- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Google Pixel topik
- iPhone topik
- One mobilszolgáltatások
- Garmin Fenix 7 és 7S - profi sport megszokásból
- Sony Xperia 10 VI - vajon miben bízhat?
- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
- Júliusi techmontázs (2025)
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
-
Mobilarena
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Roachy
senior tag
-
A Zéé
addikt
válasz
NvidiaRTX #48244 üzenetére
Vettél egy céleszközt, aminek a használatát tanulni kell. Szar dolog kocsikkal összehasonlítani, de neked most van egy jóféle nyerges vontatód, ami bizonyos körülmények közt jobb, mint egy Ford Focus, bizonyos körülmények közt rosszabb. Ahogy a nyerges vontatót is tanulni, szokni kell, úgy a D7500-at is, hogy ki tudd hozni belőle mindazt, ami benne van, és amire valójában való.
Persze lehet használni enélkül is, de az nem a nyerges vontató hibája, hogy nem tudsz vele parkolni a suli előtt, amikor a gyerekért mész.Elhiszem, hogy baromi bosszantó, hogy elköltöttél egy valag pénzt, és úgy tűnik, hogy nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, de ez sajnos nem a gép hibája, hanem te hoztál egy rossz döntést, amikor ezt a gépet választottad. Ezen tényleg csak úgy tudsz változtatni, hogy kiszállsz belőle, és veszel valamit, ami jobban az igényeidhez passzol, vagy rászánod azt a kis időt, és energiát, hogy megértsd az eszközöd működésének alapvető összefüggéseit. Elolvasol 1-2 könyvet, türelmesen próbálod közben a gépet, és hidd el, elég hamar elérhetsz egy olyan szintre, amikor már van esélyed arra, hogy megkapod azt, amit vártál.
u. i. : nem, nem vagyok sem profi, sem irigy, és van pénzem pótakkura is. Én is csak egy hobbista vagyok, aki szintén a saját örömére kattintgat.
-
tvamos
nagyúr
válasz
NvidiaRTX #48244 üzenetére
Senki nem akar beloled profi fotost csinalni. Attol , hogy elolvasol 1-2 konyvet, nem leszel az.
Itt szerintem az emberek tobbsege nem ezzel keresi a penzet, azok nem jarnak ide. Inkabb lelkes hobbistak vagyunk, en igy gondolom. De majd lehet, hogy racafolnak az emberek.
Azt sem hiszem, hogy irigyek vagyunk rad, en egyaltalan nem vagyok az, nem sajnalom a gepet toled, es nem szeretnek dslr-t magamnak. (Marmint van egy, de nam akarok mar masikat.)
Azt viszont komolyan gondolom, ha ugy erzed, ez a gep nem megfelelo, akkor ne tartsd meg. Nem tudod majd sosem orommel hasznalni.Ennek ellenere meg mindig ugy gondolom, (miutan probaltam a D7500-at bemutaton,) hogy szerintem az egyik legjobb DX szenzoros gep, es tutira lehet vele csodalatos kepeket loni, nem a gep fog megakadalyozni benne.
(#48245) bayarena
Igen, igaza van, de a telefonokba most sokkal tobb fejlesztesi penz megy, az emberek cserelgetik 2 evente. Rendes fenykepezogepet meg sokkal kevesen vesznek, azok is sokkal ritkabban, nehez lenne kovetni a telefonok fejlodesi sebesseget...(#48242) OPiiPO
Hat igen... nehez megtalalni a megfelelo kompromisszumot. -
válasz
NvidiaRTX #48236 üzenetére
"A probléma azzal van, hogy a 350k-s gép nem tud jó fotót lőni automata módban és ez igen csak szomorú."
- Ez így van, egyetértek. A 350K gép akkor fog jobb képet lőni mit a mobilod ha tanulsz, és az eddigi hozzászólásokról nem az jött le, hogy ez lenne a Te utad. De lehet tévedek -
tvamos
nagyúr
válasz
NvidiaRTX #48240 üzenetére
Szerintem szerezz be egy fotós könyvet, pl. Scott Kelby A digitális fotós könyv, vagy valami ilyesmit, és azt olvasd el. A használati útmutató piszok unalmas, és nem is tankönyv jellegű, szerintem tanulni nem jó belőle.
A másik dolog, ha milc-et akarsz, mert a D7500 nagy, és nehéz, akkor inkább szabadulj meg tőle.
Annyi még, hogy azért a szenzor métert, a fényerő, meg a zoom átfogás behatárolja az obi méretet, és súlyt. Kis szenzorra, nem túl gyors fixet, ez a kis súly titka. (pl. 1 Nikkor 10mm f/2.8 77g!) -
törölt tag
válasz
NvidiaRTX #48236 üzenetére
Teljesen mind1, hogy tisztában van-e valaki az alapokkal vagy nem, tökéletes kép utómunka nélkül nincs. Ez a tapasztalat.
Ettől még nem lesz mindegy. Utómunkával nem lehet mindent helyrehozni. Az a jó, ha már az expozíció jól sikerült (technikailag is). Ha nem így van, az valamikor korrigálható utómunkával, sokszor viszont csak részben. Ezért jó tisztában lenni az alapokkal. Kis segítség:
[link] .
(Ma már persze némely megállapítása elavult, pl. a dinamikatartományról, de ettől még az alapokat jól leírja.) -
PuMbA
titán
válasz
NvidiaRTX #48225 üzenetére
"Ja hogy arányosan változnak egymáshoz képest... ahhha. Előbb is mondhattad vóna."
Ez a fő lényeg manuálba
Hogy valahol elveszel és máshol hozzá tudsz adni, hogy az expó az általad kívánt módon legyen helyes és ne úgy, ahogy a gép állítja össze.
"Érdekes mert az elején amikor bejöttem ide azt mondták, hogy az Automata mód semmire nem jó most meg azt mondják, hogy hagyjak csak szépen mindent automatán?"
Ha valaki nincs tisztában az alap dolgokkal, mint például az előbb említett ISO / záridő / rekesz arányos változással, akkor azt meg tudja tanulni, például amit írtam, hogy a reciprok szabály szerint állítja be a záridőt, tehát 140mm-en 1/200sec-et fog berakni, 80mm-en 1/120-at. Az biztos, hogy egy kezdőnek egyből manuálba menni azért nem ajánlott. Záridő vagy rekesz prioritás Auto ISO-val maximum.
"A mód állásban csak az F-et lehet állogatni nem?"
Automatában semmit sem lehet állítani. Mindent a gép fog kiválasztani.
-
válasz
NvidiaRTX #48213 üzenetére
1/640 már főleg akkor kell ha a cél mozog - de te statikus dolgokat fotóztál ( ha jól olvastam )
(#48225) AuraSync - no offense, de lehet hogy a DSLR nem a te géped, ezt azért tanulni kell. Bocs, de szerintem szánj rá kis időt először a manual olvasás utáni teljes megértésére, utána kérdezgess a topicban ha már az alap dolgokkal tisztában vagy. Bocs mégegyszer.
-
törölt tag
válasz
NvidiaRTX #48222 üzenetére
Aham, akkor ugyanez lehetett annál a D750-es turistánál is. Először próbáltam amúgy manuálban, mert nem tetszett az automatán felajánlott beállítás. (Filmes gépem is használom P módban, mert valamelyik obival csak így tudom vagy S-ben, viszont ott lehet variálni a rekesz - záridő pároson, szóval nem érzem annyira a hátrányát.)
Csodálkoztam, miért exponálja alul a képet. Ezután inkább visszatettem auto-ra, azzal lőttem róla a képeket, de nem értettem a jelenséget. Most már végre tiszta. -
PuMbA
titán
válasz
NvidiaRTX #48222 üzenetére
"Ebben a beállításban van olyan hogy Automatikus azon belül pedig az, hogy Rövid.
Tehát gondolom a gép megpróbálja automatán beállítani a záridőt amilyen rövid csak lehet."Ezt akkor állítsd vissza alapértelmezett beállításra, mert nem valami jó
A két képed pedig jó lenne, de mivel ISO-ban egy fényértéket léptél, ezért záridőben is egy fényértéket kellett volna lépned, tehát ISO3200-ban 1/50-nel kellett volna csinálnod, hogy azonos expozíciót kapj, mert így sötétebb lett a kép.
-
PuMbA
titán
válasz
NvidiaRTX #48217 üzenetére
Az én gépem zajosabb ISO6400-en, mint a D7500 és szerintem még simán jó
Autó záridő ok, de az ISO miért lett olyan sok? Milyen paraméter volt, amit megadtál neki? Azért kérdezem, mert full automata módban biztos nem állít be ilyet a gép, tehát valamit megadtál neki, hogy ilyen rossz értékek kerekedtek ki. 1/640 sok. Látszik, hogy 100mm-en fotóztál, tehát ahhoz a reciprok szabály szerint 1/160 is elég lett volna, ha nincs gyorsan mozgó téma a képen, de mivel van VR az obiban, ezért 1/100 is jó. Ha full auto módban használtad volna a gépet, akkor a gép 1/160-at számolt volna ki és az ISO-t pedig lejjebb rakta volna.
A obiban lévő VR biztosan képest 3 fényértékre, tehát az már valami. Az azt jelenti, hogy 140mm-en 1/200 helyett például 1/50-en is éles képet kell kapnod. Próbáld ki.
-
Acula M.D.
tag
válasz
Ahogy tvamos is írja, itt valószínűleg bőven elég lett volna egy lassabb záridő is. Én általában úgy szoktam használni a gépet hogy a “szentháromság” közül csak egyet állíthat automatán. Ez legtöbbször azt jelenti hogy A mód ahol én mondom meg a rekeszt, az ISOt 100on hagyom és a gép beállítja a záridőt. Ha esetleg nagyon alacsony lenne, akkor persze emelem az ISOt.
A kompaktok kisebb szenzorával természetszerűen sokkal könyebb a képet stabilizálni.
-
PuMbA
titán
válasz
Miért használtál 1/640-et? tvamos jól írja, 1/100 simán elég lett volna. Auto ISO-t felső határt nyomd fel 6400-ig, ez az APS-C fényképezők alap beállítása. Egy bemozdult kép mindig használhatatlan, de az ISO6400-es még nem az, szóval nincs értelme 3200-on tartanod.
-
törölt tag
válasz
NvidiaRTX #48205 üzenetére
De miért nem próbálod meg kézzel állítani az ISO-t? Addig növeled, míg nem kapsz olyan záridőt, amit biztosan ki tudsz tartani. Soha sem használtam AUTO ISO-t, de múltkor szembetalálkoztam vele. Épp fotóztam a Gellért-hegyen, ott volt egy külföldi srác a Nikon D750-ével, megkért, csináljak róla néhány képet. Full auto módban használta. Mikor megláttam, mekkora ISO értéket lő be automatán, miközben szép napsütés van, eléggé meglepődtem. Egyáltalán nem volt szükség arra az ISO értékre, illetve arra a rövid záridőre sem. Legszívesebben átállítottam volna, de inkább hagytam a fenébe. D750 azért bírja a magas ISO-t, így is elég jó lesz neki a kép. De akkor is célravezetőbb, ha úgy rögzül be az embernél, hogy ha nem muszáj, nem növeli az ISO-t mértéktelenül.
-
törölt tag
válasz
NvidiaRTX #48200 üzenetére
Minek az AUTO ISO? Az ember állítgatja magának, mindig az elérhető legalacsonyabbra törekedve. Kimész gyakorolni ilyen jó időben, belövöd 100-ra, nem nagyon kell onnan elállítani az ISO-t. Nem érdemes ezzel ennyit vacakolni.
Persze mikor rizikós adott záridőt kitartani, akkor vagy lehet nyúlni a rekeszhez (ha belefér az elképzelésünkbe), vagy növelni az ISO-t. Érdemes ismerni adott objektív jellemzőit, melyik rekeszértéknél mit tud. Illetve a váz jellemzőit, hogyan viselkedik magasabb ISO értékeknél. Ez tesztekből, illetve saját tapasztalatból is kiderülhet. -
válasz
NvidiaRTX #48193 üzenetére
Bármi, amiben azt látod hogy "általános", azt vihar sebességel kapcsold ki a picsába.
A D7500 megbírja a 6400-at... ha nagyon muszáj, és RAWban lősz, és aztán ráeresztesz valami számodra elviselhető algoritmussal rendelkező szoftvert.
(Egyébként auto ISO a Sátán műve - köszönöm, hogy elmondhattam és itt lehettem Önök között ezen a szép estén, próbálják ki a borjúszegyet, alásszolgája.)
... ja, és hát persze TÉMAFÜGGŐ.
-
rekid
addikt
válasz
1. Jellemzően jpg-ben fotózásnál van értelme ha nem dolgozod ki a képeket LR-rel vagy más progival. "Elkeni" a zajt részletet buksz. Ha rawban fotózól megtudod tenni utólag is a zajcsökkentést miután kidolgoztad a képed.
2.Szintén jpg-nél használatos. Ha utólag dolgozod fel, úgyis magad állítasz mindent. -
NvidiaRTX
őstag
válasz
Addig addig tesztelgettem míg megtaláltam magamnak azt a beállítást amivel kb azt a fényt/színt kapom amit a valóságban látok.
Ezt 1/30-as fix záridővel értem el Semleges Picture Control-al és Max ISO3200-al.
Ezen a záridőn meg tudom tartani kb úgy a gépet, hogy nem mozdul be.
Az ember több 100 képet elbax csak azért, hogy tesztelje mit tud a gép.
Mondjuk ezek a beállítások csak szoba körülmények, de ma tesztelem őket kint is.
Vikthor:
Ezek a szűrők úgy tudom az obi belső menetére rögzíthetők míg a napellenző a külsőre. -
PuMbA
titán
válasz
NvidiaRTX #48142 üzenetére
Ez sok mindentől függ. Általános szabály, tehát stabilizátor nélkül egy iránymutató az, hogy 1/gyújtótáv, tehát ha APS-C-n 50mm-rel fotózol, az a crop factor miatt ugye FF 75mm-rel ekvivalens, tehát 1/75 vagy kisebb záridővel kell operálnod. Ez eltérhet attól függően, hogy stabilabb a kezed, mint az átlag emberé vagy nem, tehát ha remegősebb a kezed, akkor mindig megtoldod és 1/75 helyett 1/100, 1/100 helyett 1/125 stb lesz neked a jó. Erre jön rá még a stabilizátor, tehát ha az obidban 4 fényértékes stabilizátor van, akkor 1/75-ről még leléphetsz 4 fényértéket és ott sem lesz bemozdult a kép, tehét 1/75 -> 1/36 -> 1/18 -> 1/9 -> 1/5-tel is jó vagy.
-
-
NandorHUN
addikt
válasz
NvidiaRTX #48112 üzenetére
Amúgy kalibrált monitornak sok értelmét nem látom. Szerkeszted, de a képeket 99%ban olyan készüléken fogod látni ami nincs kalibrálva. Elég ha jó szineid vannak, kalibrálásnak így sok értelme nincsen. Annyi készülék, TV, monitor, mindnek egy kicsit más lesz a színe.
-
*Ropi*
félisten
-
törölt tag
válasz
NvidiaRTX #48100 üzenetére
Egyszer már volt hasonló bajom PS-al, hogy a benne megnyitott képeknek megnyitás után más színük lett.
De miért ne lenne más színük, ha NEF-ről van szó? Lightroomban még a Camera Matching alatt lévő színprofilok sem adják pont azt a színt, amit a sooc jpeg, vagy a raw-ba beágyazott jpeg.
Nekem a DxO Optics Pro sem jött be e tekintetben, tehát hogy adott Nikon gép saját színprofilját minél jobban megközelítőt használhassak.
Emiatt használom a Nikon szoftvereit (Capture NX-D), legalább egy nef->tiff konverzióra, aztán ezt szerkesztem LR-ban. De sokszor megoldom Capture NX-D-ben az egészet, máskor félig-meddig. -
robi1979
aktív tag
válasz
NvidiaRTX #48100 üzenetére
Nálam most az AUTO TONE szarakszik PS-ben. Rányomok és valami vörös szűrőt dob rá AUTO COLORnál pedig lilát, vicces. Illetve a select and mask is xar. Ver. 20.04.
Tudom nem ide illik a téma, de PS-t hogyan lehet backuppolni ha új verziót akarok fölrakni? A saját topicjában nem kaptam erre választ korábban.
-
marcitp
őstag
válasz
NvidiaRTX #44421 üzenetére
Ez egy rövid kis leírás, ha gondolod, olvasd el. Ha felkeltette az érdeklődésedet, akkor keresd meg az írás alapján, mi hol van a gépeden. Ha nem, akkor tényleg add el a szettet, vegyél egy jó kamerás telót.
Tényleg jó kamerákat pakolnak már ezekbe.Ha nincs türelmed tanulni kicsit, nem akarsz vele "szarakodni", akkor engedd el ezt a vonalat.
tényleg nem bántás.
A telefon mindig Nálad van, ezt meg még cipelni is kell. -
gaben22
senior tag
válasz
NvidiaRTX #44424 üzenetére
Nekem kezd egy kicsit gyanús lenni a figura, hogy őszinte legyek
. Amúgy, ha komolyan beszéltél eddig, akkor szerintem még ne add fel, kb. 2 vagy 3 5 perces Youtube videóval már minimum ott tartanál tudásban mint most. Manualt meg nem kiolvasni kell, mint Dosztojevszkijt. De rád bízom, te tudod, neked mi a legjobb.
-
Roachy
senior tag
válasz
NvidiaRTX #44421 üzenetére
Na már most nem hinném, hogy ehhez mindig lesz türelmem próbálgatni.
Ha ez így van, akkor ahogyan már javasoltam maradj a telefonnál. Vagy vegyél egy kompaktot. Neked minden jel szerint nem való dslr.
Én sem mondtam, hogy profi szinten kell megtanulnod.De ha jó képeket akarsz a jelenlegi gépeddel, nem úszod meg. A dslr-eket nem full automata fotózásra találták ki.
-
Roachy
senior tag
válasz
NvidiaRTX #44417 üzenetére
A telefon képe full szét van esve ha belenagyítasz, míg a dslr-é részletes.
A telefon képe még láthatóan erős zajszűrés mellett sem sokkal tisztább mint a gép.
A telefon 1/20-ados záridővel és 1000-es isoval lőtte a képet, te meg a géppel 1/60 iso 3200-al.
A dslr képe még így zajosan is jobb mint a telefoné.
Ne ess a pixel búvárok hibájába, mert soha nem leszel elégedett. A zaj amúgy sem ellenség. Egyrészt utómunkával jól tolerálható, másrészt egy jó kép értékéből semmit nem von le, amíg értelmes határon belül mozog.
A színek a telefon esetében egy a gyártó által meghatározott séma szerint tuningolva vannak, a Nikonodnál mivel raw-ban lőtted, csak egy előképet látsz, viszont teljes szabadságot kapsz, hogy olyanra varázsold, amilyenre szeretnéd.
A raw fájlt úgy kell elképzelni, mint régen a filmek idejében a negatívot. Ezt is ugyanúgy elő kell hívni, ki kell dolgozni.
Ezt mind meg kell tanulnod, hogy mi, mit és hogyan befolyásol a gépen, meg kell tanulnod az utómunka menetét is.
Az eddigi kérdéseid jó részére, már csak azzal választ kaphattál volna, ha veszed a fáradtságot és elolvasod a használati útmútatót.
Ha neked ehhez nincs kedved, és szerinted a telefon képe a jobb, akkor maradj tényleg a telefonodnál, de azt ne várd, hogy majd türelmesen minden egyes kérdésedet megválaszoljuk.De tudod mit! Én megtanítom neked a géped használatát egy megfelelő óradíj kifizetése mellett.
-
gaben22
senior tag
válasz
NvidiaRTX #44417 üzenetére
Szerintem a telefon rosszabb még így is (igaz én egyből kép szélére tekertem, beidegződés...
). Ha minden igaz 18-105 + VR kitobid van (most nem néztem vissza), szerintem zársebesség mehet le, akár 20-30 környékére, ISO egyből lejjebb fog menni és így zaj is csökenni fog. Kezdésnek már ez is javítani fog a dolgon, meg apperture NEF-en 4.0-n áll, az mehetne le 3.5-re is ha valóban olyan objektíved van, mint gondolom.
-
itouchfan
senior tag
válasz
NvidiaRTX #44410 üzenetére
A múltkori képeket sem láttuk. Ezekre is ránéznénk szerintem egy páran, EXIF-fel együtt, mert erősen User error szaga van. De ha még igazad is van, és a körömnyi telefon érzékelő képét szoftveresen zajszűrik számodra elfogadhatóra, az Apsc szenzor képe pedig jó beállításokkal nem elfogadható számodra (utómunka után sem), akkor nem lenne értelme fényképezőgépeket gyártani kb...kitobjektívvel is lehet elfogadható képet lőni.
Én személy szerint nagyon kíváncsi vagyok a képekre, (+ hogy a vélt/valós probléma ne csak indokolatlan ekézése legyen a rendszernek).
-
Viperator
őstag
válasz
Attól függ mekkora a szoba (hatalmas palota vagy kis panel, stb) A meglévő obiddal (ha jól tudom, hogy 18-105) próbáld meg beállítani a gyútávot (pl 20, 35, 50, 85) és vizsgáld meg mindegyik gyútávval a szobában, hogy melyik felel meg a szobában Neked és mit szeretnél fényképezni/videózni...
-
gaben22
senior tag
válasz
Lehet én voltam, aki példálozott a mobiltelefon vs dslr vs csalódás hármasban, de lehet ez egy picit erős, nem akarod feltölteni azt a 2 képet? Lehetőleg valami olyan oldalra, ami nem editálja le a szart is a képről (nem méretezi át, nem törli a metaadatokat...., esetleg a gps adatot töröld előtte, ha csatolva van).
-
válasz
NvidiaRTX #44381 üzenetére
Nagyrészt csak azt tudom én is ismételni, amit már leírtak előttem:
1) Mutasd a NEF-eket.
"3-or csináltam képet ugyan arról a tárgyról ugyanakkor ugyan onnét, annak 3x-or más színe lett." - ez bizonyos fényforrások esetén automata fehéregyensúlynál előfordulhat... de nagyon töröm a buksimat, hogy másképp hogyan történhetne ilyesmi.
2) Semmilyen gép sem képes arra magától, "amit az ember szeretne" - neked kell beállítanod, hogy mit szeretnél. Ez gyakran utómunkát is igényel, és még akkor sem biztos, hogy 100%-ra megoldható.
Sőt, itt válaszolnék erre, hogy "Létezik egyáltalán olyan felvevő eszköz amivel azt kapom amit látok?"
NEM. Ilyet ne is várj, szerintem 20év múlvára se. A gépben lévő optika-szenzor-DSP triumvirátus sosem fog pontosan úgy működni, mint a szemed. (Mondjuk szerintem ez inkább feature, mint bug...) Nem akarok mély neurobiológiai fejtegetésekbe bocsájtkozni, mert nem is vágom eléggé a témát hozzá - de ettől még kellő türelemmel és gyakorlással meg fogsz tanulni jó képeket lőni. Ami sosem lesz 100% pont olyan, mint amilyennek pontosan te, pontosan ott, pontosan akkor láttad a témát - de ez szerintem nem is célja a fényképezésnek.3) Ilyesmi kérdésekkel kapcsolatban, mint az AF módok, sajnos tényleg nem mellőzhető a doksi alapos és értő elolvasása, majd sok kísérletezgetés - nem csak otthon, de terepen is, különféle módokon mozgó témákkal.
-
marcitp
őstag
válasz
NvidiaRTX #44386 üzenetére
Tényleg olvasd már el a manuált!
nem teszi meg senki helyetted, és azt se várd, hogy innen valaki majd írogat olyan kérdésekre, ami ott le van írva, elég részletesen.
Van sok jó fotóskönyv is. De akár neten is rengeteg hasznos infó.
a 7200 meg tényleg jó gép, nem azzal lesz a baj.amúgy szerintem sokan vagyunk úgy, új gép vásárlásakor még a budira is manual jött, nem az újság.
-
rekid
addikt
válasz
Még mindig nem írtál semmit arról, hogy hol, mit, milyen körülmények között és milyen beállításokkal fotóztál.
"Melyik AF módot érdemes alapértelmezetten használni?
AF-C, AF-S vagy AF-A?
Igazából melyik mire jó?"Nyisd ki a felhasználói kézikönyvet és olvasd el. Elég részletesen elmagyarázza.
"Szeretnék tényleg jó képeket csinálni ha már ennyi lét belefeccőtem a dologba."
Amit eddig "belefeccőtél" az a fotós világban a "jó napot kívánok" kategória.
Hogy szemétetelesem a helyzeted az eddig leírtak alapján: Vásároltál egy alsó közép kategóriás új autót (ami drágának tűnik) de életedben nem vezettél és jogsid sincs. Ellenben nagyon szeretnéd a az autód jól meghajtani. Sajna meg kell tanulni vezetni ami hát nem két perc.
-
PuMbA
titán
válasz
"Melyik AF módot érdemes alapértelmezetten használni?
AF-C, AF-S vagy AF-A?
Igazából melyik mire jó?"Na ezeknek utána kell nézned
Vagy előveszed a kézikönyvet vagy beírod YouTube-ba, hogy "focusing modes" vagy valami hasonló és biztos találsz olyan videót, ami kifejti. Én mielőtt megvettem a gépem, megnéztem minimum 30 órányi YouTube videót és elolvastam a web-ről letölthető több száz oldalas leírást, amit a géppel normál esetben kis könyvként adnak, így kézbevétel után nem volt nagy szám eligazodni a dolgokon.
-
updog
őstag
válasz
"Szeretnék tényleg jó képeket csinálni ha már ennyi lét belefeccőtem a dologba."
AF-es kérdésre a válasz: attól függ, de még ez sem teljesen igaz, mert attól függ, és tőled is függ. Lehet hogy egy lóversenyen is a full manual fókusz fog neked kézreállni. Ki kell mindent próbálni, azért persze javaslatok vannak internetszerte. Azt hiszem ezt a részt amúgy pont jól leírja a manual (amúgy google első találat "nikon af-s af-c", OK, ez nem a D7200, de a lényeg ugyanaz), milyen helyzetekben milyen módot javasolnak.
Nem viccből mondjuk, olvasd a manualt, gyakorolj, készíts párezer képet, nagyjából ugyanennyit fogsz káromkodni, hogy "ez se olyan, amit elképzeltem". Aztán majd jön 1-2 olyan kép, aminél már közelít. Aztán egyre több. Ez ilyen.
-
gaben22
senior tag
válasz
Az első kérdésed alapján kezdő vagy, a "szeretnék tényleg jó képeket" csinálni az egy folyamat, főleg a technikai része, a tehetség kb. adott, szerintem az már változni nem fog. Úgyhogy szerintem haladj lépésről lépésre (manual olvasás, könyv olvasás, utóbbira pl Scott Kelby könyvei egész jók, Youtube, fórumok...).
Az első csalódás, ami érhet, hogy attól hogy fasza géped van meg esetleg fasza objektívjeid (egy nem elég) még nem fogsz jó képet csinálni. Ha egy iPhone és társával hasonlítod össze a nappal készített képet, simán lehet, hogy a telefonnal készültet "jobbnak" látod. iPhone-ok (és egyéb drágább Androidos telefonok) masszívan editálják neked a képet, tekergetik a színeket stb. Még ha nem is tudsz róla.
-
Throme
veterán
válasz
Tegyél mindent manual-ra. Állíts mindent te magad. fókuszt, wb-t, rekeszt, iso-t...stb.
Ezzel azt éred el, hogy nem lesz a képek közt különbség, ha a körülmények változatlanok maradtak minden képnél (pl nem jött be felhő, vagy nem kapcsoltál fel más fényforrást is.. stb).A színhűség más kérdés. JPG motor függő, illetve RAW esetén a rendszered (monitor, szoftver...) képességén, kalibráltságán, és természetesen rajtad (szem) múlik.
Továbbá a körülmények is befolyásolják a színeket (árnyék, napsütés, mesterséges világítás....)Ebből láthatod, hogy összetett dolog ez, és a gép azt csinálja, amire beállították (user), és amire dizájnolták (gyári képességek).
Fentiek miatt én nem okolnám a gépet
Legalább is nem 100%-osan.
Abban igazad van, hogy az objektív függő is a dolog, és egy drágább - nem feltétlen 4 millás - obival jobb eredményt érhetsz el, de ott is inkább élességben, képi hibák elkerülésében.
szvsz
Hogy létezik-e azt nem tudom. Itt a legtöbben utómunkáznak.
szerk: na megelőztek...
-
rekid
addikt
válasz
A felvevő eszköz "színhűsége" csak egy dolog ami alapjában véve konstans. A környezeti paraméterek változása (ahogy előttem is írták) okozhat két kép között eltérést.
A másik a lejátszó eszköz "színhűsége". Akárhány eszközön fogod megnézni az annyi félképp fog kinézni a kijelző technológiájától függően, még akkor is ha minden eszköz kalibrált. (Mellesleg nincs olyan monitor ami a teljes színteret fedi. rgb profil sem mindegy.. stb..)Kalibrált kijelzőn nézed a képet amúgy?
-
updog
őstag
válasz
Rakj be képet, így nehéz kitalálni, mi a gond
Rossz fehéregyensúly, kevés fény miatti zaj okozta elszíneződés, led/fénycső vibrálása miatti más színezet, bármi lehet.
D7200 kb. egy tökéletes gép a középhaladó szinttel bezárólag. De egy sötét szobában vibráló neonnal megvilágított fekete lyukkal ő sem tesz csodát
-
Throme
veterán
válasz
NvidiaRTX #44357 üzenetére
Ha érdekel a téma, akkor magadtól is szívod befele az információkat.
Az az 54k huf nem azt jelenti, hogy virítod a zsét, és bepattan a tudás az agyadba, zéró melóval.Szerintem érdemes a fényképeződdel való ismerkedéssel kezdeni az egészet.
Pl a manual elolvasása teljesen ingyenes, még vásárlás előtt is megteheted, mert letölthető, de jobb, ha már ki is tudod próbálni egyből a leírtakat.
Ha nincs hozzá kedved, vagy türelmetlenebb vagy ennél, akkor nem biztos, hogy a tanfolyam hasznos lesz.Nem vettem részt ilyen tanfolyamon, de ott biztos van egy tempó, ami ha túl gyors neked, akkor lemaradhatsz.
szvsz.
(#44359) helixP
így van! -
gaben22
senior tag
válasz
NvidiaRTX #44357 üzenetére
Anno első DSLR fényképezőmet én is megvettem, de aztán nem volt időm foglalkozni vele így első utazáshoz úgy vittem el, hogy sokat nem értettem hozzá. Amit logikával ki lehetett következtetni az mondjuk, hogy kikövetkeztetésre került, utazás közben meg volt persze sok auto mód, meg próbálkozás aztán első kérdésem nekem is ez volt, hogy OK, de néha miért sikerüllt elmosni a hátteret, néha meg nem (sima kit zoom objektívem volt csak akkor még). Aztán hazajöttem, utána se foglalkoztam vele sokáig, de utána elkezdtem fórumban olvasgatni (többnyire mások kérdését), pár youtube csatornára feliratkoztam. Aztán mondjuk, hogy most már több fogalmam van a témáról. Tehetségem nem lett több viszont (maradt 0).
-
válasz
NvidiaRTX #44355 üzenetére
Ez első körben fasza lesz, szerintem szeretni fogod.
Gyors tanácsok hozzá - ha nem már eleve úgy kapod kézhez, a vázhoz közelebbi keskeny recés gyűrűt tekerd úgy, hogy a fehér pötty és a narancs 22 szám egy vonalban legyen, majd a kis pöcköt húzd be a váz felé. Utána - ahogy mondták előttem - a módválasztó tárcsa a váz tetején "A"-ba, és (menübeállítástól függően, de segítünk majd), vagy az első, vagy a hátsó tárcsával állítasz rekeszt, témától függően.
Fókuszálás - a 18-105től eltérően, ennek az obinak a fókuszgyűrűjét AF módban NEM lehet tekergetni!!! (Illetve persze lehet - kellő erővel mindent el lehet tekerni -, de károsítod vele a mechanikát.) Ha kézzel akarsz korrigálni, a vázon az obifoglalat bal alsó felén billentsd át a kapcsolót.
-
helixP
nagyúr
válasz
NvidiaRTX #44355 üzenetére
Autofocus lesz a 7200 vázzal és ezzel az objektívvel.
Hát állítgatni, azt kell... igen... Ez a lényege a DSLR-nekApertúra prioritással érdemes használnod, minél alacsonyabb legyen az érték.
De tényleg, előtte olvass sokat-rengeteget, nézz sok videót. Az alapokat nem tudod kikerülni. Én is még bőven-bőven alapozok egy éve. -
válasz
NvidiaRTX #44351 üzenetére
"Erre többet egy fillért nem fogok költeni..."
Na, ez szerintem mehetne hivatalos "utolsó szavak" mottónak nemcsak ebbe a topicba, de akár rögtön az egész "Digitális fényképezés" gyűjtőbe (sőt, általában bármire)...
De amit helixP írt, első nekifutásra a legjobb tipp - aztán persze fényerős fixi beszerzése. A Yongnuo-t nem ismerem, de 30 körül már van Nikkor 50/1.8D, vagy akár 15 körül el lehet csípni egy 50/1.8 Series-E manuálos obit.
-
PuMbA
titán
válasz
NvidiaRTX #44347 üzenetére
Akkor szedd elő a kézikönyvet és olvasd el végig és / vagy irány a YouTube tanulni
A fényképezésben inkább a tudás számít, mint a gép.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
- Külföldi csomagszállítás Packeta csomagpontokon keresztül!
- Bomba ár! Dell Latitude E6520 - i5-2GEN I 6GB I 320GB I HDMI I 15,6" HD+ I W10 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Rampage SHIVA TT 500W
- Új! Számla + 1-3ÉV Gari! Áfás! Gamer PC - Számítógép! R5 8400F / RX 9060XT / 32GB DDR5 / 1TB SSD M.2
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest