrehozásakor, vagy megszüntétésekor. Ezt a --dhcp-script=<path> (vagy -6) kapcsolóval adhatod meg. Itt már olyan scriptet írsz, amit akarsz.
Egyébként a leases file első oszlopa az időpont unix timestamp-ban és a file folyamatosan frissülő kellene, hogy legyen (legalábbis OpenWrt alatt a /tmp/dhcp.leases frissül).Szerk: (#30484) bambano: gondolom Tomato esetén is egy ramdrive a /var...
[ Szerkesztve ]
Alex
-
vargalex
félisten
válasz Frawly #30407 üzenetére
A testdisk/photorec tökéletesen visszaállítja NTFS-ről is, amit csak lehet. Felesleges ezért windows-t telepíteni. Hibás (kattogó) HDD-n is eredményesen használtam. Sőt, fiam FAT32-re formázott, majd arch linux telepítővel dd-vel felülírt pendrive-járól is sikeresen visszaállítottam a még elérhető adatokat.
Alex
-
vargalex
félisten
válasz haddent #29515 üzenetére
Én is ezeket értem alatta és pont ezért kérdezem. Viszont ennek ellenére több ügyfelünk is Ubuntut használ production-ban. Van olyan állami ügyfelünk, aki az általunk supportált SLES-t váltotta arra úgy, hogy egyikhez sem ért. Persze, velünk megszüntette a supportot...
És van nagy telekommunikációs ügyfelünk is, ahol production-ban Ubuntu van. Ez utóbbi pedig rendes hely...[ Szerkesztve ]
Alex
-
vargalex
félisten
válasz samujózsi #29410 üzenetére
Bocsánat, akkor félreértettelek. Lehet, hogy haddent kolléga hozzászólásával összemostam a tiédet, mindenesetre én úgy értettem, hogy inkább a bash hiányzik ezeken a rendszereken, mint a python/perl.
Persze, bash nincs, de van busybox ash, elég sok minden megoldható. Viszont 4 MB-os flash-el szerelt routerre nem nagyon lehet python-t/perl-t varázsolni (de még 8 MB-al szereltre is csak nehezen). Attól most tekintsünk el, hogy az OpenWrt csapat dobta is a támogatását az ilyen eszközöknek 19.07-től.Alex
-
vargalex
félisten
válasz samujózsi #29044 üzenetére
A systemd-resolved fallbackDNS-t állítsd be, különben ennek hiányában valóban béna módon publikus DNS-ekre fallback-ol...
Alex
-
vargalex
félisten
válasz samujózsi #29040 üzenetére
Pont ezért kérdezem, hogy tudjak javasolni. Eddig részedről a docker hangzott el korábban, az pl. Arch esetén hivatalos tárolóban van.
Alex
Új hozzászólás Aktív témák
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- ASUS routerek
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Robotporszívók
- Autóhifi
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- DUNE médialejátszók topicja
- Telekom mobilszolgáltatások
- További aktív témák...
- Microsoft Office Home & Business 2024 PC/Mac EP2-06638
- EREDETI JÁTÉK KULCSOK - STEAM, EA, UBISOFT, EPIC GAMES - LEGJOBB ÁRON
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Karácsonyi akció: ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / stb.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest