- Elkészült és telepíthető az Android 16
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Befutott a megígért HRV-mérés a Withings órájára
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- iPhone topik
- MIUI / HyperOS topik
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
Új hozzászólás Aktív témák
-
kmisi99
addikt
válasz
Lompos48 #13598 üzenetére
Rendben. Egyébként egy nagyon fura hibába ütköztem. Megcsináltam a ledeknek az áramkört 2db led, 2v osak, 30ma áram erősséggel. Ennek megfelelően kapott 270ohm os ellenállást. Na de mégis iszonyat gyengét világított fogtam bedobtam egy 150ohm osat a helyére mondom ettől már világítani fog mint a nap, és nem egy fikarcnyit se változott a fényerő. Mindennek tetejébe valami fura kontakt hiba is van, hogy csak akkor világít ha a bőröm vagy valami fémtárgy hozzáér a ledek szigetelés nélküli részéhez, de nem muszáj úgy hozzáérnem hogy mindkét szárhoz elég csak az egyikhez is azaz a forrasztás jó. Itt egy videó róla hogy mire gondolok
[link]
A videó végén még elkezdem erősen hajlítgatni mozgatni hogy látszódjon hogy nem az érintkezés a gond.Egyéként itt egy fotó az áramkörről megvan jelölve az összes pólus. [link]
-
Magicrat
tag
Sziasztok!
Remélem jó helyen kérdezem, és van is tippetek.
Olyan nagyon egyszerű és alacsony árú 5.25 vagy 3.5 -ös előlapi panelt keresek, amin van egyszerűen 1 db fejhalgató kimenet és 1 db mikrofon bemenet.Amiket eddig találtam, olyanok, hogy ezen kívül usb2,3, esata, kártyaolvasós, ventiszabályzós, kijelzős cuccok tömkelegével volt tele 7eFt-tól fölfele...
Szal ötlet? Olyan kellene, ami bp-i boltban van is (vagy rendelhető).
Köszi
Magicrat -
kmisi99
addikt
Lenne egy olyan kérdésem hogy olyat lehetséges hogy két ellenállást összekötök és abból egy új jön létre? azaz pl két 100Ohm osból egy 200 as?
-
moha21
veterán
válasz
Wind-Storm #13591 üzenetére
Az ember nedvességétől ( izzadság ) is nagymértékben függ az ellenállása. ( meg bőrkeménykedés stb.. )
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Wind-Storm #13586 üzenetére
...másikhoz megy vagy 100 kiloohmos, ...
Még hálózati feszültséghez is túl sok ...
-
lujó55
addikt
Köszi a HSz-eket, de mégis, mekkora áram megy át a LEDen kb? Hétfőn kérek egy frászkrika műszert és kimérem, mert az ellenállást nem akarom túllőni,mert akkor a LED nem fog csinálni nekem semmit.
-
Wind-Storm
őstag
válasz
Lompos48 #13585 üzenetére
Szerintem eleve homályosított a piros, amire ki szeretné cserélni...
Én is kicseréltem a gépházamban lévőket, ugyanúgy átlátszóakra, csak más színben.
Az egyikhez kellett egy 1 kiloohmos, a másikhoz megy vagy 100 kiloohmos, hogy egy szinten legyen a fényerejük. Még jó, hogy vettem trimmerpotikat, így egyből ki tudtam mérni mi az ideális mindkettőhöz. -
Lompos48
nagyúr
válasz
lujó55 #13583 üzenetére
Túl erősen fog világítani, mert a kéknek a feszültségesése 2.5...3.8V között lehet, míg a pirosé 1.6...2V között. Kezdetben nem ártana kipróbálni egy soros ellenállással olyan 150...270 ohm körüli értékkel. Rövid időre kipróbálhatod ellenállás nélkül is és eldöntöd annak alapján, amit látsz, számítva az előbb írottakra.
-
lujó55
addikt
sziasztok!
ki szeretném cserélni a ház PWR LEDjét. most egy kék, majdkifolyik a szemem fényforrás virít, de betennék helyette egy vöröset. simán kicserélhetem forrasztással, vagy lesz valami geba? Úgy látom csak egyszerűen rá van dugva alaplapi pinekre. -
-
atti_2010
nagyúr
válasz
Wind-Storm #13577 üzenetére
Nézd át még egyszer a bekötést és azt írja hogy nem lehet túl hószú a kábel sem, routerrel nem csináltam ilyet de alaplappal igen, hat azzal is volt macera 3 napomba telt.
-
atti_2010
nagyúr
válasz
Wind-Storm #13575 üzenetére
[link] Ezt nézted?
-
Wind-Storm
őstag
válasz
atti_2010 #13574 üzenetére
Esetleg errefelé járatos valaki routerek JTAG-olásában?
Van egy BCM4712 Rev1 chip-es hálóeszköz.
wrt54g debrick utility támogatja is, már kábeljavítás megvolt, de folyton azt írja, hogy nincs csatlakoztatva/bedugva, rossz kábel, nem azonosítható chip id.
Ez alapján forrasztottam össze, bár a két GND áthidalását már elhagytam, mivel nem láttam értelmét összekötésnek ha egyszer rövidzárlat mérhető közöttük.
Amúgy az eszköz pontos típusa egy USR5430-as.
Valamint ha a cucc saját power jack-kén kap tápot, 3.3 Volt mérhető a VCC-n, így ahhoz nem nyúltam.
-
atti_2010
nagyúr
Hali!
Egy 200W-os xbox táppal hajtom a Llanot sikerült szépen berakni egy ATX házba úgy hogy jelentősen megnöveltem a hűtést de van egy kis gondom, a beindításkor az xvbox táp akkor indul ha kap +5V-ot a PC alaplap meg pont fordítva dolgozik +5V on kikapcsol 0V -on pedig be, na erre kellene valami fordító, relével meg lehet oldani de jobb lenne tranzisztorral.
Előre is köszi a válaszokat. -
fo_di
őstag
válasz
haromegesz14 #13567 üzenetére
köszi, valami ilyesmire gondoltam, de már megoldottam, ahogy fentebb is írtam
azért köszi a segítséget -
-
fo_di
őstag
válasz
haromegesz14 #13565 üzenetére
végül nekiestem, és megszerkesztettem kézzel, generátor nélkül, most sakkozok, hogy miként állna össze, meg a kivágásokat miként kéne megoldani helyileg
azért köszi -
fo_di
őstag
válasz
haromegesz14 #13563 üzenetére
de én nem térbeli, hanem sík hatszöget akarok készíteni a meghatározott paraméterekkel (amik nem a lemez széle meg hossza)
sketchup meg térbeli, amiben találtam hatszöghálót, de az fix méretű, nem változtatható, csak a lemez mérete -
fo_di
őstag
valaki tud valami módszert, amivel photoshopban (vagy hasonlóban) könnyen tudok meghatározott paraméterekkel rendelkező hatszöghálót készíteni? gondolkodok valamin, hogy méhsejtlemezzel jó lenne megcsinálni, de modelleznem kéne, hogy ez mennyire lenne használható (csatlakozókat kéne bele darabolni)
a meghatározott paraméterek alatt a beírható körátmérőt és a körközéppont-távolságot értem -
Lompos48
nagyúr
válasz
haromegesz14 #13560 üzenetére
Lombfűrésszel, ha nem először csinálod (némi gyakorlatot igényel). Lehet még fémvágó fűrészlapból kiköszörülni olyan "karmoló" szerszámot, amivel lehet vonalzó mellett vágni.
-
haromegesz14
aktív tag
2 mm-es vastagságú plexit mivel lehet a legkönnyebben vagdosni, hogy a lehető legkisebb esélye legyen annak, hogy bereped?
-
dfdfdf
őstag
van aki ért a régebbi tvk hangolásához? probléma nem értem a piktogrammokat
fine tuning van meg csak tipus nordmende galaxy 40 előre is th
-
mr_ricsi
veterán
válasz
kmisi99 #13551 üzenetére
"Igazán feltalálhatnának valami olyan ellenállást ami igazodik a fogyasztóhoz és olcsó és akkor nem kell 20 000 félét árulni "
Akkor meg az lenne a bajod, hogy az ellenállás miért kerül 2-10x annyiba, mint a LED.És engedtessék meg nekem, hogy én dönthessem el, mekkora áram juthat a LED-emre. Ha például visszajelzőként szeretném használni, és emiatt csökkenteném a fényerejét, vagy urambocsá' nappal és éjszaka eltérő fényerőt szeretnék.
-
kmisi99
addikt
válasz
Lompos48 #13550 üzenetére
Értem köszönöm csak azért kérdeztem mert nem a helyi boltban elég szűkös a kínálat így akkor max veszek egyel nagyobb ellenállást ha nem lesz olyan amilyet akarok. Igazán feltalálhatnának valami olyan ellenállást ami igazodik a fogyasztóhoz és olcsó és akkor nem kell 20 000 félét árulni
Amúgy ha már modding topic is akkor lenne modding jellegű kérdésem is. Szeretném a gépem belsejét kifújni feketére milyen sprayt ajánlotok? Azért spray mert nem kell csillogó villogó eredmény valami fényezőnél ami jó drága mert annyit nekem nem ér meg max pár ezret ráköltök de nem ilyen 5-10 000 reket.
-
kmisi99
addikt
Az érdekelne hogy ledeknél mennyire fontos pontosan megválasztani az ellenállást? Azat ha pl nagyobb kisebb lehet valami rossz következménye?
-
fo_di
őstag
válasz
mr_ricsi #13547 üzenetére
nagyon köszönöm a segítségedet!, a hét vége felé járok a boltban, aztán legkésőbb jövő héten megcsinálom (bár lehet, megvárom még kínából a végleges usb kábelt hozzá, kb 1-2 hét)
de a végén majd mindenképp jelentkezek az eredménnyel
(hogy ha nem jó az elrendezés, akkor miért úgy van ott megcsinálva? de ez már csak költői elmélkedés...) -
petiwr
senior tag
Emberek kis segítség kellene.
Lenne nekem egy ventilátor szabályozóm amiben van pár darab kék kocka alakú picike led azt szeretném zöldekre cserélni. Nem várnám el ingyen a munkát semmi képen sem.
Aki tudna segíteni az szóljon kérem szépen.
-
fo_di
őstag
sziasztok
usbről működő led-lámpának milyen ledet vegyek inkább (meg mennyit)? ez a kettő lenne, ami között gondolkodok:
FUL-P70WWCCO FEHÉR SZÁZSZOROS FÉNYEREJÜ Iv=2,5cd/30mA t=70° VÍZTISZTA DOMB. TOK 7,62x7,62mm
vagy
FEL-R514WSWCSL O5mm FEHÉR d=14°, Iv=18000mcd MAGAS FÉNYEREJÜ Uf=3.2..3.8V
a cél annyi, hogy sötétben kicsit több fénye legyen a monitornál -
And
veterán
válasz
atti_2010 #13531 üzenetére
"Ennek az áramszolgáltatók nagyon örülnének de jelenleg 1000W elfogyasztott arámért 3000W kell termelni"
Ez természetesen nem igaz. A korábban említetteken túl, szerintem az erőművek hőveszteségére gondolhattál (?), mert arra nagyjából kijön: az atomerőmű például 34% körüli villamos / hőteljesítmény hatásfokkal dolgozik, vagyis hő formájában 3x annyi teljesítmény keletkezik a hasadásból, mint amennyiből villamosenergia lesz. A hálózati veszteség bőven 10% alatt marad, mint a statisztikákból is kivehető: [link] -
Lompos48
nagyúr
válasz
moha21 #13533 üzenetére
Még a 90% is rettenetes nagy veszteség. Nagy teljesítményeknél tragikus lenne. Ez itt egy nagyobbacska trafó (90MVA):
Ha elképzelnénk egy 10%-os veszteséget, az itt akkor 9MVA-ig terjedne, ami rettenetesen sok. Az az 5 köbméter olaj meg 9 ventillátor nem tudná azt "elszellőztetni".
Az erőmű generátorától a fogyasztóig pedig az energia "átmegy" egy emelő trafón, majd még 2-3 csökkentőtrafón. Na meg közben a távvezetékeken.
-
moha21
veterán
válasz
"minél alacsonyabb a feszültség annál vastagabb kábelt érdemes használni mert másképpen rezsó lesz a vezetékből."
Csak akor, ha nagyobb mennyiségű töltést akarsz átvinni a vezetőn. Lásd:áramsűrűség
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Ennek az áramszolgáltatók nagyon örülnének de jelenleg 1000W elfogyasztott arámért 3000W kell termelni...
Ha már konyhanyelvre váltott a téma tárgyalása, akkor pontosítsunk: fogyasztani energiát "szokás", ami teljesítmény x idő. Teljesítmény pedig nem más, mint feszültség x áram. Amíg az áramkör folytonos, addig minden árva elektron ami bemegy az ki is jön (tekintsünk el a váltóáram jellegétől, szemléletesebb az egyenáram elképzelése). Az hogy fűt, nem jelenti az elektronok elvesztését. Annál inkább feszültségveszteséget.
Említed a transzformátorokat. Ott nem megy át elektron az egyik tekercsből a másikba, annál inkább energia mágneses tér formájában. Itt van veszteség a hatásfok miatt. De a 3000W termelt / 1000W elfogyasztott arány egyszerűen elképesztő még sci-fi-nek is. Nem tudom honnan van ez az információd, de még az egyharmad veszteség is tragikus lenne. -
atti_2010
nagyúr
válasz
mr_ricsi #13526 üzenetére
"az áramveszteségen kivül(ami valszeg lesz"
Általánosban, fizika óra alatt hol jártál?
Amennyi elektron belemegy a drótba, ugyanannyi ki is jön belőle, tehát áramveszteség nem lesz. Csak a feszültség esik az ellenállással rendelkező részeken, vagyis a betoldott vezetékszakaszon is.Ennek az áramszolgáltatók nagyon örülnének de jelenleg 1000W elfogyasztott arámért 3000W kell termelni mert a többi elvesztődik a vezetékekben, transzformátorban, minél alacsonyabb a feszültség annál vastagabb kábelt érdemes használni mert másképpen rezsó lesz a vezetékből.
-
mr_ricsi
veterán
válasz
Wind-Storm #13523 üzenetére
Elég. (mármint: elegendő)
-
mr_ricsi
veterán
válasz
zolee5016 #13525 üzenetére
"A művelet végére kb 1-1,5 méter!!!! hosszú kábelekre lenne szükségem! Ez így megoldható lenne szerintetek?"
Persze! És ha nem gazdaságosan méretezett vezetékekről van szó, valamint a toldás is kis ellenállású, akkor a feszültségesés is teljesen elhanyagolható."az áramveszteségen kivül(ami valszeg lesz"
Általánosban, fizika óra alatt hol jártál?
Amennyi elektron belemegy a drótba, ugyanannyi ki is jön belőle, tehát áramveszteség nem lesz. Csak a feszültség esik az ellenállással rendelkező részeken, vagyis a betoldott vezetékszakaszon is. -
zolee5016
őstag
Sziasztok: Segitségre lenne szükségem a most készülő moddingomhoz! Adott egy 350W-táp ,aminek a vezetékeit 24-6-8-pin nem hosszabitókkal,hanem elvágásos beletoldással kellene megoldanom.A művelet végére kb 1-1,5 méter!!!! hosszú kábelekre lenne szükségem! Ez így megoldható lenne szerintetek?A szálankénti toldásra van ötlet,de az áramveszteségen kivül(ami valszeg lesz de mennyi ez is kérdés) van valami akadálya a műveletnek?
-
Wind-Storm
őstag
Egy ilyen [link] JTAG procedúrához ugye elég a (valószínűleg) lehető legkisebb teljesítményű (100Ω-os) ellenállás ami épp kéznél van?
-
petiwr
senior tag
Srácok valakinek nincsen ATX pin remover/ csatlakozó szétszedő ilyenje kölcsönbe? Pár napról lenne szó és nem várom el ingyen.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
kmisi99 #13516 üzenetére
Jobbik esetben kiég a LED, rosszabban az USB port biztosítéka az alaplapon. Gondolj arra, hogy a LED végülis egy dióda, aminek a karakterisztikája exponenciális. Elképzelhető 100mV nagyságrendű többletfeszültségnél akár 100mA áramnövekedés vagy nagyobb is. És lehet számolni nagyobbakkal, mert egy LED nyitófeszültsége jóval kisebb, mint az USB 5V-ja. A LEDeket árammal/áramgenerátorral "tápláljuk" és nem feszültséggel.
-
kmisi99
addikt
Lenne egy olyan kérdésem hogy ledekhez mindenképp kell ellenállás mi a következménye ha nincs? Usb re kötnék egy vagy két ledet. Egy egeret akarok kivilágítani vele azaz az egér usb je adná az áramot.
-
talpas
aktív tag
válasz
Dexter-2000 #13513 üzenetére
Nekem folyadékcsapágyas hátul, 1db S-FLEX 980-at forog 3.éve.Chift házban. Döntő a minőség az árak sokszor mutatják a minőséget is.talán ez? látom van ott 800-as ford.120.asban. Az enyém akkor drágább volt. Dobozán 150.000 óra az élettartam. Óccó is bírja csak vszinű nem addig max évente veszel másikat ha sokat járatod, előnye az ára.
-
szab.tam
nagyúr
5let bedobásnak, nem tudom, megéri-e, gazdaságos-e, felhasználható-e....
vettem szerszámot aldiban, és közben becsábított egy fehér 60 ledes szerelőlámpa.
integrált 3xAA aku (ez ugye <4.5v), hálózati + szivargyújtós töltő.
4k...nekem szimpatikus volt a cucc, szétszedi nem fogom, kellhet bármire, akár a gép bütykölésnél is jól jön.
nem tudom a led árakat, de nem érdemes pc világításra bontani?
(és akor ott vannak a kiegészítők ugyi...)szerk.
ja, bocs, kép is megvan.... -
Dexter-2000
őstag
nzxt 210 elit elejébe szeretnék egy 120mm-es ventilátort.
A kérdés az hogy milyen ventilátort ajánlotok?
árban nem tudom mennyit érdemes rászánni, egy nagyon csendeset szeretnék mivel csak arra kell hogy az elején bekeringesse a levegőt...
Bocsi ha netán rossz topikot választottam volna... -
moha21
veterán
válasz
Pazolini #13510 üzenetére
"Glimmlámpa
Ritkított gázban lejátszódó elektromos kisüléssel működő lámpa. A burájában ritkított gázba két elektród nyúlik be: ezek között jön létre a kisülés. Felgyulladásához legalább 40-50 V feszültséget igényel, kicsiny az áramfelvétele (néhány mA), gyenge, rendszerint lilásvörös fénnyel világít."
PC 12V-ról nem fog világítani, szerintem fórumtárs erre gondolt.
-
Pazolini
senior tag
-
Wind-Storm
őstag
válasz
TESCO-Zsömle #13501 üzenetére
A RAM modulra ragasztanád az SMD LED-eket?
Van itt valami: [link]
VSS vagy VDD lesz valószínűleg, majd a többiek esetleg megmondják.
-
TESCO-Zsömle
titán
Na, akkor ide is tolok egy kérdést.
Csak kíváncsiságból kérdem, hogy a DDR3-as RAM-nak (a 204 közül) van olyan lába, amiről büntetlenül tudnék egy kis feszt lopni? 2, max 4db SMD-LED-et hajtanék vele.
Előre is köszönöm.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Synology NAS
- BestBuy ruhás topik
- Formula-1
- E-roller topik
- Elkészült és telepíthető az Android 16
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- Házimozi belépő szinten
- Győr és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Yutani: Yutani Retró Hangkártyái: AdMOS AdWave 32
- További aktív témák...
- LG 39GS95UE - 39" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- PS3 Játékok 1500Ft/db - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
- BESZÁMÍTÁS! HP ZBook 15 G6 munkaállomás - i7 9850H 16GB DDR4 RAM 512GB SSD Quadro T2000 4GB WIN10
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest