- iPhone topik
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Yettel topik
- Fotók, videók mobillal
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- VoLTE/VoWiFi
- Honor 8 - tisztelet a kivitelnek
- Műbőr kötésben, feltűnőbb dizájnnal is elérhető lesz a Redmi Turbo 4
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Okosóra és okoskiegészítő topik
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
brickm
őstag
Sziasztok!
Visszatérő fejlövésem kivitelezésében kérnék egy kis segítséget\ötletet.
Több OS és pár utility van a gépemen, amiket (sajnos) néha alkalmazni kell, de nem szeretem minden indításnál nézni a választó képernyőt, így elrejteném(-tettem)
Szóval tettem egy pendrive-ra grub4dos-t,a menu.lst-be beírtam ezt:title proba1
find --set-root /proba.iso
map /proba.iso (0xff) || map --mem /proba.iso (0xff)
map --hook
chainloader (0xff)így a proba.iso nevű amugy hirens boot cd a c:\ -ről szépen bebootol, működik rendesen.
Na most adott még egy windows 10 és egy ubuntu linux is, azokat hogy írjam bele? Ők telepített rendszerek külön- külön partíción, ntfs és ext4 kötetek.Illetve honnan tudja, hogy mi a root? Ha van 5 partícióm mitől függ melyikre alkalmazza, pláne hogy maga a grub egy teljesen másik partíción foglal helyet?
[ Szerkesztve ]
-
Mr Dini
addikt
válasz vargalex #24397 üzenetére
Az Arch-os tuti, hogy nem uClibc-n fordult, lásd a PKGBUILD-et hozzá. Én nem látok ott tiltást az rpc-re.
Egyébként ha az openWRT-t nézzük, akkor ez azt jelenti, h ha egy Glibc-s (Ubunturól) Cross-compile-olom a cuccot, akkor működőképes lesz? Szerinted nem fogja hiányolni a headert? Mert van toolchainem, GPT kernel source tree-m, de feleslegesen nem akarok szenvedni...
Minden egér szereti a sajtot... Kivéve a Logitech G305.
-
vargalex
félisten
válasz Mr Dini #24396 üzenetére
Szia!
Valakinek biztosan sikerült, hiszen az OpenWrt repo-ban megtalálható minden platformra. Kiszedhetnéd az armv5-ös binárist az OpenWrt csomagból, vagy akár az arch linux arm csomagból is. Persze az utóbbi nem biztos, hogy uClibc-vel fordult. Vagy mindenképpen az eszközön akarod fordítani?
Szerk.: Bocs, OpenWrt esetén is valószínűleg régebbi repo-ban (pl. AA) kell szétnézni, mert a CC már musl-al megy szerintem.
[ Szerkesztve ]
Alex
-
Mr Dini
addikt
Üdv!
Sajnos jönnöm kell megint egy kérdéssel...
Mailszerver-t szeretnék gyártani a nasomra, de fordításnál elhasal azzal, hogy nincs
rpcsvc/ypclnt.h
fájlom. Nos igen, asszem ez pont egy Glibc-s header és a nason uClibc dolgozik (sajnos).Valakinek sikerült már uClibc-re feltenni (fordítással) a postfix-et? ARMv5 platform, ha ez számít.
A
make
vége pedig:gcc -Wmissing-prototypes -Wformat -DHAS_PCRE -I/ffp/include -g -O -I. -DLINUX2 -c dict_nis.c
dict_nis.c:42:27: fatal error: rpcsvc/ypclnt.h: No such file or directory
#include <rpcsvc/ypclnt.h>
^
compilation terminated.
Makefile:132: recipe for target 'dict_nis.o' failed
make: *** [dict_nis.o] Error 1
Makefile:46: recipe for target 'update' failed
make: *** [update] Error 1
Makefile:15: recipe for target 'update' failed
make: *** [update] Error 2Köszi!
[ Szerkesztve ]
-
toBIN
tag
válasz Rimuru #24390 üzenetére
Nem tablet specifikus hiba. Lattam mar Reddit-en, Askubuntun es XDA-n is ezt a hibat (notebook-al), de erdemi megoldast sehol, csak a szokasos hablatyot "masik telepito, "az eszkozzel van gond blabla".. Egy orosz csoka irta, hogy sikerult feltennie, csak epp a megoldast felejtette el leirni
Ami erdekes, hogy a Lubuntu egyszer felment (internet kapcsolattal), viszont a Mint / Kubuntu / Xubuntu / Ubuntu nem.
[ Szerkesztve ]
-
toBIN
tag
Meg mindig megoldast keresek erre a problemara:
GRUB Installation Failed:
The 'grub-efi-ia32' package failed to install into /target/. Without the GRUB boot loader, the installed system will not bootTelepites vege fele kapom Ubuntu / Kubuntu es Linux Mint eseten.
-
vargalex
félisten
válasz Mr Dini #24387 üzenetére
Igazán nincs mit!
Azért nem találod ezeket a leírásokban, mert ennek már semmi köze a virtualbox-hoz. Az, hogy a guesten milyen filerendszert használsz, rajtad (és az os-en) múlik. Az pedig, hogy azt hogyan lehet átméretezni (vagy egyáltalán lehetséges-e) magán a filerendszeren.
Lvm méretezésről pl. itt olvashatsz.Alex
-
Mr Dini
addikt
válasz vargalex #24386 üzenetére
Szuper, köszönöm! (sikerült)
Elképesztő, hogy mennyit változott ~6 év alatt a dolog... Utoljára ugyanis ott csináltam ilyesmit.
Ui.: m'ért van az, hogy erről az lvm átméretezésről egy cikk sem ír a Gugliban, ha rákeresek? Mindegyik csak a VB-s VDI átméretezésig jut el.
-
vargalex
félisten
válasz Mr Dini #24385 üzenetére
Ja, hogy lvm-ed van. Akkor előtte az lvm partíciót kell kihúzni:
sudo lvresize -L +40G /dev/mapper/KStudio--vg-root
vagy ha méretet akarsz megadni, csak 100% méretűre kihúzni:
sudo lvresize -l +100%FREE /dev/mapper/KStudio--vg-root
majd jöhet a
sudo resize2fs /dev/mapper/KStudio--vg-root
[ Szerkesztve ]
Alex
-
Mr Dini
addikt
Üdv!
Van egy virtuális ubuntu-m (virtualbox) a melóhelyemen. Ha valami sürgős fordítani valóm van, akkor ezen szoktam ügyködni, illetve az Android appjaim forráskódját tárolom itt.
Viszont balga módon csak 40 gigát adtam neki alapból és ez pik-pak elfogyott. Szóval kénytelen voltam terminálból átméretezni a virtuális hdd-t. Ez sikerült is, a VB mutatja is a nagyobb méretet. Aztán bootoltam egy GParted Live-val a gépet és kiterjesztettem az sda lemezt a teljes területre. Majd reboot után (már az Ubiba) a root könyvtár/csatolás ugyanúgy 40 giga... Csak a Disks nevű tool mutatja a kiterjesztett méretet...
Mit kéne csinálnom vele?
Fontos lenne az adatvesztés skippelése (kihagyása)!
Köszi!
-
Fritz Teufel
addikt
válasz Jester01 #24379 üzenetére
A bejelentkező képernyőn van hangikon és működnek a média gombok a notebookon. Amint belépek, a beállításokban nincs hangkártya, miközben az alsamixer működik és zenét hallgatok, böngészőben van hang. Persze, ha leveszem a hangot az egyik alkalmazásban, attól még egy másikban van hang. Akár a rendszerhangerő is lehet nulla, máshol van hang. Olyan, mintha a felhasználók nem férnének hozzá a hangkártyához csak ilyen felemás módon. A root-nál minden működik szépen. Megőrülök :s
Root alatt van hangkártya a beállításokban...
[ Szerkesztve ]
Asus ROG Strix G513IH; Apple iPhone 14 Pro Max, Apple iPhone 13, Apple Watch Ultra, PocketBook Touch HD 2
-
Jester01
veterán
válasz Fritz Teufel #24374 üzenetére
Mi az, hogy "van/nincs hangkártya" egész pontosan?
[ Szerkesztve ]
Jester
-
Fritz Teufel
addikt
-
Sonja
nagyúr
válasz Fritz Teufel #24376 üzenetére
Ellenőrzés:
id usernév
Próbáld így hozzáadni:
usermod -aG audio usernév
[ Szerkesztve ]
Ha csalódni akarsz, bízz az emberekben!
-
Fritz Teufel
addikt
válasz bambano #24375 üzenetére
Ez jó kérdés. Hogyan ellenőrizzem és hogyan kellene hozzáadni? A saját próbálkozások nem sikerültek, pedig lehet, hogy itt van a kutya elásva.
Ez nem használt, pedig lefutott:
gpasswd -a user group
[ Szerkesztve ]
Asus ROG Strix G513IH; Apple iPhone 14 Pro Max, Apple iPhone 13, Apple Watch Ultra, PocketBook Touch HD 2
-
bambano
titán
válasz Fritz Teufel #24374 üzenetére
benne vagy az audio groupban?
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
Fritz Teufel
addikt
Sziasztok!
Van valakinek ötlete, hogy mit kezdjek ezzel a problémával? Újrahúztam a rendszeremet, immáron majdnem 2 év után. A rendszer egy Manjaro 16.06.1. Minden hibátlan egyet kivéve: csak root userrel van hangkártya. Bármilyen felhasználót hozok létre, egyszerűen nincs hangkártya. Sehol nem találtam megoldást a problémára és az őrületbe kerget.
Ha minden kötél szakad, akkor netinstall lesz a vége, talán sikerül... ha nem, akkor sírás :s[ Szerkesztve ]
-
Santosh
tag
Sziasztok!
SSD-t használva hogyan tudnám beállítani, hogy az alvó mód a másik (nem ssd) winchestert használja?
Linux Mint-et használok KDE-vel. Köszönöm.
-
Sziasztok,
Tudtok vmi jó kis progit amivel tunnelezni és vnc-zni is lehet... vmi renmina szerű manager kellene.
Az utóbbi időben megszaporodtak az ilyen jellegű kapcsolatok és kicsit kényelmetlen a putty+ultravnc kombó.A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
toBIN
tag
Valakinek nincsenek veletlenul meg a bootia32.efi es grub.cfg fajlok Kali Linux 64bit-hez? XDA-s dropbox linkek halottak
[ Szerkesztve ]
-
Nagytalp
senior tag
Openshiftet használ valaki mysql szervernek?
-
Lathronos
őstag
válasz Rimuru #24358 üzenetére
Te például milyen komozitort használsz? Hátha az jó OpenBox-hoz is. Ma még kísérletezek vele, aztán ha nem jutok semmire, nem lesz AMD platformon futtatható OpenBox-os Ubuntu. Bár véleményem szerint aki linuxot használ és nem akar szenvedni OpenBox és LXDE környezetben, annak Intel-e van és mindig is Intel-e volt(ahogy nekem is, AMD-m még sose volt).
[ Szerkesztve ]
Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733
-
törölt tag
Raspberry Pi 3-ra tettem fel a rendszerhez Lirc-et, hogy IR vevőn keresztül irányítani tudjam.
Elméletileg a receiver működik, irrecord-al rögzítek pár gombot a távirányítón, de az irw már nem írja ki a letárolt keycode-ot.
mode2 -d /dev/lirc0 is érzékeli a távirányítót, irogatja a kapott adatokat.Tudna valaki segíteni, hogy hol akadhat el a dolog?
/etc/lirc/hardware.conf
/etc/lirc/lircd.conf
/usr/share/kodi/system/Lircmap.xml -
mmat3
tag
-
Lathronos
őstag
Sziasztok!
A kezdő topikban feltettem ezt a kérdést, de választ nem kaptam. Esetleg közületek tud valaki megoldást? Vagy ne erőlködjek és használjak compiz-t? Viszont ha jól tudom, az zabálja a CPU-t és a RAM-ot, akkor pedig elvész az OpenBox lényege.
Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733
-
Penty
tag
válasz body007 #24348 üzenetére
Nézz rá a kimentett képekre az exiftool programmal. Ha nem látja bennük a képi infókat (image width, color depth stb.), akkor valószínűleg csak valami bitszemetet állított vissza a recovery program. Ez esetben próbáld meg más egyéb programokkal is a kimentést. Ha azokkal is csak szemetet kapsz, akkor nincs nagyon mit tenni.
-
megema
őstag
Sziasztok!
Adott egy Ubuntu 16.04 (Desktop) rendszer, amit HTPC-nek és NAS-nak használok, így 24/7-ben fut. Automatikusan bejelentkezik a Kodi felületére.
A gond az, hogy nem hajlandó normálisan leállni/újraindulni, splash screenen megfagy. syslogban nem látszik semmi feltűnő, utoljára leáll az rsyslogd és kész. SSH-n keresztül szoktam leállítani, mivel az a legkényelmesebb. Hogyan tudnám kideríteni, hogy mi a bánata? Indítás után közvetlenül szokott menni az újraindítás, hosszabb uptime után jelentkezik csak a probléma.
-
addikt
Sziasztok!
Kis testdisk help kellene, remélem vki konyít hozzá
Szal egy fényképező (canon 40d) elveszett adatait szeretném visszanyerni. Kollegám véletlenül rosszul dugta be (vagy vette ki, ez most mindegy) a windózos gépből és megsérült a kártyán lévő összes adat. A gép szerint és a windóz szerint is formázandó. testdisk-el egyből klónoztam a kártyát, a klónnal bíbelődök. Szóval megvan az összes file (.jpg) - megtalálta a progi - de lementve mindegyik korrupt / hibás / megnyithatatlan... Ilyenkor mivan? Lehet bármit tenni vagy menjen vissza és fotózza újra az egészet?Köszönöm
Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
-
törölt tag
Egy GUI nélküli, netinstall-os géphez szeretnék USB-s Wifi adaptert venni. Melyik chipkészlet támogatott Ubuntu-n? 5GHz-es is érdekelne.
-
toBIN
tag
Szeretnek egy tabletre (Chuwi Vi10), Ubuntut / akarmilyen linuxot telepiteni, szoval a kerdesem a kovetkezo lenne. Hogy all a Intel Z3736F tamogatottsaga jelenleg?
Amire szuksegem van: touchscreen, wifi, audio, akksi
Ami nem erdekel: Bluetooth, kameraAzt tudom, hogy a Chuwi Vi8 mukodik Ubuntu alatt, de abban Intel Cherry Trail Z8300 van.
-
Jester01
veterán
Csak akkor csináld ha nagyon nyomozni akarsz.
ifdown eth0; strace -ff -o /tmp/ifup -e open,clone,execve ifup eth0
Ezután a /tmp alatt lesz egy csomó ifup.xxx fájl. Az egyik feltehetőleg úgy kezdődik majd, hogy
execve("/sbin/dhclient", ...
Na ennek a fájlnak a nevében lévő xxx a processz azonosító, ezt kell megkeresni a többi fájlban, egy clone hívás végén, akár több szinten át és figyelni van-e értelme. Az open miatt a megnyitott konfigurációs fájlok is látszani fognak, hátha valami eldugott helyről is beolvas valamit.
Jester
-
-
Nagytalp
senior tag
Mysql konfigban a bind address lehet domain is vagy csak IP cím?
-
Jester01
veterán
válasz RaPiDsHaRe #24336 üzenetére
Meglepő módon a configban
/etc/nginx/nginx.conf a gyökér ez általában tartalmaz olyat, hogyinclude /etc/nginx/conf.d/*.conf;
include /etc/nginx/sites-enabled/*;Minden bizonnyal valamelyikben van olyan, hogy listen 80
[ Szerkesztve ]
Jester
-
RaPiDsHaRe
aktív tag
Hello!
Feltetted a Wordpress-t LAMP-al együtt.Működik is, ahogy kell. Az apache mellé kellene raknom prox-val nginx-et. Felrakom és beállítom, valamiért az nginx hallgat a 80 és a 8080-as porton is. Hol tudnám beállítani, hogy csak a 8080-on hallgasson ? -
Lenry
félisten
válasz vargalex #24329 üzenetére
a screenshoton nem a szóbanforgó gép látszik, ez a laptopom, a hiba a kis házi NASomon van (ezért is volna fontos, hogy mindig ugyanaz legyen az IP-je), Debian csak CLI-vel, tudtommal nincs rajta NetworkManager
Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data
-
Lenry
félisten
biztos én b*szok el valamit, de miért kér/kap IP címet a gépem a Telekomos routertől, ha egyszer be van állítva statik IP?
[root@Echo-Three /]# cat /etc/network/interfaces
# The loopback network interface
auto lo
iface lo inet loopbackauto eth0
iface eth0 inet static
address 192.168.0.101
netmask 255.255.255.0
gateway 192.168.0.1és mégis 0.24 az IP-je...
ebben a nyomorék Telekomos ipari hulladékban meg egyszerűen nem lehet fix IP-t adni egy eszköznek
mármint van rá opció, csak teljességgel telibeignorálja az itt beállítottakat, meg se jelennek sehol
arra már rájöttem, hogy ha a gépet indítom újra, akkor minden rendben van, de ha valamiért a routert indítom újra vagy egy köztes hálózati eszközt, akkor kap IP-t a DHCP készletből (a .101 már kívül esik ezen)
[ Szerkesztve ]
Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data
-
brickm
őstag
Hali!
Esetleg erre valaki? -
Keeperv85
nagyúr
válasz Keeperv85 #24325 üzenetére
Áááá...
Nos... Pár apróság:
chcon 8.21-es > tökéletesen működik 12.04-től felfelé. Mint alatt is. IDE tettem, hátha másnak is kell.
Valószínűleg a 14.04 volt az utolsó Ubi, amibe még ez került,az újabb verziók Androidhoz nem jók, mert a user jogokat nem jól állítják be...
A másik fontos tanúság: SOHA ne telepíts utólag SeLinux-ot, ha még látni akarod az Android-féle jogokat! Ha megteszed, az utóbbi képen látható "unlabeled" kijelzés lesz a "jutalom"! Valószínűleg azért, mert alapban permissive selinux települ, Androidon viszont enforced mode van. Ez nem 100%, csak egy sejtés. Ha megpróbálod átállítani utólag, akkor (legalábbis nálam tuti) elfekszik a grafikus meghajtó....
Tehát, ha valaki Ubi/Mint alól Androidot mókol: csak a chcon-t cseréljétek vissza:
sudo cp chcon /usr/bin/
sudo chmod a+x /usr/bin/chconMenni fog utána, ahogy kell neki...
-
Keeperv85
nagyúr
-
Mr Dini
addikt
válasz Keeperv85 #24322 üzenetére
Nem pont ezt írtam másodiknak.
Ha ezt dobja, akkor a Minted alatt nincs rá policy fájl alapból, vagy nem tud hozzáférni a usered. Root alól esetleg?
Ha a
sudo seinfo --all
kiadod, akkor ki kell, h dobja az összes komponensét, ha ott nem látsz semmit, vagy hiányzik a Neked megfelelő, akkor kézzel kell létrehozni...[ Szerkesztve ]
-
Mr Dini
addikt
válasz Keeperv85 #24320 üzenetére
Szia!
Ha jól rémlik, nekem valami régi Minten is így sikerült annó a chcon, mivel ez maradt a jegyzeteimben:
chcon u:object_r:system_file:s0 /fajl/path
Szóval nem értem, h miért dobja Nálad ezt... Esetleg nézz rá, hogy van-e ilyen típus:
seinfo -afile_type -x
[ Szerkesztve ]
-
Keeperv85
nagyúr
Üdv/sziasztok!
Akadt egy "kis" gondom Mint 18 alatt SeLinux ügyben.
Adott egy másik gép, azon Ubuntu 14.04 van, terminalban megadom neki ezt:
chcon u:object_r:system_file:s0 Settings.apk
Gond nélkül megy...
Nem úgy Mint alatt..
Ott egyből kapom a:
chcon: can't apply partial context to unlabeled file..
...hibát.
Próbáltam már h és t kapcsolóval is, akkor a:
chcon: invalid context: ‘system_u:object_r:system_file’: no such file or directory
...jön...
Mit kéne vajon megpróbáljak még?
[ Szerkesztve ]
-
Mr Dini
addikt
Sziasztok!
Androidra (arm) próbálok clamAV-t gyártani, de nem akar összejönni.
Itt írok róla picit részletesebben.
Szerintetek mi lehet a gond?
-
OddMan
őstag
válasz #68216320 #24316 üzenetére
A helyedben én a sudo smartctl -A /dev/sdX paranccsal megnézném, hogy nincs-e valami fizikai meghibásodás. Csak egy tipp, én először mindig a hw.-t ellenőrzöm, és ha minden rendben van csak utána szoktam más irányba elindulni.
Jester01: alsa-lib-devel a neve Fedora-nál. Majd este megnézem, hogy telepítve van-e ez a csomag. Köszi.
[ Szerkesztve ]
''A szíved szabad! Légy bátor és kövesd!''
-
bambano
titán
válasz #68216320 #24316 üzenetére
fsck -y -f
a -y yes-t mond helyetted automatikusan, a -f meg akkor is elindítja az ellenőrzést, ha nem kell.a fájlrendszer gyökerében szokott lenni egy lost+found könyvtár, oda pakolja, amit úgy talált meg, hogy nem tudja semmihez sem kötni.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
törölt tag
válasz CPT.Pirk #24314 üzenetére
sikerült ebben az állapotában lefuttatnom. ha jól emlékszem talán fsck -v / kapcsolóval, de nem biztos. valami hibákat talált, minden kérdésre y-t nyomtam (jó sok volt, csak rátenyereltem)
most működik, de a /var/log/fsck könyvtárban semmi nincs a log fájlokban. szóval nem tudom mit csinált és számíthatok-e arra, hogy valamelyik fájl sérült. jó volna tudni.
amúgy az egész ssd egy ext4 root partíció (mbr) -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz #68216320 #24310 üzenetére
Megborult a fájlrendszer a az SDB eszközöd 1-es partícióján. (root fájlrendszer?)
Szerintem tölts le egy live képes disztrót, bootolj be róla egy pendriveot használva, majd pl. gparted / kpartedet partíciószerkesztőt rátéve / elindítva ellenőrizd le az a partíciót. Azok is fsck-t nyomnak.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
OddMan
őstag
válasz ztsoft #24311 üzenetére
Igen asszem tényleg ez lesz a gond, csak azt nem értem, hogy miért nem látja az alsa-t? A PulseAudio az alsa-ra épül ha jól tudom.
Lehet ez kell nekem: pavucontrol. Este majd kipróbálom.
[ Szerkesztve ]
-
mAtech
aktív tag
Sziasztok!
Ubuntu szerver 16.04 LTS-re próbált már valaki 4-es PHP-t telepíteni? Van valakinek tapasztalata?
Én kínlódtam vele. A PHPFarm-ot is feltettem, de itt elfogyott a tudás...
Tipp, hogy milyen irányba induljak?
Van egyáltalán értelme kínlódni.Céges intranetes weblap miatt kell Aki készítette a lapot nem gondolná átírni, mert macerás, meg idő.
Köszönöm az építő és leépítő véleményeket is
A.
Ha nem vigyázunk a természetre, ő se fog mi ránk...; De hát ugye aki akar az a betonba is beleköt...
-
ztsoft
őstag
válasz OddMan #24308 üzenetére
Checking for ALSA audio output : no ('alsa >= 1.0.18' not found)
Csak egy tipp, de nálam csak Alsa alatt megy ki a több csatornás hang optikán (belső, Intel NM10/ICH7 Family High Definition Audio Controller), több Linux-al próbáltam.Jó dolog fontosnak lenni, de fontosabb, hogy jók legyünk.
-
törölt tag
Help. Ma reggel az alábbi képernyő fogadott a laptopomon:
Mi ez? Mi okozhatta a hibát és hogyan javíthatom ki? Fsck hogyan futtatható le?
Még nem találkoztam ilyennel. Izgalmasan indul a napUpdate:
Közben rájöttem hogyan kell. Csinál ez valami log-ot? Mert izgalmamban nem is figyeltem mit javított.
[ Szerkesztve ]
-
Nagytalp
senior tag
-
OddMan
őstag
Az smplayer és mpv lejátszóval küzdök egy ideje. A gondom, hogy nem működik az spdif AC3/DTS passtrough.
Fedora24-et használok KDE felülettel. Szerintetek mit kellene változtatnom vagy telepítenem, hogy az erősítőbe átmenjen az ac3 és a dts hang? A hangkártyám usb-s, de van rajta optikai kimenet és optikai kábelen keresztül van az erősítőmhöz csatlakoztatva. Amúgy sztereóban működik rendesen.A ./waf configure kimenete.
Setting top to : /home/user1/Downloads/mpv-0.18.0
Setting out to : /home/user1/Downloads/mpv-0.18.0/build
Checking for waf version in 1.8.4-1.9.0 : ok
Checking for program 'cc' : /usr/bin/cc
Checking for program 'pkg-config' : /usr/bin/pkg-config
Checking for program 'ar' : /usr/bin/ar
Checking for program 'perl' : /usr/bin/perl
Checking for program 'rst2html' : /usr/bin/rst2html
Checking for program 'rst2man' : /usr/bin/rst2man
Checking for program 'rst2pdf' : not found
Checking for program 'windres' : not found
Checking for 'gcc' (C compiler) : /usr/bin/cc
Detected target OS: : os-linux
Checking for compiler flags -Werror=implicit-function-declaration : yes
Checking for compiler flags -Wno-error=deprecated-declarations : yes
Checking for compiler flags -Wno-error=unused-function : yes
Checking for compiler flags -Wempty-body : yes
Checking for compiler flags -Wdisabled-optimization : yes
Checking for compiler flags -Wstrict-prototypes : yes
Checking for compiler flags -Wno-format-zero-length : yes
Checking for compiler flags -Werror=format-security : yes
Checking for compiler flags -Wno-redundant-decls : yes
Checking for mpv CLI player : yes
Checking for shared library : disabled
Checking for static library : disabled
Checking for static build : disabled
Checking for whether to include binary compile time : yes
Checking for whether to optimize : yes
Checking for whether to compile-in debugging information : yes
Checking for manpage generation : yes
Checking for html manual generation : disabled
Checking for pdf manual generation : disabled
Checking for dynamic loader : yes
Checking for dlopen : yes
Checking for compilation of default filters for vf_dlopen : disabled
Checking for zsh completion : disabled
Checking for inline assembly (currently without effect) : yes
Checking for test suite (using cmocka) : disabled
Checking for generate a clang compilation database : disabled
Checking for compiler support for noexecstack : yes
Checking for linker support for --nxcompat --no-seh --dynamicbase : no
Checking for -lm : yes
Checking for MinGW : os-win32 not found
Checking for POSIX environment : yes
Checking for development environment : yes
Checking for win32 : not found any of os-win32, os-cygwin
Checking for internal pthread wrapper for win32 (Vista+) : win32 not found
Checking for POSIX threads : yes
Checking for stdatomic.h : yes
Checking for compiler support for __atomic built-ins : stdatomic found
Checking for compiler support for __sync built-ins : stdatomic found
Checking for compiler support for usable thread synchronization built-ins : yes
Checking for C11 TLS support : yes
Checking for linking with -lrt : yes
Checking for iconv : yes
Checking for w32/dos paths : not found any of os-win32, os-cygwin
Checking for termios : yes
Checking for shm : yes
Checking for nanosleep : yes
Checking for POSIX spawnp()/kill() : yes
Checking for posix_spawnp() or MinGW : yes
Checking for glob() : yes
Checking for glob() win32 replacement : not found any of os-win32, os-cygwin
Checking for fchmod() : yes
Checking for vt.h : yes
Checking for gbm.h : yes
Checking for GLIBC API for setting thread name : yes
Checking for OSX API for setting thread name : glibc-thread-name found
Checking for BSD API for setting thread name : glibc-thread-name found
Checking for NetBSD API for setting thread name : glibc-thread-name found
Checking for BSD's fstatfs() : no
Checking for Linux's fstatfs() : yes
Checking for Samba support : no ('smbclient' not found)
Checking for Lua : no ('luajit >= 2.0.0' not found)
Checking for SSA/ASS support : yes
Checking for libass OSD support : yes
Checking for dummy OSD support : libass-osd found
Checking for zlib : yes
Checking for Encoding : yes
Checking for Bluray support : no ('libbluray >= 0.3.0' not found)
Checking for dvdread support : no ('dvdread >= 4.1.0' not found)
Checking for dvdnav support : dvdread not found
Checking for cdda support (libcdio) : no ('libcdio_paranoia' not found)
Checking for ENCA support : no
Checking for libguess support : no ('libguess >= 1.0' not found)
Checking for uchardet support : no ('uchardet' not found)
Checking for librubberband support : no ('rubberband >= 1.8.0' not found)
Checking for LCMS2 support : no ('lcms2 >= 2.6' not found)
Checking for VapourSynth filter bridge (Python) : no ('vapoursynth >= 24 vapoursynth-script >= 23' not found)
Checking for VapourSynth filter bridge (Lazy Lua) : lua not found
Checking for VapourSynth filter bridge (core) : not found any of vapoursynth-lazy, vapoursynth
Checking for libarchive wrapper for reading zip files and more : disabled
Checking for SDL2 : disabled
Checking for SDL (1.x) : disabled
Checking for OSS (implementation from opensound.com) : no
Checking for OSS (platform-specific OSS implementation) : yes
Checking for OSS (emulation on top of SunAudio) : oss-audio-native found
Checking for OSS audio output : yes
Checking for RSound audio output : no
Checking for sndio audio input/output : disabled
Checking for PulseAudio audio output : yes
Checking for JACK audio output : no ('jack' not found)
Checking for OpenAL audio output : disabled
Checking for OpenSL ES audio output : no
Checking for ALSA audio output : no ('alsa >= 1.0.18' not found)
Checking for CoreAudio audio output : no
Checking for WASAPI audio output : win32 not found
Checking for Cocoa : no
Checking for DRM : yes
Checking for GBM : yes
Checking for Wayland : no ('wayland-client >= 1.6.0 wayland-cursor >= 1.6.0 xkbcommon >= 0.3.0' not found)
Checking for X11 : yes
Checking for Xss screensaver extensions : yes
Checking for X extensions : yes
Checking for Xv video output : yes
Checking for Xinerama : yes
Checking for Xrandr : yes
Checking for OpenGL Cocoa Backend : cocoa not found
Checking for OpenGL X11 Backend : yes
Checking for OpenGL X11 EGL Backend : yes
Checking for OpenGL DRM EGL Backend : yes
Checking for OpenGL Wayland Backend : wayland not found
Checking for OpenGL Win32 Backend : win32 not found
Checking for OpenGL/DirectX Interop Backend : gl-win32 not found
Checking for OpenGL Win32 ANGLE Backend : not found any of os-win32, os-cygwin
Checking for VDPAU acceleration : yes
Checking for VDPAU with OpenGL/X11 : yes
Checking for VAAPI acceleration : yes
Checking for VAAPI (X11 support) : yes
Checking for VAAPI (Wayland support) : gl-wayland not found
Checking for VAAPI (DRM/EGL support) : yes
Checking for VAAPI GLX : yes
Checking for VAAPI EGL on X11 : yes
Checking for VAAPI EGL : yes
Checking for CACA : yes
Checking for JPEG support : yes
Checking for Direct3D support : win32 not found
Checking for Android support : no
Checking for Raspberry Pi support : no
Checking for Desktop standard OpengGL support : yes
Checking for Android OpenGL ES support : android not found
Checking for Any OpenGL (ES) support : yes
Checking for OpenGL without platform-specific code (e.g. for libmpv) : not found any of libmpv-shared, libmpv-static
Checking for OpenGL video outputs : yes
Checking for EGL helper functions : yes
Checking for libav/ffmpeg : yes
Checking for libswresample : yes
Checking for libavresample : libswresample found
Checking for usable resampler found : yes
Checking for libavfilter : yes
Checking for libavdevice : yes
Checking for libavcodec avcodec_enum_to_chroma_pos API : yes
Checking for libavutil AVFrame metadata : yes
Checking for libavutil AVFrame skip samples metadata : yes
Checking for libavutil AV_PIX_FMT_MMAL : yes
Checking for libavtuil av_version_info() : yes
Checking for libavutil new pixdesc fields : yes
Checking for libavcodec 64 bit AVPacket.duration : yes
Checking for libavcodec AVSubtitleRect AVPicture removal : yes
Checking for libavcodec avcodec_profile_name() : yes
Checking for libavcodec decode/encode API : no
Checking for libavcodec AVCodecParameters API : no
Checking for libavutil AVHWFramesContext API : no
Checking for libavutil AVCOL_TRC_SMPTEST2084 : yes
Checking for libavcodec VAAPI hwaccel : yes
Checking for libavcodec videotoolbox hwaccel : no
Checking for Videotoolbox with OpenGL : videotoolbox-hwaccel, gl-cocoa not found
Checking for libavcodec VDPAU hwaccel : yes
Checking for libavcodec DXVA2 and D3D11VA hwaccel : win32 not found
Checking for GCC SSE4 intrinsics for GPU memcpy : yes
Checking for TV interface : yes
Checking for videoio.h : no
Checking for videodev2.h : yes
Checking for Video4Linux2 TV interface : yes
Checking for libv4l2 support : yes
Checking for audio input support : yes
Checking for DVB input module : yes
Checking for w32 executable : not found any of os-win32, os-cygwin
Checking for Apple Remote support : cocoa not found
Writing configuration header: : config.h
'configure' finished successfully (6.559s)[ Szerkesztve ]
-
Nagytalp
senior tag
válasz Nagytalp #24303 üzenetére
Végül beüzemeltem squirrelmail-t. Sajnos belépésnél hibát dob:
ERROR: Could not complete request.
Query: SELECT "INBOX"
Reason Given: [SERVERBUG] Internal error occurred. Refer to server log for more information. [2016-07-06 21:10:36] (0.000 + 0.000 secs).Elvileg a squirrelmailnek nincs jogosultsága létrehozni a levelezési mappákat. Azt már kiderítettem, hogy az imap ad engedélyt a szükséges mappák létrehozásához. De hogyan vegyem rá, hogy engedélyezze?
Az adot user szerepel a mail és sudo csoportokban.
-
törölt tag
Alap kerdesek merultek fel bennem egy project kapcsan, amit egyelore bonyolultnak velek. Inkabb ugy lattam jonak, ha ebben a topicban teszem fel es nem a kezdoben. A felallas egy Core 2 Duo CPU-val szerelt notebook 8GB RAM-al, amiben nincs HDD/SSD. Live Arch futna zomeben titkositott (elvileg kivitelezheto) multi boot SD kartyarol (isolinux, syslinux?). Gondolkodoba ejtett egy kulso hazba (pl. egy ilyenbe) szerelt RAID1-es tomb titkositva. Lenne meg egy pendrive, szinten titkositva, amire epp azok a dolgok kerulnenek fel a RAID1-es tombrol, amit epp magammal akarok vinni vagy amit abban az idoszakban hasznalok. Ez mennyire kivitelezheto? Gondolom siman, de RAID-ben semmi tapasztalatom es azt bar tudom, hogy pl. a LUKS nem degradalja a sebesseget erzekelhetoen a fenti hw eseteben, de a softwares RAID-el kapcsolatban nincs elkepzelesem, hogy az minek fajna es mennyire.
Erdemes lenne ebbe a projectbe enterprise HDD-t venni (pl. WD Re), vagy egy jobb consumer is megteszi (pl. WD Black)? Nyilvan fontosak lennenek az adatok, amik csak ebben a tukorben lennenek. Illetve egy resze azon a titkositott pendrive-on.
Egyebkent nem is igazan latom ennek az egesznek folyamatat (a fenti link ellenere), hogyan indulna egy ilyen rendszer, hogyan fernek hozza a kulonbozo adattartolokhoz (RAID tartalom, pendrive). Mi okozna adatvesztest, softwares vagy barminemu hardwares meghibasodas eseten, stb.?
[ Szerkesztve ]
-
Nagytalp
senior tag
-
-
Nagytalp
senior tag
Sziasztok!
1., Apache2+php-horde a localhost/horde Error 500-at dob
Apache2 error log bejegyzés:
[core:alert] [pid 15425] [client 127.0.0.1:35986] /usr/share/horde/.htaccess: Require not allowed here
Rommá googliztam magam de valódi megoldást nem találtam.
Ha jól gondolom akkor valami rule lesz a probléma forrása.
De ha van más megoldásotok webmail setupra ami megy Ubuntu 16.04 + php7.0 kombón akkor ne tartsátok magatokban!
2., A Squirrelmailnek mi a default loginja Ubuntun?
-
Sziasztok,
Egy olyan problémám lenne, hogy ha be ssh-zok egy gépre akkor a local user környezeti változóit, hogyan tudom átszippantani az ssh usernek? Sajnos jó pár dolog emiatt nem fut mivel mások a környezeti változók (user ugyanaz)
Létezik vmi megoldás v local belépés megnézem mik kellenek és irok rá egy scriptet amit meghivok mikor ssh-n belépek?A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest