- Motorola Moto G84 - színes egyéniség
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- 7000 mAh fölé lőne a következő OnePlus Ace
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- iPhone topik
- Xiaomi 11 Lite 5G NE (lisa)
- Jolla és SailfishOS tapasztalatcsere
- Xiaomi Redmi Note 5 Global
- Sony Xperia XZ1 Compact - izomkocka
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
_Petya_
őstag
Az ocr-hez még valami: mi a teendő, ha a képen valami szemét van, ami nem is karakter, de a program pl 3-asnak ismeri fel? Ilyenkor mit írjak be neki? A másik problémás eset a ':' karakter, amit két külön pontnak rajzol ki, és mindkettőt 2-es számnak értelmezi? Ilyenkor mi a teendő? Ja, és hol találok rendes leírást gocr-hez, hogy ne mindig téged kérdezzelek?
PetyaFontos feladatot soha ne bízz olyan gépre, amit egyedül is fel tudsz emelni!
-
-
ngabor2
nagyúr
válasz Cathfaern #92 üzenetére
az a lényeg ne foglaljon sok helyet
ez mit jelent számodra? mennyi helyet szánnál neki? ha 2-3gb-ot rászánnál, akkor az ubuntut ajánlanám. debian gyakorlatilag, kicsit felcicomázva, de azért a deb jó tulajdonságainak megtartása mellett.az uhu már egy jó ideje nem frissült, a deb felrakása még mindig kissé nehézkes, különösen kezdőknek, vagy nem-haladóknak. a mandrake/mandriva nekem személy szerint elég szokatlan volt pár év deb után. -
ragazzo
őstag
Elméletileg működni kéne apalból,mert az UHU elég ''okos''. Persze előforulhat hogy a gyártó oldaláról kell leszedni az install filet tar.gz kiterjesztésben.De miért nem próbálod ki az ubuntut?Sokkal jobb mint az UHU, és Sianis Nagymester guruja a témának.
Linux hogyanok kezdőknek közérthetően http://linuxhogyanok.blogspot.com
-
Soni
tag
Sziasztok!
Életemben most előszőr raktam fel linuxot,tudnátok pár linket ahonnan le tudnék szedni FTP letőltő progit,vagy ez van a linuxban?Előre is köszi!
Amugy tetszik a linux,persze még ismerkednem kell. -
_Petya_
őstag
Köszönöm szépen, így már működik, most már értem, mit értesz az alatt, hogy pipe-ból nem lehet tanítani
Egy másik kérdés merült fel a szkriptjeim írása közben: a wget -N kapcsolóval futtatva csak akkor tölt le egy file-t, ha az újabb, mint a már meglévő. Namost, ugyanaz a script fut 6 url-re, és ezek közül 2-t sokszor abban az esetben is letölt, ha nem frissülnek. Tehát a kérdés: hogyan tudja a wget megnézni egy weben lévő file módosítási dátumát/méretét anélkül, hogy letöltené? És én ugyanezt ''kézzel'' hogyan tudom megtenni? (gyanús, hogy szerveroldalon van a gond, vagy csak a wget hülye? ki szeretném deríteni...)
PetyaFontos feladatot soha ne bízz olyan gépre, amit egyedül is fel tudsz emelni!
-
Cathfaern
nagyúr
Nos úgy adódott, tanulmányaimnak köszönhetően újból fel fogok rakni egy linuxot. Annó szinte végigpróbáltam az összeset ami volt, de gondolom azóta történt pár változás. Szóval tanácsot szeretnék kérni melyik disztribet rakjam fel. Jó lenne ha minél hamarabb és fájdalommentesebben feltelepülne, nem kell bele sok cucc, inkább az a lényeg ne foglaljon sok helyet (de azért a fontosak legyenek meg benne). Például nagyon szeretem a gentoo-t de most annak nem állnék neki felrakni
Jelenleg UHU-n illetve Mandrake-en (vagyis ezt már Mandriva-nak hívják tudnám miért a régi név jobb volt ) gondolkozom, (előbbi mert mégiscsak magyar termék, utóbbi mert régen sokat használtam), de ha ezeknél van valakinek jobb ötlete szóljon (pl. Ubuntut egyáltalán nem ismerem, akkor már nem linuxoztam amikor az elterjedt) -
Mishraa
csendes tag
Helló mindenki
van egy kis linux probléma
A verzió Uhu linux 1.2
a gond a következő telepítve lett miden a hangom nem akar müxeni
integrált C-Media 3d téma ha valakinek van tippje mit és hogyan kell bekonfigolni akkor irjon előre is köszönet -
_Petya_
őstag
Hát lehet, hogy én csinálok rosszul valamit, de akár létrehozom a db könyvtárat, akár nem, akár csinálok bele egy üres db.lst file-t, akár nem, semmi nem történik, nem ír semmilyen file-ba, csak a képernyőre...
-
Vilmoskorte
tag
Logokban semmit nem látsz a szakadással kapcsolatban? Nézz szét a kernel üzenetekben is. Esetleg gyártó haonlaján lenne érdemes szétnézni a lan driverrel kapcsolatban. Nekem broadcom gbites lan-kártyám van, amit csuklóból támogat a linux, de a gyártó által kiadott forrást forgattam és azt használom.
Ha így sem megy, akkor passz. Így látatlanban nincs több tippem Esetleg linuxos levlistákon érdemes kérdezni. -
pweisz
senior tag
válasz Vilmoskorte #82 üzenetére
MSI K8N lap Lanját használom. Be is tölti hozzá szerintem korektül a modult. A többit kiprobálom amit mondtál. Windows alatt jól megy a net egyébbként. Viszont így hogy mondod a hardveres hibát, lehet valamilyért nem kezeli rendesen a Linux a Cross kábelt, elméletileg ugye patch kéne a router meg a gép közé, de nekem cross van. hmm -hmm
-
Vilmoskorte
tag
Milyen hardvered van milyen modullal? Hibakeresést kellene végezned. Tedd a linuxos gépedet a netre közvetlenül, így mit mutat? Tegyél másik gépet arra a kábelre, ahol most a linuxos van. Így mit mutat? Érzésem szerint hw hibád van, tipikusan érintkezési bajok is lehetnek. Elsősorban kábeles gondra tippelek. Erre mozdulnék elsőnek.
Így vágom tutira
[Szerkesztve] -
Yom
aktív tag
Van 1 pcmcia dlink dwl-g630 wifi kartyam. sikerult eletet lehelni bele, mukodik is jol. csak nem tudom modprobe-lni. mindig insmod utvonallal kell betoltenem. a drivert bemasoltam a /lib/modules/kernel verzio/kernel/drivers/net/wireless ala. de azt irja a modprobe:
modprobe rt61.ko
FATAL: Module rt61.ko not found.
mit kell meg csinalni, hogy tudjam modprobelni?
[Szerkesztve]I came. I saw. I lagged out.
-
pweisz
senior tag
válasz Vilmoskorte #66 üzenetére
Ha érdemben hozátudnák szólni akkor már beállítottam volna
Egyébbként nem pingelhető másik gép a rooteren, a netes címek pingelhetők, hasonló időkkel jönnek vissza a csomagok mint windows alatt. Nincs packet loss. Így már tutira vágod hogy mi a gond mi ? -
ngabor2
nagyúr
válasz Vilmoskorte #77 üzenetére
overlay hiba. hogy hol lehet meggyógyítani... azt passzolom. nekem is volt, de már régen.
-
Rive
veterán
Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.7.10) Gecko/20050921 Firefox/1.0.7 Mandriva/1.0.6-16.2.20060mdk (2006.0)
Na, ezen nem megy a CIB internetbankja. Azt írja ki, hogy nem támogatott a JAVA kisalkalmazások futtatása. Pedig de.
Van valakinek valami tippje?/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
-
Vilmoskorte
tag
Ubuntu alatt a tvtime és mplyer képe zöld, ha tv-t nézek Ez mi a ráktól van? A hang is csak szörcsög, hiába piszkálom a tvtime beállításait. Valaki?
-
ragazzo
őstag
Meg keresse meg Sianist, mert ő olvasgatás nélkül is megmondja a frankót.
Linux hogyanok kezdőknek közérthetően http://linuxhogyanok.blogspot.com
-
Vilmoskorte
tag
Huh, szóval ha rám hallgatsz, akkor ellátogatsz ide: www.szabilinux.hu . Annyira nem vagy képben, hogy valami Isteni beavatkozás kellene ahhoz, hogy menjen a rendszered és semmid ne vesszen el a mostani cuccaidból. Olvasd el a fenti oldalon a szükséges leírásokat, sokat fog segíteni. Most úgy látom, hogy sötétben tapogatózól és bízol a vakszerencsédben. Szánj rá egy délutánt az olvasásra, megéri.
-
ragazzo
őstag
A Grub (Grand Unified Bootloader) a linuxot, és más oprendszert tölti be.Persze van ami LILO-t használ (linux loader) A kettő végül is választható rendszerindítást csinál.
És itt az mbr:
Az MBR, boot szektorok és a partíciós tábla
A lemez partícionálásáról szóló információk a lemez elsõ szektorában (azaz az elsõ lemezfelület elsõ sávjának elsõ szektorában) tárolódnak. Ez a legelsõ szektor a lemez master boot record-ja (MBR); ezt a szektort olvassa be a BIOS és indítja el tartalmát, amikor a számítógép elindul. Az MBR egy kis programot tartalmaz, mely beolvassa a partíciós táblát, ellenõrzi, melyik partíció az aktív (azaz boot-olható), és beolvassa annak az elsõ szektorát, amit boot szektornak nevezünk. (Az MBR szintén egy boot szektor, de különleges státusza és emiatt neve van.) Ez a boot szektor egy másik kis programot tartalmaz, mely beolvassa az operációs rendszer elsõ részeit az adott partícióról (ha boot-olható), és elindítja azt.
A partícionálási módszer nincs beépítve a hardverbe vagy a BIOS-ba. Ez csak egy megállapodás, amelyet sok operációs rendszer követ. Nem minden operációs rendszer követi a megállapodásokat, de ezek ritkák. Néhány operációs rendszer támogatja a partíciókat, de lefoglal magának egy partíciót, és a saját belsõ partícionálási módszerét használja ezen belül. Ez utóbbiak békésen együtt tudnak mûködni a többi operációs rendszerrel (pl. a Linux-szal), de a partíciókat nem támogatók nem tudnak egy lemezen megférni egy másik operációs rendszerrel.
Biztonsági intézkedésként jó ötlet leírni a partíciós táblát egy darab papírra, így még ha teljesen össze is zavarodik minden, nem veszted el az összes fájlodat. A szükséges információkhoz a fdisk -l paranccsal juthatunk hozzá, majd szükség esetén a rossz partíciós táblát az fdisk paranccsal tudjuk helyreállítani.Linux hogyanok kezdőknek közérthetően http://linuxhogyanok.blogspot.com
-
ngabor2
nagyúr
szerintem a /root helyett akarsz /-t... én legalábbis nem sok értelmét látom a /root kt totális elválasztásának a /-től (amit ''megtévesztően'' angolul root directory-nak hívnak...). ha valami gubanc van, a root felhasználónak nem elég a saját home-ja, kell a /-ben levő pár kt, és tartalmuk is.
-
Gordiann
őstag
válasz Vilmoskorte #67 üzenetére
Huh, látom te nagyon érted a dolgokat....
Jelenleg:
hda __________74.5Gb__________Maxtor80
hda1_________70Gb____________HPFS/NTFS-__________/windows/C
hdc-___________ 38.2Gb-________Maxtor40
hdc1___________20Gb__________/root
hdc2___________925Mb________SWAP
hdc3___________14Gb__________/home
na most így nem enged tovább, mindenképpen hiányol egy ''/'' kijelölést is.
Ha csinálok még egy 4.hdc-t a ''/''-nek, akkor ugyanúgy megmarad az ERROR....
Ja és ezt a Grub meg mbr dolgot nem vágom sajnos... ezek mik?
Elég kezdő vagyok a témában, sorry, de hát valahol el kell kezdeni
Köszönöm a segítségedet. -
Noddy
senior tag
Üdv mindenkinek.
Nem vagyok egy nagy linux guru ugyanis még csak még egy hete sincs, hogy föltettem az elsőt(Suse 10). Lenne egy kérdésem. Mennyire nehéz megoldani (vagy egyáltalán meg lehet-e oldani) hogy az én gépemen keresztűl (amiben két háló kártya van, egy a net-hez, egy a másik géphez, ami win xp) tudjon a másik gép az internethez kapcsolódni. Ez kolin belül van ahol dhcp van, ez xp-vel egyszerű volt mert csak meg kellett adnom, hogy az én gépemen keresztűl más gépek kapcsolódjanak, a másik gépen pedig hogy az én gépemen keresztűl kapcsolódjon. Elvileg a Sambat kéne használnom, de sehol nem találtam normális leírást ilyen egyszerű esetekre. Ha lehetséges lenne valaki letudná írni lépésről lépésre hogy miként kell beállítani az xp-t és a sambát (vagy esetleg magát a suse-t). Lehet nyugodtan privátba írni, hogy ne terheljük feleslegesen a topicot ilyen egyszerű dolgokkal, csak én tényleg nem jutottam semmire, pedig próbáltam a sambának utánna járni, de ott a leírások win98-ra és 20 tagú rendszerekre vonatkoztak. (Záró jelesen még egy kérdés hol tudom megnézni a netbios nevet a gépeken(linuxon és xp-n is)).
Hát kicsit hosszú voltam, remélem elnézitek ezt nekem.
[Szerkesztve]Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.
-
Vilmoskorte
tag
Visszanézve az eredeti problémádat, elég jól kavartad a cuccost Szóval előlről kellene kezdeni a dolgokat és tudva azt, hogy mit miért csinálsz.
2 vinyód van, ha jól látom. Az elsőt hagyd meg a windowsnak, másodikra tedd fel a linuxot. pl hdc1 legyen a root /
hdc2 legyen a swap (felesleges 1GB!)
hdc3 legyena /home
Grub mehet az mbr-be. Most azért nem megy a géped, mert kivetted az első lemezt, amin volt a grub, így nincs ami indítsa a linux kernelt. Tetszik érteni?
A mostani lemezt is életre lehetne kelteni, ehhez be kell bootolni cdről, átírni a grub configot, majd telepíteni a grubot a lemez boot szektorába.
[Szerkesztve] -
pweisz
senior tag
válasz Vilmoskorte #62 üzenetére
Gözöm sincs látják e egymást a gépek, azt nem probáltam, és fingom sincs hogy jók a beállítások, gondolom nem teljesen. Kimegy a netre, de kegyetlen lassú és gyorsan meg is szakad a kapcsolat a helyi hálózattal.
-
Vilmoskorte
tag
Tegnap óta vagyok tulaja egy Pinnacle PCTV Stereo philips csipszettes (saa1734?) tunernek. Holnap tudok érdemben foglalkozni a kártyával. Ubuntu a gépen, naprakész. Akkor innentől annyi a dolgom, hogy mplayer forgatás és megy a tvzés és a felvétel is? Mplayert hogyan érdemes forgatnom? Xvid, divx kell vagy jobb az ffmpeg, ami az mplayerben van?
-
tierbatyo
senior tag
Van egy Firehol tűzfal. Van egy xdmcp. Szeretnék egy olyan szabályt a tűzfalban, ami akkor engedélyezi az xdmcp-t az adott ip-ről, ha a kérvényező IP-je megegyezik a tűzfalban megadott IP-MAC address párral. xdmcp udp/177 portot használ.
Take a look to the sky just before you die
-
pweisz
senior tag
Nem tudom volt e hasonló az elöző topicokban. Mandriva 2005 Le van fenn. Felismerte a hálót, ami rooteren van leosztva(csellós modemről), de max pár száz byte/s -el megy, és állandóan ledob, szóvla használhatatlan. Ez mitől lehet?
-
Jester01
veterán
-
Kiskutya
veterán
Hali!
A problémám a következő: van 1 asrock p4dula-915gl alaplap és mandriva 2006 menne rajta de a grafikus beállításoknál alapol kihozza intel 915 vga-t de még sem jön be jól a grafikus felület sőt egyáltalán nem. Próbáltam más garfikus beállításokkal de úgy sem jó. Win az megy a konfigon rendesen. Mi lehet a gáz?
[Szerkesztve]hmm...
-
5h4rK
tag
Hat az a helyzet hogy bentlakasban vagyok, es van halozatunk ami rakapcsolodik az egyetem szerverere. Most az egesszel az a gond, hogy bizonyos portok le vannak tiltva (pl. IRC, Torrent stb.). A windowsban egy tunellel atmegyek rajta, de a linuxban nem boldogulok!
-
_Petya_
őstag
Üdv!
Kipróbáltam a gocr -m 130 kapcsolót, ki is rajzolja karakterekből a képet, amit beadtam neki, két kérdésem lenne: Olyan karaktereket is kirajzol, amit jól ismer fel (2,0, stb..) oda is írja, hogy milyen karaktert lát. Ezt nekem meg kellene erősíteni? A 3-ast is kirajzolja, de oda nem ír számot, nyilván azért, mert nem ismeri meg. De hogy tudom neki megtanítani, hogy az 3-as? A man csak annyit ír, hogy extend database, prompt user.. de nekem nem promptol, hanem egyben kiír mindent...
Az elején panaszkodik valami -/db/db.lst-ről, azt nekem kellene létrehozni, és oda írni valamit?
Petya
[Szerkesztve]Fontos feladatot soha ne bízz olyan gépre, amit egyedül is fel tudsz emelni!
-
GD
őstag
linux tűzfalon főleg akkor jutsz át ha nem kellő körültekintéssel lett kialakítva
ami a rendszergizda hibája..
lehet hogy én értettem félre valamit és nem szándékod a hackelés, de akkor meg a táveléréshez többféle út létezik, remotedesk cuccok, ssh, vnc, persze megfelelő jogosultsággal és ismert ip-vel, ha nat , proxy stb van akkor már másik kérdés hogy jutsz el a célgéphez a belső hálón ha van olyan.. vpn is szóba jöhet talán ilyen esetekben, kérdés mit akarsz elérni, megosztást, shellt,vezérlést..stb..
a tippem az hogy te középiskolás vagy és az iskolai rendszergazdát akarod öregíteni..
[Szerkesztve] -
OddMan
őstag
Hogyan tudom beállítani, hogy ne a vi hanem a joe legyen az alapértelmezett editor?
Az elm levelező programot szeretném használni, de mindig a vi-t hívja meg, én meg vi-tól a falra tudok mászni.''A szíved szabad! Légy bátor és kövesd!''
-
5h4rK
tag
Azt szeretnem kerdezni, hogy nem tud valaki egy progit ami olyasmi mint a windows® -ban ( ) a http tunnel, vagyis vmi olyasmire lenne szuksegem amivel atjuthatok a tuzfalon!
-
Gordiann
őstag
A(z) 'cd:///;devices=/dev/hdd' helyen nem található forrás
A kézi partitionálásnál:
/dev/hda_________ 74.5Gb ________ Maxtor....
/dev/hda1 _____70,58Gb _____________ HPFS/NTFS___________ csatolás: Windows/C
/dev/hda2 _______4gb__________ Extended
/dev/hda5_________ 4gb______ Linux native
/dev/hdc ___________ 38.2Gb__________ Maxtor......
/dev/hdc1 _________ 1Gb __________ F Linux Swap
/dev/hdc2 ___________ 37.2Gb____________F Linux native (Reiser)
Ezeket látom....
[Szerkesztve] -
ReJim
őstag
kezdem kapisgálni mi lehet a hiba. a profile-s (pl: ~/.mozilla/kRiPsZk4Psz) lehet a gond. ugyanis amíg ki nem jött az 1.5, és nem frissítettem, ilyen gondom nem volt. azóta meg sokszor csinál ilyesmit de csak a user-nél. root-ként prímán működik. (nem fér össze a régebbi verziójú profile az új foxal.) de az is lehet, hogy a badsektor kavart be.
minden másik böngésző. (mozilla, netscape) tökéletessen működik. szóval csak firefox, cask a user-nél.
-milyen x vezerlot hasznalsz?
Xorg, xdm, fluxbox
-probaltad e mar masikkal, vagy mindegyiknel kilep?
nem próbáltam, nincs másik felrakva (nem is lesz)
-pl konqueror-al sincsen semmi baja?
KDE és Kprogramok sincsenek felrakva.
utánna olvastam, próbálgattam, szóval vagy a slaki telepítésnél rontottam - túl sokmindent nem raktam fel (van pár G-s lib ami kell, most húzhatom le slapt-get-tel), vagy a felhasználó létrehozásakor (mert usernek nem megy a gaim), vagy csak alapból van valami bad-sectől elcsesződött hibóca..
ngaborka:
3 napja téged kereslek emesén, majd ha lesz időd (és én sem leszek megcsúszva) akkor megkereslek - segíteni kell</end.?>
-
Gordiann
őstag
Húh....nah az fdisk-el régebben vágtam szét wincsit, de inkább a partition man-t használom. secure erase-zel leszedem az összes particiot, aztán kipróbálom, újra...
Majd jövök vissza, ha nem megy... THX -
GD
őstag
a telepítők grafikus felülete és partícionálója gyakran dob hibát ha már meglévő partíciókkal akarsz dolgozni, netán adat vagy rendszer is van rajta
szvsz ha nincs fontos adat a vinyón, dúrd le az egészet előtte, az fdisk parancs és alapvető partíciókkal kapcsolatos ismeretek elsajátítása ajánlott
ha ez túl nagy falat elsőre, a partition magic win alól, avagy a floppy-s verziója a segítségedre lehet -
emitter
őstag
ahogy nekem ngabor2 tanácsolta anno: swapnek hagyjál kb 1-1,5x annyi helyet, mint amennyi ramod van (1 giga ram fölött talán már nem is kell swap )
a swap-particiót rakd a 40 gigás vinyóra, a maradékot meg formázd a linux telepítőjével (nekem azt mondták, h reiserfs a legjobb)
egyébként milyen hibát dob? -
Gordiann
őstag
ÜdV!
Segítséget szeretnék kérni a SUse linux telepítésénél elakadtam....
Van egy 80gb-os winyó, amin van az XP.
Van egy másik merevlemez, ez 40gb-os. Na most erre jönne a Suse.
Viszont amikor elérek a telepítésnél a partícionáláshoz, akkor valami nem tetszik neki, nem is igazán értem, hogy mi....
Hogy csináljam, el tudná nekem valaki mondani? Hogy minek kell lennie hol, és mit csináljak a telepítés előtt..?
Amúgy partition magic 8-cal ''linux ext2-re formatáltam a 40gb-os lemezt. Jól tettem?
Suse linux 10 - 64 bit eval DVD)
Köszönöm. -
GD
őstag
huh, aszongya, noexec az nincs, ext3 a partíció ahol indítom a .bin-t
tehát, szerkesszem egy editorral ezt a .bin file-t az általad írt résznél?
java esetén honnét érdemes indítani ez a cuccot? legjobb lenne ott ahol települni fog?
ahonnét indul a telepítés, abba a kvtárnévbe valóban van egy szóköz--
ez a kvtár nem rendszer mappa, csak sima /media/ akármi ami egy becsatolt partíció
kipróbálom nélküle, köszi a tippeket, majd jelentek..over
[Szerkesztve] -
Jester01
veterán
Milyen partíción próbálod? Nincs esetleg noexec?
Kommentezd ki az rm -f $outname #we dont need it anymore, so conserve disk space sort, akkor megmarad az install.sfx és megnézheted a jogokat.
A dirname-s dologhoz: nincs esetleg szóköz valamelyik dired nevében? Úgy látom azon elhasal...Jester
-
tierbatyo
senior tag
Ha valaki ismeri az XDMCP-t, akkor elmondhatná, hogy hogyan kell beállítani azt, hogy csak az adott MAC című gépről engedje a bejelentkezést.
Take a look to the sky just before you die
-
GD
őstag
help!
ezt kapom java telepítéskor (sun java letöltött file-ból)
sh java-akármi
Unpacking...
Checksumming...
0
0
Extracting...
jre-1_5_0_06-linux-i586.bin: line 262: ./install.sfx.9923: Hozzáférés megtagadva
dirname: túl sok argumentum
Próbáld a `dirname --help'-et.
dirname: too few arguments
Próbáld a `dirname --help'-et.
ötlet?
root és user-ként is ugyan az, chmod oda vissza, 777 jogok, satöbbi..
1.5.0.5 van most fent, a frissítés lenne a cél, mivel ez bugzik firefox-al nálam néhány java-s oldalon -
GD
őstag
legegyszerűbb vmi live-al felboot-olni, felcsatolni a rendszert és grub-install parancs
hacsak nem ragaszkodsz a lilo-hoz.. (oldschool rulez )
erre kiváló pl egy ubuntu dvd ami live és install is ha kell..én azzal hozom helyre a win beavatkozásait..
ui: bármilyen live is jó..
mondjuk nem értem ha az mbr-ed nem lett piszkálva csak egy adott partíció ami win, törölve, miért nem boot-ol a rendszered.. ennek csak annyi hatása kellene legyen hogy a bootmenü xp bejegyzése kihal, te vmi mást is pajzánkodtál.. -
ngabor2
nagyúr
válasz Vilmoskorte #30 üzenetére
ubuntun se volt... csináltam, működöt.
-
ngabor2
nagyúr
válasz Vilmoskorte #28 üzenetére
asszem az ubuntus topikban volt egy megoldás, ~/.gtkrc-t kellett birizgálni.
-
Vilmoskorte
tag
Suse gépen nagyon csúnya a gtk-s programok betűtípusa. Erre van vmi megoldás?
-
tuskoka
csendes tag
sziasztok, nekem az alabbi lenne a gondom: a c:\ meghajton levo xp-m teljessen osszeomlott,namost ha jol tudom a lilo a meghajto mbr- (master boot record) jaban talalhato, ezert az xp-t csak toroltem , hogy az mbr ne seruljon es a linuxomat tudjam inditani,de az uj xp felulirta a mbr-ot es most nem tudom elinditani a linuxot... boot-lemezem nincsen, es a cd-vel bootolva ,nem tudok rajonni,hogy kene inditani a rendszert...
a linux: slackware 10.2
bootolni kivant image a hda5-on van /boot/vmlinuz2-2.6.14.3
elore is koszi -
GD
őstag
ne adj ötleteket a linux vírusokhoz, rejtett process amit a root se lát..
ezek szerint a default port vagy amit megadtál létezik, ergo fut az ftp?
próbálj meg nem localhost-ról belelépni ha meg tudod oldani
ha adsz egy /etc/init.d/processnév stop vagy start-ot utána is belelép? vagy az mit dob?
állandó futás vagy kérésre feléledős verzióba megy az ftp? (nem tudom hogy a glftpd felajánlja e fodításkor)
valamelyik init szinten (3,5) lenni kell nyomának hogy indul ha mindíg futósba ment fel
ha kérésre éled, akkor addig amíg nincs kérés nem is fog futni, ergo, hívd meg egy be-connect-el és utána ps aux..
van egy glftpd-be jártas ismerősöm, ha elérem valahogy rákérdezek, többet nemtok saját főből, ezek is csak ráérzések.. -
pschio
őstag
az a vicc hoyg ps aux | grep program neve nem jelzi ki hogy fut! pedig futni fut mert localhosztrol be lehet lepni. amikor felraktam a glftpdt meg is kerdezte milyen neven fusson a processz. szal nem ertem de ha ps aux al nezem csak akkor sem irja ki pedig root vagyok mikor ezt nezem.
''Én nem süllyedek a hülyék szintjére, mert ott legyőznének a rutinjukkal''
-
ngabor2
nagyúr
root adja ki a parancsot, root-ként pakoltam ki és root a tulajdonos, de ráadásul még 777 jog is van minden file-ra
no ez az oka. biztonsági okokból a configure csak userként futtatható. userként tömörgesd ki, userként ./configure-ld, userként add ki, hogy make, és csak ezutén lépj át root-ba (make install, vagy checkinstall)... msn-en valakivel ezt már eljátszottam. talán épp veled? -
GD
őstag
válasz T. Almeida #19 üzenetére
sir, yes sir
-
GD
őstag
./configure
bash: ./configure: /bin/sh: bad interpreter: Permission denied
ennek mi lehet az oka?
root adja ki a parancsot, root-ként pakoltam ki és root a tulajdonos, de ráadásul még 777 jog is van minden file-ra -
Cerberus-GMK
csendes tag
Sziasztok!
Sikerult mar vkinek konqueror-hoz v. legalabb mozilla-hoz mukodo flash plugint szereznie amd64 platformon? Ha igen, pliiz...(a tobbit mar tudjatok) -
-
ReJim
őstag
valakinek volt már gondja a firefoxxal? enyém kicsit instabil [link]
</end.?>
-
GD
őstag
psicho ftp bajára:
a progi a nevével kezd el futni avagy /etc/init.d/proginév start restart stop
gnome alól megtudod mondani a szolgáltatásoknél mi milyen futási szimten induljon
futás ellenőrzése ps aux |grep proginév -
zsoi
senior tag
Suse Linux alatt: asztalmegosztás.
A kérdésem az: a gépben 2 hálókártya van , hogyan tudom megadni
hogy az asztalmegosztás melyik kártyára (IP-re) jöjjön létre?
(most nem arra amelyikre én szeretném)
Köszi előre is.A PC olyan mint a nő: nem lehet kiszámitani hogy reagál 5 perc múlva... :)
-
Jester01
veterán
A 3-as számot egyszerûen meg kell neki tanítani (-m 130)
A barna hátterû c2.gif-fel nálam semmi gond nincs.
A fehér felirat kinyerésére ezt találtam:
# fehér feliratból maszk készítés
convert -transparent white -matte c3.gif mask.png
# fehér háttér
convert -size 400x50 -background white xc:none w.pbm
# kivágás
composite -compose atop w.pbm mask.png out.pbm
Biztos van egyszerûbb mód is. Ha hiszed, ha nem: én is csak a man-t nézegetem.
Ezután a gocr sajna még mindig makacs egy kicsit, betesz egy alulvonást meg egy szóközt. Meg kell nézni, hogy nagyobb mintával mit csinál.
A pn és az mtsat nagyon kicsi. De az mtstat-ból a számokat egész jól felismerte, az 1-est fel kell venni adatbázisba, vagy igényesen cserélni az I-tJester
-
pschio
őstag
command not found ez a gaz. amugy meg valoban a tuzfal nem engedi a dolgokat itt.
ha a tuzfalban atallitok valamit akkor mentes utan azonnal eletbe lep, vagy ujra kell inditani, leolni, vagy mit kell csinalni?
[Szerkesztve]''Én nem süllyedek a hülyék szintjére, mert ott legyőznének a rutinjukkal''
-
orkester
őstag
Még az előzőből:
T. Almeida köszi a könyvcímet! Majd utána nézek.PSN: orkester ** Aki tud olyan nemzetközi hírről, ami a Ft-ot nem gyengíti dobjon egy privátot - 2012.05.24. óta 0db üzenet ** Ha nem válaszolok valószínűleg le vagy tiltva és nem véletlenül. ** Ha valami karcos, kopott, megrágta a kutya, kérlek ne hirdesd újszerűnek, köszi!
-
pschio
őstag
Jester01:
magyar mirrort hasznalok (debian.inf.elte.hu) idokozben sikerult felrakni glftpd-t. futis. sot localhosztrol be is tudok loginolni ellenben kivulrol nem latszik es meg leallitani sem tudom''Én nem süllyedek a hülyék szintjére, mert ott legyőznének a rutinjukkal''
-
escie
őstag
nini,
új topik.
még mindig nem tud valaki egy sakkprogit, amivel lanon lehet játszani? google-t használtam, nem adott megfelelő megoldást...
--
na, hozzuk át a kérdéseket.
az ftp problémához annyit, hogy a kedves kerzdő user szerintem maradjon a debian saját repójánál, értsd: apt-get install -lal telepítsen egy ftp-szervert, ha sikeres, akkor továbblépünk, és bekonfigoljuk. nekem itthon működik egy proftpd, esetleg tudok majd mutatni egy konfigfájlt...
egyébként igen szépen meg van írva a konfigfile, tulajdonképpen nem lehet elrontani...
ha valami nem megy a telepítéssel, talán megkérhetnál valakit, hogy adjon egy bombabiztos sources.list-et...
--
az utf vs iso dologhoz azt tudnám mondani, hogy (szvsz) elég zavaros a helyzet, van legalább háromféle szabvány, satöbbi. a hosszútávú cél az lenne, hogy áttérjünk utf-re, szerintem modernebb, jobb megoldás...I'm back, baby!
Új hozzászólás Aktív témák
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Milyen videókártyát?
- Elektromos (hálózati és akkus) kéziszerszámok, tapasztalatok/vásárlás
- Óra topik
- Motorola Moto G84 - színes egyéniség
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Viccrovat
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Politika
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest