- iPhone topik
- Magisk
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Fotók, videók mobillal
- MIUI / HyperOS topik
- Samsung Galaxy Z Flip7 - kis fogyás is sokat jelent
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
-
Mobilarena
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
*Ropi*
félisten
Tudom, láttam a cikket, eszembe is jutott, hogy írok hozzá pár gondolatot, de aztán lebeszéltem magamat róla: nem akartam elrontani a kedvüket.
A lényeg, hogy megint olyan valamit akarnak keresztül vinni ezek a SanDisk-es fiúk, aminél már van jobb, de hát ugye vissza kell termelniük a kutatás & fejlesztés által felemésztett pénzt, szóval ha tetszik ha nem el kell adniuk.
Két okból (ami igazából három
) vesz az ember nagy sebességű kártyát: 1, hogy gyorsan tudjon rá írni, 2: hogy gyorsan tudjon róla olvasni, 3: mindkettőt egyszerre. A gyors írás videózásnál fontos és nagy sebességű fotósorozatoknál: már a nemrég, a Toshiba által bejelentett 260MB/s UHS-II szabvány is bőven elég a FHD RAW videókhoz, de ezzel a 450 MB/s CFast szabvánnyal eljutottunk odáig, hogy még a 4K felbontású RAW videó adatfolyama is valós időben írható, így nem kell buffer (átmeneti tároló - memória) az eszközbe. Még jó pár év, mire eljutunk odáig, hogy memóriakártyák helyett / mellett SSD-ket fognak tudni kezelni a fényképezőgép vázak, nem csak a kamerák. Mondjuk a gyártóknak nem érdeke előreszaladni, mert ezzel szegmentálják a piacot a fényképezőgépek és a kamerák között, amit a DSLR videózás kezd összemosni. Viszont van két "aprócska" bibi: a mostani legmodernebb vázak sem támogatják egyik formátumot sem, no meg az áruk sem éppen pénztárcabarát...Nem egy olyan 4K-s felvevő van, ami SSD-re rögzít és az azonos vagy gyorsabb sebesség mellett olcsóbbak ennél. Azt se felejtsük el, hogy hiába eszement gyors a kártyánk olvasásban, ha a PC / laptop nem tudja olyan sebességgel átmásolni róla...A nemrég vásárolt 1000x sebességű CF kártyám (ami az 5D3 FHD RAW videóját folyamatosan tudja rögzíteni) ~100 MB/s ír és ~120 MB/s olvas: az átlag HDD-k nem tudják követni írásban, ezért RAMdisk vagy SSD kell hozzá háttértárolónak. Jövőre tervezem az átállást Samsung 840 EVO SSD-kre, amik már sebességben és méretben (512GB, 1 TB) is elegendőek (persze az áruk már megint más kérdés: ezért csak jövőre ;DDD)...
A magánvéleményem, hogy aki DSLR-rel fotózik / videózik, annak otthoni átlag felhasználásra bőven elég az 1000x sebességű CF kártya, még ha az ML FHD RAW videóját használja is. Nem mellesleg 36k Ft volt a 64 GB...
Annak kell az ilyen "gondolatsebességű" megoldás, aki 4K / 8K videókat készít (amit az előbb is említettem: természetesen a kártyák sebességével együtt nőnek a párhuzamos kiadások is a megfelelő sebességű háttértárolókra). Nem véletlenül az ARRI építette be elsőként néhány kamerájába: a ~80.000 USD-s alapárukhoz viszonyítva nem vészes a kártya ára.
))
(#6958) Larry303: A sajtóban protokoll szerint kötelező RAW-ban lőniük, mert az garantálja, hogy későbbi probléma esetén egyértelműen igazolható a fájl készítésének helye és ideje, valamint a fotós személye (a jpegekben lévő EXIF és IPTC adatok bármikor bármire átírhatóak, így ez nem használható azonosításhoz). Ha megnézel egy sajtóeseményt, a fotósok mindig burst-öt lőnek, hogy a sok kép közül legyen egy, ami jó (ugyea helyszínen lévő többi fotós szétvakuzza a képeiket, belelógnak, stb...). Sportfotónál megint csak sorozatokat lőnek, mondjuk a pálya szélén távkioldással felállított robotgépek, amik a fontosabb pontokra vannak belőve különböző fókuszhosszú üvegekkel). Aztán vannak a valódi robotok, amiket a nagy hírügynökségek használnak kiemelt fontosságú eseményeken, de ez már más világ...
-
Larry303
addikt
a buffer tényleg kicsi, de tegyük hozzá, hogy akik sok burstot lőnek, nem használnak olyan arányban rawt, mint társaik...(esemény, tárgy, tájkép stb) nagyon sokan csak jpgben lövik a burstot, a mai senzorok és vázak már bőven többet köpnek ki magukból, mint amire weben vagy sajtóban szükség van...itt most főleg sportfotozásról beszéltem, aki madarászik stb ott azért nagyobb érvágás nyilván, de ne felejtsük el az 1,3 crop modot sem, amit ha aktivál jóval több fér a bufferbe
-
Frigetrus
aktív tag
Szoftveres kérdésre:
DxO Optics Pro esetleg? Az elég jól eltalálja az automatikus beállításokat, zajszűrése remek, és több kép együttes feldolgozása is nagyon tuti. Hab a tortán, hogy letölti a gépedhez és az objektívedhez passzoló profilt, és így a leghatékonyabb a zajszűrés, és a sokféle torzítás korrekció!
Természetesen fizetős, de van egy hónapos próba változat, érdemes kipróbálni!HDR: Talán a Photomatix Pro.
#6936 nesa: Szívesen! Amúgy fordítva használod a tárcsákat, tehát elsővel záridő, hátsóval rekeszt állítasz? Jó dolog, hogy ezeknél a vázaknál egyéni ízlés szerint lehet állítani ezt is. Amúgy nekem az expozíció kijelzés van megfordítva, sose értettem, hogy miért olyan gyárilag, hogy bal oldalon van a pozitív, jobb oldalon a negatív irány?
És meg van fordítva a "forgásirány" is, tehát jobbra tekerve hosszabbodik a záridő. Tehát így minden stimmel számomra, és balról jobbra haladva emelkedik az expozíció, a tárcsán is, és a kijelzésen is.
-
-
imyourfriend
őstag
-
m3ss
veterán
"A gondom az, hogy sima nagylátónál a Sigma 10-20 már fényerőtlen"
hat igen, de azert hasznalhato, csak birni kell vakukkal meg isoval. en lottem jo sok kepet eskuvon 10mm-en.
de teny hogy ilyenre egy tokina 11-16 jobb lenne. nekem a 18mm keves lett volna tempomban is sok kephez, meg vacsoran is... -
m3ss
veterán
nekem csak pillanatvadaszathoz (eskuvoi elkapott pillanatok, gyerekfotozas) hianyozna a zoom amugy. de ott nagyon. egyebkent beallitott kepekhez tokeletes a fix is, sot jobb is fenyero miatt.
de most pl hogy rohangalo gyerekeket fotoztam, vagy multkor kutyakat, hat ott nagyon jol jott volna vmi zoom, de nem 18-35, inkabb 70-200. elmegyek toluk 15+meterre, es tekergethetem a zoomot, mindig jo kepet tudok csinalni. igy meg rohangalok mint a hulye, fel ala. meg jon felem a kicsi viraggal, mint itt a jobb oldali kepen. es tudtam 2 kepet csinalni. ez is szuk lett meg belogott a masik pici karja...jo sok kuka keprol nem is beszelve.
egy 70-200-al tudtam volna jo sokat es van hattermosas is."Pont erre kéne: esküvőre, rendezvényre, esetleg családi fotókra."
egy vazzal? csak ezzel az obival? sztem nagyon be lennel hatarolva ilyen szuk gyutavval. de biztos hasznalhato...
de johnyblue-nak igaza van, vedd meg aztan max eladod itthon... -
m3ss
veterán
hat nemtom, eleg fura az a gyutav. kreativ kepeknel neha jo lenne neked, de azert nem mindenre...max tavolabbi, egesz alakos kepekre. amugy eskuvozni, rendezvenyfotozni idealis lehet sztem. de ha 2 vazban gondolkozok, nekem rovid lenne, meg nem eleg nagylato. akkor inkabb egy olyan komboval mennek hogy egyik vazon 10-20, masik vazon 17-50 2.8. de hat kinek mi...
-
imyourfriend
őstag
Vagy valami Sigma 18-250 f/3.5-6.3 OS HSM, ha kell a normál látó és a tele része is.
(#6835) tgulyas: Ezekkel az objektívekkel csak szenvedni fogsz, a 70-300 stabi nélkül eléggé kompromisszumos, "épkézláb" képhez ráadásul rekeszelni kell elég rendesen. Egyik sem ajánlott.
-
MC Pite
veterán
És az OVF vagy a tévesztő EVF volt közelebb az eredményhez? Vagy a korrekció mértékét hogy mennyivel világosodott/sötétedett melyiken tudtad követni?
OK, felső kategóriást mérjünk FF-hez, bár 250-300ezres vázakban még még nem FF keresők lapulnak.Értelek, de általánosságban az EVF-en 'azt látod' amit menteni fogsz; igen lehetnek eltérések, de az OVF-nek semmi köze nincs hozzá, ahogy egy nagyon elcsúszott wb-ot sem veszel azon észre.
De ha azt mondod rutinnal és megszokással tudod kezelni az ovf-et, akkor az evf-et meg aztán pláne, nem?!
Lovagolhatunk ezen, meg azon is hogy nem kell visszanézni a képet, majd rawból mindent(?) helyre hozunk. Aki azt akarja, tegye. Én csípem hogy látom mindig tökéletes körülmények között az eredményt evfben, pont.
[Plusz a tükör, vastagság, súly, hang elhagyását sem bánom.]Kinek a pap, kinek a papné, kinek a lányuk
m3ss: A 18-200 nem is volt csak egyszer, erkélyről a vázon, magammal nem vittem sehova, csak a 17-50et, este mellé a fixet. Egyébként igen, igényesebb fotósnak akinek van ideje, kedve, tehetsége, nem találja hasznosnak a nagy zoomot. A többieknek hasznos, és nem vagyunk egyformák (szerencsére).
Meg az X10 övtáskában/retikülben. -
-
alba-regia
aktív tag
Köszönöm.
Egyébként 14 bit tömörítetlent használok, valóban nem volt egyértelmű.
A másik kérdésem: objektívet eddig csak pormentes környezetben igyekeztem cserélni. Ennek ellenére már harmadik alkalommal látom egyes képeken, hogy egyes részeken por van a szenzoron. Eddig pumpával tudtam ezt orvosolni (lefele fordítva a gépet), remélve, hogy nem jön elő újra. Valamelyik típusnál olvastam olyasmit, hogy nem a legsterilebb körülmények között rakták össze, ezért jellemző ez a tünet. A D7100-nál is előfordulhat ez, vagy csak éppen nem volt szerencsém?
-
k!nG
aktív tag
"a kettő meg se közelíti egymást, de felhasználásban sincs semmi köze egymáshoz."
Ezt fejtsd ki kerlek. Most kepminoseg teren melyik a jobb? Itt emlitetted az elesseget, pontatlan, vagy mi volt vele a gond? Igen az kicsit felsz bennem, hogy manual fokuszos, de a tajkepeket amugyis allvanyrol fotozom, ugyhogy max. kicsire veszem a rekesznyilast.
-
Byk01
őstag
Nekem semmi bajom az árával, csak ez szokott lenni: legyen fényerősebb, legyen könnyebb, legyen nagyobb a "zúm", legyen torzítástól és színhibától mentes, legyen éles, mint a borotva és persze legyen olcsó.
Nem konkrétan Freddynél szokott ez előjönni, de vele már példálóztunk ilyen esetben, a 10-1000/1.8-cal, ami olcsó.
Szóval csak vicc volt. -
Real_Necro
veterán
-
flash-
veterán
sajtófotót érinti és ha nem ellenzed akkor az beleegyezést jelent.
rendőröket továbbra sem szabad.
nem értem mi a gond
lásd gépszabadság cikke -
gab.m
senior tag
Én konkrétan az 1.4 G-re gondoltam, amikor ezeket írtam, de hasonló a helyzet az 1.8 G-vel is. Igazából ezeknek az objektíveknek (ha az embernek le van fedve a kívánt gyutáv nagylátótól a teléig, netán végig 2.8-as zoomokkal) csak nyitva van értelmük. Egy 1.4et manapság azért veszek, hogy 1.4en használjam, ne f4re rekeszeljem, mert akkor inkább a zoomot használom, érthető okokból. Persze vannak kivételek, mint pl. a topiktársak között szaporodó D800asok, amik megkívánják a rekeszelt fixeket, nem elég nekik a rekeszelt zoomok. Ezzel szemben az én D700amon kötve hiszem, hogy valaki is megmondja a különbséget az 5.6ra rekeszelt N 24-70 és 50 1.8 G között.
-
flash-
veterán
-
*Ropi*
félisten
A Silicon Powernek vannak egyre jobb kártyái emberi áron. 400x-os (60MB/s) sebességűeket használok, 1080p tömörítetlen raw videó felvételén kívül mindenre jók az 5D3-ban.
Viszont a régi szériáikat kerülni kell, mert enyhén szólva is x@rok.
-
spanyoll
addikt
Ránézek én, csak kéretik türelemmel kivárni ilyenkor mindig amíg hazaérek a pénzharácsolásból
A mit illikről fingom sincs, azt tudom, hogy nekem 2db 8gbos Sandisk Extreme CF-em van, 60MB/s tempóval, és rá van nyomva, hogy UDMA, ami biztos nagyon hasznos dolog és meghalnék nélküle.
Ha veszel hozzá markolatot és csapatod vele a kávédarálást sok fps-el akkor megéri, amúgy meg szerintem mindegy amúgy. -
törölt tag
Mar lezsiroztam egyszer a visszakuldest aprilisban, de ugy voltam vele, hogy megvarom inkabb a majus veget amikor visszaerek Angliaba, mert voltam otthon 2 hetet es ha elotte kuldtem volna el, nem ert volna vissza idoben. Gep nelkul pedig nem maradhattam, ezert inkabb igy hasznaltam. Most par napja ertem vissza, egyelore levelezunk, hogy mi lesz hogy lesz, aztan megy vissza ismet...
-
törölt tag
Nos igen, ezt pont eszrevettem egyes kepeken, szoval ez a helyzet a nagylatoval is... Gyakorlatilag amiota volt a szervizben a gepem, azota az osszes uvegem frontfocus-os. 85/35-tel a kepek durvan 70%-a. 18-105-tel szerencsere csak nehany, de joval tobb mint elotte. Sigma 10-20-al pedig mar szinte csak vegtelen allasban fotozok...
Iszonyatosan megbantam mar, hogy megvettem a D90-et, eletem eddigi legrosszabb dontese volt. Varnom kellett volna tovabb es megvenni a D7000-et. Most meg azon gondolkodhatok, hogy mikent szabaduljak meg tole, kozben ujfent megy a levelezes is a Nikon-nal.
-
dabgergo
őstag
Nyilván nincs a Nikon igazgatóságában (és nem is kell, ahhoz h legyenek infói).
Egy másik cikkben (most nem találom) azt mondta h valahonnan tud konkrétumokat is, csak még nem tudja, h nyilvánosságra hozhatja-e. (Ez egyébként arra utal mintha vmi kapcsolata azért lenne.)
Ennél többet én se tudok, ezeket is csak olvastam (és a feltett kérdésre megosztottam amit ezek alapján tudok), lehet h nincs mégse valóságalapja. Nekem mindegy is, most vettem D7100-atEngem most majd jópár év múlva D600 utód fog érdekelni. De egyébként megértem a szkeptikus hozzáállásodat, jogos.
Btw: hihetetlen h egy Sigma fényerős FX alapzoom 45k, míg egy Nikon 330k használtan... (Oké h a Nikon iszonyat éles meg szélesebb stb, de akkor is ledöbbenti a majdnem 300k-s különbség imho.)
Másik amire kíváncsi vok h vajon a 70-200/2.8 VR indexen vajon elmegy-e 360k-ért... -
-
törölt tag
Nem, ők mk2-ősök.
Nem vagyok nagy video-s, talán ez segít: [link] De rengeteg D800 videós link van, a tömörítetlen kimenet miatt szeretik. Engem annyira nem fogott még meg.. majd egyszer lehet bekattanok. Házi bohóckodásra overkill, de mégis: VC-vel funHa jól kitanulod, mire vagy kíváncsi, köv. talin ha ott lesz Ropi is és én is, összenézheted Magad is élőben.
flash- : ja, záridőt, hiszen az "A" az rekeszprioritásos mód, azaz a rekeszt NEM bántja, azt TE állítod a tárcsával, az iso meg fix (vagy auto, de az a szememben igazából fél-fix). Tehát a záridővel játszik először, azután nyúl az iso-hoz csak (auto iso-nál). Ha fix iso-n van, akkor nem nyúl tovább semmihez, csak záridő.
-
-
spanyoll
addikt
Az idő a legkisebb számomra, amit szeretek arra úgyis fordítok időt, ha éppen a videózásért vagyok oda akkor elbohóckodnék én heteket is ha arról van szó
A d300s jött még szóba, de most azért megint vegyek plusz x ezerért egy ugyanolyan vázat mint az enyém, hogy akkor még a sok kiegészítőt is meg kelljen vennem? Á... -
A Zéé
addikt
ehh, az kemény :S
az az igazság, hogy úgy szoktam hordani a gépet, hogy ha a barátnőmbe kapaszkodok, akkor bal kezembe fogom a masinát (ha a 18-105 van fenn, akkor az obinál fogva) a zsinór meg fel van tekerve a karomra. Ha meg fotózok, vagy úgy mászkálunk, hogy bármikor fotózás jöhet, akkor ugye markolatnál fogom a vázat, és a nyakbaakasztó meg vagy lóg, vagy a jobb karomra van feltekerve. Ezt lenne jó úgy megoldani, hogy amikor kellhet a gép, akkor valahogy a csuklóm környékére tudjam egyféle biztosítékként rögzíteni, amikor meg nem kell, akkor könnyedén fel tudjam akasztani a vállamra. -
flash-
veterán
"nevében benne van, hogy AF"
nem figyeltem,a végén kerestem az af irást,elsiettem a posztot,ha jobban megnézem észreveszem és ha észrevezem leesik mert tudom hogy az AF a Auto Focus.
"lehet-e a gépről állítani blendét"
mivel dslr gépen én még csak a 18-105 öt használtam,ismerem ezért honnan kéne tudnom hogy más obikkal hogy működik ez a funkció.így ezt egy könyv sem írja le,de ha leírja hát nem esett le azért kérdeztem.
"valamint hogy a nevében a makró jelölés miatt csak makróra jó-e"
tudom hogy a makró obi makróra jó,azért van a nevében csak a tesztképeket nézve nem csak makró fotókat láttam aztán nem értettem de gyanítom különben hogy van egy makró és van egy sima változata is mert utólag megnézve nem mindig irják ki a végére hogy macro,gondolom hogy akkor 2 változata lehet??alapdolgokkal alap szinten tisztába vagyok de ezek nem olyan kérdések voltak hogy mi a blende vagy mi az iso...
amiket kérdezek az sokszor azért van mert bár olvastam róla de nekem nem esik le vagy nem áll össze,ezért is kérdezem inkább meg,hogy ne maradjak tévhitben...
-
törölt tag
Igen. Sokjatekos tortenet ez. Usb-vel a szervizstatisztika javul, fogyaszto elegedettebb es az elso evekben nem kell ingyen mokolni az obin. Egy 5 evnel oregebb obi meg mar elmaszhat annyira, hogy az usb-s allitas hatarertekein kivulre esik (mert sztem ezzel is jatszanak, mennyit lehet otthon korrigalni) es szerviz, ami gari hianyaban penzbevetel a gyartonak. Ha meg ujat kenyszerulsz venni, szinten penz. Penz penz.
-
flash-
veterán
jaa látom van nem makrós változata is
nyernék fényerőt a 18-105 höz képest? mert ugyan 2.8,de nincs benne vr...
vagy mondjuk úgy hogy nem éri meg?
-
törölt tag
Sigmae sem kompat a regiekkel, csak 1-2 relativ friss modellel. Azert nem nyomatjak esznelkul, mert a gariidon tuli javitasert penzt kapnak. Es ha meg tudja a 10-perces muveletet Neked csinalni egy otosert, tizesert, miert adja oda.
Autokhoz sincs szervizelo-szett, be is borulna az osszes azonnal, a flottasok foleg.
Ok, hulye pelda, csak erzekeltetes vegett.
-
törölt tag
Szerintem bizonyos hataron belul korrigal sokmindent, de biztos van olyan hogy szerviz es akkor bontani kell. De mar az is jo, ha ugyanakkora felrehordasra lo be az ember ket kulonbozo fokusz vagy gyutavot
hogy egyezzenek a felrefokuszok es a maradekot a vaz kikorrigalhatja. Szivesen eljatszanek egy ilyennel vmikor.
Ugy tunik nekem amugy h az elektronikus obibuhera fele megy most a tukros vilag: usb-s obi dokkolok, Nikon F mount kek vilagitassal patentolva.. Kiv leszek, mikor jon az elso fecske ezekbol.. 2-3 ev mulva ? (Valszeg meg kiporgetik a milces obikat aztan DSLR porlefujas obiparkra). Ugy megneznek egy Nikon strategy map-et
-
törölt tag
Egy közepes stúdió durván 8-10M, csak a cuccok, épület stb nélkül (ami vagy saját, vagy bérled, de most mindegy). Az életbe nem hozza vissza a mezei fotósnak, de még profiként is nyomni kell a reklámot, hogy pörögjön, használják, termeljen - előbb nullára úgy egyáltalán, aztán pedig hasznot. Egy nagy névnél valszeg más a leányzó fekvése, de a nagytöbbség stúdiója szerintem csak vegetál, a cucc meg kopik.
-
törölt tag
Annyi a fotós, mint a szemét (bocs). Legalábbis aki annak nevezi magát - persze van aki tényleg az.. és jó.. de ma már lépten nyomon "photography" van, csapból is ez ömlik. Emelhetnek simán, lehetnek drágák simán. Odamegy, akinek kell a Broncolor, vagy olyan a helyszín. 10-el kevesebb ember a célközönség ? Ugyan. Semmi. Sztem nem igazán nőne meg a drágább stúdiók forgalma, ha lentebb mennének. Ha jól csinálják, drágább áron is púpon vannak foglalásokkal.
-
*Ropi*
félisten
Jogos: felment az ára, 1 éve még 130 körül volt használtan (most E-Bay-ről is 150k újonnan).
A miheztartás végett: a Sigma 10-20/4-5.6 F8-on olyan éles, mint a Tokina 11-16/2.8 2.8-on.
Szóval az árához mérten a minősége is kompromisszumos. És a Tokina képe sokkal de sokkal részletgazdagabb.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470 - i5-G6 I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Targus Universal USB 3.0 DV1K-2K Compact docking station (DisplayLink)
- 134 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX8H) - Intel Core i9-13900HX, RTX 4090
- ÖRÖK GARANCIÁVAL - OLCSÓ, LEGÁLIS SZOFTVEREK 0-24 KÉZBESÍTÉSSEL - Windows - Office - LicencAruhaz.hu
- Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Essential robotporszívó feltörlő 2db 1999 Ft
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest