- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Huawei Watch GT 6 és GT 6 Pro duplateszt
- One mobilszolgáltatások
- Google Pixel topik
- „Új mérce az Android világában” – Kezünkben a Vivo X300 és X300 Pro
- iPhone topik
- Redmi Note 13 Pro+ - a fejlődés íve
- Akciófigyelő: kedvezménnyel nyit az Earfun Air Pro 4+
- Motorola Moto G67 Power előzetes
Új hozzászólás Aktív témák
- 

kmisi99 addikt válasz  Lompos48

üzenetére Lompos48

üzenetéreRendben. Egyébként egy nagyon fura hibába ütköztem. Megcsináltam a ledeknek az áramkört 2db led, 2v osak, 30ma áram erősséggel. Ennek megfelelően kapott 270ohm os ellenállást. Na de mégis iszonyat gyengét világított fogtam bedobtam egy 150ohm osat a helyére mondom ettől már világítani fog mint a nap, és nem egy fikarcnyit se változott a fényerő. Mindennek tetejébe valami fura kontakt hiba is van, hogy csak akkor világít ha a bőröm vagy valami fémtárgy hozzáér a ledek szigetelés nélküli részéhez, de nem muszáj úgy hozzáérnem hogy mindkét szárhoz elég csak az egyikhez is azaz a forrasztás jó. Itt egy videó róla hogy mire gondolok 
 [link]
 A videó végén még elkezdem erősen hajlítgatni mozgatni hogy látszódjon hogy nem az érintkezés a gond.Egyéként itt egy fotó az áramkörről megvan jelölve az összes pólus. [link] 
- 

Magicrat tag Sziasztok! 
 Remélem jó helyen kérdezem, és van is tippetek.
 Olyan nagyon egyszerű és alacsony árú 5.25 vagy 3.5 -ös előlapi panelt keresek, amin van egyszerűen 1 db fejhalgató kimenet és 1 db mikrofon bemenet.Amiket eddig találtam, olyanok, hogy ezen kívül usb2,3, esata, kártyaolvasós, ventiszabályzós, kijelzős cuccok tömkelegével volt tele 7eFt-tól fölfele... Szal ötlet? Olyan kellene, ami bp-i boltban van is (vagy rendelhető). Köszi 
 Magicrat
- 

kmisi99 addikt Lenne egy olyan kérdésem hogy olyat lehetséges hogy két ellenállást összekötök és abból egy új jön létre? azaz pl két 100Ohm osból egy 200 as? 
- 

moha21 veterán válasz  Wind-Storm

üzenetére Wind-Storm

üzenetéreAz ember nedvességétől ( izzadság ) is nagymértékben függ az ellenállása. ( meg bőrkeménykedés stb.. ) 
- 

Lompos48 nagyúr válasz  Wind-Storm

üzenetére Wind-Storm

üzenetére...másikhoz megy vagy 100 kiloohmos, ...  Még hálózati feszültséghez is túl sok ...  
- 

lujó55 addikt Köszi a HSz-eket, de mégis, mekkora áram megy át a LEDen kb? Hétfőn kérek egy frászkrika műszert és kimérem, mert az ellenállást nem akarom túllőni,mert akkor a LED nem fog csinálni nekem semmit.  
- 

Wind-Storm őstag válasz  Lompos48

üzenetére Lompos48

üzenetéreSzerintem eleve homályosított a piros, amire ki szeretné cserélni... 
 Én is kicseréltem a gépházamban lévőket, ugyanúgy átlátszóakra, csak más színben.
 Az egyikhez kellett egy 1 kiloohmos, a másikhoz megy vagy 100 kiloohmos, hogy egy szinten legyen a fényerejük. Még jó, hogy vettem trimmerpotikat, így egyből ki tudtam mérni mi az ideális mindkettőhöz.
- 

Lompos48 nagyúr válasz  lujó55

üzenetére lujó55

üzenetéreTúl erősen fog világítani, mert a kéknek a feszültségesése 2.5...3.8V között lehet, míg a pirosé 1.6...2V között. Kezdetben nem ártana kipróbálni egy soros ellenállással olyan 150...270 ohm körüli értékkel. Rövid időre kipróbálhatod ellenállás nélkül is és eldöntöd annak alapján, amit látsz, számítva az előbb írottakra. 
- 

lujó55 addikt sziasztok! 
 ki szeretném cserélni a ház PWR LEDjét. most egy kék, majdkifolyik a szemem fényforrás virít, de betennék helyette egy vöröset. simán kicserélhetem forrasztással, vagy lesz valami geba? Úgy látom csak egyszerűen rá van dugva alaplapi pinekre.
- 

- 

atti_2010 nagyúr válasz  Wind-Storm

üzenetére Wind-Storm

üzenetéreNézd át még egyszer a bekötést és azt írja hogy nem lehet túl hószú a kábel sem, routerrel nem csináltam ilyet de alaplappal igen, hat azzal is volt macera 3 napomba telt. 
- 

atti_2010 nagyúr válasz  Wind-Storm

üzenetére Wind-Storm

üzenetére[link] Ezt nézted? 
- 

Wind-Storm őstag válasz  atti_2010

üzenetére atti_2010

üzenetéreEsetleg errefelé járatos valaki routerek JTAG-olásában? Van egy BCM4712 Rev1 chip-es hálóeszköz. wrt54g debrick utility támogatja is, már kábeljavítás megvolt, de folyton azt írja, hogy nincs csatlakoztatva/bedugva, rossz kábel, nem azonosítható chip id. Ez alapján forrasztottam össze, bár a két GND áthidalását már elhagytam, mivel nem láttam értelmét összekötésnek ha egyszer rövidzárlat mérhető közöttük. Amúgy az eszköz pontos típusa egy USR5430-as. Valamint ha a cucc saját power jack-kén kap tápot, 3.3 Volt mérhető a VCC-n, így ahhoz nem nyúltam. 
- 

atti_2010 nagyúr Hali! Egy 200W-os xbox táppal hajtom a Llanot sikerült szépen berakni egy ATX házba úgy hogy jelentősen megnöveltem a hűtést de van egy kis gondom, a beindításkor az xvbox táp akkor indul ha kap +5V-ot a PC alaplap meg pont fordítva dolgozik +5V on kikapcsol 0V -on pedig be, na erre kellene valami fordító, relével meg lehet oldani de jobb lenne tranzisztorral. 
 Előre is köszi a válaszokat.
- 

fo_di őstag válasz  haromegesz14

üzenetére haromegesz14

üzenetéreköszi, valami ilyesmire gondoltam, de már megoldottam, ahogy fentebb is írtam 
 azért köszi a segítséget
- 

- 

üzenetére haromegesz14

üzenetérevégül nekiestem, és megszerkesztettem kézzel, generátor nélkül, most sakkozok, hogy miként állna össze, meg a kivágásokat miként kéne megoldani helyileg 
 azért köszi
- 

üzenetére haromegesz14

üzenetérede én nem térbeli, hanem sík hatszöget akarok készíteni a meghatározott paraméterekkel (amik nem a lemez széle meg hossza) 
 sketchup meg térbeli, amiben találtam hatszöghálót, de az fix méretű, nem változtatható, csak a lemez mérete
- 

fo_di őstag valaki tud valami módszert, amivel photoshopban (vagy hasonlóban) könnyen tudok meghatározott paraméterekkel rendelkező hatszöghálót készíteni? gondolkodok valamin, hogy méhsejtlemezzel jó lenne megcsinálni, de modelleznem kéne, hogy ez mennyire lenne használható (csatlakozókat kéne bele darabolni) 
 a meghatározott paraméterek alatt a beírható körátmérőt és a körközéppont-távolságot értem
- 

Lompos48 nagyúr válasz  haromegesz14

üzenetére haromegesz14

üzenetéreLombfűrésszel, ha nem először csinálod (némi gyakorlatot igényel). Lehet még fémvágó fűrészlapból kiköszörülni olyan "karmoló" szerszámot, amivel lehet vonalzó mellett vágni. 
- 

haromegesz14 senior tag 2 mm-es vastagságú plexit mivel lehet a legkönnyebben vagdosni, hogy a lehető legkisebb esélye legyen annak, hogy bereped? 
- 

dfdfdf őstag van aki ért a régebbi tvk hangolásához? probléma nem értem a piktogrammokat  fine tuning van meg csak tipus nordmende galaxy 40 előre is th fine tuning van meg csak tipus nordmende galaxy 40 előre is th
- 

mr_ricsi veterán válasz  kmisi99

üzenetére kmisi99

üzenetére"Igazán feltalálhatnának valami olyan ellenállást ami igazodik a fogyasztóhoz és olcsó és akkor nem kell 20 000 félét árulni " 
 Akkor meg az lenne a bajod, hogy az ellenállás miért kerül 2-10x annyiba, mint a LED.És engedtessék meg nekem, hogy én dönthessem el, mekkora áram juthat a LED-emre. Ha például visszajelzőként szeretném használni, és emiatt csökkenteném a fényerejét, vagy urambocsá' nappal és éjszaka eltérő fényerőt szeretnék. 
- 

kmisi99 addikt válasz  Lompos48

üzenetére Lompos48

üzenetéreÉrtem köszönöm csak azért kérdeztem mert nem a helyi boltban elég szűkös a kínálat így akkor max veszek egyel nagyobb ellenállást ha nem lesz olyan amilyet akarok. Igazán feltalálhatnának valami olyan ellenállást ami igazodik a fogyasztóhoz és olcsó és akkor nem kell 20 000 félét árulni  Amúgy ha már modding topic is akkor lenne modding jellegű kérdésem is. Szeretném a gépem belsejét kifújni feketére milyen sprayt ajánlotok? Azért spray mert nem kell csillogó villogó eredmény valami fényezőnél ami jó drága mert annyit nekem nem ér meg max pár ezret ráköltök de nem ilyen 5-10 000 reket. 
- 

kmisi99 addikt Az érdekelne hogy ledeknél mennyire fontos pontosan megválasztani az ellenállást? Azat ha pl nagyobb kisebb lehet valami rossz következménye? 
- 

fo_di őstag válasz  mr_ricsi

üzenetére mr_ricsi

üzenetérenagyon köszönöm a segítségedet!, a hét vége felé járok a boltban, aztán legkésőbb jövő héten megcsinálom (bár lehet, megvárom még kínából a végleges usb kábelt hozzá, kb 1-2 hét) 
 de a végén majd mindenképp jelentkezek az eredménnyel 
 (hogy ha nem jó az elrendezés, akkor miért úgy van ott megcsinálva? de ez már csak költői elmélkedés...)
- 

petiwr senior tag Emberek kis segítség kellene. Lenne nekem egy ventilátor szabályozóm amiben van pár darab kék kocka alakú picike led azt szeretném zöldekre cserélni. Nem várnám el ingyen a munkát semmi képen sem. Aki tudna segíteni az szóljon kérem szépen. 
- 

fo_di őstag sziasztok 
 usbről működő led-lámpának milyen ledet vegyek inkább (meg mennyit)? ez a kettő lenne, ami között gondolkodok:
 FUL-P70WWCCO FEHÉR SZÁZSZOROS FÉNYEREJÜ Iv=2,5cd/30mA t=70° VÍZTISZTA DOMB. TOK 7,62x7,62mm
 vagy
 FEL-R514WSWCSL O5mm FEHÉR d=14°, Iv=18000mcd MAGAS FÉNYEREJÜ Uf=3.2..3.8V
 a cél annyi, hogy sötétben kicsit több fénye legyen a monitornál
- 

And veterán válasz  atti_2010

üzenetére atti_2010

üzenetére"Ennek az áramszolgáltatók nagyon örülnének de jelenleg 1000W elfogyasztott arámért 3000W kell termelni" 
 Ez természetesen nem igaz. A korábban említetteken túl, szerintem az erőművek hőveszteségére gondolhattál (?), mert arra nagyjából kijön: az atomerőmű például 34% körüli villamos / hőteljesítmény hatásfokkal dolgozik, vagyis hő formájában 3x annyi teljesítmény keletkezik a hasadásból, mint amennyiből villamosenergia lesz. A hálózati veszteség bőven 10% alatt marad, mint a statisztikákból is kivehető: [link]
- 

Lompos48 nagyúr válasz  moha21

üzenetére moha21

üzenetéreMég a 90% is rettenetes nagy veszteség. Nagy teljesítményeknél tragikus lenne. Ez itt egy nagyobbacska trafó (90MVA):  Ha elképzelnénk egy 10%-os veszteséget, az itt akkor 9MVA-ig terjedne, ami rettenetesen sok. Az az 5 köbméter olaj meg 9 ventillátor nem tudná azt "elszellőztetni". Az erőmű generátorától a fogyasztóig pedig az energia "átmegy" egy emelő trafón, majd még 2-3 csökkentőtrafón. Na meg közben a távvezetékeken. 
- 

moha21 veterán válasz  atti_2010

üzenetére atti_2010

üzenetére"minél alacsonyabb a feszültség annál vastagabb kábelt érdemes használni mert másképpen rezsó lesz a vezetékből." Csak akor, ha nagyobb mennyiségű töltést akarsz átvinni a vezetőn. Lásd:áramsűrűség 
- 

Lompos48 nagyúr válasz  atti_2010

üzenetére atti_2010

üzenetéreEnnek az áramszolgáltatók nagyon örülnének de jelenleg 1000W elfogyasztott arámért 3000W kell termelni... Ha már konyhanyelvre váltott a téma tárgyalása, akkor pontosítsunk: fogyasztani energiát "szokás", ami teljesítmény x idő. Teljesítmény pedig nem más, mint feszültség x áram. Amíg az áramkör folytonos, addig minden árva elektron ami bemegy az ki is jön (tekintsünk el a váltóáram jellegétől, szemléletesebb az egyenáram elképzelése). Az hogy fűt, nem jelenti az elektronok elvesztését. Annál inkább feszültségveszteséget. 
 Említed a transzformátorokat. Ott nem megy át elektron az egyik tekercsből a másikba, annál inkább energia mágneses tér formájában. Itt van veszteség a hatásfok miatt. De a 3000W termelt / 1000W elfogyasztott arány egyszerűen elképesztő még sci-fi-nek is. Nem tudom honnan van ez az információd, de még az egyharmad veszteség is tragikus lenne.
- 

atti_2010 nagyúr válasz  mr_ricsi

üzenetére mr_ricsi

üzenetére"az áramveszteségen kivül(ami valszeg lesz" 
 Általánosban, fizika óra alatt hol jártál?
 Amennyi elektron belemegy a drótba, ugyanannyi ki is jön belőle, tehát áramveszteség nem lesz. Csak a feszültség esik az ellenállással rendelkező részeken, vagyis a betoldott vezetékszakaszon is.Ennek az áramszolgáltatók nagyon örülnének de jelenleg 1000W elfogyasztott arámért 3000W kell termelni mert a többi elvesztődik a vezetékekben, transzformátorban, minél alacsonyabb a feszültség annál vastagabb kábelt érdemes használni mert másképpen rezsó lesz a vezetékből. 
- 

mr_ricsi veterán válasz  Wind-Storm

üzenetére Wind-Storm

üzenetéreElég. (mármint: elegendő) 
- 

mr_ricsi veterán válasz  zolee5016

üzenetére zolee5016

üzenetére"A művelet végére kb 1-1,5 méter!!!! hosszú kábelekre lenne szükségem! Ez így megoldható lenne szerintetek?" 
 Persze! És ha nem gazdaságosan méretezett vezetékekről van szó, valamint a toldás is kis ellenállású, akkor a feszültségesés is teljesen elhanyagolható."az áramveszteségen kivül(ami valszeg lesz" 
 Általánosban, fizika óra alatt hol jártál?
 Amennyi elektron belemegy a drótba, ugyanannyi ki is jön belőle, tehát áramveszteség nem lesz. Csak a feszültség esik az ellenállással rendelkező részeken, vagyis a betoldott vezetékszakaszon is.
- 

zolee5016 őstag Sziasztok: Segitségre lenne szükségem a most készülő moddingomhoz! Adott egy 350W-táp ,aminek a vezetékeit 24-6-8-pin nem hosszabitókkal,hanem elvágásos beletoldással kellene megoldanom.A művelet végére kb 1-1,5 méter!!!! hosszú kábelekre lenne szükségem! Ez így megoldható lenne szerintetek?A szálankénti toldásra van ötlet,de az áramveszteségen kivül(ami valszeg lesz de mennyi ez is kérdés) van valami akadálya a műveletnek? 
- 

Wind-Storm őstag Egy ilyen [link] JTAG procedúrához ugye elég a (valószínűleg) lehető legkisebb teljesítményű (100Ω-os) ellenállás ami épp kéznél van? 
- 

petiwr senior tag Srácok valakinek nincsen ATX pin remover/ csatlakozó szétszedő ilyenje kölcsönbe? Pár napról lenne szó és nem várom el ingyen. 
- 

Lompos48 nagyúr válasz  kmisi99

üzenetére kmisi99

üzenetéreJobbik esetben kiég a LED, rosszabban az USB port biztosítéka az alaplapon. Gondolj arra, hogy a LED végülis egy dióda, aminek a karakterisztikája exponenciális. Elképzelhető 100mV nagyságrendű többletfeszültségnél akár 100mA áramnövekedés vagy nagyobb is. És lehet számolni nagyobbakkal, mert egy LED nyitófeszültsége jóval kisebb, mint az USB 5V-ja. A LEDeket árammal/áramgenerátorral "tápláljuk" és nem feszültséggel. 
- 

kmisi99 addikt Lenne egy olyan kérdésem hogy ledekhez mindenképp kell ellenállás mi a következménye ha nincs? Usb re kötnék egy vagy két ledet. Egy egeret akarok kivilágítani vele azaz az egér usb je adná az áramot. 
- 

talpas aktív tag válasz  Dexter-2000

üzenetére Dexter-2000

üzenetéreNekem folyadékcsapágyas hátul, 1db S-FLEX 980-at forog 3.éve.Chift házban. Döntő a minőség az árak sokszor mutatják a minőséget is.talán ez? látom van ott 800-as ford.120.asban. Az enyém akkor drágább volt. Dobozán 150.000 óra az élettartam. Óccó is bírja csak vszinű nem addig max évente veszel másikat ha sokat járatod, előnye az ára. 
- 

szab.tam nagyúr 5let bedobásnak, nem tudom, megéri-e, gazdaságos-e, felhasználható-e.... vettem szerszámot aldiban, és közben becsábított egy fehér 60 ledes szerelőlámpa. 
 integrált 3xAA aku (ez ugye <4.5v), hálózati + szivargyújtós töltő.
 4k...nekem szimpatikus volt a cucc, szétszedi nem fogom, kellhet bármire, akár a gép bütykölésnél is jól jön. nem tudom a led árakat, de nem érdemes pc világításra bontani?  
 (és akor ott vannak a kiegészítők ugyi...)szerk. 
 ja, bocs, kép is megvan....
- 

Dexter-2000 őstag nzxt 210 elit elejébe szeretnék egy 120mm-es ventilátort. 
 A kérdés az hogy milyen ventilátort ajánlotok?
 árban nem tudom mennyit érdemes rászánni, egy nagyon csendeset szeretnék mivel csak arra kell hogy az elején bekeringesse a levegőt...
 Bocsi ha netán rossz topikot választottam volna...
- 

moha21 veterán válasz  Pazolini

üzenetére Pazolini

üzenetére"Glimmlámpa Ritkított gázban lejátszódó elektromos kisüléssel működő lámpa. A burájában ritkított gázba két elektród nyúlik be: ezek között jön létre a kisülés. Felgyulladásához legalább 40-50 V feszültséget igényel, kicsiny az áramfelvétele (néhány mA), gyenge, rendszerint lilásvörös fénnyel világít." PC 12V-ról nem fog világítani, szerintem fórumtárs erre gondolt. 
- 

Pazolini senior tag 
- 

Wind-Storm őstag válasz  TESCO-Zsömle

üzenetére TESCO-Zsömle

üzenetéreA RAM modulra ragasztanád az SMD LED-eket? Van itt valami: [link] VSS vagy VDD lesz valószínűleg, majd a többiek esetleg megmondják. 
- 

TESCO-Zsömle titán Na, akkor ide is tolok egy kérdést. Csak kíváncsiságból kérdem, hogy a DDR3-as RAM-nak (a 204 közül) van olyan lába, amiről büntetlenül tudnék egy kis feszt lopni? 2, max 4db SMD-LED-et hajtanék vele. Előre is köszönöm. 
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen routert?
- sziku69: Szólánc.
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Veszélyben az adataid? Gond van a WD népszerű HDD-ivel
- Milyen házat vegyek?
- Packeta
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- HDD probléma (nem adatmentés)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- További aktív témák...
- Kolink Continuum 1200W Platinum Moduláris Tápegység
- Arctic Liquid Freezer III 360 A-RGB Black/ új, bontatlan/ ingyen foxpost/ 3 év garancia
- Corsair SF600 600W Gold SFX Moduláris Tápegység
- Chieftec GPA-400S8 400W, 80+ minősítésű tápegység
- ASUS ROG RYUJIN III 360 ARGB EXTREME - 6 év Alza garancia - 2031.04.18.
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! 10TB WD Purple Pro SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- HIBÁTLAN iPhone 14 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3093, 91% Akkumulátor
- Samsung Galaxy S25 Blueblack 120 Hz AMOLED, AI-kamera, erős teljesítmény 12/128 GB Új
- Nintendo Switch 2 // Számla + Garancia //
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

fine tuning van meg csak tipus nordmende galaxy 40 előre is th
 fine tuning van meg csak tipus nordmende galaxy 40 előre is th 

nem az erényem inkább a matek,meg az én szakmai dolgaim
 nem az erényem inkább a matek,meg az én szakmai dolgaim 
							![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)