- Érkezik a Samsung Health előfizetés?
- Fotók, videók mobillal
- Android szakmai topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Yettel topik
- Mobil flották
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy A53 5G - kevesebbet többért
- A lapkakészlet és az akku különbözteti meg a Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro-t
- Akciófigyelő: Jelentősen olcsóbban nyit az Ulefone új mindenese
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frawly
veterán
válasz
brickm #28063 üzenetére
Mondom, nem működik, mert a killall binárisnevet kér. Jó, talán úgy működne, ha már a bináris nevében is szóköz van. De a legtöbb progi (top, htop, vtop, gotop, lxtask, gnome-system-monitor, stb..) a folyamatoknál nem a folyamat tényleges nevét mutatja, hanem az egész parancssorát, amivel indítva volt, pl. perl /usr/bin/asciiquarium. A killall ezt nem eszi meg, mindegy hogy escape szekvenciázod a szóköz. Ez volt az első, hogy "perl\ /usr/bin/asciiquarium" és "perl\ \/usr\/bin\/asciiquariumként" megpróbáltam, de akkor még nem tudtam miért nem működik. Közben meg az adott folyamat neve simán "perl", ez a bináris fut, ez az asciiquarium nem bináris, hanem egy script, amit futtat a perl. Az megint más, hogy paraméterben a /usr/bin/asciiquarium lett megadva. A killall nevében pont azt jelenti az „all”, hogy ilyenkor mindent kilő, killall perl parancsra az összes futó Perl-folyamatot lelövi nem szelektíven.
A lényeg, hogy nem a jó eszközt próbáltam használni, a killall nem arra való, amit szerettem volna. Helyette a pkill kell, az lényegében egy kill $(pgrep "keresendő"). Megzavart, hogy a legtöbb hasonló scriptben a killallt használják, ez pedig rossz irányba vitt.
-
ztsoft
őstag
válasz
brickm #27222 üzenetére
Szia!
Csak egy ötlet. Én ezt úgy csinálnám, hogy ketté szedném a feladatot. Adott a webserver, meg lenne egy root joggal futó script (daemon vagy cron-ból indítva), és szöveges fájl vagy adatbázis útján kapná az aktuális parancsot (természetesen nem a teljes parancsot), csak a legszükségesebb adatokat megadva (még mindig előnyben van a Magyar elnevezés használata ilyenkor, csak, hogy egy kicsit nehezebb dolguk legyen).
-
bambano
titán
-
-
mmat3
tag
válasz
brickm #24419 üzenetére
Van olyan bootloader ami nézhet ki olyaan jól mint mac-nál. Az a neve hogy rEFInd, de csak Uefi-vel működik. (Mac-on is EFI van...) De 2016ban legyen már alap az UEFI... Egyébként nem értem miért nem használják ezt alapból, kb. a legjobb bootlader szerintem jelenleg.
Az hogy mutatja a "terminál kimenetet" nagyon jól tud jönni ha megakad a bootolás. Tudsz is valamit a kezdeni a hibaüzenettel nem úgy mint windowsnál... Amúgy alapból az ubuntu nekem nem mutatta... -
Rimuru
veterán
válasz
brickm #24417 üzenetére
Mi a dolga egy bootloadernek? az hogy szep legyen vagy hogy betoltse az OS-t? szerintem utobbi, nekem nem kell semmi csicsa.
De amugy grub2-re gondoltam az mindent tud ami neked kell es mivel ez a legelterjedtebb neten is sok mindent lehet talalni rola. Lehet csicsa is, de en nem ertek hozza. -
Rimuru
veterán
válasz
brickm #24408 üzenetére
Van benne egy ilyen.
# Ignore boot device and boot to Windows XP, Vista, 7 or 8 from the internal hard disk
# This works by mapping the boot device (bd) which may have bootmgr or ntldr on it, to a virtual memory drive so that files on it are not found by the find command
title Boot to Windows from an internal hard disk
map --mem (md)+8 (bd)
map --hook
find --set-root --ignore-floppies --ignore-cd /bootmgr || find --set-root --ignore-floppies --ignore-cd /ntldr
map (bd) (bd)
map --rehook
chainloader /bootmgr || chainloader /ntldrDe amugy miert nem raksz fel valami normalis bootloadert?
-
King Unique
titán
válasz
brickm #24118 üzenetére
Ott a live rendszer, nem? Magán a lemezen is gondolom vannak partíciók, ahová lehet tölteni. Viszont egyszerűbb lenne gyorsan feldobni az Ubuntut, akkor lesz GRUB és utána jó esetben bebootol a másik is. Aztán később majd lehet játszadozni a helyreállítással, ha esetleg előbbit eltávolítod. De amúgy ez esetben pont a másik megoldás egyszerűbb, amit linkeltem. Annál csak EasyBCD-ből kell eltávolítani az indítóbejegyzést, meg max. a partíciót törölni.
Továbbá ott van egy rakás live Linux rendszer. Azokat elindítva azért több dolog lecsekkolható, kipróbálható és el lehet dönteni, hogy tetszik / nem tetszik stb. Először ezt kéne letisztázni, aztán utána nekiállni a kiválasztottat élesben telepíteni. -
King Unique
titán
-
King Unique
titán
válasz
brickm #24109 üzenetére
Mondjuk ennek nem igazán értem a logikáját... Általában eleve célszerű az adott OS alól megoldani az ahhoz tartozó problémákat. Ha pl. rendelkezésre áll a Windows telepítő, akkor ilyen esetben legjobb azzal helyreállítani a rendszert. Persze lehet megoldható "keresztbe" is, csak épp feleslegesen bonyolítjuk a dolgot és szívatjuk vele magunkat.
Pont tegnap szált el nálam frissítés közben a Kubuntu 16.04. Valami hibaüzenetet dobott és fájlrendszer hibára panaszkodott, majd restart után már be sem bootolt... szerencsére volt konzol és az fsck futtatása az adott partíción megoldotta a dolgot. De az eszembe sem jutott volna, hogy Win alól álljak neki piszkálni és chkdsk és társait engedjek rá.Azért virtuális gépen is mondhatni jól használható egy Ubuntu, vagy akár eOS, ha van elég erőforrás. De egy USB3-as pendrive-ra is lazán felmennek és egy gyorsabb modellen a sebesség is megfelelő. Rövidebb idejű használat még ok, hosszabb távon Ext3/4 esetén a naplózást esetleg ki lehet kapcsolni és akkor nem fogja annyira "enni" a flash meghajtót. A linkelt GRUB újratelepítés igazából akkor célszerű, ha van Linux is a gépen. Lehet érdemesebb lenne inkább újrarakni az Ubuntut, mint ahogy fentebb is javasolták.
Univerzális megoldáshoz alternatíva lehet egy multiboot pendrive. Ennek elkészítéséhez jó pl. a YUMI, illetve a linuxos változata [link]. Egy megfelelő méretű pendrive-ra mehet aztán mindenféle rendszer és tool.Amúgy ez a kérdés bőven elfért volna a kezdő topikban, mert ide leginkább komolyabb ügyekben szokás írni. Illetve, ha eleve Windowst akarsz helyreállítani, akkor meg annak a topikjában célszerű érdeklődni.
-
King Unique
titán
válasz
brickm #24095 üzenetére
Üdv!
Ha a Win10-et akarod helyreállítani, akkor mért próbálkoznál live Linux alól?? Ilyenkor eleve a Win10 telepítőjét célszerű bebootolni és onnan helyreállítani: [link], [link], [link].
Ha nincs lehetőséged Windows alól Rufus-szal kiírni a telepítőt, akkor 8.1/10 esetén elég csak felcsatolni az ISO-t és a teljes tartalmát rámásolni egy FAT32-re formázott pendrive-ra. Az utána általában bebootol Legacy | UEFI módban egyaránt. A rámásolás nyilván akár egy live Linux alól is megoldható.A GRUB helyreállítására a kezdő topik összefoglalójának végén is le van írva a módszer. Ha pl. sda3 partíción van a Linux, akkor live rendszer alól a megfelelő jogosultságokkal (sudo) az alábbit kell terminálba bepötyögni:
mount /dev/sda3 /mnt
grub-install --boot-directory=/mnt/boot /dev/sdaAmúgy szimplán kipróbálni nem lett volna jobb a VirtualBox / VMware? Illetve oly módon is lehet telepíteni, hogy ne cserélje le a Windows rendszerbetöltőjét. Ez esetben az eltávolítása sem okoz előbbi működésében problémát. Illetve akár egy gyorsabb pendrive-ra is simán feltelepíthető normál (nem live) módon [link].
-
spammer
veterán
válasz
brickm #24098 üzenetére
Próbáld ezzel: Boot-Repair, ez talán rendbe tudja rakni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
brickm #24096 üzenetére
Ki kellene írni egy Windows telepítőt a live rendszer alól egy penre. Kicsit komplikált, de nem megoldhatatlan: [link]
Vagy újrarakod az Ubuntut, akkor lesz működő GRUB-od, ahonnan el tudod indítani a Win10-et, az alatt meg tudsz pendriveot csinálni, majd azzal mbr-t helyreállítani.
De pusztán az Ubuntu törlése miatt még kellene lennie egy működő grub menünek, amiből tudod indítani a Windowst. Ha esetleg elve nem volt, akkor lehet nem is keresett másik rendszert valamiért, de ezt furcsállnám.
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- OLED monitor topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- IGP nélküli processzorokkal készül az Intel és az AMD
- Xbox Series X|S
- Vicces képek
- Érkezik a Samsung Health előfizetés?
- GTA V
- További aktív témák...
- Laptop felvásárlás , egy darab, több darab, új , használt ! Korrekt áron !
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 64GB DDR4 512GB SSD RTX 3080 10GB Corsair 4000D Airflow 1000W
- Csere-Beszámítás! Gigabyte Aorus Elite RX 9070 XT 16GB Videokártya! Bemutató darab!
- Külföldi csomagszállítás Packeta csomagpontokon keresztül!
- AKCIÓ! Dell Optiplex 5060 TWR számítógép - i5 8500 16GB DDR4 256GB SSD 500GB HDD UHD630 WIN10
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged