- iOS alkalmazások
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Nem nyílnak a Foldok?
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Magisk
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Yettel topik
- Motorola Edge 40 - jó bőr
-
Mobilarena
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frigetrus
aktív tag
válasz
r.levente75 #48052 üzenetére
Van pár dolog ami a 7200 mellett szól:
-AI gyűrű
-Két SD kártya foglalat
-van hozzá portémarkolat
Ha ezek közül egyiket sem használod, akkor sem feltétlenül éri meg lecserélni a jó kis 7200-at, csak azért hogy legyen:
-dönthető érintésérzékeny kijelződ
-1 kép/seccel gyorsabb max sorozatsebességed
-UHD videófelbontásod
-valamivel kisebb érzékelő felbontásod, és végeredményben talán hasonló képminőséged
-durvább ISO kiterjesztésed
Persze ha pont ezek hiányoznak, akkor nincs miről beszélni.
Véelményem szerint a 7500 szomorú butításokon ment keresztül a 7200 után. -
Frigetrus
aktív tag
válasz
zeus_2k14 #47054 üzenetére
Eladás előtt teendő? Pontos expószám ellenőrzésen kívül nem sok minden, esetleg tisztítás javasolt, de ha nem értesz hozzá, akkor házilag semmiképpen ne pucold a belsejét.
Mindent letörölni??? Miről? Mivan?Ezt nem igazán értem. A gép nem tárol semmit, fényképek a memórikártyán vannak.
Gyárira visszaállítani? Van erre opció, de kb felesleges, csak a menüt és beállításokat alaphelyzetbe hozza....
-
Frigetrus
aktív tag
válasz
Axel pRo #47003 üzenetére
Az ég adta világon semmit nem okoz, ha valódi gyűrűs SWM AF-S objektívről van szó. Ott ugyanis bármikor tekerheted a az élességállító gyűrűt akkor is, ha éppen dolgozna a motor. Ezt a rendszert bármikor felülbírálhatod menet közben is. Ennél a gyűrűs SWM motornál azt hiszem még csak fogaskerekes áttétel sincs.
Ellenben az egyszerűbb, de szintén AF-S obiknál (mint pl.: a régi 18-55 AF-S) viszont fogaskerekes rendszer van, na ott okozhat gondot ha tekergeted bekapcsolt állapoban.
Itt látható mindkét megoldás:
[link]Szóval szerintem ez miatt ne aggódj. Ha egyszer bekrepál, akkor az nem valószínű, hogy ez miatt lesz.
-
Frigetrus
aktív tag
válasz
helixP #46815 üzenetére
"Működni működne, annyi csak, hogy ez a Full Framere való obi. Szerencsésebb lenne ebből a DX-es sorozatot beszerezni"
ŐŐŐ, mi?
Ha mondjuk képminőségben jobb az új direkt DX-es akkor értem a javaslatot, de ha csak arról van szó, hogy a régi 70-300 az full frame-t is kirajzol, az új meg nem, akkor sincs semmi, tökéletes lesz a DX géphez...
-
Frigetrus
aktív tag
válasz
dualcore #46595 üzenetére
" de ez 7100 nekem már bonyolult kissé"
Pedig milyen jó is az, hogy szinte minden fontosabb kezelőszerv dedikáltan jó valamire anélkül, hogy menüben kellene turkálni, és szinte azonnal be lehet állítani sokmindent gombnyomás és tárcsa kombinációval. (lásd tipikusan az első tárcsa is külön jó valamire)
Aztán mikor már átlátod, hogy melyik gomb, és melyik tárcsa kombináció mit állít (igen, itt bizony vannak kombinációk attól függően melyik gombot nyomod be, miközben az első vagy a hátsó tárcsát tekered), akkor már nem nagyon akarsz utána egy D3xxx vagy D5xxx számú váz menüjében turkálni. -
Frigetrus
aktív tag
válasz
Peczek #46376 üzenetére
Igen, amiben azonos érzékelő és zár volt, az valóban tudta ezt.
Na de az, hogy nem kellett bohóckodni, az így ebben a formában azt hitetheti el másokkal, hogy azzal gond nélkül lehet bármilyen száridővel vakuzni, holott nagyon be tudott sötétedni a kép, szóval nem egyenértékű ez a kis "extra tudás" a valódi HSS-el -
Frigetrus
aktív tag
válasz
anaqer #46355 üzenetére
Easter egg: D40 tudott vakuzni akár 1/4000-ed másodperces záridővel is, szigorúan manuális vakuval, amivel nem tudott kommunikálni... szimplán azért, mert azt hiszem 1/500-ad alatt már elektornikus volt a zárja...
Annyit befolyásolt, hogy egyre sötétebb lett a kép, mináél rövidebb lett a záridő, ellenben nem volt olyan rész amit kitakart volna a zár. -
Frigetrus
aktív tag
válasz
B.Á.L.!.N.T #46181 üzenetére
Természetesen, ezért is írtam, hogy változó tárgytávolság. De azért nem feltétlenül kell annyival hátrébb menni.
70-200 f/2.8-nak például (nagyon durva példa) 1.1 méter a közelpontja, míg az 50 1.8-nak 45cm...
Szóval ha hátrébb is kell menni, az nem feltétlenül a közelpont miatt lesz, hanem mert a téma nem fér el a képben (azonos képkivágást szereténk.)Másik dolog: Akkor ezzel igazolódni látszik az a dolog, hogy nem annyira űberultimate a 750 és társai, mert záridő tekintetében, már bocsánat, de ki vannak herélve.
Expó kompenzációt meg cseszhetjük, ha elértük a fizikailag legrövidebb záridőt... -
Frigetrus
aktív tag
DX kontra FX:
1. DX-en az 50 1.8-al is szoktam úgy protrét lőni, hogy mondjuk f/2.2-2.5 rekeszt állítok, és a másik szem már akkor is necces.
2. Az a háttérelmosás különbség nem annyira ordító egy DX kontra FX váz, azonos obival, és azonos képkivágás (változó tárgytávolság) esetén.
De érdemes megnézni ezt a videót, hasonló dolgot boncolgat:
[link]3. Gyújtótávolság voltozással látványosabb háttérmosást el lehet érni. Úgy értem érdemesebb 50 1.8 helyett egy 85 1.8-ot venni, mint DX-ről FX-re váltani, ha a háttérmosást szeretnénk javítani. Szerény véleményem szerint...
Csak egy ártatlan kérdés: Ezen belépő FX vázaknál (D600 és 750) nem szokott senkit sem zavarni az 1/4000-ed másodperces legrövidebb záridő? Tehát mondjuk egy nagy fényerejű objektív használata során, nagyobb fényben fotózás úgy, hogy szeretnénk közben jó háttérmosást, mert ugye amúgy is FX, akkor meg had szóljon?
Nekem múltkor DX-en f/2.8 és f/3.5 környékén bizony befigyelt az 1/6400. És akkor még nem is igen nyitottam rekeszt f/1.8, vagy f/2.2-re.Nyilvánvaló tippem lenne a válaszra az, hogy ilyen full frame géppel alap RAW-ban lőni, majd az előbb említett esetben túlexponált lesz a felvétel, de vissza lehet húzni az expóból utólag szoftverrel, mert bírja a dinamikatartomány. Csak az meg olyan necces.
-
Frigetrus
aktív tag
válasz
Frigetrus #45994 üzenetére
Annyit még elmélkednék a dolgon, hogy talán picit állhatna más szögben a segédtükör, amivel lehetne nyerni némi helyet, nyilván más lenne a beesési szög, ez miatt picit arrébb kellene rakni az AF modult, de ez csak geometriai dolog. Nem tudom, hogy ennek van-e még valami korlátja, (más szögből beeső fény stb...)
De lehet, hogy már rég kimaxolták a dolgot a gyártók. Talán ezt más jobban tudja... -
Frigetrus
aktív tag
válasz
marcitp #45996 üzenetére
Szoktam is nagyokat nézni amikor sóvárognak a nagyobb lefedettség miatt, akár szakmai cikkekben is.
Hátőő, azt várhatják, hogy függőlegesen nagyobb lefedettséget kapjunk. Senki nem gondolt még bele az általam vázoltakba, csak várják a csodát?Ugyanakkor a D5 (és társai féle) AF lefedettség igen jó FX viszonylatban, annál kijjebb már nem igazán helyezünk fő témát, vagy a fő témán nem nagyon lesz olyan rész amit ne fedne le a jelenlegi lefedettség.
D500 meg ugye croppos, és ugyan az az AF, na az meg úgy eléggé odab@szós. -
Frigetrus
aktív tag
válasz
marcitp #45990 üzenetére
Nos, képzeld, vagy inkább nézd meg oldalról a tüköraknát. Csak egy kis geometria az egész.
Tükörakna mérete ugyan az ugye a DX és FX gépek esetén (lévén az eredei 35mm-es film után lett a croppos DX vonal)Hogyan akarod megnövelni felfelé és lefelé az AF lefedettséget, ha ahhoz máshova kell tenni a segédtükröt, és nagyobb méretű is kellene belőle?... Ami már nem fér el sehogyse, nyilván más szögben meg nem állhat...
Széltében talán még lehetne növelni a lefedettséget. Ott pár alkatrész (határoló csavar) állhat a dolog útjában.
-
Frigetrus
aktív tag
válasz
anaqer #45985 üzenetére
Nincs ott semmi leskálázás, pontosan ugyanakkora az AF modul és a lefedett AF terület DX és FX viszonylatban, csak FX-nél nagyobb a képkocka...
D500 és D5 fókuszrendszere is ugyan az, de ott már picit növeltek a szélességén, és nagyon minimálisan a magasságán is a régi rendszerekhez képest.
Gyanítom magasságban már nem is tudják tovább növelni, széltében még lehetne (ugye a segédtükör által lefedett maximális magasság az adott). -
Frigetrus
aktív tag
válasz
Oposzumtoszó #45873 üzenetére
"Előre is elnézest, ha láma kérdeseim lesznek a közeljövőben."
Senki nem kövez meg, de:
1. rengeteget lehet olvasni a fórumban, akár keresni bizonyos fogalmakra
2. használati útmutatót érdemes átnyálazni, sok okosság van benne -
Frigetrus
aktív tag
válasz
szacsa82 #45784 üzenetére
"Nem vagyok képben, hogy egész pontosan hogyan viszi át a váz az obira a rekesz értéket."
Biztos nem a pöcök viszi át, elektronikusan kommunikálja le a dolgot.
Ha a pöcök vinné át akkor az AI-S-es obiknál nem lenne szükség a vázon (már amelyikenen van) AI gyűrűre...Ha jól tudom, ha a rekesz mozgatása vázról történik, akkor az csak elemeli a"kis pöcköt" kitámasztó kart, és az szabadon be fog ugrani. Hogy meddig? Addig amíg az objektíven belül lévő mechanika megakasztja.
Az 50 1.8 D-vel ki is próbálhatod ezt, ha a rekeszgyűrűt tekered, akkor a "kis pöcköt" sem tudod teljes útján mozgatni. -
Frigetrus
aktív tag
válasz
excalibur36 #45752 üzenetére
Vállalható. Esküvőn, viszonylag sötétben egész jó találati aránnyal toltam AF-C-vel... Azért néha gondolkodott... De egy jó üveggel, szabadban, nagyobb fényben azért jobb.
Egy rákfenéjük van ezeknek az 51 pontos AF (Multi-Cam 3500DX-FX) rendszereknek: mégpedig a középre zsúfolt 15 keresztszenzor. Ha mind az 51 keresztszenzor lenne, nem volna semmi gond, követőben sokat dobna...
-
Frigetrus
aktív tag
válasz
marcitp #45715 üzenetére
"Mások a szempontok."
Na ez nagyon igaz. (amúgy 4 táskám van, pont mivel mások a szempontok, mikor mire van szükségem)
"Ez a hátizsák keményebb valami, erre ráeshetnek dolgok, ha kell, szinte ledobom, három gyerek mellett nekem ez inkább szempont."
Védeni meg véd mindkettő, ledobom és az AW400-at is, akkora böszme, hogy elnyeli, illetve eleve a fotós felszerelés messze is van a táska elejétől, ha esetleg arra tenném le...
Mindkettő hátizsák, és azért mindkettő elég masszív, a Kata-n van egy merevített előlap, de ott a felszerelés is elől van... Cserébe a Lowepro lopásgátlóbb. Ennyi.
Ja és még egy előnye van: nem azt a részét fogod lerakni ami utána a hátadra megy, ezért nem dzsuvázod össze a ruhád
-
Frigetrus
aktív tag
válasz
Roachy #45710 üzenetére
"De ha szerinted biztonság szempontjából csakis hát oldalon nyíló táskát szabad venni, akkor nem értem ez hogy fér össze azzal, hogy hamisított táskát meg nyugodt szível vásárolsz. "
Attól ha hamis, még ugyanúgy hátúl nyílik... és képtelenség hozzáférni a cipzárhoz.
Nincs olyan rajta, hogy rosszabb minőségű csat... Masszív minden eleme. Ha eltörik, akkor meg lehet kapni csatot, max ki lesz cserélve, garanciáztatni nem akarnám ilyen dolog miatt..Ha tényleg maradéktalanul megbízol olyan táskában ami nem a te hátad felé nyílik akkor nem láttál még lopásokról felvételeket... eszméletlen miket nem tudnak csinálni a tolvajok. Ebből a táskából tényleg csak szétvágva tudnának kivenni bármit. Azért ez óriási dolog...
A csodák nincsenek dologra meg annyit, hogy mi van akkor, ha a kínában az éjszakás műszakban párat mindig elcsencselnek, vagy szimplán így nem teszik rá azt a hasznot amit a gyártó kérne el érte??
Mert amúgy semmi nem indokolja az a 40-50 ezres hazai árat...
-
Frigetrus
aktív tag
válasz
gaben22 #45707 üzenetére
Ez mondjuk teljesen jogos felvetés, nem tudok olyanról, hogy lehet-e regisztrálni, illetve nem is találtam ilyesmit, a gyártói dokumentációt meg azt hiszem elraktam valahova.
Szóval annyival megkövetném magam, hogy EREDETI VAGY AHHOZ NAGYON KÖZEL ÁLLÓ MINŐSÉG.
De egyébként ha másolat lenne, akkor is nagyon jól sikerült, minőségi varrások, masszív az egész, szóval azt a pénzt megérte. A logó például eredetinek tűnik, na persze ez olyan dolog, hogy mindent lehet nagyon hasonlóra csinálni. De a linken szereplő képek számomra az eredetiséget bizonyítják: [link]Erősen ajánlott még akkor is ha esetleg hamisítvány, főleg a hát felé nyitás funkció miatt, és tényleg jó minőségű.
-
Frigetrus
aktív tag
Látom táska téma van. Lehet csúnyán fogtok rám gondolni, de szerintem hátizsákból csak olyat szabadna venni, ami a hátunk felé nyílik, hogy ne tudják elvinni a drága fotós felszerelést.
Ami tudja ezt a tuti funkciót, az az előttem is említett Lowepro Flipside 400AW.
Volt itt szó kínáról, meg Aliexpressről, stb..Na én véletlenül bukkantam rá a Wish-en a Loweprora, annak ellenére, hogy ismeretem előtte is, de nem vettem soha, mert itthon jó 40-50 ezer körül mozgott.
Wishen 18-ért vettem szállítással együtt.
És EREDETI.Azt hiszem nem nagyon van ennél jobb vétel, ha fotós hátizsák kell...
-
Frigetrus
aktív tag
-
Frigetrus
aktív tag
válasz
Zoli bácsi #45661 üzenetére
D7200 egész biztosan tud annyival többet, hogy érdemes legyen cserélni.
A 7500-at meg legszívesebben kitörölném a Nikon történelméből, mert szerintem egy szégyen amit azon butítottak csak azért, hogy a D500 felé tereljék azt, aki APS-c érzékelős komolyabb gépet akar.- Egyik ilyen a két kártyahely mellőzése... D7000-7100-7200 után vérciki. Persze megértem ha nem hiányzik egy D90 után, de azért na... elég nagy ziccer.
- NEM LEHET RÁ MARKOLATOT TENNI, igen nagybetűvel, D80-90-7000-7100-7200 után űberciki!!!
- Nincs AI gyűrű... Jó enélkül meg lehet lenni, ha nincs ilyen objektíved, és nem is tervezel ilyet.Minden másban meg kb ugyan az mint egy 7200... Érzékelő ami más, meg talán egy két szoftveres dolog, ja meg sorozatban egy képpel többet tud nagyobb pufferrel, és tud ultra HD videót 30fps-el...
- Ami mellette szól, hogy kapott egy dönthető érintésérzékeny kijelzőt.
Erősen 7100 illetve 7200 felé terelnélek. Jó kis vázak, mondhatni mini igáslovak. Nem pro kategória, de hobbi szintre nagyon jól kiszolgálnak. Már a D7000 is óriási ugrás tud lenni egy D90-hez képest, mert sok olyan képességet megkapott, amit annó csak D300 tudott.
-
Frigetrus
aktív tag
válasz
Zoli bácsi #45483 üzenetére
Én első körben a zárra gyanakodnék.
Amit eladtam anno D40-et, abban volt kb. 13-14 ezer expo (kb 4 év alatt), majd az új tulaj belerakott 1 év alatt kb. 10 ezret... Aztán le is halt a zár.. Szóval durván 23-24 ezer exponál meghalt 5 év alatt.
Azaz egyáltalán nem lehetetlen, hogy zárhiba lesz a D50-nél. -
Frigetrus
aktív tag
"-Eladtam a vadi új fényképezőm...
-Na, hogyhogy, nem vált be? Rossz volt a szenzor? Rossz volt a fókusz?
-Nos... Volt egy porszem a keresőben..."ui.: ettől függetlenül teljesen megértem a dolgot, hogy zavart. Engem is zavar, hogy ha a drága portéka poros, főleg ilyen helyen. 7100-amban van egy nagyon halvány porszem talán, de együtt lehet vele élni.
-
Frigetrus
aktív tag
válasz
Viperator #45224 üzenetére
Igen a shutter release button valóban az expógombot jelenti. Mit akarsz ezzel mondani a kollégának?
De a hibaüzenet meg azt jelenti, hogy nyomd meg újra az expogombot....
És ez valóban a zármechanizmussal összefüggő hibaüzenet!!! (még az is lehet, hogy zárcsere lesz idővel a megoldás.)
-
-
Frigetrus
aktív tag
válasz
marcitp #45137 üzenetére
Én szoktam alkalmazni az af fine tune-t a shift elkerülésre. Gyorsgombra kiraktam a menüpontot, és szabályszerűen azt követem, hogy 2.8-nál szűkebb rekeszen bekapcsolom, tágabb rekeszen kikapcsolom. (szerencsére pont jó 0-ás korrerkciós értéken 1.8-on.)
Természetesen a nagyobb dof elfedi a dolgot. Illetve a nagyobb tárgytávolság és az ebből adódó (na meg persze szűkebb rekesz adta) nagyobb dof.
Közelről már neccesebb a dolog, közelpont környékén főleg.(ha esetleg valamit közelről fényképeznél szűkebb rekeszen, és az istenért nem akar ott éles lenni a téma ahol te szeretnéd, akkor jusson eszedbe ez, és tegyél egy próbát
)
-
Frigetrus
aktív tag
válasz
marcitp #45134 üzenetére
Focus shift:
Rekeszelés hatására elmászik a fókuszsík. Többnyire nagy fényerejő objektívek szenvednek ettől a hibától.
Nem a te hibád, hogy még nem hallottál róla, nem szeretik hangoztatni, csak aztán a felhasználó nehogy a fejét verje a falba, hogy miért tűnik backfocusosnak az objektív.
Lényeg:
A fázisérzékelős AF teljesen nyitva fókuszál. Majd exponáláskor berántja a gép a blendét a beállított értékre.
Ha az objektívben nincs megfelelően korrigálva a szférikus hiba, akkor bizony elmászik a fókuszsík, többnyire hátrafelé.Itt egy link: [link]
-
Frigetrus
aktív tag
Tessék, feldolgoztam őket:[link]
Élesítés van mindkettőn, kontrasztba nyúltam bele, szaturációba, zajt szűrtem.
A hölgy szeme kb a fókuszsík közelében van, talán picit lágy, de f2-n lőtted...Esetleg az ajka széle picit élesebb, lehet ennyivel előrébb van a fókuszsík?
-
Frigetrus
aktív tag
válasz
Viperator #45124 üzenetére
Azért mielőtt szervízbe viszi, elmondanám, hogy a feltöltött tesztképen TÖKÉLETESEN a helyén van a fókuszsík!!!
Az, hogy életlen, és túl sok részlet nincs rajta annak két oka van:
1. Aránylag messze van a téma, illetve aprók a részletek
2. Nyitva van az obi, ezen az rekeszen nem karcol annyira.Nekem ugyan ez a kombó van, kb. ugyan ez a képminőség ilyen körülmények között.
Fel kell dolgozni a képet, és máris nem lesz az olyan rossz.M@te!
Kaphatnék egy olyan RAW képet, amin értelmes téma van, legyen az egy tárgy vagy személy, bármi ami kicsit esztétikus, és ezek mellett jó helyen van a fókuszsík? Rekesz lehet akár teljesen nyitva. Lehet rajta akár bőséggel CA, (zöldes-lilás aura, ahogy említetted)
Ráeresztem a DxO-t, meglátjuk mit hozok ki belőle. -
Frigetrus
aktív tag
válasz
bartimre88 #44451 üzenetére
Szia!
D7100-am van, módválasztó tárcsán pont ennyi lötyögés van, de ez így teljesen jó, szóval nyugi. És ilyen volt az elején is (3 és fél éve). -
Frigetrus
aktív tag
válasz
jasonka #43743 üzenetére
"Számomra idegesítő, hogy sötét képernyő fogad, ha a sokféle különböző gomb használata után nem látm rögtön, mi változott..."
Nem igazán értem ezt... Nekem D7100-am van.
Ha gomb+tárcsa kombinációt kell valamiféle állításra használni, az azonnal látszik a felső státusz kijelzőn, és ott is marad. (Nagy kijelzőn persze nem látszik, ha csak nem nyomom meg az "i" vagy az "info" gombot)
De a felső kijelzőn a tárcsás+gombos beállítások közül minden ott marad, mindig. (na jó például expo kompenzációnál például csak annyi, hogy be van kapcsolva, és nem az hogy mennyit állítottam be, de ez megint egy rövid gombnyomással megoldható)Ha pedig valami olyat kell állítani, ami miatt pedig muszáj megnyomni az "i" vagy az "info" gombot, (képkivágás, távvezérlő, HDR, D-lighting) akkor meg ugye amúgy is bekapcsol a kijelző hátul, és elvégezhető a beállítás a navigációs gombbal, és ugye ekkor látod mit állítottál. Majd persze kikapcsol a kijelző, de egy új gombnyomással feléleszthető.
Miért kell folyamatosan világítania?
"Jobb lenne, ha ezt is lehetne programozni, hogy meddig világítson, avagy folyamatosan működjön..."
Az állíthatod meddig világítson ha nem érsz hozzá semmihez. Nálam a 7100-on az info képernyő maximum 10 percig világíthat. Persze exponáló gomb félig megnyomása kikapcsolja... Na de ha már félig nyomom az exponáló gombot, akkor már többnyire a keresőn van a szemem, nem a kijelzőn...
-
Frigetrus
aktív tag
Én is javasolnám az önálló tisztítást, persze csak miután beszerez valami normális tisztító eszközt!
Sőt, inkább ezt javasolnám mint a nyílt napokon való tisztogatást!Nekem eddig két gépemben lett sokkal porosabb a kereső, ami azért bosszantó.
Elég lett volna egy érzékelő nedves tisztítás, ami nyilván megelőz pár befújás az érzékelőre, de nem ennyi, és nem ennyi irányból...
7100-am makulátlan volt, csak a szenzoron volt por... Tisztítás után lett a keresőben is...Tizenpárezerért van profi lenspen készlet... És nem egy tisztításra elegendő. Inkább ilyet kell venni, mint utána évekig bosszankodni. Na persze nem zavaró annyira az a pár porszem, de ugye ott a tudat...
Pénzért nem tudom milyen munkát végeznek, de gyanítom abban az esetben is visszahozza a tisztító készlet az árát pár pucolás után.
-
Frigetrus
aktív tag
válasz
t_a_m_a_s #43082 üzenetére
De miért kell zsáknyi fotós cucc? Pont ezt kérdezem részben...
Nem elég arra egy váz és egy obi?"bárhova megyünk visszük a háztartást, és MÉG egy hátizsáknyi fotós cuccot..."
Nem vittétek, hanem vitted, és lehet teljesen indokolatlanul.
De most megoldod ugyan azokat egy vázzal és egy obival? Ha igen, akkor minek vittél mindent?
Nekem van egy hátizsákom, ha direkt fotózni megyek, szabad a kezem, arra pont kényelmes amire ki van találva, és azt sem kötelező telepakolnom.
De van egy pici tatyóm is, ami pont elég arra, hogy váz és obi beférjen. Ez mellett már 'hótmindegy', hogy DSLR vagy egy MILC van benne... -
Frigetrus
aktív tag
Kis elmélkedés ezen a MILC dolgon....
Sosem értettem, hogy ha Nikon MILC-ről van szó, akkor miért ne lehetne opció az, hogy egy az egyben ugyan azt a vázat+bajonettet+bázistávolságot+kompatibilitást adná az új cucc mint a mostani DSLR-ek, csak tükör nélkül??
Miért kellene kukázni mindent? Miért nem lehetne egy MILC váz mindenben ugyan olyan mint az eddigi DSLR-ek, a tükör kivételével? (hibrid kereső meg aztán különösen jó dolog lenne, akár még tükör is maradhatna)
Másik: miért van az, hogy sokszor merül fel az, hogy kiránduláshoz macera a DSLR, de a MILC az megváltás?
Régebben sokaknál olvastam azt, hogy azért váltanak, mert kisebb. Betesznek egy objektívet, meg egy MILC vázat a tatyóba, és mehet a kirándulás.
Mert így már nem kell vinni vakut, meg 3-4 objektívet, szűrőket, sőőőőt állványt se, meg semmi mást... Vagy mégsem??? A MILC-hez sose kellhet vaku, szűrő, állvány?? Vagy több objektív?Nos, én simán kirándulok egy DSLR vázzal és ugyan úgy egy kompaktabb objektívvel. És akkor én sem viszek más kiegészítőt. Akkor most mégis hol lesz a különbség?
Nem szól senkinek, tényleg csak elmélkedek.
-
Frigetrus
aktív tag
válasz
Lac-coo #37981 üzenetére
A vázhoz nagyon jól illeszkedik. A mintázatot nagyon jól eltalálták, pont ugyan olyan "szemcsés" a burkolat, mint a váz festése. Anyaga kemény, kopogós műanyag, nem magnézium ötvözet. Ugyanakkor nem recseg ropog, elég masszív.
A vezérlőtárcsák műanyagok, nem gumirozottak, illetve az expo gomb hagyományos membrános, nem a spéci mágneses elvű.Akku téma: megnéztem mennyibe kerülne a 7100-hoz a gyári akku... 20-22 ezer környéke. Nos, az annó 280 ezerért vett gépemhez lehet szivesebben venném meg a "következő egy-két fizuból", mint hogy szívjak valami utángyártottal. Ráadásul ha szívás van vele, akkor az olcsó mindjárt drága lesz...
-
Frigetrus
aktív tag
válasz
Lac-coo #37974 üzenetére
Nekem Phottix van a D7100-hoz, teljesen elégedett vagyok vele. 23 ezer volt magyarhonban.
Gyári meg 90 ezer forint... Határozottan állítom, hobbi szinten nem éri meg.
Ha kényelmes fogást akarsz akkor bőven jó a Phottix. nyilván látszik, hogy olcsóbb fajta, de ennyi pénzért elfogadható minden porcikája. Egyedül a joystick ami nem olyan jó, 8 irány helyett csak 4-et tud, annak ellenére, hogy fel van festve rá a 8 irány.#37978: Nyakpánton hordom az enyém, évek óta.. és eddig minden gépemen ott volt. Sose esett le.
-
Frigetrus
aktív tag
válasz
flash- #27274 üzenetére
Tévedés, mindenkit érint akinek shiftes objektíve van. Minden esetben full nyitott állásban állítanak élességet a tükrösök, ha a fázis AF-ről van szó.
Hiába állítasz rekeszt először, és utána fókuszálsz csak, attól még a fókuszt nyitott rekesznél állítja a gép, és csak akkor zárja össze, amikor elkészíted a képet.
Az lenne az igazán jó, ha az AF finomhangolást rekeszhez is lehetne állítani.
-
Frigetrus
aktív tag
Talán a téma sem túl szerencsés választás, mert a kiálló alkatrészre (jumper) és a nyákon lévő szövegre is figyelhet az AF szenzor, ami még egy bizonytalanságot ad a teszt során. Sőt, ugye előbb kontraszt AF-el ráállt valamire a gép, aztán lehet nem ugyan arra állna rá a fázis AF.
Célszerűbb lenne egy olyan objektumot választani, amin merőlegesen van az optikai tengelyre, és jobb esetben nem 3 dimenziós, csak 2.Másik dolog amire figyelni kell: 50 1.8G focus shiftes, ezért ne lepődj meg, ha szűkebb rekesznél arrébb mászik az élesség síkja! Értsd: ha 1.8-on mondjuk 0-ás érték kell, attól még 2.8-on simán lehet az -15 is.
-
Frigetrus
aktív tag
válasz
Biznisz Elek #26734 üzenetére
Van egy ilyen táskám, mint amit kinéztél.
Simán befér obival a gép, nekem ez szokott benne lenni:
D7100+18-105, 50 1.8, rendszervaku, tabletAmire viszont fel kell készülni, hogy ez nem egy klasszikus táska, inkább egy nagy tok. Ugyanis a belső rész nem cipzározható, felhajtod az elejét, ami amúgy csattal és tépőzárral rögzül, és már hozzá is férsz a cucchoz.
Ergo esőben nem ideális (bár ha normálisan van becsukva, akkor nem megy be a víz) , és arra sem való, hogy a legnagyobb tömegben biztonságban tudd a felszerelésed, mert ezt még csak ki sem kellene cipzározni egy tolvajnak. Ellenben neked viszont jó, hogy könnyen hozzáférhető minden.
-
Frigetrus
aktív tag
Múltkor ugye még én említettem, hogy az 50 1.8 G zavaró mértékú focus shiftet produkál, azaz már a kiválasztott téma elég életlen lesz, annak ellenére, hogy rekeszelve van mondjuk 3.5-re vagy 4-re. A képe valóban szebb a G-nek, ellenben célszerű minden 2.8-as rekesznél szűkebb kép esetén beállítani az AF korrekciót.
Nálam ez kb. úgy néz ki, hogy 1.8-tól 2.8-ig 0 a korrekció, illetve ki van kapcsolva, ennél szűkebb rekeszeknél meg megy be "On"-ra a korrekció, nagyjából -15-re.
Azért ez elég zavaró dolog.
-
-
Frigetrus
aktív tag
válasz
atok666 #24421 üzenetére
És az nem fontos, hogy rekeszelve is ott az élesség, ahol lennie kell?
Szerintem ez mindennél fontosabb. Fontosabb a hangos fókusznál, gyengébb háttérmosásnál. A nyitva lágy még oké is lenne, de egyik sem túl acélos nyitva. Persze annyira az nem is baj, mert van annak egy különleges "fílingje".
Akkor veszi észre az ember igazán, hogy milyen gyatra dolog ez a shift, ha élőképpel a munkarekeszen élességet állít, és megnézi az úgy készült képet. Akkor lemászik a kijelzőről a téma, annyira éles tud lenni. Míg a fázis AF-el 1.8-on beállított élesség mondjuk 4-es rekesznél már nagyon nem jó.
Szép dolog a jó háttérmosás, de ezek a shiftes üvegek a fő témát is szépen mossák
-
-
Frigetrus
aktív tag
válasz
aleister #24406 üzenetére
Hmm, nem hangzik rosszul. Igen a tesztek alapján valóban jobb a G-s háttérmosása. Na de ez a shift... Pffhiiijjj
Vicc az egészben, hogy a régebbit meg tudták oldani shift mentesre? Az újat meg nem? Ugyan ez igaz a 85 1.8 G és D verziókra is.
Szóval te elégedett vagy a D-s változattal.
Lehet meg kellene lépnem a cserét. A G-s obim zsír új szinte (második példányom) és még garis (11. hónap garancia van még
). Próbáljak cserét kérni, vagy adjam el olyan áron kb. mint amiért már megkapom a D-s változatot újonnan?
-
Frigetrus
aktív tag
válasz
spanyoll #24404 üzenetére
Kérdés nr. 2:
A hálózati adapter kábelét tudod ott átfűzni elvileg. Amúgy az akkun lévő hologramos matricát látod olyankor. Gondolom amikor adapterről üzemel a gép, akkor akku ki, adapter be, kábel átfűz, akku ajtó becsuk.Más téma:
Szerintetek mennyire ésszerű döntés lenne lecserélni az 50 1.8 G-t az 50 1.8 D-re? Tehát az újabb konstrukciót a régebbire?
Szép és jó ez a G-s, de a focus shift baromira zavar. Írtam már, hogy nagyon jól fókuszál a D7100, mind a 18-105-el és az 50-essel is, de ugye nyitva még oké (meg még talán 2-2.5-ön is elmegy) de ha nagyobb mélységélességet akarok, akkor 4, 4.5, 5,6-on baromira el tud mászni a fókusz már, és idegesítő, továbbá a kalibrációt állítani ilyen esetekben is macera.Anno Eperkutyus írt erről szépeket, és azt is említette, hogy a D verzió nem shiftel, és valóban, a teszt alapján nem. [link]
Nos úgy vagyok vele, hogy hiába régebbi fejlesztés, meg nincs fókuszmotor, hangosabb, változtatja a kihuzat hosszát, de ha nincs shift, akkor bőven megnyugtatóbb használni.
Vélemények?
-
Frigetrus
aktív tag
válasz
mutyuru #24305 üzenetére
Ezt a számot azért írtam le, hogy azért mert elektronikus CCD zár van, abból még ne gondolja senki azt, hogy akkor az a tartósabb. Ugyanakkor a 24 ezer expó után zárhalálról sem érdemes messzemenő következtetéseket levonni!
(#24303) xXxian Bár a választ már leírták, azért leírom én is, hogy ez a három opció van: Automatikus, Be és Ki. Automatikus módban teljesen a fényviszonyoktól függ, sőt, sötétebb témán nem világít akkora fényerővel mint világos témán.
Semmit nem találsz a leírásban?Vagy a menüben kotorászva? Én amikor megvettem az új masinát minden menüpontot megnéztem. Sőt, még olykor megnyomom a "?" gombot is, az mutat róla egy kis súgót.
-
Frigetrus
aktív tag
válasz
davver #24300 üzenetére
A kukucskában mindig pirosan villannak fel a fókuszmezők, de ott nem jelenti azt, hogy talált is élességet, inkább csak azt, hogy arra a pontra akarja állítani élességet. (D7100-on nálam például kikapcsolható a fókuszpontok kivilágítása)
Élőkép módban ha élességállítás után piros lesz a fókuszkeret akkor elvileg nem talált élességet, ha zöld akkor pedig igen. (na persze ez nem jelenti azt, hogy nem tud tévedni, gyakran zöldre vált úgy, hogy élesség abszolút nincs, mert mondjuk megzavarta valami)
-
Frigetrus
aktív tag
válasz
aleister #24296 üzenetére
Vajon az tudja a srác a videóban, hogy amíg folyamatosan nyomva tartja Q módban az exponálógombot, akkor addig nem csapódik vissza a tükör? Így még jobban kitolhatóak a fel-le csattanás hangjai.
Azért van értelme a csendes módnak, nincs az az éles csattanás, lágyabb, de talán nem halkabb, ugyanakkor kevésbé figyelemfelkeltő.
Normál kioldás: hangos csattanás
Csendes mód rögtön felengedett expógombbal: kissé késleltetett csattanások sorozata.
Csendes mód későn felengedett expógombbal: egyénileg meghatározott tükör visszatérés, még kellemesebb hanghatás. -
Frigetrus
aktív tag
Ez elég érdekes. Én most kipróbáltam, 18-105, VR bekapcsolva, élőkép, és van sistergés, majd VR-t kikapcsolva ez elmúlik. És pont ilyen hangja van.
(Nekem amúgy az 50-esnek van némi hangja amikor M/A-ra van állítva és nem M-re az autofókusz, de az inkább ilyen elektronikus búgás, és akkor is van hang, ha nem fókuszálok, de ez közel sem ilyen jellegű, és nem hiszem, hogy ez lenne nálad.)
-
Frigetrus
aktív tag
válasz
jasonka #24290 üzenetére
Hogy melyiknek jobb az élettartama az jó kérdés. azt gondolná az ember, hogy amelyikben a nagyon gyors záridőket elektronikusan érték el a CCD "befagyasztásával" ott talán jobban kímélve van a zár, de szerintem a helyzet ennél bonyolultabb. Az én D40-emben amit eladtam 12 ezer expóval, a második tulajnál 24 ezernél befuccsolt a zár, (20 ezer forint körül kicserélték neki.)
Tesztelt zár élettartamot D90-óta adják meg azok közül a gépek közül amiket írtál, D90-nél ez 100 ezer, utána már D7000-D7100-nál ez 150 ezer, ergo ilyen alapon nem kell félné a mechanikus záraktól.
Amúgy nehogy összekeverd az elektronikus vezérlést az elektronikus CCD zárral. A D40x, D60, D80 vázakban mindben mechanikus zár van, csak ez elektronikusan van vezérelve. (gondolom az elektromotorral való működtetésre értik.) Jól látszik abból is, hogy itt már nem a D40, D50, D70 féle megoldásról van szó, hogy az újabb gépeknél rosszabb lett a hivatalosan leközölt vakuszinkron, (1/500 kontra 1/200).
Azaz:
Elektronikus vezérlésű mechanikus zár van az újabb gépekben (D40x-től felfelé), és a régebbi gépekben (D40-50-70) pedig elektronikus vezérlési mechanikus zár ÉS CCD elektronikus zár van, azaz a kiolvasás van "befagyasztva".(#24289) tekk
Gondolom az eszedbe se jutott, hogy megy a stabilizátor élőkép módban.
Pedig ez történik
Ha be van kapcsolva a stabilizátor az obin, akkor élőkép módban aktiválja is, hogy nyugodtabb képet kapj.
A stabilizátornak van hangja. -
Frigetrus
aktív tag
válasz
Colonel993 #24285 üzenetére
De van második redőny elvileg, de ezek a gépek még az 1/500 másodpercnél rövidebb záridőket elektronikusan érték el. A vaku meg így valóban szinkronizálva van minden zársebességnél, egyedül annyi történik, hogy ha már rövidebb a záridő mint az az idő, amíg a vaku villan, akkor elkezd sötétedni a kép.
Ja és igen, 2005-ben is.
Bár nem D50 hanem D40, és 2006, de ugyan az volt benne, lásd használati útmutató, 120. oldal:
[link]"kombinált mechanikus és CCD elektronikus zár"
-
Frigetrus
aktív tag
válasz
aleister #24265 üzenetére
Mielőtt megvettem a D7100-at utánanéztem ennek a hibának és nem tulajdonítottam túl nagy jelentőségét neki, mert nagyon extrém esetekről írnak, ahol ez előjön. Most kíváncsiságból egy ISO6400-as felvételet ráncigáltam meg, amit alapból -1 2/3 fényértékkel alexpóztam, majd DxO-ban +3.21 expókompenzálás-t, +100% shadow-t, 0 zajszűrés-t alkalmaztam.
Eredmény:Eredeti kép:
Ebben az esetben nem igazán látok efféle sávosodást.
A másik pedig, hogy a büdös életben nem alkalmaznék ilyen szintű belepiszkálást, mert hányadék lesz már a kép.
Gondoltam arra, hogy talán a túl magas ISO miatt nem látszik, mert a rengeteg zajban már nem tűnik fel. Ezért megnéztem ISO100-on és ISO800-on is, hasonló körülmények közt, és hasonló beállításokkal. Eredmény: Semmi.De ennyiben nem hagytam: Megnéztem ellenfényes körülmények között, ISO100-on, na itt már van némi bibi:
Eredeti kép:
Szóval nekem az jön le, hogy leginkább ellenfényes, van nagy kontrasztátmenettel rendelkező helyeken jön elő ez a sávosodás. Egyébként DxO nagyon szépen kiszűri ezt is, nem csak a zajt.
Annyiban védenem kell a gépet, hogy maga a szenzor szerintem bitang jól sikerült, alacsony ISO-n áll leejtős a részletesség az eddig általam próbált DX lapkák közül, magas ISO-t pedig szintén jól tűri, ISO 6400 + értelmes zajszűrés, és nagyon is vállalható a kép, mindez 24 megapixelen.
Kissé hátránya, hogy sikerült már moire-t is észrevenni jó pár képemen, simán a 18-105-el, ergo ez az obi képes rá finom részleteket rajzolni, ami előhozza az anomáliát.
-
Frigetrus
aktív tag
válasz
xXxian #24235 üzenetére
A válasz M-up és expozíció késleltetés, ami 3 másodpercre is beállítható. *d10 a menüpont.
Azaz beállítod a tárcsán a tükörfelcsapást, ekkor a tükröt felemeli és úgy is hagyja. Aztán a következő gombnyomástól számítva 3 másodperc múlva exponál. Szerintem te ezt keresed. -
Frigetrus
aktív tag
válasz
spanyoll #24164 üzenetére
Amikor 8 óra délutános műszakon túl vagyok, éjjel 11 után hazaérek, majd éjfélkor nulla aggyal felnézek az egyik kedvenc, esetemben leginkább csak olvasott topicomra, és meglátom ezt a kommentet, majd a linken lévő képet, és a lakásban a hatalmas kussban egyszer csak hangosan felröhögök... -> na az felbecsülhetetlen
muszájvoltleírni
-
Frigetrus
aktív tag
válasz
Telomanikus #24009 üzenetére
Mitől nem maradt volna időjárásálló? Az ugyan úgy megmarad benne, hiszen a szigetelés is csak pár darab gumi.
-
Frigetrus
aktív tag
válasz
Telomanikus #23984 üzenetére
Akkor itt zárcsere történt, remélhetőleg ezentúl nem lesz gondod, nyugi
#23986: a szenzoron ettől még maradhatott kosz, de úgy látszik az a karc nem is fog eltűnni. Lehet előző tulaj kontárkodott.
-
Frigetrus
aktív tag
Talán páran emlékeznek, hogy anno a D90-el sokat szívtam, főleg fókusz problémák miatt. Valahogy sose oda fókuszált ahova szerettem volna, hol elé, hol mögé állította az élességet, akár a 18-105 volt fenn, akár az 50 1.8 G.
Ugye múlt héten lecserélődött szerencsére a D90 váz D7100-ra, és pár napja írtam a D7100-ról pár dicsérő mondatot. Akkor még nem próbáltam az 50 1.8 G-vel, mert nem volt nálam, de most már avval is le lett tesztelve.
A végeredmény? Tökéletes!Végre megszűnt minden fókusszal kapcsolatos gondom, ráfogom a témára a gépet, fókuszál, "katt" és jó a kép, ott van az élesség ahol akartam. D90-nél már kezdtem azt hinni, hogy én vagyok a hülye, de úgy látszik mégsem.
Ugyan olyan tesztkörülmények között, ugyan azokon a témákon lepróbálva a D7100 jól állít élességet. Az élőképes kontraszt af-el és a fázis alapúval ugyan oda áll be, bezzeg a D90 ezt össze vissza csinálta!Itt tényleg olyan eset kell ahhoz hogy tévedjen, ami bármilyen fókuszrendszert képes megzavarni, (fények, kontraszttalan téma, belógó téma, stb.) de ugye ez természetes.
A szélső fókusz pontok is sokkal jobbak mint a D90-nél, annak ellenére, hogy nem keresztérzékelők. A középső fókuszpont pedig még a sötét szobában az árnyékos helyeken is fogást talál, úgy, hogy egy olvasólámpa világít csak.
D90-nél már kezdett elmenni a kedvem a fotózástól, most a D7100-nál újra megjött. Sokszor volt olyan, hogy elmentünk valahova fotózni, de öt perc után tiszta ideg voltam, hogy 10 képből 1-2 sikerült csak.
Az pedig külön poén, hogy végre megint együttműködik egy váz a vakummal. D90-ezt se tette meg.Szóval én csak pozitívan tudok nyilatkozni a D7100 fókuszrendszeréről.
(de hogy a D90-el mi volt, az jó kérdés... hiba a mátrixban, vagy egy selejtes példány, vagy fene tudja, de már nem is érdekel.) ((Ugyanitt D90-hez portrémarkolat eladó))
-
Frigetrus
aktív tag
válasz
Telomanikus #23830 üzenetére
Arra gondolt, hogy hányadik expónál jár, hogy ennyire dzsuvás.
-
Frigetrus
aktív tag
válasz
Zoli bácsi #23739 üzenetére
Nos kezdem azzal, hogy a D90-el sokat szívtam. Hektikus volt a fókuszrendszere, nekem össze vissza hibázott, nem működött vele a vakum, sosem barátkoztam meg vele.
A D7100-ról:
- a fókuszrendszer nagyon jó, igaz eddig csak a 18-105-el próbálgattam, de már ezzel is sokkal jobb.
- ugyebár komolyabb a váz anyaga, ami annyira nem érződik, csak jó tudni, illetve jó hogy szigetelt
- végre 100%-os a kereső, nincs lemaradó részlet
- két kártyaslot
- sokkal jobb a kioldógomb, nagyon lágyan lehet nyomni
- sokkal halkabb a zár, nem ráz be annyira
- sokkal jobb az élőkép, normálisan bele lehet nagyítani a képbe
- végre van virtuális horizont, a kijelzőn és a keresőben is
- jó a két, retesszel biztosítható beállító tárcsa, azaz az üzemmód és a kioldási mód tárcsája
- brutálisan jó a szenzor, ISO 6400 simán tökéletes
- menürendszer tekintve sokkal több a beállítható opció, jobban testreszabható a gép
- van 12 és 14 bites RAW is
- gyönyörű a kijelző, jobb mint a D90-é
- külső mikrofon és fülhallgató csatlakozó
- sokkal jobb videófelvétel, rendes fullHD, nem csak 720p
- van AI gyűrű, ezáltal régebbi obikkal is van fénymérés
- van rendes tükörfelcsapás, van csendes kioldás
- jobb sorozat sebesség, a netes írásokkal ellentétben teljes felbontáson is tud RAW képből 6 fps-t kicsikarni, csak 12 bites RAW esetén, ami bőven elég tud lenni, amennyiben a helyzet megköveteli a 6 fps-t. Crop módban pedig 15 megapixeles RAW képeket lehet gyártani 7 fps-el!
- van végre AF finomhangolás
- van időzített sorozatmód timelapshez.
- 150 ezer expóra tervezett zárszerkezet
- végre rendesen gumirozott a markolat
- 1/8000 záridő is van, és ISO 100-ról indul az érzékenység. Fényerős obival erős fényben tág rekesszel több a lehetőség -
Frigetrus
aktív tag
válasz
t_a_m_a_s #23737 üzenetére
Tízezer forintért értelmesebb kiegészítőket is lehet vásárolni. Szűrő, kioldó, stb. Értem én, jó árúnak tűnik ez az obi, de akkor lenne jó játszani, ha valami mást is tudna a már meglévő kettőn túl. Más átfogás, jobb fényerő, makro képesség, vagy bármi. De szerinted mit lehet vele játszani amire a 18-105 nem alkalmas? Teljes mértékben le van fedve ezzel a gyútávval, aztán ott van még a 17-50 is.
-
Frigetrus
aktív tag
válasz
imyourfriend #23733 üzenetére
Sosem volt a D50 kitobjektíve, ahhoz a 18-55 első változatát adták ki.
A többi résszel egyet értek.
Ha jól tudom a 28-80 még filmes géphez lett fejlesztve, ezt valamennyire alátámasztja az is, hogy 28mm-en kezd, APS-C DSLR-en túl szűk indulónak.k!nG: teljesen felesleges pénzkidobás megvenni ezt az obit, pláne a többi mellé.
-
Frigetrus
aktív tag
válasz
Frigetrus #23704 üzenetére
Na, slussz poén az egészben, hogy a régen D40-el jól működő Yongnuo YN467 vakum a D7100-asommal is jól működik, míg a D90-el totál káosz volt, nem működött vele együtt, össze vissza ment a zoomfej, nem mindig sült el, nem volt TTL, ezért nem is használtam.
Most a D7100 ezt is megoldotta. -
Frigetrus
aktív tag
Na szerény személyemben egy újabb D7100 tulaj van a topicban. A D90, mellyel sokat szívtam, lecserélődött.
Remélem a 7100-assal jóban leszünk. -
Frigetrus
aktív tag
válasz
flash- #22928 üzenetére
"Egyik kérdésem az lenne hogy a teljesítménye családi házakban való fotózáshoz( emberek,családi összejövetelek) elég már? 24-es a kulccsszáma."
Nagyjából igen, ha mégsem, akkor kis ISO növelés, tágabb blende segíthet.
"ez most pontosan mit jelent?
Ha jól értem ez azt jelenti hogy dx esetén minimum 16mm-es obi kell amivel lehet használni tehát ha jól gondolom fix 35ös vagy a 18-105 ös obival is lehet használni."Az van megadva, hogy mi a legtágabb látószög amit még ki tud villantani. Természetesen szűkebb láűtószögű objektívvel gond nem lesz. Ellenben sajnos nem zoom-os a feje, ezért nem tud kisebb látószögű objektívhez alkalmazkodni, egyetlen hátránya így, hogy nem tud fényt koncentrálni kisebb területre.
"Illetve nem tudom fénymérésnél mennyire jó ez,mert ahogy nézem elől már nem a vörös infra felület van hanem fehér csík benne 3 pötyivel..talán ez nem olyan jó mert a profibb vakukon sem ilyen a fénymérő?"
A vakuban semmilyen fénymérő nincs, a fehér csíkban a három pötty az három led, videózáshoz ad segédfényt. A többi vakunál a vörös felület általában az AF segédfényt takarja, illetve még bizonyos funkciók érzékelői kapnak helyet ott (más vakura elsülés).
A fénymérés meg a fényképezőgépen belül történik, elővillantással a vaku részéről.
Nem ajánlott annyira ez a vaku szerintem, keveset tud, cserébe baromi drága. Inkább használt SB600 jó áron, vagy valami jóféle után gyártott.
-
Frigetrus
aktív tag
válasz
Sage83 #21184 üzenetére
Én Aputure BP-D80 markolatot használok. Simán jó cucc, újonnan magyarhonban 3-ad áron van az új gyárihoz képest, és azért hogy beférjen két akku, meg kényelmesebb legyen a fogás, illetve portréállásban is legyen expó gomb bőven megfelel.
Igaz én nem mindig használom, de ez pont jó a külön vásárolható markolatban, a beépített vertikális markolatos gépekhez képest, hogy ha úgy akarom akkor kicsi a gép, ha akarom nagyobb és kényelmesebb. Szvsz nem éri meg a gyári újonnan, legalábbis ennél a típusnál, nem professzionális felhasználás mellett.
-
Frigetrus
aktív tag
-
Frigetrus
aktív tag
Nem, nem csoda D90 (Bár szerintem alapból elég korrekt szenzor ez, amikor megjelent akkor mindenhol áradoztak, hogy bőven használható ISO3200-at tud, ma meg már lesajnálják. Igaz, a többi új gép lett jobb, de attól még ez nem lett roszabb, szóval nem értem miért lett mostanra 1600-on necces, meg vállalhatatlan 3200-on..
)
Semmi szelektív szűrés, csak amit a DxO kiad, azt hiszem minimálisan egyediek a beállítások, gyárilag is szép munkát végez. Némelyiknél természetesen volt egy kis szín és kontraszt macerálás.
Előtte képet tudok feltenni, talán egy darabból nincs meg az eredeti RAW fájl, mert annyira tesztkép jellegű volt. Majd ha megint gépközelben leszek, akkor nyomom fel őket. Lehet hogy felrakom majd a beállított színekkel, kontraszttal, de zajszűrés nélküli képeket, és a teljesen eredeti módosítatlan képeket, csak jpg-be konvertálba. (ugye dxo nem végez semmilyen feldolgozást ha nem állítok semmit)
Én amúgy ezt a programot használom előhívásra, utána meg retusra a PS-t.
-
Frigetrus
aktív tag
válasz
#40935168 #20903 üzenetére
Itt most a zajszűrés minősége a lényeg, hogy azt milyen hatékonyan csinálja, ilyen jót még nem látta!. Az mondjuk igaz, hogy meg is szenved a gépem, mire ezt eléri. Értsd: normal zajszűrés esetén egy kép aránylag hamar, néhány másodperc alatt mentve van nálam, míg prime esetén 2-3 percig is vacakol. Szóval nem éppen arra való, hogy egyszerre több tíz, több száz képet dolgozzunk fel.
spanyoll: próbáld ki a programot, ez nagyon jó benne. A tempója már kevésbé.
-
Frigetrus
aktív tag
Egy kis érdekesség, hogy miért tartom én még mindig jó szenzornak a D90-ben lévőt, és miért tartom nagyon jó programnak a DxO-t:
Lényeg, hogy a fakuló színek, és az ISO 1600 feletti "nagyongáz" zajosodás egy jó programmal, és jó beállításokkal kevésbé érvényesülnek.
-
Frigetrus
aktív tag
Azt tanúsíthatom, hogy nagyon jó a DxO programja, mióta kipróbáltam, azóta csak azt használom, a capture nx-et váltotta nálam.
Röviden: nagyon jó zajszűrés, jó optikai korrekciók, etalon élesítés, gyors működés. Egyedül a capture nx-ben használatos color control point hiányzik nekem belőle.
-
Frigetrus
aktív tag
válasz
matyi012345 #19957 üzenetére
Igen, a programok némelyike kiszedi. Az EV-t tényleg azért piszkáltam minimálisan, hogy az original képen jobban átjöjjön, hogy mire gondolok, illetve miután az egész képkivágást lementem painttel, és felteszem prohardverre, utána már megint csak egy paca lenne az egész, ezért toltam rajta, és nagyítottam fel 400%-ra.
Szerviznek hamar megvan a javítás, a szállítás ami macera messzebbről, ezért jó, hogy a szoftverek szűrik automatice.
Az előfordulás tényleg lutri amúgy. Lehet 1 napos gépen már van, lehet egy hét után jön elő, lehet 3 hónap után, lehet, hogy sose.
Azért a lényeg, hogy átbeszéltük a dolgot így a végére, az illető meg ezek után átgondolhatja újra, biztos vissza küldi-e.
-
Frigetrus
aktív tag
válasz
matyi012345 #19952 üzenetére
Igen, a felső képen azért nehéz meglátni, mert letömöríti a prohardver, az eredeti képen szép piros a pont és nem ilyen sötét. Amúgy ugyan arról a pixelről van szó mindkét képnél természetesen.
A jelenség normális, a szenzorokon előfordulhatnak hibás pixelek. Tehát igen, a hiba normális, a megoldás meg teljesen helyénvaló. Mint olvashattad, tervezem a gépet megint szervizbe küldeni, és egyszer már volt is. Itt a téma arról szólt, hogy kell-e a felhasználónak emiatt új gépet kérnie, és hogy ez jelent-e akkora problémát. És amúgy ha kicseréli a gépet, lehet, hogy a következőn is lesz hibás pixel, vagy akár egy hét, vagy két év után jön ki néhány.
Tessék, a képed egy részlete, 400%-ban, jpg-be dxo-ból konvertálva, 0.75 EV-vel felfelé, anélkül is látszik, de így még jobban:
(Közben rájöttem, hogy a paint is túlságosan tömörít
)
-
Frigetrus
aktív tag
válasz
matyi012345 #19949 üzenetére
Nem, az egy hibás pixel, nem véletlenszerű. Pláne onnan is tudom, hogy minden képemen ott van. Ennyire azért nem vagyok hülye.
Tegyük hozzá prohardver nagyon tömöríti a képet, a valóságban jobban látszódik.
Mivel konvertáltad a képed? Mert nagyon valószínű, hogy ott igenis történt változás. Nagyon nem mindegy. Ha átküldöd emailben a nyers képet, akkor megmutatom hogyan fest DxO-ban.
-
Frigetrus
aktív tag
válasz
matyi012345 #19946 üzenetére
Nos nekem ilyen a kép DxO-ban RAW-ban, ISO3200-on, fehérrel pedig bekarikáztam az egyik ominózus állandóan ott lévő hibás pixelemet.
Tudni kell a DxO Optics Pro-ról, hogy valóban egy nyers képet mutat, nem mint a Capture NX, ami még akkor is szűri a képet, ha elméletileg ki van kapcsolva a programban a zajszűrés.Ilyen pedig zajszűrés után, szépen eltűnt a hibás pixel is, oldalt láthatóak a szűrés értékei:
Jpg-nél már nem tudja ilyen szépen kiszedni a hibás pixeleket.
(#19947) Eszterrr
Szerintem meg ne csesszék meg.
Fel tudnál tölteni egy képet alacsony ISO-val készítve, úgy, hogy ez a képrészlet mindenképpen rajta legyen, amit már felraktál? -
Frigetrus
aktív tag
válasz
matyi012345 #19944 üzenetére
Nyugi, csak te nem tudod alátámasztani a kijelentést, miszerint nem szabad 3200-nál semminek sem lennie, hiszen ha neked 8000-nél sem volt(5100-assal), akkor másnak sem lehet, és az már rossz gép. Nem kell félrevezetni a delikvenst, hogy két hotpixel miatt már rossz a gépe, és vigye vissza vidékről, és csináljon belőle magának pár kört.
-
Frigetrus
aktív tag
válasz
matyi012345 #19941 üzenetére
Mondom, RAW, ISO 8000. Ha nincs, akkor nem tudom miről beszélünk. Hiába RAW-ból van konvertálva, nekem a nyers fájl kellene, DxO-ba berakom, és kiderül.
Egyébként jöhet olyan kép is ahol nincs letakarva az obi. Lehet rajta téma. -
Frigetrus
aktív tag
válasz
matyi012345 #19938 üzenetére
Ahhjj, nem mondok ilyet.
De tudnod kellene, hogy hibás pixelek bármikor előjöhetnek, és nincs konkrét határ, hogy mégis milyen ISO-nál fordulhat elő a dolog. Mondom ha ISO100-200 körül, kézből kitartható záridőnél is előjönnek, akkor érdemes kimappeltetni, de ha 3200-on jön elő, akkor azért az eléggé természetes jelenség.
Azért egy teljesen nyers képre kíváncsi lennék sötét háttérrel, hogy mennyire nincs semmi világító pixel nálad 8000-en. Kaphatok? (mondjuk úgy letakart obival, ISO 8000-en, és 1/50-es záridővel.)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix RTX 3070Ti 8GB GDDR6X Videokártya!
- Apple iPhone 7 128GB, Yettel függő, 1 Év Garanciával
- REFURBISHED - HP USB-C Universal Dock G1 docking station (DisplayLink)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! GigabyteA620M R5 7500F 32GB DDR5 500GB SSD RX6700XT 12GB Bitfenix Nova Mesh Enermax 750W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest