- A Z Fold7, vagy a Magic V5 a vékonyabb valójában?
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- A kínai gyártók 3D arcazonosítással kísérleteznek
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Légies iPhone halvány színei
- Huawei P30 Pro - teletalálat
- Xperia 1 VII csereprogramot hirdetett a Sony
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Megjött a Honor szuperakkumulátoros mobilja
-
Mobilarena
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Persze! Plusz, még kézzel ki is szoktam kapcsolni az AF FineTune-t mostanában, és vissza, ha kell (csak a 85-höz kell), de finetune-tól függetlenül téved, ha téved, a tévesztés mértéke pedig a beállítástól függően is változik, tehát figyelembe veszi a váz az ON állást.
Életemben annyi képet nem lőttem szobafenyőről, mint az utóbbi 2 hónapban; olyanok az ágai, mint egy jó centi, szóval azonos helyre állva és mindig a közepét célozva látható a pontatlanság azonnal.
-
Mirman
őstag
Az egyedi picture style nem fog átmenni , csak úgy hogy ha te mondjuk csinálsz egy egyedi picture profilet ami a Standard-ből indul ki akkor lightroomban a standardet társítja hozzá.
Ez amúgy nem minden váz esetében működik. EOS R-nél kezeli pl a lightroom , Rp-t pl nem .
Nikon Z6 II-m van most , ezt meg ugyebár nem támogatja még semmi úgyhogy erről nem tudok véleményt mondani. -
Mirman
őstag
De kéne . A RAW kép metaadatai között ott van hogy milyen picture control-al lett a kép készítve. Ez NEM jelenti azt hogy magán a nyers képen ez bármit is módosított volna , csak a RAW szerkesztő programok hozzárendehetik az általuk ismert profilt amikor megnyitod a képet benne. A gyári raw szerkesztők ilyenek , lightroom ilyen , CaptureOne szintén , ezekszerint a kolléga által használt is.
De ez teljesen egyenértékű azzal mintha alapból importnál beállítanád a színprofilt , nincs különbség végeredmény szempontjából.
-
Köszi minden választ. Ez esetben nem állítgatom a PC-t, mert más szoftvert használok. A torzítás korrekcióval kapcsolatban akkor pedig valami hiba van nálam tényleg. Igazából csak a 24-120 esetén fájó, mert tesztek alapján kb. a 28 mm az egyetlen, ahol nem torzít érdemben. Vicces, hogy D750 mellé ez a KIT objektív, kicsit bánom a beszerzését, mert zoomnak kicsi, nagylátóban meg torzít. Kábé háromszor, ha használtam emiatt... Persze, utómunkával is feloldható lenne a torzítás, de csak lenne, mert nem Adobe terméket használok, az meg kézi korrekciót tesz csak lehetővé. Majd lehet, hogy az lesz, hogy Capture One ingyenes verzióval kibontom, az elvileg ismeri ezt a lencsét, és utána dolgozom fel mással.
-
Passz, én sem látok különösebb különbséget, de azért kérdeztem, hátha csak rosszul nézem.
Megint más, aztán nem kérdezek többet egy darabig: eredeti EL15 akkut kicsit sokallom, van biztonságos, olcsóbb alternatíva? Itthon Dörr / JUPIO-t látok jellemzően, Amazonon Patona-t. Mind kábé fele a gyári akkunak. Megéri a rizikót? Mintha valaki itt szívott volna már korábban aftermarket akkukkal.
-
Elvileg több figyelmet követel vele az utómunka nem Adobe termékek használata esetén, ráadásul a webes technológia sRGB-t preferál a kezdetektől (valahol olyat is olvastam, hogy egyes böngészőkben fakóbban jelennek meg az Adobe RGB színtérben kidolgozott képek, fájlormátumtól függetlenül), ezért inkább printhez ajánlják a használatát.
-
-
tomboy0013
veterán
Első gépem. Nem igazán volt se megfelelő tudásom se tapasztalatom a témában, hiába olvastam mindent el a kiszemelt gépekről sajnos nem.mindent értettem a tudás hiánya miatt. De a telókból kiindulva nem gondoltam, hogy szobában is ilyen arányban képes egy DSLR gép mellé lőni a fókuszt manapság. Na mindegy meg kell tanulnom használni ezt amennyire lehet és kész. Ha a szervíz megoldja az OVF fókusz gondokat legalább a fix obiknál akkor nem lesz gondom. Ha nem, akkor eladom.
-
tomboy0013
veterán
Ha egy picit fényesebb részen fotózok a szobában akkor éles lesz a kép csak épp a téma mögött. Pont mint a fix Nikkor obikkal. Elküldöm a szervízbe 2db Nikkor obival (35mm és 50mm), aztán remélem a Tokina is jobb lesz mert állítanak valamit a vázon. Bár ettől függetlenül elég gáz, hogy totál életlen az egész kép ha egy picit sötétebb van...
-
Peczek
aktív tag
Kivéve, ha a váz gyárilag nem pontos. Elvileg azt is be lehet állítani az abszolult 0-hoz.
De nem ez a kérdés, a D7200-as váz utazott egyet, meglátogatta Prága városát.
A kérdés az, hogy a Tokia 11-16-ot garanciálisan lehet -e kalibrálni, úgy hogy csak az obit állítják el, a vázat nem?
-
-
-
SzVSz korrekt volt némi szurkálódás főleg AF-témában, pl hogy a mostani "nagy af-tracking megváltás" kb 15perc programmer munka lett volna...
A 70-200 engem nem érint, jól elvagyok a <400€-ért újított canon 2.8/200L-el
. Egyelőre MF használom, de majd lövök hozzá autofókuszos EF-Z adaptert.
-
NvidiaRTX
őstag
Ja hogy arányosan változnak egymáshoz képest... ahhha. Előbb is mondhattad vóna.
De várjál.. ha a végeredmény ugyan az lesz akkor nem tök mind1, melyik beállítás lesz a jó?
Tudom rövidebb záridő könnyebb kép készítés, de kisebb ISO zaj mentesebb kép.Érdekes mert az elején amikor bejöttem ide azt mondták, hogy az Automata mód semmire nem jó most meg azt mondják, hogy hagyjak csak szépen mindent automatán?
Hogy van ez Pumba?
A mód állásban csak az F-et lehet állogatni nem? Az meg korlátozva van lefelé. (obi függő)
Ennyi erővel az automata sem állítja az F-et csak a maradék kettőt az ISO-t meg a zárat.tvamos:
Mivel anno csak kompakt gépeim voltak mindig a Live-ot használtam tehát a nagy kijelzőt.
De aszonták ez DSLR ezt a nézőkével kell használni mert akkor látom az igazi képet.
Tehát azzal használom és milyen jól át is verem magam vele mivel hiába látom én a "valóságot" a tükrön keresztül ha az elkészült képnek semmi köze nem lesz hozzá. -
NvidiaRTX
őstag
Nem manuál volt hanem A mód. Semmi sem volt fix csak az F5.6 a többit ő maga lőtte be automatán.
De sejtem miért kaptam ilyen beállítást.
Ezért: KÉP.
Ebben a beállításban van olyan hogy Automatikus azon belül pedig az, hogy Rövid.
Tehát gondolom a gép megpróbálja automatán beállítani a záridőt amilyen rövid csak lehet.
Most csináltam két benti képet egy fekete táskáról amit kinagyítottam 100%-ra (PS-ba) a te és az én beállításommal is:
1/100 ISO6400
1/30 ISO3200 -
A Zéé
addikt
Manualozni amúgy szerintem nagyon ritkán érdemes.
Persze, amikor újdonság volt nekem is a gépem, én is azzal akartam mindent, mert hogy majd én úgyis jobban tudom, mint a gép. És hát nem... Nemhogy jobban nem tudtam, de még ráadásul egy csomó időt el is szarakodtam, szóval hamar leszoktam róla.
Rekesz prioritás, záridő függvényében manuálisan ISO állítás, és ha valami miatt kell, akkor ott az expó korrekció. -
PuMbA
titán
"Ha full auto módban használtad volna a gépet, akkor a gép 1/160-at számolt volna ki és az ISO-t pedig lejjebb rakta volna."
Emiatt nem érdemes manuálozni egyből, mert érdemes megismerkedni, hogy hogy működik egy gép automata / záridő prioritás / rekesz prioritás módja Auto ISO-val és miként számol, azaz te is jobban fogod tudni, hogy mit kéne állítani majd manuálban.
-
NvidiaRTX
őstag
Auto záridő volt azért lett annyi. De igazán kifejthetnéd mi vele a gond. Sok vagy kevés?
Próbáltam mi a különbség belső térben a 3200 és 6400 között. Meglepően zajos lett a kép 6400-on ami már ronda volt.
De mondom ezt már kitapasztaltam rengeteg képpel, hogy belső félhomályos szobában nekem az 1/30 ISO3200 tökéletes még F5.6-on is.tvamos:
Az a VR dolog nem sokat ér.
Fogtatok már olyan kompakt gépet a kezetekben amiben rendes optikai stabi volt?
És olyat ami opti és elektronikus is? (inteligens stabilizálás-nak híjják)
Na azok értek valamit de ez a VR nem sok mindenre jó.
A Nikon P1000-el tudtam éles képet lőni kézben tartva amikor ki volt csavarva max-ra az opti zoom és az nem csak 8x meg 10x volt hanem, 125x... (24-3000mm)
Mozdulatlan tárgyakat fotóztam, de nincs konkrét témám már mondtam.
Azt fotózom ami a kedvemre való. -
törölt tag
Nekem az a tapasztalatom, hogy ha kicsit jobban odaszorítom a "pofázmányomhoz" a gépet, stabilabb a tartás. Illetve még a légzésre is odafigyelek, hogy épp előtte vegyek egy nagy levegőt, mielőtt elsütném. 50/1.8 obival (semmi stabilizátor) DX-es gépen így általában az 1/50-et már stabilan tudom hozni, meg merem kockáztatni, de sokszor az 1/40-et is. De még kísérletezem ezen. Lehet az lesz a vége, hogy mindig legyen nálam egy állvány.
-
NvidiaRTX
őstag
Na tényleg ha már itt tartunk Pumba.
Mi az a jó záridő ami kb garantálja, hogy ne legyen bemozdult a kép?
Most próbáltam 1/30-as záridővel csinálni ugyan úgy F5.6-on így már az ISO14k lett, de most kézből is "jó" lett a kép, de persze zajosabb is és színek sem passzolnak. -
rekid
addikt
Nem kell ezen szerinzem tulzottan agyalni. A d750 egy elegge klasszis es sokak altal hasznalt gep a nikonnal. Ha az ar tenyleg jo es boven befer a zarcsere akkor meg kell alaposan nezni (szenzor, mukodes) aztan ha jo akkor megvenni aztan fotozni. Ennyi. Ha meg para van akkor veni kisebb exposzamosat. Bar meg ugyan uhy lwhet mas rossz azokban is..
-
Throme
veterán
Így van, tönkremehet a 14 expos is, de kisebb rá az esély, és mindig rosszkor megy tönkre egy gép, expo számtól független.
Nincs összefüggés exposzám és fontos/kevésbé fontos tönkremeneteli helyek közt, csak az előfordulás esélyesebb.Viszont egy 14 vagy 1200 expos gép jó eséllyel garis, míg ez a 250k-s nem valószínű.
-
rekid
addikt
-
rekid
addikt
A kettes nem igaz. Epp, hogy pontosabb de lassabb a fokuszalas live viewban.
Es ugye front es back fokuszod sincs..
Ugyan nem vagyok profi de a foldrol keszult kepeim mind lv-val keszulnek a kihajthato kijelzo miatt nem kell sarban fekudnom. Sot az allvanyrol keszult kepeim is mert joval egyszerubb mint kukucskalni. -
*Ropi*
félisten
-
olivera88
veterán
Hmm.
Akkor miért irták?
Na ja lassú, azt észrevettem én is, az alap 18-55 ös AF P után.
Amúgy 18-140 es Nikont akartam eredetileg, de inkább gondoltam teszek még hozzá kis pénzt és lesz 18-200, azzal 140 es el ugyanott lettem volna akkor gondolom.
Az is AFS rendszerű, az is lassú lett volna és kisebb zoom.
Lehet többet érne volna ennek az árán valami más gyártó obiját venni?"Azaz ha a képminőség fontos és inkább 18-55 és egy 70-300-zal ketté bontani"
Ez alatt mit értesz?
-
kuruc01
tag
Köszönöm a választ,kézből nem tudom hogy sikerül megtartani a záridőt.Ott is meg vagyok lőve,hogy mivel nagyobb mélységélesség kellene hogy látszódjanak a színpadon a hátrább állók is,kis rekeszhez még hosszabb záridő kéne,vagy elszalad az ISO,zajos lesz.Ezért vagyok tanácstalan, ez a melyik ujjam harapjam meg helyzet.Jelen pillanatban ilyen technika áll a rendelkezésemre,a beépített vakunak semmi értelmét nem látom ilyen távolságból.
-
fireman123
őstag
Köszi, ez volt a gond amit írtál, csak rendszergazdai joggal lehet most abba a mappába másolni, ha rendszergazdai joggal indítom az áttöltő progit akkor működik.
Amúgy hogyan lehet a mappáról levenni ezt a tulajdonságot? (nem vagyok egy nagy windows bubus)
#gaben2: ...megszoktam ezt a progit
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Nintendo Switch 2
- Nyaralás topik
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- A Z Fold7, vagy a Magic V5 a vékonyabb valójában?
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Óra topik
- Villanyszerelés
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- További aktív témák...
- GOPRO Hero 11 BLACK akciókamera - különlegesség!!! Labs fw 01.20.70
- Fuji 33mm f/1.4 WR obi
- Canon EOS 1300D gép szettek, objektívekkel, kiegészítőkkel (1400 - 7900 expos gépek, újszerűek! )
- Nikon Z50 II kit (DX 16-50 f/3.5-6.3 VR, DX 50-250 f/4.5-6.3 VR)
- Eladó egy DZOFILM Pictor Zoom objektív szett: 20 55mm T2.8 és 50 125mm T2.8
- Eladó karcmentes állapotban levő Apple iPhone 14 Plus 256GB / AKKU 100% / 12 hónap jótállás
- AKCIÓ! MSI B550 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA MSI 650W
- LG 65C2 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- Új! Számla + 1-3ÉV Gari! Áfás! Gamer PC - Számítógép! I5 14400F / RTX 5070 / 32GB DDR5 / 1TB SSD M.2
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest