- Eurós árlista a Google Pixel 10 telefonokhoz
- Realme GT 2 - aláírjuk
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Google Pixel topik
- Kis telefon hatalmas teleppel
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Xiaomi 14 Ultra - Leica hercegnő
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
-
Mobilarena
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
t_a_m_a_s
addikt
Én úgy vagyok ezzel, hogy ad 1.: aki ezen megsértődik, az így járt, ad 2.: inkább ő sértődjön meg azon, hogy nem adom kölcsön, mint utána én azon, hogy nem úgy kaptam vissza ahogy odaadtam...
Az ördög nem alszik, műszaki cuccnál / autónál a legnagyobb gondosság mellett is elszarhatja magát valami, és akkor az mindkét félnek kellemetlen.
-
Mézes B Ödön
csendes tag
Köszi a választ, megértettem.
A D600 a elsősorban fullframe mélységélesség miatt erdekel, de van még sok olyan egyéb tulajdonsága ami nagyon vonzó nekem. A megapixelhajhaszast mindig is parasztvakításnak tartottam, olyan átlag embereknek mint én, semmi szükségünk rá. De ez legyen az én gondom. Nem gátolok meg senkit, hogy kihasználja a nagy felbontást, vagy csak, hogy szabadon örüljön neki.
-
törölt tag
Nikonnál nem tudom, mi a bré van.. Azért vannak a tesztelőik, akik jelöletlen vázakkal lődöznek jó darabig, hogy rájöjjenek ezekre a hibákra. 10 tesztelő 10 különböző körülményre, street, stúdió, vad, action, stb... -> előbb-utóbb csak kiadta volna a csillanást is náluk, nem ? Hihetetlen, miket produkál a Nikon, a 800 balszélső AF moduljával indult a sztori (hálistennek ott durvább dolog nincs és még szérián belül javították) és azóta képtelenek stabil gépet letenni az asztalra.
(Én a helyedben bevinném, max pszichés faktor megvan és nyugodtan alszom).
Nem hinném, hogy más is lenne. Vagy igen ? Túlmelegszik a proci ? Eszi magát a zár túl erősen ? El nem tudom képzelni, mi lehetne még.. csakis vmi komoly hardver hiba, különben firmware és kész, korrigálva. De lehet szimplán "bocs mindenki" féle visszahívás is, persze fű alatt, sunyiban. A polcokra kirakott 750-eket visszakéri, ad újat helyettük, jókat, a paraxt meg pislog, hogy mi az, nincs D750, ennyire kapós ?
Nem tudom, wtf... de sztem D760 tuti nem lesz. Ha igen, megeszem a kalapom
Add be a Tied sztem, pár nap, ha lezsírozod velük.
-
matyi012345
őstag
Én 2013-ban kezdtem el estin és még Én is fotográfus és fototermék kereskedőit kapok. Sajnos meg kell hogy erősítselek abban amit írsz, szerintem 2 nap alatt jobb kiképzést lehet összerakni. Töri érdekes, persze annak akit érdekel. Meg azért nem árt tudni, hogy honnan jövünk. Ilyen dolgokkal ment el az idő, hogy munkavédelem heti nemtudomhányszor, művtöri aminek semmi köze nem volt a szakmához. Technikai ismeretek meg annyira alap szintűek, hogy mire valaki oda beiratkozik már nem tudnak neki újat mondani.
torzo: Én szervezek de eléggé témaspecifikus lesz, egyébként már most nagy az érdeklődés rá pedig még alig hogy beharangoztam. Már rakom össze rá az elméleti anyagot. Nyáron indul. Ha érdekel akkor írok priviben részleteket.
-
torzo
őstag
Én hármat ültem végig nem kevés zsetonért, konkrétumokat inkább nem. Ezekből a képzésekből baromira hiányzik a technikai oktatás. Esztétizálás megy ezerrel, a neves oktatók is mindig ebben a dimenzióban maradnak. A sok lüke meg hallgatja, álmodozik, aztán a fotográfia elméletével sokszor még alapszinten (iso, záridő, rekesz) sincs tisztában. A könyvek mellett itt a fórumon ragadt rám néhány dolog, a tanfolyamok ebben semmit sem segítettek.
Szervezzen valamelyik szaki(k) innen a fórumról durván szakmai tanfolyást! Szerintem lenne rá érdeklődés!Ropi? Többiek?
-
Ed Parker
nagyúr
Én is,de ez nekem nagyon olcsón jött, félár alatt,így megtartottam.
A tömege engem is zavart, de már megszoktam.
Ez a fókuszbaj érdekes, nálam a n24-70 többször lő mellé mint a sigma, pedig az Nikon és pro üveg.
Nálam ez a példány jó, jó volt d700-on is.
A másik meg ha megunom és vennék egy nikont, amennyiért vettem bármikor elmegy. -
aleister
veterán
Jó is. Annyira, hogy így a D8xx-et szerintem egyedül hardcore makrósoknak éri meg megvenni.
Szerintem a háromjegyeseknek már markolat nélkül is jó a fogásuk.
De ez ugye kézméret és egyéb ergonómiai beállítottság kérdése. Nekem nincs nagy kezem.(#23280) DJ Reinhardt:
Köszi! -
aleister
veterán
Nem tudom mennyivel jobb a fókuszrendszere (szerintem semennyire
), de a lényeg, hogy minimum olyan jó. Épp ezért nem látom értelmét beszorítani a már meglévő 2 termék közé. A 36Mp és az 1/8000 s-es záridőt én kevésnek tartom, hogy komoly, átgondolandó döntést vonjon maga után a 2 váz között. Tulajdonképpen saját magának csinált konkurenciát a Nikon.
-
Balinov
titán
huh, lattam egy hasznalt tamit japanbol 160€korul...
kar volt felhoznom a temat. nekem 24/28 lenne jo vagy 28-rol indulo AFD-s zoom (tetszik a dizajn). 50/f1.8 AF-D melle egyenlore nem kell egy zoom
szerk: azert koszonom az infot. El kell megint kezdeni tolni a malacperselyt..
-
Throme
veterán
-
Ed Parker
nagyúr
Egy D3 ára már nem az egekben van, pláne ha 100-150k felett van az expó benne, 300k élettartamra tervezett zárnál tök jó vétel lehet.
Épp a napokban láttam 110k-s D3-at d5300 árán, nem kérdés melyiket venném.
De írhattam volna d700-at is, az sem elérhetetlen.
D4 azért még drágább,de a mondanivalómnak ez lett volna a lényege.
Nyilván ha használt nem játszik, nincs mit tenni. -
törölt tag
Neeem, semmi "baj" nincs a 800 fókuszával. Meg a többiekével sem. Nem arról szól a mondanivalóm, hogy gáz a fókusz, mert LEHETNE sokkal jobb is. Csak nincs benne a focus shift korrekció lehetősége.
A shift nem azt jelenti, hogy az üveg frontos vagy back-es, tehát mindig elé vagy mögé lő (ha nem is Neked, de akinek nem lenne tiszta a dolog), hanem azt, hogy ráfókuszálás után a rekesz összehúzására (!) megy arrébb a fókuszsík.
Az AF-S 85 1.8G példáján szemléltetve: ha alul megnézed a fókuszteszt részt, 1.8-on a vonalzó jobb oldali skáláján 13-nál áll a fókuszsík, tőle egyenlő mértékben homályosodik el bokeh-ba a 12 és a 14 felé haladva a kép.
Ha az f/2.8-ra átviszed az egeret, a fókuszsíkod nem marad 13-nál, holott ők ilyenkor nem váltanak fókuszt ! Fentebb tolódott, elmászott 13.4 körülre. f/4-nél már 13.5 körül lehet (egyre kisebb mértékben mászik tovább, a legnagyobbat mindig az elején ugorja).
Ez sajna optikai/fizikai adottság, ilyen az üveg. A fázisalapú AF nyitva mér és mutat az optikai keresőben mindent, majd exponáláskor összerántja a rekeszt - tehát ilyen üvegnél a fókuszod nem ott lesz, ahova Te tetted. Ez érvényes MF-re is, képzeld el: makrózol, a bogár szemére mérsz 2.8-al, majd f/16-tal ellövöd a képet és a potroha éles ??? (Ilyen azért nincs, mert a makró üvegek egyike sem shift-es, erre nagyon ügyelnek).
Kontraszt alapú fókuszálás (pl. LiveView) a szenzorral állít fókuszt és már a beállított rekeszen, amivel expózol, így hiába shift-es az üveg, annak semmi jelentősége nincs fókusz szempontból (tehát maradhat is akár az, nem kell drága konstrukció a gyártóknak ahhoz, hogy shiftmentes legyen), hiszen a rámérést már az expós rekesszel végzi a gép, ergo nem moccan semmi semerre mérés és expó között és így telibe talál.
Na itt erősek a milcek, mert 1-2 hibrid megoldástól eltekintve a legtöbb az kontrasztalapú, ami lassabb ugyan, de hajszálpontos. Ráadásul a Fuji X-T1 ahogy láttam, elég komolyan tud követni is ezzel.
A helyzetet bonyolítja, hogy a különböző fókuszmódoknak különböző üvegfajta kell, már ami a hajtást illeti: kontraszt alapúhoz olyan motor, ami lassú, precízebb és a fókuszsík környékén tud villámgyors nagyonpici odavissza mozdulatot végeztetni az obival, hogy így számoljon éles fókuszt a váz. A fázisalapúnak meg erősebb, gyorsabb hajtás kell, ott a sebesség a prio. Elég nehéz olyan üveget alkotni, ami mindkettőnek megfelel tökéletesen, ezért van az, hogy kontraszt alapú gépek (milcek) is tévedhetnek, amikor régebbi üveget csavar rá az ember adapterrel (vagy anélkül), ami anno a maga idejében olyan géphez készült, aminek a rendszere fázisalapú volt (ergo, az obit is arra optimalizálták).
A kis kitérőért bocs, szóval a lényeg az, hogy a 810, 750 & Co. ugyanúgy félrelődözgethet. Nem feltétlen, mert lehet a fázisalapú AF is bitangjól belőve, de akkoris nagy a hibalehetőség, mert nincs visszajelzés, hogy jól beállt-e a fókusz. Odateszi ahova elő van írva és kész. Kontraszt alapúnál meg a visszajelzés alaptartozéka a fókuszmechanizmusnak, ergo az borotvára állít.
Amúgy a Nikkor 24-70 2.8G-d nem shift-es konstrukció, tartja a fókuszsíkot rekeszeléskor is ott, ahol kell.
Ha jól belövöd az AF fine tune-t, ráadásul 24-en és 70-en ugyanannyit kér az üveg (mert mákod van, vagy tök jó az üveg), akkor összeállnak a csillagok és nem nagyon hibázik a rendszered
De ennek önmagában a géptípushoz nincs köze, hogy most D750 vagy D800 vagy D600 vagy D90 akár.
Ez a shift egy ilyen barom dolog
A Sony A7R atom cucc lenne, mert kontraszt alapú, de vérzik pár sebből:
- a RAW-jai nem annyira ultra tiszták, mint a D800-é. Olyan meg pláne nem, mint a 810-é, pedig AA szűrője neki sincs. Állítólag picit tömörít is a raw-ja, passz, a lényeg, hogy itt valami nem tiszta, persze ettől még büntet a képe így is, de az "de" az "de".
- az első redőny mechanikus és berázza a vázat, a net ettől zeng mostanában ahogy néztem. A sima A7-ben és A7S-ben elektronikus ..
- a bajonett (talán Aleister linkelte) nyeklik-csuklik, van rá megoldás, de ha rájönnek, hogy cserélted, gar ugrik.
- és hát az obipark.Szóval .. kerülgeti minden gyártó a szent grált, de valahogy senki nincs ott még
Nem éri meg a 810 szerintem. A 800 használtan ok (most pláne), a 750 meg aki megteheti, ja. 24MP és klassz paraméterek.Szerintem én most várok még 2-3 évet a váltással, aztán meglátjuk. Vagy holnap meggondolom magam..
.. vagy november 10-17 között az Oly EVF-je lebüntet és szétfapolom magam vele
Ki tudja
Amúgy sokan azt hiszik hogy kütyübuzulok meg tech geek, pedig csak szeretem érteni a technikát is elég mélyen, attól függetlenül élvezem én a dolgokat ám
A kocsimba se rúgok bele kettőt, mert csipkedi az olajat, vagy mert X-ezrenként szíjakat, stb. cserélni kell rajta és milyen szar
Na peace
-
aleister
veterán
Jah, ezen én is jót derültem.
Nesa elég régi motoros. Érdemes odafigyelni rá. A véleményét is normálisan írta le. Ezek után ilyen degradálóan nyilatkozni róla...Mindegy! Majd legközelebb nem válaszol neki (meg jó pár egyéb "okoskodó" sem). Nem nesa-nak lesz ez nagyobb veszteség.
-
pamesz
tag
Fönn van a Nikon oldalán hogy tényleg fizetős a dolog. Idézem: Fizető javítások
12. Fizető javításra leadott, de az elvégzett vizsgálat alapján hibátlannak minősült eszközök vizsgálatáért az ügyféltérben kihelyezett ártájékoztató szerinti bevizsgálási díj fizetendő.
13. Árajánlat adása esetén az árajánlat kiadásától számított tíz munkanapon belül kérjük a választ szervizünkbe eljuttatni. Amennyiben e határidő után a megismételt ajánlatra újabb öt munkanap után sem érkezik visszajelzés, az ajánlatot elutasítottnak tekintjük, a munkát javítás nélkül lezárjuk.
14. A visszajelzés elmulasztása miatt történt lezárás, illetve az ajánlat elutasítása esetén az ügyféltérben kihelyezett ártájékoztató szerinti bevizsgálási díj fizetendő.
15. A bruttó 20.000 Ft feletti értékű fizető javítások esetében a kicserélt alkatrészekre és az elvégzett javításra a 249/2004. Kormányrendeletben előírtaknak megfelelően fél éves jótállást vállalunk.
Azt viszont sehol nem írják, hogy mennyi is az a bevizsgálási díj. Mind1, úgy döntöttem úgy marad. Veszek egy UV szűrőt, majd eltakarja. Köszönöm a válaszokat! -
törölt tag
Pöpec cuccnak ígérkezik. 600-ast használtam pár óráig nyár eleje körül még, fullosan jó kis gép az is. Sokan köpködik, de mirefel ? Lehet csak én vagyok túl egyszerű a témáimmal.. és abban is egy überzsírkirály szenzor csücsül
Nagy kezem van, de a mérete is tök oké volt.
-
Freddy76
addikt
Pedig DX-en 42 mm látószöget ad, ami igen kellemes. Nem szűk, mint az ekv. 50 sokszor, és nem is lát nagyot, mint pl. az ekv. 35. Nekem anno olympuson ekv. 40 mili volt ránőve a vázra (panasonic 20/1.7), a képeim 80 %-át ezzel lőttem. Most Fujira megvettem egy 27/2.8 obit, ez ugyebár ekv. 40,5, és ugyanúgy a helyén érzem a látószöget, mint anno az olyn. Ha kellene választanom kedvenc gyutávot, ez lenne. A d7000-nél ezért gondolkoztam is a 28-ason.
-
lyunior
tag
Felteszem a dilettáns kérdést. Ne köpködjetek...
200mm-en az f 2.8 stabi nélkül vagy az f 5.6 +stabi fog jobb eredményt adni?
Gyenge fényviszonyok mellett, természetesen.De komolyan...
Bocsi a 300-as 200-on még nem f 5.6 os lesz csak 4. valamennyi v. max f 5.0, de a lényeg érthető
-
lyunior
tag
Tudom, ezért dilemmázok...
Csak nekem jobb lenne valami fényerősebb, mert inkább állatokra mennék. Még azt a 100 mm fókuszt is beáldoznám...
Az iso-val tudok valamennyit játszani, de a minőség is számít, tehát ez is véges.
Valami más alternatíva nem jut eszetekbe? Nem csak a 2.8, hanem bármi egyéb...
-
spanyoll
addikt
Persze, hogy nem nagy összeg, ha hosszútávra tervezek és megtartanám másodgépnek majd mondjuk, de ha el akarom adni, akkor már rögtön nem mindegy, hogy mennyit szánok rá. Meg az sem mindegy, hogy milyen gumival adom el. Nem vagyok az a fajta, aki na hú berendeli ebayről a third partyt ami szar, felrakja aztán gyorsan eladja, mielőtt még leesik. Max akkor adom el úgy, ha az tényleg jó és nem hullik le róla.
Eladnám egy 100asért mondjuk 120ért van d7k és rögtön beljebb vagyok egy kicsit. Aztán az maradtat másodgépnek ha egyszer FF-re váltok. Kivéve ha az első körben lesz és 5d lesz inkább -
spanyoll
addikt
Eladó úgyis rám akarja sózni majd. Olyat kéne keresnem aki cserélt már ilyen gumit és azóta használja is. Kalocsay is azt mondta (bírom nagyon, de hát neki is pénz a pénz), hogy az ebayes silány minőség és ő OEM-t tesz fel, azért kerül ennyibe. Egyik pajtim gép amikor nála járt más okból és meglátta az ebayes gumit, akkor megkérdezte, hogy ez melyik verzió, és amikor mondták, hogy amelyiken alapból van ragasztó, akkor mondta, hogy az még a jobb. Tehát ki tudja, lehet, hogy jó, lehet, hogy nem
Amúgy FF is bennem van erősen, de 5d nem mai gép sem szenzorilag sem semmilyen téren, másrészt meg ha veszek d700-t akkor biztos nem a te igáslovad amit melóra használsz, hanem pista bácsi hobbista gépét amiben csücsül 20k expo 10 év után -
spanyoll
addikt
A teljes gumizás 5-7K, azokhoz ha jól láttam nincs ragasztó, de rendelek azt is, max 1K lehet, a csatiajtó meg 1-2K, tehát az egész meglenne egy 10-esből...
A kérdés, hogy leesik-e két hónap alatt vagy kibír akár egy évet és akkor már spórolok az OEM-en.
Főleg, hogy még mindig zizeg a fülemben a váltás vagy d7k-ra vagy 5d-re (hiába beszéltük, hogy egy d7k csere nem biztos, hogy adna annyi pluszt, sőt), így meg ahogy van most erősen nyomott áron tudnám csak eladni. -
Hogyne, legyen tájékozott - de yolan ugye szervíz-ajánlásokat kért egy mechanikai problémával kapcsolatban. Ha Ropi ír egy szervízt, hogy "ide viheted, kb. ennyiért fognak ránézni - ami szerintem nem éri meg ezért és ezért", akkor az segítség lett volna, és most nem is lenne ez a subthread.
-
torzo
őstag
Elég sokáig kitartottam az analóg mellett (4 éve vettem az első digitális vázamat), illetve a Praktica MTL-5B még most is megvan és hibátlan, jó néhány tűrhető Pentacon obival együtt.
Szóval a dolog nem idegen számomra, de a régi képeim jelentős része egészen elkeserítő minőségű a mostani digiképekhez képest. Persze nem volt csúcs a scanner és nem is a negatívokat scanneltem, de azért nagyon izgatott a kérdés. Tehát a 24 MP APS-C már elég rendesen ráver az analóg technikára. -
-
Byk01
őstag
Jól látom, hogy a 35/1.8 alatt nincs megfizethető fix, aminek lenne értelme DX-re?
Nézegettem őket én is, hogy egy 11-16 és a 70-300 közé egy fix sort tegyek, ami méretileg kicsi, de optikailag mindet elég gyengének hozza ki a photozone (akár Nikon, akár Sigma). Ja, és AF-et azért szeretnék.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
- Zenless Zone Zero (ZZZ)
- Eurós árlista a Google Pixel 10 telefonokhoz
- HP notebook topic
- Nagyon érzékeny lett a játékok archiválására a Nintendo
- Napelem
- Futás, futópályák
- Egyesítené a ChromeOS-t és az Androidot a Google
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- Riasztó topik
- Építő/felújító topik
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Intel Core i7 8700K 6 mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 12/13/14 gen processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- Lenovo ThinkPad L15 Gen 2 - 15.6" FullHD IPS - i5-1135G7 - 8GB - 256GB SSD - Win11 - MAGYAR
- Bomba ár! HP EliteBook 830 G8 - i5-11GEN I 16GB I 512GB SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- LG 45GS95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest